SZÜLŐSÉG

Visszautasítja a "sunyi vádat" a szakorvos

2007. november 6., kedd 14:37

Több cikkben, posztban foglalkozott eddig a Velvet és a Poronty az otthon szülés miatt kirobbant vitával és azokkal az esetekkel, amikor az úgynevezett intézményen kívüli szülés után kórházba kellett vinni az anyát. Az otthon szülés támogatói és jogvédők hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, amelyen hevesen bírálták az egészségügyi tárca jogszabály-tervezetét. Az alábbiakban Csákány M. György, a Jahn Ferenc Kórház osztályvezető főorvosának észrevételeit közöljük az elhangzottakról.


„ A TASZ nyilván jobban ért a szülészethez mint a Szakmai Kollégium tagjai, ezért veszi a bátorságot, hogy szakmai véleményt nyilvánítson. Szerintem:

1. Nincs különbség a szülés mechanizmusát, biológiáját tekintve kórházi és otthon szülés között, érdekes, hogy a nem tervezett otthon szülésnél ez a kérdés nem merült fel. Kétségtelen, hogy a kórházban több a beavatkozás, de hogy mi szolgálja az anya és a magzat érdekét, azt még senki sem döntötte el objektíven, valószínűleg ezen a szinten nem is lehet. A TASZ biztosan nem fórum.

2. A hazai szülésznő-képzés, melynek során 40 kórházi szülés után (amit leginkább papíron végeztek el) semmiképpen sem alkalmas arra, hogy az így "képzett" bábákra önálló tevékenységet lehessen bízni, de jelentős gyakorlat után, amit nyilván ellenőrzött, tehát csak kórházi körülmények között szerezhettek, ezt megtehetjük. Ezért a szakmai kollégium elé terjesztett javaslatunk, a 10 éves gyakorlat helyes.

3. A javaslatban kezdetben csak orvos szerepel, mivel a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé szülésznők önálló munkáját, de később nem zárja ki azt hogy két szülésznő is vállalhasson otthon szülést. Ezt a javaslatot a Minisztérium nem akceptálta, tehát nem a Kollégium.

4. Az eredeti javaslatban nem szerepelt neonatológus, ezt is a minisztérium javasolta. Véleményem szerint az újraélesztésben jártas szülész és szülésznő tökéletesen elegendő egy minimális kockázatú szülés során az újszülött ellátására.

5. Az Rh-negatív anyák szülésének kizárását szintén a minisztérium javasolta, mert az ANTI D szolgáltatást nem tartják megoldhatónak. A szakmai Kollégium elé terjesztett javaslat ezt nem tartalmazta!

6. Az eredeti javaslatban csak annyi szerepel, hogy a szülést vállaló szakorvos a szülés megindulásakor mind a háttérkórházat mind a mentőket értesítse, nem javasoltuk, hogy mentő álljon a ház előtt.

Ha figyelmesen áttanulmányozzák a különbségeket, tisztán áll, hogy ki az, aki akadályozza az otthonszülés bevezetését, ugyanis az összes többi kritériumot sem mi (Prof. Rákóczi I., Dr. Gerő Gy., Dr. Csákány M. Gy.) találtuk ki, hanem kész, elfogadott anyagokat építettünk be javaslatunkba, többek közt épp az Alternatal Alapítvány által terjesztett könyv adatai alapján. Az más kérdés, hogy maguk a fordítók sem tartják be saját elveiket, ami már több (!) tragédiához is vezetett (ikerszülés vezetése otthon) Mindezek alapján visszautasítom azt a sunyi vádat, hogy a kritériumok túlzott szigorával kívántuk volna keresztbe feküdni a tervezett otthonszülés hazai megvalósításának.

Kérem fenti levelemet a TASZ "illetékeseinek" megküldeni szíveskedjenek.

dr. Csákány M. György

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.08 10:29:12Guruljka

  keknyul, aki ledolgozta a diplomája árát, arra ez számomra nem is vonatkozik. szerintem is ledolgoztad. Egyébkét én azt is írtam, hogy fizethetne a fogadó ország is fejkvótát. Ugyanis nem az orvosok szivatása a cél. Hanem az, hogy igazságosabb legyen a rendszer. Ha valaki nagyrészt állami pénzből szerez egy diplomát, az tulképp azt jelenti, hogy az állam belé fektette a pénzét. Mivel az állam pénze a tied, mancié az enyém, stb azt hiszem joggal kérhetnénk arra némi garanciát, hogy ne az angolok egészségügyi helyzetét javítsuk ezzel a befektetésel. Az orvosi képzés ugyanis elég drága. Többek közt ezért is vagyok a tandíj+ösztöndíj rendszer mellett. De nekem speciel az is korrekt megoldás lenne, ha minden orvosnak lenne kötelezően 2 év hazai szolgálata az egyetem után. Nem ingyen! Csak itthon.

  Másrészt tudom, hogy sok orvosnak tisztességtelenül alacsony a bére, de sok embernek, aki nem orvos, szintén piszkosul alacsony a bére. Jegyzem meg én is a közszférában dolgozom, úgyhogy pontosan tudom mennyi az annyi. Azt az összefüggését pedig muszáj lenne látni, hogy míg ennyi a "fekete" forgalom, addig nem lesz miből béreket emelni. Ez, mint már feljebb is írtam NEM CSAK AZ ORVOSOKRA VONATKOZIK. A probléma jóval komplexebb. Sem azokkal nem értek egyet, akik szerint az orvosok szemetek, sem azzal akik szerint áldozatok. Ez szerintem hülyeség. Mind emberek vagyunk jók, rosszabbak, korruptak, becsületesek stb. Sokfélék. Mindig azokat a csoportokat éri támadás, ahol éppen kilóg a lóláb, eltolódottab az arány, vagy jellemzőbb egy negatív viselkedésforma. Most ezek a nőgyógyászok. Őszintén hiszem, merthogy tapasztaltam, hogy nem minden alap nélkül kerültek célkeresztbe.

  Valamint nem gondolom, hogy ki kellene vetíteni az ő szokásaikat az egész orvostársadalomra, és azt nem hinném, hogy az egyéb szakorvosoknak annyira kéne védeniük azokat akik miatt alacsonyabb az ő megbecsüléséük is. Ezzel kvázi magukra is rárántják a vizes lepedőt. Ezt én sajnálom.

  Vannak orvos ismerőseim. Fiatalok. Többségük már vagy kint dolgozik Angliában, vagy kijár dolgozni. Aki kicsit is érdeksebb irányba specializálódott már nem is akar visszajönni. Nyílván a rendszer az oka. Csakhogy egyikük sem elsősorban a fizetésre panaszkodva ment el, hanem a rangidős orvosokat szídva... Ez pedig nekem azt jelzi, hogy valami nagyon-nagy gebasz van ezzel az egész szisztémával. És ha tán hozzányúlnának ehhez a rendszerhez jobban járhatnának maguk a "mezei" orvosok is.

  Persze az egész országnak tisztulnia kééne éés ugyanígy lehetne bölcsességeket írni az összes köz szolgálatát céélzó szakmáról. De most pont az orvosok a téma éés közülük is a nőgyógyászok...  És félre értés ne essék, minden tiszteletem azoké az orvosoké akik becsületesen kitartanak és nem sajnálnék tőlük milliós fizetéseket sem.

 • 2007.11.08 10:40:58Kékfelhő

  nem baj gyerekek, itt vannak a romániai diplomások, velük kint leszünk a vízből... ennyit a tisztulásról.

 • 2007.11.08 10:43:07Guruljka

  huhh, sajnálom de tegnap már rohanásban voltam.

  Egyébként fent olvashatod a véleményemet. Valóban eddig Te vagy az egyetlen ember akivel nem vagyok képes megértetni magamat.

 • 2007.11.08 10:44:45keknyul

  Mint Huhh irta az en szuleim is fizettek adot.. De ezt tenyleg nem szeretnem tovabb ragozni. Meg annyit, hogy bar nem vagyok az otthon szules hive, abban egyet ertek Kepessel, hogy tenyleg elkepeszto szintu felretajekoztatas folyik a mediaban, sajnos nem csak az otthonszulessel kapcsolatban. Feligazsagok, csusztatasok, valotlansagok tomkelege. Nyilvan en az egeszseguggyel kapcsolatos hirekrol tudom, hogy "kamu az egesz", de mindig azon toprengek, hogy akkor a tobbi hirbol mi igaz?? Es sajnos szerintem tenyleg "tervszeru" pl. a cirkusz es a lejaratas az egeszsegugy korul, mert igy aztan az embereknek annyira elege lesz belole, hogy barmilyen "reformot" boldogan fogadnak. De ez mar tenyleg politika...

 • 2007.11.08 10:45:37huhhh

  Tényleg sajnálom, szerintem nem rajtam múlik....)) De ettől még biztosan nem lesznek álmatlan éjszakáim (és remélem, neked sem :))

 • 2007.11.08 10:48:44Guruljka

  Nem nem lesznek álmatalan éjszakáim, de azért nem is örülök neki. Nekem ez kudarc. Másrészt én azt gondolom, hogy ha két ember közt nem működik a kommunikáció az két ember hibája.

 • 2007.11.08 10:49:44huhhh

  Keknyul, erre írtam tegnap, hogy "Panem et circensem", mert mással nem tudom magyarázni, hogy a 200/100000 arány (otthonszülés/kórházi szülés) arány ellenére ez az egész ekkora cirkuszt kavar mindkét fél hívei részéről. Ha a beteg téged utál, te meg a beteget, akkor egyikőtöknek sem lesz ideje és energiája, hogy észrevegye a lényeget. Csak ott sántít a "felsőbb" gondolkodás, hogy ennyire nem hülyék az emberek (persze továbbra is van, aki nem látja a fától az erdőt).

  Csak úgy zárójelben, a múltkor egy beteg tüzet okádott rám, mert úgy gondolta, hogy a vizitdíjat a nap végén testvériesen elosztjuk egymás között, és hazavisszük konyhapénznek. :((

 • 2007.11.08 10:50:05keknyul

  Kekfelho! A roman diplomasok majd hulyek lesznek hozzank jonni! Mennek Franciaorszagba vagy Spanyolorszagba. Ill. lassankent Romaniaban is tobbet keresnek mint nalunk..

 • 2007.11.08 10:52:54Kékfelhő

  Jönnek azok már most is. Idővel aztán majd tovább állnak minden bizonnyal. Merem remélni, hogy a képzés náluk legalább olyan komoly, mint nálunk...

 • 2007.11.08 10:58:27keknyul

  Huhh! Ja, a vizitdij az egyik kedvencem. MINDENHOL (meg a Heti Valaszban is!!!!) azt irjak, hogy az OTT MARAD a haziorvosnal, ellato intezmenynel, stb. Csak azt felejtik el hozzatenni, hogy cserebe ennyivel kevesebbet ad az OEP betegenkent!!!! Nagyon klassz. Kivetettek egy ujabb sarcot az emberekre, es azok meg nem is a kormanyra lesznek duhosek, hanem a nyomorult haziorvosra, aki irogathatja a csekkeket.. na eleg volt lassankent atmegy "orvosok panaszdelutanjaba" ez a post

 • 2007.11.08 11:01:12huhhh

  Keknyul, ha már ilyen idézgetős napom van, hát erre csak azt tudom mondani, hogy "Divide et impera".

 • 2007.11.08 11:02:20Guruljka

  Ez az otthonszülés-kórháziszülés egyrészt egyszerű hitvita, az meg mindig nagy cirkusz, nagy indulatokkal.

  Ha lennének tények, adatok akkor lecsengene sokkal előbb.  Másrészt ez ma MO-on társadalmi vita. Az meg ilyen. Csak baromira nem vagyunk hozzászokva.  Az erdélyi orvosok meg már réges-rég itt vannak. Volt nekünk Pécsett és Pesten is. Attól mondjuk még lehet, hogy tovább állnak a franciák és a spanyolok felé...

 • 2007.11.08 11:06:16huhhh

  Jajajj, megint nem értünk egyet :))

  Társadalmi vita az, amikor a vita végén a vitában részt vevők véleményét is ötvözik a jogszabályba. Nagyon ne legyen igazam, de úgy érzem, itt most sajnos nem ez lesz a helyzet, de azért drukkolok mindkét fél elkötelezett híveinek :))

 • 2007.11.08 11:23:46Guruljka

  huhhh, még nincs vége:) Máshol írtam, hogy kivárom mi lesz mire átmegy a gépen a jogszabálytervezet... Lehet, hogy rá sem lehet majd ismerni...

  Valójában meg minden szereplő elmondhatta a véleményét és tulképp a szakmai csoportok tettek javaslatokat is. A törvénytervezetet is még időben nyílvánosságra hozták (nem szavazás előtt 1-2 nappal, mint időnként) így most zajlik a másodlagos vita immár a tervezetről.

  De végül a törvényalkotás csak a poltikusok dolga lesz... Nekik nyílván a törvényalkotást nézve 1 darab szempont a társadalmi vita "kimenetele".

  Ha belegondolsz tulképp pontosan olyan tervezettel rukkoltak ki, amit a fórumokon a legtöbben igényeltek volna, ha már megengedi. Valószínüleg tényleg ők a többség... De beépítették az orvosi javaslatokból is a 10 éves gyakorlatot pl.

  De persze nem akarom idealizálni a helyzetet és nem állítom, hogy jó az egész. Csak szerintem nem igaz, hogy nem ötvöztek. Más kérdés hogy hogyan.

  Annak azért örülök, hogy legalább zajlik róla vita.

 • 2007.11.08 11:40:18huhhh

  Én azért ennél pesszimistább vagyok, félek, hogy a társadalmi vita 0 szempont lesz. Merthogy mondj nekem egyetlen épeszű (akár szakmai, akár anyagi, akár érzelmi vagy bármilyen) indokot arra, hogy a minisztérium mi érdeket fűződött ahhoz, hogy újabb szigorításokat tegyen be a szülész-nőgyógyászok által javasolt (egyébként sem túlságosan megengedő)szakmai javaslatba (erről íródott a poszt, amiről itt tulajdonképpen vitatkozunk). Most, amikor egyébként is mást sem hallasz, mint hogy erre sincs pénz, meg arra sincs pénz, miért tett be olyan dolgokat, ami csak további nehézségeket és - a minisztérium szempontjából - további költségeket jelent (mert nem hiszem például, hogy a mentőbiztosítás többletköltségét és minden egyebet rá lehetne terhelni az otthonszülő nőre, és ezt a minisztérium sem gondolhatja). Ráadásul mindezt úgy, hogy a minisztérium kommunikációja szerint ez az egész, így ahogy van, csak és kizárólag a szülész-nőgyógyászok agyszüleménye (akik ugye önös érdekből, szakmai hiúságból, stb. stb.). Nos, szerintem azért, mert ezzel sikerül mindenkit egymásnak ugrasztani:

  1) otthonszülőt a szamával, mert milyen már, hogy nem szülehtek ott, ahol akarok;

  2) a kórházban szülőt a nőgyógyásszal, aki a "szanaszét szívatott kismama-nőtársadalom" nevében kötelességének érzi, hogy szót emeljen az otthonszülés mellett;

  3) az otthonszülőt a kórházban szülővel (ezzel kellett volna kezdenem), aki kölcsönösen felelőtlennek, igénytelennek és csoda tudja, minek minősítik egymást;

  4) az orvost a szülő nők ellen, mert a becsületesen dolgozó többség azért mégis elgondolkodik, hogy rendesen elvégzett munkája után miért kell becsületsértő általánosításokat olvasnia/hallania.

  Az már csak a ráadás, hogy a tulajdonképpen csak évente néhány száz embert érimtő probléma kapcsán te magad is szükségesnek érzed, hogy minden vélt vagy valós sérelmedet rázúdítsd az orvosok (ahogy írtad is tegnap este valamikor).

  Így aztán mindenki el van foglalva mindenkivel, és senkinek nem jut eszébe, hogy

  1) a befizetett járulékáért miért nem kap tisztességes ellátást; másrészt

  2) tisztességes munkájából miért nem tud tisztességesen megélni (mellesleg én is fizetek TB-t, és én is szoktam beteg lenni, nem tudom, honnan van az a fejekben, hogy ellentétes oldalon állunk).

  Tényleg nem akarok politizálni, de a tavalyi tüntetések kapcsán te is biztosan hallottad az ország első (?) embere szájából, hogy "tüntessenek csak, ha akarnak, aztán majd ha megunják, hazamennek". Hát ennyit a társadalmi vita hasznáról is...

  Most sajnos megint abba kell hagynom, de ha este 10 után (amikor hazaérek a munkából) még lesz kedvem és időm, szívesen elolvasom, hogy mit gondolsz/gondoltok erről.

 • 2007.11.08 11:44:25Kékfelhő

  három éve figyelem a jogalkotás menetét az EüM berkein belül  miért gondoljátok, hogy akár a szakma, akár a társadalom véleményét tükrözni fogja majd bármilyen formában a végső jogszabály? :)  a vita az vita, a javaslat az javaslat, de a "végtermék" tekintetében általában nem oszt és nem szoroz

 • 2007.11.08 12:29:57dokalu

  Kedves dokik a poronyton! :)

  Azt hiszem, akikről itt szó van a hálapénzzel kapcsolatban, nincsenek jelen a fórumon..

  Nyílván vannak kivételek, szerintem senki nem mondta, hogy minden doki nyerőgépnek látja a beteget és csak a borítékra vár!

  Tegnap leírtam a személyes tapasztalatomat a nőgyógyászokról, ami legszebben is nézve felháborító! Olvassatok vissza nyugodtan..  Azt gondolom, hogy nem kell sarkítani sem az egyik, sem a másik oldalról. Az orvosok is, a betegek is emberek, vannak köztük ilyenek és olyanok is.

  Sajnos majdnem minden szakmában vannak olyan emberek, akik csak a boríték ellenében végzik rendesen a munkájukat.

  Azt gondolom viszont, hogy álszent dolog lenne azt mondani, hogy "Nahát, én még sosem találkoztam ilyen dokival!" Minden orvos tudja, hogy vannak közöttük kevésbé tisztességesek is. Sajnos nem írhatom le a volt dokim nevét nyílvánosan, mert beperelne becsületsértésért (?!).. Nem most volt, de még mindig nagyon zavar..  Minden tiszteletem azoké az orvosoké és tanároké, akik megmaradtak a pályán!

  Soha nem értettem meg, hogy miért nem fizetik meg őket?!?! A gyerekeink tanulása és az egészségünk múlik ezeken az embereken, ha valakiket, akkor őket meg kellene tisztességesen fizetni!!  Sokkal inkább, mint a parlamentben ülőket...

 • 2007.11.08 12:53:37Nilüfer

  kéknyúl, az altatóorvoshoz a műtét előtt be kell menni..és borítékkal javasolt bemenni, mert ha nem akkor ébredés után max a nővér fog a szemedbe spriccelni némi vizet, hogy ugyan támolyogjál már ki a budira..tapaszatalat:((((nem egy!!) Ha te nem így tetted, akkor nagyon örülök.Ha soha nem fogadtál el hálapénzt, akkor nagyon tiszetellek.De ha mégis, ne gyere már elő a fillérekkel......a családdal szembeni felelősséggel sem, mert ugye, csak megtaláltad, hol lehet tiszetességgel megélni.na, szóltam.

 • 2007.11.08 13:19:42Guruljka

  Az "Osszd meg és uralkodj" megjegyzésedet nem vitattam ám:) A minisztériumnak szerintem (bár én nem vagyok a minisztérium) és így egyben a kormánynak is abszolút a politikai érdekeit szolgálja ez a szigorítás. Ezzel ugyanis pont azt mutatja, hogy hallja a "nép szavát".

  -A kismamáktól hallja, hogy van igény a legális OSZ-re

  -Az orvosok részéről hallja, hogy biztosnágossá kell tenni az OSZ-t, mert ez így nem jó.

  Ez nem azt jelenti, hogy nekik akarnak jót tenni, hanem azt, hogy el akarják hitetni a többséggel, hogy mindent megtesznek és alaposak és csinálják és meghallgatnak és ők megbeszélik. Ez a szín tiszta politika. Szavazatot remélnek. Hogy ez mennyire működik? Azt közben megkutatják majd szépen és aszerint is változtatnak majd a javaslaton. Ezért számít ám az is, hogy ténylegesen mit gondol a nép. Ez így működik. Nem nagy pénzről van itt szó, pont a kis esetszám miatt. Ezzel lehet engedékenyebben és szigorúbban is bánni, mert még kibírható a költsége. Főleg, hogy mostanában sikerült takarékoskodni is...

  Máris nem őket kell utálni, hanem az orvosokat, mert nem képesek kiszolgálni a kismamákat. Meg az otthonszülni vágyókat, hogy herdálni akarják a pénzt. Vagy a kismamákat úgy összeségében, hogy egy vagyon megy el az allűrjeikre. Ez így működik valóban.  Másrészt az amiben mi tényleg nagyon nem értünk egyet.

  Ez a vita nem az orvostársadalom fikázásról szól, hanem a szülészek célkeresztbevételéről az OSZ kapcsán. Szerintem ez tényleg jogos. Szerintem tényleg úgy várták már a kismamák, hogy valami kapcsán végre elmondhassák mennyi pocsékságot kellett megélniük. Mert ezt nem a média vagy a szomszéd Mari néni vagy a kormány mondta a szülőnőknek. Hanem a nők jöttek ki úgy sokan sokszor a kórházból, hogy azt tapasztalták: a szülészorvosuk korrupt, lekezelő, kényelmes és önző. Aztán rájönnek, hogy nem egyedi estek sőt! Ömlenek rájuk a rossz születéstörténetek ha egyszer szoba kerül a szülés.

  És igen ilyenkor eldurran időnként az emberek agya és mondanak mindent és általánosítanak is. Amivel nem is értek egyet. De azzal a szándékkal nagyonis egyetértek, hogy vegyük ezt a dolgot górcső alá. Nyissuk ki a szánkat és feszegessük a hálapénzt, a felesleges beavatkozásokat stb. Mert ezek a mi bőrünkre mennek és nem nagyvárosi legendák.

  Veled ellentétben én úgy látom, hogy itt baromi sokan le is írták és nagyon sokaknak eszükbe jutott, hogy mennyire gáz, hogy a normális bánásmódért külön cirkuszolni kell. Sokan feltették a kérdést miért kell ezért külön fizetni stb. Sokszor hangzik el, hogy basszus befizetem a TB-t adót és ezt kell eltűrnöm? Szerintem ez jogos. Nem elvárható, hogy ilyenkor arra gondoljanak, hogy hát persze ez azért van, mert az orvosoknak kevés a fizetésük. Főleg azért nem, mert sokszor nem is a pénzről van itt szó, hanem a hozzáállásról.

  Az orvosok fizetési gondjaival meg az a helyzet, hogy nem speciális dolog. Benne él a többi ember jó része is. Ezért ne várd, hogy a többség erre nagy elánnal rezonál. Ugyanígy lenézik és lekezelik a tanárokat is, és mindig kételkednek, hogy tényleg olyan kevés a fizetésük... Másrészt egy csomó embernek a netto 120 ezer sok. Már a bejelentett állás is kegy. Így erre csak azok fognak rezonálni akik vagy maguk is közszolgák valamilyen formában vagy élnek olyan jól, hogy ne bántsa őket, hogy más is sokat keres. (ez persze megint egy általánosítás és vannak kivételek, de én azt hiszem többségében mégis így van)

  Az orvosokról össeségében (csakhogy ne kerüljem ki a témát)pedig szerintem az érem másik oldaláról sem szabad megfeledkezni: egy csomóan foggal körömmel védik az orvosukat és az orvostársadalmat is. A jó orvoshoz örökre ragaszkodni fog a betege és azt aztán tényleg mélyen tiszteli. Mivel mindenki elsősorban a saját szemének hisz, saját tapasztalataiból indul ki, akad aki jóhiszeműen, és van aki abszolút rosszindulattal áll az orvoshoz illetve az orvosokhoz. De ha sokan ellenségesek akkor kell lennie sok rossz stílusú orvosnak is. Szakamilag nem ítélném meg egyiket se, mert nem vagyok rá alkalmas.

  Te az orvosokból biztos több jót látsz, mint mondjuk én. Másképp is értékeled. Pont azért nem írok arányokat mert fogalmam sincs, hogy valójában az orvosok hány százaléka fogad el pénzt, vagy hány százaléka hm rossz modorú. Csak azt tudom, hogy vannak ilyenek. Onnan tudom, hogy nem kevesen vannak, hogy mindenki találkozik ilyenekkel. Páran az orvos kommentelők közül írtatok arányokat a jattosokra. Lehet, hogy igaz is, de ha csak 30 százalék jattos és akad akár csak pár modortalan, akkor is sok a rossz szájíz.

  Az én saját privát tapasztalatom, ahogy már sokkal előbb írtam kifejezetten jó mostanában. Sőt én látok fejlődést is az orvos-beteg kommunikációban, ami számomra sarkallatos kérdés. Nem szoktam hálapénzt adni se. De a szülésemet úgy éreztem nem tudtam volna pénz nélkül olyanná tenni amilyennek elvártam volna. (semmi delux, csak ne cseszegessenek, mint az elsőnél, hogy maradjak csendben...)Később sajnos a nőgyógyászati rossz tapasztalatim tovább szaporodtak a szakrendelő intézetben. Így nem tudom azt mondani, hogy valaha is kerültem volna olyan nőgyógyász kezébe, aki normális modorú volt és nem kért pénzt. Komolyan hiszek abban is, hogy ha ezeknek a nőgyógyászoknak elkapják a grabancát, akkor azzal az egész orvostársadalam jár jól. Mint ahogy a létükkel az egész orvostársadalmat árnyékolják be.

 • 2007.11.08 14:11:28keknyul

  Kedves Nilufer!

  Hihetetlenul gonosz, altalanosito es rosszindulatu amit irtal. Igenis tisztesseggel ellattam minden beteget halapenz nelkul is, es nem csak en, hanem kollegaim tobbsege is. (Mas kerdes, hogy szerintem az altatoorvos dolga, hogy jol altasson, stabilan vegigvigyen a muteten, es elrendelje a mutet utani megfelelo fajdalomcsillapitast, nem pedig az, hogy a mutet utan az agyad mellett a homlokodat simogassa..) Es igen volt, hogy elfogadtam halapenzt, mert mostanra ez mar olyan szintu agyremme notte ki magat, hogy van mikor azzal serted meg a beteget, ha nem fogadod el. Es igenis azert vallaltam mellekallasokat, hogy ne kelljen elfogadnom azt a k.... boritekot. Es nem jottem a fillerekkel, csak szeretnem hogyha olyan fizetesem lenne, hogy nem kene evekig Europa masik csucskeben dolgoznom, ha olyan nagy igenyeim vannak, hogy gyerekeket is szeretnek, meg lakast is.. Azt mar alig merem leirni, hogy en olyan rohadt elitista vagyok, hogy ugy gondolom, hogy az alapjan amennyit tanult erte, amennyit dolgozik, es amekkora felelosseg van a vallan az orvos igenis tartozzon a felso-kozeposztalyba. Gyuhetnek a kovek..

 • 2007.11.08 14:18:17huhhh

  Na, mégis itt vagyok, de aztán tényleg rohannom kell, nem szeretem, ha várni kell rám...

  Guruljka, te vagy itt azon kevesek egyike, akikkel normálisan lehet beszélni (valld be, ezt a kijelentést biztosan nem vártad tőlem :))) Már tegnap is akartam írni, amikor a megértést hiányoltad (vagy az értelmi képességeimet vontad kétségbe :))), csak már kicsit késő volt, hogy MEGértés és EGYETértés szerintem nem ugyanaz (vagyis értem én mindig, amit mondasz, legfelebb nem mindig értünk egyet, dehát ez nem baj :)), nem kell, hogy mindenki egyetértsen velem vagy én vele, nem is kell, hogy mindenki szeressen, ilyen ambícióim legutoljára az óvodában voltak :))

  Hogy a lényegre térjek, megint nem értünk egyet :)), mert nemcsak a jóból látok többet, hanem a rosszból is (sokszor olyan dolgokat is, amit te talán észre sem veszel, hiszen nem ez a szakmád), ennek ellenére azt gondolom, hogy könnyebb a párbeszéd és egymás megértése, szebb és élhetőbb az élet, ha akkor is van szemünk és fülünk a jóra, ha az (lenne) a természetes, hogy normális ellátást és emberi szót kapunk a pénzünkért. Hogy ne mondjuk azt, hogy a 10% "selejt" gyakrabban jön szembe, mint a 90% tisztességes, mert ez már a valószínűségszámítás alapján is sántít.  Nilüfer, nem értem az indulataidat, tegnap éppen te mondtad, hogy nem baj, ha elfogynak az orvosok, legfeljebb akkor felemelik a fizetéseket és javítják a körülményeket (erre írtam délelőtt a porig égett ház mellett tűzoltáshoz készülődő tűzoltók példáját). Keknyul nincs más "bűne", hogy megtette azt, amit javasoltál, ráébredt, hogy nem fogott senki pisztolyt a fejéhez, hogy legyen orvos, mérlegelt és lépett.

  A család iránti felelősség emlegetése sem szegény Keknyul "sara", hanem az enyém (ha kicsit visszaolvasol), és ezt most is pontosan így gondolom. Sok mindenben biztosan nem értünk egyet, de abban talán igen, hogy senkinek nincs joga megkérdőjelezni a másik szülői felelősségét. Nálam kicsit nehezebb lesz az ellenérvrendszert felépítened, és nehezebben vonhatod kétsége a szavahihetőségemet (ahogy ezt tetted keknyul esetében), mert én tényleg olyan területen dolgozom, ahol soha nem kell mérlegelnem, hogy elfogadom vagy nem fogadom el, ellátom a beteget hálapénz nélkül is vagy nem látom el.

  Megértem viszont, hogy nehéz elfogadni, hogy nemcsak a beteg mondhatja azt, hogy köszönöm, nem kérek ebből vagy abból az orvosból, hanem néha az orvos mondja azt, hogy köszönöm szépen, nem kérek az olyan betegekből, akiknek ez a véleménye rólam, és keres magának olyan helyet a világban, ahol megbecsülik.

 • 2007.11.08 14:24:04huhhh

  Ja, a műtétem előtt - már a dolgok természeténél fogva is, kolléga ugye - nem adtam pénzt se altatóorvosnak, senkinek. Igazad van, nem táncolt körülöttem törzsi táncot az altatóorvos, amikor felébredtem, de nem vártam tőle ilyesmit. Volt viszont a) egy darab beteghordó, aki visszatolt a kórterembe, b) egy darab nővér (igen, igen, csak egy nővér, mint a te esetedben), aki mindent megtett, hogy a körülményekhez képest kényelmesen érezzem magam, és utána időnként bejött megnézni, hogy vagyok és c) egy darab nővérhívó csengő, aminek megnyomása után bejött a nővér, és megkérdezte mit szeretnék. Az aneszteziológust nem is láttam többet, de nem is hiányoltam. Szerintem ez a normális.

 • 2007.11.08 14:40:47keknyul

  Ja, es Guruljkanak tenyleg "csillagos otos". Hihetetlenul higgadtan es okosan tud ervelni, vitazik es nem vitatkozik.. Valami moderatornak kene elmenned Guruljka:))

 • 2007.11.08 14:43:31manci

  keknyul: amit a diploma árának ledolgozásáról írtam, azt tartom. Ha valaki rögtön orvosi után húz el küldföldre, azt megértem, de akkor tényleg fizesse vissza -mondjuk részletekben- a lóvét, amibe a taníttatása került. Azt hiszem, ez a legdrágább diploma. Persze, ha x időt ledolgozott, mehet szabadon. Szerintem ez nem szemétség, ez korrektség.  Amúgy meg emeljék meg az orvosok fizetését meg az enyémet is, aki mit közszolga tanácsosként kerestem nettó nyolcvanvalahányezret úgy, hogy +20%-kal el volt térítve a bérem jó munka miatt.

 • 2007.11.08 14:44:15Guruljka

  Én tényleg azt sajnálom a lejobban, hogy Ti vagytok kénytelenek itt kiállni magatokért mások hülyesége miatt.

  Komolyan mondom.  huhh,örülök hogy átléptük ezt megértés és egyetértés dolgot. Azt hiszem ez okozta a problémát. Nem nem várom, hogy egyetérts:) Afelől volt kétségem, hogy megértjük-e egymást. Engem ez zavart. De azt hiszem ez alakul..

  Na megyek én is mert ma nem akarok későn érni az oviba. Tegnap itt szájaltam, ahelyett, hogy a dolgomat végeztem volna...

 • 2007.11.08 14:47:20Nilüfer

  igaz..belebonyolódtam, mert olyan a helyzet, hogy bár zsigerből ellenzem, mégis adok, mert erre tanított a tapasztalat.

  Úgyhogy most is azt mondom, aki nem vezsi el, azt maximálisan tisztelem.Aki elveszi, ne moraluizáljon.És igen, adjanak sokkal magasabb fizetészt az orvossnak.És igen, az altatóorvos altasson, de LÁTTAM? hogy borítékos betegnél ott volt az ébredésnél..a nem borítékosnál meg nem.Úgyhogy amikor én is adtam, mert sajnos több műtétem volt, ott volt, és símogatta a homlokomat:))), és infúzót is kaptam, hogy ne hányjak két napig...én csak a tapasztalataimat írtam meg, és újra: velem történt,nem kitaláltam, nem általánosítok, és tiszteletem minden orvosnak, aki megmarad a pályán, és teszi a dolgát.Azt meg, bocsáss meg, ne vedd alapul. hpgy te mint orvos, mit kaptál, mert az számít, mit kap mondjuk k

  Kanalas Lidi Hajdúhadházról, aki nemhogy adni nem tud, de adott esetben a gyerekét is nehezen eteti....na kár volt beleszólnom:( csak a vérnyomásom szalad fel:(

 • 2007.11.08 14:49:13Guruljka

  keknyul, a Te hsz-det csak most láttam és köszi:)

 • 2007.11.08 14:52:08Nilüfer

  és csak azért háborít fel a dolog, mert az én adóforintomat levonja az állam, meg sok másét is, ellenben az orvoslobbi mindig is ellenezni fog mindenféle megoldást, ahol a jövedelmek ellenőrizhetők, mert aki nem kap hálapénzt, annak úgyis mindegy, aki meg kap, az védi foggal körömmel.És azzal értek egyet, aki azt írta, hogy ez közönséges adócsalás. Ezzel tényleg befejeztem:)

 • 2007.11.08 14:58:13napos oldal

  melegség tölt el, amikor arra a két altatóorvosra gondolok, akik a császármetszésemkor foglalkoztak velem. aki felvilágosított, meg aki érzéstelenített. vittem nekik egy kis ajándékot pár nap múlva, mert nekem nagyon jó érzés volt, ahogy bántak velem. nagyon csodálkoztak, és csak azt mondták, dehát nekünk ez a dolgunk...  és ezek az emberek keresnek 120 körül. na szép.

  ja, és a pedagógusok, ovónők, tantónénik, akikkkel a gyerekeink vannak a nap jó részében. satöbbi.  az én fizetésemmel semmi gondom, szépen kerestem ktv-ként, a férjem is jól keres egy ördögi multinál, túlóra nincs, a gyerek felismeri. személyes anyagi keserűségem egyáltalán nincs, ezért hálás vagyok, de gyomorforgató, hogy azok, akik nálam jóval többet tettek le az asztalra, a felét keresik, mint én.

 • 2007.11.08 15:12:39keknyul

  Nilufer, te tenyleg osszekeversz idonkent engem meg Huhhot. Na mindegy. Valoszinuleg az elmult 40 ev termelte ki, hogy nem tudjuk elhinni, hogy kaphatunk tisztesseges ellatast akkor is, ha nem tomkodjuk mindenki zsebebe az ezreseket (Orkeny novellaja az apja halalarol megvan?) kezeltem en boven Kanalas Lidiket teljesen ingyen, hajjaj... Valszeg akkor is teljesen korrektul altattak volna, es kaptal volna hanyingercsillapitot, ha nem fizetsz, max a homlokodat nem torolgettek volna (mondjuk en sose fizetnek azert, hogy a homlokomat torolgessek..) Masreszt valoban igaz, hogy az orvostarsadalom is boven saros abban, hogy igy velekednek rolunk, es iszonyatosan nehez lesz ezen javitani. Es teny, hogy a "nagy" sebeszek, professzorok olyan osszegeket keresnek feketen, amit semilyen biztositasi rendszer nem lesz kepes kifizetni jelenleg, es ez tenyleg adocsalas. De tovabbra is fenntartom, hogy aki a szivemet operalja, az inkabb menjen a Bahamakra nyaralni, es ne azon kelljen toprengenie, hogy melyik a legolcsobb parizer..

 • 2007.11.08 15:20:25Nilüfer

  kéknyul:) lehet., hogy keverlek..bocs..tényleg És tényleg zsigerből indulatos vagyok, több okból, elég legyen annyi, hogy az áttátes menthetetlen apám műtűtje után a doki nem kis összeget elfogadott anyámtól, nem mondta, hogy bocs, csak belenéztünk, tessék a temetésre félretenni..és ez csak egy: Mindig hangsúlyoztam, maximális tiszteletem annak, aki nem ezt teszi.

  Kéknyúl..menjen a Bahamákra, a Holdra, legyen neki repülője, meg ürhajója..saját naprendszere..de ne hálapénzből.OK?

  És kívánom hogy sose kerülj abba a helyzetbe, mikor szükséged lenne egy homloktörölgetésre..főleg ne, hogy előtte jattolj érte. na most ha még írok ehhez valamit, akkor a saját kezemet töröm le!!!!

 • 2007.11.08 15:26:19napos oldal

  "tovabbra is fenntartom, hogy aki a szivemet operalja, az inkabb menjen a Bahamakra nyaralni, es ne azon kelljen toprengenie, hogy melyik a legolcsobb parizer.."  az biztos!  (egyértelmű, hogy a fizetéséből)

 • 2007.11.08 15:31:36Guruljka

  Eléggé OFF

  Mivel a kisebbik gyerekemnél már jóideje a kakaprogram fut ovibamenetel helyett, hadd tegyek még ide egy személyes észrevételet  A mai fiatal (gyakran velem egyidős:) dokik, akikkel találkoztam kórházban vagy szakrendelőben, egyszerűen hihetelenül kommunikatívabbak a "nagy öregekhez" képest. Komolyan. Valamint egyetlen fiatalabb dokinál sem éreztem méég azt a valagból kirántós stílust, ami egyébként esetleges korrekt ellátás mellett is úgy szokta csípni a szemem. Ez ugyanaz az érzés egyébként amit a hivatali dolgozók (még sokszor a portás is) banktisztviselők stb gyakran felső fokon tudnak űzni... Szerintem valamelyik szitu mindenkinek ismerős.

  Én a magam részéről pont ezért elkezdtem a fiatalabb dokikat preferálni.Persze volt aranyos régi motoros dokibácsim is gyerekkoromban, ésé ez nem szentírás. Csak nekem ezek a "friss szelek" valahogy jobban bejönnek. Jobban érzem magam és kevésbé félek.

  ON

 • 2007.11.08 15:59:31cozumel

  Guruljka!  Te ide jarsz a lelked apoltatni? Ennyi bokot meg egy halomban nem lattam egy ember neve mellett felbukkanni:-)

  Most sarga vagyok az irigysegtol:D:D:D

 • 2007.11.08 21:55:00huhhh

  Nilüfer, te tényleg indulatból írsz, talán ezért kerülte el a figyelmedet, hogy éppen nem azt írtam, hogy milyen különleges elbánást kaptam mint orvos, hanem éppen azt, hogy ugyanazt kaptam, amit te (és mellesleg a kórteremben mindenki rajtam kívül is, tekintet nélkül a foglalkozására). Csak én - ellentétben veled - nem keveselltem, amit kaptam, hanem tökéletesen elégedett voltam vele, és nem vártam el az anesztestől, hogy a buksi fejemet simogassa, mert nem az a dolga, és enélkül van dolga éppen elég. Csak annyi a különbség, hogy én ezt láton és belátom, te pedig - a jelek szerint - nem.

  Majd holnap elolvasom a többi hsz-t is, és igyekszem reagálni is rá, de most az a kérdés, hogy írjak vagy olvassak, és ebből "sajnos" most Tolsztoj jött ki győztesen, úgy hogy megyek, olvasok nég egy kicsit :))

 • 2007.11.08 22:32:09Guruljka

  cozumel:DDD Őőőőőőőőőőő, asszem ha önvizsgálatot tartok tényleg idejárok leket ápoltatni:))) Meg beszélgetni, meg felkészülni a hamarosan eljövő munkába való visszaállásra...

  Csendben megsúgom tudat alatt az én "szakmámat" itt még többen utálják mint az orvoskat és a tanárokat együtt, merthogy politikai kommunikáció... Na majd most kapok:DDD

  Hogy erreől a melóról mekkorák a tévhitek...

  Egyébként óvoda-pedagógusként diplomáztam és mostanában bimbózik bennem a gondolat, hogy átváltok a Hivatásra.

  Akkor végre jól meg lennék becsülve:DDDDDDDD Mármint társadalmilag is meg anyagilag is. Hjaj hiába nem vagyok egy nagy bizniszvumen...

 • 2007.11.08 23:25:56wish73

  kicsit demagóg, tudom, de az a tanítónő, aki megtanítja írni-olvasni a gyereket, a leglényegesebb dolgok egyikét műveli, nélküle kukásnak mehet csak, de kukásautó-vezetőnek már nem, mert a jogsihoz kell 8 általános vagy mi.

  bár, ha jobban belegondolok, kukások nélkül milyen halálos kórságok ütnék fel a fejüket a szemét miatt.

  az a konduktor, aki a földön 4kézláb kúszó-mászó gyerekből járó, önellátó embert csinál, sem visz véghez kis tettet. (most "haza"beszéltem).

  szóval, értem én, h a szívsebész élet-halál ura, de azért ne csináljunk már belőle übermensch-et. mindenki teszi a dolgáz a maga helyén, ami ott és akkor a leglényegesebb. sztem is legyen felső-középosztálybeli az orvostársadalom, de nem jattból, hanem adózott, tb-zett fizetésből. és azért tudnék még pár szakmát, ami ugyanígy megérdemelné, h rendesen megfizessék.

  ha belegondolok, h egy hajléktalanokkal foglalkozó diplomás ápolónő 80 körül visz haza... millióért sem csinálnám

 • 2007.11.08 23:32:09wish73

  Guruljka, magam részéről ez a legnagyobb fájdalmam. mármint, h egyálatlán nem vagyunk megbecsülve. az anyagi része csak egy szelet, de sem a társadalom, sem az érintettek, ill. azok szülei nem becsülik meg a munkánkat. és lassan rá is jövök az okára. ha magas fizetést kapnánk, előbb-utóbb azt mondanák, h nahát, milyen fontos meló ez, hisz jól megfizetik. és az is jó lenne, ha nem lenne ez az ingyen-cirkusz.ami ingyen van, annak nincs értéke. valamilyen formában térítésessé kéne tenni az oktatás bizonyos területeit-nem az általános iskolára gondolok, bár erről is lehetne mit írni-, de a különféle fejlesztéseknek semmi megbecsülésük nincs, míg egy fizetős magánórához egész más a hozzáállás-tapasztalat

 • 2007.11.08 23:51:05Guruljka

  wish nincs rá vígasz. Evvan. Manapság a pénz az úr. Státuszszimbólum kultusz van.  Közalkalmazott=hülye  Persze ha kell tőle/általa valami akkor az fontos ember!! De csak akkor!  Én azon szoktam kiakadni (de komolyan) amikor ajnároznak valakit mert tart egy rahedli állatot és nevelgeti gondozgotja őket stb. Micsoda nemes lélek!! Ha valaki ugyanezt teszi sok gyerekkel (akár saját akár nem) hát az egy nem normális, de minimum egy csudabogár. Egyébként is biztos tele van hátsó szándékkal.

  Kész. Manapság az állatok nagyobb értéket képviselnek, mint egy gyerek. Nekem ez agyrém. pedig isten bíz állatbarát vagyok.

  Torz értékrendű, torz társadalom.

 • 2007.11.08 23:55:45cozumel

  Erdekes am az emberek (altalanos) ertekrendszere.  Gyermekorvos kolleganom meselte-es ezt valahol fentebb meg is erositette valaki-hogy az o szakmaja mennyire nem jattos. (nem panaszkodott, tenyeket mondott).

  Pedig azt hittem, hogy a nogyogyaszok utan az ember a gyerekorvosnak dugdos a legtobbet, merthat a gyerekert ugye mindent...es megsem.  Es ilyenkor megint elgondolkodom, hogy azert az egy alkalomert, amikor a picur kibukkan, a hatszamjegyig is elmegy a kismama a boritek belelesben.

  Pedig a neheze szerintem a szules utan jon:-)))  Vagy vegyuk Wish peldajat. Valoszinuleg ha a kicsinek szivmutetre lenne szuksege, a sebeszorvos szep summat kapna, de ha ugyanannak a gyereknek "csak" mozgasfejlesztesre van szuksege, a konduktor semmit nem tesz zsebre.  Szoval furcsak vagyunk mi emberek...Mintha csak az ELET lenne fontos, de a minosegi elet mar nem annyira. (persze, sarkitottam, de ertitek, hogy mit akarok nyogdecselni)

 • 2007.11.09 00:03:49cozumel

  Guruljka!  Most ratapintottal valamire...

  Bevallom, mar regota foglalkoztat a gondolat, hogy "orokbe fogadjunk" egy "vilagarvat".

  Letezik egy program, amely a vilag szegeny sorsu gyermekeit tamogatja, ugy, hogy nem veszi ki oket a csaladi kornyezetbol.

  Barki orokbe fogadhat egy vagy tobb gyermeket, havi $40-t kell fizetni. Ez az osszeg altalaban azokban az orszagokban fedezi a gyermek etkezeset, tanulasat, ruhazkodasat, sot, meg a csalad tobbi reszenek is jut belole.

  Az "orokbe fogado" szulok, ha akarjak, tarthatjak a kapcsolatot levelek formajaban, de szemelyes talalkozasra is sor kerulhet, ha mindket fel ugy akarja.

  Minden esetben rendszeres tajekoztatast kapnak a gyermek sorsarol, tanulmanyairol, fejlodeserol.  Szoval ez egy laza kotelek, nem oriasi osszeg, de oriasi segitseg egy emberke eleteben.  Aztan belegondolok,hogy ezek a legnemesebb otletek milyen gyakran teljesulnek ki korrupcioban...nem tudom, hogy megkapja-e a gyermek az igert tamogatast, vagy a szervezet egyik fomuftijanak lesz belole ugy Audija. Szoval fenntartasaim vannak.  Viszont a helyi allatmenhelynek rendszeres latogatoja vagyok, mert az ott adott donaciombol biztos, hogy cicakaja lesz:-))) • 2007.11.09 00:07:13Guruljka

  cozumel szvsz abszolút így van. Még csak nem is sarkítottál.  Annyit tennék hozzá, hogy szerintem az élet látszólag felértékelődött, mert mindenáron meg akarjuk tartani még illogikusan is. Akkor is ha senkinek nem jó a nagypapát a lélegeztetőn tartani még 3 hétig. De valójában ez is, mint a többi emberi érték, mint pl. becsület, hűség, szorgalom, oddadás elsilányult.

  Ha igazán becsülnénk az életet hagynánk a méltóságos halált is.

  A becsület meg hűség meg társai viszont már-már vicc számba mennek.. lassan senki nem hiszi el hogy vannak becsületes emberek. A hűségesről nem is beszélve. Valaha az nem a szexualitáshoz tartozó fogalom volt ugye...

  Na elég a moralizálásból:D

  Jó éjszakát! most már tényleg:)

 • 2007.11.09 04:49:51huhhh

  Na, jó korán itt vagyok. Nem így terveztem, de behívtak, és hazaérve úgy látom, hogy a kakaókészítős-vajaskiflikenős-tízóriacsomagolós program előtt már nincs értelme erőltetni az alvást :))

  Látom viszont, hogy vannak, akik este nem bírnak elaludni, nekem ezzel nem volt gondom :))

  Elovastam a tegnap délutáni hozzászólásokat, jó érzés, hogy vannak értelmes emberek, akik gondolkodásra használják az eszüket, nézésre a szemüket és hallásra a fülüket.

  Nilüfer hozzászólásait olvasva viszont egy kicsit a betegét lefejelő orvos jutott eszembe, ahol aztán később (szigorúan apró betűvel) kiderült, hogy előbb a beteg verte meg az orvost, mert nem kerülhetett be soron kívül a rendelőbe, és a lefejelés tulajdonképpen csak a jogos önvédelem kategóriája volt (aminek joga ugye az orvost is megilleti ugyanúgy, mint bárki mást, egyébiránt pedig boruljunk le ismét az elfogulatlan és pártatlan tömegtájékoztatás előtt :((

  Nilüfer, még soha nem jutott eszedbe, hogy az egészségügyben szerzett rengeteg negatív tapasztalatod mögött - legalábbis részben - az a végtelenül negatív hozzállás van, amivel általánosítasz, sértegetsz és vádaskodsz úgy, hogy közben el sem olvasod, meg sem hallgatod, hogy tulajdonképpen mit is mond a másik. Ezzel kapcsolatban írtam még gyorsan tegnap este, mert annyira hihetetlen volt, hogyan lehet azt kiolvasni a válaszomból, hogy én - mint orvos - kivételes bánásmódban részesültem, ezért aztán jobb, ha befogom a szám. Megnyugtatlak hát még egyszer, hogy a kórteremben rajtam kívül éppen három Kanalas Lidi volt (egyik sem Hajdúhadházán lakott ugyan, de ettől talán nem lesz hiteltelen, amit mondok :)), és éppen egyforma ellátást és figyelmet kaptunk mind a négyen. Csak az a különbség, hogy én betegként a kórházba lépve is reális elvárásokat fogalmazok meg, meglátom a jót is, és ismerem a "kérem" és a "köszönöm" kifejezéseket, és tudod, ezek mind csodákra képesek. (Különösebben büszke nem vagyok rá, mert orvosként is hasonló szemlélettel igyekszem élni, dehát betegként a kórházba kerülve sem tudunk mást magunkkal vinni, mint a mindennapi való természetünket.) Nem ismerlek, ezért nem tudom, csak kérdezem tőled, nem lehet-e, hogy a rossz tapasztalataid egy része egyszerűen a negatív hozzáállásod visszavetülése saját magadra. Én továbbra is úgy gondolom és úgy élek, hogy ha mosolygok, akkor többnyire visszamosolyodnak rám az emberek (közvetlen és átvitt értelembem is, akár betegként, akár orvosként lépek be egy kórházba, de elárulom neked, hogy a hivatalokban és máshol is működik a dolog, kipróbáltam :)).

  Én azért kezdtem írni ehhez a témához, mert úgy gondoltam, hogy higgadtan (nem "zsigerből indulatosan", ahogy te magad minősítetted saját magadat), a másik érveit ésszel és szívvel meghallgatva előbbre lehet jutni a párbeszédben. Tényleg sajnálom, hogy te vagy az egyetlen, akiről úgy érzem, hogy egyetlen olyan gondolatot nem vagy hajlandó vagy képes beengedni a fejedbe, ami nem illik bele az előzetesen kialakított - erősen negatív, sértő és lekicsinylő - véleményedbe. (Nem tudom, miből gondolod például, hogy aki nem kap hálapénzt, annak minden úgy jó, ahogy van, és nem szeretne igényes lenni arra, milyen körülmények között dolgozik, és az általa is befizetett TB járulékból milyen ellátást kap a családja, mert bizony az orvosok is szoktak betegek lenni, gyereket szülni stb.) Nem minősíteném különösebben a hozzászólásaidat, mert a soraid megteszik ezt helyettem, annyit azonban engedj meg nekem, hadd mondjam erre, hogy ezen a szinten nem vagyok hajlandó "beszélgetni" veled, mert az már engem is minősítene, ezért most és itt befejezem.

  Tényleg sajnálom, mert lett volna még mit mondanom és én is kíváncsi lettem volna azoknak a további véleményére és érveire, akik megtisztelik a többieket azzal, hogy nem "zsigeri indulatból", hanem higgadtan, normális hangnemben fejtik ki a véleményüket, veszik a fáradságot, hogy érvekkel is alátámasszák a mondanivalójukat, az ellenérvek hallatán hajlandók árnyalni korábbi véleményüket, urambocsá' emberszámba veszik a másikat, legyen az orvos vagy nem orvos. (Nem írok neveket, mert szinte mindenkit felsorolhatnék, de azért Guruljkának külön is szép napot kívánok :))

 • 2007.11.09 08:40:34starbuck

  Guruljka for president!!  De komolyan. Hasonlóan gondolkodunk sok dologról, tehát lehetnénk felváltva is:-)))  huhhh hajnali hozzászólásával teljesen egyetértek.  Nilüfer, még annyit, hogy elég vicces az erkölcs, morál számonkérése a hálapénzt elfogadó orvosokon, épp tőled, aki vastagon benne vagy a torz, korrupt rendszerben - hiszen dugdostad a borítékot. Szerinted? Ja, és ne gyere azzal, hogy anélkül nincs tisztességes ellátás! Ezerszer leírtuk már, példákkal is, nemcsak mi, orvosok, hanem más kommentelők is - ezeket az eseteket nagyvonalúan elengedted a füled mellett. Hát ja, biztos városi legendák. Tudod, így tényleg lehetetlen érdemi kommunikációt folytatni.  Dokalu is csupa negatívumot írt. Valahogy mégsem érzem azt a vak dühöt, ami a te írásaidból sugárzik. Vajon miért?  Hidd el, nagyon sajnálom, hogy ennyi negatív tapasztalatod van. A bunkó, embertelen kollégák miatt pedig nekem ég a pofámon a bőr, mert szégyen ez a hozzáállás, s mert miattuk vagyok pl. én is látatlanban senkiházi.

  De továbbra is azt mondom, hogy nem ismered az összes, közel negyvenezer orvost, aki ma itt él, dolgozik. Ezért kérlek, ne általánosíts!  Szerintem szimplán felháborító, hogy pont azokat becsülik meg a legkevésbé, akik a társadalom szempontjából is kiemelkedő munkát végeznek - igen, a pedagógusokat, szociális munkásokat, ált. a közszférában dolgozókat,nővéreket, stb. Valahogy mindig az az érzésem, ha valaki ilyesmire adja a fejét, az magára vessen, kell neki embertársain bármilyen formában is segíteni, hát lelke rajta. Az ilyet nem kell megfelelően díjazni, segítsen csak továbbra is hivatástudatból. Oszt jónapot.

 • 2007.11.09 12:03:40napos oldal

  "ha valaki ilyesmire adja a fejét, az magára vessen, kell neki embertársain bármilyen formában is segíteni, hát lelke rajta. Az ilyet nem kell megfelelően díjazni, segítsen csak továbbra is hivatástudatból."  azért kíváncsi lennék, mi az oka ennek a hozzáállásnak, ill. egyáltalán az anyagi megbecsülés hiányának

 • 2007.11.09 12:21:08Guruljka

  Az anyagi megbecsülés hiánya onnan van, hogy az állam fizeti a dolgot, az meg nem szokott sokat fizetni.  A "szánalmasság" meg abból adódik, hogy a "többiek" úgy gondolják, hogy milliókért sem turkálnának egy ember testében, vagy törölgetnék 20 taknyos gyerkőc orrát stb. "Ezek" meg képesek fillérekért csinálni. Normálisak ezek?  Aztán amikor szükség van "ezekre" akkor mérgesek is, mert rájönnek, hogy valójában függnek tőlük. Pont a "hülyéktől"!!!  A "hülyék" és "ezek" helyére szinte bármelyik közérdeket közvetlenül szolgáló szakmát behelyettesítheted:

  orvost, nővért, egyéb eü., rendőrt, pedagógust, hivatali ügyfélszolgálatost stb.  Persze ezekben a csoportokban virágzik a korrupció is és tulképp a korruppt közszolgálóra még jobban fel is néznek: mert annak legalább van esze. Miért? Mert a társadalommal összhangban ő is adócsaló... Végre valami "józan ésszel” is felfogható cselekedet…

  De ha kérdeznék, akkor: mocskos szemét korrupt/lopós (lásd pedagógusok lopják a szappant, tisztviselők a gemkapcsot) banda.

  Óh szép világ leegyszerűsítve. Nyílván a kép sokkal-sokkal árnyaltabb. Erősen sarkítottam a mechanizmus leírásának kedvéért. Vannak normális emberek is.

 • 2007.11.09 12:35:39napos oldal

  "Az anyagi megbecsülés hiánya onnan van, hogy az állam fizeti a dolgot, az meg nem szokott sokat fizetni."  más országokban sem?

  ez a téma érdekelne bővebben, csak teljesen más módba van kapcsolva az agyam másfél éve, úgyhogy csak szájjártatok. szóval következő életemben ilyen tanulmányokat olvasnék, hogy hogysmint zajlik ezeknek a dolgoknak finanszírozása, miért és miért nem, satöbbi.  hipotézised a "hülyékről" szerintem kidolgozásra és kutatásra érdemes :)

 • 2007.11.09 19:26:49cozumel

  Napos oldal  En anno Nagy-Britanniarol tanultam, hogy ott mennyire fasza kozszolganak lenni.

  Egyreszt a pornep felnez rad, masreszt anyagilag megbecsulnek, harmadreszt a palyad egy eletreszol, negyedreszt tisztessegesen nyugdijaznak....stb stb stb.  Itt Kanadaban is ez el a koztudatban: az allam jol fizet, tartos foglalkoztato, szoval megeri allami alkalmazottnak lenni.  Nalunk? Hat nalunk mer' ne lenne total forditva? :D:D:D

 • 2007.11.09 20:01:31Guruljka

  cozumel, azért az igazsághoz hozzá tartozik (ha jól tudom), hogy ott a közigazgatáson kívül szinte mindenhol ott van a magántőke is.

  ergo alapítványak dolgozik a konduktor, az orvosok nagyobb része dolgozik "magánkórháznak" (milyen egy idióta elnevezés) meg ott a magánovi etcetera...

  Tehát a magánszektor felnyomja a béreket a "szakágban" és valójában arányaiban jóval kevesebb a közalkalmazottak-köztisztviselők száma is. Valamint ezért nem is igazán közszolgának hanem szolgáltatónak tekintik.

  Így szvsz a probléma gyökere valahol a cocializmusban gyökerezik. Mindezekből a szolgáltatásokból: "nekem jár" lett.

  Ami önmagában nagyrészt torz. Ez alól tán a rendőröket vonnám csak ki így kapásból.

  Hna mivel kevesebben vanak könnyebb is őket magasabb összeggel kifizetni.

  Egyébként őszintén szolva mint köztisztviselő azt gondolom (privát vélemény), hogy bizonyos helyeken tényleg túl sok a hivatalnok közszolga. Tényleg közérdek lenne leépíteni a létszámot. Meg az egésznek a működését racionalizálni kéne, ha nem is piaci módon, de azért nem lenne baj ha történne némi hatékonység növelés is.

  Húú, de ez egy nagyon bonyolult és összetett dolog azt hiszem, és tutira nem én váltom meg vele a világot:DD

 • 2007.11.09 20:06:28Nilüfer

  Köszönöm a kioktatást, azt hittem, lehet véleményem..sajnálom, ha nem voltam érthető.A saját példámat írtam meg, ami megtörtént velem,Nem szokásom orvosokkal, sem senki mással "negatívan" viselkedni, nem tenném ezt ,betegként különösképpen nem.n

  Nem áll tőlem távol az sem, hogy mosolyogjak, tekintve hogy munkám nagyon is az emberek kiszolgálása, lévén állami alkalmazott jogász. és elmondhatom, hogy több mint húsz évi frontvonalban végzett munkám alatt egy panasz sem érkezett a viselkedésemre, sőt.:

  DE: nem értem a kifakadást.Úgy gondolom,, lehet véleményem, nem is restelltem bevállani, hogy indulatos vagyok , ugyanis megalázó a borítékot adni is.. ha majd nem fogadja el egy orvos sem, akkor talán nem is adnak a betegek, továbbá akkor sem, ha nem jelentene olykor ez olyan előnyt, amit egyébként meg kellene kapjanak, de nem kapnak meg a betegek...messzire menne, ezért halkan kérdezem meg, bocsánatos bűn az is, ha a kórházból hazakerül némi lázcsillapító, meg miegyebek??Lehet, hogy a közállapotokat itt kéne elkezdeni rendbetenni?/men kell felháborodni, csak kérdezek../  Én a kiszolgáltatott oldalról közelítem meg a dolgokat, az orvosok meg a kiszolgálók oldaláról.Semmi igaztalant nem írtam, velem így történt, így éltem meg, nincs mit tenni.  Bizonyára van tisztességes ellátás, kell hogy legyen, azt is írtam, orvosok sokasága áll a nem kirakat orvos/ szülész, sebész, stb/pozíciójában helyt./röntgen, patológia, stb/ lehet, hogy én nem olvasok jól, ám ti sem.  Maradjunk abban, hogy nem kell velem beszélgetni,

  de azt engedje már meg mindenki, hogy leírhassam a véleményemet, és a személyes tapasztalataimat.  És most letöröm a saját kezemet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta