SZÜLŐSÉG

Kakaót reggelire?

2007. október 30., kedd 08:00

A tizenegy hónapos lányom nemrég önszántából felhagyott az esti szopással, és beéri egy reggelivel. Olyan szerencsések vagyunk, hogy idáig megúsztuk tápszer nélkül, úgyhogy azt gondolom, ezentúl sem fog kapni. Akkor viszont mit igyon reggelire?

Gondolom, előbb-utóbb reggel is lemond az anyatej örömeiről, helyette viszont kéne valamit innia. Vagy kapjon rögtön reggelit? Tehéntejet nem fogok neki adni, egyéves koráig biztos, hogy nem, de arról sem vagyok meggyőződve, hogy később jót tesz neki. Ti mit adtok a gyereknek felkelés után?

Szóba jön ugye még a szójatej, de az is erősen allergén, szóval nem forszíroznám. Vagy vannak a 8-10-12 hónapos kortól adható tápszerek, babatejek, amelyek lebutított tehéntejből készülnek. De mint mondtam, ezekkel is szkeptikus vagyok. Aztán vannak a mindenféle tejpépek, de ezek iránt sem rajongok, akkor már inkább a saját főzésű kását adom neki, gyümölccsel meg joghurttal.


Én kiskoromban nagy bögre kakaóval indítottam a napot, tehéntejből persze, imádtuk az öcsémmel. Most meg nagy bögre kávéval indítom, illetve egészen pontosan a kávé indít engem. Nehezen ébredek, na.

Kiszámoltam a gyermek fehérjefogyasztását, és kiderült, hogy igazából a napi kajája mellé nincs szükség fehérjepótlásra. Az anyatej nagyon jó, hogy van, persze, leginkább az immunanyagok miatt, de ha esetleg elfogyna, akkor sincs dráma. Úgyhogy elméleti lehetőségként az is felmerült, hogy felkelés után egyszerűen csak reggelit kap, mondjuk hajdinakását gyümölccsel és joghurttal. Inni sokat szokott, sima vízzel higított 100% almalevet. Kezdje azzal a napot? Vagy egy bögre kakaóval/tejpéppel/bébitejjel nyerhetnék még félóra alvásidőt? Mi a véleményetek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.30 14:43:09vikimanka

  A lányom 7 hónapos koráig szopizott,aztán magától nem kérte tovább.6 hónapos korától igaz elkeztük a gyümölcs,főzelék,tejpép kóstolgatását.Nagyon tetszettek neki az új ízek.Aztán 9 hónaposan tanácsadáson megkérdezte a dokinéni hogy milyen tápszert kap a gyerek,mondtam,hogy semmilyet.Még majdnem letolt,hogy hogyan lehetséges ez.Mintha nem neki kellett volna felírnia/már ha kell/.Na,akkor írt is fel valamilyet,már nem emlékszem talán a Bebát.Az is ízlett a gyereknek,új íz.Annyira rászokott,hogy egy idő után semmi mást nem akart elfogadni a tápszeren kívül.Amit addig szívesen evett azt sem.1 éves lehetett mikor meguntuk,hogy ez így nagyon egyhangú és elvettem tőle.Azóta is nagyon rossz étvágyú gyerek és gyanítom,ha nem kap soha tápszert akkor semmi gondunk nem lenne a kajázásával.

 • 2007.10.30 14:47:21Anura

  Mivel még nem használtam, nem olvastam az összetevőit: miből van a tápszer? Tejpor, ízfokozó? Mert fősulis koromban a smack-re én is nagyon rászoktam, olyan isteni íze volt, most is futkározik a számban a nyál, ha rágondolok.. de mikor minap elolvastam, miből van...  Vettem Bio-tejet.. hát.. 415 Ft egy literért.. kár, hogy egy tehén nem élne el a kertemben.

 • 2007.10.30 14:55:30Guruljka

  Anura nézd meg a kecsketejet. 800 körül van. És azt ihatják szegény fehérje érzékenyek... (legalábbis azt hiszem)  Ezt olvasd el:  www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=4268

 • 2007.10.30 15:02:09anyuska

  A lányom egyenlőre még szopik,de biztonság kedvéért vennék egy doboz tápszert,csakhogy megnyugodjon a lelkem,és legyen mihez nyúlni,ha már nem kellene neki cici(annyi ilyen esetet hallani).Mármost megtörtént,hogy bementem a DM-be,és azt sem tudtam hova nézzek,annyi féle tápszer van(Nestle,Hipp,Milupa,Mildibé).Kijöttem üres kézzel,most itt az alkalom,hogy megkérdezzem mi a különbség tápszer és tápszer között???Melyiket vegyem?(7hós a baba,annyit tudok hogy 2-es kell hogy legyen)

 • 2007.10.30 15:05:48Mamszi

  Nálunk egyszerű volt a megoldás: bio rizstej és bio zabtej.

  Nagyjából árban is maradtunk, hogyha egy hónapra levetítetm az árakat az eddig használt tápszerrel (Nutrilon) összehasonlítva.

  Az átállás sem volt észrevehető, egyszer még tápszert kapott, aztán meg rizstejet, fel sem tűnt Neki, szerintem, mert ugyanúgy megitta és kész.

  Lehet kapni pl. nagyobb CBA boltokban és DM üzletekben, a bio boltok mellett.

  A tehéntejet én sem szeretném alkalmazni, legalább három éves korig, de lehet, hogy hamarabb csak úgy kipróbáljuk, viszont hogyha a rizstej és zabtej ízlik Neki, akkor meg minek?

  Sajnos, mielőtt közösségbe megy, mondjuk óvodába, illő lenne megmutatni Neki a tehéntejet, mert az állami óvodákban nem hiszem, hogy mással itatnák. Amúgy elég tehéntej ellenes vagyok, nekem speciel gombásodást okozott, ami rengeteg bajjal járt az életem egy szakaszában, gasztroenterológiai szempontból.

 • 2007.10.30 15:06:10Anura

  Jó ez a link, Guruljka, köszi.  anyuska, neked pont most aktuális. :)  Ami érdekes, mondjuk nem vagyok táplálkozásszakértő, hogy a tehéntejallergiás gyereknek a HA készítmény se adható, helyette szójatejes, marha-sertéskollagénes miatúró. Hát ez elég rosszul hangzik.

 • 2007.10.30 15:13:16rnagy8

  Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de nálunk még csak anyatej van, nem jártam körbe a témát.

  Szóval, ha egy baba 8-10 hónaposan (ahogy többen írtátok) abbahagyja a szopást, akkor nem elég neki a normál kaja/bébiétel? Feltétlenül kell tápszerezni?

  Én naívan úgy gondolnám, hogy ilyenkor már nem kell elkezdeni a tápszert, mert elég sokfélét ehet.

  Javítsatok ki ha hülyeséget gondolok.

  Egyébként nagy parám, hogy egyszercsak elfogy a tejem, és akkor mit eszik a gyermek, remélem ez még hónapokig nem fog bekövetkeni.

 • 2007.10.30 15:14:51Guruljka

  Anura:)

  Egyébként a fehérje allergia szerencsére ritka, de laktóz intolerancia elgenyhébb formája az érzékenység baromira gyakori és sokszor nem is ismert.

  Felnőtteknél is van aki ha nagyobb mennyiségben eszik tejes cuccot meghajtja. Az is az, csak enyhe. A legdühítőbb számomra az, hogy a joghurtot simán bírnák, mert a cukor nagy része módosúl benne, de a tehüzemek a "krémes állag és tsi." érdekében jól feltúrbozzák egy kis tejszínnel tejsavóval, amitől már nem eheti a gyerek.  anyuska, nekünk a Nutrilon jöt be. A Bebával volt gondunk, de másoknak pont fordítva volt... Tudom ez nem nagy segítség. Olvasd el a linket amit bemásoltam feljebb.

 • 2007.10.30 15:16:58Guruljka

  Magy8, nem feltétlenül kell, csak jobb mint a tehéntej.

 • 2007.10.30 15:22:38rnagy8

  A tejes dlgot értem, és én sem szándékozom tehéntejet adni 1 éves kora előtt.

  Úgy értettem a kérdést, hogy egyéb ételek-italok (amik a korának megfelelően adhatók) nem válthatják-e ki a tápszert?

 • 2007.10.30 15:24:03druantia

  Az én gyerekem egyáltalán nem issza meg a kakaót és nem hajlandó megenni semmi kakaós ételt sem. Pudingból is mindig vaníliásat csinálok neki. A tejet egyéves kora után próbáltam meg először bevezetni, mert őkelme tápszeren aludt el és jobban szerettem volna annál még a tejet is. Csakhogy nem állt kötélnek. Most már azért megissza, de csak akkor, ha álmos, olyankor meg szinte mindegy, hogy mit nyel, csak nyelhessen.  A kenyeret is csak úgy egy hónapja eszi meg, amióta nyomatom neki a Vitacolant. Most már lehet a tejpépen kívül halkrémes, vajas- és egyéb kenyereket is adni reggelire, viszont a tejbedara, a bundáskenyér és a húsfélék még mindig nem mennek.  Én nem kerestem alternatívákat a tej helyett, nincs semmiféle allergia a családban, a gyerek is elég masszívan ellenállónak tűnik. Azt azért szigorúan betartottam, hogy melyik kaját mikor lehet elkezdeni bevezetni és ha lehetett, akkor még rá is dobtam pár hónapot. Diót, mézet, epret és ilyesmiket még most sem adok neki és még jó ideig nem is fogok.

 • 2007.10.30 15:38:15Anura

  Azt mondta nekem legutóbb a védőnéni, hogy előfordult mostanában pár anyukánál, hogy a babája véreset, vagy sugárban hányt.

  Azt hittem rosszul hallok.

  És csak nagy sokára derült ki, hogy a tehéntej átvándorolt a tejmirigyekbe, tehát szoptatás alatt se jó.

  Én szeretem a tejet, de ez nagyon ijesztő.

  Még gyerekkoromban voltak kecskéink, sokat ittunk affélét, bár a sima kecsketej szerintem rém szörnyű, tehát kakaónak, vagy karamellás tejnek.. De már kecskének se híre se hamva, nem szólva, hogy itt a fővárosban még tanyasi tehéntejet se kapni.

  Ha megkívánom? Hol lehet zabtejet kapni? Meg rizstejet? Miből csinálják azt, leáztatják a magokat?

 • 2007.10.30 15:42:38Guruljka

  magy8:))) Én is úgy érettem, ahogy Te:)) Csak pontatlan voltam. Szerintem nem kell a tej sem a tápszer sem, ha van elég fehérje és kálcium bevitel. Tejtermékek nélkül kicsit nehezebb, de egyáltalán nem lehetetlen. Utána kell nézni mennyi fehérjére van szüksége a pöttömnek és figyelni, hogy az meglegyen. A fehérje baromira fontos, de az van a húsban, borsóban stb-ben is.

 • 2007.10.30 15:47:31Guruljka

  Anura, most már sok helyen. Nagy élelmiszeráruhazakban, bioboltokban, DM-ben általában van.

  A gabonatejek összetétele:

  víz, bio gabona (általában teljes értékű), sajtolt bionapraforgó olaj, tengeri só

 • 2007.10.30 15:55:49rnagy8

  Köszi Guruljka. :o)

  Most rendeltem egy babaételes, hozzátáplálásos könyvet, remélem jót választottam. ha nem, jövök ide okosodni.

  És hogy a témához is, én nagyon imádom a kakaót reggelire. Még a terhességi diabétesz (enyhe diéta csak) alatt is úgy sakkoztam a kalóriákkal, hogy az beleférhessen.

 • 2007.10.30 15:56:48Anura

  Ühm, köszi, érdekes "tejek" :)

 • 2007.10.30 16:23:11csepke

  Anura, a zabtej nagyon finom, nekem spec. jobban ízlik mint a rizstej. De azt tudd,hogy ezek nem tejek! Azaz nincs bennük az a fehérje, az a vitamin, az a tápanyag, az a kálcium... stb... ami a tejben. Ami miatt a tejet isszuk. Ez növényi teljesen. Igaz ebből kifolyólag a laktóz tartalma 0, ami nem minden "laktózmentes"-nek feltüntett tej esetében van így. (mert van ami csak csökkentett laktóztartalmú.) Ezek (rizstej, zabtej) mindösszesen arra jók, hgoy a tejallergiás gyerektől ne kelljen megvonni a tejjel készítendő dolgokat (kakaó, palacsinta...stb.)

 • 2007.10.30 17:03:39Anura

  Jó ötlet, most legalább tudom, hogy mi a pótléknak használható. Ha ilyen kajaérzékenység lenne a családban, azt se tudnám, mihez fogjak, ha eddig másképp főztem. :)

 • 2007.10.30 19:17:07gjuci

  csepke, a szójetejben sincs fehérje? Nem azt mondják, hogy a szójában sok a fehérje? És a DMben kapni kalciummal (valami algával) felturbózott szójatejet.

 • 2007.10.30 19:17:28Ildiko

  A biotej tenyleg draga, de mi kozel lakunk a gyarhoz, igy kozvetelenul ott tudjuk megvenni. Igy durvan 100-150 Ft-ot sporolunk literenkent. Ez igy elviselheto aron van. :)

 • 2007.10.30 19:27:59csepke

  gjuci a szójatejet nem ismerem. Én nem azt mondtam hogy nincs benne fehérje, hanem nem az a fehérje. De, van ezekben fehérje, csak nem állati fehérje.

  Zabtejes dobozról másolom:

  100 ml-ben: energia 219 KJ;fehérje 0,7 g; szénhirdrát 8,9 g; zsír 1,5 g; koleszterin 0,0 mg; ballaszt anyagok 0,1 g; nátrium 0,05 g.

 • 2007.10.30 19:56:59opti

  Moon: nálunk már a reggeli szopi mellett is kapott rendes reggelit ilyen korában. Jól esett neki odaülni velünk az asztalhoz. Aztán ez a reggeli nőtt mennyiségileg ahogy leszokott a szopiról. Nálunk a menü valamilyen péksüti vagy kenyér sonkával, sajttal, esetleg egy kis kakaóskeksz. Mellé gyümölcslé. Tejet én sem adok neki (most két éves), nem tartom egészségesnek. De teljesen eltiltani sem lehet tőle, most hogy bölcsis, a főzelékben benne van, de úgy gondolom ennyi még belefér, ő is fog majd puddingot enni, ilyesmiket. A meki sem egészséges, mégsem űzzük ki teljesen az étlapról.

  Amúgy egy időben próbálkoztam az esti kakaóval csak a fíling kedvéért, persze rizstejből. Izlett neki, de nem volt rá igénye. Egyszerűen kakaó nélkül nőtt fel, nem kell az feltétlenül.

  Egyszer olvastam, hogy a tehéntejet igazán az ember le sem tudja bontani, tehát totális öngól, küszöbtől függ, ki mennyire reagál rá érzékenyen, de semmiképpen sem hasznos a szervezetnek. És a szójatej sem jobb.

 • 2007.10.30 20:29:38Katalma

  Hamár téma: Zsófi baba szopizik, és mostmár eszeget. Ha szopik, dől a tej, ha fejek, 30 ml csúcsteljesítmény. Fénykoromban volt, hogy 40 is összejött... Az anyatejes hígítást a főzelékbe komálja, de képtelen vagyok eleget fejni hozzá. Az almás-almaleves hígítás nagyon nem menő, a főzőlé se. Mivel hígítsak? Tápszert sose kapott.

 • 2007.10.30 20:35:31Nilüfer

  Katalma, énszerintem tejjel, de én egy letünt kor anyatejet sose evő, tehéntejen felnövő gyermeke vagyok....ha nem bírja a gyerek, hamar kiderül.

 • 2007.10.30 20:42:33juta

  Az egy éves gyerekemnek valószínűleg tejfehérje allergiája van, ezért azt mondta az orvos, hogy csak 3 hónap múlva próbáljam újra. Kap joghurtot meg sajtot és még szopik is, de azt abba szeretném hagyni. Nem tudja valaki, hogy mennyi tejfehérjére van egy ennyi idős gyereknek szüksége? Ki lehetne bekkelni ezt a három hónapot tápszer nélkül, csak savanyított tejtermékekkel? Vagy ilyenkor muszáj tápszerezni?

 • 2007.10.30 20:45:36juta

  Katalma: én pl. a főzeléket sosem higítottam, ha nagyon sűrű volt, a főzőléből benne hagytam valamennyit. Ha amúgy szopik, akkor hozzájut az anyatejhez és nem kell magadat kínozni a fejéssel.

 • 2007.10.30 20:56:16Anura

  No, vettem ma Biotejet. Jelentem, marha finom. Eszembe jutottak a régi tejek, amiknek a márkája is letűnt, vagy az Alföldön maradt, de igazi tej íze van. Csak ne lenne dupla annyi az ára. :/

 • 2007.10.30 20:57:18sestra

  ZABTEJ, RIZSTEJ. nem allergének, pláne a rizs. va belőle vaniliás, mandulás és csokis is.

 • 2007.10.30 20:58:19Katalma

  Nilüfer : a homogenizálás jó esetben erős keverést takar. Semmi többet.

 • 2007.10.30 21:04:57Nilüfer

  köszi:)

 • 2007.10.30 21:09:33Katalma

  Nilüfer : tehéntejet meg se merem próbálni a 7hónaposomnál, így is ekcémás, meg mindenféle egyéb bőrtortúrája van, már én is csak ritkán iszom... pedig imádom...

 • 2007.10.30 21:12:26Katalma

  juta : az a baj, hogy Zsófi a főzeléket csak anyatejjel eszi meg, úgy annyit, amennyit adok neki (keveset, amúgy). De ha nincsen anyatej és sütötök benne, akkor szevasz tavasz... nem eszik belőle.

 • 2007.10.30 21:15:54Guruljka

  Ahogy opti írta  "a tehéntejet igazán az ember le sem tudja bontani"

  "küszöbtől függ, ki mennyire reagál rá érzékenyen"

  Ez részben igaz, de a tej egyben nagyon fontos fehérje és kálcium forrás is.

  A zabtej glutént tartalmaz.

  A rizstejben viszont tudtommal valóban nincs allergén. Főleg jó a kálciummal dúsitott bio verzió. Mármint élettanilag.

  Viszont mindkettőben nagyon kevés a fehérje. Még akkor is ha a zab a legmagasabb fehérje tartalmú gabona. Így aki nem fogyaszt tehén vagy kecske tejet, annak több hüvelyest és húst kéne fogyasztania az elegendő fehérjebevitel miatt, valamint pótolni kell a kálciumot is.

  Ja és nem árt ha az ember magas zsírtartalmú tejet fogyaszt ugyanis a tej "hasznos" része leginkább a zsírban van.

 • 2007.10.30 21:21:17Nilüfer

  Katalma, akkor lehet mégis a tápszer lesz a megoldás? nem tudom, hála Istennek, nekem nem volt effélre gondom a gyerekekkel.és az unoka is ehet mindent , legalábbis eddig.

  És most elteszem magam holnapra:) jó éjt.

 • 2007.10.30 21:54:55vikimanka

  Csak kérdem és tényleg nem kötekszem:aki ennyire tejellenes/1 éves kor után is/az tényleg nem ad a gyereknek sem egy rudit vagy Danonino-t vagy egyéb tejes nyalánkságot sem?

 • 2007.10.30 22:13:51nagbri

  Bocsánat, de én se értem ezt a tejellenességet. Mi min nőttünk fel, ha nem ezen?

  Nálunk a 4 évessel úgy jártunk, hogy 7 hósan egyik etetéstől a másikig abbahagyta a cicit. Nem kellett neki többet. Tápszert vagy 4 félét kipróbáltunk, kiköpte! Maradt a felesben hígított tej, majd 8 hónapos kortól a babatej, amit megivott. Egy éves koráig kapta, azóta tejen él. Rengeteget iszik meg belőle símán, vagy kakaóként. Kutya baja tőle. A kicsi még csak 3 hós, de ha vele is így járunk, ő is fogja kapni. De persze ez nem jelenti azt, hogy ő nem lehet allergiás. De miért fosszuk meg tőle, ha nem okoz a gyereknek semmi gondot! Rengeteg benne a kálcium! Szóval, ha nem árt, miért ne?

 • 2007.10.30 22:27:36nagbri

  Ne haragudj okoska, de én is szeretem a tejet, a férjem is nagyon kakaós.

  Ja, és most kezdjek aggódni, mert elmúltam 30?

  Ha így indulunk neki mindennek, akkor tényleg csak a saját magunk termesztette biocuccot adhatnánk a gyerekeinknek, és ha lehet, a levegőt is csak megszűrve kapják.

  Nem akarok senkit felbosszantani, de mindent úgysem lehet kiküszöbölni! Sosem tudhatod mi okoz majd problémát. Lehet, hogy semmi, lehet hogy minden!

 • 2007.10.30 22:36:13nagbri

  Na ezt elhiszem! Nem is akartalak én bántani, de nem mindenki jár így. És mit adtam volna mégis annak a szerencsétlen gyereknek? A joghurtban, tejpépben, stb. ugyanúgy benne vannak a tej alkotórészei.

  Amúgy ebben a témában szerintem még a dokik se értenek egyet! Szóval nem tudhatjuk biztosan, hogy árt-e vagy sem.

  Remélem semmi baja nem lesz a gyerkőcömnek, és a kicsinek se majd anno a tejtől!

  Mert ha igen, akkor szegény majd egy csomó finomságtól meg lesz fosztva. (legalábbis szerintem finomak)

 • 2007.10.31 07:17:44gjuci

  Csepke! A gabona és a hüvelyesből készült tej között marha nagy különbség van! Lehet, hogy a zabtejben csak 0,7 g fehérje van, de a szójatejben 3,6 g, a sima bolti 2,8%-os tehéntejban viszont csak 3 g! Persze nem tudom, milyen fajta fehérjék, de mégis...

 • 2007.10.31 09:22:22in_my_opinion

  vikimanka: miért kéne, hogy "tejes nyalánkságokat" kapjon egy kicsi gyerek? Ne érts félre, felőlem nyugodtan adhat ilyesmit egy kicsi gyereknek az anyja, de nem gondolom, hogy ezekre valóban szüksége van a babáknak. Egyébként pedig azok közül, akik nagyon ellene vannak a tejnek, sokan adnak tejtermékeket, mert az már más, mint maga a tej. Olyan ez, mint hogy sokan nem szeretik a tejet, de a sajtot például igen.

 • 2007.10.31 09:27:31boglár

  juta, ha tejallergiás a gyermeked, sajtot meg savanyított tejtermékeket sem szabad neki adni, meg "sima" tápszert sem, ezekben ugyanúgy benne van az allergizáló fehérje.

 • 2007.10.31 12:13:58Hogolyo

  sziasztok,

  Kecsketej. egyéves korától. Előtte kilenc hónapig anyatej, majd Sinlac. Alig vártam már a tejet én is. Ő is, mert a mai napig imádja. Ellenőrzött állatoktól, nagypapi hozza kéthetente vidékről. Lefagyasztjuk adagokban és kiolvasztunk mindig egy üveggel. egyébként tejérzékeny a két és fél évesem: a tehéntejet nem bírja, de szerencsére a savanyítottat kis mennyiségben igen. Így joghurtot, krémtúrót ehet:)

 • 2007.12.06 10:38:29starbuck

  Nem olvastam a hsz-okat, ezért bocs, ha ismételnék.  A rizstejjel is érdemes vigyázni, mert ritkán, de előfordulhat, hogy rizsfehérje okoz allergiát (ez egyébként a tradicionálisan rizst fogyasztó országokban nem is olyan szokatlan), nálunk épp ez a helyzet.  Rizstej, pép helyett ilyenkor meg lehet próbálni a kölest, mely 6 hónapos kortól adható, gluténmentes, ráadásul az egyetlen gabonaféle, mely teljes értékű fehérjéket, létfontosságú aminosavakat tartalmaz.  Gluténtartalmú a zab, a legmagasabb a zsírtartalma a gabonafélék között, sokan szeretik.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta