SZÜLŐSÉG

Miből élnek az anyák Európában?

2008. január 16., szerda 08:19

Van az úgy, hogy az ember felidegesíti magát olyan dolgokon, mint a politika vagy a gazdaság. Az is könnyen elképzelhető, hogy amikor körbenézünk, máshol milyen (magasan megfeszített) szociális háló tartja a családokat, ha már voltak olyan balgák és gyereket vállaltak, hogy sírva csapnánk szét a monitort és rögtön rohannánk repülőjegyet venni, mindegy hová. De mi, kedves olvasóm, ne legyünk ilyen demagógok, inkább szopogassunk nyugtató cukorkát és induljunk el az értől az óceánig és lépjünk tovább néhány általános megállapításon. Úgy, mint azon, hogy ámbátor kevesebb támogatást kapunk a gyermekünk után, de hát lógathatjuk a lábunkat itthon évekig. Vagy azon is, hogy kevesebb pénzből ugye, kevesebb jut mindenkinek, meg hallottunk már az egy főre eső GDP szerepéről is. Készítsünk hát elő egy százas papírzsepit és nézzünk körül Európában, hogy mi jár az anyáknak a szájukon kívül.Számok nélkül nehéz összehasonlítani dolgokat, így rágjuk gyorsan át magunkat a száraz részen. Januártól Magyarországon az egyszeri anyasági támogatás 64.035 Ft. A GYES 28.460, míg GYED maximuma, mely a gyermek 2 éves koráig jár, 96 600 forint. A családi pótlék egy gyerek után 12.200 , több gyerek után 13.300 forintra nőtt. A TGYÁS és a GYÁS a 168 nap szülési szabadságra járó ellátás, melynek összege a fizetés 70 százaléka és nincs kifizetési plafon. Ebből főzünk tehát mi és természetesen a rászorulók még számtalan kisebb kiegészítő juttatást kapnak, erre azonban most nem térek ki.

Tegyük a hazai példa után rögtön egy önakaratából nem uniós ország adatait, lássuk Norvégiát. A szülők választhatnak, vagy 54 hétig kapják a fizetésük 80 százalékát, vagy pedig a teljes összeget 44 héten keresztül. Az északon élők regionális kiegészítőt kapnak, és kapaszkodjunk meg! Aki nem veszi igénybe az államilag finanszírozott gyermekmegőrzési lehetőségeket 1-3 év között, havonta 413 euró, azaz körülbelül 100.000 Ft támogatást kap. Mindemellett havi 970 norvég korona családi pótlék is illeti őket, amely durván 32.000 Ft.

Látogassunk el Franciaországba, ahol szerencséjükre van adókedvezmény. Lehetőség van ugyanis a házastársak közös adóbevallására és a család méretétől függő adózásra. Egy négytagú család 11 százalékkal alacsonyabb adót fizet, mint az azonos keresetű gyermektelenek. A családi pótlék a családoknak járó összes juttatás 40 százaléka, s csak a második gyerek után jogosultak rá, a gyerek 20 éves koráig. Második gyermeknél 107,17 euró (27.000 Ft) havonta, három felett további 137,36 euró (34.250 Ft) gyermekenként. Ezen kívül a szülői szabadság formájában plusz juttatás is jár, akinek legalább 2 gyereke van és a legkisebb még nincs 3 éves. Ennek következtében a 3 év alatti gyerekek 64 százaléka a szülők felügyelete alatt van.

Luxemburgban, ahol magyar szemmel nézve az egy főre jutó GDP a csillagokban jár, mindössze 16 hétre jár a szülési szabadság. Viszont választhatnak, hogy további 6 vagy 12 hónapig maradnak otthon csemetéjükkel. A luxemburgi mamák a 16 hetes szabijuk alatt heti fix összeget (175,76 euró, körülbelül 43.750 Ft) kapnak. Születési pótlék is illeti őket, 525,51 euró (körülbelül 130.000 Ft) három részletben. Illetve családi pótlékot kapnak, gyermekenként változó összeget, egynél 143,38 euró (35.750 Ft), kettőnél 174,86 euró (43.500 Ft) havonta.

Álljunk itt meg egy szóra, hasonlítgassunk és vegyük figyelembe azt, hogy nálunk a munkába való visszatérés sem erkölcsileg, sem fizikailag nem egyértelmű. Egyrészt a társadalom egy része simán elítéli azt az anyát, aki néhány hónappal a szülés után visszamegy dolgozni, s karrierista jelzővel bélyegzi, másrészt a többség minden gyerek után új állást is kereshet. Mert a részmunkaidő csak nagyon kevés esetben valósul meg, egyelőre még csak halvány álom. Lehetséges, hogy elszigetelt az a hazai példa, amikor a jól fizető állás megtartása, vagy az évekig otthonmaradás között kell választania a kismamáknak?

Németországban egy egyösszegű anyasági támogatás jár, 210 euró (52.500 Ft), utána pedig 14 hétig a teljes fizetés. Ezt követően 2 évig 300 euró (75.000 Ft) havonta, vagy pedig 1 évig 450 euró (112.500 Ft) a havi támogatás. A családi pótlék 18 éves korig jár, 1-3 gyerekig havonta 154 euró, utána 179 euró havonta. De ha a gyerek dolgozik 18 éves korától és nem keres többet évi 7680 eurónál (havi 160.000 Ft), akkor tovább is kapják. Tehát egy egygyermekes német anyukának, ha azt választja, hogy egy évig otthon marad a gyerekkel, havonta 150 ezer forint, két évet választva: 113 ezer üti a markát, plusz 52 ezer forintos egyszeri családi támogatás, valamint 14 hétre jutó teljes munkabére.

Az Egyesült Királyságban 26 hetes a szülési szabadság, amikor 90 százaléka jár az anyának a fizetéséből, vagy 106 font (40 ezer forint) hetente. A gyermektámogatás heti 17 font 16 éves korig.

2010-re több lesz kis hazánkban a nyugdíjas, mint az aktív dolgozó. Hogy mennyivel csenget be a postás a mamihoz havonta, az több dolgon múlik. Hiába dolgozta halálra magát szülés előtt, hiába volt tisztességes pénze, azt közvetve az is befolyásolja, hogy hazánkban versenysporttá vált elsunnyogni a rendes adózást, hogy 4 millió dolgozóból másfél millióan minimálbérre vannak bejelentve. Ha otthon lehetsz két gyerekkel, kapsz érte 50.000 Ft-ot, vagy két gyerek mellett 8 órát dolgozva kapsz 67.000 Ft-ot, melyiket választod?

Az irigyelt EU országok egy főre jutó összterméke legalább kétszerese a hazainak. Azaz minden ember minimum kétszer annyi javat termel meg. Hiába azonos (40 százalék körüli) az állam által újraosztott pénz a gazdaságban, kisebb kalap alá kisebb nyúl fér. De vajon meddig lesz a kalapunk is és a nyulunk is kicsi? Tehetünk ellene mi is valamit?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.16 19:07:33kkutyafutta

  Sziasztok! Tudja itt valaki, hogy félállásra hogy számolják a babapénzt?:) Segítenétek képbe kerülni?:)

 • 2008.01.16 19:08:15kkutyafutta

  Sziasztok! Tudja itt valaki, hogy félállásra hogy számolják a babapénzt?:) Segítenétek képbe kerülni?:)

 • 2008.01.16 20:34:46sportos

  nem tudom fogja-e még valaki olvasni, de azért leírom: Svájcban 4 hónapig lehet otthon maradni a babával, ami nem is igazán 4 hónap, mert a hétvégéket is beleszámolják, így kb 3 hónap lesz belôle. Utána vagy visszamegy az ember dolgozni, vagy fel KELL mondani. bölcsi nincs, csak nagyon limitált létszámmal, fôleg a 'munkás' negyedekben, de az ellátás nem jó. játszócsoportok vannak, heti 1x-2x 2 órás, vagy magán bölcsi sok pénzért, vagy bébiszitter még több pénzért, vagy ún. tagesmutter, anyuka otthon van és befogad még néhány gyereket a magaé mellé, szintén sok pénzért. Családi pótlékot kantonja válogatja, Zürichben nem vágja földhöz az embert az összeg.

  Szóval, itt sem rózsás a helyzet.

 • 2008.01.16 21:24:28oreille

  Mormi, ma egy olyan nap van, hogy mindenki szépen megfogalmazza, amit én nem tudok éppen: elrabolják az időt tőlünk. a megfizethetetlen időt.  nálam az a helyzet, hogy traatraaraaaa közhírré tétetik, a főnököm előzetesen engedélyezte, hogy a gyerek 13 hónapos koráig itthon maradjak. vállaltam 4 hónap fizetésnélkülit is, a max. kivehető egyébként 5 hónap, tovább nem tartják fenn az állásomat. de ahogy itt olvasom néhány ország rendszerét, szóval lassan megyek és földhözvágom magam az örömtől.

 • 2008.01.16 21:35:55Bürográcia

  Kicsitulipán!

  Én visszamentem 6 hónap után dolgozni és láttam először felülni, mászni, felállni, járni a gyerekemet. Azért, mert valaki dolgozik, még jelen van a gyereke életében. Abból nem csinálok presztízs kérdést, hogy ha esetleg 3 órával később látom meg, hogy dobol az asztalon a napszemüvegemmel. Ezt a "lemaradok erről arról" cuccot soha nem értettem.  Ja, valaki kérdezte, hogyan lehet munkahelyen szoptatni. Azt nem tudom ott hogyan lehet, de szerencsére én közel lakom a munkahelyemhez és a még 6 hónaposan is 4 óránként szopizó gyerekemet símán szoptattam. Ha valami 4 óránál hosszabb kötött programom volt, anyám (aki otthon maradt a gyerekkel GYES-en) behozta a lurkót a mhelyre, aztán vissza.

  Na, tessék, akkor mégiscsak szoptattam munkahelyen (ha jól emlékszem egy tárgyalóban)!

  Voltak ennél szélsőségesebb helyzetek is, pl. 2 napos offsite programra jött anyám és gyerek is velem a szállodába. Napközben sétáltak, játszottak, estét-reggelt és a napközbeni szopikat én csináltam végig.

  Nem tartom magam mintának, nekem fontos volt gyerek is munka is + háttér is van hozzá.

 • 2008.01.16 21:39:41vikimanka

  Cica7!A gyermek 1 éves koráig gyes mellett sem lehet munkát vállalni.Sajnos.Nevetségesen alacsony az alanyi jogon járó gyes és amellett sem dolgozhat a kismama.Én 12 nappal csúsztam le a gyed-ről és még alkalmi munkát sem vállalhatok,mint anno.Van akinek az is jól jönne,ha néhány napot dolgozhatna egy hónapban a gyes mellé.

 • 2008.01.16 21:57:31Anyatünde

  Bürográcia: " + háttér is van hozzá"  No, ez az, itt van a kutya elásva.  Nem ismételnélek, korrekt módon leírtad, hogy nálad mi mindennek kellett szerencsés módon összejönnie a tényleg - sok anyuka számára - irigylésre méltó végeredményhez.  (Innentől kezdve nem konkrétan Rólad írok, csak filózgatok:)

  Ha ezek közül (ha jól értem: 1. közeli mhely, 2. főállású nagymama, 3. rugalmas mhelyi főnökség) egy is hiányzik, akkor már - részben vagy teljesen - borulnak a dolgok.

  És a végeredmény akkor már nem annyira irigylésre méltó.  Amikor a lányomat (Középső) bölcsibe adtam 2.5 évesen, 7-re jártam dolgozni, 1/2 4-kor jöttem el, (péntekenként elméletileg! 1/2 2-kor) 1/4 5-1/2 5-nél hamarabb nem értem oda érte. És utána csattogtunk még a bátyjáért az oviba. Háááát, én nem éreztem úgy, hogy ne maradnék ki ROHADTMÓD a gyerekeim életéből.  És ilyen esetben - tehát mikor hazaesel a gyerekekkel bölcsiből-oviból és gyak. kezdheted is őket vacsoráztatni-fürdetni-fektetni - "minőségi- időről-amit-a-gyerekeiddel-töltesz-munka-után" - beszélni jóóóó nagy marhaság szvsz.  Mondjam, hogy megváltás volt otthon maradni újra a kicsitesóval? (hármas számú fióka)

 • 2008.01.16 22:11:44Anyatünde

  Még egy, és eldugulok:  Mhely (Országos Gyógyszerészeti Intézet) vár vissza, mihelyt a Kicsi betölti a hármat.  A főigazgató mondta saját szájával, bele a szemembe. :DD  És amikor eljöttem GYED-re, még volt 4, ill. 6 órás álláslehetőség is.

 • 2008.01.16 23:43:16wish73

  lehet, h már írta vki,lehet, h még csak most jönnek a kövek, de: miért van a sok megszorítás dacára lehetőség gyes mellett 8 órát dolgozni? vagy gyes vagy meló-sztem. és a másik abszurditás: hogy a bánatban gyűjthető össze a 3-4-5-6 év gyed/gyes alatti szabadság? akár hónapokig is otthon vannak, akiknek lejárt a gyesük. már önmagában is abszurd, h ezidő alatt is jár szabadság, de, hogy felhalmozhtaó legyen, miközben a munkavállalók nem vihetik át még a következő évre sem, azért erős kontraszt.

  talán az még elfogadható lenne, h a 3. év lejárta előtt az utolsó időszakot már szabadságon töltse, és aszerint kapjon pénzt, de a 3. életév után már csak ideje visszamenni ahelyett, h még akkor kezdjen el hawaii-ozni.

  aki nem volt veszélyeztetett terhes-és azért objektíve ebből van több- tehát a terhesség kb. 2/3-áig dolgozott, utána babázik másfél-két évet, az még nem írta le magát többnyire. nyilván van ellenpélda, de a főnökök számára nem önmagában a kisgyerekes anya a fő probléma, hanem az olyan munkaerő, aki táppénzekkel, gyed/gyesekkel 6-7 évet is távol volt a munkától. főleg, h sokaknak még a szülés előtt sem volt szakmai gyakrolatuk, vagy gyes alatt szereztek diplomát. egy 35 éves pályakezdő nem annyira imponáló.

 • 2008.01.16 23:55:24cozumel

  Wish  Igazsagod vagyon itt nehany dologban, de az utolso mondatod szerintem egy nagyon rossz szemlelet.  Mi baj van egy 35 eves palyakezdovel?

  OK, nyilvan nem vezeto pozicioba fog elhelyezkedni, de vegulis mindenki palyakezdo egyszer, zero tapasztalattal....  EGy 35 eves embernek meg van hatra jo 25-30 ev aktiv munkaideje. Ebbol miert baj, ha masfelet tapasztalatlan kezdokent tolt???

 • 2008.01.17 07:57:46martine

  wish! munkajogi szabályozás miatt muszáj kivenni az otthonlét ideje alatt összegyűlt szabit, egy csomó ember nem szeretne hawaiozni, menne dolgozni, van, hogy mindkét félnek, munkadaónak is, munkavállalónak is kellemetlen, de kötelező kiadni is, kivenni is. nekem spec. egyébként jól is jött volna, mert a kicsi májusi, gyes lejárt, de ovi csak szeptembertől volt, így el kellett mennem munkanélkülinek, mert munkát sem volt könnyű keresni két gyerekkel - amivel egyébként meg mázlim lett, mert szeptembertől kezdtem vadiúj helyen, aznaptól, mikortól ők az ovit. mondjuk a beszoktatással lehettek volna így gondok - szerencsére nem voltak, mert kb kötetlen munkaidőben dolgoztam, így még két hónapig elhoztam őket ebéd után és inkább éjjel csináltam meg a dolgokat. azt nem mondom, hogy nem lógott állatira a nyelvem.

 • 2008.01.17 08:38:07Cica7

  Azért valljuk be, hogy van aki gyedről, gyesről próbálja valahogy visszakönyörögni magát a melóhelyére, de olyan is van,aki kb.3 évente szül egyet, mert zsinórban ezt teszi.

  Pl.sógornőmet a meló nem izgatja különösebben, mert, 28 éves létére még nem dolgozott egy percet sem. Megoldotta, nappalira járt, többször halasztgatott, végül be sem fejezte, legalább levelezőn, szakmája van, de ben akart benne dolgozni, aztán egyik gyerek, másik gyerek jött, szépen mielőtt a gyes lejért volna, szerintem lesz majd harmadik gyerek is.

  A tesóm a hülye, mert inkább egyedül gürizik, mint az állat, meg hagyja magát palira venni.

  Szerintem ez az ami esetleg már elég kiadás az államnak....

 • 2008.01.17 10:15:18kicsitulipán

  Bürográcia! Te magad szépen leírtad, téged nem érdekelt, hogy először lásd meg a gyermeked ilyen lépéseit a fejlődésben. Nem veszekedni akarok, de NEKEM fontos ez. Mert ezek a pillanatok később - és most is - nagyon sokat jelentenek nekem. Mert ÉN ilyen vagyok. Kicsit érzelgősebb, mint te. ÉN az első akarok lenni, holott tudom, nem (csak) ezeken múlik. ÉN, miután így lettem nevelve, képtelen lettem volna a jelenlegi helyzetünkben visszamenni dolgozni és passzolgatni a gyerekemet. Nem azért szültem, hogy siessek vissza, hanem hogy itthon szeretetben neveljem. És miután a magyar helyzet ezt lehetővé teszi és szerencsére a férjem fizetéséből és a gyedből viszonylag normálisan megélünk, jelenleg nincs az a pénz, amiért visszamennék dolgozni. A családom nem eladó!!!  Mellesleg bármikor visszamehetnék dolgozni (nekem szerencsére, ha 3 évet maradok itthon, akkor is megmarad a munkahelyem), de az én munkahelyemről nem lehet eljönni szoptatni, nem lehet félrevonulni szoptatni és nincs nagymami, aki behozná nekem, amikor kocsival is minimum negyedóra, amíg beérek (nem olyan vészes távolság, valóban). Feleslegesen nem ugráltatok senkit még akkor sem, ha azt mondja, szívesen teszi. Én nem szeretek másra felelősséget hárítani, mert az úgy nekem kényelmesebb.  Ismétlem, nem akarok veszekedni, megértem ha vissza KELLETT menned dolgozni és szerencsés vagy, hogy mindenki a te rendelkezésedre áll - beleértve a munkahelyedet is.

 • 2008.01.17 10:27:02kicsitulipán

  Azt elfelejtettem leírni: valóban azért, mert dolgozol attól még anya - sőt valószínű jó anya is - vagy. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nekem a család az első és a munkahely csak a második. Én nem sietek vissza és nem azért, mert egy lusta dög lennék. A munkahelyemen nagyon megbecsültek, nagyon jól terhelhető munkaerő voltam és leszek is, ha majd visszamegyek dolgozni. De ha megtehetem - és most ismétlem önmagamat - jelen helyzetben megtehetem, nem vagyok hajlandó visszamenni dolgozni csak azért, mert úgy gondolom pl.: jobban fognak tisztelni a férfiak nőként, vagy mert jól megmutatom mindenkinek, hogy milyen kemény is vagyok, vagy azért mert mittudomén. A gyermekem nekem az első a férjemmel együtt, akit így jelenleg meleg vacsorával várok itthon és nem egy szendvicset ütök össze neki sebtiben. Ha majd egyszer vissza kell mennem dolgozni sem szeretném, ha állandóan valamelyik nagymamán "lógna" a gyerekem. Nem neki szültem, hanem a férjemnek. És csak utána a család többi tagjának. Bár ez is kicsit félreérthető, azért szültem, mert szerettem volna életet adni valakinek. Akár mondhatjuk, hogy önzőségből. Nem érdekel.  De most lehet rám köveket dobálni, igenis elítélem azokat az anyákat, akik visszamennek dolgozni, pedig maradhatnának otthon a babájukkal, csak nem tudnának mit kezdeni magukkal, a gyerekkel és inkább hárítják a felelősséget így másra, mert a könnyebb utat választják szerintem. És NEM azokról beszélek, akik kénytelenek visszamenni. Az, hogy elítélem őket, a saját véleményem, nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről, viszont bele lehet kötni. Várom is! Szép napot minden dolgozó és otthon babázó ANYUKÁNAK!!! :)

 • 2008.01.17 10:27:22cseresznye

  Cica7- bocs, de aki egyetem után szült, annak legyen tíz év korkülönbség a gyerekei között? Vagy keressen nagy nehezen fél-egyévre állást, mikor úgyis tudja, hogy várja a kistesót?

  Azért kérdem, mert én is ebben a cipőben járok. Nem mondom, hogy nem linkeltem el pár dolgot ifjú éveimben, de azért talán még jogom van gyerekeket szülni. Értelemszerűen nem is valami nagy összeg az a gyed, amit ezért kapok.

  Szerintem nem pár év minimális gyed miatt nem köteleződik el az ember egy életre. Mert ugye a gyerekek utána is maradnak, és még többe is kerülnek.

  Ja, attól még élvezem, hogy most nem a főnök hülyeségein kell agyalnom, hanem a gyerekemmel foglalkozhatom. De lesz ez még másképp is.

 • 2008.01.17 10:30:52Cica7

  Lányok!

  Ne bántsuk egymást, azzal, hogy ki mikor ment vissza dolgozni,és mennyire látta gyermeke fejlődését.

  Én azt hiszem, hogy nagyban az anyagi problémák vezérlik azt aki kénytelen visszamenni még a gyerek 2 éves kora előtt dolgozni....

  Ha van egy jól kereső férj az ember mellett, az isteni szerencse,hogy az ember megteheti, hogy 3 évig otthon marad.

  Én azokat sajnálom nagyon, akik tök egyedül, apa nélkül próbálják a lehetetlent, kinlódnak a lelkiismeretükkel, mert kénytelenek bölcsibe adni a gyereket.

  És sok ilyen van.

  Egyszer én is így éltem.

 • 2008.01.17 10:42:11Cica7

  cseresznye!

  Amit írtam,az csak egy történet volt a szűkebb családból,a fentebb leírt lány, egyáltalán nem kapkodott a meló után, nem az egyetem után szült, mert el sem végezte a főiskolát, tengett-lengett, volt szakmája (nem is rossz, otthon is lehet dolgozni vele)közben csak panaszkodott nekem, hogy milyen kevés a gyes, és milyen sok az én gyedem!

  Aki egyetem után szül rögtön az addig tanult, ezt tudom.

  De az én hozzászólásom arról a csajsziról szólt, aki se nem tanult, se nem dolgozott, csak meresztette a seggét.

 • 2008.01.17 11:01:17verkaverka

  kicsitulipan, na kezdjuk. mi az hogy eliteled? es hogyan definialjuk hogy otthon marad pedig nem muszaj? :)))

 • 2008.01.17 11:11:18kicsitulipán

  Kötekedünk?! :) Úgy gondolom, mindenkinek van egy felfogása az életről. Vannak olyan dolgok, amikkel egyetért és vannak olyanok, amikkel nem. Van, aki le meri írni a véleményét és van aki nem. Van, aki magára vesz olyan dolgot, ami nem tartozik rá és van aki nem.  A prioritásokat mindenki maga választja meg. Kinek a család, kinek a pénz, kinek bármimás. És ezeket a döntéseket mindenki tudja, miért hozta meg.  Nekem nem ér meg plusz x ezer forintot, hogy visszamenjek, amikor itthon is lehetek a babámmal. Szívesen vagyok vele és adom át neki azokat a dolgokat, amiket az édesanyámtól tanultam. Viszont van nő a környezetemben, aki azért szült, hogy "pipa, meg van a gyere", megyek vissza dolgozni, azt már ismerem, itthon meg majd lesz valaki a gyerekkel. Szétveti őket a pénz, nem volt muszáj visszamennie dolgozni, de a könnyebb utat választotta - szerintem. A kislány meg 6 évesen olyan koravén, hogy sírni tudnék, ha rénézek, csak FEJLESZTŐ játékokat kap és elfelejtett gyerek lenni. Ezzel nem azt akarom mondnani, hogy minden anya, aki visszamegy dolgozni, ilyen lesz a gyereke, ide párosulnak még az előbb említett prioritások is, hiszen a gyerek azt az elvet teszi "magáévá" amit a szülei. Ezek nagyon árnyalt és szövevényes dolgok, kicsit hossző lenne kifejtem, mindenki szétunná a fejét rajta. Meg elkopna az ujjam. :)  Egy a lényeg, mindenki úgyis azt teszi, amit jónak lát akkor is, ha mások nem úgy gondolják. És nálam is vannak olyan dolgok, amiket meg mások ítélnek el. El is fogadom ezeket. Ilyen az élet! :)))

 • 2008.01.17 11:11:47kicsitulipán

  tartozik = vonatkozik :)

 • 2008.01.17 11:11:55zolnaid

  Én ismerek valakit, aki látott már olyat, hogy valaki azért ment vissza dolgozni, mert szerette a munkáját és nem engedhette meg magának a 2*3 év otthonlétet, mert akkor tökéletesen kiesett volna belőle. Megjegyzem, én magam se lennék _egészen_ nyugodt, ha azt mondaná a sebészeten az operáló orvos, hogy neki négy gyerek van és ezért 12 év kihagyása, de nyugodjak meg, azóta én leszek a _legelső_ műtöttje, ezért aztán nagyon fog figyelni.

 • 2008.01.17 11:13:21Gesztenye

  Akkor összefoglalnám a cikket: a legtöbb országban hülye/lehetetlen helyzetbe hozzák a szülőket, utána meg sírnak, hogy kevés a gyerek.

  A megoldás egyszerű, diploma sem kell hozzá, csak jó szándék meg egy is önzetlenség. Vagyis a helyzet kilátástalan...

 • 2008.01.17 11:17:55szövetszöcske

  Hat, kicsitulipán ha most a zasszony szolalna fel itt, valoszinuleg nem az uriholgy modora jonne elo. Azert azzal talan egyetertessz, hogy egy kiegyensulyozott anya talan fontosabb a koloknek mint az orakig fozott vacsi. Es sok no van aki 1-2 ev utan siman depresszios es zombifeju lesz az allando otthonlettol. (ezt nem meggyozesnek szantam, a sajat kedvemert irtam le, velem sem lehet vitatkozni amikor eppen provokalo hangulatban vagyok, gondolom te is csak egy parttalan beszolagtos vitat szeretnel)

 • 2008.01.17 11:17:59kicsitulipán

  Mellesleg midnen kommentezőnek alszik a gyereke, hoyg itt tobzódunk?! :) Vagy a mamánál van? Oszt ebédet ki főz? XD

 • 2008.01.17 11:19:17kicsitulipán

  szövetszöcske cupp neked! Nem veszem magamra, én nem vagyok az a depis típus, soha nem is voltam. Szeretek élni, ritkán vagyok rosszkedvű, de kötekedni szeretek. :) Csak hogy ne punnyadjon meg a buli... És amit írtam, úgy gondoltam... :)

 • 2008.01.17 11:23:07szövetszöcske

  kicsitulipán , nem is rad vonatkoztattam, ha te lennel zombifeju az otthonlettol, valoszinuleg mashogy latnad a kerdeskort. Mivel neked jol megy az allando otthon leves, konnyu erre eletfilozofiat meg elveket epiteni. Na csa.

 • 2008.01.17 11:31:20Cica7

  Én birom a gyűrődést, mert szívós vagyok.....

  De azért nálunk az első 10 hónapban a gyerek állandóan felkelt 3-4-szer éjszaka, így nem hiszem, hogy 3 óránál többet aludtunk egyhuzamban.

  Most nagyon jól vagyok, mert már kb. 3hónapja végig tudjuk aludni az éjszakát..:)))))

  Zombiként bolyongtam nappal...

  (szövetszöcske zombi hozzászólásához fűzve)

  Én speckó egész jól bírom az itthonlétet, ha hétvégenként apa kiereszt egy kicsit, hogy menjek egyedül el itthonról!:))))))

 • 2008.01.17 11:32:16kicsitulipán

  szövetszöcske jól írtad. Mindenki magából indul ki és én is magamból indulok ki. Én szerettem a munkámat és most szeretek itthon lenni. Ha nem találjuk meg a szép dolgokat az életben, akkor az szörnyű. Zárójelben megjegyezném, elég sokat rúgott már belém az élet, mielőtt jönne valaki azzal, hogy szeremcsés alkat vagyok. Nem. Pontosan ezért tudom, hogy mennyire fontos szeretnünk azokat, akik velünk vannak, mert nem tudhatjuk, meddig adhatunk szeretet. És ezért kell úgy állni minden naphoz úgy, mintha sütne a nap. Pedig nekem is van rossz napom. De nem sok. Nem hagyom. Hozzáállás kérdése. Tényleg meg lehet találni mindenben a jót. Csak akarni kell. Ez azt hiszem, kicsit off volt. Bocsi

 • 2008.01.17 11:41:25verkaverka

  Szerintem az hiaba igaz hogy ugyis mindenkinek megvan a sajat velemenye, ha tokmindegy lenne hogy masok mit gondolnak meg tokre csak a kis maganvelemenyem lenne amit en gondolok es nem baj ha nem erdekel senkit, akkor egyikunk sem lenne itt. Minimum nagyon erdekes hogy masok mit gondolnak, de tegye fel a kezet akire soha sehogy se hatott amit itt masok mondtak es soha semmirol nem valtozott egy centit se a velemenye...

  ez volt a bevezeto. Raerek, a gyerek az apjaval van, ugye en vagyok az a szemet mazlista aki nem is igazi anya mert felesben gondoskodunk a gyerekrol... persze tanulnom kene eppen nem porontyozni ez teny. :))

  ez volt a magyarazkodas  a lenyeg viszont hogy ugysem tudjuk kivulrol ki mit miert csinal. persze hogy ha csak nagyon durva onzesbol a gyereke nagyon durva karara azt eliteljuk, de azt mindenki elitelne. Es NEM arrol beszelek amikor ugy onzo az ember hogy nem hajlando otthon megdogleni depressziosan, azt jogos onvedelemnek szamitom nem onzesnek. Az onzest ugy ertem hogy juj de maceras a gyerek, konnyebbnek kepzeltem, ennel dolgozni sokkal konnyebb, inkabb beadom a gyereket felevesen bolcsibe es visszamegyek magazinokat olvasni a recepciospultba. (ebbe keretik nem belekotni voltam en is recepcios ifjukoromban tobbszor nem azer').

  Szoval azt probalom kihozni hogy viszonylag ritka az az eset mikor kenyelembol megy vissza valaki dolgozni, es viszonylag gyakori amikor nem latszik kivulrol hogy miert volt muszaj de muszaj volt, es igen, azt is ideszamolom hogy a sebesz nem engedhet meg maganak 9 ev kihagyast, meg azt is ha valaki komolyan depresszios otthon, meg azt is ha a ferje lenezi es nem hagyja elni mert otthon van es nem keres es ezert piszkalja, meg meg ki tudja mennyi mindent.

  Bocs szofosasom van ugy tunik. Szoval oda akarok kilyukadni hogy amit mondasz, hogy aki csak kenyelembol megy vissza, azt ertem hogy nem tetszik, csak jol korul kell irni hogy ertheto legyen hogy csak azt iteled el aki a maga kenyelmet a gyereke alapszuksegletei ele helyezi es aki forditva azt nem.

  Kiveve ha szerinted a depresszios se menjen vissza dolgozni meg a sebesz se, es nyilvan mas a hathonaposan bolcsodebe adott gyerek meg a ket es fel evesen. JOhet a kovetkezo kor? :))))) • 2008.01.17 11:43:17kicsitulipán

  Köszi verkaverka, te legalább tudsz magyarul, én meg csak gépelek. :D

 • 2008.01.17 13:08:25GMS

  Jó ez a beszélgetés, de azt hiszem e témában nem lehet itt sokakat közös nevezőre hozni. mindenki más, mindeki másképp látja.

  nálunk anyám hivatástudatát sokan megirigyelhették volna, engem azonban többek között ez az emlék is arra ösztönöz, hogy nemhogy otthon maradjak a gyerekkel, de ha lehet ne is menjek vissza dolgozni egyáltalán. nem tudom, én otthon sosem untakozom. mindig van vmi meló, meg egy család menedzselése teljes embert kíván. roppantul utálok a munkaidőben ügyintézni, bár más megoldás nincs - szerencsére nemcsak ügyes vagyok, de elég pimasz is, így nem nagyon szól senki. a magyarok egyébként nem tudnak szervezni - bűn rosszak ezen a téren, ezért is a sok túlóra. külföldi menedzser ha teheti nem túlórázik, és ha meló van dolgozik, nem pasziánszozik a gépen, és nem is bájcseveg, nem beszélve a túl sok megoldás nélküli pofázásról a megbeszéléseken.

  nagyi nálunk sem volt, így ha betegek voltunk egyedül maradtunk otthon iskola helyett. kulcs volt, de nem engedhettünk be senkit. telefon se volt, nemhogy mobil...

  így aztán egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy munka címén mások életét intézzem, inkább a sajátommal foglalkoznék.

  szülni pedig nemcsak a karrier, de a csekély és meglehetősen selejtes férfiállomány miatt is később szülnek a nők - végtére is apa is kell annak a gyereknek, nem? igen, a magyar pasikra gondolok - nem véltelen, hogy nálunk a szűk családban senkinek sem magyar a párja.

 • 2008.01.17 13:38:13wish73

  tudom, h a trv szól úgy, h ki kell venni a szabit, de attól ez még egy tök irreális dolog. vagyis a trv úgy szr, ahogy van. logikus úgy lenne, ha a babás időszak alatt nem gyűlne. lejár a gyed/gyes, azt meló-kész.

  nem azt mondtam, h nekem/szerintem baj, ha vki 35 évesen pályakezdő, hanem azt, h ezt nem csípik a munkaadók. a rugalmasságuk addig terjed, h egy 22 évest "betanítanak" vagy egy 35 évesnek asszisztálnak a gyerekes táppénz, ovis karácsony, stb távolléteihez. de, h ez a kető együtt legyen, azt sztem kevés helyen fogadják kitörő örömmel.

 • 2008.01.17 15:18:57aranyhajú

  Az, hogy Magyarországon egy anyuka 3 évig otthon maradhat a gyermekével, szerintem kiindulásnak nagyon jó dolog. Aki akar és tud élni ezzel a lehetőséggel, annak pláne. Úgy gondolom, 3 év alatt sem szakmailag, sem agyilag nem épül le az, aki nem tekinti befejezettnek a "karrierjét". Sokmindent lehet tanulni a gyereknevelés során, amit később, a munkába visszatéréskor hasznosítani lehet: az ember lánya jobb szervező lesz, és kényes szituációkban is rugalmasabban tud reagálni.Viszont be kell látni, tényleg kevés gyerek születik, és sajnos túlnyomórészt anyagi megfontolásból. Amíg sokan havi 70-100 ezer forintért dolgoznak, az árviszonyokat pedig mindannyian ismerjük, addig ezen nincs mit csodálkozni.

 • 2008.01.17 15:24:57verkaverka

  FMS ez: "csekély és meglehetősen selejtes férfiállomány miatt is később szülnek a nők "

  biztos csak direkt durva provokacio volt, nem kell komolyan venni, ugye?

 • 2008.01.17 16:18:34kiscica33

  GMS: jó neked, hogy megteheted, a többség sajnos nem..

 • 2008.01.17 16:25:38vasszűz

  GMS, azért csekélynek még nem csekély.  verkaverka, ha minden fórumon megjelenhet az, hogy minden nő ribanc és hasonlók, és senki nem moderálja ki, akkor ennyit akár még GMS is viccelhet, bár nem bátorítom.

  De nem a magyar férfiak miatt szülnek később a nők, ez egy teljesen normális tendencia.  "a magyarok egyébként nem tudnak szervezni - bűn rosszak ezen a téren, ezért is a sok túlóra" - nem sok magyart ismersz, ezek szerint. Nem ezért sok a túlóra, hanem mert nem vesznek föl plusz munkaerőt. A külföldi cég sem, pedig ők milyen k*rva jó szervezők!

  A múltkor is olyan álláshirdetésbe futottam bele, hogy közalkalmazottat kerestek, ám a munkát kiírás szerint túlóra nélkül elvégezni lehetetlen lenne. Természetesen túlóradíj nélkül.

 • 2008.01.17 16:26:57mid24

  Én direkt kiváltottam a vállalkozóit (előtte a családi vállalkozásban voltam), hogy a legmagasabb összeget kapjam, de sajna a könyvelőm elszúrta -kapja be a lókolbászt- (nem tudta, hogy aki a jogosultság alapjul szolgáló évben kezdő vállalkozó, az bámennyit is fizet be Á bácsinak, csak minimálbér után kaphat pénzt), így most eszem az ideget a 12 hetesemmel, apu gürizik, mint állat, és tervezem a visszatérést a munkahelyemre (szerencsére visszavárnak), mert ugye 2 évig nem lehet megélni alig 50 ezer pénzből...

 • 2008.01.17 16:29:57verkaverka

  viccnek csak nem jo, de remeljuk az :)))

 • 2008.01.17 17:05:49sacoesmaco

  én a munkáltató oldaláról is nézem a dolgokat: kereskedelemben dolgozunk, heti 7 nap nyitvatartással. Folyamatosan kerestem embereket 4-5 órás munkára, a 8 órás kiinduló alap nem is a minimálbér volt, s senki nem jött el szívesen így dolgozni. Úgy gondolom, hogy az egyik gond az, hogy a munkáltatóknagy része nem preferálja a részmunkaidőt, a másik, hogy az emberek agyában is az van, hogy az valami rossz dolog.

  Én megbeszéltem a középvezetőimmel is, hogy tervezzük közösen a babát :), értsd: készüljünk fel rá. Nekem sokat ér egy jó munkaerő, s nagyon sok megoldást lehet találni, hogy mindenki jól járjon.

  Lehet, hogy én fehér holló vagyok, de én pl. azt tanítom az embereimnek, hogy aki nem tud egyben kivenni 2 hét szabit, az nem végzi jól a dolgát, s hogy a munkaidő alatt dolgozni kell, a szabadidőben, szabadságon meg pihenni. Másként nem megy, az ember kipukkad, ha folyamatosan túlhúzatja magát.Én csak tudom, 6 éve leállt mindkét petefészkem működése a heti 100 órás munka következtében. Multi+ szakítás után voltam, de ha hülye vagyok, megérdemlem. Ebből tanultam.

  Amit még a munkáltató oldaláról látok: Mo-on reggel divat 1 órát kávézni és reggelizni munkaidőben, aztán tízóraizni, uzsonnázni, stb., s utána rossz, ha a munka nem halad és túlórázni kell. Ezt nem a mostani mhelyem alapján mondom, hanem az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján. Mondjuk ehhez az is hozzájárul, hogy ha valaki elvégzi a munkáját rendesen, s nem "túlórázik", az sok multinál "pária", mivel lám-lám elhúz haza ...

  Szóval az emberek munkamorálján is változtatni kellene: 8 órában végig dolgozni kell, nem kártyázni, kávézni, trécselni, stb., s utána haza kell menni. Ma a munkahelyek munkahetékonyság szempontjából Mo-on igen vacak mutatókat mutatnak.

  EZek az én tapasztalataim, kéretik elgondolkodni objektívan és általánosságban, s megkérek mindenkit, hogy ne vegye magára, mert a parttalan viták mindig abból adódnak.

 • 2008.01.17 17:09:00sacoesmaco

  nyitva tartás és munkahatékonyság

 • 2008.01.17 17:15:46vasszűz

  sacoesmaco!  Lehet, nem ezt tapasztaltam. Sajnos olyat igen, ahol a főnökség traccsolt, kávézott stb. De ez egy másik történet.

  "8 órában végig dolgozni kell" - ez igaz, de az 5-10 perces szüneteket ki kell adni, különben megbolondul az ember. Az is szomorú, hogy gyakran ezt is le akarják faragni.

  Szóval mindenre van ellenpélda.

  Hogy rosszak a mutatók, stb. ez gyakran a vezetőségen múlik. Hülyének nézik az embereket, mindenki lusta, és meg akarják lopni, gyakran a jó munkaerő nincs megbecsülve. Én meg ezt tapasztalom. Talán, ha ehhez jobban állnának hozzá, jobban meg lennének becsülve az emberek (nem csak anyagilag), jobban motiváltak is lennének.

  (Olvastam egy érdekes írást erről, majd előkutatom)

  Sajnos nálunk gyakran az a mentalitás, hogy "hogyha nem tetszik, ki vagy rúgva".

  Kérdés: mennyire lesznek sikeresek ezek a cégek?

 • 2008.01.17 18:01:16sacoesmaco

  mi igyekszünk emberségesek és korrektek lenni

  ehhez mondjuk adalék, hogy 5 éve nyitottunk meg, s a dolgozok több, mint 50 %-a nyitástól nálunk dolgozik ( a teljes létszám 70 körül van), ami nem kevés. Egy részük elment tanulni, előrelépett, illetve egy részüket mi küldtük el

  baráti körben ha beszéletünk, akkor tényleg azt látom/hallom, hogy ritka holló vagyok, még cégcsoporton belül is eltérek a többi egységtől

  Úgy gondolom, hogy általános, hogy sok férfi ( és nő is) főnökként kritikán aluli módon bánik a lányokkal, nőkkel, kismamákkal, idősödőkkel, s közben ha az ő is rokonságával bánnak így, fel vannak háborodva.

  Egy kismama - szerintem - nem fog lógni, igyekszik a munkáját 4-5-6 órában elvégezni, hogy mehessen haza a csemetéhez.

  Én nem tapasztaltam, hogy egy részmunkaidős többe került volna. A járulék ugyanúgy 33 %, az étkezési utalvány arányosításáról dönthetnék, de nem akarok arányosítani, a túlóra neki is túlóra. Kifejtenétek bővebben, hogy miben kerül többe a munkáltatónak a részmunkaidős alkalmazott?

  Szóval én szívesen dolgozok kismamákkal, sok elvált anyuka dolgozik nálunk, mindent meg tudunk oldani. Szabályok itt is vannak, de ez vonatkozik a nem gyerekesekre ugyanúgy.

 • 2008.01.17 18:04:04sacoesmaco

  A szünet az szünet. Ha számítógép előtt dolgozol folyamatosan, akkor jár óránként 10 perc. Nálunk az eladóinknak 50 perc az ebédszünete, s 2x20 perc a délelőtti és délutáni szünete.

  Mondjuk én nem preferálom a dohányzást, ha lehet, olyan embereket veszünk fel, akik nem dohányoznak, de nem kizáró tényező. Ebben kicsit "szemét" voltam, s a kijelölt dohűnyzó a szabadban van. A hidegben senki nem tölt kint sok időt szívesen, láthatólag kevesebbet dohányoznak, mióta ez van :)

 • 2008.01.18 09:49:05pan77

  Tényleg fehér holló vagy! :-) Nekem nagyon ellentétesek a benyomásaim... nem rég állást kerestem, mert az előző cégem megszűnt. 30 évesen szinte mindenhol a második kérdés az volt, hogy mikorra tervezem a babát (amúgy ezt meg sem kérdezhetnék), holott még férjhez sem sikerült mennem. Szóval elgondolkodtató, hogy a munkáltató már eleve ki akarja zárni azt, aki később "problémát" okozhat. Pedig sztem például jó megoldás lenne, ha 1 év után visszamennék dolgozni mondjuk részmunkaidőben. A kicsit közben szoktatnám a bölcsibe, és fokozatosan emelném én is a munkával töltött óráim számát. Ez egy kezelhető megoldás lenne, minden részről!

  Csak sajnos a munkáltatók (tisztelet a kivételnek), eleve bizalmatlanul állnak a dologhoz, már rögtön azt feltételezik, hogy te "élősködni" akarsz rajtuk! De senkinek sem jó az ha 3 évig aligpénzből otthon vagy!

 • 2008.01.18 09:56:15pan77

  sacoesmaco, a munkahatékonyságról: maximálisan jól látod a helyzetet. Általában azoknak a rovására megy, akik valóban dolgoznak abban a 8 órában, nem pedig "eltöltik" az időt. Viszont arra is kell gondolni, hogy az a cég, amelyik korrektül bánik az alkalmazottakkal az jobban is megy. Mert ugye közös érdekünk, hogy bolt, ezt kell tudatosítani. És ha megy bolt mert mindenki motiválva van, azt ugye honorálni kell, és itt nem feltétlenül az anyagi megbecsülésről beszélek! Szóval ha a vezetőnek megvan a megfelelő intelligenciája és felismeri, hogy a jó bevételhez, jó körülmények, elégedett alkalmazottak kellenek, akkor egyenes az út a sikerhez.

 • 2008.01.18 12:27:51oreille

  sacoesmaco! a reggeli kávézás-reggelizés egyáltalán nem csak magyar szokás. az én igencsak multikulti munkahelyemen délelőtt és délután is tömve a kávézó asztaltársaságokkal (!!) és az ebédszünetet is igyekeznek kellemesen tölteni.

  egyébként nagyon szimpatikus, amit leírtál! több ilyen kellene!

 • 2008.01.18 12:52:39sacoesmaco

  nálunk valahogy jü a hangulat, nem kell ott állnom a kollégáim felett. Mondjuk emögött az is van, ahogy amikor én az ő helyükben voltam, utáltam azt a főnököt, aki mindenbe beleszólt, mindent ellenőrzött, nem bízott bennem. Igyekszem ezt nem elfelejteni :)

  Én pl. nagyon szeretek nőkkel együtt dolgozni. Alapvetően jól terhelhetőek, precízek, pontosak, okosak. Mondjuk nálam cicababák nincsenek, minden lány természetesen szép. Bár lehet, hogy női főnöknek felesleges miniszoknyát és hasig dekoltált topot venni :)

  Még én noszogatom őket, hogy 30 fölött vannak, ideje szülni :) Van olyan kolléganőm, aki lombikbébi programra jár, már képezzük a helyettesét, hogy ne kelljen kívülről felvenni a helyére embert.

  Szerintem egy képzett nő, akár kisgyerekkel is, értékes. Maximálisan fog dolgozni a munkaidejében, hogy kész legyen mindennel, s mehessen haza a babához.

  Most mi is babára gyúrunk, kissé megkéstem időben, de hát így alakult az életem ( 38 vagyok). Én nem tudok gyedre menni, apa fog, de sok mindent el tudok végezni otthonról is, vidéken meg annyira nagy távolságok sincsenek, haza tudok ugrani.

  Nem erre vágytam, de az én fizetésem sokkal több, apa meg imád otthon lenni. :)

  Mondjuk én valószínűleg csak egy saját babát vállalok ( lehet, hoyg 2 lesz :) ), de én szeretnék örökbe fogadni is.

 • 2008.01.18 13:40:30landi

  sacoesmaco, a munkáltatónak az adminisztrációban és a munkaszervezésben kerül többe a 4 órás alkalmazott. Ez nyilván így gyakorlatban nem fordul elő, de ha 10 8 órás alkalmazott helyett valaki 20 4 órást vesz fel, annak duplájára nő az ezzel járó adminisztrációja, több időbe telik a munkával járó egyeztetés (nyilván 10 embert könnyebb irányítani, mint 20-at). Erre mondhatod, hogy jól szervezett cégnél ez nem tétel, de egyrészt még remek szervezés mellett is az (gigantikus mennyiségű bevallást kell különböző szerveknek benyújtani havonta egy-egy munkavállaló után, de ezt nyilván nem kell magyaráznom, ismered a helyzetet), másrészt elég kevés cég működik Magyarországon jól szervezetten. Szóval sokszor még ha elég lenne felvenni egy 4 órást a munkamennyiség alapján, akkor is inkább felvesznek egy 8 órást (persze nyomott fizetésért), és mindenféle plusz munkákat kitalálnak neki (munka mindig akad), csak hogy ott üljön egész nap, és így időben se kelljen a vezetésnek hozzá igazodni. Bármikor elérhető, ott ül. Ezt most nem légből kapottan mondom, hanem tapasztalatból. Egyszerűen nálunk nincsen kialakult kultúrája a félnapos munkának. Remélhetőleg ez a cégek fejlődésével (a cégvezetés/projektvezetés fejlődésével) majd változik, de most tényleg az van, hogy Mancika csak üljön ott, az a biztos.

 • 2008.01.18 14:09:05cidre

  Nekem a cégem adott itthonról végezhető munkát... mit mondjak, ezzel a lojalitásomat abszolút megvásárolta. :) Számon vagyok tartva, míg itthon vagyok, aktív a kollegákkal a kapcsolat: nekik is jó, nekem pláne.

 • 2008.01.19 16:17:38Vakmacska

  Cidre, malacod van, az más kérdés hogy nagyonpicivel vagy kevesetalvó-rajtadlógóval nem egyszerá megszervezni.  Sadoesmaco, nagyon pozitív amit írsz, terjeszd ezerrel mint munkahelyi filozófiát. Az enyém most ezt teszi (a vediúj munkahelyem), ezen filóztam a legtöbbet, hogy azért versenyszféra, miegymás, elvárások, de azóta a belső munka-magánélet brosúrát elolvasva úgy látom, hogyha valamiért nem tartanák be amiben megegyeztünk (3 és fél a kölök ugyanis), akkor nem kell mást tennem, mint orruk alá dugnom a saját irományukat, hogy lássátok, nem is én találtam ki:)))  Csak persze ez még Magyarhonban ritka mint fehér holló és irtó sokat kell dolgozni hogy ne legyen az, és hogy közben azért ne lehessen vele visszaélni, mert biza az előző, szintén hasonló szellemű helyemen megtörtént ez is, és nagyon nehéz volt lekezelni.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta