SZÜLŐSÉG

Lea egy éves lesz és elbúcsúzik

2007. október 15., hétfő 11:50

Kedves Olvasóim, kösz a türelmeteket. Kicsit megkésve írok, mert szülinapom volt, és ez nagyon elfoglalt. Egyéves vagyok, és a mamáék kicsit túllőttek a célon, mert egy egész lakást vettek nekem ajándékba. Mások ilyet max az érettségire kapnak vagy még akkor sem.

Katt!

(Legalább megértettem, miért rakott mindent mindenki ronda nagy dobozokba.) Van benne saját szobám, nagyon bejön, abban van a játékaim egy része, meg a wcpumpa és a pelenkázóm. Ez utóbbi, a kedvencem, amit folyton ki-becsukok és ki-bepakolok, sajnos lesérült: kiszakadt az egyik fiókja, a mama szerint azért, mert ikejafijók.

 

Ez valami szörnyű betegség lehet, ennek ellenére sokat jártunk a fent nevezett helyen az elmúlt napokban, mert a) a szüleim mániákus pénzköltők, b) mindig mindent elfelejtenek, pedig hosszú listákat írnak. Kaptam még egy kisszéket is, mert a mama szerint cuki (mi lehet cuki egy széken??), az a nappaliban van, naponta vagy tízszer tíz másodpercre beleülök, olyan, mint egy minimászóka. Ezenkívül van saját homokozónk meg csúszdánk a kertben, meg egy csomó többi kisgyerek, nálam kicsit nagyobbak, de jól tudunk azért játszani. A legtutibb, hogy saját erkélyünk is van, ott vagyok a legtöbbet, ledobtam már róla a kalapácsot, a telefont meg egy kést. A régi szobám után csak első este sírtam, amikor is ráadásul pont sírás közben leszakadt a kiságyam alja – ne ijedjetek meg, nem estem nagyot, de azért azóta nem feküdtem bele. Újat nem kapok, meg lett szerelve, de én inkább a nagyágyon alszom.

 

Most, hogy egyéves lettem, a mama mindenkinek megengedte, hogy vegyen nekem valamit, ezért kaptam egy pár menő új játékot. Kismotort sajnos nem, mert egyikről sem ér le a mama szerint a lábam, ami mondjuk szerintem meg nem érv, hiszen ő tök jól tud tologatni anélkül is. A baj csak az, hogy elköltöztünk a kismotoros játszótér mellől, a mama meg nem akar egy kismotort is hurcolni velem a térre, és ezért teljes kismotorhiányban szenvedek. De szerintem előbb-utóbb orvosolják a problémát, ha megunják a kismotor-rabló akcióimat.

Azt hallottam, hogy ilyenkor szokás évértékelő beszédet tartani és ígéretcunamival etetni a népet, úgyhogy csapjunk bele ezekbe a formaságokba!

Az év, köszönöm, jó volt. A fejlődésem számokban nem kifejezhető, és pár rosszabbul sikerült nap, illetve hét kivételével jól szórakoztam. Az éjszakákat nem annyira szeretem, olyankor sokszor sírok, de a nappalok elég jók, főleg mióta tudok járni. Összegzésként elmondhatom, hogy

a) mozgás: a kedvenc foglalatosságom. Járok, mit járok, rohanok egész nap, a mama szerint kilométerórát kéne kötni rám, kisebb küszöböt átlépek, ki-bemászok réseken, guggolásból dolgokat felveszek, elviszek, a cipőmet elrejtem például, vagy viszem a mamának, mint kutya a pórázát, ha sétálni akarok. Ha pedig elháríthatatlan akadályba ütközöm, és a mama a közelemben van, akkor felnyújtom a kezem, és ő jön, és segít.

b) érzelmek: mindegyik megvolt már. Preferálom az idegenekkel ismerkedést, a mama szerint a papára ütöttem, bár neki elég sokat kell innia hozzá, a kora miatt. Meg mert nem mondják lépten-nyomon az arcába, hogy jajdeédes. A mamát kifejezetten szeretem, meg a kedvenc nagypapámat és nagynénémet. Ha meghallom a papa nevét, vigyorgok, mint a vadalma. Az ősz hajú nagymamámról tudom, hogyha ő jön, a mama megy, ami nem szép dolog tőlük, de azért őt is bírom, mert nem ő tehet róla.

c) értelem: a rokonaim szerint zseni vagyok, tudok kulcsot használni, elbújni, kukucsolni, számítógépezni, táncolni, a helyére viszem a dvdt, a wckefét, a szemetet, a telefont, tudok telefonálni, tapsolni, a mama ujjain számolni és még ezer más dolgot. Például csapból, szivacsból, spriccelőből, csőrös pohárból és sportkulacsból inni, valamint kérni a mamát, hogy töltsön bele, ha kifogyott.

d) beszéd: az alapszókincsemet megbízhatóan, stabilan használom és lassan, de biztosan bővítem. A mamának mondom, hogy mama, amikor nincs itthon és keresem, meg amikor nagyon örülök neki, hogy van. Ha szopni akarok, akkor mondom, hogy cici, meg csakúgy is, ha meglátom, és már ki is tudom zipzározni a mama pulcsijából néha. Ha kapok valamit, akkor azt mondom, hogy tössz, ha adok, akkor tess, ha meg kérek, akkor dadada. A kutyára lihegek, a teknősre csettintek a nyelvemmel. A telefont fülemre tett kézzel jelzem, és mondom is, hogy álló, franciásan. Ha mennék, vagy más megy (amit már abból is látok, hogy kabátot, cipőt, táskát vesz), akkor mondom és mutatom, hogy pápá. A papa nevét is tudom (Pozsi), csak nagyon nehéz kimondani. Meg a cipőt és a telefont is odaviszem a mamának, ha kéri, meg ha megtalálom, mert mindig elhányjuk valahova.

e) evés-alvás-sírás: villával teszem a kis falatokat a számba, a kanalat nem annyira szeretem, meg semmit, ami folyik vagy pempős és nem víz, csak amit meg lehet rágni, főleg, ha ropogós. Elvégre van nyolc fogam. Aludni nagyon nem tudok, délután alszom eg bő órát, ebéd után, meg este nyolc-fél kilenctől reggel fél nyolcig, de nagyon könnyen felébredek, úgy óránként, olyankor sírok és szopizni akarok az ijedtségtől. Sírni máskor nem is nagyon szoktam, csak ha a mama mást csinál, nem ad oda valamit, nem szabad, vagy le akarok lépni a járdáról, megvizsgálni az autók kerekét.

Egy szóval kicsi gyámoltalan krumpliszsákból rendes kisgyerek lettem.

Az ígéretek, amiket a nép hallani szeretne, de lelke mélyén, ha csak egy kicsike esze van, tudja, hogy csak ezért mondom:

a) ötven százalékkal csökkentem az étkezésenkénti kajával beterített terület nagyságát és ennyivel növelem is az evések rendszerességét,

b) hetven százalékkal csökkentem az éjszakai felébredések mennyiségét,

c) harminc százalékkal csökkentem az elesések mennyiségét,

d) csökkentem a papa és a mama kajáira és poharaira kivetett sápot,

e) a mama fürdése alatti sikítás hosszát.

Ezzel el is köszönök Tőletek – ezentúl egy kicsi jövőbeli bloggerkollegám fog nektek írni, a Gyerek, aki nem akart kibújni. De ne aggódjatok, nemsokára más formában újra felbukkanok. Jó volt írni nektek, viszlát és tössz a szavakat!

Lea

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.15 12:07:20szanna

  Hanna! Nem ér!!! Nem és nem! Mi lesz velünk Lea naplója nélkül?! Anna mindent utána csinált. Ha LEa megtanult ülni, nemsokára Anna is. Ha lépcsőzőtt, akkor Anna is, stb. Ha abbahagyod a naplót, Anna megáll a fejlődésben? :)

 • 2007.10.15 12:14:59kisbalas

  Boldog szülinapot Lea! ;) Hiányozni fogsz! Nem tudja valaki, hogy a Gyerek, aki nem akart kibújni, azóta nem bújt-e ki véletlenül? Olyan sokszor eszembe jut!

 • 2007.10.15 12:15:30esem37

  hát ez annyira de annyira édes volt, hogy könnyes lett a szemem! Boldog születésnapot!!!! Az ígéretek meg arra jók, hogy csak módjával tartsuk be őket. Nem szabad a nagyokat elkapatni :)

  Akartam Neked egy vicces képet küldeni, de itt sajnos nem lehet:( • 2007.10.15 12:17:06druantia

  Kicsi Lea, boldog szülinapot! Hiányozni fogsz, de remélem, tényleg megint felbukkansz hamar :). Szia!

 • 2007.10.15 12:37:40szanna

  Hanna! Írj belőle könyvet legalább...:)

 • 2007.10.15 12:51:23Anyanyanya

  Hanna, remélem hamarosan tényleg felbukkantok vhol. Nagyon boldog szülinapot Leának. Hiányozni fognak az írások.

 • 2007.10.15 13:11:20boribon

  Boldog szülinapot, kis Lea! Azért nagyon szeretnénk még hallani Rólad!!! (Meg fényképeket látni, ugyanis nagyon cuki vagy, de nem fényezlek tovább, tudod Te azt anélkül is. :-) )

 • 2007.10.15 13:27:07peppermint

  Kedves Lea! Isten éltessen sokáig! Nagyon sajnálom, hogy nem írsz több naplóbejegyzést nekünk. Ez volt a Porontyon a kedvenc olvasnivalóm. Nagyon fogsz nekem hiányozni. :-((  Sok puszi:

  Peppermint (aka: Csilla)

 • 2007.10.15 13:48:48gusztika

  Kedves Lea!  Boldogságos szülinapot! Hiányozni fogsz, de remélem, gyorsan visszatérsz a rajongóidhoz. :)

 • 2007.10.15 13:55:03Guruljka

  Kedves Lea!  Isten éltessen sokáig! Továbra is légy ilyen életrevaló, huncut kislány:)))

  Azért remélem anyukád néha szól rólad pár szót;)

 • 2007.10.15 14:05:31gida

  Isten éltesse Leát! Azért én is nagyon remélem, hogy nem a diplomaosztóján hallunk róla legközelebb. Hanna, a könyvírást én is szorgalmazom.

 • 2007.10.15 14:26:25hopotty

  Boldog szülinapot, kicsi Lea! Gratulálok a gyönyörű ajándékhoz, legyen benne sok örömötök :) Anyukádnak pedig üzenem, hogy ne hagyja abba az írást, és ha még Te is besegítesz neki, akkor abból mindenképpen valami szerethető, aranyos dolog fog kijönni - épp mint ez a napló volt, ami nagyon fog hiányozni.

 • 2007.10.15 14:28:13Alvomacko

  Isten éltessen Lea!

  Élvezd az új lakásotokat és hátha jobban alszol majd az új helyeden a saját kuckódban.

  És ne menj nagyon messzire, mert nagyon élveztem az írásaidat! Mindig olyan jókat nevettem.  És hol van már az a gyermek-aki-nem-akar-kibújni? :-)

 • 2007.10.15 14:44:47Paramami

  Nanemáááááá! Lea is folytathatná a naplóját, csak már nem babanapló lenne, hanem kisgyereknapló! Mother Mary babája is érdekel, nagyon is, de attól még Leához nem akarok hűtlen lenni!!!

 • 2007.10.15 16:20:30koaladia

  Én azért reméltem, hogy legalább a tinédzser kori sztorikig eljutunk :-(((((((

  De azért NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!!!!!!!!!!!

 • 2007.10.15 16:20:40koaladia

  Én azért reméltem, hogy legalább a tinédzser kori sztorikig eljutunk :-(((((((

  De azért NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!!!!!!!!!!!

 • 2007.10.15 16:22:27koaladia

  Komolyan gondoltam, mert 2x is elküldtem akaratomon kívül :-DDDDD

 • 2007.10.15 16:24:20énisénis

  Lea! Boldog szülinapot! Kár, hogy nem olvashatunk már minden héten! A mamádtól kérdezem: ez valami koncepció, hogy egy éves korig tart a babanapló? Vagy egyéb okból marad abba?

 • 2007.10.15 18:12:49marcangoló

  Lea, boldog szülinapot!

  Nekem is nagyon fogsz hiányozni, gyorsan talájatok ki valamit, hogy újra lássunk!

  De minimum egy találkozót!

 • 2007.10.15 18:43:33Pumatex

  Lea, hiányozni fogsz nekünk is nagyon. Boldog szülinapot, és azért néha írj nekünk, ha Anya odaenged a számítógéphez! Puszi!

 • 2007.10.15 20:50:28hupli4

  Kicsi Lea, Isten éltesen sokáig! Gyere vissza hamar, olyan jó volt olvasni az írásaidat!

 • 2007.10.16 06:46:21levendul

  ez a csikis kép nagyon menő :)  és kisgyereknaplót szeretnék én is, de komolyan

 • 2007.10.16 09:19:49papirbirka

  Boldog szülinapot nagylány!

 • 2007.10.16 09:22:16joshua

  Nézzétek meg a középső mobilos videót! Szerintem óriási!  gemini.blog.hu/2007/10/08/nehezkes_vagyok

 • 2007.10.16 10:00:43anyuska

  Isten Éltessen Kicsi Lea!

  Ez nem igazság,mindig úgy vártam a hétfőt,hogy olvashassak Leáról,mi minden történt vele!Nagyon fogsz hiányozni,várunk vissza!!

 • 2007.10.22 16:10:21Matyko

  Kedves Lea,  Mindig nagy orom volt olvasni soraidat ;)

  A szuleid is jo arcok, megtanultad toluk, hogy negyvenketto :D Es ez a lenyeg  Don't Panic!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta