SZÜLŐSÉG

Komolyzene áramlik az anyaméhbe

2008. január 28., hétfő 11:50

Szeretethang címmel kismamáknak indít koncertsorozatot január 31-én, csütörtökön a MÁV Szimfonikus Zenekar. A 60 perces hangversenyek helyszíne a zenekar budapesti, Múzeum utcai próbaterme.

Klinikai megfigyelések bizonyítják, hogy érdemes a magzat érzékszerveit ingerelni, mert így serkenthető az érési folyamat. A zene eljut a magzathoz: nemcsak hallja a zenei hangokat az anyaméhben, de arra egyedi módon reagál is. A nyugodt tempójú, csendes zenéket, az árnyalt, finom hangszínű énekhangot általában nyugodt, lelassult szívveréssel nyugtázza, míg a gyors tempójú zene, ének tempóbeli változásaira szívverése ritmusának megváltozásával reagál, olvasható Mélykútiné Dietrich Helga tanulmányában.Az első foglakozásra népszerű szerzők - Bach, Mozart, Vivaldi - kamaraműveiből válogatott Székely Edit fuvolaművész és Dr. Kokas Klára zenepedagógus, Kodály Zoltán tanítványa. Az előadásokat maximum ötven fős csoportoknak tartják, hogy megőrizhessék a bensőséges hangulatot, ezért előzetes jelentkezés szükséges (Keskeny Dóra: dkeskeny@mavzenekar.hu), tel.: 338-2664.

Első foglalkozás: 2008. január 31. 17 óra
Cím: Budapest VIII., Múzeum u. 11.
Részvételi díj: 500 forint alkalmanként

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.28 14:34:37marywolf

  Atina, mi is szoktuk az All the good things-t hallgatni:)

 • 2008.01.28 14:34:46másutt

  A terhessegem alatt vegig eleg kemeny es durva zeneket hallgattam egesz nap (bar nem uvoltve), ezenkivul voltunk egy Motorhead koncerten (10. sor) amikor 6-7 honapos terhes voltam es egy Iggy Pop koncerten is par nappal kesobb.  Semmifele zenei preferenciat nem fedeztem fel azota a gyereken. Szereti ha tancikalunk vele, meg ha eneklunk neki, dehat melyik csecsemo nem.

  A Halasz Judit a kedvenc (megintcsak: hol nem?) a Bobitara vigyorog... pedig azt 1 honapos koraban hallottam 20 ev ota eloszor vele egyutt. De azonnal racuppant mint minden rendes magyar gyerek!  A hason fulhallgatoban abszolut nem hiszek en sem.

  En hagytam pihenni a kis dragat. :)  Szerintem a mama erzelmi allapota a legfontosabb: a szuletes ELOTT ES UTAN IS.

  Mama heppi= baba heppi.

  Ha a mamat relaxalja es boldogga teszi a zene, az nagyon jo...

 • 2008.01.28 14:36:10marywolf

  Nagy kedvencem még :

  Mandy Monroe Umbrella  Komolyból abszolute Bach kantáták

  meg. Muszorgszky, na án őt szeretem a legjobban

 • 2008.01.28 14:41:00Atina

  Szerintem is inkább a stresszt érzi, és az miatt ijed meg, mintsem csak simán az erős hangok miatt.

  Voltunk moziban a Beouwolf-ot néztük, s szegénykém egy-egy izgibb jelenetnél akkorákat ugrott, hogy azon gondolkodtam, kimegyek a teremből.

  Most egy hétvégén egy nyugisabb filmet néztünk (ami szintén hangos), de nem ugrált.  Nekem is javasolta a védőnő a zseblámpával világítást a 24. héttől, ami mostantól kezdődne, de még várok vele egy kicsit.  Ha együtt ebédel vasárnap a család, s jó a kedvünk akkor is mindig jelez, hogy már ő is itt van.

  Szóval már sokat tud kommunikálni.

 • 2008.01.28 14:48:07katakarika

  Zseblámpával világítás? Valaki világosítson fel!

 • 2008.01.28 15:14:13pirosalma

  masutt  Pont a napokban filóztam azon, hogy ha netalán addigra már kismama leszek, majd nem mehetek Mark Knopfler koncertre, pedig úúúúúúgy vágyom rá.

  De akkor ezek szerint az uccsó sorban nem lenne gond? Mert ez a zene ugye lazább (lassúbb) gitáros rock.

  Tudom, önző dolog, hogy ez jár a fejemben, de pár éve már lemaradtam róla.  Én is úgy gondolom, hogy ha a mama jól van, akkor a babának sem lehet rossz!:)  Jó volt pont most olvasni a kommented, köszi.

 • 2008.01.28 15:25:45Anura

  Atina, épp kérdezgetni akartalak, hogy láttad-e a szülési videókat. :) Láttam, és betojtam rajtuk.. nagyon félek.

  De úgy emlékeztem, te egy héttel mögöttem vagy, én meg a 28.-ban vagyok most.  A zenéhez.. én gondolkoztam rajta, hogy kipróbálom a fülhallgatóssal, az Amelie csodálatos élete c. filmzenénél jelzett egyszer, valami finomat megnéznék.. de nem hiszem, hogy nagyon érdekli.

  Ez a szimfonikus meg.. elgondolkoztam, lemaradok-e valamiről, de asszem nem, így nem megyek el. :D

 • 2008.01.28 15:27:25Anura

  katakarika, a gyerek a 20-onvalahanyadik héttől már képes megkülönböztetni fényt, árnyékot, természetes fényt.. állítólag.. és ha zseblámpával a hasra világítanak, akkor közelebb jön, vagy épp hátat fordít. Ezzel lehet szórakozni.

  Mint ahogy már második trimeszterben a kopogtatást is mondják, hogy ha dobolunk a hason, azt érzi, és jelezhet.. kérdés, hogy tetszik-e neki.

 • 2008.01.28 15:28:39marywolf

  Anura, én is a 28. héten vagyok:)

 • 2008.01.28 15:38:40Atina

  Anura, pont most olvastam a kommenteket a szülési videókkal kapcsolatban, ezzel elvoltam egy darabig.

  Tegnap megnéztem a videókat amúgy, nem borzasztott el.

  Azt hozzátenném, hogy én egy olyan nőci vagyok, aki már gyerekkorában is boncolt állatokat, meg látott valódi boncolást (és tetszett), meg már láttam szülést is élőben.  Saját kisműtétemet is simán nézegettem. Az orvos azt mondta, hogy menjek utána táppénzre, meg tankoljak fel fájdalomcsillapítókkal, mert ha elmúlik az érzéstelenítő hatása, beszarok a fájdalomtól. Egy db pirulát sem vettem be, és semmi fájdalmat nem éreztem.

  Nekem elég magas a fájdalomküszöböm, meg idegileg is jól bírom ezeket.  Tudom, hogy a szülés jobban fog fájni, de nem félek. Inkább kiváncsi vagyok.Már várom, hogy megismerhessem ezt az érzést.

 • 2008.01.28 15:48:32Vierre_

  Az első gyereknél anno pont még csináltunk bulikat a Trafóban. Én voltam a jegyszedő :)) Ment az elektro , nagyon élveztünk, aztán jött a hardfloortól a yeke-yeke, nah azt nem bírtam ki, bementem ugrálni, nagyon jól szórakoztam és szerintem a gyerek topzódott az örömhormonjaimban :) Soha nem volt gond a tánc terhesen, mert az ember jánya érzi hogy mi esik jól neki és ha nem esik jól neki, akkor valszeg a babának sem, ha pedig igen, a baba rábólintott egy kis bulira :))

  Én elektrot hallgattam anno, mert azt is szeretem, a gyerekek születés után is ugyan olyan jól rázták- rázzák rá a popót mint a kalákára vagy a Halász Juditra :)))

 • 2008.01.28 16:09:35Anura

  marywolf, de jó. :)

  Akkor egy nyomvonalon haladunk. Már azt hittem mindenki csak előttem, vagy mögöttem van itt a Porontyon. :) Milyen gyereket vársz amúgy? Atina, és nálatok kiderült már a neme?  Basszus, én is boncoltam suliban, de az döglött állat volt. A műtétemet nem láttam sehogy (fül), de ezektől a véres videóktól én beijedtem.. átéreztem, hogy ez iszonyúan fog fájni, iszonyúan fogok sikítozni? És nem bírom ki, és nem fér ki..

  Valahogy nem lettem kíváncsi a folyamat végére. :D

 • 2008.01.28 16:22:41Atina

  Anura: kisfiú.

 • 2008.01.28 16:22:56Atina

  Nálad?

 • 2008.01.28 16:28:21Anura

  Atina, dettó. :)

  Nem tudom, mit kell kisfiúkkal csinálni. Azért ez vicces. :)

 • 2008.01.28 16:33:48vikimanka

  A mi gyerekeink rock zenét hallgattak bent is,most pedig kint is.Bent szerintem is az a lényeg,hogy anya élvette és akkor a baba is jól érzi bent magát.Tavaly szeptemberben még motoros találkozón voltam tehesen,decemberben szültem és nagyon jól éreztem magam.Mikor elfáradtam beültem az autóba és hazamentem.Én mindennel úgy voltam,hogy amíg jól esett addig csináltam:zene,házimunka stb.

 • 2008.01.28 16:36:10Atina

  Két unokatesómnak van kisfia (2 évesek), úgyhogy őket kérdeztem ki fityma dolgokról.

  Meg most volt is a porontyon ilyen téma nemrég. Más miatt nem izgulok.

  Ja, még a köldökcsonk. De ha mások boldogulnak, akkor mi is.

 • 2008.01.28 16:37:56Anura

  Brr.. na, pont ez a kettő az, amitől nagyon tartok én is.

  Elvileg nagyon tapasztalt UH-osnál voltunk, de azért úgy eszembe jut, vicces lenne, ha mégis kiderülne: lány. Bár ilyen rúgásokkal, amiket művel.. majd az oldalam repül ki. :)

  Á, tökmindegy, csak ne legyen semmi baja.. illetve bajuk.. a tiéd is jó legyen. :)

 • 2008.01.28 16:40:03Atina

  Ami jó a mamának, az jó a babának.

 • 2008.01.28 16:42:20Atina

  Nálunk teljesen egyértelmű volt az ultrahangon, hogy kisfiú. Az orvos még nem is szólt, hogy ott van, de mi már láttuk.

  Amúgy a miénk nyugodt gyerkőc. Mocorog, de nem olyan erősen (még) :-)))

 • 2008.01.28 16:48:51Anura

  Nálunk pont nem néztem az UH-ra, mikor mondta a nő, hogy kisfiú, mert bekönnyeztem (nem szúnyog ment a szemembe, csak a hormonok :D), és a páromra néztem, hogy én megéreztem, hogy kisfiú, bár mindenki más lányt jósolt. Ő meg látta, és szerinte egyértelmű volt.

  17. héten kezdte érzékelhetően a rugdosást, és nagyon erőteljes.. mivel keresztben van, az lágy részeken tökéletesen meg tud rúgni.. bár ez még mindig jobb, mint ha a hólyagomat. :)

 • 2008.01.28 22:18:32másutt

  pirosalma: en szenttul allitom, hogy a legnagyobb szivesseg, amit a jovendo gyerekenek tesz egy kismama az az, hogy NEM PARAZIK, es jol elvan es megprobalja elvezni a terhesseget. Moderacioban minden lehetseges. Egy kis rockzene is. Neha 1 pohar bor is. Csokitorta! Mittudomen. Esszel.  En vikimankaval ertek egyet 100%-ban. csinald, ami jol esik.  Szerintem.. nem attol lesz okos egy gyerek, vagy neagyisten 'zseni' hogy az anyja Mozartot hallgatott. :D  Lehet, hogy csak mazlim volt, de en semmin nem paraztam a terhessegem alatt, es most sem nagyon. Amikor mindenki tordelte a kezet, hogy mit nem szabad enni-inni, mennyit kellene hizni, mit kell csinalni, en mentem a sajat fejem utan, egeszsegesen eltem es hallgattam a zenet, ami addig is tetszett, amikor akartam (nem fogok elkezdeni szimfoniakat 36 evesen csak mert terhes lettem). Ha volt egy jo koncert, elmentem. Nem pialtam es nem csapoltam, de ringattam magam a zenere.  A gyerkoc egeszseges, nyugodt es jol elvan. Talan miattam, talan csak mert mazlim van.  Atina: tetszik a hozzaallasod a szuleshez, az enyem is ilyen volt. Fajt, mint a rosebb, de elveztem! Csak igy tovabb!

 • 2008.01.28 22:24:13marywolf

  Anura: nálam is kisfiú:)

  Jó kis időszak.

  Én sem tudom, hogy pontosan mit kell kezdeni egy kisfiúval, de barátnőimnél is vannak kisfiúk, bízom benne, hogy majd oktatgatnak.

 • 2008.01.28 22:29:21marywolf

  Nálam is akkorákat rug, hogy néha kikerekedik a szemem és forgolódik is rendesen, ezért minden odalt végigrugdos záros határidőn belül.

  Eszméletlenül mocorog, folyamatosan, amit én nagyon élvezek.

  Reggel, amikor férjemnek fel kell kelnie, nekem még lehetőségem szokott lenni egy kis lustálkodásra, vagyis lenne, mert amit kicsit megébredk, beindul a babacs és akkor már nem lehet megállítani, sem visszaaludni, szüksége van az akcióra. Múltkor fél óra alatt 50-et rugott, azt hittem elszámoltam, de azóta már volt hogy megismételte a teljesítményét.  Én is tartottam kicsit a szüléstől természetesen, de valahogy mégis olyan természetesnek tűnik, talán pont a fájdalom miatt. A bizonytalanságomból pedig sokat elveszítettem, amikor találkoztam a szülésznővel, annyira megkedveltem, a 34. héten is fogunk találkozni.

 • 2008.01.28 22:41:58vikimanka

  Másutt!Másik dolog.Úgy gondolom,sőt az én esetemben pontosan annak köszönhetem a könnyű szüléseimet,hogy nem "kíméltem"magam.Amihez kedvem volt megtettem.Hiába szörnyülködtek mások,hogy vezetsz még?,intézkedsz még?stb...

  Nem foglalkoztam velük,én tudom nekem mi a jó.a gyerekek kiegyensúlyozottak,szerintem boldogok is/bár a kicsi még nem tudja mondani,de tudom/.

 • 2008.01.29 00:23:27pirosalma

  vikimanka, masutt:

  Köszi a megnyugtatást!  Igen, nálam ez a Mozart-hallgatás nem fog menni, bármilyen 'trendi'.

  Pedig én szeretem a komolyzenét is (mondjuk a balett zenéket imádom), meg majdnem minden JÓ zenét. Hangulatfüggő.

  De úgy alapból másra vagyok kalibrálva:D Értsd: rock :)

 • 2008.01.29 00:56:49másutt

  Mozart sem hallgatott Mozartot az anyamehben aztan milyen ugyi-mugyi lett! Haha. :D

 • 2008.01.29 09:20:09veracska

  Szia Atina, Anura es marywolf!

  En is csatlakoznek a csapathoz :) bar csak csendes olvaso vagyok altalaban. En penteken kezdem a 28. hetemet. Nekem kislany! Ha mar mindenkinek kisfiu... es rettenetes, egesz nap mocorog, rugdalozik, de pont ezt szeretem benne.

  Ja es a temahoz: en ujabban az operakat, musical-eket hallgatom szivesen. Ha ugy adodik, eneklek is a zenevel, de semmi hallasom nincs. Probalom magam visszafogni, nehogy a baba rosszat tanuljon :)

 • 2008.01.29 09:32:00Atina

  Én most pont azt hallgatom, hogy a felettem lakó már kb. a 20. lyukat fúrja a falba. A panel meg vezeti a hangot mint állat.

 • 2008.01.29 09:40:13Rozina

  Az lányom még születése alatt is rugdosott. Szülésznő tudósított, hogy forgatja a fejét és meg éreztem, ahogy a lábacskái járnak, mint a motolla.

 • 2008.01.29 11:26:52Anura

  marywolf, gratulálok! :) Fiús széria érkezik, marha érdekes.. Nevekről is beszélhetünk lassan, a páromnak elvetemült elképzelései vannak, pl. Nesztor. Mondtam, hogy nem akarom egy öreg, félvak, kopasz görög jósról elnevezni a gyereket. :)

  verkaverka, ez remek! Én azt hittem mindenki kifutott már itt terhességgel, szüléssel, későn jöttem; milyen szépen csoportba rendeződtünk végül. :)

  Nagyon örülök nektek.

 • 2008.01.29 11:38:46Subbantósdi

  Szerintem is az a jó a babának, amit a kismamának jó, tehát ha szívesen hallgatsz valamilyen zenét, mindegy, milyen stílus, akkor felszabadulnak benned boldogsághormonok, ellazúlsz, múlik a feszültség és ez az, ami a babának jó.

  Így én sem nagyon figyelek arra, mi megy különösebben, a nap nagy részében rádió, inkább nem manapság-zenékkel, nekem a 80-90-es évek jobban bejönnek, aztán meg a lányom miatt mindig hallgatunk gyerekdalokat, arra zenélgetünk, a kis játékhangszerekkel, már amennyire ez egy 16 hóstól el lehet várni, inkább csak besegít, aztán jönnek a tévéből jövő hangok, és kész.

  A szüléstől csak akkor félek, ha valamilyen komplikációtól kell tartani vagy merül fel hírtelen, ezek amiket nem lehet előre kiszámítani. Az első szülésemre jóformán rá sem tudtam készülni, lelkileg váratlanúl ért, három héttel hamarabb, a víz elfolyása, és mindösszesen két óra vajúdás után még rengeteg bivalyerővel elég hamar kitoltam a leányzót, de annyira meglepődtem a dolgok gyorsaságán, hogy a légzőgyakorlatokat bizony az elején nem tartottam be, kiabáltam, rám kellett szólni, hogy fájdalomnál levegő ki, addig bent tartani, aztán már ment persze.

  Most a 13. hét elején még no információ, hogy milyen nemű lesz, nekem a szívem csücske a lányok, de ha fiú lesz, az sem baj, mert már van a lányom és így nem lesz bánatom igazán.

  Csak így pár dolgot majd meg kell tanulni, amit eddig nem kellett, pl. fityma tisztítás.

  Amúgy a lányom nem volt nagy rugdosós tipus, pedig nem volt hatalmas baba, aki kitöltötte volna a teret és ezért nem tudott volna mozdulni, egyszerűen inkább este, hajnalban és éjjel szeretett mozogni, nem nappal, pedig akkor voltam igazán aktív, szóval nálam ez nem függött össze azzal, hogy éppen mit csinálok, legtöbbször csak akkor vettem észre, hogy terhes vagyok, nappal, hogy állandóan pisilnem kell és hogyha lenéztem, akkor kiállt a hasam. :o)

  És én sem figyeltem semmi extra evési dolgokra, bár arra igen, hogy az édességgel és pékárúkkal csínyján, mert nem akartam, hogy a cukrosság gyanúja is rám vetődjön, nem is vetődött.

  Most is ezt követem, semmi változás, amúgy sem vagyok édesszájú, sok fehérjét, gyümölcsöt és műzliszerűket eszem, meg persze zöldséget, paprikát, paradicsomot és tejterméket.

 • 2008.01.29 12:05:02yuyu79

  Subbantósdi, én is a 13. hét elején járok. Mikorra vagy kírva? Én egyelőre augusztus 9-re, de szerintem pár nappal később lesz az..  Már úgy várom, hogy az enyém is mocorogjon... első baba ;-) • 2008.01.29 12:09:48Subbantósdi

  yuyu79: augusztus 3. Én nem tudom megjósolni, de ha a lányomra fog hasonlítani a terhesség, akkor már júliusban meg fog születni. :o)

  Nekem elég későn, már a 20. hét körül kezdett mocorogni, először is olyan puttyogások, buborékszerű érzés volt, aztán jöttek csak a mozgások.

 • 2008.01.29 12:16:22yuyu79

  érdekes, a kolléganőm meg már a 16. hét körül kezdte érezni..  A lányod koraszülött volt, vagy csak pár héttel jött előbb?  Nekem számítás szerint aug. 8, védőnő szerint 9, szerintem meg 10 vagy 11, mert hosszabbak a ciklusaim... Aztán a baba meg majd eldönti, mikor kíván kijönni ;-)

 • 2008.01.29 12:21:50Atina

  Én is a 16. héten éreztem először a magzatmozgást, akkor még olyan volt, mintha egy halacska úszkálna.

  Amikor kérdezte a védőnő, hogy mikor éreztem először magzatmozgást, mondtam, hogy november 24, szombat. Erre ő: Á, az még túl korai, az nem olyan.

  Hát jó, mondom, írjon be karácsonyt. Igazán nem érdekel, hogy mit mond a védőnő. Én tudom, hogy mit érzek.

 • 2008.01.29 12:34:09yuyu79

  A kolléganőmnek is azt mondta a védőnő, hogy az nem lehet ;-) Jó, hogy ők jobban tudják :-D

 • 2008.01.29 13:07:52Anura

  Nyáh, Atina, a húgom szülésznő. Nem mondanám, hogy jó a kapcsolatunk, foglalkozástól függetlenül.

  Kijelentette, mikor mondtam, hogy a névnapom előtt novemberben rúgott a baba, és fixen ő volt, még a párom is érezte: Á, az hülyeség, mert az első terhesek CSAK a 20. héten érezhetik.

  Hát én tudom mit éreztem, már bocsánat.. és nem bélmozgás volt, meg nem lebegés, hanem igen erőteljes kirúgás. Hiába 17. hét. Addig vacilláltam én is, hogy nem fogom megérezni, meg most akkor ez az-e, meg mindenki mást mond, milyen érzés.

  Egyébként a minap olvastam, hogy az UH-ok miatt jóval előbb érezheti az anya ezt meg, mert szorosabb a kapcsolat a gyerekkel.

 • 2008.01.29 13:12:21Nilüfer

  Védőnőket lecserélni:DD Mindhárom lányom mozgását jóval a huszadik hét előtt éreztem:DDDDD

 • 2008.01.29 13:23:41Anura

  Nilü :D

  Az én védőnénim aranyos, egyszer mondta, hogy mintha sokat ennék, vagy hogy érzem, utalva a súlygyarapodásra.. de következő hónapban megdícsért, hogy jó ez a súly, ez kell is. :)

  Egyébként meg mindent elmond jó bőven, és én aztat szeretem.

  A legviccesebb az volt, mikor Dopplerrel próbálta befogni a kisfiam szívdobogását, az meg elszökdösött előle. Nem semmi kölök.:)

 • 2008.01.29 13:29:14veracska

  Nalunk nagyon vicces volt ez az erzem - nem erzem dolog. Azt hiszem a 18. heten nyavajogtam a ferjemnek, hogy azt olvasom mindenhol, hogy mar ereznem kene. Erre hanyattfektetett az agyon, es addig hallgatozott, mig egyszer csak kozolte, ez mar a baba volt. Aztan minden egyes mozdulatnal szolt, es en is elkezdtem erezni es megkulonboztetni az egyeb mozgasoktol. Eloszot olyan volt, mintha egy gyenge ideg randult volna ossze a hasfalamon. Amikor ezt barkinek elmeseltem, azt mondtak, hogy ez lehetetlen, mert ezt en fogom megerezni, nem a parom. Pedig nalunk igy volt. Aki turelmetlen, probalja meg a mi modszerunket :)

 • 2008.01.29 13:37:22Anura

  veracska, ez is tök jó módszer. :) Én a szívhangját hallgattattam meg a párommal. :) De a rúgást is érezte.

  Viszont olyan bélmozgásaim voltak előtte, hogy azokkal bármikor összekeverhettem volna az első jeladásait.

  Nekem semmi lepkeszárny, halmozgás, gyomorbizsergés nem volt, hanem olyan, mint egy izom összerándulása, csak épp az izmot nem éreztem.

 • 2008.01.29 13:55:59veracska

  A parom meg a szivhangjat nem hallotta meg. Ujabban amikor a hasamra tapasztja a fulet, mindig odarug a kicsi :) Azon nevetunk, hogy igy udvozli az apat :)

 • 2008.01.29 14:07:51Anura

  Jahjah, nálunk nálunk kétféleképp reagál a páromra. Vagy belekezd egy óriási rugdosódásba (párom szerint meleg a keze, pedig nem meleg), szóval vagy tényleg kapcsolatot teremt, vagy idegesíti, hogy valaki tapizza. Vagy elcsendesedik, és meg se moccan. Hiába dumáltatom neki az apját, vagy beszélek én hozzá.

  Ebből most vonja le az ember, hogy élvezi a kölyök, vagy épp zavarja, ha "figyelik".

 • 2008.01.29 14:36:13veracska

  Attol tartok a mienk elvezi, ha figyelik, mert 4D-n vegig ugrandozott. Bar takarta neha az arcat, de mindig mas poziciot vett fel. Majd meglatjuk, ha kint lesz.

 • 2008.01.29 21:48:08eino.

  Szegény gyerek.  Valahogy úgy érzem, az ilyen, méhen belül is tudatosan ,,fejlesztett" gyerekek talán soha nem fognak megfelelni a szüleik elvárásának. Miért gondoljuk azt, hogy a természet hülye? A magzati fejlődés időszakában nyugalomra, kellő tápanyagra, anya szív-és beszédhangjára, és apa meg a tesó(k) simogatására van szüksége, azaz konkrétan arra, hogy békés , nyugis, szeretetteljes légkör vegye körül. Énekelni, beszélni hozzá, szeretettel várni , jókat (egészségeseket) enni: ennyi kell! A többi annyit jelent: nem vagy elég jó úgy, ahogy vagy, nekem szuperbaba kell - persze ez a te érdeked, aranyom.

 • 2008.01.29 22:31:36marywolf

  Anura, nálunk Farkas Bernát Jakab lesz a neve, nekem nincs kiemelt és a kettőt használom egybe mondva.

 • 2008.01.29 23:24:25miramira

  Sziasztok!

  marywolf!

  Mirella Tamara sokan furcsálják de mi is a kettőt használva mondjuk eggyütt. :-)

 • 2008.01.29 23:29:42miramira

  Én a terhességem alatt nagyon sokszor halgattam az Akon LOnley számát. (2005)

  Mikor megszületett felismerte.

  Mikor két perces fájásaim voltak és lépcsőzni küldtek Mp3-at halgattam amin csak ez a szám volt különbőző feldolgozásokban,amit a párom készített ajándékba nekünk.A mai napig ha meghalja valami különleges érzés fog el mindkettőnket,látni a szemén ahogy rögtön rám néz!!

  Nem kötelező elhinni!!!

 • 2008.01.31 02:01:34Jinny

  pannonfilharmonikusok.hu/main.php?menu=A&almenu=A0&disp=szovegek&url=/pocaklako  Pécsett is van ilyen, a Pannon Filharmonikusok is jól nyomják... :-)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta