SZÜLŐSÉG

Újabb huszonöt tanács gyerekneveléshez

2008. február 22., péntek 08:05

A Parents.com nevelési oldal állítja, összegyűjtötte nekünk az ötven legfontosabb nevelési tanácsot, amit ha betartunk, csak móka és kacagás lesz a gyereknevelés.Az első huszonöt tanács után itt a második adag.


26. Kérj bocsánatot! Az egyik legfontosabb mondat, amit a gyerekednek mondhatsz, hogy „sajnálom, ne haragudj”. Ha elismered hogy hibáztál, azzal a gyerekednek is megadod a jogot, hogy tévedjen.

27. Ne kösd a szereteted feltételekhez. Nem azért szereted a gyerekedet mert jó matekból, vagy jól zongorázik. Mondd el neki, hogy akkor is szeretni fogod, ha rossz jegyet kap az iskolában.

28. A gyereked előtt te vagy a legfontosabb erkölcsi példa, ezért gyakran gondolj bele, szeretnéd-e, hogy a gyereked is azt csinálja amit te. Esténként kérdezd meg maagadtól, mit tanult ma a gyerek az én viselkedésemből?

29. Bízz az ösztöneidben. Ha azt súgják az ösztöneid, hogy a gyerekednek valamiért nem jó az iskolában vagy az óvodában, valószínűleg igazad van. Ne félj felvállalni konfliktusokat, hiszen a gyereked érdeke a legfontosabb.

30. Ne légy túlságosan aggodalmaskodó. Nem tudod megvédeni a gyerekedet az összes csalódástól, kudarctól és stressztől. A gyereknek szüksége van arra, hogy megtanulja kezelni ezeket a helyzeteket is, hogy később könnyebben birkózzon meg a nehézségekkel.

31. Kerüld az ördögi köröket, ha már százszor figyelmeztetted valamire a gyerekedet, fölösleges ezt százegyedszerre is megtenned. Inkább próbáld megoldani a problémát. Ha például állandóan a földön hagyja a kabátját, akasszátok be együtt a szekrénybe.

32. Engedd a gyermekedet, hogy mindent felfedezhessen. Nagy rendetlenséggel jár, az biztos, de így tanul a legtöbbet.

33. Ébreszd fel az alvó gyereket! Igen, néha ez jó ötlet, például a délelőtti alvás alkalmával, hogy délután nagyot aludjon, vagy a délutáni alvásnál, hogy este könnyebben elaludjon.

34. Utasítsd el a diszkriminációra utaló beszélgetéseket. A gyerekek nem úgy születnek, hogy bármit vagy bárkit utáljanak, a felnőttektől tanulják ezt meg. Segítsd a gyerekednek, hogy felismerje az emberek pozitív tulajdonságait, és inkább az azonosságokat, semmint a különbözőségeket vegye észre.

35. Ha a gyereked rosszalkodik, elterelheted a figyelmét, ha másként reagálsz a rosszalkodásra. Például, ha elveszi valaki elől az ételt, adj neki egy pohár tejet.

36. Bátorítsd a barátságra. A barátság sokkal fontosabb, mint a népszerűség. Nem tudod garantálni, hogy a gyerekedet mindenki szeresse, és nem is a te dolgod, hogy népszerűsítsd. Támogasd a barátságait, de ne akard helyette irányítani a szociális életét.

37. A porontyod önképét nagyban befolyásolja, hogy mit mondasz róla. Éppen ezért mindig úgy beszélj róla, hogy az a maga és mások számára is pozitívnak tűnjön. Például ahelyett hogy azt mondanád, hogy „az én gyerekem hiperaktív” mondd azt, hogy „a gyerekem nagyon energikus”.

38. Mutass rá a különbözőségekre is. Például ha a gyereked nagyon szeretne egyféle ételt, mondjuk az édességet, míg te a salátát szereted. Ez kitűnő lecke számára arról, hogy az emberek milyen sokfélék, máshogy látnak dolgokat, és más az ízlésük.

39. Felejtsd el a fejlődési mérföldköveket! Ne dőlj be annak, hogy egy gyerekenek mennyi idős korában mit kell csinálnia. A gyerekek különbözőképpen fejlődnek, és ő majd jelzi, ha készel áll a mászásra, járásra, olvasásra.

40. Ne vidd túlzásba a jutalmazást. Segíts, hogy a gyereked kialakíthassa a maga jutalmazási rendszerét, és önmaga jutalmazza magát, ha jól csinált valamit. Ahelyett tehát hogy azt mondanád, „milyen büszke vagyok rád”, mondd azt, hogy „nagyon büszke lehetsz magadra”!

41. Ne segíts túl sokat a házi feladatban, az a gyereked feladata, nem a tiéd. Ha túl sokszor közbeszólsz, úgy fogja érzeni, hogy ő nem képes egyedül megcsinálni.

42. Soha ne hazudj a gyereked előtt! Ez még az olyan apró dolgokra is vonatkozik, amire nem is gondolnál. Például soha ne mondd senkinek a telefonba, hogy most nincs ittthon a férjed, ha éppen ott ül a kanapén.

43. Alakítsd ki a gyereked alvási rutinját. Három hónapos korától már ott altasd a gyereked, ahol szeretnéd, hogy később is aludjon, hiszen ezután már sokkal nehezebb változtani. Ha addig mózeskosárban volt, tedd a kiságyba, az együttalvást is meg kell szüntetni három hónapos kora körül, ha nem szeretnél később is vele aludni.

44. Mindig állj a gyereked mellé, különösen, ha nem, tudod mi történt pontosan. Ha például azzal jön haza az iskolából, hogy az egyik tanár elvette valamijét, vagy csúnyán bánt vele, ne mondd azt rögtön, hogy „biztos okot adtál rá.”

45. Ne higgy megszállottan a szakemberek tanácsaiban. Te ismered a gyerekedet, senki nem tudja jobban, mire van szüksége.

46. Légy bolond. Táncolj, ugrálj, énekelj, bohóckodj, vívj párnacsatát a gyerekeddel.

47. Készítsétek el együtt az ebédet. Találjátok ki együtt, hogy mi legyen az ebéd, és engedd a gyerekedet is segíteni, sokkal szívesebben fogja megenni.

48. Néha törd meg a szabályokat. Egyetek fagyit ebédre, vagy legyetek pizsamában egész nap egy hideg hétvégén.

49. Hallgass, mielőtt tanácsot adnál! A szülőség legkritikusabb pontja, amikor a gyereked olyan érzelmeket tapasztal meg, mint a szomorúság, félelem, harag, kétségbeesés, csalódás. Először mindenképpen segíts a gyerekednek megfogalmazni, hogy mit érez, hogyan fejezhető ki a hangulata. És csak ezután adj neki tanácsot arra vonatkozóan, hogyan oldja meg a problémát.

50. Ossz meg vele mindent, amit szeretsz. Legyen az egy hobbi, egy dal, egy vers, egy recept, vagy egy emlék, mindent mondj el neki! Kedves lesz neki, és emlékezni fog rá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.22 10:13:42vikimanka

  Nekem sem esik nehezemre a gyerekemtől bocsánatot kérni, de ugyanúgy a gyerek is megteszi.

  Dortimcsi!Csak kérdezem, hogy csak veled szemben nem ismeri el édesanyád ha hibázott vagy másokkal szemben sem?

 • 2008.02.22 10:27:42Hűbele

  "az együttalvást is meg kell szüntetni három hónapos kora körül, ha nem szeretnél később is vele aludni."

  Ez nem feltétlenül van így. Mi pl. 9 hónaposan szüntettük meg az együttalvást, amikor a gyereken látszott, hogy már kezd neki kényelmetlen lenni. Gyakorlatilag zökkenőmentesen át is állt a kiságyban alvásra. Szerintem inkább figyeljük a gyerek jelzéseit, hogy melyik változásra mikor áll készen.

 • 2008.02.22 10:56:27Coccinella Septempunctata

  A bocsánatkérésről: iszonyatos emlékeim vannak az állandóan, nem ritkán teljesen igazságtalanul üvöltöző apámról, ahogy állok előtte teljesen némán, mert sosem hagyott szóhoz jutni, megvédeni saját magamat... Saját magam megvédésével még manapság is gondjaim akadnak ebből kifolyólag.  Egyetlen egyszer volt hajlandó bocsánatot kérni, amikor a bezárt az új autónk hátsó ülésére, és mikor a gyerekzár miatt nem tudtam kiszállni, lehülyézett, elmondott mindennek, hogy nem vagyok képes belülről kinyitni egy ajtót, akkor ott maradok, nem érdekli. Mire nagynehezen az első ülésre átmászva kijutottam az autóból, és anyám üvöltve kényszerítette, hogy ha nem hiszi el, hogy abból az autóból a hátsó ajtót nem lehet kinyitni belülről, akkor üljön be, és próbálja meg maga. Nahát mondanom sem kell, hogy nem sikerült neki kinyitnia az ajtót, mire én, 11 éves fejjel magyaráztam el a hülye faszfej apámnak, hogy a gyerekzár hogy működik. Na ekkor volt hajlandó egyetlen alkalommal bocsánatot kérni a gyökérségéért  De azt soha nem fogom elfelejteni, hogy soha nem nekem hitt, soha nem adott nekem igazat...

 • 2008.02.22 11:24:49druantia

  Coccinella, nagyon sajnálom... Nálunk is valami hasonló volt, úgyhogy kábé még tudom is, miről beszélsz. Apám azt szokta mondani nekem, hogy egy gyereknek tartania kell a szüleitől, mert különben a szülőnek nem lesz tekintélye. Most nem részletezném, mlyen mélyen tisztelem, amellett, hogy természetesen szeretem :).  Szerintem a gyerek nem hazudik, legfeljebb akkor, ha oka van rá. A kisgyerekkori fantáziálás nem hazugság. Az én húsz hónaposom is mond néha dolgokat, amik elsőre nem tűnnek valóságosnak, aztán a végén kiderül, hogy tényleg úgy volt, ahogy mondta. De nemcsak ezért nem hazugoznám le soha.  Az a legnagyobb baj, hogy sok felnőtt hajlamos a saját frusztrációit a gyereken leverni, pedig a gyerek is ember, érzelmekkel és a többi.

 • 2008.02.22 11:37:48bee-lah

  szerintem a 33-ast úgy kell érteni, hogy ha megcsúszik az alvás (fél2 helyett csak 3kor alszik el), akkor biza fel kell rázni a gyereket időben, különben még 11-kor is zsizsegni fog...

 • 2008.02.22 11:45:03Atina

  C. Septempunctata! Nekem is volt a te autós sztoridhoz hasonló, csak nekem mosógépes.

  Leüvöltötte a fejemet, mert én fél adagot mostam, s utána ő bepakolt egy egész adag munkásruhát, s nem nyomta ki a fél adag gombot.

  Ez egy piti kis dolog volt, de ebből kifolyólag az egész heti munkahelyéből adódó frusztrációt, annak a szar fél töltetes gombnak az ürügyén, rajtam vezette le.

  Én tizenéves voltam, s visszaüvöltöttem neki. Aztán egy idő után rájött, hogy nekem volt igazam, s akkor egyszer elsírta magát, hogy "én tudom, hogy ő szeret".

  Akkor bőgtünk egyet mindketten.

 • 2008.02.22 11:46:07fülemüle

  "39. Felejtsd el a fejlődési mérföldköveket!...A gyerekek különbözőképpen fejlődnek, és ő majd jelzi, ha készel áll a mászásra, járásra, olvasásra. "  Ez egy nagy hülyeség. A gyerekorvosunk is ezt valja. Így fordulhatott elő, hogy a gyerekről csak 11 hónapos korában derült ki, hogy gond van! Korábban valószínűleg megúsztuk volna 1-2 hó Dévénytornával. A késlekedés miatt viszon 5 hónap lesz belőle + még amennyi gyógytorna hátravan, mert még mindig nem mozog jól, bár már elkezdett járni.

  Mindenkit arra buzdítok, hogy igenis nézesse meg a gyerekét, amint lemaradást lát a szakkönyvekhez képest!!!!!!!!!!

 • 2008.02.22 11:50:21babó

  38  ritka nagy baromság. jaj de jó, különbözünk, ezért te csokit vacsorázol, én meg salátát. vagy mindenki spenótot eszik, mert azt egyikünk sem szereti??? vagy mi??

  amúgy nagy és itt-ott önmagának ellentmondó közhelygyűjtemény

 • 2008.02.22 12:18:39szövetszöcske

  Nekem a 48-as megy a legjobban. Lehet hogy elszulo vagyok?

 • 2008.02.22 12:20:15xtine

  Fülemüle! te miből láthattad volna előbb a bajt?

  Azért kérdezem, mert a 7 hós kisfiam eddig csak 3-szor fordult meg 2 hó alatt, még nem mászik, sőt 4kézláb se áll még.

  Ülni szeret, de magától még nem ül fel.

  Szal nem tudom, hogy ezen már izgulnom kéne e, vagy ez még nem akkora késés.

  Ha vki tudja, hogy volt e erről poszt, az légyszi seitsen.

 • 2008.02.22 12:21:10animani

  Hááát, nálunk alapból mindig a tanárnak volt igaza... meg is látszik az önbizalmamon, bár igyekszem leplezni.

  A izsamás ötlet teccik, kipróbálom! :-)

 • 2008.02.22 12:22:57animani

  pizsamás...

 • 2008.02.22 13:00:02fülemüle

  xtine, abból amit leírtál én megnézetném neurológussal. Lehet, hogy azt mondja, hogy semmi baja, de ennyi hercehurcát megér.  Az én fiam hat hónapos korára tanult meg hasra és visszafordulni. Aztán nem kezdett el négykézlábra állni, hanem egészen fura mozgásokat kezdett el csinálni. Hasonfelve felemelte kezeit-lábait, mintha repülni szeretne. Állítólag ez nagyon tipikus mozgásforma a hypoton babáknál. Egészséges gyerek ritkán csinál ilyet. A gyerekorvos csak mondogatta, hogy lusta a gyerek. Aztán 10 hónaposan - amikor még kúszni is csak éppenhogy tudott- szereztem egy beutalót a neurológiára. Mire sorrakerültünk + sikerült találnunk gyógytornászt, már betöltöte a 11 hónapot. Ekkor nála a féloldalas kúszás volt a maximum.

 • 2008.02.22 13:19:19fülemüle

  Itt a poszt is:

  velvet.hu/poronty/2007/06/03/mozgasfejlesztes/

 • 2008.02.22 13:48:24marcangoló

  Xtine, ha bizonytalan vagy, inkább nézesd meg, mondjuk egy neurológussal, mint hogy később derüljön ki, ahogy fülemüle is mondja. De elméletben 7 hónaposan ez a teljesítmény rendben van.

 • 2008.02.22 14:33:43Cica7

  Xtine,

  Védőnénitől nem lehet kérdezni dolgokat?

  Nekik még a munkájuk is a tanácsadás.

 • 2008.02.22 16:48:04xtine

  Köszi csajok!

  Védőnő annyit tanácsolt, hogy legyen sokat hason, de sajna nagyon utálja. Max 5 percig tudom elterelni erről a figyelmét.

  Krisztián is csinálja, hogy hason felemeli fejét, kezét, lábát és repülőzik, ahogy Fülemüle irja.

  A posztot is köszi, sajna csak mellékesen tér ki 2 mondatban, hogy mikor milyen mozgásokat kéne csinálni egy átlag babának.

 • 2008.02.22 17:22:19ruju

  fülemüle, sajnálom, hogy ez van a gyerkeddel, van egy barátnőm is, akinek majd' 1 éves volt a kisfia, mire kiderült, hogy fogyatékos (!!!), mert a doktornő ugyanígy mindig megnyugtatta, és csak addigra kerültek szakemberhez. DE. Az én gyerekem sem csinált semmit 11 hónapos koráig (hazudok, megfordult ide-oda, és desszantosan/féloldalasan kúszott. Aztán 1 hónap alatt mindent behozott, napról-napra új dolgokat művelt, 1 évesen járt.  Ezt csak azért írom, mert sztem többször igaz az, hogy ne hasonlítgass papírformához/barátnő gyerekéhez, mint az, hogy komoly gond van tényleg. (Ne értsetek félre, nem a ti problémátokat bagtatellizálom, mert sokszor valóban gond van, csak inkább azt kéne hangsúlyozni, hogy "egy anya érzi". Mert egy anya érzi.)

 • 2008.02.22 19:11:39micisapka

  konduktor.blogspot.com/ - vannak havi leirasok, elvben mit kell tudnia a babanak

  Emellett a Szebben szeretnék jarni egyesulet gyogytornaszat ajanlom (szemben pl a Dévény-modszerrel, nekunk egyatalan nem valt be)

 • 2008.02.22 19:12:36wish73

  www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=736;BXID=B772379E-839F5704-6D61811A-7474483E  itt egy irányadó cikk. plusz-mínusz mindig el lehet térni, de azért a "lusta, nagy súlyú, a szomszéd pistikéje is így csinálta" típusú szövegekkel csínján kell bánni.

  ja, és a védőnők-tisztelet a kivételnek- nemhogy nem veszik észre, de még annyi önkritikájuk sincs, h aszondják, ők ehhez nem értenek, de mutasd meg ennek v. annak.

 • 2008.02.22 19:22:51fülemüle

  Én továbbra is fenntartom azt a véleményt, hogy egy fejlődésben késett babát érdemes megmutatni szakembernek, mert egy felesleges szakrendelő látogatást nem lehet összemérni annak a lehetőségével, hogy esetleg elkésünk a korai fejlesztéssel.

  És lehet, hogy 10 gyerekből 9 csak lassabb a többinél, de mi van ha pont a Te gyereked az az egy, akinél tényleg gond van....

 • 2008.02.22 20:20:45ruju

  Fülemüle, ez így igaz.

 • 2008.02.22 20:32:10vikimanka

  Wish73!Beleolvastam a cikkbe, amit ajánlottál fent. A 2.hónapnál ez áll: csecsemő segítséggel ül.Ez biztos így kell hogy legyen? Nekem most 2 hós a babám. Mit jelent, hogy segítséggel?

 • 2008.02.22 21:03:22wish73

  gondolom azt, h ha ülésbe húzod, akkor a háta (közel) egyenes és a fejét "beállítja" középen. amúgy egészséges 2 hónapos gyereket nem szokás ültetni, sérült babáknál vannak üléssel kapcsolatos gyakrolatok, de ott sem maga az ülés a feladat.

  marcangoló, kiabálj, ha hülyeséget találtam írni.

 • 2008.02.22 21:43:14vikimanka

  Látod, ezért csípem ezeket a kijelentéseket.Ha már leírnak ilyet, akkor írják már körül, hogy mire is gondoltak pontosan.Tudom, nem te írtad, nehogy magadra vedd.

  Már van majdnem 7 éves lányom és olyan régen volt pici, hogy most újra tanulom a babázást.Sokmindenről csak halvány emlékeim vannak. Korainak tartottam én ezt az ülés témát.Köszi, hogy válaszoltál.

 • 2008.02.22 22:28:03xtine

  Micisapka, Wish73!

  Nagyon örülök, hogy beillesztettétek ezeket az oldalakat. Pont ezt kerestem, hogy melyik hónapban milyen mozgásoknak kéne megjelenni. És a többieknek is köszönöm a jó tanácsokat! Nálunk ez most nagyon aktuális, és mi teljesen tapasztalatlanok vagyunk. Kevés a kismama barátnőm, és persze mindegyikük tök messze lakik.

  A védőnő még annyi tanácsot adott, hogy menjünk baba-mama klubba, hogy lássa a gyerkő a többieket kúszni-mászni. Egy próbát megér.

 • 2008.02.22 22:45:25wish73

  az a baj ezzel a blogos rendszerrel, h "eltűnnek" a posztok. vagyis tudom, h vissza lehet keresni, de nem uolyan, mint egy fórum topikok szt. ott jobban lehet adott témában visszaolvasgatni

 • 2008.02.22 22:49:04wish73

  hát, ha vmi gond van, hiába lát kúszni-mászni másokat. én is hiába nézem a dupla leszúrt rittbergert-nem megy:D

  ha meg egészséges, akkor nem ezen múlik-sztem

  ettől függetlenül jó dolog gyerekközösségbe vinni.

 • 2008.02.23 15:46:29fair

  xtine, nálunk is fülemüléékhez hasonló helyzet volt, leginkább a fura repülős mozgásokat tudnám kiemelni. Igaz, látszólag élvezte, de nem fejlődött a mozgása, és egy idő után én is éreztem, hogy már mozogna-mászna, csak mintha nem tudna. 8 hónapos volt, amikor a gyerekorvoson (sőt, 2 gyerekorvoson) kívül egész más ügyben egy homeopata-gyerekorvos is látta, ő szólt, hogy nem akar riogatni, de nézessem meg. Utána 8 hónap dévényezés kellett, hogy beinduljon a mozgás (azaz jött az fokozatosan, gurulás, kúszás, mászás, felállás, járás), de 16 hónapos volt, mire járni kezdett. És ő állítólag csak nagyon enyhén volt hypoton, azt mondta a dévényes gyógytornász, hogy magától is kinőné...  Úgyhogy én is azt javasolnám, nézessétek meg, abból baj nem lehet. Tényleg jobb, ha az ilyen dolgok minél hamarabb kiderülnek.

 • 2008.02.23 17:44:31Niké

  Kicsit erősíteném az "anya úgyis érzi" oldalt: kicsi fiam (egy nagykönyv szerűen fejlődő nagy után 5 évvel)1 évesen fordult meg, addig hason csak aludni volt hajlandó, ülni, ha felültettem nagyon szeretett, de semmiféle mászást nem kezdett...nyár volt, a dokink szeptemberig adott haladékot, ha addig sem kezd mozogni, akkor irány neurológus...de szerencsére kifejlesztett egy fura ülve mászó technikát, és forogni is megtanult. De 17 hónaposan indult csak el! Viszont szemmel láthatóan semmi baja, azóta meg sem áll:) Örülök, hogy nem pánikoltam, és rábíztam:) Egyébként, köszönhetően a késői, de nagyon stabil járásnak,nem esett-kelt folyton, mint anno a bátyus, aki 13 hónaposan kezdte:)

 • 2008.02.23 19:37:50ruju

  Én az hszem, hogy ha vkiben már megfogant a gondolat, hogy esetleg vmi probléma van, akkor annak utána kell járni (bennem anno nem fordult meg, de ha úgy lett volna, akkor én sem hagytam volna magamat egyszerűen megnyugtatni.)  Egyébként meg nálunk is úgy van, ahogy Nikénél: bármennyire frusztráló volt, hogy a filigrán 9-10 hónapos kislányok már felhúzták magukat állásba meg másztak mint a villám, én semmit nem gyakoroltattam a fiammal, és én is ennek tudom be a hihetetlen stabilitását és azt, hogy a mai napig igen pontosan fel tudja mérni, hogy mire képes (amúgy hál' Istennek fantasztikusan jó mozgása van, kicsit izgulok is, hogy még a sportkarrier előtt beférjen a Nobel-díj :-DDD)

 • 2008.02.23 22:34:20micisapka

  Xtine, akié az a konduktoros oldal (Makk Adam), a vedonoi halozatba meghivva (keruletenként talan havi 1x jelenik meg) vegez szurest - javasol gyakorlatot vagy konkret programot, az oldalon van mélcim, meg tudod kerdezni, hol lehetne elérni, ahol megnyugtat vagy tanácsol valamilyen programot.

 • 2008.02.23 22:46:14micisapka

  Sajnos én első nekifutásra eszement fejlesztésre rábeszélést láttam, az egyébként valós problémára (szoft dongaláb) nem sikerült ugyan megoldást/eredményt hozó terápiát, se magyarázatot lelni, de azért biztos, ami biztos, előre megúszva retrospektív szemrehányást magamnak, amiért semmit se teszek, csak fejlesszem ész nélkül szegény gyereket. a tüdeje tuti fejlődik a sírástól (Dévény). Jó egy az anya számára hitelesnek elfogadható külső kontroll, jó esetben szakértő, aki nyugtat, javasol, orientál. Nem jó az se, ha azt mondják, hogy a szomszéd most doktoráló kislánya 3 éves koráig olyan volt, mint egy visszahúzódó növény, s lám mi lett belőle..

  De vicces, hogy miközben pl a vízben lét (babaúszás) oldhat görcsöt és mozgásra bátoríthat "elmaradt" gyereket, az egyedüli és az adott illető által képviselt szent gyógymódon túl minden, így a vízi foglalkozás is az Ördög műve. (persze az esetleges siker is rögtön veszít fényéből, ha több dolognak tudható be..) Van ez az idővel versenyfutás (minél korábban induló terápia), de nehéz a kinek, melyik módszernek hinni megtalálása.

 • 2008.02.23 22:55:03xtine

  Köszi Micisapka!

  Azon is gondolkodtam, hogy nagy hülyeséget csináltam e azzal, hogy sokat volt a kicsim a nagy ágyon és keveset a kemény földön.

 • 2008.02.24 11:46:174tissimo

  Még egy link, www.ogyei.hu/Weboldal/tanulmany_14.htm

  az Országos Gyermekegészségügyi Intézet hivatalosan használt táblázata a kognitív- és mozgásfejlődésről.

 • 2008.02.24 13:39:18wish73

  próbáltam kihámozni micisapka írásából a lényeget, nem sok sikerrel...

  az úszásra viszont azt tudom mondani, h maga Lakatos Katalin, aki a bhrg-t csinálja -kifejezetten sérülteknek szóló vizi terápia- is azt mondja, h egészséges babáknál nem javasolja a babaúszást, mert eg ycsomó olyan reflexet tart fent mesterségesen, amiknek ki kell oltódniuk és helyükbe tudatos reakciókat kell megtanulniuk a gyerekeknek-később.

  a sírás=tüdőfejlődés c. baromságban én sem hiszek. a dévényes terápiával együttjáró sírást én szükséges rossznak tekintem. de, ha választanom kéne egy mosolygós sérült vagy egy heti 2x süvöltő, de lemaradásait behozó csecsemő között, hát, nem sokáig dillemáznék.

  amúgy nem csak a dévény, de a katona és a pető módszer mellett is sírnak a babák kezdteben, hiszen "macerálva vannak". normális reakció, ha nem hagyják őket békén.

 • 2008.02.24 15:22:19summarygloss

  Xtine,  ez engem is érdekel, mert nálunk olyan, de olyan hideg a padló, hogy nem merem letenni. Most már, hogy tavaszodik, le fogom, de eddig csak a nagy ágyon feküdt.

  Dévénytornázni mi is voltunk 1x. A védőnő szúrta ki a kötött csípőt, totál kétségbe estem, mert ilyen mikroszkópikus agyvérzésekről huhogott. Elvittük, a gyógytornász nagyon-nagyon kedves volt, és mondta, hogy határeset, nézze meg ortopéd orvos, hogy kell-e járni, mert szerinte nem. Szóval egy szűrést (4000 ft) mindenképp megér. Nálunk az volt a gond, hogy nem nyíltak szét a lábai, ezért hason feküdni sem szeretett. Ezen a szűrésen megtornáztatták, és azóta semmi gond. Amúgy a koraszülötteket tanácsos elvinni mindenképp.

  Amire korai korban figyelni kell, azok a bőrredők a combján, hátul, amikor egymáshoz szorítod a lábait. Ha nem szimmetrikusak, irány a gyógytornász.

 • 2008.02.24 15:28:22wish73

  nem, ha nem szimmetrikusak, irány az ortopéd orvos!!! csípő uh, és majd ő megmondja, h torna kell.e vagy terpeszbetétes pelenka vagy pavlik-kenygel

 • 2008.02.24 15:38:51summarygloss

  ó, te jó ég, idáig még senki nem jutott a környezetemben, max. gyógytornáig.

 • 2008.02.24 15:43:16summarygloss

  xtine, még egy: attól függ, hol szeret hason feküdni...az enyém sem "szeretett" karácsonyig, mindig ordítás volt a vége. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve hasra fordítottam egy nagy halom szaloncukor társaságában, pont kéznyújtásnyira volt tőle a vágyott, csillogó halom. Azt villámgyors fejlődést, amit 10 perc alatt produkált! Az addig fejét sem nagyon emelgető baba feltámaszkodott, és egy kézzel nyúlkált, kúszó mozdulatokat tett... esetleg próbáld ki.

 • 2008.02.24 20:33:25mormi

  wish73

  "egészséges babáknál nem javasolja a babaúszást, mert eg ycsomó olyan reflexet tart fent mesterségesen, amiknek ki kell oltódniuk és helyükbe tudatos reakciókat kell megtanulniuk a gyerekeknek-később"  Errol hol lehet bovebben olvasni? Eddig mindenhol azt olvastam, milyen jo program a babauszas es epp ki akartuk probalni. Most erre errol is kiderul, hogy karos...?

 • 2008.02.24 20:36:53mormi

  Ja es rolam vannak babakorombol hason fekvos repulos kepek, megsem volt soha gondom a mozgassal, gyerekkorom ota sportolok. Szoval kisse ketelkedem, hogy ez tenyleg problema elojele-e.

 • 2008.02.24 21:04:31xtine

  Summerygloss! Jópofa ez a szaloncukros eset. Én is próbáltam már motiválni azzal, hogy a vágyott holmit úgy tettem elé, hogy nagyon picit mozogni kéne érte. Erre a kis méregzsák hangosan reklamálni kezdett, hogy ugyan adjam már oda. Addig hőzöngött, hogy végül mindíg odaadtam neki. De azért most csakazértis ki fogom próbálni úgy, hogy kihúzok a szobából. Ha nincs ott senki, aki segítsen, lehet, hogy próbálkozni fog.

 • 2008.02.24 21:32:41wish73

  www.kismama.hu/baba/babauszas_remek_szorakozas_vagy_vizbefojtasi/2194/

 • 2008.02.24 21:52:234tissimo

  Kalovits programos "babaúszászra" járunk a másfélévesemmel, és én se nevezném úszásnak, hanem inkább egy nagyon jó időtöltésnek. Kezdetben (nálunk 3 hónaposan) tényleg a búvárreflexre épített, de most már önállóan buborékol a kisfiam, kifújja a levegőt a víz alatt, egy játékkal tanultuk ezt meg, ami a Kalovits-program része. Nagyon jól érzi magát a vízben, karúszóval már önállóan "közlekedik" a medencében. Szerintem az a lényeg, hogy ne műkedvelő, hanem képzett szakember vezesse az ilyen foglalkozásokat. A wish által belinkelt cucc címe provokatív ugyan, de tényleg két külön dologról van szó: ahová mi járunk pl., az remek szórakozás, de ismerek a városunkban olyan babaúszást, ahová hatökrös szekérrel se lehetne elvontatni, mert az minden, csak nem Boldogság-program.

 • 2008.02.24 22:43:00"izé"

  Már mondtam korábban. És ahányszor fel fog jönni a téma, elmondom mindig. Mert célom a világ jobbítása, a világé, amelyben a punnyadt középszer és az ostoba korlátok, amik leginkább idegesítenek, kéremszépen, persze ha Szentpéteri Csilla előadói tevékenységét nem vesszük...  1. "A punnyadt középszer". A Kalovits-féle babaúszás lelke Kalovits maga. A fiam járt egy évig, de miután elment a tündibündi oktató, ezért átmenetileg Kalovits tartott nekik három-négy órát, majd megint jött egy másik tündibündi, akkor elillant a kedvem az egésztől. Kalovits sugároz, mint a reaktor, a kölykök meg ezt csípik, a mindenféle hobbioktató leányocskák kedvesek, meg minden, ja, de - akikkel én találkoztam - úgy szarok, ahogy vannak egytől egyig, karizma nélküli elmosódott képek Kalovitshoz képest.  2. "Az ostoba korlátok". Az enyém kölyök kábé kétszer volt víz alá víve, semmi értelme szerintem sem az egésznek, a gyerek nem koszos ruha, hogy vízbe nyomkodjuk, viszont megtanítanak arra, hogy hogy fogd meg a gyereket a vízben, amivel aztán lazán nyáron lehet alázni a bizonytalanságot pontosan megérző gyereket tíz körömmel szorongatva szerencsétlenkedő szülőtársakat, a lubick a törpéknek kurvajó, előbb utóbb mozog mind, mint egy köbméter viziféreg, és vízbiztonságot ad nekik, ami szintén nem árt.  3. "Szentpéteri Csilla". Ezt most nem fejteném ki.  Szumma: babaúszás jó, víz alá nyomkodás faszság.

 • 2008.02.24 22:50:18Vierre_

  Az enyimé három évesen még konkrét pánikrohamot kapott ha az arca vizes lett.

  Nem lehetett vele mit csinálni. Nem hiszti, nem bőgés, nem lihegem túl: sokkot.

  Beirattuk az ovodai-úszásra. Majd egy évig nem volt hajlandó berakni a fejét a vízben, aztán kialakult egy olyan bizalom és hit az oktatónőbe, ami után megtörtént az ami velünk soha, akármit csináltunk: lemerült.

  Azóta a gyerek kétméteres vízben lubickol mint egy fóka, imád vízalatt lenni és segond.  A víz sztem önálló misztérium a klambóknak, ki így ki úgy és egy kis szerencse, hogy ha már szakikhoz kerül, azok a szakik tudják is hogy mit csinálnak.

  sztem. :)))

 • 2008.02.24 23:11:134tissimo

  A mi tündibündi oktatónknak van karizma is, bibibííí, pedig nem Kalovits a neve, és lány, akarommondani kétgyerekes anyuka :)

 • 2008.02.25 00:14:07mormi

  A mi kissracunk 4 honaposan nagyon szereti a vizet, semmi kifogasa az arcaba csopogo viz ellen. A nagykadban is vigan lubickol velunk. Amugy azt en sem ertettem soha, mi ertelme a buvarreflex fenntartasanak. En csak ertelmes kozos programkent gondoltam a babauszasra, valamint a sportos eletmodhoz szoktatas elso lepesekent. Remelem kart nem teszek vele...

 • 2008.06.25 14:00:21habatortán

  micisapka kérlek adj egy privi címet, amin szeretnék kérdezni valamit gyógytornával kapcsolatban.

  köszi

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta