SZÜLŐSÉG

Megszületett Abigél, a harmadik Poronty-bébi!

2007. október 24., szerda 16:51

Utoljára másfél napja tartó, rendszertelen fájásokról számoltam be itt a Porontyon, ahol az egész terhességemet megosztottam mindenkivel, akit érdekel. Szerencsére úgy tűnt, sok mindenkit érdekel, amiért utólag is nagyon hálásak vagyunk én és Abigél is, aki végre megérkezett, és már itthon is van velünk, bár tény, hogy nem adta könnyen magát.A szerdai rendszertelen fájásokból csütörtök reggelre lettek rendszeresek és egyre erősebbek. Tízre ötpercesek lettek, így ismét bementünk ctg-re, a kórház felé már háromszor kellett megállni, mert ezek a fájások már nem vicceltek. A gép azonban még mindig elégedtelen volt velem, meg a fájásaimmal, így kocsiba vissza, haza, aztán délután kettőre vissza a kórházba, azt mondta a szülésznő, akkor már vigyük a cuccot is. A gép végre igent mondott, maradunk, szülünk!Én azt hittem kapok valami kórházi ágyat, mert ha ez így megy tovább, további két napig is eltarthat, amíg kijön a gyerek, de nem, rögtön a szülőszobára mentünk, a fájások azonban nem sűrűsödtek. Én még olvasnivalóért is elküldtem a gyerekem apját, nehogy unatkozzon, ha én még itt sétálgatok két napig. Az alatt a biztonság kedvéért kértem egy beöntést, ami nem is volt olyan rossz, mint vártam, aztán tovább vonulgattam az ötperces fájásaimmal. Egy idő után Ági, a szülésznő azt mondta, üljek be a meleg zuhany alá, hátha egy kicsit segít, abban a pillanatban azonban ahogy kinyitottam a zuhanyfülke ajtaját, elfolyt a magzatvíz, vagyis a folyt az enyhe kifejezés, inkáb kiömlött, én meg nagyon megijedtem, ekkora mennyiségre nem számítottam.

Úgyhogy csak néztem a földre ömlő sárga lét és kiabáltam, hogy Ági, Ági. Ekkor meg is vizsgált, és kiderült, hogy két napi vajúdással sikerült másfél centire kitágulnom, ami az édeskevésnél is kevesebb. A víz után kicsit felgyorsultak az események, ekkor már hárompercenként jöttek a fájások és olyan erővel, hogy keményen kellett lélegeznem és markolnom a zuhanyzóban a kapaszkodót, hogy elviseljem. Kimásztam a zuhany alól, ekkor ért vissza a gyerekem apja, és vele együtt a szülőszobán sikerült olyan pozíciót találnunk, hogy úgy éreztem, maximálisan kezelni tudom a fájásokat, konkrétan egy kemény zongoraszéken ültem ringatózva, és amikor jött a fájás belemarkoltam a nyakába. Ági alám tolta egyszer a labdát, amiről azonnal felpattantam, annál kényelmetlenebb dolgon még soha nem ültem, nekem tökéletes volt a zongoraszék. Hétkor jött meg a doktornő, de ekkor még mindig csak három centit tudtam felmutatni.Nagyon lassan haladtunk, így hát döntenünk kellett különböző kérdésekben, például abban, kérek-e oxitocint. Mondtam, hogy én ezt nem tudom eldönteni, erre mondták, hogy pedig dönteni nekem kell, mert én szülök. Kérdeztem javasolják-e, mondták igen, és azzal együtt rögtön az epidurális érzéstelenítést is, mert az oxitocin hatására sokkal durvábbak lesznek a fájások. Eredetileg epidurális érzéstelenítést sem akartam, de utólag nem értem miért, azt kell mondjam, ez az egyik legjobb dolog a világon. Egyszerűen nem tértem magahoz a csodálkozástól, hogy így is lehet szülni. Éreztem persze a fájásokat, amik az oxitocin hatására egyre sűrűbben, két percenként jöttek, de fájdalom helyett inkább feszülést, keményedést éreztem, na meg azt, mintha minden összehúzódásnál egy asztalt akarnának átpréselni a fenekemen. Ez mondjuk nem volt kellemes, de szörnyű sem.

Érdekes volt közben megfigyelni Abigél útját, aki a durva oxitocin ellen már nem tudott védekezni, így kénytelen-kelletlen elindult kifelé. A magzatvíz folyás megszűnt és egyre erősebb lett a feszítő érzés. Nagyon lassan ugyan, de haladtunk, este 11-re értük el a nyolc centit. Aztán ott meg is álltunk. A víz újra folyni kezdett, a keményedések ritkultak, ám ebből én még nem érzékeltem semmit, csak annyit, hogy jé, jobban lettem, de végig egészen biztos voltam benne, hogy ha lassan is, de haladunk. Ezért mikor hajnali egykor elhangzott a „császár” szó, szinte sokkot kaptam, hirtelen nem értettem mért, hiszen olyan jól haladunk. Ebben a kérdésben azonban Abigél döntött, elindult bár kifelé, de hamar rájött, ő itt bizony nem fér ki, ezért szépen visszafordult, azt mondta egykor a doktornő, hogy a tágulás teljesen megállt, és annyira nincs beilleszkedve a feje, hogy az ujjával is ki tudja mozdítani.

Onnantól egyszerűen nem értettem és nem is nagyon emlékszem, hogy mi történt, kétségbe estem, hónapokon keresztül szülni készültem, és akartam is, mindent elovastam a szülésről, amit csak lehet, megittam az összes szar ízű gyógynövény teát, megettem az összes bogyót, készültem testileg, lelkileg, ahogyan csak lehet, és nagyon szerettem volna átélni. Emellett azonban volt egy másik tényező is. Engem még soha nem műtöttek semmivel, kórházban sem voltam, csak egészen kicsi koromban, és féltem ettől az egész környezettől nagyon, jobban, mint a szüléstől. Félelmem be is igazolódott, bár eltöltöttünk több mint tíz órát a szülőszobán és az egyik felem már hajlott volna a „mindegy, csak legyünk túl rajta megoldásra” a másik énem retteget a műtéttől, amikor pedig közölték, hogy a gyerekem apja nem jöhet be, azt hiszem hisztérikus állapotba kerültem, még az egyik kezemet is sikerült kihúznom a szíjból. És mindezt úgy, hogy az agyammal egy percig sem kételkedtem benne, hogy a császárra szükség van, és azt hiszem az ilyen helyzetek azok, amiért nagyon fontos az orvos és szülésznő választás. Mi annyira megbíztunk mind a kettőben, hogy soha egy percig nem kételkedtünk abban, amit mondtak, vagy javasoltak. És ez nagyon-nagyon megkönnyítette nekem az egészet.A műtétből csak a remegésre emlékszem, meg hogy állandóan kértek, hogy ne mozogjak, de nem tudtam mit csinálni, megállás nélkül reszkettem, nem tudtam kontrollálni. Aztán nagy gyömöszölést éreztem a gyomromnál és kiszedték Abigélt. Sajnos azonnal elrohantak vele, így nem láthattam és nem is tudtam róla semmit, ami nagyon rossz volt, mert körülöttem mindenki arról beszélt, hogy milyen nagy haja van és milyen hatalmas. Kicsit később jött vissza az altatóorovos, és csak annyit mondott: négy tizenöt. Aztán behozta a szülésznő már megmosdatva és odatette a fejem mellé, miközben még a hasamat varrták. Nem sokra emlékszem, csak annyira, hogy nagyon sima volt a bőre és sampon szaga volt. Nem ragozom tovább a műtétet, mert úgy éreztem, soha nem ér véget, ennek megfelelően tudnék róla hosszan értekezni, ráadásul éppen egyágyas szoba sem volt, így a gyerem apjával 30 másodpercet beszélhettem, aztán már toltak is be egy szobába, ahová ő nem jöhetett. Csak reszkettem a neon lámpa alatt infúziókkal és azt gondoltam nagyon sokáig fog tartani, amíg én ezt elfelejtem. Aztán egyszer csak behoztak egy csomagot a szobába és rátették a mellemre. Abigél azonnal szopni kezdett, és akkor tudtam, eddig tartott a „nagyon sokáig”, és minden el is van felejtve. Aztán csak feküdt ott a csupasz mellemen, és mind a ketten elaludtunk.

Abigél születéséért nagyon sok mindenkinek tartozunk köszönettel. Családnak, barátoknak, és mindenkinek itt a Porontyon, aki izgult értünk és legfőképpen Rákóczi Ági szülésznőnek, és Bábinszki Ágota doktornőnek, akik lehetővé tették hogy az egész terhesség és szülés során végig biztonságba érezzük magunkat, és biztonságban érkezzen hozzánk Abigél. És köszönet a Kútvölgyi Kórház szülészeti osztályának is, ahol a csecsemős nővérek szinte szerelmesek az összes babába, és ennek megfelelően is bánnak velük. Engem még az sem zavart, hogy mindegyik nővér szinte teljesen ellenkező dolgokat mondott a szoptatásról, kiszemezgettem magamnak a hasznos dolgokat és Abigél most már egy porszívót megszégyenítő teljesítménnyel szopik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.24 18:41:03Alvomacko

  MM: nagyon-nagyon gratula és sok boldogságot a csodaszép nevű kislányodhoz! Jól megszenvedtetek ezért a szülésért, de már az írásodból sugárzik, hogy megérte! :-)

 • 2007.10.24 18:47:26kisbalas

  Véééégre!!!! Ezt vártam már mióta ;))) el is pityeredtem... Gratulálok a nagylányhoz!

 • 2007.10.24 18:52:19manci

  MM: hát eljött ez a pillanat is! néha már én is azt hittem, hogy tényleg bekerülsz valami rekordok könyvébe! :)))

  De megnézve ezt a gyönyörű kisbabát, megérte rá ennyit várni! :)))

  Nagyon-nagyon sok boldogságot nektek!

 • 2007.10.24 19:07:24begyszli

  Aztaaa! Aztaaa! Hát ez nagyon-nagyon jó hír! Nagyon sok boldogságot nektek! De jó! Jaj, de nagyon jó!!!

 • 2007.10.24 19:07:28marywolf

  Én nagyon büszke vagyok rátok, ha lehet ilyet mondani.

  Nekem a leírásból úgy tűnik, hogy abszolute hőskét csináltad végig az egészet, mégha néha kicsit el is bizonytalanodtál.

  Ha félni kezdek a szüléstől, akkor megint elolvasom a soraidat, mert engem megnyugtatál maximálisan, mert bármi történik, akkor is végig lehet csinálni, ezt eddig nekem még egy írás sem adta a szüléshez.

  Szóval köszönettel tartozom.

 • 2007.10.24 19:15:32Anyanyanya

  Gratula, gyönyörű kislány.

  Az én lányom is hasonlóképpen született (nem akart beilleszkedi, császár). Azt hiszem ilyenkor tényleg rengeteget számít a jó és megbízható orvos.

  MM gyógyulj gyorsan! A kislánynak pedig jó egészséget.

 • 2007.10.24 19:39:33cecameca74

  Sok boldogságot kívánok az egész családnak és rengeteg boldog pillanatot.

 • 2007.10.24 19:54:39opti

  Popimami, ha jól emlékszem: Piroska.

 • 2007.10.24 19:59:12nagbri

  Gratulálok babának és mamának egyaránt, és jó egészséget!

 • 2007.10.24 19:59:27eszter

  ezt én is megkönnyeztem. Itt:  Aztán egyszer csak behoztak egy csomagot a szobába és rátették a mellemre. Abigél azonnal szopni kezdett, és akkor tudtam, eddig tartott a „nagyon sokáig”, és minden el is van felejtve.

  Nagyon sok szeretettel gratulálok, és 110 évig tartó jó egészséget kívánok!  Én még Szegedről ismerem Ágotát, nagyon jól tettétek, hogy megbíztatok benne, klassz csaj.

 • 2007.10.24 20:46:50zuzujht6zw

  Gratulálok a baby érkezéséhez végig követtem az eseményeket,remélem folytatjátok a történeteket kíváncsi vagyok a folytatásra is. Én 20 éve szülzem az első 18 a második és 15 éve a harmadik gyermekemet, de még most is vonz a szülé születés körüli misztérium!!! Mert szerintem ez a nők leg csodálatosabb időszaka életet adni!!! üdv mindenkinek.

 • 2007.10.24 20:50:22Ditke

  Abigél kedves! Gratulálunk, légy nagyon boldog kisbaba!  Mary, napok óta nézegetem a porontyot, nagyon szurkoltam. A császárt ne bánd egy percig sem, nem könnyű elfogadni, de Abigél élete múlt rajta, szóval nem kényelmi szempontokból történt. Gyógyulj, pihenj, és élvezd az anyaság minden egyes percét!

 • 2007.10.24 20:51:09peppermint

  Isten hozott pici Abigél! Sok boldogságot és hosszú egészségben eltöltött életet kívánok mindnyájatoknak!

 • 2007.10.24 21:09:13Kiralylany

  Kedves Mother Mary!  Szuper csaj vagy!!! Gratulálok a gyönyörű kiscsajszihoz!!!!

 • 2007.10.24 21:18:22Pumatex

  Kedves Mother(!) Mary,  Igazán gratulálok a gyönyörű leányotokhoz. Sok kellemes porszívózást kívánok neki!!! :D:D:D

 • 2007.10.24 21:24:17rnagy8

  Hát megjött végre ez a kislány!!! Nagy-nagy gratula és csak a legjobbakat kívánom az egész családnak.

 • 2007.10.24 22:05:52Békanőci

  Gratulálok a gyönyörű kisbabához,és minden jót kívánok Nektek!

 • 2007.10.24 22:20:02papirbirka

  Gratulálunk. Isten hozta közöttünk a gyönyörű hajas babátokat.

 • 2007.10.24 22:20:56Pelikan

  Gratulalok Mother Mary! Nagyon edes Abigel kisasszony!!! Kicsit onzon megjegyzem, akkor ez most azt jelenti, hogy nem irsz tobbe :-(

 • 2007.10.24 22:21:00Pelikan

  Gratulalok Mother Mary! Nagyon edes Abigel kisasszony!!! Kicsit onzon megjegyzem, akkor ez most azt jelenti, hogy nem irsz tobbe :-(

 • 2007.10.24 22:54:37gjuci

  Na végre megcsodálhatjuk a kishölgyet!

  Gratula, és Rád hasonlít!

 • 2007.10.24 23:13:33cozumel

  Gratulalok MotherMary!  Az en kislanyom is Abigel, de o mar harom eves.

  Remelem-a Te erdekedben:)-hogy, nomen non est nomen.

  Az en tunderkiralylanyom ugyanis ket es fel eves koraig nem aludt at egyetlen ejszakat sem...  Hicudzsi!  En akkor dontottem a lanyom neve mellett, amikor kb. 10 evesen lattam a filmet. Es majd 25 evvel kesobb sem valtoztattam:-)

 • 2007.10.25 00:17:17Anyatünde

  MM, gratulálok én is.

  Gyönyörű a kislányod és a neve is. Hmm, jókora baba lett végül.  A császárral kapcsolatos érzéseidet át tudom érezni, nekem az elsőnél problémamentes terhesség végén, 10 nappal a szülés előtt jött derült égből villámcsapásként a császár a képbe. (Addig fejvégű és már beilleszkedettnek tűnt gyermók kapta magát, s megfordult egy mozgalmas hétfő hajnalban. Mármint számára mozgalmas, én csak hevertem, és aludni próbáltam...)  cozumel: MM Abigélje TERMÉSZETESEN csak enni és aludni (na jó, meg kakilni-pisilni) fog az elkövetkező 1-2 hónapban... ;-))

 • 2007.10.25 06:33:35andie

  Óóóóó, jaj, de jóóó, végre!

  Szinte még hajnal van, itt ülök és pityergek kicsit, tiszta dinka vagyok.

  Annnyira édes ez a baba,és MM, te annyira bátor és ügyes voltál. Nagyon gratulálok neked, neki, nektek! Sok boldogságot!

 • 2007.10.25 07:12:22fruzsb

  hu, de jó, és tényleg a Kútvölgyiben a csecsemősök totál szerelmesek a babákba, én is ott szültem.Ez nekem is olyan jó élmény marad

  Abigél gyönyörű, sok boldogságot, és egészséget!

 • 2007.10.25 08:07:14mbabszi

  Nagyon-nagyon sok boldogságot, gyönyörű baba.

 • 2007.10.25 08:42:42Leona

  MM: nagyon ügyes voltál, gratulálok a szép babához!

  A történet különösen meghatott, már csak amiatt is, hogy kísértetiesen hasonlított az én szülésemhez: túlhordás, 2 nap keményedés, huszonvalahány óra vajúdás, egy óra érzéstelenítés, tágulás megáll, derült égből császár. Ja és nekem is ilyen kis hajasom lett :) Szóval még egyszer gratula, jó egészséget mindkettőtöknek!!!

 • 2007.10.25 08:51:06gusztika

  Hurrá! Már nagyon vártam a hírt. Gratulálunk a gyönyörű nevű tündérkéhez, sok boldogságot Nektek! (Most már minden újszülött láttán bőgni fogok? ;)

 • 2007.10.25 09:02:26Miss Marple

  Most egy kicsit sírtam, mert annyira hasonlított az én 13 évvel ezelőtti történetemhez... Kútvölgyi, éjszaka, hatalmas kislány, minden... Igaz, engem akkor elaltattak, fene tudja, melyik a jobb.

  ISTEN ÉLTESSEN TITEKET!!!

 • 2007.10.25 09:09:17anyuska

  Gratulálok!!Nagyon édes kislány!Sok Boldogságot!

 • 2007.10.25 09:26:17yuyu79

  Gratulálok Nektek, MM! Csak kijött a Csöppség :-)

 • 2007.10.25 10:06:59marcangoló

  Éljen! Nagyon ügyesek voltatok! :-) Nagyon sok boldogságot, jó egészséget nektek! Várom a további történeteket erről a gyönyörű, gömbölyű lánykáról!

 • 2007.10.25 12:50:55gida

  Ennyi hajat! Gyönyörű szép kislány! Gratulálok Mother Mary, és nagyon sok boldogságot nektek.

 • 2007.10.25 18:09:54Különálló

  GRATU! :-))))

 • 2007.10.25 20:55:26jidele

  gyönyörűséges hajasbaba Abigél, üdv a nagyvilágban! Gratulálok a szüleidnek is, és a névválasztáshoz különösen, az egyik legszebb nevet kaptad szerintem a világon:)

 • 2007.10.25 20:58:33Nilüfer

  off: Jidele, téged meg mindenki keres minden topicban:) babzsáknak légyszi sms-t küldeni, hogy jól vagytok:) Köszi:)

 • 2007.10.25 21:32:15cantaloupe

  Abigel, Isten eltessen "nulladik" szulinapodon! Latom a kepeken, hogy a tudodnek semmi baja! :)

 • 2007.10.25 21:47:01kaposztalepke

  Nagyon sok boldogságot kívánok én is :)  Bocstok, mostanában kicsit átcsoportosítottam a dolgaimat, ide nem nagyon tudok figyelni, csak szúrópróbaszerűen benézek ide-oda...a babuk érkezését legalább próbálom követni..ha kellene, iwiw-en elérhető vagyok. Minden jót Nektek!

 • 2007.10.25 22:44:28kaktuszvirág

  Végre, végre, végre!!! Sokáig küzdöttél, Abigél, de mégiscsak a mamád győzött! :-)) Nagyon gratulálok és sok boldogságot kívánok Nektek!

 • 2007.10.26 10:26:35ani2

  Gratulalok! Jo egeszseget nektek!

 • 2007.10.26 12:35:29sme

  Kedves MM, gratulálok és jó egészséget nektek és jó babázást:-)

 • 2007.10.27 12:23:09sultzoldparadicsom

  Nem tudom miért éreznek a nők ellenálhatatlan vágyat, hogy mindenkivel megosszák a szülésük történetét, mindenki szül, némelyek többször is mi ebben a különleges, régebben a nők a szülést a pasik a katona élményeiket meségették unalmas bulikon, szerintem egy szülés legfeljebb az orvost érdekli, mégy az apákat sem nagyon, de igyekszenek titkolni

 • 2007.10.27 12:33:33Anura

  Hát sztem ha eddig nem tudtad, itt az eleven cáfolat, hogy igenis érdekli a nőket, hogy a másiknak ez milyen volt, milyen nem volt, és minden egyes megszületett gyereknek örülhetnek. A mesélés élmény, a közös élmények pedig összekapcsolják az embereket.

  Bár biztos van, aki úgy fogja fel, hogy "hát szültem, ez is megvolt, azt kész".

  Az apákról nem tudok nyilatkozni, de ha nem érdekli őket, hát nem olvassák vagy nem hallgatják meg, nem igaz?

  Én se olvasok autós szaklapokat.

 • 2007.10.27 12:40:57Alvomacko

  sultzoldparadicsom: és miből gondolod, hogy a katonatörténetek érdekelték a nőket? Így legalább 1:1 az érdektelenségek terén. :-)

 • 2007.10.27 13:05:35marcangoló

  Sultzoldparadicsom, ezért van ez az oldal, hogy ne az apákat, hanem egymást "untassuk".

  És hát "Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes"...

 • 2007.10.27 13:21:31szanna

  És ne felejtsük el, hogy vannak köztünk apák, sőt még születéstörténetet is írt némelyik...

 • 2007.10.27 13:48:12napos oldal

  brrrrr....

 • 2007.10.27 13:53:50marcangoló

  Na igen, ez már kiveri a biztosítékot.

 • 2007.10.27 19:14:22koaladia

  MM gratulaaaaaaaa a babához! Már szerintem nagyon sokan vártuk őt, és igenis kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan látta meg ez a kis angyalka a napvilágot, hisz már régóta ismerjük (hála az anyukája beszámolóinak)!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta