SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél sivalkodik a vízben

2008. január 14., hétfő 08:05

A fürdetés már a kórházban is stresszelt, mert miközben várakoztunk, hogy gyerekeinket bedugják a csap alá, mindig egyedül az enyém ordított, míg a többi békésen aludt. Nem lett ez aztán másképp itthon sem. Esténként fürdettünk, mert úgy szokás, de nem igazán értettem, hogy minek ez az egész, mikor a gyerek utálja és ordít, és ugyan mi a fenétől koszolódna be, mikor csak fekszik a frissen mosott ruháiban.Az első hetekben ezt a fürdősdit találtam a legkimerítőbbnek, gyerekszobában befűt, kád becipel, víz lavórba behoz, túl hideg, nem baj, hozzál még hozzá, basszus, most meg forró, nem baj, majd kihűl, oké de a gyerek meztelen, takard be, jól van, hőmérő megint, még mindig meleg, nem baj, gyerek bele, ordít, testét bevizez, ordít, megfordít, hátat mos, ordít, törölközőbe kivesz még jobban ordít, felöltöztet, határozottan, borzasztóan és szívet facsaróan ordít, rajtunk meg csorog a víz az idegességtől.


Egy hét után azt mondtam, én ezt nem csinálom, a gyerek nem koszsos, kész, nem kell fürdetni, maximum egy héten kétszer, az csak két ordítás, nem pedig hét. Így aztán el is voltunk békésen, egyetlen óriási problémánk az volt, hogy Abigél este sehogyan sem akarrt elaludni, és egyre több felől kaptunk azt a tanácsot, hogy fürdessünk minden nap, legyen minden este mindig ugyanolyan. Emelett persze száz másik tanácsot is megfogadtunk, semmi nem használt, így megadtam magam, oké, fürdessünk minden nap.

Én amúgy mindig nagyon fürdős voltam, már alig vártam, hogy leteljen a hat hét és beülhessek végre a kádba, így jutott eszembe, hogy ha már minden nap fürdetni kell, mi lenne, ha Abigél velem fürödne, - elvégre nem igaz, hogy ennek az egész fürdetésnek ilyen kínnak kell lennie. Abigél az első nagykádas kalandra a szokásos módon reagált, ordítással. Szerencsére ordítás közben talált a kádban egy cicit, ettől aztán el is hallgatott, aztán egyre jobban érdekelte a víz, tetszett neki, hogy sokkal biztosabban meg tudom tartani, ha együtt ülünk a vízben.

Másnap még kereste egy kicsit a cicit, de harmadnap már eszébe sem jutott. Azóta minden nap együtt fürdünk, én ejtőzöm egy kicsit a jó meleg vízben, - ez az egyetlen tíz perc a nap folyamán, amikor teljesen egyedül tudok lenni, - aztán az apukája behozza mellém Abigélt a kádba. Nekik is jó, mert amíg én relaxálok a fürdőben, addig ők együtt vannak, beszélgetnek, tornáznak, ilyenkor apa vetkőzteti és öltözteti, aztán átadja nekem vacsorára és altatásra. És Abigél valóban megszokta, és meg is szerette ezeket az estéket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.14 09:58:28xtine

  Kórházból hazajövet az első pár fürdetés nálunk is ordítással telt. Teljesen rosszul voltam, hogy ez így fog menni minden este. Aztán, amikor először voltam kénytelen egyedül fürdetni Krisztiánt használatba vettem azt a kádbetétet, amit tök véletlenül vettünk meg. Ezt beraktam a kád vízbe, ráfektettem a babát, és mint akit kicseréltek. Vidáman végig pancsizta a fürdetést. Utána már azon aggódtam, nem árt e neki, hogy fél órákat pancsol, mert nem volt szívem kivenni, annyira élvezte. A mai napig (fél év) ez a nap fénypontja, most már hangos kacarászásokkal és huncut fröcsköléssel:)))

 • 2008.01.14 10:01:15xtine

  Gondolom, az volt a baj, hogy nem érezte magát akkora biztonságban a kezünkben, mint, amikor stabil valami volt alatta. Persze, ha már jobban összeszokik baba és szülők, nyilván megszűnik a kicsik félelme.

 • 2008.01.14 10:04:03Pandi

  Mother Mary, nagyon okosan csináltátok.:)  Tudom, hogy "néhány" gyerek nem szeret fürödni, szerencsére az enyém az első perctől kezdve megnyugodott a vízben. Viszont volt rapli a vetkőztetés-öltöztetés rendkívüli kínjai miatt, azaz fürdés előtt és után.:)

  Nekünk még a doki néni is mondta, hogy nem dől össze a világ, ha az első pár héten nem fürdik minden nap a baba.  Tényleg jó ötlet volt az együtt fürdés, további jó pancsolást! Ja, és Abigél tényleg nagyon aranyos.:)  Kicsitulipán, mi néhány napja voltunk tanácsadáson a 8 hósommal, ismét rákérdeztünk a fürdetőkre és a doktor néni azt mondta, hogy addig, amíg ilyen gyönyörű egészséges a babám bőre nyugodtan használjuk továbbra is a gyógyszertári fürdetőkrémet, az is megfelelően tisztít. Majd esetleg tavasszal lehet mással próbálkozni.

 • 2008.01.14 10:17:03Subbantósdi

  Nálunk meg a védőnő is, a gyerekorvos is a mindennapos fürdetést ajánlotta, úgyhogy ahány ház, annyi szokás, mindenki csinálja úgy, ahogy Neki jól esik és persze, mindenki arra esküszik, ami Neki vált be, ez szinte várható volt.

  Nekünk bejött a kiskád, támaszték nélkül, egy idő múlva, a mindennapos fürdetés, a fürdetőkrém.

  Csak türelem kellett és előbb-utóbb már nem sírt fürdés közben.

  Nem olyan ördöngősség ez, szerintem. Mi meg nem fogtuk fel kínzásnak, hanem egy természetes dolognak, mert ha valaki pisil, kakíl és naponta többször bukik, annak kell a bőrét tisztítani, nálunk ez nem volt kérdéses, ezért nem a tisztogatás a megoldás a mi szemszögünkből, hanem a rendes mosdatás.

  A második gyerekünknél is ezt fogjuk követni. :o)

 • 2008.01.14 10:35:08Hicudzsi

  Mother Mary! :) Gyönyörű ez a kicsi lány. :)

  Kiskádban fürdetésnél nálunk az jött be, hogy törülközőt raktunk a pocakjukra ha kicsit nyűglődtek, de szerencsére csak ritkán volt ilyen.

 • 2008.01.14 10:37:07Maja Papaya

  Nálunk a nagy utált fürdeni, a mai napig üvölt, ha a szemébe megy a víz (rosszabb napján az arcára sem mehet), viszont a bőrének semmi baja nem lett a fürdetőtől (Nivea).

  Kicsi imád fürdeni, belepislog a vízbe, és mosolyog tovább, neki viszont csak a gyógyszertári fürdető jöhet szóba, rettenetes lett a bőre két hét J&J után. (Kórházban azzal fürdették, és olyan jó volt az illata... hát, hiba volt tovább használni).

  A gyógyszertári fürdető viszont nagyon bevált. A kenegetést is élvezi (ha egy kicsit melegíted a tenyereden, dörzsölgeted egy darabig, akkor nem is hideg, amikor rákened), előre mosolyog a krémes tégelynek, és fürdetni sem problémás vele. Én egyszerűen belefektetem a kádba és kész. Kisebb korában tettem alá textilpelenkát, most már elég nagy, lassan már inkább ültetnem kéne.  Kisbabának mindketten extra bukósak voltak, már csak ezért sem bliccelhettük el a fürdetést, de amúgy is a nap része, biztos támpont, utána kaja, alvás.  Nagyobbaknál már nem biztos, hogy érdemes az esti fürdéshez ragaszkodni, a nagy például este még az álmosságtól is üvöltött, reggel viszont volt idő, hosszasan eljátszott a vízben, így ő átszokott a reggeli fürdésre. Nyáron meg rendszerint játszóról, kirándulásból hazaérve egyenesen a kádba vitt az út, így nyáron a délutáni fürdés dívik.

  Igény szerint. :)

 • 2008.01.14 10:41:17Szila

  Azelején az én fiam is utálta a fürdést, de szintén csak addig, míg egyszer közvetlenül előtte nem szoopizott. Aztán egyre jobban kezdte élvezni a pancsolást.

  Egy ideje már mi is a nagykádban fürdetünk, de nálunk apával fürdenek együtt. Kb fél órát :D, annyira élvezi. Én meg így tudok egyedül lenni egy kicsit. Ha pedig megvolt utána a szopi és az altatás, akkor jön az én relaxációm egy kás forró vízben. :)

 • 2008.01.14 10:41:18kisbalas

  Nahát ez az Abigél! Odavagyok a hajáért! Ez az együtt fürdős dolog nagyon klassz lehet, én szívesen kipróbálnám, de én is a saját baciktól féltem a gyerkőt... (lehet, fölöslegesen). Amúgy Laura imád fürdeni, nálunk is a nap fénypontja, főleg mióta rájött, hogy a vízben olyan mozdulatokat is tud csinálni, ami kint még túl nehéz :)))

 • 2008.01.14 10:42:27Szila

  Szóval szopizott és egy KÁD forró vízben. :)

 • 2008.01.14 10:52:56B-

  A mi gyermekünk meztelenkedni és fürdeni is imád. A gyógyszertári kenőcs is bejön, de sampont is kénytelenek voltunk venni, mert még Abigél hajánál is durvább hajzata van, azt meg a kenőcs nem igazán tartotta tisztán :-).

  Ezzel együtt nem fürdetjük minden nap, mert szerintem se koszolódik nagyon :-) (hajba ragadt bukás, papi persze kivétel). Hajmosás hetente maximum egyszer, fürdés kb kétszer-háromszor.  Volt koszmója, a nagy haj miatt sokáig nem vettem észre, de étolajjal és hajkefével, utána samponos hajmosással könnyen eltűnt, és nem is tért vissza. Akkor vettük egyébként a sampont, addig a fürdetőt kentük a hajára is.  Samponból méregdrága bio-bio bébit vettünk, de nagyon féltettem az allergiától (ez a vesszőparipám), meg amennyit ő elhasznál :-) Szerintem még megvan a fél tubus, szóval hosszú távon nem megyünk tönkre bele.

 • 2008.01.14 11:10:42Dr. Han Fastolfe

  Az együtt fürdetés nálunk is bevált amikor az elején félt a víztől (vagy mástól), és minden fürdetés akusztikailag macskanyúzásnak tűnhetett...

  A baj csak akkor volt, amikor egyszer belekakkantott a vízbe, mikor anya is ott volt:)

 • 2008.01.14 11:16:00tnyúl

  1. Hello Xtine! :), ;)

  2. Ezek szerint ez a biobigyó bejött nektek, ugye B-? Mert én is gondolkodtam rajta, a Legkisebbnek. Mert a popsikrém, és egyéb szerek arzenálja amit kipróbáltunk rajta lassan anyagi csőd. Beleértve a doki néni által felírttól a méreg drága és igen propagált cinkdioxidos szmötyiig. Szóval mered ajánlani?

  3. JandJ: kicsinálta a Legnagyobb bőrét, a Közepesnél már nem mertem kipróbálni, a Mininél meg már elajándékozni sem, mert az ismerősök is panaszkodtak. Mondjuk, mi sokáig voltunk kórházban (sajna) a fiammal, és láttam, ahogy fürdetik: vizes hátára a fürdető, habzott a gyerek, mint egy közepes vizipaci nagymosás idején, aztán irány a csap. Szerintem ebből 1 hónap örökre elvette a bőre kedvét a folytatástól.

 • 2008.01.14 11:28:32xtine

  Szia Tnyúl!És puszi Lillencsnek:)))

 • 2008.01.14 11:35:13rnagy8

  Az első 2-3 nap nálunk is nagy ordítás volt, aztán egy fórumon javasolták, hogy tegyük először arccal lefelé a vízbe a babát, locsoljuk a hátát, és utána fordítsuk meg, és jöhet a mosás. Hát furán hangzott, de nekünk bejött, 2 nap után nagyon vígan ment fürödni a lányom, és kb 1 hét után már a "normál módon" tettük vízbe.

  J&J ajándékcsomagot mások rossz tapasztalata miatt elajándákoztam nagyobb gyerekeknek. De a popsikrémet ki tudja miért megtartottam, és ki is pöttyöződött tőle a bőre két használat után. Azóta kizárólag gyógyszertári minden kencénk.

  A nagy áttörést fürdében egyébként nálunk az jelentette, amikor elkezdtünk babaúszásra járni, azóta fürödni is imád, nagyokat pancsol, így át is költözött a nagy kádba, hogy ne ússzon a szoba.

 • 2008.01.14 11:51:04landi

  Egy ismerősünknél is ez volt: pár hét ordításos fürdés után jött nagymama és megkérdezte, hogy miért nem hason fürdetik, hiszen a gyerek amúgy is csak hason szeret lenni. Ezzel meg is oldódott a dolog. Aztán ahogy elkezdett a hátára fordulni, lehetett rendesen belefektetni a vízbe.

 • 2008.01.14 11:55:28landi

  A J&J-t pedig ajánlom, hogy mindenki próbálja ki először magán. Egy fél flakon babatestápoló (azon kívül, hogy az meg minek egy babának?) úgy kiszárította a bőröm, hogy a lábszáramon pikkelyek képződtek. Meg általában mindennel kapcsolatban érdemes először magunkon kipróbálni, én pl. megkóstoltam a cebiont (olyan savanyú, hogy nem is próbáltam kiskanálból adni) és befújtam az orrom meg a szemem sterimarral (nem csíp! kafa).

 • 2008.01.14 11:58:30Subbantósdi

  landi:Cebion nem kellemes, de én tejbe csöpögtetve adom, és úgy nem érződik az íze. :o)

 • 2008.01.14 12:07:39landi

  én is úgy szoktam, persze

 • 2008.01.14 12:38:38verkaverka

  Szerintem meg nem szabad fudetni ha zokog tole, nem arra szerzodtunk hogy banatot okozzunk neki, ki kell talalni minden trukkot,de de ha nem megy nem eroltetni, tenyleg nem koszolodnak meg ennyire kicsinek, a segget le kell mosni oszt csokolom. Ez a majd megszokja hat, ha idonkent probalkozik az ember uj es ujabb dolgokkal de sose erolteti az is eredmenyes szokott lenni, a masik meg hogy kinek kell hogy megtanulja hogy senkit nem erdekel hogy neki ez rossz, hat szerintem ez holt felesleges, ugyis megtanulja szegeny oltasoktol kezdve az anyja betegsegeig hogy nem mindig az van amit szeretne,

 • 2008.01.14 12:43:28verkaverka

  A mi gyerekunk pl a hires meregdraga furdetovodrot ruhellte, neki a hosszukas lavor kellett hagyomanyosan hanyatt. Izlesek es pofonok. :))

  Mi egyebkent a legelejen a foldre raktuk az eloszobaban, hogy ketten hozzaferjunk, es jo alacsonyan legyen, igy nem aggodtunk hogy itt a vilag vege ha kicsuszik a kezunkbol, nyilvan ezt is erzik. Es a gyerekorvos azt mondta a vilag minden kincseert se kenjuk a furdetot a gyerekre mert sikos lesz mint a hal es az aztan nem jo, nekunk is ezt a furdovizben feloldosat mondta, bevalt.

 • 2008.01.14 13:06:38kiskati7

  Az első héten nálunk is sírás volt fürdetéskor. Azt mondta mindenki, hogy fürdés, aztán evés és végül fekvés. Mert ha megetetem a babát, aztán forgatom fürdésnél, öltözésnél, majd jó nagyokat fog hányni. Mondták ezt ők. Én meg rájöttem, hogy az éhes babát nem füröszteni kell, hanem etetni. :) Attól kezdve nem volt sírás és hányás sem.

 • 2008.01.14 13:38:40piszeorr

  Az én fiam sose sírt fürdés közben, öltözködésnél, igaz haláli nyugodt gyerek. Imád fürdeni. De már nagyon ügyelni kell vele 9hós lesz és feláll a kádban.

  Mi is a vizbe raktuk a fürdetőt. Aztán amikor elfogyott J&J-t használtunk meg rossmannosat és semmi baja nincs tőle.

  A fürdés nálunk is kimarad néha.

 • 2008.01.14 14:05:12gjuci

  A gyógyszertári mosdókenőcsöt folyékony szappantartóban kell felhigítani vízzel, és teljesen barátságos, jól kezelhető, gusztusos állaga lesz.

  MM, nem értem, hogy miért fürdettétek a szobájában és miért nem a fürdőben egy kiskádállványon. Nagyon praktikus! De persze a nagykád a legjobb, a babaúszáson is ezt ajánlották nekünk.

 • 2008.01.14 14:15:28oreille

  Andie, Szanna! egyetértek, nem kell minden nap fürdetni. ez szerintem csak magyar szokás.

  a kórházban kimondottan lebeszéltek erről, hiszen a gyerek saját védőrétegét bolygatod teljesen feleslegesen. tiszta víz, esetleg popsira, hajra illatmentes fürdető, utána tiszta mandulaolaj és kész is van a bársonyos bababőr. és fürdés nélkül is tudja mindig, mikor van este :-) (a hasonló korú magyar gyerekek anyukái itt most szaladgálnak az orvoshoz, hogy jajagyerekbőre és kenik őket vastagon, hogy helyrejöjjenek... és fürdetnek bőszen továbbra is naponta...)  a posztban is említett csap alá tartva fürdetés annyira durva, nem csodálom, hogy Abigél nem vágyott ezután további vizes kalandokra...

 • 2008.01.14 14:16:28másutt

  Segitsen mar valaki az egyuttfurdes ugyeben! Draga Parom nagyon ellenzi. A furdetes az o jateka, o csinalta az osszes furdetest eddig. :) Ugyebar en vagyok a a picivel egesz nap, es amior hazajon, ez az o kis egyuttletuk. En csak aszisztalok a torolkozokkel es a babaszappannal..  Szoval nyilvan reszben ezert, nyilvan valamilyen felelembol eddig lebeszelt arrol, hogy a kadban en egyutt furodjek a babaval.

  Egy kicsit en is idegenkedem... a viznek ugye 37 fokosnak kell lennie, ami nekem hideg lenne. Hogyan megy a ki es beszallas a kadbol? Nem feltek, hogy elcsusztok? Meseljen valaki legyszi a reszletekrol!  A cseppseg egyebkent 3 honapos es IMAD furdeni a korhaz ota, nagy vigyor, kacagas...

 • 2008.01.14 14:32:20Kékfelhő

  az is kétemberes meló, mármint a ki- és beszállás

 • 2008.01.14 14:47:13verkaverka

  masutt, hat furodjon a pasi a gyerekkel!!! A be es kiszallasnal segits, kulonben mulathatnak tovabbra is ahogy eddig.

 • 2008.01.14 14:48:28verkaverka

  (De ha a gyerek imadja ami most van akkor nem is kell feltetlenul valtoztatni rajta, nem?)

 • 2008.01.14 15:11:24eino.

  :)))  A kicsim elejétől fogva szeretett fürödni! A meztelenkedéssel sem volt gondja. Azt hiszem, szerencsém volt :)) De ezt - sem - úgy csináltam, ahogy a nagykönyvben írják. Állítólag 10 cm-s vízben kell fürdetni, nehogy belefulladjon. De beleképzeltem magam egy újszülött helyzetébe: félig kint , félig bent a vízben, miközben locsolgatják vele. Szóval majdnem tele tettem a kiskádat, annyira, hogy ne loccsanjon ki a víz belőle fürdetéskor. Jól és biztosan megtartottam a babót, és eleinte mindig ringattam a vízben. Elsőre imádta, teljesen elengedte magát, jó volt nézni, ahogy élvezi :)) A babamasszázst is szerette, 2 hós koráig kapta. Utána már nem, mert annyira ficánka volt, amíg nem kapta meg a vacsit, hogy képtelenség lett volna Az öltöztetést, na azt nem tűrte. KÉsőbb a pelenkázásból meg viccet csinált, csak nekem nem volt vicces, amikor szétkenődött rajta, rajtam meg a pelenkázón , fotelen a cucc.

 • 2008.01.14 15:13:21másutt

  jaja, gondoltam, hogy nem egyszeru az sem egyedul..

  Paromat az egyuttfurdes nem erdekli. Engem igen, mert jo mokanak tunik.

  De nehez elkepzelnem, hogyan tortenik.

  Mindenkinel 2 emberes melo? Milyen meleg a viz?

 • 2008.01.14 15:21:18Kékfelhő

  Khm... én spec. elég meleg vízben fürdöm és még az együttfürdés kedvéért sem voltam hajlandó langymeleg vízbe beszállni.

  Így mi akkor kezdtünk együtt fürdeni, amikor már nem volt olyan kényes a bőre, és amúgy is viszonylag önállóan mozgott a kádban, tehát úgy 1 éves kora körül. Ő olyankor nagyrészt úgyis állt a kádban, pocijáig meleg vízben, szóval nem sült meg.  Most már azért nem fürdünk együtt (5,5 éves), mert állandóan kinyitja a hideg vizet, és visszahűti a fincsi fürdőmet, mert ő meg úgy szereti, ha langyos :)

 • 2008.01.14 15:55:41Katalma

  Abigél esti fürdés sztorija kísértetiesen hasonlít a Zsófiéra :) Nálunk is az együttfürdés oldotta meg a kérdés. Most, 10 hónaposan már elvan egyedül is.

 • 2008.01.14 15:57:18Katalma

  Nekünk amúgy van fürdetővödrünk. Apa vette, 5eHufért, hátha a hagyományos kiskád az oka mindennek. Nem jött be, most szennyestartónak használjuk.

 • 2008.01.14 16:01:00tnyúl

  Xtine! Lillencs jól van, már órák óta jár a szája. Tiszta anyja.

  Együttfürdés: nos, tényleg két emberes meló, de ma kezemben a Törpivel, oldalamon a Közepessel öltöztettem a gipszelt Nagyot. Szerintem egy jó erős, farkaskutya-jellegű rázással meg lehetne szabadulni a fölös víztől, de lehetne venni mondjuk tripla méretű fürdőlepedőt, hogy mindketten beleférjünk. Nálunk természetesen Apuci hozta Petit és rakta bele a kádba, majd ő is vette ki, csavarta törölközőbe. De, nyáron bele kellett ülnöm a kerti pancsolóba is, fénykép bizonyítja. :)

 • 2008.01.14 16:32:57B-

  tnyúl!  Mi a biobabyből a sampont próbáltuk ki, teljesen normális, szép a haja, nem lett kiütéses, szóval semmi negatívumot nem tapasztaltunk eddig. A koszmó sem tért vissza, de nem tudom, hogy amúgy se jött volna, vagy a sampon hatására tűnt el teljesen. Az illata diszkrét, szerintem kellemes. Szerintem a szemét se csípi, de bevallom, magamon még nem próbáltam ki. Egyéb helyekre a fürdetőkrémet használjuk. Én kezdetben feloldottam vízben, de most már rákenem a gyerekre, amikor már a kádban van (különben nagyon csúszik), úgy hogy a vizes tenyeremben kicsit megdörzsölöm a krémet, és így teljesen jól kenhető, nem hideg. Nekem nagyon bejött a fürdetőkrém, szerintem nem érdemes megijedni a hülye állagától, teljesen jól használható, praktikus utazáshoz (nem folyik), és a baba bőrének is finomabb, mint az illatosított vackok.

 • 2008.01.14 17:48:24Moira

  másutt: nálunk kétféleképpen zajlik a pancsolás.

  1. Apa kádba be, én beadom a gyereket, fürdés, kiveszem, leszárítom, pelenka, stb.

  Illetve ugyenez, csak fordított felállásban(én a kádban,stb)

  2.HA a párom dolgozik(tehát este nincs itthon), akkor előkészülok mindennel(víz kiereszt, befűt, levetkőzöm), levetkőztetem a kicsit, és vagy együtt szállunk be a kádba(na ez kíván némi erőt), vagy a kád mellett van a mosógép, rajta pelenkázófeltét, én odarakom a gyereket, bepattanok a kádba, és úgy veszem be a vízbe(ez kicsit kímélőbb).

  Ha úgyérzem, hogy nem bírja a derekam, és nem vagyok biztos benne, hogy tökéletes lesz a mutatvány, akkor elmarad a pancsi.

  Remélem segítettem.

  Ja, a víz nálunk is melegebb, de nem forró, a gyerek imádja.

 • 2008.01.14 18:12:27Felicitasz

  Annyi parát belenevelnek a fiatal mamákba a magyar kórházakban, hogy tiszta agyrém. És le a kalappal előttetek, hogy ennek ellenére a saját szakállatokra csináltok értelmes dolgokat :-)

  Császárral szültem (Kanadában), másfél nappal később már zuhanyozhattam. A gyereket senki nem rakta csap alá, törölközőre fektetve meleg nedves törlőkendővel mosdattuk őket tetőtől talpig amikor szükséges volt. Öt nappal szülés után együtt fürödtem a fiammal itthon a kádban egy itt ajánlott gyógynövényes-sós fürdőben, a köldökcsonkot utána megszárítottuk hajszárítóval, a gyerek imádta a vizet, ott volt velem és szopizott is közben. Ezután sose volt gondunk a fürdetésével, pancsol, vigyorog, rúgkapál. Heti 2-3 este fürdetünk, különben csak letörölgetem. Tényleg nem koszolódik :-)  Együttfürdés: víz elkészül, 39-40 fokosra. Gyereket levetkőztetem, beülök a kádba, apa beadja mellém. Játék, pancsi, aztán apa kiveszi a gyereket, bebugyoláljuk egy nagy törölközőbe azonnal, én meg úgy ahogy vagyok vizesen felveszek egy meleg köntöst és futás be a szobába, ahol már minden elő készítve a pelenkázón, és ott van a hajszárító is. Törölgetjük a gyereket és hajszárítóval fújjuk rá óvatosan a meleg levegőt, figyelve arra, hogy ne legyen forró. A gyerek teli szájjal vigyorog és azt mondja, hogy hűűűű :-) Megszárítjuk, aztán olivaolajjal bekenem, megmasszírozgatom, felöltöztetem, szopi, és eldől aludni.

  A kihűlt vizet a fürdőkádban a zuhanyból felmelegítem ahogy csak kívánom és visszaülök bele :-)  Ha egyedül fürdetek, akkor a babakádban, és a babakád benne van a nagy kádban és mellétérdelek. Mi nem cipeljük a szobába, meg ilyenek. A víz jó meleg, 38 fok körüli, elég sok, hogy ellepje, de fogom erősen és bízom magamban és akkor ő se fél. A többi részlet ugyanígy zajlik, fürdés után azonnal bebugyolálom, és ha törölgetés közben nyivákolni kezd, akkor a hajszárítóval melegítem egy kicsit.  Itt nincs fürdetőkrém, a Cetaphil nevű babatestápolót használom helyette úgy mintha az volna.

 • 2008.01.14 18:19:59kn

  egy kanálnyi fürdetőkrémet kis vízben egy csészében be szoktam tenni (régebben) mikróba, ott melegítettem és így hamar felolvadt a vízben, mehetett a kádba. egy öko-s poszton eléggé elvették tőle a kedvem, merthogy nem okés az összetétele, azóta dm-es, ásványi olaj alapú nyersanyagtól mentes fürdetőt használok.

 • 2008.01.14 18:30:01kn

  Felicitasz, az rendben, h másfél nappal a szülés (akár császár) után zuhanyoztál de jól értem, 5 nappal később fürödtél?? ráadásul gyerekkel? én úgy tudtam, h szülés után, első hat hét alatt nem ajánlott olyan tevékenység, amivel fertőzés juthat a méhbe a még nyitott nyakcsatornán át. és ilyen tevékenység a fürdés is. sőt minket igencsak riogattak a kórházban, h a lochia (a méhből távozó váladék) bizony fertőzést okozhat a babának, úgyhogy mindig alapos kézmosás, mielőtt a picivel foglalkoznánk. ez csak itthon van így? ezt nem gondoltam volna!

 • 2008.01.14 18:42:13Mother Mary

  kn!  bevallom a hat hetet én sem vártam ki, és nem is értettem, amikor sok könyv (pl: a bába válaszol) éppen hogy a gyógynövényes fürdőt ajánlja szülés után. de azt azért nem hiszem, hogy a baba a saját, tiszta anyukájától bármit elkapna.

  és melyik ökoblogon írták ezt? mi a neve annak, amit a fürdőkrém helyett használtok? én eddig azt hittem, a fürdetőkréma legjobb :-(

 • 2008.01.14 19:13:42másutt

  Felicitasz, mindenki,

  mi is hetente 2-3-szor furdetunk csak, az angol rendszerben igy tanitottak.

  egy 3 honapos nem lesz se saras, se budos se izzadt.

  vattas torles minden nap. popsitorles vizes kendovel meg ugye minden pelenkanal.  Ja es 6 hetig semmifele vegyszert nem hasznaltunk rajta, csakis csapvizet...

 • 2008.01.14 19:42:02Felicitasz

  Sok minden csak otthon van "így".

  Gyógynövényes fürdő: 25 g pásztortáska, 25 g medveszőlőlevél, néhány gerezd fokhagyma, 4 liter vízzel leforrázni, 20 percig állni hagyni, aztán bele egy bögre tengeri só. A keverék fele bele a fürdővízbe, másik fele 2 nappal később egy másikba, addig hűtőben kell tartani. Ez egy sebgyógyító cucc. Normál hüvelyi szülés után azonnal bele lehet ülni egy ilyenbe, a gátsebnek is jót tesz, a babának is, és a baba köldökcsonkja akár 3-4 nap alatt leeshet. Császár után is csak addig kell várni, amíg az ember egyáltalán képes beleülni egy fürdőkádba daru nélkül :-)

  Én itt azt tanultam, hogy az egy babona, hogy hat hétig nem lehet fürdeni. Olyat meg még nem is hallottam, hogy a lochia bármi fertőzést okozhatna a babának. Ne már... 9 hónapig egymás vérében és folyadékaiban voltunk, nyilván az ember józan ésszel figyel a tisztaságra, de miért kell paráztatni az embereket? Azt is magyar kórházból hallottam, hogy szoptatás előtt az anyukáknak mellet kellett mosniuk, hátra is vágtam magam.

 • 2008.01.14 21:14:12szeszter

  szerencsére én zuhanyzáspárti vagyok, úh a 6 hetes "tiltás" nem vágott földhöz.

  Nálunk minden nap fürdenek a gyrkőcök, és az első hét kivételével nagyon élvezik. Alig bírjuk kikönyörögni őket a vízből.

  Amúgy a gyógyszertári cuccot nekünk a bőrgyógyász doktornéni kb. 1 éves korig ajánlotta, mert onnantól kezdve, már rendesen koszolódik a gyerek, és azt a kenőcs nem hpzza le. Amit ajánlott helyette, ésmi ezt használjuk az ekcémás gyerkőcnél: BABÉ tusfürdő. Abszolút illatanyag, tartósítószer meg mindenféle trutyi mentes. Nem olcsó, de nekünk kiválóan bevált, nyugodt szívvel ajánlom másnak is. • 2008.01.14 22:34:26Békanőci

  A terhesség alatt annyira jól éreztem magam a zuhany alatt,hogy minden este úgy kellett kikönyörögni a tus alól jó félórás spriccelés után.Hiszem:ennek is köszönhető,hogy Zozó még egyszer sem sírt fürdés közben,sőt,alig lehet kihalászni a vízből őkegyelmét.

  A J&J-vel mi is megjártuk,egy-két heti használat után a kislány törzse körben,a füle mögött és a vállán csupa pikkely lett.Dokibá felírta a glicerines fürdetőkrémet,mióta azt használjuk rendbejött.De!Nem ajánlotta a manónak a tejtartalmú és gluténtartalmú kajákat egyéves koráig(mert van a családban több(köztük jómagam) allergiás és ekcémás),és letiltotta az olajozásról és a hintőporozásról is.Most valami sampon kellene,mert látványosan besűrüsödött a haja,és a fürdetőtől nagyon zsírosnak tűnik.

  Próbáltam csak minden másnap fürdetni,de akkor csak minden másnap aludt... :)

 • 2008.01.14 22:54:52Hübele

  Szeszter, hol kapható a BABÉ tusfürdő?

 • 2008.01.15 00:13:20verkaverka

  Babe nekunk sampon van, azt gyogyszertarban vettunk.

 • 2008.01.15 11:12:02kn

  Mother Mary: www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?forumid=111079

  majdnem öko élet a címe, érdemes átrágni magad rajta, ha tudsz rá időt szakítani. én is azt hittem, h a fürdetőkrém a legjobb, a nagyobb majdnem 5 éves koráig használta, utána tértünk át a dm-esre. babylove fürdető kamilla pantenol a neve az 500 ml-es kb. 5-600 ft volt, sokáig elég. van olyan változat is, ami sampon is egyben, az egy kicsit drágább. természetes összetevőkből áll, szinezék, tartósítószer, ásványi olaj alapú nyersanyag, állati eredetű összetevő nincs benne. dm termék, máshol nem kapható. az ökotest-en sehr gut minősítést kapott.

 • 2008.01.15 11:17:21Hübele

  verkaverka köszi!

 • 2008.01.15 22:24:33Anyafarkas

  Nekünk mondta a Védőnő. hogy eleinte semmiféle illatosított vacakot ne használjunk. Sokáig használtuk a gyógyszertárit, mostanság a Gabit. Eddig semmi baja nem volt tőle. A sampon is Gabi.

  Eleinte Peti is ordított a fürdéstől, mostanság azért ordít, hogy kiveszem a vízből. Aztán ha éhes. :(

  Én is császárral szültem. és még zuhanyozni sem engedtek amíg a kötés rajtam volt, csak a cicamozsdás volt engedélyezett (nagyon utáltam!). Fürdésről szó sem eshetett 6 hétig (pedig már nagyon vártam, főleg hogy előtte sem lehetett már jó ideje).

  Mi nem hagyhatjuk kia fürdetést, mert abból családi botrány/nem alvás kerekedik. Bár akkor sem biztos, hogy alszik, ha megfürdetjük. :P

  Nappal meg altani sem kell, elalszik magától. Bár akkor nem alszik sokáig.

 • 2008.01.15 23:36:02másutt

  Anyafarkas: milyen botrany? miert?

  nalunk anyosom akadt ki elegge a 'nem furosztunk minden nap' hozzaallason, de nem nagy ugy, mindenen mason is kiakadt. ;D

  (gonosz banya veje miket csinal, na)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta