SZÜLŐSÉG

Napelemes a környezettudatos játék

2008. február 7., csütörtök 08:03

Bár a környezetvédelemben nyilván jóval nagyobb szerepet játszik, hogy járó motorral állunk-e az iskola előtt, míg előkecmereg a gyerek, hogy textilpelenkát veszünk-e, és mennyi csomagolóanyagot hajigálunk szét magunk körül, de ha jól kereső zöld szülők vagyunk, szórakozásképp vehetünk környezettudatos és trendi játékokat is a porontyunknak.

Klikk!


A legtutibb egyértelműen a Peter Wütrich tervezte oldalkocsis motor, a Motosolino. Diófából készült, természetesen nem mérgező festékkel van befestve, és a lényeg: egy apró napelem hajtja. Vége annak az ósdi és környezetszennyező szokásnak, hogy garmadával vesszük az elemes játékot a kicsi szórakoztatására. Így legalább biztosan ő se fogyaszthatja el az elemeket, de mi se tudjuk többet azt hazudni, hogy elromlott, nem csipog/zenél többet. A motor napeleme 0,7 wattnyi napenergiát tud tárolni. Potom 70 euróért (17 ezer forint) a mienk lehet.

Ha úgy látjuk, nem a napelemé, hanem a hidrogén meghajtású kocsié a jövő, ne habozzunk beruházni egy mini hidrogénes versenyautóba. Kapunk hozzá egy töltő állomást, és nem kell elemet sem cserélni, mert tiszta hidrogénnel megy. Igazi kis üzemanyag-tartálya van, és egy kis napelem is jár hozzá. A gyereknek csak fel kell töltenie a tartályt vízzel és megnyomni a egy gombot, hogy a kocsi száz méternyi egyenes úton végigteperjen. Nem sajnálhatunk ezért egy száz dollárost (szintén 17 ezer), ugye? Apa is örülni fog neki garantáltan.

Kicsit bugyutább, de olcsóbb játékszer a napelemes helikopter. A szépen kialakított fa helikopter propellerébe van beépítve a napelem. Tegyük ki a napra, és a napelem feltöltődve meghajtja a propellert. Sajna a helikopter nem repül fel tőle, de megtanulhatjuk, milyen is a környezetbarát energia-felhasználás, miközben elnézegetjük a pörgő szárnyakat. Harminc dollár, azaz 5200 forint.

A gyerekek (és az infantilis férjem) valamiért szeretik a zseblámpákat és a bicskákat. Biztos azért, mert a kalandfilmekben is ezekkel lehet túlélni. Mindenesetre ebből is van öntöltős: ezeknek a gagyi külsejű műanyag állatoknak egyrészt világít a fejük, másrészt a testük szorongatásától feltöltődnek. Nagyon szexi. Az ára is barátságos, 1700 forint körül van.

Forrás: Babygadget

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.07 11:18:45Csöre

  Az oldalkocsis motor tényleg aranyos!

  A zseblámpákról jutott eszembe: egy kedves ismerősöm egyszer olyan zseblámpával jött táborba, amit fel kellett rázni ahhoz, hogy feltöltődjön, és világítson. Túl azon mondjuk, hogy a fénye kb. hangulatvilágításra volt jó, vicces volt úgy éjszakai számháborúzni, hogy az ellenféllel találkozván vadul rázni kezdte a műszert... ja, hangos is volt ám...

 • 2008.02.07 12:51:25kiscica33

  hát azt hiszem a környezettudatosságot nem itt kellene kezdeni..

 • 2008.02.07 16:01:59Vierre_

  Fanki az elképzelés, de a valóság- minálunk- másképp van. Kezdetben vala a fajáték és az összes többi trendi, libsi játék ami fellelhető. Többtízezres kiadások de de jó is mert mi környezettudatosan és így meg úgy neveljük bla bla.

  A véres valóság. : baromira nem érdeklik ezek a játékok, majd bölcsi ovi, ahol Lajoskának van dzsiáldzsója és nekünk is kell.

  Szal mifelénk az első két évben bukott a dolog :DDDD

 • 2008.02.07 19:47:34glad az egyetlen

  Ezzel a textil pelenkával kapcsolatban baromira nem vagyok meggyőzve hogy egyértelműen az a környezet barát megoldás!

 • 2008.02.07 19:51:03Atina

  Milyen textil pelenka?

 • 2008.02.07 19:54:50glad az egyetlen

  Nyitó cikk:

  "...Bár a környezetvédelemben nyilván jóval nagyobb szerepet játszik, hogy járó motorral állunk-e az iskola előtt, míg előkecmereg a gyerek, hogy textilpelenkát veszünk-e, ..."

 • 2008.02.07 23:48:53Vierre_

  Én meg nem vagyok szent és mártír sem, a pöcsöm molyolna textil pelenkával, vágom hogy a mi szüleink bla bla, napi szinten főzték ki bla bla, meg bla bla, és szörnyen sajnálom hogy vagyok olyan gyökér, hogy a globális nagybumm megelőzése céljából nem tettem meg én is ugyan ezt, de őszintén, maradok a fújfúj eldobható pelusból, ellenben ajánlom egy kedves feltalálónak, abból csináljon bio-geo-éter-környezetbarát fajtát , elég ha közepes nedvszívással, lehet abból sok fogyna , lehet, én is azt venném :)

 • 2008.02.07 23:52:04Csöre

  Vierre, van olyan, hányat írjak?

 • 2008.02.07 23:55:38Csöre

  Moltex Öko, aztán valami Alana vagy mi a szösz (a dm-ban kapható), van egy zöld békás, de azt mi nem próbáltuk, meg Viona, ami magyar fejlesztés ráadásul.  Glad, attól függ, hogy mivel mosod. Szintetikus mosószer, az nem oké. Mosószóda, vagy növényi olaj alapú mosószer, illetve ecet az oké. Ezek ugyanis lebomlanak, és nem is kőolajból állítják elő.

 • 2008.02.07 23:59:11Vierre_

  Ebből melyik az edobható és milyen árban mozog?  A mosószerekről inkább nem vitázom, maradok annál amelyik rendben ki is szedi a cuccost és nem büdös és nem méregdrága. Nah szal valszeg marad a kőolajos izé. Amúgy a kőolaj úgy is elfogy elöbb utóbb és akkor mindenki megen ecetelni fog :))) ----- ez vicc volt, mielött jön a hööörrrrrr. :)

 • 2008.02.08 00:11:56Csöre

  Ezek mind eldobhatók. A dm-es Alana nem drágább, mint a Babylove pl, de pontos összeget nem tudok. Moltex Öko-t neten érdemes rendelni, ha épp van. Tavaly még tök olcsón vettem (rendeltem), aztán nem lehetett sehol kapni, most meg Libero ár fölött láttam. A zöld békásat ugye nem próbáltuk, a Viona, na az elég drága. Viszont tök jó dobozban árulják... :) Ennek megpróbálok utánanézni, de nem most éjfélkor.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta