SZÜLŐSÉG

Szülni egyszerű... vagy mégsem?

2007. október 15., hétfő 10:35

A minap át kellett vágnom annak a szülészetnek a folyosóin, ahol szültem. Misztikus helyként rémlett bennem a kép, most azonban csak egy kórházi osztályt láttam néhány fehérköpenyessel, friss anyukával és apukával.

Kívülállóként figyeltem, ahogy az újszülötteket mutogatják a büszke családtagoknak, ahogy az újdonsült anyukák friss sebeikkel kínlódva totyognak a mosdó felé és teljesen természetesnek tűnt, ahogy a szülőszoba előtt tördelték a kezüket a hozzátartozók.Mennyivel másabb benne lenni az örvényben, fájásokkal, nagy pocakkal poroszkálni hajnalban a szülőszoba felé és tudni, hogy ott bent valami végérvényesen megváltozik. Ijesztő, ám boldog várakozás. Ahogy átlépem a szülőszoba ajtaját, megszűnik a külvilág. Nem érdekel, hogy kint a család idegesen toporog, várja a fejleményeket, vagyis dehogynem, érdekel, de tudom: ez itt egy másik világ, ami odakint van, lényegtelen. Ez most az én napom, a mi napunk, semmi más nem számít. Brutális fájdalmak közepette megszülöm a gyermeket, kitolnak a szobába és még sokáig abban a másik világban lebegek, újra és újra végigpörgetem a szülésem óráit.

Most csak néztem a sürgés-forgást, de nem tudtam igazán átérezni. Közben kitoltak egy sápadt, de ragyogó szemű kismamát, karjában apró babával. Ilyen egyszerű ez. Kívülről.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.15 10:43:27fruzsb

  Nekem hasonló érzésem volt pár nappal ezelőtt.Ültem az uh előtt(nem terhesség miatt voltam), és egyre gyűltek a nagypocaku kismamák.Miután kiderítették ki ki után következik, természetesen beszélgetésbe kezdtek.Ki hanyadik héten van, ki megy már ctg-re, kinek hanyadik babája, kinek milyen volt az előző terhessége, és ehhez képest a mostani milyen, ki milyen nemű babát hord a szíve alatt, kinek ki a doktora, ki fogad szülésznőt, és ki nem, és miért stb, stb, stb.De tudjátok ti ezt, hisze ez szerintem mindanyiunkkal megesett.És én most kívűlről láttam mindezt, és mennyvel másabb volt, mikor én is nagy pocakkal részese voltam i,yen beszélgetéseknek...És milyen furcsa érzés volt most "csak"hallgatni:-)

 • 2007.10.15 10:53:26Miss Marple

  Ilyen helyzetekben nekem mindig az az első, ami beugrik, hogy milyen egy teljesen friss újszülött szaga és a bőre tapintása. Semmihez sem hasonlít, már a második nap sem olyan, mint legelőször: szinte teljesen zsírréteg nélküli, nagyon sima, puha és kicsit rugalmatlan, tiszta máshonnan-érkezett érzésű. Amikor rájöttem, hogy terhes vagyok a negyedikemmel, akit nem terveztünk, így nem is számítottunk rá, a meglepetésből felocsúdva az volt az első gondolatom, hogy legalább még egyszer újra érzem ezt a bőrt. (Éreztem is!) Mindig ez az érzés jut eszembe a szülészeteken, és furamód sosem a hetekig sajgó heg meg az ilyenek. Na jó, ennyit a pszichoanalízisemről! :)

 • 2007.10.15 11:26:57Borcsika

  Nekem asszem szülnöm kéne még, mert én egy szülészet láttán elérzékenyülök, és nyelem a könnyeimet, mert olyan boldog volt az az érzés, amikor megszületett a kisfiam, hogy mai napig hatalmába kerít az érzés, és könnybe lábad a szemem. Alig várom, hogy bemehessek a klinikára, hogyha csak pár percre is, de hadd pörögjenek az emlékek. És olyankor azt érzem, amit Miss Marple. Igenis át akarom érezni újra, hogy fáj. Mert jó volt, ami, illetve aki utána jött. Remélem, hogy jövőre majd újra átélhetem,és akkor majd megosztom újra a világgal, hogy milyen jó is újra átélni ezt az érzést. Akarom, akarom, akarom :DDD

 • 2007.10.15 12:54:20shovika

  Igeeen!!!Kívülállóként egész más!De elfelejteni soha nem lehet,hogy jártunk abban a világban boldogan.Amikor még a várakozást is másként fogadtuk.Én az elsővel olyan kiegyensúlyozott,felhőtlenül boldog voltam,hogy vizsgálatok után a világnak elmondtam volna örzött kincsem minden titkát.Amikor meg nem terhesen vissza mentem,írigykedve néztem az arcokat,hiszen azt láttam,amit annak idején én is a tükörben.?Ha csak szóbajön máris vágyom az érzés után,bármi is legyen!Hiába feledhetetlen élmény volt!Azt hiszem "beszélek" is a férjemmel,ha értitek mire gondolok!

 • 2007.10.15 14:07:18manci

  Egy hete jártam szülészeten, az öcséméknek gyönyörű kislánya született :)  Hiába vagyok az 5. hónapban, mégis kívülállónak éreztem magam a szülészetre belépve. Egyszerre éreztem csodálatot, irigységet, elfogódottságot, tiszteletet a frissen szült anyukák iránt. Ők most adtak életet egy kis embernek. Ez annyira megejtő, fantasztikus dolog! És ezt án kívülről nem egyszerűnek találom, pontosabban ez a szó soha nem jutott eszembe, hanem csodálatosnak.

 • 2007.10.15 14:07:37manci

  Egy hete jártam szülészeten, az öcséméknek gyönyörű kislánya született :)  Hiába vagyok az 5. hónapban, mégis kívülállónak éreztem magam a szülészetre belépve. Egyszerre éreztem csodálatot, irigységet, elfogódottságot, tiszteletet a frissen szült anyukák iránt. Ők most adtak életet egy kis embernek. Ez annyira megejtő, fantasztikus dolog! És ezt án kívülről nem egyszerűnek találom, pontosabban ez a szó soha nem jutott eszembe, hanem csodálatosnak.

 • 2007.10.15 14:07:47manci

  Egy hete jártam szülészeten, az öcséméknek gyönyörű kislánya született :)  Hiába vagyok az 5. hónapban, mégis kívülállónak éreztem magam a szülészetre belépve. Egyszerre éreztem csodálatot, irigységet, elfogódottságot, tiszteletet a frissen szült anyukák iránt. Ők most adtak életet egy kis embernek. Ez annyira megejtő, fantasztikus dolog! És ezt án kívülről nem egyszerűnek találom, pontosabban ez a szó soha nem jutott eszembe, hanem csodálatosnak.

 • 2007.10.15 14:10:10manci

  Na, ennyire azért nem volt érdekes a mondanivalóm! Bocsi.

 • 2007.10.15 15:38:31ildanyóka

  Miss Marple: Nekem is pont ez jutott eszembe. Az a finom bőr. Hm.. Szeretném még egyszer.... Pedig a másik szobában szundít egy 3 és fél hónapos. :-)  Két héttel a lányom születése után szült egy kedves ismerősöm. Bementem hozzájuk a kórházba (mondjuk néztek is a nővérkék, hogy mit keresek ott :-) )az újszülött élményért. Pontosabban az egy napos baba élményért. Amikor a szobába mentem, akkor csak a baba volt ott, és muszáj volt megérinteni, és közel menni hozzá, hogy szívjam magamba az illatát.  manci: Sebaj, azért egyszer elolvastam! :-) Nemsoká itt lesz a Te (pontosabban a Ti) időtök is. Valóban CSODA.

 • 2007.10.15 17:01:10ani2

  En is szeretnem mar tudni milyen erezni, simitani egy ujszulott csoppseget. De sajnos meg egy ideig nem lehet. Megigertem mar magamnak, hogy nem olvasok porontyot, nem sirok, nem panaszkodom, de mindig visszaterek az oldalaitokra es az ehhez hasonlo cikkek mindig megrikatnak. Szeretem olvasgatni es elkepzelni/remenykedni hogy egyszer majd velem is megtortenik ez a csoda.

 • 2007.10.15 17:39:43druantia

  Ani2, tudom, hogy mit érzel, én is jártam ebben a cipőben. Azaz nem, mert nekem még arra sem volt erőm, hogy ilyen oldalakat olvassak. Én tagadtam, hárítottam és túlkompenzáltam. Te már most ennyivel is jobb vagy, mint én. Nagyon szorítok neked.  Nagyon ronda lesz a kérdés, előre is bocsánatot kérek: ha sehogy sem fog összejönni saját baba, örökbe fogsz fogadni vagy csak sajátot szeretnél? (Ne haragudj, nem akarok a lelkedbe gázolni, csak tényleg érdekel.)

 • 2007.10.15 17:46:42druantia

  Amikor a szülés után a szülészeten jártam, valahogy önkéntelenül is mindig kihúztam egy kicsit magam, hogy tádádádááám! bent vagyok én is a klubban ám! :). Így, hogy már van gyerekem, nagyon jó érzés ilyen helyekre "járni". Csak az a furcsa, amit Tünde is írt: más esetében valahogy nem tűnik olyan nagy számnak az egész.  Oké, szép a baba, gyönyörű, de nem ugyanaz az érzés, mint amikor a sajátom született. Akkor minden különleges volt, soha még nem létezett a földön nála szebb, jobb, okosabb baba, soha senki nem volt még boldogabb anyuka nálam :). Legalábbis én így éreztem :). Még az idő is jó volt, ezerrel sütött a nap, és tényleg úgy éreztem, a világ közepe mi vagyunk.

 • 2007.10.15 18:02:24ani2

  Remelem lesz sajat, mar ketszer volt ugy, hogy lehet hogy sikerult, de nem. Nem kivanom azt az erzest senkinek sem. Lehet kicsit felre lettem ertve, az hogy meg nincs babank nem csak tolem fugg hanem fokent a helyzetunktol (parom most kapott munkat Nemetorszagban, en meg egyetemi hallgato vagyok meg) es a paromtol, ugy erzem O meg nincs ra felkeszulve. Aranyos mikor mondogatja, hogy jo lenne, de megsem akarja tudom.

  En is sokszor hitegettem magam, hogy meg van idom, meg csak 27 vagyok, de ha meglatok egy pici babat elszorul a szivem. Szoktam almodni is hogy nekem is van babam. Normalis ez?

  De ha vegkepp nem jonne a picur biologiai problemak miatt, akkor nyitott leszek az orokbefogadasra is. De egyenlore erre nem is gondoltam meg. De nem bantottal a kerdessel, mert meg nincs minden remeny veszve.

 • 2007.10.15 18:22:35druantia

  Jaaa :). Akkor én tényleg félreértettelek egy kicsit. Hiába, mindig magamból indulok ki. Szokjak le róla :).

 • 2007.10.15 18:29:06ani2

  Bocs, lehet en voltam felreertheto nagyon. De en ezt a helyzetet is erzem olyan rossznak. De csak egy lehetosegem lenne, arra meg nem is akarok gondolni. Ragaszkodok a paromhoz, igy varok...

 • 2007.10.15 18:30:38opti

  Ha szülészetet látok akár csak a tvben, vagy terhes nőt, vagy kisbabát, akkor egyrészről elérzékenyülök, másrészt hihetetlenül felerősödik bennem a vágy, hogy én is szeretnék terhes lenni, szülni, babázni megint! Na jó, ezt amúgy is nagyon szeretném, de majd csak kicsit később, viszont olyankor úgy érzem egy napot sem tudok már várni.  A másik, hogyha a gyerek nélkül megyek valahová, akkor olyan magányos vagyok, és zavar, hogy csak egy csaj vagyok nem pedig egy anyuka. Ezt nem tudom értelmesebben leírni. Vagy amikor valaki kérdezi hogy van-e már gyerekem, akkor úgy megdöbbenek, naná. Szóval nem jó amikor csak látszatra is a régi szerepembe bújok, mivel a nap minden percében anya vagyok. Na csak leírtam értelmesebben, az már más kérdés, hogy ez nem is kapcsolódott a témához. Sorry...

 • 2007.10.15 19:07:56Bürográcia

  Opti!

  Én tökéletesen értem. Jó néha gyerek nélkül mászkálni, lenni, de csajszinak is mindig anyuka vagyok.

  Amikor megszültem és a hasamon maradtak azok a rettenetes kék csíkok, teljesen összezuhantam. Egy év múlva, amikor már semmi nem látszott az alakomon abból, hogy szültem, nem győztem "kitakarni" a pocakomat, hogy látszódjon én már anyuka vagyok. Akkor hirtelen olyan lett, mint egy védjegy. Azóta tök rendben vagyok a kis csíkjaimmal.

  A szülészet varázslatos hely. Ott bugyog a születés körüli varázslat minden zugában.

 • 2007.10.15 19:40:49opti

  Tényleg varázslatos, ez a jó szó. Én meg ma tényleg csöpögős.

 • 2007.10.15 22:00:45animani

  Amikor megszületett a lányom, én is leírhatatlanul boldog voltam, de aggódás is vegyült bele (pl. tej beindulás, sárgaság) Amikor elvitték, aztán hozták vissza, egyből megismertem a hangját... De az illatát sajnos nem tudom istenigazából felidézni. A bőre tapintását se, csak a látványát. Olyan kis zsírtalanka, plöttyedt volt a karja!

  :-) A másodiknál rem., többmindenre tudok majd figyelni. Én most már néha szeretek gyerek nélkül "mászkálni", na nem kell nagy kimozdulásokra gondolni. Nélküle legtöbbször "ügyintézek", vásárolok, ami valljuk be, babával nehezebb. Ha viszont velem van, imádom, ha megkukkantják a járókelők. Sőt, néha azt figyelem, ki az, aki egyetlen pillantást se vet rá. Ált. pasik v. fiatalok, tutkó gyerektelenek, mert aki gyerekes, az ugye másképp néz egy picóra, bár itt épp akörül témázunk, h. mások szülése kívülről 'nem tűnik olyan nagy dolognak'; akkor tán más gyereke sem olyan érdekes, mint a sajátunk; mégis, egy kisgyerek látványa a legtöbb emberből legalább 1 félmosolyt v. odalesési ingert előcsal. (Vagy mégsem?)

  Tegnap sétakor egy nő, aki meg kutyát sétáltatott, ránézett a szépségemre és érzéketlen maradt az arca. Mielőtt elkönyveltem volna vmi rossznak, igyekeztem megmagyarázni: 1.) fáradt volt / rosszkedvű / beteg, 2.) trauma érte, ami friss. 3.) olyan ember, aki nem tudja kimutatni az érzéseit, 4.) elvált, csalódott, 5.) nincs gyereke, 6.) elvesztette a gyerekét stb... Mert hát hogy is lehet csak úgy elmenni mellettünk? :-) Ráérek, mi?

 • 2007.10.15 22:10:30animani

  Druantia, én is magamból indulok ki. Amióta van gyerekem, az összes többire máshogy nézek, pedig azelőtt is szerettem őket, de sztem "klubtagként" egészen más. És más kicsi fejét is megsimizem, meg mosolygok rá, dumálok hozzá a játszin, az érdeklődés meg őszinte. Néhány anyuka viszont kizárólag a sajátjával van elfoglalva, meg nem kérdezné, hogy vagyunk. Nem haragszom rájuk, csak nem tudom a dolgot hova tenni. Bocs, kicsit elkanyarodtam a témától. Hogy szülni egyszerű v. mégsem, hááát, a férjem húga nov. elején szül, majd visszagondolok a posztra. Ha megengedi a lány, jól megszagolgatom a babót, meg megfogom a bőrikéjét. :-)

 • 2007.10.15 22:21:24druantia

  Bőrikéjét :). Erről anyám jutott eszembe, aki alig várta, hogy a Peti megszülessen és ő megrágcsálhassa a könyökét :).  Animani, én is nagyon szeretek minden gyereket a világon (az a titkos nagy tervem, hogyha majd a Peti kiröppen, elmegyek Afrikába gyerekeket ápolni), de az enyém iránt valahogy még többet érzek. Olyasmi, mint amikor szerelmes az ember, csak sokkal jobb. Ezt éreztem rögtön, amikor megszületett.  Én mondjuk emlékszem a szagára, vagy inkább illatára. Meg az első szavaimra hozzá: "Édesem, milyen kis csúnya vagy! Mint egy kis szörnyecske!". Persze mindezt fülig érő mosollyal és kedvesen :). Anyám meg ott állt mellettem hüpögve, hogy ne mondjak ilyet az unokájára, és hogy milyen szép... Hát az is volt :). Gyönyörű.  Azt a pár percet soha nem fogom elfelejteni, amikor először megláttam "élőben". Ahogy rámkiabált amikor meglátott, hát az elmondhatatlan :). Anyám szerint megijedt, és azt jelentette az az "ÁÁÁÁGH!", hogy "Jesszusom, ki ez itt?!" :))).

 • 2007.10.16 11:39:10animani

  Igen, a saját gy. az tök más. :-)

 • 2007.10.16 12:08:26énisénis

  Én abba a kategóriába tartozom, aki látszólag éli a -mi is az új divatos kifejezés?- páros szingli életét és nem is akar gyereket! Pedig de, nagyon! Csak nem kívánom ezt boldog-boldogtalannal megosztani. A szülészetekre és friss babás barátnőkhöz tett látogatások kis túlzással nekem felérnek egy inkvizícióval! Az a finom babaillat, istenem!!!!! És miközben írigykedek, nagyon örülök ám mindegyik babának és szoktam is vigyázni egyik-másikra.

  Viszont egy kis off: Már többször "lebuktam" a párom előtt, hogy porontyot olvasgatok és először cikizett egy picit vele, de aztán néhány napja vacsi közben szóba hozta. Azt mondta, látja, hogy ez egyre komolyabban foglalkoztat engem. Olyan jót lehetett vele beszélgetni a gyerekvállalásról! Úgyhogy az eddigiekkel ellentétben már nem mutat teljes ellenállást! Repesett a lelkem, mert erről alig beszéltünk eddig és most azt mondta, hogy annyi ideje élünk együtt, szeret engem és simán el tudja képzelni, hogy legyen közös gyerekünk, "kiccsalád" legyünk" :))) Úgyogy jég megtörve...az elmúlt héten többet beszéltük a babavállalásról, mint az elmúlt 9 évben összesen! Bocs, kicsit hosszú lett, de olyan jó volt kiírni magamból! :) Szóval remélem lassan megtudom, hogy tényleg a saját mennyire más!

 • 2007.10.16 13:03:47manci

  énisénis: hú, ez nagyon nagy dolog!!! :)))

  Ebből hamarosan kisbaba lesz, érzem! :)

 • 2007.10.16 13:11:13énisénis

  manci, köszi! nem akarom szétoffolni a posztot, de tényleg tök jó! Eddig olyan reménytelennek tűnt! Minden baba születésénel elmondta, hogy milyen jó fej a bébi, de hát ő még nem...Most meg majd mindennap beszélünk róla! Minden adott hozzá! Eddig nekem nagy dilemma volt, hogy mi van, ha soha nem akar? velem meg csak szaladnak az évek!Hagyjam el csak, hogy legyen gyerekem, de én igazából vele képzeltem el. Szerencsére ő is velem! Már csak egy angyallélek kell, aki úgy gondolja hogy akar a babánk lenni! Hip-hip!

 • 2007.10.16 13:24:26cseresznye

  énisénis: ez csodálatos!

  Nagyon klassz az is, amikor egy fiút a párja iránti megértés, szeretet visz el a gyerekszándékig.

  Aztán meg, ha apa lett, legtöbb úgy csinál, hogy mindig is ezt akarta, és milyen bénák már a haverok, mit cicóznak azzal a gyerekcsinálással.

 • 2007.10.16 13:30:52Alvomacko

  énisénis: jaj, az olyan jó, amikor a férfi is akarja. És melletted jön rá, hogy veled szeretne közös gyermeket. Hűűűű, ez nagyon klassz!

  Hajrá! Aztán ügyesek legyetek! :-)

 • 2007.10.16 16:51:48Guruljka

  énisénis, nem is tudom mit mondjak. Olyan jó volt olvasni:))) Csak most jutottam ide,mert nyűgösséggel betegséggel van tele a ház, de most már tuti vigyorogni fogok:)

 • 2007.10.16 17:14:09koneko

  énisénis! Erre csak annyit: én is! én is! Jó Nektek/Neked. Most kicsit irigykedek, de csak kicsit. Mi is nagyon szeretnénk már babát, csak a piszkos anyagiak. :(  De olyan jó volt olvasni, amit írtál! Tessék belehúzni, a következő örömhírt is szeretném ám hamar. ;)

 • 2007.10.16 17:14:58koneko

  Guruljka! Jobbulást nektek!

 • 2007.10.16 17:35:46Guruljka

  koneko, köszi:) Most már azzal vígasztalom magam, hogy minden rossz széria véget ér egyszer...

 • 2007.10.16 17:57:28énisénis

  Lányok, köszi a velem-lelkesedést! Guruljka, gyógyulást mindenkinek nálatok! Még mindig a füled?

 • 2007.10.16 18:07:59Guruljka

  Még mindig...

 • 2007.10.16 19:32:33ani2

  Guruljka, jobbulast a fulednek!

  enisenis: Orulok a jo hireknek. Hasonlo cipoben jarok mint Te voltal. Remelem a parod komolyan is gondolja.

  Az enyem is hasonloan velekedett es piszkalt is a poronty mertektelen olvasasa (neha munka helyett is :( ) miatt. Mondogatja mar kb. fel eve, hogy jo lenne babo, de mindig csak mondja es mindig megilyed mikor lehetne. :(

 • 2007.10.16 19:46:46Moira

  énisénis: Ezt annyira jó volt olvasni! :-))) Remélem hamarosan lesz babátok!

  Guruljka:Ismételten küldöm a pozitív energiákat, gyógyulj meg mielőbb!

  ani2:Remélem nektek is összejön hamar a baba! Fel a fejjel.

 • 2007.10.16 20:11:25Alvomacko

  Guruljka: küldök neked pozitív energiákat! Nálunk a nehéz hetek lassan véget érnek és beköszönt a nyugalom időszaka néhány hétre. :-)

  Mert a Kicsi szobája még hátra van. De most már nekem is jobb a kedvem, bár még mindig nagyon sok van rajtam...

  De most jönnek a 4 napos ünnepek, mert a szombatokat kötelezően ki kellett vennünk. És még maradt 6 napom. Azt meg lehet, hogy Karácsony előtt veszem ki és akkor közel 3 hétig szabin lehetek. :-)

 • 2007.10.16 20:40:31Guruljka

  Lányok nagyon köszönöm:))) Nagyon aranyosak vagytok!! Most tövig rágom a körmöm, mert a Kicsi végre meggyógyult, de a Nagy beteg lett. Ráadásul vasárnap lesz a Kicsi keresztelője, otthon Baranyában. Úgyhogy utazás lesz a hétvégén. Ja és van még az én fülnyavalyám. Jó lenne már ha elmúlna fülzúgás, mert azaz ami nagyon le tud törni:( Szóval elkélnek a pozitív hullámok... Most megyek, mert életem párja azt mondta, hogy ma pedig kialusszuk magunkat punktum. És olyan igaza van, az is ránk fér...

  Alvomacko, nagyon örülök, hogy újra jövögetsz, meg már jobb a hangulatod:)) Csak a végére érek én is ennek a piszkos krehácsságnak... Pedig már a fogyás útjára is léptem ám:)

  Még egyszer köszi a jókat lányok, én megyek zuhanyozni aztán vár a fülgyertya és az ágy. Ja és írtam egy harapós posztot is, ami valszeg hamarosan megjelenik. Jó kekec, úgyhogy majd szidhattok is:))))

 • 2011.01.02 22:45:28ani2

  Sziasztok!
  Furcsa igy 3 ev tavlatabol visszaolvasni a kommenteket. Akkor el sem tudtam kepzelni, hogy nekem is lesz babam. Vegul 2 ev probalkozas es egy veteles utan most itt szuszog melletem a picikem.:) Kivancsi lennek, hogy veletek mi van. Enisenis, Neked vajon sikerult a babaproject? Remelem lat valaki, bar nem remenykedem valaszban, mert majdnem mindenki a bezzeganyan van.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta