SZÜLŐSÉG

Amikor a felvilágosítás visszaüt

2007. november 8., csütörtök 08:00

Az Oscar-díjas angol színésznő, Helen Mirren nemrég meglepő nyilatkozatot tett. A 62 éves színésznő elmondta, annyira sokkolta egy tizenévesen látott oktatófilm a szülésről, hogy valószínűleg ezért nem vállalt soha gyermeket.


A dokumentumfilmet a középiskolában vetítették le nekik, ám az felvilágosítás helyett inkább traumatizálta a gyerekeket. A szülést bemutató képsorok alatt a 13-14 éves diákok közül sokan elájultak. Mirren úgy véli, részben a film lehet az oka, hogy sosem akart gyereket. "Undorodom a szülés gondolatától is" - mondta az egyik ausztrál tévének adott interjúban. A színésznő 11 éven át élt Taylor Hackford amerikai rendezővel, majd 1997-ben feleségül ment hozzá.

Én szerencsére megúsztam a hasonló típusú felvilágosítást a középiskolában, és a kórházi szülésfelkészítő tanfolyamon is elblicceltem a filmvetítést. Végül Gáborjáni Réka szülésfelkészítőjén szembesültem először a szüléssel videón, ám ő jó érzékkel nem a legvégét mutatta a szalagnak, hanem a vajúdást. Mivel otthonszülésről készült a film, látszott a nőn - aki egyébként meztelen volt - hogy biztonságban érzi magát, ott volt vele a férje/pasija és a dúlája/bábája/szülésznője is. Látszott, hogy nem fájdalommentes a dolog, de az is, hogy ez a nő most egészen máshol van, másként érzékeli a világot, mint mi. Persze az egész tanfolyami csoport, leendő anyukák és apukák könnybe lábadt szemmel ültek ott a jelenet végére, nagyon megható volt, ahogy a férfi átölelte a nőt.

Nekem nem hiányzott, hogy szülést lássak premier plánban, és örülök, hogy erre mostanáig sem került sor. Egy naturális dokumentumfilm szerintem nem nagyon tudja visszaadni az egész esemény hangulatát, és előfordulhat, hogy inkább elrettenti az embereket, mintsem felvilágosít, mint ahogy az Helen Mirren esetében is történt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.08 09:16:56koneko

  Nekünk nem szülésről készült filmet vetítettek gimiben, az apácák ennél aberráltabbak: egy abortuszról készült film volt, ultrahang- felvételen mutogatták..

  Vajh' miért is lettem egyházellenes?!  Tévében láttam szülésről filmet. Nem is olyan nagyon borzasztó. Csak a babára kell koncentrálni. :)

  De ezt a fényképezős dolgot nem értem. Nekem kissé perverz..

 • 2007.11.08 09:22:27landi

  ha felnőttként, főleg terhesen nézi meg ezeket az ember, mert úgy érzi, hogy ez segítség lehet majd a szülésnél, az ok. Engem az akaszt ki, hogy korai serdülőkorban mutogatják az iskolában, ahol még csak azt sem mondhatják, hogy köszi, én ezt nem szeretném látni.  Azért el kell jutni arra a fejlettségi szintre, hogy ezeket a filmeket helyén tudd kezelni. Nagyon durva hasonlattal élve, kicsit olyan nekem ez az iskolai szülésnézés, mintha pornófilmet mutogatnának, mondván: fiam, nesze, ilyen a szerelem. Egy 13 évesnek pont azt kellene elmagyarázni, hogy amit leszed a netről, az nem a szerelem, meg nem a szülés.

 • 2007.11.08 09:23:19landi

  fúú, koneko, ez már tényleg aberrált.

 • 2007.11.08 09:39:09Atina

  Azért nagyon fontos a "tálalás", és az időzítés.

  Én emlékszem, úgy ált. isk. 7. osztályos lehettem, amikor biológia órán a tanár a közösülésről beszélt. Ő zavarban volt, mi röhögtünk, de alapvetően undorítónak találtuk. Elmondta, hogy benedvesedik, és a férfi ki-be, ki-be.

  Arról, hogy ezt emberek csinálják, és nem penis és vagina, nem beszélt. Rideg, tárgyilagosak ezek a felvilágosító témák, érzelmek nélkülinek adják elő.

  Fiataloknak pont így nem szabadna, főleg, hogy egyre korábban kezdik a nemi életet, s szintén érzelmek nélkül, csak poénból, vagy nem is tudom.

 • 2007.11.08 09:40:18Atina

  Fényképet, videót én sem engedek a férjemnek, mert ha ott lesz, azt úgyis egy életre megjegyzi. Az anyósom meg ne nézegessen engem még videón sem, pláne frontálisan.

 • 2007.11.08 09:46:34koneko

  A durva ebben az egészben az, hogy szükség van az iskolai felvilágosításra. Sajnálatos, hogy sok gyerek nem beszélhet erről a szüleivel, és a filmekből tanulnak, meg egymás hülyeségeit veszik át.  Én kedvezőbb helyzetben voltam, mert anyámmal elég nyíltan lehetett szexről, szerelemről beszélni, bár ő elég maradi ilyen téren, de soha nem azt mondta, hogy csak az a helyes, amit ő gondol. És érzelmi oldalról közelítette meg a dolgot.

 • 2007.11.08 09:48:18verkaverka

  Hat azert hogy egy ilyen filmtol ne legyen valakinek soha gyereke az nagyon furcsa. Elhiszem hogy sokkolta, de pl elmehetett volna szakemberhez, nyilvan fel tudta volna dolgozni-- azt ami az egesz mogott van, mert en nem hiszem hogy csak a filmrol van szo az o eseteben. Szerintem itt sokkal tobb van a dolog mogott.  A szulesvideokrol meg azt gondolom, hogy az ember a sajat szuleset se latja, ha nem akarja nem kell megnezni maset se se elotte se utana. De valoszinuleg a megfelelo filmet a megfelelo koritessel meg barki meg tudja nezni, es akkor van valami kepe hogy mi tortenik. Bar en mondjuk a muteteimrol se feltetlenul szeretnek filmeket latni, meg a szulesrol se. Jo volt nagyon ugy ahogy volt. Ez olyan mint az eskuvo, ott is gyonyorunek ereztem magam aztan meglattam a kepeket, jo lett volna megmaradni a hitemben. :)))

 • 2007.11.08 09:51:13rejtjel

  Én nem láttam egyetlen filmet sen szülés előtt, csak olvastam róla, és szerintem jobb volt így: tudtam, mi fog történni velem; azt hogy az milyen lesz, meg úgyse mutatja meg a film sem...

  Azt észrevettem, hogy a szülésekről szóló beszámolók erősen cenzúrázottak...

  Aztán amikor én beszéltem a még nem szült barátnőimnek arról, hogy milyen volt a szülés, észrevettem, hogy én is cenzúrázok: nem mondtam el, milyen borzalmasan fájt a szülésznői vizsgálat, hogy katéterezni kellett, hogy összeestem a végén a vérveszteségtől... pont, mert nem akartam megijeszteni őket (elijeszteni úgyse tudnám). És biztos, hogy én is szülök még vagy kettőt, mert imádom a gyerekeket, akármilyen is a szülés, megéri.  Én úgy gondolom, hogy aki gyereket akar, minden elriasztás ellenére vállalja a kínokat.

  Aki nem akar, az pedig nem vállalja. Szerintem ez a színésznőcske ezzel magyarázza magának, hogy miért nem lett gyereke. • 2007.11.08 09:53:32Magdus_

  Végre 16óra szenvedés után láthattam a kisfiam ahogy ott ül a hasamon és sír bele a világba, mintha csak kiabálná: "Vissza akarok bújni!" Tényleg ez volt az a pillanat amire mondják: Ez a világ legszebb pillanata! Amikor megpillantjuk azt az emberkét akire már rég vágytál, akit 9hönapig hordoztál a szíved alatt és végre itt van! Boldogságmámorban úsztam, és végre a fájdalmam is megszűnt. Babámat elvitték rendbeszedni, jött az újabb oxitocin a méhlepény "születésének" (szerintem is hülye szó erre) meggyorsítására. Valakinek állítólag ez jobban fáj, mint a rendes szülés, de szerintem ez piskóta ahhoz képest. Éreztem milyen könnyedén kicsusszant belőlem, mikor a szüléssző megkérdezte: "Akarja látni?" Mire én: "Nem". "Biztos?" kérdezte. "Biztos" mondtam, de mintha meg sem hallotta volna felemelte, majdhogy nem az orrom alá bökte és elkezdte részletezni melyik része hol helyezkedett el bennem. Hát azt a látványt nem kívánom senkinek. Látom a szép babámat, aztán ezt az undormányt. Bár tudom sokan kiváncsiak rá, van aki haza is viszi (kozmetikai cégek pl előszeretettel használják tápláló krémekben),de engem annyira nem érdekelt! Olvastam, hogy a színében sokat lehet következtetni a baba állapotára, de ezt inkább az orvosra bíztam. Nekem éppen elég volt a burokrepesztés után álldogálni, és folyatni a véres vizet (bocsánat), nem kellett még ez is.

  Tanulság: zárt szem, míg újra visszahozzák a gyermekemet :)

 • 2007.11.08 09:55:17Magdus_

  Mármint legközelebb a következő gyermekemet :))

 • 2007.11.08 09:58:13Gézengúz_Évi

  úúú, Magdus, ez azért durva, hogy az orrod alá tolták:O Tőlünk is kérdezték, hogy akarjuk-e látni, de határozott, egyszerre kimonodtt NEM után nem mutatták meg...Bár nekem télleg nem fájt, csak éreztem, hoyg kicsúszott...Ja, és akkor nekem már cicin volt Lehel...lehet ezért nem fogyeltem a fájdalomra:)))

 • 2007.11.08 10:02:21Mamszi

  Ez valóban brutális és kiméletlen dolog, hogy annak ellenére, hogy világosan megmondja az ember, hogy nem szeretné látni a méhlepényt, az orra alá nyomják. Én még ilyet nem is hallottam!

  Én nem is vettem észre, mikor kijött, csak mondták, hogy akkor ezt is szerencsésen eltávolították és gondolom, vitték is el a megsemmisítőbe...

 • 2007.11.08 10:14:55panka

  Én három évvel a lányom születése előtt végig bent voltam a nővérem szülésénél, úgyhogy nagyjából tudtam mire számítsak. Egyáltalán nem volt borzasztó, annyira kíváncsi voltam, hogy bele is haltam volna, ha végül nem a tesós, hanem az apás szülés mellett dönt a nővérem.

  Három hozománya volt a dolognak:

  1. három napig másra se tudtam gondolni, csak a látottakat dolgoztam fel. csodálatos élmény volt.

  2. tudtam, hogy nem akarok apás szülést. ez nem férfiszemnek való látvány.

  3. azóta is imádjuk egymást a szemem láttára született pöttömmel.

  A méhlepényt a köldökzsinórnál fogva próbálták kihúzni belőlem, pedig mindenhol azt olvastam, hogy ez tilos. Nem értem, a gyakorlat és az elmélet miért üt el ennyire?

 • 2007.11.08 10:16:14Krisz mami

  Én 5 héten belül szülök és bizony már végignéztem 1-2 szülést videon. A szülésfelkészítőn ilyet nem mutattak, még szerencse, mert ezt túl intimnek tartom, minthogy 30-40 ember előtt megmutassák. Nálunk nem lesz bent a párom, igazából azért mert eleve nem bírja a kórházat, de én külön azért is örülök neki, mert nem szeretném ha látna kinyúlva, szenvedve, kitágulva, gyerek meg félig kint lenne. Szóval nem akarom hogy lássa. Így bent lesz anyukám, valahogy nem zavar, hogy ő lássa.

  Hogy mit tapasztaltam a filmek megnézésekor? Hát vegyes.... egyrészről legszívesebben kikapcsoltam volna a monitort, vagy lestoppolom a videot, másrészről meg (érdekes módon) szívesen végignéztem, mert kiváncsi vagyok, hogy mi is fog történni velem/velünk. Igyekszem kizárni az érzéseket és biológiai szempontból figyelni mindezt, így valahogy nem annyira felkavaró.

  Most már csak hajrá, lassan jöhetne a picikém, mert kezd egyre nehezebb lenni :)

 • 2007.11.08 10:23:48csirimiri

  Volt Kandász Andreának a TV2-n egy műsora, ahol szüléseket mutatott be. Mindig nagyon vártam a következő részt. Szerintem nagyon jó volt, és sokat lehetett belőle tanulni. És nem volt véres egyáltalán. Inkább azt mutatta be, hogy mennyire különbözően lehet szülni.

 • 2007.11.08 10:25:58csirimiri

  Én szeretném, ha párom bent lenne majd, mert szerintem ez rá is tartozik. Ketten csináltuk, ketten akartuk... Nem maradhat ki az első találkozásból sem!

 • 2007.11.08 10:30:50Anura

  Én is láttam már szülést felvételen, pl. a National Geographic-nek volt egy nagyon szép sorozat az Élet az anyaméhben című. Akkor még behunytam a szemem, hogy fu, te jó ég, én ezt nem akarom látni,nem akarok szülni, az egész szörnyű. De most hogy várandós vagyok, meg fogom nézni, mert felkészülhet vele az ember. A látványra is, de a kitartásra is.

  Humbug, hogy valaki azért ne akarjon gyereket, mert hú de szörnyű volt 13-14 éves korában egy iskolai vetítés. Nekünk állami gimnáziumban vetítették le a Néma sikoly-t, ami abortuszról szól, tényleg megrázó, de szerintem hasznos, főleg a mai világban, hogy a sok felelőtlen tinédzser ne csak az élvezeti oldalt higgye az egyetlennek.

  Még most is vannak a szakkönyvekben olyan képek, amiket irtózva átlapozok, és nem nézek meg pl. szülésről, méhlepényről, magzatokról. De azért nyilván sokkal jobb lesz nekem is, ha ezeket a dolgokat el tudom fogadni, és nem úgy állok hozzá az alapvetően természeteshez, hogy: brrr, de undorító.  Rousseau jelmondata jöhet ide: Vissza a természethez! :)  Nagyon elszoktunk már tőle, hogy ilyesmiktől is irtózunk.

 • 2007.11.08 10:30:56marcangoló

  Én a minap jöttem rá, hogy nem láttam szülést soha. Mert a sajátnál az ember pont a lényeget nem látja. Éppen ezért nem is értem, mennyiben segít egy ilyen szüléses film a szülést megélni. :-) Bezzeg a zuram már kétszer is végigélvezhette a látványt.

 • 2007.11.08 10:53:59SB0818

  Birth As We Know It

  www.youtube.com/swf/l.swf?video_id=nZtYCHASqNM&eurl=&iurl=http%3A//img.youtube.com/vi/nZtYCHASqNM/default.jpg&t=OEgsToPDskKxpNczUSwJfozxoX3FNk6n&rel=1&border=0

 • 2007.11.08 10:55:56Mamszi

  Mi apás szülést terveztünk és az is lett, nem bántuk meg. Természetesen a férjemet megkérdeztem előtte, hogy akarja-e és nem volt rajta nyomás, mert én szerettem volna. Ha nem szerette volna, hogy Ő is részt vegyen, én elfogadtam volna, de akkor mást nem is akartam volna oda magam mellé.

  A másodiknál is, ha majd eljön az ideje (még nem vagyok terhes, csak tervben van :o), is apás szülést tervezünk majd.

  Azt hiszem, Ő sem bánta meg, mert érezte, hogy ott van a dolgok történésénél és tudott nekem segíteni, ez Neki azt hiszem, fontos volt.

  Engem meg nem zavar, hogy ilyen helyzetben látott, hiszen főleg a fejemnél állt, ezért túl sok vért és egyéb dolog nem láthatott.

  És ez később sem jelentett köztünk gondot, hallok olyanról, hogy ilyenkor a férj kevésbé kivánja a nőt, mert látta ezt a véres eseményt.

  De el tudom fogadni, ha valaki úgy érzi, nem szeretné, hogy a férje így lássa és hogy a férfi eleve minden kórházi és véres dologtól nagyon írtózik, az tényleg ne menjen be, mert ha rosszúl lesz, akkor nem lesz, aki vele foglalkozzon, elvágódik, de mindenki úgyis az anyával és a gyerekkel foglalkozik, szóval csak "magát égeti", neki lesz rossz később, és szégyelnivaló, hogy nem tudott ott helytállni.

  De azért szerintem a kiváncsiság azért általában nagyobb szokott lenni...

  Amúgy amikor én születtem, 1974-ben, még korántsem volt apás szülés Magyarországon, elterjedt formában, egy vékony ajtó választotta el az apát, aki egy kis fülkében kuporgott, de ahogy kiemelték a babát ( jelen esetben engem ), azonnal kinyitották az ajtót és már "lucskosan" még köldökzsinórral megfoghatott engem és nézhette a mosdatást és odajöhetett anyámhoz. Ez anno az Uzsoki Kórházban megoldott volt, ha egy apa igényelte. Persze ezen kívül rokon csak tévéképernyőn keresztül láthatta a gyereket, vagy üvegablakon át, a közös babaterembe benézve.

 • 2007.11.08 12:01:52Atina

  Mint fentebb mondtam, fontos, hogy az adott életkornak megfelelően történjen a felvilágosítás.  Igen, nekem is furcsa, hogy ez el tud rettenteni valakit a szüléstől. Hiszen, ha felkészületlenül is érte ez a direkt felvilágosítás a szinésznőt, felnőtt korára csak fel tudná dolgozni, ha egészséges.

  Láttam a hiradókban karambolos autóroncsokat, mégis vezetek autót.

 • 2007.11.08 12:05:43Alvomacko

  Én meg ezt találtam:

  cogito.blog.hu/2007/10/24/szuletes_7  Azér micsoda csodára képes az anyák teste! :-)

 • 2007.11.08 12:43:22Krisz mami

  Alvomacko! Én ezt már a you tube.com-on végignéztem és az a legjobb az egész sorozatban, hogy mutatják azt is, hogy mi a helyzet olyankor, amikor bekaadnak a vállak, tök érdekes egyébként :)

 • 2007.11.08 12:48:58"izé"

  Akkor jól elmondom a közvéleményemet, hogy ezzel az van férfiszemmmel, ezzel az egész szüléskérdéssel.

  Az első alkalommal nem volt kérdés, hogy bent leszek-e vagy sem. Bent is voltam jól.

  Namost én erről az egészről annyit tudok ugatni, hogy bennem nem az maradt meg, hogy vér, meg lepény, fájdalom, meg a látvány (fejnél tanyáztam én is, egyébként hiszem, hogy a nő sem arra vágyik, hogy a csávó élő realititévéként lábközt nézze a barlangász-műsort, ha valahol szükség van a férfira itt, akkor az kizárólag fejnél lehet, görcsös kezet fogni, izzadt homlokot törölni vizes kendővel, és faszságokat sutyorogni fülbe és hasonló, a lényeghez képest tökfeleslegesnek tűnő dolgokat művelni.)

  Na hol a getszibe tartottam…?

  Ja!

  Szóval ami bennem leginkább megmaradt, az az, hogy ez nekem TÚL SOK volt. Mégegyszer: nem a látvány, meg a visítozás, hanem az az elképesztő érzelmi megaatombomba, ami belerobban az ember szívébe, lelkibe, vagy afasztuggya hova. A szülés szenvedése, majd hirtelen egy ember megszületése (akiről akkor – lehet, hogy szarul hangzik, nemérdekel – a férfi TUDJA, de még nem ÉRZI, hogy ez a saját gyereke, ez csak később alakul ki, ez egyébként a bukszáknál is így van, ha jól tudom, csak a folyamat gyorsabb és kevésbé sarkos. Igaz? Érdekes kérdés ez is, kíváncsi vagyok a véleményekre, kérek róla egy posztot, tisztelettel), szóval ez az egész olyan intenzitású érzelmi megterhelést jelentett, hogy ott már értelmetlenné váltak azok a kategóriák, hogy jó élmény/rossz élmény, egyszerűen olyan intenzitású élmény, hogy sok ilyen az ember életébe nem fér bele, mert a vincsesztert is túl lehet terhelni, aztán jöhet a format C. Vagy nemis tudom. A nőnek könnyű, mert ő maga a részese, izéhormonok, meg "nemittlevés", mittomén, de a férfi ezt az egészet bizony hideg, vagy legalábbis hidegebb fejjel nézi, a kurvaééletbe! És ha nem orvos, vagy hentes, akkor hiába nevelkedett az Evil Dead I-II-n videón, hangalámondással, azért ez kicsit más. Mindezzel együtt fel sem merült, hogy a következőn ne legyek ottan. Szóval ott voltam azon is, mint állat.

  Méhlepény. Láttam, kérdezték, mondtam, viszlát, közelebbi kapcsolatba nem kerültünk, kérdezték, hogy el akarom-e vágni a köldökzsinórt, nyögtem, hogy aha, mert biztos ilyenkor ezt kell mondani, kezembe basztak egy ollót, rányomtam a tárgyra, kemény volt, nem ment, mondtam, hogy akkor részemről ennyi, csá, talán próbálja meg valaki más, a második pulyámnál már eleve mondtam, hogy kösz, de nem vagyok szabó sem.

  Hogy mi a véleményem általában? Az, hogy kurvára ott volt helyem. Pont. Közhelyekkel nem magyarázom.

  Hogy hogyan viszonyul az ember innentől a nőhöz? Hát bazmeg, úgy, hogy most nem az édesrizsa jön ilyenolyan szerelemről, hanem az a lényeg, hogy valami olyan váratlan – a váratlanra lehet csaholni bőszen, hajrá – tiszteletet éreztem a nejem iránt, ami engem is meglepett. Nem a nőiség, meg hasonló faszságok iránt, hanem konkrétan a nejem iránt. Azóta mérhetetlen egoizmusom és szexizmusom ezt az érzést a normális keretek közé nyomta, de a nejemhez való viszonyom tekintetében az első szülés meghatározó maradt.

  Kefe. Na annyira sokkolt be a szülés, hogy míg az első alatt nem voltam hajlandó, mert ki a veres seggű ördög örülne annak, ha békésen kuksol egy meleg békés kunyhóban, majd a kertben megjelenik egy akkora bráner, mint ő maga és bőszen dörömbölni kezd a falon??? Szóval nekem ott most nincs dolgom, gondoltam, és tekintettel arra, hogy a kölcsönösség híve lennék, egyoldalú kéz- és szájigényekkel nem léptem fel, kéz alatt nem ide értve a sajátomat ezidőszakban Az első szülés után a második terhesség alatt nem voltak ilyen vízióim, simán gyömösz, a végén csak részemről a nyugodt nyelv, amihez, hogy a kölök mit szól, még nem tudom, de nejemnek nem volt ellenére, végigtaroltuk a nyolcadik hónapig, persze elméletet ehhez is volt, nevezetesen, hogy a leánygyermeknek nem árt, ha magzatkorban jól megismerkedik az orgazmus intézményével, talán kisebb a valószínűsége, hogy bágyadt orgazmusproblémákkal küzdő halmaz része lesz majd, persze ez nyilván faszság, de a szent cél érdekében működött. Mint minden elméletgyár. És ez, mármint az elméletgyártás mechanizmusa a poszttal kapcsolatosan is így van:

  A nő, aki azzal magyarázza, hogy nem lett gyereke, hogy megnézett egy filmet és elment a kedve, az nem mást tesz, mint teljes magánéleti kudarcához elméletet gyárt, mintegy másra hárítva élete legnagyobb feladatában elért súlyos sikertelenségének okát. Teljesen természetes védekező mechanizmus, Lásd még: szingli-divat. Ne haragudjunk miatta, inkább értsük meg és örüljön itt mindenki, hogy neki nem kell ilyen a lábszagú baromságokat kitalálnia. • 2007.11.08 12:58:31Nilüfer

  izé:) a trágárság még mindig kemény nekem, de a stílus feledtette..fasza gyerek vagy:)

 • 2007.11.08 13:11:05manci

  izé: ez jó volt!

 • 2007.11.08 13:15:58manci

  Amúgy a premier plánban szülést mutató filmekről nekem is az a véleményem, hogy mivel az ember lánya nem a saját punciját bámulja szülés közben, nemigen segít más puncijának korábbi megtekintése. De aki kiváncsi, az nézze meg. Én speciel nem vágytam rá, de amikor valahogy a szemem elé került - tán tv kapcsolgatás közben- egy ilyen képsor, nem dőltem a kardomba.

 • 2007.11.08 13:19:11Neocon

  mmmm, rejtjel: azért Helen Mirrent színésznőcskének titulálni nem semmi arcra utal... tudom nehéz elfogadni, ha valaki másképp gondolkodik a gyerekszülésről - főként, ha épp terhes az ember - de azért csak óvatosan azokkal a bizonyos agarakkal.

 • 2007.11.08 13:24:13noszty

  izé, az elméletgyártásról gyártott elméleted nem feltétlenül igaz. alapvetően egyetértek, de ime az én példám:  Szintén ált. iskola 8.-ban levetítettek egy drogos-AIDS-es felvilágosító filmet, amiben az ürge a fecskendőt tövig beleszurta a nyakába, majd belenyomta a cuccot, aztán vissza a vért aztán megint bele. Én a filmen konkrétan majdnem elájultam és behánytam, noha előtte semmi bajom nem volt a vérrel vagy az injekcióval, simán akár egy műtétet is végig néztem volna, de ez olyan sokk volt, hogy azóta fóbiámm van az injekciótól meg egyáltalán minden véres cucctól...

  Ez nem elméletgyártás, hanem egy olyan "trauma" ami elraktározódik szépen hátra a tudatalattiba és reflex szerűen támad!

  Fogalmam nincs, hogy Helen Mirren (asse tom kiaz) csak magyarázatot gyártott e az életére önnyugtatóként, vagy valóban zsigerből nemkívánta a szülést, nemtudom, de ilyen van!  LE A FELVILÁGOSÍTÓ FILMEKKEL!!!!

 • 2007.11.08 13:37:56Békanőci

  Hááát,13-14 évesen én tutti besokkoltam volna a szülős filmtől(kicsit későn érek?),de később jól jött.Felnőttfejjel az otthonszülős videóktól lettem kész.Szép a háborítatlan szülés biztos.De,hogy a régi matracon(ugye,hogy ne tegyük tönkre az ágyat)az üres szobában,nylonok között pucéran vajúdik anyu,bábanéni kesztyű nélkül odalennt vizsgálódik,és még egy háromév körüli kislány egy játékbabával ugyanazon a matracon...Hááát,tudom,hogy ilyenekben túlérzékeny vagyok,de kicsit erősnek tartom.

  Inkább a kórházasdi,egyenhálóingben,és csak az lássa az altájamat,akinek amúgy is köze van hozzá! :)))

  Amúgy a férjem,akivel egy vészhelyzetet sem lehet végignézni betekintett "odale",és azt mondta "semmi brutál, kicsim".Megnézte a lepényt is,hadd ne írjam le,milyen zacskóhoz hasonlította.Jobban sokkolta a köldökzsinór,azt mondta egy pillanatra lesápadva,hogy azt ugyan ő el nem vágja(közben majdnem szétmorzsolta a fényképezőt). :)))

  Azóta nem eszik sajtos-tejfölös spagettit. :)))

  Filmet viszont a világ minden kincséért sem nézne meg.

 • 2007.11.08 13:49:40"izé"

  Lehet, hogy igazad van. Az azonban, hogy valaki - Veled ellentétben - egy ilyen dumát lépten-nyomon hangoztat, nyilvánosság előtt jön elő vele, bennem azt a meggyőződést alakítja ki, hogy az alany, akinek az élete a közvéleménynek való megfelelésről szól, úgy érzi, hogy a gyermekvállalásnak, mint tárásadalmi szinten a magánéleti siker jelképeként is értékelt vélt vagy valós, de ami a lényeg, tudat alatt saját maga által is elfogadott követelménynek ő nem tudott megfeleleni, ezért szakmájába, életébe eleve kódolt megfelelési kényszerétől hajtva e vélt vagy valós elvárás előli kitérésre menekülő utat kell építenie.  Egyébként a beírásomnak nem ez a lényege, leszarom a Helent, az ügye csak a gondolatébresztő volt, ha jobban belegondolok, a konkrétan vele kapcsolatos következtetés levonása télleg tartható igaztalannak. És a számomra fontos és leírt történésekhez képest egyébként töklényegtelennek.

 • 2007.11.08 14:00:16Bucsesz

  A szülés természetes dolog. Mindenkinek van ugyan róla véleménye, törvényeket hoznak vele kapcsolatban, az egyházak is állást foglalnak, jó téma. De szerencsésebb lenne, ha mindenki tudná, hogy pontosan miről van szó, mert akkor életközelibb (jobb, igazabb, vállalhatóbb,...) vélemények, döntések, állásfoglalások látnának napvilágot.Ehhez pedig szerintem végig kell élni egy (vagy inkább sok) terhességet az elejétől a végééig.

  Lehet, hogy akkor sokkal kevesebben gondolnának beteg emberként egy terhes nőre, vagy hinnének el bárgyú állításokat a témával kapcsolatban.

  A modern civilizáció elszakít minket az amúgy természetes dolgoktól, mint a születés, a halál, a szex, az agresszió. Nem is tudjuk őket megfelelően kezelni. Leblokkolunk, ha egy hullát látunk (nem filmen), hiszen szinte soha sem látunk senkit meghalni. Haonló okok miatt tartják sokan undorítónak (túl soknak) a szülést és készülnek ki a látványától. Jó lenne, ha mindenki tudná ha ez hogy zajlik, persze nem gondolom, hogy az ember "arcába tolás" a legmegfelelőbb megoldás, de biztosan van jó (jobb) is.

  Én mindkét fiam születésénél bent voltam. Sok olyan dolog volt, ami meglepetésként ért (a vér szaga pl.), de mivel tudtam, hogy nagyjából mire számíthatok, jobban oda tudtam figyelni és egyrészt segíteni a feleségemnek, másrészt átélni a dolog nagyszerűségét.

 • 2007.11.08 14:02:29dusica

  Izé, szerintem nagyon jó dolgokat írsz, és semmit nem vonna le az értékéből, ha ezt a kicsit erőltetett "faszagyerek" stílust hanyagolnád. És azon jót kacagtam, hogy neked gyerekméretű "izéd" van: "a kertben megjelenik egy akkora bráner, mint ő maga és bőszen dörömbölni kezd a falon". Ha-ha!

  Témához: gyanútlanul babanézőbe mentünk haverékhoz, hirtelen elénkdugták a szülés komplett fényképes dokumentációját a széttárt lábú, mindenféle testnedvű szülő nővel premier plánban. Borzasztó volt!!!Abszolút nem voltunk rá kíváncsiak, pláne a párom majdnem rosszul lett. Normális az ilyen, aki ezt mutogatja másoknak?! Az én kis férjem a fejem mellett áll majd, 1. fénykép, ha a gyerek már kint van, és a gyerekről elsősorban, de pláne nem mutogatunk másoknak iszonyú intim képeket! Attól, mert szül az ember, még nem kell feladnia az emberi méltóságát.

 • 2007.11.08 14:09:26"izé"

  dusica  A stílusom lerágott csont, unalmas.

  És ha annyit elérek vele, hogy nejem semmilyen fórumon nem nevez engem "az én kis férjem"-nek, akkor már megérte.

 • 2007.11.08 14:14:04kovvacs

  Engem se érdekelt, hogy hogyan néz ki a szülés. Így két gyerek után se érdekel. Talán majd ha a negyedik után nem szeretnék több babát, egyszer megnézem. Én már a Gyermek születik c. könyv képeitől is rosszul lettem, még jó, hogy akkorra terhes voltam és nem volt visszaút.

  Sógornőm látott szüléselőkészítőn mindent megmutogató filmet, rosszul is volt tőle rendesen. Azt azért nem hiszem, hogy emiatt lett császár, de sose lehet tudni, hogy hányféle apró motivációból áll össze egy végeredmény. (Alapozom ezt arra is, hogy az egyik szülész-nőgyógyász dokinő mesélte: terhessége idején kellett a születésből vizsgáznia, kb 6 oldalon volt a normális szülés és 200 oldalon a kóros. Ezek után, idézem: "belemenekültem egy császárba".)

 • 2007.11.08 14:16:11Zsófic

  Én világéletemben kíváncsi természet voltam, ezért mikor barátnőm 21 évesen szülte az elsőt, lelkesen jelentkeztem, hogy megnézem a videót. Barátosném anyukája sopánkodott, hogy nagyor rémséges lesz az nekem, nehogy megrettenjek a szüléstől. Ehhez képest felemelő volt. Nem vettek fel ugyanis semmi mást, csak a kitolást, kb 15 perc, kamera anyu vállánál, ami az egészből "lejött", az három kemény tolófájás, közte elhaló lihegés, és voilá kibút a béb. Semmi vér meg macat.

  Saját élményem kilenc hónapja: borzongva olvastam terhesen az újságokban, hogy simogatja a mami a lába közül kibújó fejecskét, meg finnyogtam a méhlepény leírásától, és nagyon örültem, hogy anatómiai képtelenség megnéznam a lábam közét szülés alatt, tükröt meg nem kértem:)

  Ehhez képest, mikor megszólalt a doki, hogy itt a fejebúbja, reflexből tapirnyákoltam, a lepényemet szépen elvitték volna, erre én:megnézhetem? És jót kuncogtunk a párommal, hogy milyen hülyén néz ki.Később meg azon, hogy elkérték szemsebészeti célokra...

 • 2007.11.08 14:18:19lii

  a szülésfelkészítőn nekünk is levetítettek egy videót, melyen egy (asszem angol) hölgy, aki alapjáraton 2x akkora volt, mint én ikerterhesen, pikk-pakk 2 nyomással szinte kilövi magából a bébit. hát kedvcsinálónak nem volt túl hatásos, de amikor egy másik filmben császármetszést láttam premier plánban, az se volt különösebben guszta. de annyira azért nem vagyok undorodós, ha filmen látom, meg bírom nézni az ilyesmit. (gyerekkoromban vmi képes orvosi lexikont is végiglapoztam, szifiliszestül-mindenestül. :) hát élőben nem tudom mit szóltam volna hozzá, ha látnom kell..

  nálunk jól jött ki, h. a férjem nem lehetett benn a műtőben, így is sokkal jobban izgult, mint én, állítólag úgy remegett, h. alig lehetett a gyerkőcöket a kezébe adni. ő nem bánja, h. "csak" a készterméket láthatta (de őket előbb foghatta kézbe, mint én, viccelődtünk is, h. őt fogják az anyjuknak tekinteni), én meg nem bánom, h. nem kellett még őt is nyugtatgatnom. :)

 • 2007.11.08 14:18:35noszty

  ...vagy tényleg igazat mond, és ez nem egy menekülő út, hanem egy olyan pszichés probléma ami megakadályozta őt a "magánéleti sikerben".  Arra a kérdésre, hogy mért nem szült soha gyereket, meg nem mondhatta, hogy mert utálom a kölköket, ha egyszer ez nem igaz.  Ha viszont szereti a gyerekeket, akkor már csak azt nem értem, hogy mért nem fogadott örökbe egy kis kambodzsait!:)  Irományodnak viszont nyilván az első része a lényeg, de a posthoz mégiscsak a vége kapcsolódik. • 2007.11.08 14:24:56Guruljka

  "izé" Lenyűgöztél!

  Köszi az írásodat.

  Az én férjem azt mondta, hogy nem tudja ezt elmesélni.

  Már kifigyeletem, hogy ha kérdezgetik a témáról, azt válaszolja a fintorgó vérre vonatkozó kérdésekre, hogy nem volt több, mint egy disznóvágásnál:DD

 • 2007.11.08 14:30:35Guruljka

  Egyébként nem néztem szülést és most se szeretnék nézni. Egyszerűen nem látom értelmét (magamra nézve mondom, attól még másnak lehet). Úgy sem egyformák a szülések, úgyis máshogy éljük át és meg. Ha látsz egyet tutira mintának veszed. Nem szeretném ha ebben is lenne teljesítménykényszer, hogy hogyan is kell jól csinálni. Mindenki aki kihordta, megszűlte, tök mindegy milyen módon baromira megérdemli a tiszteletet.

  Az elrettentő film, meg lehet, hogy tényleg elindított egy elzárkózás lavinát, de ha valaki így dönt, nem kéne külön okokat keresni, csak bevállalni. Nekem nem kellett és kész. Nem kell, hogy mindenkinek gyereke legyen.

 • 2007.11.08 14:47:16mindenlébe

  Nekunk is levetitettek egy ilyet altalanos iskolaban. Attol keszultem ki, ahogy a baba koponyajan a koponyalemezek OSSZECSUSZNAK, hogy kiferjen. borzaszto. dehat ki nezegeti ezt majd a sajat szulesenel???  a masik remek film amit vetiteni szoktak, a Nema sikoly, egy magzat kalimpalasa abortusz soran. onnan ismerem hogy a 29 eves paromat (aki pasi, ugye) annak idejen melyen megrazta. igaz h nem volt egy abortusza se ;)

 • 2007.11.08 14:55:16k.arika

  Teljesen off lesz, de nem bírom ki:  www.imdb.com/name/nm0000545/

  Mivel imádom, és a legnagyobb élő színésznők közé sorolandó...

  Sz'al ilyesmiket nem volt róla jó olvasni, hogy pld:"szinésznőcske"

  A témához pedig annyit, hogy szerintem létrejöhetnek ilyen gátak az ember lányában, és slussz. Túl van tárgyalva.Ezt egy olyan ember írta, akit hosszú évekig marslakónak néztek, mert kifejtette, hogy nem szeretne gyereket.Az már csak a jószerencsémnek tudható be, hogy mégis lett.Ezerszeres hála a Jóistennek!De egészen addig a pillanatig, amíg nem tudtam meg, hogy az vagyok, nem akartam.Ugyanilyen csunyákat kaptam, mint a "szinésznőcske" némelyektől fentebb, tehát most mérges lettem újra, mint anno...

 • 2007.11.08 14:56:46dusica

  Izé, asszony, gondolom azért sem nevez Téged "kis férjemnek", mert jobb, ha nem ír rólad.

 • 2007.11.08 15:06:29dusica

  Egyébként nálunk szüléselőkészítőn éppen próbálták beüzemelni a videót, hogy szülést nézhessünk, hál'Istennek, nem sikerült!Abban egyetértek, hogy gyerek, ifjú, de még felnőttkorban is traumatizálhat egy ilyen élmény, mélyen megmarad az emberben. Én világ életemben féltem a szüléstől. De aki gyereket akar, úgy igazán, azt szerintem nincs az a komplikált,véres,gusztustalan szülést, kiabáló nőt bemutató videó, ami visszatarthatja.

  Helen Mirren szerintem is jó színésznő, de ez a magyarázat gyengusz picit.

 • 2007.11.08 15:16:40"izé"

  dusica

  Úúúúúúúúúúúú, de frappáns!!! :-))))))))))))))))))))))

 • 2007.11.08 15:23:43dusica

  izé,

  köszike!!!!!! mesterem voltál!:))))

 • 2007.11.08 15:24:45"izé"

  Szív. Csók! :-))))))))))

 • 2007.11.08 21:35:07Anura

  Igen.. :))

  "Mindenről az anyám tehet.. a részeges apám, a nikotonista anyám, az agresszív testvérem, a halmozottan hátrányos helyzetem, az egész falu ahol felnőttem, meg még ez a rohadt kormány is.. Ezért lettem tömeggyilkos.. izé.. ezért nem akartam terhes lenni.. " ;]

 • 2007.11.09 09:02:54SB0818

  Helyesen a cím:

  Birth As We Know It

  www.youtube.com/v/nZtYCHASqNM

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta