SZÜLŐSÉG

A gyerek már megint kínozza a macskát

2007. október 4., csütörtök 12:10

Amíg terhes voltam, gyakran töprengtem rajta, vajon hogy fog kijönni a macska a gyerekkel. Túlságosan azért nem aggódtam róla, mert az ismerősöknél több helyütt is van macska és bébi, és mindenhol békében éldegélnek.Miután hazahoztuk Pankát a kórházból, a macska (egy Mia nevű 9 éves sziámi nőstény) eleinte szörnyen kíváncsi volt. Amikor azonban megmutattuk neki a gyereket, elmenekült, és többé a közelébe se ment. Viszonyuk arra korlátozódott, hogy amikor a bébi üvöltött, a macska kánonban nyávogott, engem biztatva arra, hogy oldjam meg a helyzetet. Ilyenkor persze a lábam körül tekergett, úgyhogy a gyerek okozta frusztrációt gyakran a szegény macskán vezettem le, miszerint nem túl finoman arrébb helyeztem lábbal. Mégse eshetek keresztül rajta gyerekestül.A macska számára a következő sokk akkor jött, amikor a gyerek mászni kezdett. Addig szívesen odaült mellé, és hagyta tépkedni magát, aztán odébbállt, mikor elege lett. A mászókorszakkal azonban vége lett az aranyéveknek, mint a mellékelt video is mutatja.Az érdekes az, hogy a legdurvább helyreutasítás a macska részéről a behúzott karommal ütés: még soha nem karmolta vagy harapta meg a gyereket, és olyanokat enged meg neki, amiért én már rég száz sebből véreznék. Úgy tűnik, rájött, hogy ez egy kölyök, és sok mindent eltűr tőle, amit a felnőttektől nem. Ha nagyon fáj az, amit Panka művel (ez általában így van), akkor egy darabig nyávog, aztán behúzott karommal odaüt (ettől a gyerek általában meglepődik és abbahagyja a tépést), aztán pedig elmenekül.

Néhány dologra azért fontos figyelni, például hogy a gyerek ne szorítsa sarokba a macskát. Nem tudom, ilyen helyzetben vadulna-e Mia, de inkább nem kockáztatok. No és aludni sem hagyom őket egy szobában. Mindenesetre úgy tűnik, ők remekül elvannak együtt. Szerintem ha a csecsemőt bemutatjuk a macskának, mint új családtagot, és igyekszünk a macskát is ugyanúgy szeretgetni, mint addig, akkor nagyon jól kijönnek egymással. Az állatok ugyanis éppen úgy féltékenyek tudnak lenni a kisgyerekre, mint a testvérek vagy éppen apa. Ezt pedig - mindegyik esetben - érdemes megelőzni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.04 12:26:16fruzsb

  Nálunk pont ez a helyzet, csak kutyával.Imádják egymást, ami a babánál abban nyilvánul meg, hogy egész nap ha teheti üldözi.Fültépés, bajuszhúzás, faroktépés, és a legritkább esetben simogatás.Ignác(a kutya)ezt baromi jól tűri, nem is értem hogyan.egy ideig ül, és keres a szemével, hogy csináljak már valamit.Ilyenkor én ott termek, és rendet teszek.De ha nem vagyok épp ott, vagy előbb unja meg a dolgot, egyszerűen odébbáll.megkeresi a lakás legeldugottabb, legsötétebb kis zugját, ahova még befér, és benyomul.Persze a gyerek percek alatt felfedezi, és kezdődik minden előlről:-(Ha már nagyon nem bírok még rájuk is figyelni, a kutyát kizárom a konyhába.Orr van egy kis nyugta.De ami a lényeg, hogy a kutya az elmúlt 16 hónapban még sosem kapott oda, egy morgást sem hallottunk tőle, csak tűr és tűr.Kicsit aggódom mikor elégeli meg, de talán ahogy nő a kisherceg meg lehet neki magyarázni(már most is próbáljuk, kevés eredménnyel)hogy ez fáj a kutyunak, és ne csinálja.

 • 2007.10.04 13:00:30mije

  Sziasztok. Nálunk egy éves volt a kutya, mikor a lányom megszületett. Mikor elkezdett mászni, készítettem a kutyának egy menekülő útvonalat búvóhellyel a kanapé mögött, ahová gyermekem nem tudta követni. Megjegyzem, nem sokszor használta a kutya, mert csak simiket kapott a lányomtól. MOst 5 éves, a gyerek 4 és a legjobb barátok a világon. Ott tartunk, hogy ha a kutya a szökésben van, én hiába hívom, nem jön vissza, ha a gyerek szól: Böki, gyeje vissza! - már rohan is. Amúgy német törpe pincher (dobermann kicsiban).  Barátnőm lánya szintén 4 éves, ott macska van, és a gyerek kegyetlenül nyúzza. A macska pedig igen kemyényen visszakarmol (múltkor éppen az arcán). A szülők pedig azt mondják, nem baj, a gyerek majd megtanulja, hogyan kell bánni a macskával. Csakhogy a gyerek nem tanulja meg. Ha eljönnek hozzánk, rögtön esne neki a kutyánknak is...

 • 2007.10.04 13:11:40másutt

  Macskam kb. 7 eves volt (ereje teljeben, kijaros kasztralt kandur, jo 6-7 kg!) amikor 2 kicsi gyerekkel osztotta meg a hazat.

  Bar a gyerekek (3 es 5 evesek) nagyon udvariasan kezeltek, es olyan edes merev gyerekpraclival ugyetlenul simogattak csak :D a cic mindig fel szemevel figyelte oket es betartotta a 3 lepes tavolsagot. Talan azert mert sipitoztak, talan azert, mert megerezte, hogy kiszamithatatlanok, nem tudni.

  Most, hogy kisbabank lesz par het mulva... alig varom, hogy ugyanaz a macska hogyan reagal.  Egyelore allandoan a hasamon ul, ami teljesen szokatlan nala... tutira erzi, hogy valami 'keszul'.

 • 2007.10.04 14:09:57begyszli

  Nálunk a gyerekek volt, hogy a kutyánkkal (labrador) aludtak el...illetve rajta, leginkább.

  A cicákkal már más a helyzet. A nagy cica símán elszökik a gyerekmancsok elől, de a kicsi nem tud-nem mer. Szegény! Nagyon jámbor állat. Pedig kap hideget-meleget, szó serint. Kisfiam hol a sütőbe dugja be és bekapcsolja rá a belső világítást, hogy a hűtőben hibernálja szerencsétlent. És hiába mondom, hogy ne tegye, mert ez nem jó a cicának, hogy fáj neki, a cica nem jelez vissza ezért az én kicsinyem csak nyúzza tovább.

 • 2007.10.04 14:15:28másutt

  huh begyszli, vigyazz a kaszkadormacskadra!

 • 2007.10.04 14:48:00papirbirka

  mije nagyon csodálkozom a barátnődön, ez elég ön és közveszélyesnek hangzik.

  A lányom amióta tud, boldogan rohan minden négylábú háziállat után. Kb. 1 éves korára sikerült megtanítani, hogy hol és hogy lehet simogatni őket úgy, hogy az mindenkinek jó legyen.

  Szándékosan nem is bántotta még senki, ő meg imádja az összes családban lévő kutyát, macskát.

  Az esti "ki alszik már" című altatásnak szánt felsorolásomba is bele kell venni minden ismert négylábút név szerint, figyelmeztet ha valakit kihagyok, akkor is ha az illetőt eddig csak egyszer láttuk, ha tudjuk a nevét, akkor barát és kész.

 • 2007.10.04 15:58:59hanna

  Lea a teknősnbek is labdát akar dobni, mint a tesóm kutyájának, és kicsit csalódott, hogy nem hozza vissza, péedig inti a kérem jelét

 • 2007.10.04 17:20:01másutt

  Kortol is nagyon fugg, az en 17 eves macskam nagyon jatszos kismacska volt es elvezte volna, ha huzigalnak elotte madzagot.

  Mostanra napi kb 25 orat alszik es meg elolunk es elvonul a paplan ala aludni! Nyilvan mashogy fog ra hatni a nyuzsi meg az ejszakai siras rivas.

  Meglatjuk.

  Nagyon jol alkalmazkodo tipus, rengeteget koltozott velem (3 orszag, kb 15 koltozes, kerteshaz es felhokarcolo) kinezem belole, hogy jo fej lesz.

 • 2007.10.05 19:39:06Döby

  moon,

  nagyon jót nevettem a post-on. Nálunk szórul szóra ugyanez volt, csak nekünk félperzsa cicánk van, hasonló vérmérséklettel. :)

 • 2007.10.06 15:09:19cozumel

  Ez a sztori ismeros! :D  Amikor 6 honapos terhes voltam az ikrekkel, megvettuk a gyerekagyat. Csak egyet, merthogy eleinte ugyis egy agyban alszanak majd.  Gondoltuk, van meg idonk, hogy a macskat, aki tuti kivancsi lesz, es tuti belemaszik majd, vizzel toltott sprayuveggel leszoktassuk az agyrol.  Hat, a macska meglatta a kisagyat, felenken megszagolta es soha fele sem ment. Az a macska, aki MINDEN butordarabot azonnal kiprobalt.  Szoval erezte o is, hogy itt valami keszulodik. A kicsik szuletese utan egyebkent velem egyutt volt depresszios, bar o hamarabb kilabalt belole! (kb. akkor, amikor rajottem, nem tudom, nincs szivem lekuldeni a franciaagyrol akkor sem, ha a gyerekek ott vannak velem.

  Van is olyan kepem, hogy az egyik szopik, a masik a vallamon bufizik, a macska pedig a masik oldalrol sasol diszkreten! :D

 • 2007.10.15 13:00:23Vvuk

  Párom most küldte ezt a linket, szerintem nagyon édes  www.dnaco.net/~vogelke/pictures/how-to-hug-a-baby/

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta