SZÜLŐSÉG

Élősködők lepik el a hajkoronát

2008. január 30., szerda 17:22

Olvasónknak, Brumibaby-nek sikerült összefutnia egy kislánya hajába beköltözött ragaszkodó tetűcsaláddal. A fejtetvek kiirtására tett elkeseredett kísérletét és családi kálváriáját napló formájában mutatja be.

1. nap
Minden élőlényt tisztelünk, mondom reggel a gyerekeknek, ezért nem bántjuk a pókot. Megfogjuk szépen papírzsebkendővel, és kirakjuk. Mikor kötsz copfot, nyávog a lányom. Mindjárt kötök, csak előtte gyönyörködöm az aranyhajadban, felelem, és tényleg gyönyörködöm. Viszket a hajam, anya, nem baj, kicsim, vetem oda szórakozottan, hát vakard.


Fésűt, hajgumit keresek, fésülni kezdem. Nahát, hol gabalyodott beléd ez a muslica? Szétmorzsolom az ujjaim között, és még mindig nem fogok gyanút. Jé, itt egy másik. Nincs szárnya. Akkor ez…. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ülj le. Állj fel. Ne mozdulj. Jaj, csak ne érj semmihez. Vészhelyzet. Karantén. Senki nem megy sehova. Apa, te se mész dolgozni. Ne szórakozz, és ha azért rúgnak ki, mert elterjesztetted a tetűt a munkahelyeden?! Itt ültök, és sehova nem mentek, amíg vissza nem jövök a patikából.

Felszegett fejjel lépek a gyógyszertárba, mélyen a patikusnő szemébe nézek, s mint Pierre Richard, amikor gatyót akart venni a Félénk vagyok, de hódítani akarok című filmben, kibököm gyorsan: Tetűirtót szeretnék. Látom, hogy egy lépést hátrál. Milyet? Nem tudom, mondom lángoló füllel, még sose használtam. (Ami különben nem igaz. Hetedikben egy vándortáborból annyi tetűvel tértem haza, hogy a nagyanyám azt mondta, ilyet akkor látott utoljára, amikor a Nagypapa hazajött a hadifogságból.)

NIX, NITTYFOR, milyen legyen, kérdi, és azt hiszem, nagyon hangos. NIX, suttogom, több hozzá a bizalmam, németes precizitást sugall a neve, nix dajcs, nix tetű. Hányat kér? Izé… hányat is? Megesik rajtam a szíve: magának lesz? Tessék? Ja, nem… igen. Az egész családnak kell ilyenkor, nem? Akkor hármat. Mondjuk. Szíven üt a tetűirtó vételára egy kicsit, de összekapom magam, optimistán térek haza, na, ezzel csak lekenjük a fejünket, 10 perc után öblítés, aztán elfelejtjük, mintha a szél fújta volna el.

Családom férfitagjai, akik a nyárra is tekintettel fél centis hajat viselnek, morogva kérdőjelezik meg közegészségügyi intézkedésemet, de kemény vagyok velük, nekik is alá kell vetniük magukat a tetűirtásnak. Az ágyneműt mindenesetre lehúzom és 90 fokos programon két óra hosszat mosom.

2. nap
Megszáradt az ágynemű (naná, legalább 35 fok van). Akkor most kivasalom, biztos, ami biztos. Fő, hogy nincs tetű a házban.

3. nap
Anya, megint viszket a hajam. Ugyan, az lehetetlen. Megmondta a drága irtószer tájékoztatója, hogy kimúlnak a tetvek és a serkék is. Gyere, megnézlek. Nem találok semmit.

4. nap
Anya, odanézz, ott mászik! Fiam a húga aranyhajára mutat. A rohadt eget. Tényleg ott mászik. Olyan egy milliméteres, szürke, áttetsző, hat lába van. Ne bántsd, mondja a gyerek. Jaj, kisfiam, ez nem vicces. Igen, én mondtam, hogy nem bántjuk az állatokat, de a tetű, az más. Miért más? Én, a létezés minden formájának feltétlen tisztelője úgy érzem, valahogy nem tudom most filozófiailag korrektül alátámasztani azt az álláspontom, hogy a pokolra az összes szemét fejtetűvel.

Nem baj. Ez csak valami elszigetelt jelenség lehet. Tetűirtó is van még. Családtagok feje újra lekenve. Telefon a kishaver anyukájának: ne haragudj, tudod, jobb lenne, ha Andris nem jönne ma délután játszani, mert izé… szóval mert tetvesek vagyunk. Ágynemű és pólók 90 fokon főnek.

5. nap
Vasalok.

6. nap
A fülem mögött és a tarkómon szörnyű viszketést érzek. Egy kis szürke jószág a körmeim közt marad. Vérben forgó szemekkel megyek a patikába: ide azt a Nittyfort! A lányom haján serkéket találok. Ropognak, amikor szétnyomom őket a körmömmel. Élnek. Kikelnek. Felkenem a Nittyfort. Leöblítem. Ágyneműt és ruhákat főzök. Megpróbálom eladni a bábszínházi belépőket. Nem mehetünk emberek közé.

7. nap
Vasalok. Lemondom az esti grillezést. Csak nem beteg valamelyik gyerek, kérdezi kedvesen az egyik vendég. Nem. Tetves, felelem rezignáltan. Meg én is. Tudod mit, tegyük át két… nem, három hét múlva…

8. nap
Álmomban Greenpeace-aktivisták láncolták magukat a kertajtóhoz, ők védelmezik a tetveket a háztartásunkban. Minden órában lenyomom a nyüszítő gyereket egy székre, és eszelős tekintettel keresgélem a hajára tapadt serkéket. Kétségbeesetten telefonálok gyerekorvosnak, védőnőnek. Mit csináltam rosszul? Mi mást vegyek? Vágassam rövidre a hajunkat, mondja a doktor néni. Aranyhajú lányom az ötlet felvetésének hatására félórás sírógörcsöt kap.

9. nap
Beírom a Google-ba: „fejtetvesség”. Találok egy fórumot, ahol valaki kifejti: a szerek akkor hatnak, ha elég sokáig fennhagyjuk őket. A serkéket meg el kell távolítani, ha kell, egyesével. Akkor is, ha látszólag nem élnek, mondja egy tapasztalt fórumozó, mert képesek haló poraikból is feltámadni. Újabb szereket veszek. Felkenem a lányomnak és magamnak.

10. nap
24 óra telt el. Most mosom le. Kockázatos volt a dolog, mert a lányomnak még atópiás dermatitisze is van. Egy sűrű fésűvel (a NIX-hez adják grátisz) átfésülöm a haját tömény ecettel (az ecet oldja a serkéket a hajszálakhoz ragasztó kötőanyagot). Sírdogál. Marja a kivakart fejbőrét az ecet. Sírok én is tehetetlen dühömben.

11-14. nap
Nagy lepedőnyi darabokban lejön a fejbőrünk. Naponta nézegetem, de nincs újabb tetű.

16. nap
Legjobb barátnő eljöhet a kisfiával, de távozáskor búcsúajándékként a kezébe nyomok egy fél doboz tetűirtót – biztos, ami biztos, megelőzésül kezelje le.

78. nap
Megjön a villanyszámla. Mikor fogyasztottuk ezt a rengeteg áramot???? Jaaa, amikor mindig ruhát főztem, meg vasaltam….

Brumibaby

A fejtetűről kiirtásának módjáról egy korábbi posztunkban már olvashattak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.31 00:15:04babó

  jajj, ez nagyon jó poszt volt!!!

  sajnálom, hogy ilyet kellett átélnetek, de örülök, hogy utóleg ilyen humorral éled meg :))

 • 2008.01.31 00:49:37felhasznalo

  És még röpke idő alatt végeztetek velük. Én egy hónapnyi tetvészkedés után akkor untam el a dolgot, mikor a Balaton melletti nyaralás is úgy telt el, hogy kétnaponta, felváltva kezeltem magam meg a lányom.

  Persze, úgy kell elképzelni, hogy gyerek (jó hangosan): anya, találtál serkét? vannak még tetvek? én: cssssss, meghallja a házinéni, és kiebrudal minket, oszt annyi a nyaralásnak! (hozzáteszem, élő dögünk már nem volt, de serke nonstop, pedig hajat vágtam, nittifor minden nap, ecetes víz, ami kell, azt mégis, mint hót lónak a langyos lábvíz).

  Szóval, nyaralás és egy hónap intenzív kúra után hiába minden, fogtam a hajvágó gépet, lánynak egycentis, anyának kétcentis hajat rittyentettünk.

  Gyereket másnap kicsúfolták a játszón, mire felhatalmaztam némi aggresszív visszanyelvelésre.

  Még kétszer lekezeltem, azóta nincs.

  Elvileg bennem sem.

  De már pszichoszomatikus alapon viszketek és rettegek. És lesem a gyereket is. Mert mivel is fogadtak első héten a suliban?

  Anyuka, nézzék át a kislány fejét otthon, tetűt találtunk az osztályban. Anyád.

 • 2008.01.31 06:48:44kicsidorka

  Jaj szegények...

  Nekem általános suliban volt kétszer állatkám, senkinek nem kívánom!

  Személyvonatokon buszokon nem is dőlök hátra az üléseken (sőt pesti buszon villamoson metrón le se ülök) mert ezekből a rohadt plüss anyagokból csinálják az ülések huzatait és kb a tetütől kezdve a bolháig minden bele tud mászni...

  Jáj de viszket a fejem...

 • 2008.01.31 07:22:05Brumibaby

  felhasznalo, természetesen az én gyerekeim is megragadtak minden alkalmat, hogy a legnagyobb tömegben, jó hangosan hozzák szóba a dolgot. Eljutottunk odáig is, hogy elég volt messziről a lányom fejére nézni 5 másodpercnél hosszabban, hogy tagoltan megkérdezze: VAN TETŰ A FEJEMBEN, ANYA?

 • 2008.01.31 10:13:14Anura

  Istenem, rég olvastam ilyen jót. Köszi Brumibaby, tetvességre röhögve gondolni se tudtam, de ez a leírás... szóval fantasztikusan humoros, remek volt. :)))

 • 2008.01.31 10:19:14B-

  Nekem szerencsére még sosem volt tetűm, de a suliban mindig rettegtem, amikor jöttek tetűnézőbe és a hajunkat vizslatták. Láttam a napokban a spektrumon asszem egy doksifilmet a tetvekről, és elmondták, hogy a 19. századig kb egyáltalán nem volt ciki, ha valaki tetves volt, és pl asszem Normandiában tetűfogó versenyeket is rendeztek a nők között, akik speckó fésűkkel szedték ki a gyerekek fejéből a cuccot (gondolom az nyert, aki több tetvet szedett ki). Ez az egész higiénia-takarítás-tisztaság mánia a 19. sz-ban kezdődött, ha jól tudom, egy kolerajárvány hatására (vagy tifusz? a hvg-ben volt erről egyszer egy cikk), és azóta ciki, ha valaki koszos vagy tetves.  Azt is elmesélték, hogy a tetű be tudja csukni a légzőnyílásait, és kb 2-3 órán keresztül teljesen ellenáll így minden víznek, lötyinek stb. Tehát ami nincs órákig a fejeden, az nem hat (és ezért nem a koszosság jele a tetű, mert senki nem hagyja a sampont órákig a fején ugye). Illetve ha nem használod az ágyneműt néhány napig, akkor főzés nélkül is meghalnak az állatok, mert nem jutnak friss vérhez, elmászni meg nem tudnak.  Szóval mindenkit arra bíztatok, hogy ne hagyja, hogy a társadalom nyomására szégyenként élje meg a tetveket, mert NEM AZ Ő HIBÁJA!!!! A napi higiénés szabályok betartásával NEM LEHET a tetveket megölni,csak röhögnek rajta!  A film egyébként azt sugalta, hogy a legjobb módszer a gyakori fésülés a speckó fésűvel, de azért remélem, kaphatók normális szerek is a patikákban.

 • 2008.01.31 10:21:20Popimami

  brumibaby: van tetű a fejemben anya????????:)))))

  fogtam a hasam, ahogy elképzeltem:D

 • 2008.01.31 10:23:58Brumibaby

  B-, az ősszel a fertődi kastélyban mutogattak nekünk elefáncsontból meg ezüstből készült tetűvakarókat, amelyeket rokokó hölgyek és urak alkalmaztak a rizsporos cucc alá beférkőzött faunával szemben. Most jut eszembe, akkor is felvillanyozódva közölte a lányom, hogy ilyen kellett volna nekünk is! (cca 30 ember köröskörül...)  Nem a szégyen a legnagyobb gáz, hanem fizikailag is rendkívül kellemetlen.

 • 2008.01.31 11:45:48Subbantósdi

  A mi időnkben is volt sajna ilyen, óvodában és általános iskolában is kifogtak velem egy ilyet anyámék, mert sajnos behozta egy-egy gyerek, ilyenkor persze voltak a patika szerek és hát akinek sok haja volt, levágni nullás géppel. :o(

  Borzalmas, ezt nem lehet kiírtani, ugyanúgy, mint az influenzát vagy a náthát. :o(

 • 2008.01.31 11:46:46Subbantósdi

  Nekünk is van egy fából faragott hosszú tetüvakarásra is jó botunk, karommal a végén, egy várban vettünk, mint souvenír, még Lengyelországban. :o) Remélem, nem kell sosem bevetni. :o)

 • 2008.01.31 11:49:38felhasznalo

  Amikor kiderült nálunk a dolog, elhatároztam, hogy nem vagyok hajlandó szégyelni. Körbetelefonáltam az ismerős gyerekek mamáit (ovi utolsó hetében szedte össze a lány odabent), hogy mi a szitu, plusz felhívtam az óvodavezetőt is, hogy tudjon róla, bár már szünet volt, meg ő nem fog emiatt körbetelefonálni (azóta is csúnyán néznek rám, mikor mondom, hogy a gyerek onnan hozta haza, de mindegy).

  Szóval, körtelefon, lányom ovistársának anyukája bejelentésemet azzal fogadja, hogy ja, igen, tud róla, ők már múlt hét óta szenvednek vele. (A gyerekei folyamatosan jártak a csoportba, ami NEM baj, ha kezeli őket, csak illet volna tudnunk róla.) Ez utóbbi zárójeles ügyben meg is kérdeztem, hogy és miért nem szólt. Ja, elfelejtette. Ühüm, két gyerekkel, mindennapos küzdéssel én is totál el tudnék felejtkezni a tetvekről.  Amúgy nálunk úgy derült ki, hogy a saját hajamban vettem észre egyet (gyerek az istenért sem vakarózott). Nagyon viszket, a csípések helyét remekül el lehet vakarni (ami szépen be is tud gyulladni), plusz a serkeszedés órákat vesz igénybe. Szó szerint. Volt, hogy este nyolctól éjfélig csak a gyerek haját bújtam. Úgyhogy igaza van Brumibaby-nek, fizikailag is nagy igénybevétel.  Amúgy nemtom, gyerekkoromban petróleummal volt szokás a dögöket irtani, ez ma már nem dívik? Ha jól tudom, abból tényleg elég volt egy kezelés...

 • 2008.01.31 16:04:40peppermint

  Hú, micsoda egy borzalom ez a tetű ügy!!! De ha már ecet meg mifene szóbakerült, a hajfestéket pl. túlélik a dögök?

  Most rohanok a fürdőszobába kukkolni, mert én is tünetet produkálok Titeket olvasva.

 • 2008.01.31 17:34:10csutkababa

  Sírva vakarózva röhögtem...

  3 éve mi is átéltük. Nyaralás, bérelt faház az ország hátsó részén. Lányom haja oly hosszú, hogy rá tud ülni. Anya, viszket...

  Szegénykém, nyüzsgött a feje.

  2 hetes kezelés, 2 féle szerrel, sűrűfésűvel, körömmel serkeszedés. A fésűbe plusz belehúztam egy kis ecetes vattát is, ez jó tipp.Én is, meg apa is megkapta. Nővérke nem.

  A lányom feje, nyaka mindig megfájdult a merev egyhelyben üléstől.Szörnyű volt.

 • 2008.01.31 18:05:15vikimanka

  Kellett nekem ilyeneket olvasni.Ma szóltak az oviban,hogy megint van az egyik csoportban állatka.Hú,de sirály,már viszketek is.Este hajmosás,bekenés Neemoxannal.Remélem megússzuk.

 • 2008.01.31 18:40:24Cücök

  Szegény anyám sápadó arccal nézett mikor haza vonultam a fehér borítékkal + a vigyorral: Anya képzeld tütés vagyok!

  Aztán zokogva fésülte a fehérszőke hajamat sűrű fésűvel, miután az egész család RGO-s törölközővel+ sárga centumos zacsival a fején szambázott 4-5 órán át. ÉS mint kiderült,(köjálos vizsgálat után) Festett hajba tetü nem megy. Na akkor volt anyámnak olyan haja ami felül festett szőke, alul természetes barna.A festett részben nem volt semmi.

  És a fene egye meg már nekem is viszket! :DD

 • 2008.01.31 19:07:04peppermint

  Kedves Ildikó doktornéni, ha olvasod itt a hsz-einket, szeretném,ha megerősítenéd vagy cáfolnád a festett hajjal kapcsolatos híreinket, városi legenda-e vagy tényleg így van.

  (Nem mintha a gyerek haját festeni szeretném preventíve. :-)))

 • 2008.01.31 19:44:21yaaman

  Londonba érkezésünkm után 2 héttel már iszonyúan viszketett a fejem, valamint a kedvesemé is, aztán még pár nap múlva máe nyüzsögtek a fejünkön. Ami kicsit megdobta a problémát: mindkettőnknek derékig érő dreadlock (rasztahaj). Amihez azért ragaszkodunk, tehát megoldást kellett keresni. Másnap beóvatoskodtunk egy gyógyszertárba, és elkezdtük magyarázni a pultosnak, h a gyerekünknek ilyen kis bogarak vannak a hajába, mire faarccal a péntár melletti polcról levett egy flakont, h kenjük a hajunkra. Head Lice Market volt a szer neve, és a felirat szerint egyszer kell felkenni, félóráig rajta hagyni, aztán a már halott bogarakat és serkéket kifésülni. A kifésülés ugye lehetetlen, próbáltuk kirázni a hajunkból, és elsőre elborírtották a holttestek a fürdőkádat. Asszem majd három hétig kentük a fejünket, egyrészt titokban, merthát szégyelli az ember, meg munkakeresénél nem nyitok azzal h tetves vagyok, viszont egy flakon egy alkalomra volt elég kettőnknek, úgyhogy az összes környékbeli gyógyszertárban ismertek minket. Életem egyik legrosszabb élménye volt, de a hajunk megmenekült.

 • 2008.01.31 21:25:13felhasznalo

  A hidroxidot nem bírják. De frissiben érdemes alkalmazni, a már szőkített haj számukra nem tabu.

 • 2008.01.31 21:47:20fecske

  Lányok, nevessetek csak, de imádkozzatok, hogy titeket (illetve kicsi porontyaitokat)elkerüljék a tetvek, mert hosszú és sok szenvedéssel teli harc, mire megszabadultok tőlük, és akkor is csak átmenetileg sikerül, míg a gyerek nagyobb nem lesz. Persze ez óvodában, iskolában jellemző a probléma, hát minket nagyon sokszor elkapott, és éppen most is küzdünk. A fő nehézséget az okozza, hogy mivel mindenki szégyenli, nem kapsz infot időben arról, hogy tetüt észleltek valamelyik gyereken, csak amikor a gyereked már vakarózik, esik le a tantusz, hogy miért is jött a védőnéni a csoportba.

  Szerintem több hétig tartó küzdelem kiírtani őket, és ne vegyétek be a szöveget a tetüírtók mellékelt tájékoztatóján, miszerint ha lekezeled a hajat, már rendben is van minden. Kulcsfontosságú napokat vesztesz avval, hogy elégedetten nem teszel semmit, gondolván, megoldodott. Hát nem! Egy átlagos sűrűségű, apród frizurás gyerekhajból csak akkor tudod kiszedni őket, ha felkötöd a gatyád, sok vita és sírás kíséretében. Ténylegesen csak a kopaszra nyírás jelentene azonnali megoldást, de ez nem járható út az érintett életkorban már.

  Sajnos mi már tapasztalt tetüsöknek számítunk, ezért megosztom veletek azt a tudást, amire Párizsban tettünk szert, ahol mindenki természetesnek veszi, hogy az összes gyerek évente 2-szer 3-szor (!) tetves lesz. Mi is belefutottunk ott is, de a nagyszerű készítménynél és a szuper tetüfésűnél is többet ért az írtásban a következő információ: az akcióban figyelembe kell venni a tetük életritmusát, azaz az első kezelés-kifésülés után két nappal kell újra lekezelni-kifésülni, aztán három nappal késöbb, majd megint három nappal késöbb, majd utoljára négy nappal késöbb. Így pont elkapja az ember az éppen kibújó serkéket, és azok nem tudnak tovább szaporodni.

  A gyermek iránt érzett szánalomból pedig ajánlom ezen kívül, hogy a serkés szálakat az ember levágja ollóval,mert akkor nem húzzuk a haját, és gyorsabb is.  További jó vakarózást mindenkinek!

 • 2008.01.31 21:47:45Brumibaby

  El kell oszlassam a legendát. Az én hajam festett, s mindkét alkalommal simán beköltöztek. Azt el tudom képzelni, hogy a hidroxidot nem bírják, de az mégiscsak egy durva vegyszer, sztem nem szerencsés kimart fejbőrre felvinni. Meg ki az, aki elmegy a fodrászhoz azzal, hogy "húznál néhány szőke csíkot a hajamba, nem kell mindenütt, csak ahol tetves vagyok..."

 • 2008.01.31 22:05:26levendul

  te, Brumibaby, ti tényleg letudtátok két hét alatt? azta:)  a neemoxan lehet, hogy megelőzésre remek, irtani viszont nem lehet vele, legalábbis nekem nem sikerült  nekünk a Nittyfor hajszesz sem volt elég :), csak a krém segített (asszem dupla hatóanyag a szeszhez képest), nemtudomhányadik nekifutásra  viszont van remek fotó, amin a család nőtagjai láncban tetvészik egymást az udvaron :)

 • 2008.01.31 22:08:52verkaverka

  "húznál néhány szőke csíkot a hajamba, nem kell mindenütt, csak ahol tetves vagyok..."

  Milyen jo hogy az en gyerekem kesonfekvo es nem almabol ebred a nyeritesemre :D :D :D :D

 • 2008.01.31 22:16:17Brumibaby

  Akkor még arra a kérdésemre feleljen valaki, hogy ha ennyi tapasztalat gyűlt össze arról, hogy a szerek nem, vagy nem úgy hatnak, ahogy az a tájékoztatón le van írva, miért nem írják át a tájékoztatót?  Vagy ezzel ez már fogyasztóvédelmi határposzttá válna, és átkerülne a Homárra?

 • 2008.01.31 22:22:28fecske

  Brumibaby, szerintem ez az erős tetüszergyártó lobby hatása. Ha nem a jó módszert alkalmazod, több terméket vagy kénytelen venni, ami nekik több bevétel. Szerintem van egy farmjuk is, ahol különösen ellenálló tetveket tenyésztenek, majd James bondos rafinériával bejuttatják őket a gyerekekkel zsúfolt helyekre.

 • 2008.02.01 07:05:08Brumibaby

  fecske :-)))))))))))

  ez ám az összeesküvés-elmélet!  De minthogy épp tegnap tudtam meg (persze titkosszolgálati eszközök igénybevételével, mert csak úgy nem mondták ám), hogy megint van az oviban, élek a gyanúperrel, hogy igazad lehet...

 • 2008.02.01 11:31:06felhasznalo

  A tájékoztatók félretájékoztatók. Mi a Nixszel kezdtük, másfél-másfél órát hagytuk rajta, majd a fésűvel vígan kapálózó tetveket szedtem ki mindkettőnk fejéből. A Nittifortól, nem tom, miért, de legalább egyből pusztultak. Pedig abban tényleg fele annyi csak a hatóanyag, viszont jóval folyékonyabb, gondolom, könnyebben körbefogta a kis tetűket, mint a Nix krémes anyaga.  Amúgy azóta minden héten egyszer átnézem a gyerek fejét, olcsóbb még az elején elkapni, mert abban a pár hétben kb. 40 ezret költöttünk tetűirtóra.  A petróleum ügyében nem tud senki sem mondani valamit?

 • 2008.02.01 13:48:15nyanyucika

  Jaaj.. Azt hiszem influenzás leszek, pocsékul érzem magam, de ez jólesett. Egyébként mindig is hosszú hajam volt, anno az én fejemen is Nittifor volt. 8 éves kisfiammal idáig sikeresen megúsztuk! De, a barátnőmnek azt javasolta a dokinéni, hogy kezelés után kenjen olivaolajat a fejükre és többé az életben nem lesz "lakó" benne. Ezt még senkitől nem olvastam, csak egy tanács...

 • 2008.02.01 15:08:32Brumibaby

  felhasznalo, anyukám szerint a petróleum véresre marta a fejbőrt. Felidézett különben egy esetet, hogy a tanítóbácsi elérzékenyülve végignézett az osztályon (ötvenes évek eleje), nahát, milyen gyönyörű fényes a hajatok, tetvesek voltatok, ugye? Ugyanis a petróleumtól meg az esettől állítólag fényes lesz az ember haja...

 • 2008.02.01 15:55:06Brumibaby

  ecettől...

  bocsánat

 • 2008.02.01 16:53:31tigrincs

  Attól tartok fecswkének igazaq van. Én csak annyit tennék hozzá az összeesküvés elméletéhez, hogy tuti az óvonénik is részesedést kapnak tetűirtó bevételéből. Különben mi a francért nem szólnak a szülőnek?

  A mi ovinkban is csak a jobb érzésű anyukák szóltak a többi szülőnek. A többség szégyenlősen hallgatott.

 • 2008.02.01 21:56:58Maja Papaya

  Brumibaby, jót vakaróztam nevetgélés közben, ovis gyermekkel a háztartásban azonban nem tudtam önfeledten kacarászni.

  Jegyzetelek szorgalmasan és remélem, hogy nem kell hasznosítanom a sok hasznos tanácsot.

  Én is alapnak venném, hogy az oviban szólok a többieknek, ha ez van. Lehet szégyellni, de nagyobb szégyen a sunnyogás. Meg ahogy B- is írta, nem azért tetves manapság az ember, mert putriban él és kerüli a vizet.  Mindenkinek tetű - és influenzamentes létet kívánok!

 • 2008.02.01 22:14:46peppermint

  Véleményem szerint itta za ideje egy újabb porontyos tesztnek. Kedves tetves gyerekek, próbáljátok ki az alábbi - háztartásban könnyen fellelhető - potenciális irtószereket és értesítsetek minket egy poszt erejéig az eredményről:

  -Pirosarany (csípős/csemege)

  -majonéz

  -mustár

  -étolaj

  -szójaszósz

  - (és nullhipotézisem szerint a befutó) fokhagymakrém. :-)))

  Hajrá, rá a hajra!

 • 2008.02.01 22:26:25Brumibaby

  peppermint, mit szólsz a borsmenta-főzethez? :-))))  és még, végső kétségbeesésben forduljunk a Shakespeare nevű védőnőhöz:  "Üst, üst gyűlj tele,

  Férget, mérget üss bele!

  ....

  Legelőször buta béka,

  Te kerülsz be a fazékba.

  Szikra pattan, olthatatlan,

  Forr a munka, ég a katlan.  Nádikígyó az övem,

  Sülj meg, főj meg odabenn.

  Gőte szeme, egy marok,

  Denevérszőr, gyíkfarok.  Sikló, fullánk, eb foga,

  Villanyelvű vipera.

  Bűvös erő, olthatatlan,

  Bugyborogjon a pokolban.

  Múmialé iszonya,

  Cápa sózott uszonya.

  Árki szajha zsinegelte

  Újszülött kisujja körme,

  Ide mind a sűrű löttybe,

  Tigris bele kell még bele,

  És szörnyű lesz az ereje.

  Páviánvér hűtse le,

  S kész a pokol öröme."

 • 2008.02.01 22:26:41Békanőci

  Rokonságban a kislányok visítottak ha szóba került a tetvesség,így mikor anyjuk meglátta,hogy vakaróznak,nekik katicájuk lett,azzal nem volt gond. :)

  Nekem kétszer is volt katicám :),anyám nem esett kétségbe,elviccelte a helyzetet:Kislányom,sok bogaras ember van,de nem mindenkin látszik!Gyorsan lekezelt Nittiforral(na,a lemosáskor azért kétségbeestem,hogy azok ott a kádban mind a hajamból jöttek,brrr...!),és tatatataaaaammm:eltűntek az élősdik.

 • 2008.02.01 22:28:31Békanőci

  Brumibaby,ezt inkább nem kenném a fejemre...! :D

 • 2008.02.01 22:33:57peppermint

  Brumibaby, :-))))))))))))))))))))))

  Ja, kifelejtettem a bolti gesztenyepürét.:-)))

 • 2008.02.01 22:43:25Maja Papaya

  Katicák :)))

  Jaj, a gyerekem a katica csoportba jár! Ott nagyobb a kockázat?!

 • 2008.02.01 23:06:18Békanőci

  Áááá,dehogy! Szép is lenne,ha a lepke csoportosoknak lepke,a kisautósoknak kisautó telepedne meg a hajában...! :)))

 • 2008.02.02 01:21:43felhasznalo

  A Mókus örsnek meg kismókusok potyognának a hajából a kezelés után.:)  Sejtettem én, hogy a petróleummal valami gebasz van. Na, mindegy, akkor maradunk a nullásgépnél. Az bevált. Szegény lányt már befenyegettem: Édes fiam, csak egy dögöt lássak meg még egyszer, azonnal nyírunk.

 • 2008.02.02 07:41:10Brumibaby

  Maya Papaya, úgy bizony! Az enyém is a KAtica csoportba jár! • 2008.02.02 08:41:04vikimanka

  Az én lányom Süni csoportos.Az nem viszket,hanem szúr.Lehet választani.

 • 2008.02.04 14:08:45Ildiko

  Haliho! Sziasztok! Bocs, betegek voltunk. Szerencsere nem tetvesek, csak lazasak es hanyosak. Tetvekrol: en nem hallottam meg,hogy festett hajba nem megy, de el tudom kepzelni. A festek roncsolja a hajszalakat, valoszinuleg nem tud miatta ugy taplalkozni a tetu, ahogy az egeszsegesbol.

 • 2008.02.04 15:07:25Brumibaby

  Ildikó, a tetű a fejbőrből szívja a vért, a hajszálakon a serkéket rakja le, és az én festett hajamon le is rakta, NEM ELŐZI MEG A HAJFESTÉS!

 • 2008.02.05 14:19:02Ataanya

  Ehhez mit szóltok:

  A szomszédom megkért, hogy vigyázzak egyik délután a 6 éves kislányára. Már akkor csodálkoztam kicsit, mikor átjött a kislány, ugyanis iszonyú kócos volt. Sebaj gondoltam majd megfésülöm szegényt. Anyuka biztos nagyon sietett. Aztán telt-múlt az idő, uzsonnáztunk, játszottunk, nekem akkor volt 1 éves a lányom, 10 a fiam. Egyszer csak, amikor két kézzel vakarta a kislány a fejét én viccesen megkérdeztem: Csak nem tetves vagy? – Hát nem tudom, a mama kenegeti valamivel a tesóm fejét. -volt a válasz. Hozzáteszem, hogy én azon szerencsések közé tartozom, akik eddig még sose találkoztak a tetű-problémával. Na teljes pánik, hívom az anyukát. Igen, igen egész nyáron próbálta kiírtani, de ezek szerint nem sikerült. Rengeteg a dolga és nem volt ideje 3 napja megfésülni a lányát. A patikai szerek pedig nem érnek semmit, és különben sincs annyi pénze, hogy ötük fejét azokkal kenegesse. Így kitalált valami saját illóolajokból álló receptet és az meghozta az „eredményt”. A kérdésemre, hogy miért nem szólt egész nyáron, hisz a gyerekeink néha együtt játszanak, a válasz az volt, hogy nem fogja minden nyavalyáját a szomszédokkal megbeszélni. Ez 2007 nyarának utolsó szombatján történt, egy budai, gazdagnak számító községben. Másnap zsúrt tartottak a lányok osztálytársainak… És a következő nap elkezdődött az iskola meg az óvoda…Ők természetesen nem kezdhetik hiányzással a tanévet… Azóta nem állnak szóba velem, szerintük én túlreagálom ezt a teljesen hétköznapi problémát. Azt hajtogatják, ”hogy a tetű demokrata és mindenkit egyformán kedvel.” Ez igaz is, de szerintem akkor sem így kell ehhez a kérdéshez a XXI. században hozzáállni. A történet vége számunkra happy end, szerencsére másik iskolába járunk, a zsúrba sem voltunk hivatalosak, s talán ezeknek köszönhetően megúsztuk. De ezen az őszön sok családnak viszketett a feje, és a helyi patika is jól járt…

 • 2009.01.17 15:40:56B*

  Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy szerintem sem szégyenkezni kell ilyenkor, amikor kiderül, hogy "tetvesek" vagyunk, hanem azonnal mindenkit értesíteni, aki valamilyen úton-módon elkaphatta tőlünk.

  Ez mindenki érdeke, ugyanis ha a többiek figyelmeztetése helyett megpróbálja az ember eltussolni, és betanítani a gyereknek egy fedősztorit, nehogy kiderülhessen a suliban vagy oviban, egy idő után úgyis elölről kezdődik az egész herce-hurca, mert a közösségben egymást "fertőzik" ilyenkor az emberek felül.

  Állítom, hogy ha ehhez a témához mindeki kellő intelligencival fordulna, kis időn belül túl lehetne lenni az egészen. Csak hát sajnos még ma is sokan abban a tévhitben élnek, hogy aki elkapja a tetűt, biztosan nem százas ember.

  Ez hülyeség!

  Most azért vagyok én is kiakadva, mert a drágalátos ismerőseink ""elfelejtettek"" szólni újonnal szerzett kis barátaikról a hajukban, és úgy gondolták az otthoni írtás után, hogy nyugodtan jöhetnek hozzánk játszani, és még figyelmeztetni sem kell minket... Ennek a vége az lett persze, hogy mi is elkaptuk, és az egész tetűhajsza, amit itt mindenki emleget, nálunk is lejátszódott. És még nem biztos, hogy vége van. :/  Úgyhogy ilyenkor bátorság, nem ciki, szólni KELL minden "veszélyeztetettnek", és akkor legalább nem lesz kitől újra elkapni.  Egyébként mi Pedexet használtunk a használati utasítás szerinti módon, aztán jött a "tetvészés" (amikor körömmel az összes serkét eltávolítottuk, tetű szerencsére összesen 4 volt a családban, de serke egy regimenttel), végül a házfertőtlenítése (ágyneműk, ruhák, sapkák, sálak, hajkefék, hajgumik, plüssállatok, stb., stb. mosása, porszívózás), és most már senkiben nem találtunk semmit, de az tuti, hogy még 1-2 hétig minden áldott nap le fogjuk ellenőrizni mindenki haját, nehogy...  Ja, és csak hogy ki ne lógjak a sorból: baromira viszket a fejbőröm!!! :)

 • 2010.07.07 20:38:03siveroni66

  Sziasztok!Előre bocsájtom, hogy három kislányom van, természetesen mind háromnak hosszú a haja. Ma reggel a szokásos reggeli kakaójuk készítése közben a legnagyobb, és leghoszabb hajú kislányom hajában gyanus fehér valamit fedeztem fel, az istenért se akart lejönni a hajából, de amikor alaposabban megnéztem, nem csak 1 hanem 7 serkét találtam, at ájulás környékezett amikor bele gondoltam hogy a másik két kislányomnak, nekem és a páromnak is nem kívánt vendégei érkezhettek. Kezdődött a tórtüra, a középső lányom hajában 2 fehérséget a legkisebben 3 az enyémben 6 találtam, Rohanás a gyógyszertárban, hatékony tetűírtó szerért, megvolt az elsó kezelés, a páromnak nullás gép jutott. Remélem nem serke szedéssel fog eltelni a nyári szünet. Még sose volt ilyen undoritó lakóm, remélem nem sokára ki tudom nyírni őket.

 • 2010.07.07 20:55:13Brumibaby

  siveroni, az ágynemű főzőmosását és vasalását is muszáj megejteni + körülnézni a kanapén, ahova afejüket mondjuk tévénézés közben támasztják + a látszólag döglött serkéket is egyesével eltávolítani, néhány nap múlva a krémes kezelést megismételni.

  A francba, viszket a fejem.

 • 2010.07.07 21:23:02Farkasokkal táncoló

  Fésübe húzzál egy ecetes vizes vattát hosszában, azzal fésülgessed, az ecet fellazítja a serkéket.
  Mosás után is ecetes vízzel öblítsd le.

  Érdekes anno nekem is a hosszú hajú lányom hajában voltak tetvek, és a Nittifor nagyjából azonnal kiirtotta, aztán még párszor azzal mostunk hajat, hogy vissza ne jöjjenek, mert a következő hajmosásig védettséget adott. Lehet ma már más hatóanyagokból áll? Akkor nagyon eredményes volt...

  Viszont az ágyiruhákat stb tényleg ki kell főzni vagy átvasalni, a kanapé háttámláját meg átgőzölni, esetleg azt is ecettel lekezelni.

 • 2010.07.08 11:58:15siveroni66

  Sziasztok!
  Pedex tetű írtót vettem, eddig hatékonynak bizonyult. Az ágynemű mosást éjjel fél 1-kor fejeztem be.Ma reggel serke vadászattal kezdtem a napot, a két kisebbik lányom hajában nem találtam de a legnagyobbikéban volt még 5 db. Eddig azt se tudtam hogy hogy nézz ki a fejtetű,a nagy lányom 7 és fél, a középső 5 és fél a picurim pedig 2 éves, ők is kihagyták volna.

 • 2011.10.05 15:40:11Dolus

  Idén is megkezdődött a fejtetű szezonja. Nálunk már mondták is a suliban a szülőin. Én vettem is Picksan tetűírtó sampont van hozzá fésű is. Nagyon jónak bizonyult egyszer már sajnos kellett használnunk. De megelőzésre is jó azt mondták. És nem kellett levágni a haját mint nekem anno!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta