SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok - variációk az ünnepre

2007. október 19., péntek 10:00

Ha a hosszú hétvégén nem molotov-koktélt gyártunk és még kicsik a porontyok az adekvát telefonfülke-döntögető mulatsághoz, akkor se essünk kétségbe, lesz mit csinálni.

Az e hétvégi programkínálat legnagyobb előnye, hogy minden műfajú és fajtájú elfoglaltság megtalálható benne. Ennek különösen azért örülhetünk, mert az időjárás is épp ilyen lesz: hol esős, hol szeles, hol mind a kettő, de leginkább hideg. Viszont ha kisüt a nap, akkor tipikus késő őszi kiránduló idő. Ezért csak nézzünk ki az ablakon és válasszunk a lehetőségek színes palettájáról!

Ha netán mégis sütne, akkor kattintsunk a www.kirandul.hu-ra, ahol részletes túraajánlatokat olvashatunk a Budapest környéki hegyek és falvak érintésével. Nem csak az útvonal és a látnivalók, de a megközelíthetőség és az ajánlott életkor is meg van adva.

A nyugodt ücsörgést, csendes mesehallgatást kedvelő kicsiknek ajánljuk a Pagony programjait: pénteken ötkor mind a kettő Pagonyban Mesélő Pagony, mesével, rajzolással, énekkel, mondókákkal.

Az irodalmi vénával megáldott nagyobbacskáknak két ajánlatunk is van. Egyrészt tart még a nagyszerű VersFesztivál a Merlin Színházban, ahol különböző vidám színműveket és előadásokat tekinthetünk meg, előadóesteken vehetünk részt (ez inkább a szülőknek való). Nagyobb gyerekeknek ajánljuk szombaton 12:45-kor a Pázmán lovagot, majd az Übü királyt.

Másrészt vasárnapig még gyorsan beküldhetik műveiket a Meseíró pályázatra, ahol a 100 éves Pál utcai fiúk emlékére a Füvészkertben játszódó mesét írhatnak az általános iskolások egytől öt oldalig. Részletek itt.

A szavak helyett a zenét előnyben részesítő ovisok vigyék el a szüleiket vasárnap tízre a Cserepes Házba, Zuglóba (Vezér utca 28.), ahol magyar táncház lesz. Nem csak táncra, de mesére, mondókára és teljes körű lefárasztásra számíthatunk.

Nekik igazi szórakozást jelent majd a Millenáris megszokottan színvonalas hétvégi gyerekprogramja, ahol a reggeli ringató foglalkozást követően olyan dzsessz zenészekkel játszhatnak együtt, mint Dés András és Balázs Elemér. Déltől zenei-drámai kreatívkodás következik, majd A brémai muzsikosok diafilmen, élőhangszeres aláfestéssel. Délután kézműveskedés, hangszergyártás, négytől pedig a Karaván együttes, egy cigány család zenél, mindenféle zenei irányzatokat ötvözve muzsikájukban. Táncolni nem csak lehet, de kötelező is!

Az ünnepi hétvégén természetesen Állam bácsi is szervez nekünk programokat - és nem is feltétlenül rosszakat. Az én fantáziámat az alábbi indította be: "díszletfalak és korabeli járművek segítségével egy forradalmi harcokban szereplő utcarészlet kerül kialakításra, melyet több videokamera vesz egyszerre. Az önként jelentkező gyerekszereplők ebben az utcarészletben mozognak. Feladatuk: egy lyukas nemzeti zászlót egy kapualjból kilépve, az utcán lévő járművek között átfutva, egy harci jármű tetejére kitűzni. A forgatásról készült kb. 1,5 perces filmetűdöket a szereplők DVD-n ajándékba kapják." Remélem, a géppuskatüzet nem imitálják. A képregény-fanoknak 42 darab történelmi témájú plakát tesz a kedvére az ex-Felvonulási téren. A nagyobbaknak hasznos lehet az emlékpontok felkeresése, ahol kicsit érdekesebb tálalásban hallanak azokról a cseppet sem sajnálatos eseményekről, amelyekig az iskolai történelemoktatás annál sajnálatosabban szinte soha el sem jut. Corvin, Kossuth és Gellért tereken, meg persze a Felvonulásin ez is.

A kicsit régebbi hadi eseményeket kedvelő, lóról hátrafelé profin nyilazó srácok kerekedjenek fel és ügessenek be a Nemzeti Múzeumba, ahol személyesen Julianus baráttal, IV. Béla királlyal, Batu kánnal és egy korabeli várépítőmesterrel találkozhatnak. Megismerkednek a 13. századi Magyarországgal, a mongolok történetével és birodalmi törekvéseivel, a tatárjárás utáni újjáépítéssel. Útközben nyilazzanak le egy-két járókelőt, akkor biztos meglesz a fejenkénti ezres a belépőre. Mindez szombaton fél tizenegytől.

Ha inkább a gyárakra, semmint a régi idők vagdalkozásaira indul be gyermekünk, akkor ne hagyjuk ki a Budapesti Őszi Fesztivál Városi Sétáit. Most szombaton a Kelenföldi Hőerőműbe mehetünk el. Ha nem akarunk ennyire rizikós vállalkozásba fdogni, csak menjünk a Közlekedési Múzeumba és a PeCsába, ahol vonatokat fognak nagyközönség előtt restaurálni, illetve repülők és mozdonyok működésével ismerkedhetünk meg, többek között a Szputnyik fellövésének évfordulója alkalmából. Nem mellesleg éppen ezen a hétvégén lesz a Kézműves Kiállítás és Vásár, ahol nem csak a pénzünket szórhatjuk, de mind a hagyományos népi, mind a modern kézműves- és hobbytechnikáékat elésajátíthatjuk.

Ha a művészetek és a technika mind csak smafu (kamaszodó) gyermekünk szemében, mert már apró korában is a világ jobbításáért dobogott kis szíve, karácsonyra cserepes fenyőt vettet velünk és nem csaphatjuk agyon a szúnyogot sem, akkor küldjük el a Világrendetlenségi Fesztiválra. Az utcaszínházas demonstrációval induló eseményen dokumentumfilmek, beszélgetések, kiállítások szedik szét és rakják újra össze a globalizáció, szegénység, szolidaritás és aktivizmus kérdéseit. Péntek az élet és az élelem napja. Címszavakban: lázadás a tányérban, bio-vándornők, nagytőkés akció – igazán rejtélyesen hangzik, nem? Szombaton pedig asztal nélküli kerek-beszélgetés, klímatábor, ide az erőt! Azt hiszem, nem baj, ha így október 23-a tájékán az értelmes lázadás mikéntjét is megtanulják.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.19 22:36:21Paramami

    Az első bekezdés jó volt, jót nevettem rajta:))) Hát nem tudom, eddig molotov-koktélt akartam csinálni (ideje, hogy Blanka megtanulja végre, hogy kell, elvégre elmúlt már egy éves, na!), de asszem, így már nem lesz rá időm:)))

  • 2007.10.20 07:13:21babesz

    Szigligeten vasárnap és hétfőn Süllőfesztivál. Kézműves kirakodó, zene, tánc és természetesen süllő. www.sullofesztival.hu Csak legyen jó idő!!

  • 2007.10.20 13:41:16mókusfácán

    BABEsz: ha jó idő van,mi megyünk!!Imádjuk a halat!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta