SZÜLŐSÉG

Az első bizonyítvány majdnem tökéletes

2008. február 6., szerda 10:15

Régen jelentkeztem sulinaplóval, de hát olyan tempóban pörögnek az események, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Hogy rohan az idő: legnagyobb gyermekünk kézhez kapta első bizonyítványát.

Ez az időszak az, amikor véleményem szerint még nincs akkora különbség a gyerekek között teljesítményben. Vannak persze eltérések, de a későbbi széthúzásokhoz képest ezek elenyészőek. Nagy dolog ám, hogy mennyire igyekeznek a maguk kis 7 évével, s a kevés lemaradás még nagyobb teljesítménynek tűnik akkor, ha figyelembe vesszük, hogy sokan úgy kezdték a sulit, hogy tudtak írni, olvasni.


Az íratlan szabály azonban már most működik az együttérző szülőkben, nem beszédtéma, hogy kinek hogy teljesített a gyereke. Vagy azért, mert Pityu (maradjunk nála, már úgy is ismeri mindenki) biztosan olyan okos, kiváló lehet csak, vagy mert nem nézik ki belőle, hogy kitűnően teljesíthet. S bár hiába érdekel mindannyiunkat, hogy a másik gyermeke mit tolt a mami orra alá, csak sötétségben tapogatózunk, pedig hülye fejjel azért mérnénk őket. Mert nem elég egy két oldalas értékelő nekünk, azért bennünk van, hogy bezzeg a miénk. Vagy rosszabb esetben az, hogy bezzeg a másiké.

Az első sokk tulajdonképpen akkor ért, amikor január végén felmérőket kezdtek írni. Nyilván az én tudatlanságom és felkészületlenségem csupán, hogy ledöbbenek ilyen XXI. századi dolgokon, nekem halvány emlékeim sincsenek, hogy elsőben felmérőt írtam volna bármiből. Nem is tudom, hogy mire számítottam akkor, amikor elképzeltem, hogy nincs osztályzat, hanem szöveges értékelés. Talán arra, hogy a tanárnő balladákat ír majd minden kedves szülőnek, s a ködösítésben rálel mégis minden érintett arra az örök igazságra, amivel kulcsot kap a gyerekhez. Ebből is látszik, hogy mennyit értek a dolgokhoz.

Naná, hogy influenzajárványban vannak a felmérők, így hol az egyikről hiányoznak a kölkök, hol a másikról, majd pótolva írják, ki ezt, ki azt, egyszóval elég káosz van a suliban a stresszen kívül is. Ahogy múlnak a napok, sorra jönnek az eredmények: 100 százalék, 98 százalék, 96 százalék. A gyerek csüggedt, mert hibázott, ennek nyoma van, nem tökéletes. Hoppá. Talán pontosan ezért nincs osztályzat, hogy ne fogja őket vissza a minősítés? Hogy ne legyen űr a között, amit magukról éreznek, tudnak és a között, ami végeredményként születik? Vajon bélyegek lesznek ezek már a gyereknek, vagy egy balul elsült dolgozat nem befolyásolja sem a tanárt, sem a szülőt, de őket sem?

Valahogy mégis mérni kell őket, s hiába mondom, hogy én speciel kitűnő tanuló voltam, de csak jegyek voltak, lehet, hogy csak 93 százalékos voltam, de gőzöm sincs, hogy mennyi. Elég volt annyi, hogy kitűnő. Így van ma már a jó tanuló és jó tanuló között is különbség. Talán ezek az első frusztráló tényezők, nem tudom, mint ahogy azt sem, hogy másképpen hogyan lehetne mérni őket. Az egész probléma megoldásához persze nem kell egyéb, mint egy jó pedagógus, figyelmes, gondos szülő és egy kezelhető, figyelmes gyerek. Ha a csillagok is együtt állnak, akkor talán zökkenőmentesek az első lépések a megmérettetés útján, így hát no para: Pityut százalékban mérik, így pontosan tudjuk, hogy mit tud. (legalábbis pont ott és akkor), majd olvashatunk rizsát is, ami olyan jó, nyugtat is, meg enyhén ráutal, szegény pedagógus meg agyalhat a jelzőkön, hogy írja le nekünk évente ugyan azt, csak máshogy. Addig pedig baj, nem lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.06 13:59:21henianyu

  Basszus mi ez az előkészítő dolog meg időben jelentkezés?

  Nálunk körzetekre van osztva a város és lakóhelyed szerint iratod a gyerkőcöt suliba! Persze ugye általában a bölcsivel kezdesz és megy a folyamat magától!

  BÖLCSI-OVI-SULI=csak adategyeztetés céljából kell megjelenni!

  2 éves korától 14 évesig el van intézve a dolog és ez baromi jó!

  Egyébként a nagycsoportban már az iskolára készítenek fel nem?

 • 2008.02.06 14:11:00Nilüfer

  ha hiszitek, ha nem, debrecenben kultusza van az ovisok előkészítőbe hurcolásának..nyugdíjas tantónénik remekül kiegészítik a nyugdíjukat..vazze, felvételi előkészítő ovisoknak!! általános iskola első osztályára....gondoltam, unokát is előkészítem..ősszel bölcsis lesz, és 10 hónaposan pelenkás!!! HIIILFE!

 • 2008.02.06 14:44:04wish73

  időben jelentkezésről szó nincs. abban a tanévben, amikor be kell íratni, érdemes szétnézni a sulikban nyílt napokon, és akkor lehet tenni írásos szándéknyilatkozatot, ami egyik felet sem kötelezi, de azért számít, ha túljelentkezés van.

  az előkészítőkhöz pedig annyit, h sajnos manapság az ovikban ún. foglalkozás-kezdeményezés van, vagyis, ha óvónéni (egyáltalán) felkészül, akkor felajánlja, h lehet hozzá csatlakozni, de nem muszáj. szóval sok gyerek úgy kerül suliba, h nem tud nem 45, de 15 percet sem végigülni, koncentrálni, monotónia-tűrése nulla, szabályos ceruzafogás a kanyarban sem, alapvető térbeli, síkbeli fogalmakkal, környezetével(évszakok változásai, ünnepek, családtagok, idősebb, fiatalabb, stb.) nincs képben, számfogalom, mennyiségi fogalmak homályban. és hiába mondja mindenki, h a suliban kéne lentről kezdeni. a legtöbb iskolában szeptember 3-án csüccs, csönd van, figyelsz, válaszolsz, írsz, aztán majd jól értékelünk. szóval, amíg ez nem változik, nekünk kell a gyeret felkészíteni. ez lehet egy normális óvónőpáros, lehet anyu-apu ráérő idejében, vagy lehet jó pénzért fejlesztő-előkészítő foglalkozásokat venni.

  sajnos ezek mennek. munkám, saját ismerősök gyerekeim révén ezek a tapasztalatok. vagy marad a waldorf jellegű, hosszan alapozó, képességeket kibontakoztató műfaj, annak, akinek ez bejön.

 • 2008.02.06 14:48:38Meni

  Ez nagyon durva...felkészutő a sulira, mekkora baromság...

  Izraelben ez úgy van (annak érdekében, hogy azért mindenki közel azonos szintről induljön a suliban, és mondjuk ne ott derüljön ki, hogy a gyerek nem tudja a szineket pl.), hogy az ovi szabadon választott és fizetős. A "nagycsoport" azonban kötelező, és az állam fizeti...

 • 2008.02.06 14:49:38fecske

  Én is úgy tudom, hogy csak bizonyos, nagyon kapós iskolákban van felvételi, mikor tanárként kerestem a kenyerem, én is levezényeltem egy ilyet - hát nagyon megrázó volt. Őrület az egész, betiltanám, persze akkor hogy lehet eldönteni, hogy a körzeten, kerületen kívülről jelentkező gyerekek mellett még kik járhassanak oda?  A dolgozatokhoz még annyit fűznék, hogy a százalékosdi nagy hátránya a már elmondottakon kívül az, hogy egy-egy hiba sokkal nagyobb különbséget jelent, mint amekkora arányos lenne. Ezek a felmérők ritkán száz pontosak, ahol sima ügy volna a hibák számából kikövetkeztetni hány százalék minusz a százból. Általában kevesebb pontot lehet gyüjteni, ami azt eredményezi, hogy egy hiba nem 1 százalék minuszt ér, hanem sokkal többet. Tehát ha pl. 50 pont a maximum, akkor te 49 ponttal, azaz 1 hibával, már csak 98 %-os lehetsz, és így tovább, 2 hibával 96%,....

  Ez szerintem hamis benyomást kelt, ezért egyetértek avval, hogy ne írják rá a tanítók a dolgozatokra a %-os eredményt.

 • 2008.02.06 15:04:14Nilüfer

  Meni, itthon is így van..nagycsoprt iskola előtt kötelező.

 • 2008.02.06 15:10:57szövetszöcske

  Ezek az elokeszitos cuccok gyanitom a kesobbi kasztosodast keszitik elo. Mivel nincs fizetos iskola, vannak helyette teruleti beiskolazasu iskolak, amihez felveteli elokeszito dukal, annelkul nem fog menni. A felveteli elokeszito persze penzes, mondjuk a Csillogoszemu tehetsegekert alapitvanyt kell tamogatni hogy reszt vehessen a gyerek. (bar biztos van ebben is logika, akinek a szulei olyan tehetsegek, hogy sokat keresnek, akkor a gyerekbe is tutti szorult a tehetsegbol).

  Igy aztan ha valaki nem akarja a veletlenre bizni, hogy a gyereke esetleg veletlen kis csoro utcakolyok-fejuekkel fusson ossze az iskolaban, valamint biztosan az aranykezu Juci neni tanitsa majd felsoben fizikara (mert hat, nehogy mar rendor-postas vasutas legyen a gyerekbol, tehetseges csaladban a gyerekbol is kutato lesz, ha fene fenet eszik is).

 • 2008.02.06 18:07:03Körike

  Az én kicsi - 7 éves - lányom is éppen megkapta a félévi bizonyítványát... Kiválóan teljesített! A százalékokban pedig kezdünk elveszni. Ha egy felmérő "csak" 96 %-os lett, akkor már szomorúan hozta haza: "Anya! Ez sajnos nem lett 100 %-os." Nem érti, hogy ez így is ötös! Nem győzzük dícsérgetni, az egész család. Mégis csalódott...

 • 2008.02.06 23:01:19subidubidu

  Nem hiszem el, hogy ezt is el tudják rontani a jó kis magyar beidegződések..!! Mi az, hogy írásos felmérés, mit tudnak szegény elsősök írni (már az, aki a suliban tanul meg és nem tud már addigra)? Nincs a tanító nap mint nap kacsolatban velük? Nem az a cél, hogy magához képest mennyit fejlődött a gyerek? Hova rohanunk? Jó, lehet, hogy nem tud olyan ügyesen összeadni, mint Marcsi, de mondjuk sokkal ügyesebben ugrókötelezik, ami komoly mozgáskoordinációs tevékenység. Ennyi idősen még nagyon gyorsan tudnak fejlődni, HA AKARNAK. Ha érdekli őket, ha van pozitív visszajelzés. De ha csak azt mutogatjuk nekik, hogy ott a plafon, azt elérni a tökéletes, ha nem megy, az már nem igazán jó... ehh, nem is bosszantom magam.

 • 2008.02.07 07:29:10Starlark

  Inkább azt tartom érdekesnek hogy az elsős kisgyerek elkettyen a 96%-on. Ebben azért benne lehet a suli és a tanító néni keményen.

  Tudom hogy az angolszász oktatási rendszer korántsem a legjobb, de ott annyi pozitív visszajelzést kapnak a gyerekek hogy nemigaz. Nem kerülne a sulinak se sokba, pár pici színes oklevélke vagy dícséret egy ilyen jó felmérő után. Máris nem a 100% lenne a fontos hanem hogy elismerte a tanárnéni /aki mellesleg egy kisiskolás szemében egy félisten/.

  Amerikai, angol gyerekek ezeket otthon dossziékban gyűjtik. Később emléknek se roszak.

 • 2008.02.07 09:38:56vikimanka

  A lányom szeptemberben kezdi majd a sulit.Az utóbbi években annyit változott minden,hogy csak kapkodom a fejemet.Itt a városban az utóbbi 2 évben több iskolát bezártak ill. összevontak azzal az indokkal,hogy kevés a gyerek.Ellenben ismerős szülőktől meg azt hallom,hogy már tavaly is volt olyan aki éjjel odaállt a suli elé,hogy beírassa a gyereket abba a suliba amelyikbe szeretné.Akkor lehet,hogy mégis van elég gyerek? Vagy esetleg a kelleténél több suli szűnt meg? A másik ez a százalékosdi. egy elsős aki akkor tanul számolni csak azt fogja ebből érezni,hogy lehetnék jobb is. eddig az oviban levonót kaptak ha ügyesek voltak, most meg még piros pont sem jár majd? Mivel fogják ösztönözni?Na jó sok kérdésem lett hirtelen.

 • 2008.02.07 10:47:08Ysu

  Évek óta úgy érzem, hogy a megoldás valahol a tanítóképzők környékén lenne. Igenis jobban meg kéne tanítani a tanító-jelölteket, hogy hogy kell _normális_ értékelést írni, hogy a százalék az osztályozás, hogy az elsősöknek nem kéne 45 percig ülni, hanem lehet 2x 15-20 perces foglalkozás közé egy kis körjátékot, légzőfeladatot betenni (vagy az a 45 perc tartalmazzon annyi mozgást, hogy kibírható legyen, mi 5-7 éves mozgássérült gyerekeknek 1 órás foglalkozásokat tartottunk, mégis lekötötte őket). A normális értékelést meg nem véletlenül hangsúlyozom. Nem mindegy, hogy azt emelem ki az értékelésben, amit a gyerek még nem tud, vagy azt, amit már tud. A gyerekem kiscsoportos ovis korában írtak róla értékelést az óvó nénik: minden benne volt, hogy rajzkészsége fejletlen, mozgáskészsége ügyetlen, babásan fut, nem köti le a játék (ezt a magam szemével nézve is simán meg tudtam cáfolni), stb. stb. Csak az volt belőle kihagyva, hogy az én lányom 3 éves volt akkoriban, a csoporttársai közül sok 4 is elmúlt már. Úgyhogy kivettem onnan, újra járta a kiscsoportot egy másik oviban, ahol nincs értékelés. A kisfiamról a bölcsiben készül leírás rendszeres időközönként, le van írva, kivel, mit szeret játszani, hogy eszik, hol tart a WC-használattal, a beszéddel. Sugárzik belőle az odafigyelés, a pozitív hozzáállás. Az ilyen pedagógusokat kéne sokszorosítani.

 • 2008.02.07 11:23:46evet

  Pár megjegyzés:

  Nagyon sok szülő mondja az iskolában, hogy jó-jó ez a sok szöveges rizsa, de HÁNYAS a gyerek. A szülőknek is át kell állni erre, nem csak a tanítónéniknek.  A felmérőírás nem (csak)a tanítók mániája, központi felmérők is jönnek, amiket meg kell iratni. Januárban mástól se hangos a tanári, minthogy, a tanítók görcsölnek azon, milyen lesz az idei felmérő, amikor még nem tanították meg azt, amit kérdezni fog. Eléggé két tűz közé vannak szorítva szegények.  Az iskolai felkészítő baromság, csak a szülők lenyúlására jó. A mi iskolánkban vannak ovis foglalkozások ingyenesen, de ezek játszódélutánok és nem felkészítők. Arra nagyon jók, hogy a gyerekek és a szülők megismerjék az iskolát, tudjanak tanítónénit választani, és szeptemberben már ismerősként jöjjenek.  Én is idegbajt kapok, amikor az óvónénik jönnek az irreális elvárásaikkal. Nem nagyon tudok avval az infoval mit kezdeni, hogy a 3 éves nem tudja összepárosítani a vasalót az árnyképével, és, hogy gyakoroljuk! a kirakózást otthon. Vállat vonok ezekre, és örülök neki, hogy csinálnak mindenfélét, nem csak irányított játék van.

 • 2008.02.07 11:49:49Cica7

  Nálunk az történt, hogy a gyereket szerettük volna átvinni egy másik iskolába, ami nem körzetes ( és nyilt titok, hogy kiemelt iskola, tehát a továbbtanulás szempontjából nem mindegy, hogy honnan jött a gyerek!)

  Az 5.osztályt már ott kezdtük.

  De! Ettől függetlenül igen csak válogatnak a gyerekek között és a jobb képességűeket veszik inkább fel szerintem....

  Meg is nézték a gyereket, matekból, magyarból és angolból, tesztírás, feladatlap kitöltés is volt....

  Még szerencse, hogy emelt szintű angolosak voltunk addig is...:))

 • 2008.02.07 22:29:01subidubidu

  Az én fiam most lesz hét, tavaly a viselkedése miatt nem volt iskolaérett. Most sajátos nevelési igényűnbek minősítették, mert szociálisan - és mozgásában is - éretlen. Ugyanakkor falja a könyveket (100 oldalasakat is), tud összeadni, kivonni (negatív számokat is kihoz, és jól), rengeteg minden érdekli.

  Fogalmam sincs, mi lesz vele a suliban. :-(

 • 2008.02.10 08:05:03Brumibaby

  Nagy a fejem, nagy a fejem, nagy a fejem!!!  A hétvégi házi feladat olvasásból - mert az is van nálunk, kedves szülőtársak, annak ellenére, hogy attól zengett hónapokig az ország, hogy nem lesz - egy néhány soros olvasmány arról, hogy Szilárdnak születésnapja volt és ajándékokat kapott. Például (szótagolva):

  DÍSZ-TÁ-VI-RA-TOT

  Kedves magyarszakos szülőtársak, ugye nem én őrültem meg, és a távirat az változatlanul egy összetett szó?  (Arról az apróságról nem beszélnék, hogy dísztávirat, mint ilyen se létezik már szinte, tehát nem lesz annyira élményszerű az olvasás. Na de bakker, kisködmön se létezik, meg reskontó - lehet, hogy a majdani kötelezőket itt kezdjük megalapozni.)Helyesírási hibákkal olvasást tanítani szerintem akkor is durva.

 • 2008.02.10 08:19:18zolnaid

  Örülök Szilárdka szép napjának. (Nem vagyok magyarszakos, de nekem is összetett szóként rémlik a távirat, no de tök mindegy).

  Remélem elmondták a gyereknek legalább, mi az a dísztávirat. Mi tavaly akartunk egyet küldeni, (részvét céljából), és bizony nem is voltunk benne biztosak, hogy létezik-e még.

 • 2008.02.10 08:24:01huhhh

  Brumibaby, én még annyira sem vagyok magyarszakos, mint zolnaid, de eddig én is összetett szónak tudtam a táviratot.

  Ami pedig a tantárgyi követelmények gyakorlati hasznát illeti, mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe az idei nyolcadikosok középiskolai írásbeli felvételi feladatlapjának első oldalát.

 • 2008.02.10 08:24:30huhhh

  Mármint a MAGYAR felvételi első oldalát.

 • 2008.02.10 08:40:48zolnaid

  miért, azon mi szerepelt?

 • 2008.02.10 08:48:20huhhh

  Zolnaid, tényleg érdemes megnézni, én nem tudom teljes szépségében visszaadni. A lényeg, hogy népnyelvi szavak jelentését kellett kitalálni, ami önmagában nem lenne baj, ha egyrészt olyan szavak lettek volna, amivel azért lehet találkozni irodalmi művekben vagy neadjisten a mindennapi beszédben is, másrészt legalább mondatba foglalták volna, azzal ugyanis legalább az kiderült volna, hogy a gyerek a mondatkörnyezetből tud-e következtetni egy addig még soha nem hallott szó jelentésére (volt néhány példamondatos szó is, de négy szót úgy kellett kitalálni, hogy nyolc lehetséges válaszból kellett (volna) kiválasztani a megfelelőt). Most nem jut eszembe minden szó, csak a "kicsikkan" és "beledöcskölni". Megszállott nyelvészek szerint ezek biztosan egy művelt 14 éves alapszókincsét képezik, szerintem pedig nem alkalmas a magyar nyelvi képességek megítélésére.

 • 2008.02.10 09:48:30Brumibaby

  huhhh, ettől mostan kicsikkantam. Hogy döcskölte volna bele, aki kitanálta...

 • 2008.02.10 09:53:42huhhh

  Brumibaby :)))

  Meg akartam nektek keresni a többit is (olyannyira nem szerves része ugyanis a szókincsemnek, hogy akárhányszor olvasom, öt perc alatt mindig elfelejtem), de most valamiért nem tudom megnyitni a www.okev.hu oldalon. Ha valakinek mégis sikerül, jó mulatást hozzá! :)))

 • 2008.02.10 10:13:40zolnaid

  Ó, a beledöcsköl igazi csemege, de nem valami 14 éven felüli szó?

 • 2008.02.10 10:18:53huhhh

  Zolnaid :))))

  Tulajdonképpen nem jársz messze az igazságtól, a jelentése (most már tudom) beledugdos, belegyömöszöl. Ehhez konkrétan példamondat is tartozott, ott gyertyaöntéssel kapcsolatban merült fel a beledöcskölés. :))) Egyébként igazad van, 14 éven felül mást is lehet beledöcskölni. :))

 • 2008.02.10 10:20:29zolnaid

  Na megtaláltam.  Ha valaki egyetemi végzettséggel, és nagy pedagógiai tapasztalattal ennek a feladatsornak volt képes a megalkotására, amit ráadásul nyilván egy hasonló végzettségű és tapasztalatú bizottság el is fogadott, akkor tényleg csak azt tudom mondani, nem nagy baj, ha az én gyerekem esetleg nem lesz diplomás.  Élvezet volt egyébként a shoppingolni kifejezést írásban látni egy közoktatási dokumentumban.

 • 2008.02.10 10:25:20huhhh

  Nekem továbbra sem sikerül megnyitni valamiért. Másik kedvencem a gyorsak - gyorsok mondatba foglalása volt. Tegye fel a kezét az, aki képes kimondani ilyen mondatot:

  "A személyvonatok megálltak az állomáson, a GYORSOK csak keresztülhaladtak rajta."  Zolnaid, a véleményedet osztják egyébként a magyartanárok is.

 • 2008.02.10 10:29:57zolnaid

  Meg vagyok nyugodva.

  Mi közben, pár perc alatt, véglegesen eldöntöttük a férjemmel, hogy MATEK tagozatra megy a gyerek. Indulok is, ma megtanítjuk a Thalesz-tételt. Mielőtt vakvágányra kerül az élete, és közoktatási szakértő lenne az OKM-nél.

 • 2008.02.10 10:31:16huhhh

  Zolnaid, a matektagozat jó lesz, idén ugyanis a matekfelvételi is elég szívatósra sikerült. :))))

 • 2008.02.10 10:34:15zolnaid

  Azzal nem lesz gond. Azt legalább megérti a család.

 • 2008.02.10 10:36:58"izé"

  huhhh  shoppingolni... ocsmány egy szó, ja.

  De helyettesítsd egy magyar szóval! Ha nem megy, kettővel. De ha három magyar szóval tudod leírni pontosan azt, amit ez jelent, már az is teljesítmény.

  SZóval lehet elájulni a magyar nyelvtől, meg őrizni azt pallossal, de azt is tudomásul kell venni, hogy vannak jelenségek, amire nincs szava, és manapság már valszeg nem is lesz, inkább átvesz. És ezzel szerintem nincs semmi baj. Bár én sem használom a "shoppingolt", de én szeretek beszélni, ezért inkább elmondom, hogy "a nejem elment bazmeg a barátnőjével és kávézás címén összevásárolt minden szart". :-))))))))))))))))

 • 2008.02.10 10:43:07huhhh

  Izé, amennyiben mindketten úgy gondoljuk, hogy a shoppingolni nem célirányos bevásárlást jelent (pontos bevásárlólistával a zsebben), hanem azt, amikor valaki pl. egy bevásárlóközpontban nézelődve megvesz ezt-azt, akkor shoppingolni = vásárolgatni. Nekem egy szóval sikerült. A többszavas megoldásokon majd még gondolkodom.

 • 2008.02.10 10:45:43Pandi

  "izé"  vásárolgat  De hogy jön a shoppingol a beledöcsköléshez?

  (Vagy a csirikoláshoz, netán a csögökhöz?)

 • 2008.02.10 10:47:31huhhh

  Pandi, az idei nyolcadikos magyar felvételit elemzgettük éppen zolnaiddal. A shoppingolás és a beledöcskölés is abban fordult elő. Meg persze másik kedvencem, a gyorsok is.

 • 2008.02.10 10:48:36huhhh

  Áhá, a csirikolás! Tényleg volt benne ilyen is. Meg közben eszembe jutott a gazlás is. Látom, másoknak is sikerült felkeltenem az érdeklődését egy kis nyelvészkedésre így vasárnap délelőtt. :)))

 • 2008.02.10 10:48:40Pandi

  Ja, bocsánat, most látom csak, hogy szintén tananyag!:)))  Akkor javasolni fogom a dzsírózik kifejezést is (az olasz: fare un giro - tesz egy kört alapján).

 • 2008.02.10 10:49:24huhhh

  Pandi, megint egyetértettünk a vásárolgat ürügyén... ez tényleg GÁÁÁÁÁÁÁZ, mit szól majd Szövetszöcske, ha erre jár?

 • 2008.02.10 10:51:33Pandi

  Huhhh, Szöcskeeeeeee? Hát még Vierre_!:)))  Inkább be is fogom, vagy kérek egy sapkát.  (Az a felvételi tényleg nagyon állat!:D)

 • 2008.02.10 10:52:52huhhh

  Pandi :)))))

 • 2008.02.10 10:56:24"izé"

  Huhhh és pandi  Nem. A vásárolgat nekem nem a shoppingol. Vásárolgatni a sarki közértben is lehet és a DM-ben. A shoppingolás nekem ennél többet jelent.

  És a shopingol nem a céltalanságot jelöli. A vásárolgat télleg céltalan. És nem is túl jelentős tételeket sugall számomra.

  A shoppingol, az más. Az tétel és célzott. Egyrészt maga a vásárlás a cél, tudatosan, nem úgy, mint a túrórudi és az epres joghurt kivétele a hűtőpultból, másrészt, ha valaki azt mondja, hogy gyere barinő, menjünk el a Premier Outletbe és dobjunk el fejenként egy százast, alapozzuk meg a tavaszi kollekciót, közben megiszunk egy kávét, aztán elmegyünki ebédelni is. Ez távolról sem céltalan. És EZ a shopppingolás. SZámomra.

  Vigyázat! Nyelvőrzés zászlaja alatt nehogy éppen ezeket a finom kis különbségeket halványítsuk el a nyelvben  Pandi  Úgy jön, hogy huhhh írta, én meg nem olvastam el a többi beírást, csak erre reagáltam.

 • 2008.02.10 10:56:35huhhh

  Pandi, akkor most egy virtuális (össze)kacsintást kéne produkálnom? :)))

 • 2008.02.10 10:59:41huhhh

  "a nejem elment bazmeg a barátnőjével és kávézás címén összevásárolt minden szart"  Izé, nyelvi dolgokon nem (sem) fogunk összeveszni, de az általad korábban adott shoppingolás-definíció sem éppen a célirányosságot sugallja. :)) • 2008.02.10 11:11:43Pandi

  "izé"  Ha joghurtot, vagy sonkát akarok venni, akkor célirányosan megyek a közértbe (és nem mondjuk a cipőboltba) és megvásárolom a cuccot és a program bevégeztetett.  VásárolGATni viszont egyáltalán nem célirányosan indulok, csak úgy bele a városunk forgatagába, "oszt" lesz, ami lesz.

  Ha cipő, akkor cipő, ha ékszer, akkor ékszer, ha játék az utódnak, akkor az.

  De ha semmi, akkor semmi, csak úgy elütöttük az időt. (Bár úgy azért nem olyan jó.:D)  Nekem ilyen a vásárolgatás (meg a shoppingolás is).

 • 2008.02.10 11:13:07Pandi

  Huhhh  "Pandi, akkor most egy virtuális (össze)kacsintást kéne produkálnom? :)))"  Isten őrizz!!!!!!:))))))) • 2008.02.10 11:14:35Brumibaby

  Má megin mit csirikoljátok itten egymást...  Vasárnap van, rendes szülő ilyenkor bekonyál a geramba, aztán megzubol egy finyanert és lehegül a luganyenbe.  És akinek ez mind nem adatik meg, na az kényszerül shoppingolni.  (csak hogy Brumibabytől is legyen egy adalék a shoppingolás-definícióhoz)

 • 2008.02.10 11:17:11"izé"

  Na most várjá!

  Úgynevezett irónia: hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia

  :-))))))))))))))))))))))))9

  A minden szar, az számomra minden szart, a nej számára nyilván nem az, sőt adott pillanatban minden bizonnyal élete értelme mind egyenként és összesen. .-)))))))))))))))))))))

  Te is éppoly jól tudod, hogy ha éppen van a zsebben elkölthető szabad helyiérték, akkor annak okosan nyakára hágni bizony jó kis - akár előre tervezett - szombat délelőtti program lehet, és innentől kezdve eleve nem céltalan. A nagyságrend ebből a szempontból nem számít, bár mondjuk ha az Andrássn elindulva egy Vuitton-Sisley-Boss-Prada-tengelyt végigjársz úgy, hogy mindenhol veszel valamit, arra a "vásárolgat" különösen fura... :-)))))))))).

  Na mindegy, eztet kitárgyaltuk. :-)))))))))))))))

 • 2008.02.10 11:19:02"izé"

  Az előző huhhh-nak ment. És ahogy az elküldés után látom, pandinak is.

 • 2008.02.10 11:21:47Pandi

  Brumibaby  Ez aztán a szép kigyűjtés a következő felvételihez!:)))  "izé"

  Az a szerencsém, hogy vidéki tapír vagyok, így ilyen tengelyek minálunk nem fenyegetőznek, így aztán nem is tudom sovánka GYED-emet egy db kis felsőre (na jó, kéthavi GYED) eltapsolni.:))))))

 • 2008.02.10 11:28:02huhhh

  Brumibabyt a felvételi feladatlapíró bizottságba!!! :)))  Izé, én egy konzervatív őskövület vagyok (megkaptam már itt is egyszer egy kommentelőtől, szintén kicsit hasonló témában :)), úgyhogy nem igazán győztél meg. Továbbra is maradnék a magyar verziónál, de ezen biztosan nem fog kirobbanni egy újabb világháború. :)))))))

 • 2008.02.11 09:38:12PannaAnya

  Visszatérve a témára: :) én gimibe (!) az Alternatív Közg. Gimn.-ba jártam. Érdekessége, hogy a jegyek mellett minden félév végén volt szöveges értékelés. Hosszú. Mert a jegy kevés, szépen elmondták, hogy oké, hogy ötös vagy, de azért tessék bejárni órára, és meg is érteni, nem csak bebiflázni. :) Különben nincs értelme. Meg ehhez hasonlók hasonlók. És a tanárok igen sok gyereket tanítottak, és minden tanár minden diákjáról írt. Sikerült nekik.

  Egy gyerek előmeneteléről szerintem rengeteget lehet írni, főleg ebben a korban. És ha nem értékelünk, akkor ne értékeljünk. Az értékelés nem csak a jegy, egy százalékolás is az...

  Az iskolaelőkészítő "üzemszerűen" a nagycsoport kellene, hogy legyen, nem? Ha jól tudom, a nagycsoport folyamán/végén az óvoda még köteles is értékelni, hogy a gyerek iskolaérett-e egyáltalán. Nem az előkészítő, hanem a nagycsoport. Előkészítőt egyedül akkor tudok értelmezni, ha a gyerek pl. "gyenge" iskolába jár (sajnos van ilyen is), és ahhoz, hogy egy bizonyos "jobb" továbbtanulási intézménybe bejusson, kis "plusz" segítség kell neki. ILYENKOR van értelme. Különben lehúzás. Szerintem. Óvoda előkészítőről meg ne is beszéljünk. Panna nem megy bölcsibe. Meg ovielőkészítőbe sem. Akkor most mi lesz? Nem veszik majd fel bosszúból? :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta