SZÜLŐSÉG

Gyerekkel két keréken

2007. szeptember 21., péntek 11:32

A Critical Mass kapcsán újfent fölmerült bennünk a kérdés, hogy mikortól lehet a gyermeket biztonságosan biciklivel szállítani. Vannak azok a bicikli után köthető kényelmesnek. ámde rettentő veszélyesnek tűnő utánfutók. Még esetleg Skandináviában vagy Hollandiában el tudom képzelni, na de Budapesten? Szerintem két nap alatt ólommal teli matrica lenne a gyerekemből.

A vázra szerelhető ülések viszont csak hajszálnyival szimpatikusabbak. Vajon előre vagy hátra? Hogy befolyásolja a bicikli borulékonyságát? Adjunk rá sisakot (mármint a gyerekre) vagy felesleges? A lábait is be kell kötni? Legyen dönthető? És egyáltalán hány éves kortól? Ha már tud ülni, nyolchónaposan besuvaszthatjuk, vagy egyévestől, esetleg kettőtől? Nem fázik meg a menetszélben? Nem csípi ki a csepp kis orcáit, hiszen mindig tiszta nyálas a  szerencsétlen.


És ha eltűnik a hátam mögül, volt gyerek, nincs gyerek? Rá merjünk menni a forgalommal terhelt autóutakra is, vagy csak bicikliúton, illetve forgalomtól elzárt területen használjuk (ami mondjuk Budapesten nem egyszerű)? Vagy várjuk meg, mire ők is tudnak rendesen biciklizni, és addig porosodjon a pincében szívünk csücske, ami kis vasparipánk?

Várjuk olvasóink tapasztalatait és ötleteit!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.21 11:44:53Vakmacska

  Sima műanyag gyerekülés, hátul,biztonsági övvel.  Amint megtanult ülni, még menni se tudott.Sapka,amit szépen rá lehet kötni, különben lerepül rögtön:)) Nagyon élvezi picikorától.  Lábbedugót sokáig használtuk, most már nem, három éves, és nincs amibe beakadjon.  Belváros nem, nagyforgalmú hely sem(ha nem ez a foglalkozásod, akkor te is ő is frászt kap,kicsapódó kocsiajtó miezmás), de máshol simán, Bp-en is.Kisuccák, parkok, bringaút, nagyonszélesjárda.  Stabilitást befolyásolja,főleg 10 kiló felett,marha nehéz emelkedőn menni vele... de így sportol a magyar anya.  Voltunk természetben, gáton, itt-ott vele (két bringa a kocsitetején odáig,jajjjj) és azt is nagyon élvezte mindenki, pedig én gyáva kocabiciklis vagyok,igaz néha bejövök azért dolgozni ide a kies Deák térre kőbányáról. Hát nagy élmény kerülgetni a nyóckerben a már reggel fél nyolckor sikerrészegeket,meg a Teleki térnél elcsúszni rohadtzöldségen, de én akkor is szeretek városban bringázni.Gyerekkel viszont 100x óvatosabb vagyok, hosszabb úton meg soxor inkább apa viszi, igaz, akkor enyém a kempingbringa, akkor azzal lehet szívni. • 2007.09.21 11:53:54p@rasztpicsa

  kicsit jobban be kell öltöztetni a gyerkőcöket, mert amíg mi izzadunk, addig ők mozdulatlanul kapják a menetszelet.  lábrögzítő nekem is feleslegesnek tűnik, le is szerelem mind a két ülésről.  borulni akkor lehet nagyot, ha leszálsz a bringáról és mondjuk tolni akarod. na olyankor megindul a háta. egy 20 kilós gyereknél nagyon kell tartani a kormányt.  ja meg a ficánkolás... ha van egy fél méteres rész, amin egyedül gond nélkül átsurransz, gyerekkel veszélyes lehet, mert ahogy mocorognak, néha nagyon kileng a gép.  és jó ha beszél folyton, mert akkor tudod, hogy még ott van mögötted. • 2007.09.21 11:56:21moon

  Külföldön 1 év alatti gyereket nem szabad biciklin szállítani, 1 év felett pedig gyerekülésben (ill. utánfutóban). Kenguruzni biciklin nagyon rossz ötlet (esésnél ráesel, megszúrja a kormány, megcsavarja a gyerek az orrod :) etc.) és sok országban tilos.

 • 2007.09.21 12:04:22Vakmacska

  Volt egy korszaka, amikor hátulról csipkedett,csak úgy mókából.... elmondtam néhányszor hogy "necsipkedd a seggem baba mert összetörjük a pofánkat..." aztán abbahagyta.Ugratni sem ajánlatos hátsó utassal, lehet zökkenni nagyot.Mondjuk én nélküle sem nagyon szoktam akrobatikázni, gyerekkoromban 3 hónapig tanultam biciklizni....

  Van bukósisakja, a sajátjára, utasként eddig elég volt a fület takaró sapka a menetszél vagy a tűző nap miatt.Még sose estünk el...lekopogni.Játékot szorongatni viszont azóta tilos,amióta a négysávos forgalom közepére ejtette a sárba amikor átkeltünk valami zebrán.Visszaszereztem,de nem volt egyszerű.

 • 2007.09.21 12:32:21fedaykin

  Ha már így átszoktam a Porontyra, ebbe is beleszólok:  Moon, ezt nem tudom, honnan veszed, 1 éves kor alatt is lehet szállítani őket, tulajdonképpen amikortól már biztosan ülnek. MOndjuk jobb elöl, az tény, szélvédővel. Vagy melyik külföldről írsz?  Menetszél nem probléma, a hátul ülő gyereket te véded, az elöl ülőt a szélvédő (ami nem olcsó, de megéri). Így néz ki:  www.dotbike.com/A_Resources/ProductImages003/P3154_125.jpg  Lehet, hogy kiakasztó, de én két gyerekkel szoktam tekerni, egy elöl, egy hátul, de van olyan anyuka az iakolában, aki hármat visz egyszerre (egy elöl, kettő hátul).  Az utánfutó nekem nem szimpatikus, bár az igaz, hogy egészen picit is lehet már benne szállítani és alvó babát is, ráadásul ha leakasztod, babakocsiként is használható, de nekem nagyon alacsonyan van. De azért elég sokat látok belőle.  A sisak azt hiszem a legtöbb országban nem kívánságműsor, hanem kötelező, Hollandiában nem, de ott minden autós látott már legalább egyszer biciklistát :-))

 • 2007.09.21 12:33:48mije

  Lányom másfél éves kora óta visszük őt biciklin, hátsó gyerekülésen, napszemüveg-sapka-sál-bukósisak kombinációban persze. Nagyon szeretett hátul pöffeszkednié élvezte, ahogy ringatózik az ülés (a miénk egyik része a biciklin volt, abba kellett belefogatni a gyerekülés villáját).

  Viszont mostanában nem hajlandó felülni. Sír, vagy ha fel is könyörgöm, félúton kezd el hisztizni, hogy le akajok szállni anya. Nos az meg nem élmény, egyik kézzel gyereket fogni, másik kézzel a biciklit, és bandukolni hazafelé...

  Úgyhogy most, 4 és fél évesen abbahagytuk a biciklizés e fajtáját.

 • 2007.09.21 12:37:14fedaykin

  Mije, az én lányom 4 és fél évesen már saját biciklivel járt iskolába. Nem akarta magát égetni a mama mögött :-)))

 • 2007.09.21 12:46:58mije

  bolletje, az enyém túl félős ahhoz, hogy megtanuljon két keréken biciklizni. Egyébként gratulálok a lányodhoz, hogy 4 és fél évesen már iskolába jár :)

 • 2007.09.21 13:14:13fedaykin

  Nem két keréken, hanem négyen :-)) Tudod, olyan kis segédkerekekkel.  Nem Magyarországon élek, itt nem óvoda van, hanem "előiskola".

 • 2007.09.21 13:19:18mije

  Értem-értem :)

  Segédkerekes bicaj nekünk is van, azzal nincs baj, de hát ugye kizárja a csalási bicilkizés lehetőségét.

  A lányom azzal kb. 5 km/h-val halad :-)

 • 2007.09.21 13:22:28ruju

  Na jó, akkor dicsekszem, nekem a 3,5 éves fiam már 2 keréken kezdte az óvodát. De ahogy látom, elég sokan vagyunk itt külföldről, ahol azért a helyzet nem összevethető a mo-ival (ill. BP-tel)  A cikkre visszatérve: BP-en én közlekedés jelleggel semmi esetre sem bicikliznék. A kocsi tetején kivinni a bicót a Városligetbe vagy akárhova pedig eszembe sem jutna. BP egyszerűen alkalmatlan a biciklizésre. A kedves autósok - és egyébként + a biciklisek - hozzáállása a közlekedéshez úgy általában kritikán aluli. (Mert egyébként lehet autóúton is biztonságosan biciklizni, csak hát az élni és élni hagyni nem egészen a magyar genetikai állomány sajátja. Bocsánat és tisztelet a kivételnek, stb. stb. Majd talán a mi gyerekeink?...)

 • 2007.09.21 13:51:01petya a barátságos :)

  Az utánfutó picit sem veszélyes, biztonsági öv van benne és elég masszív szerkezet, nálunk 2 gyerek mostanában abban szokott utazni. Nagyon praktikus oviba menet, 1 ember is kényelmesen vihet 2 gyereket. A 3. még pici, de jövőre már ülhet gyerekülésben mögöttünk. Be szoktuk kötni a gyerekek lábát is, elesés esetén ez megvédi attól, hogy a bicikli alá szoruljon. Egy párnát szoktunk eléjük kötni, akkor aztán alhatnak is, ha elringatta őket a gyerekülés.

  Aztán, ha a legnagyobb már elég jól biciklizik, jöhet önállóan, illetve elfáradás esetén vonórúdra akasztjuk.

  És szigorúan bukósisakkal, mi is és ők is.

  És közúton csak a kihalt kertvárosban megyünk, egyébként bicikliutak és járda. Meglepően sok helyre el lehet jutni így is.

 • 2007.09.21 13:52:41petya a barátságos :)

  Ja, amikor a középső még pici baba volt, az autós ülést (hordozó kagyló) szereltem fel a gyerekülés helyére, nagyon biztonságos volt és nagyokat aludt benne :)

 • 2007.09.21 13:59:05fedaykin

  Ruju, igen, ezt akartam már írni én is, hogy Budapesten azért nem mernék nagyon nekiindulni...  Petya65, autósülést felszerelni biciklire viszont tényleg tilos errefelé.

 • 2007.09.21 14:02:11petya a barátságos :)

  bolletje, miért is? Az egy kagyló, biztonsági övvel, és a rendes rögzítőpontjainál fogva volt rögzítve egy biciklisülés tartójára. Gyakorlatilag egy gyerekülés volt, amibe nem kellett ülnie a babának, mivel még nem tudott.

 • 2007.09.21 14:29:21fedaykin

  Petya65, megnéztem, igazad van, lehet, de csak egy speciális rögzítőelemmel.

 • 2007.09.21 14:32:26animani

  Én fosós voltam, így csak most nyáron próbáltuk ki a gyerekülést. Félelmem hamar eloszlott, persze nagyon óvatosan hajtok a kényesebb utakon, a kicsi meg élvezi. Meg mi is, mert már nagyon hiányzott a bringázás. Hát igen, néha hátrasandítok, ott van-e még... :-) Lábszíjból kiszedi a lábát, eccer a cipőjét is leszedte, meg eldobta és keresgélhettük a töltésen, az eső meg jól rákezdte... Nagy forgalmú helyeket kerüljük, így is túl sok az autó, én egy gyorsabb kocsi észlelésekor jól félrehúzódom, meg direkt a párom megy hátul, h. ha elcsapnának bennünket, ő fogja fel az ütést. Szomszédanyuka szerint a hátradöntő funkció felesleges - az ő gyereke mindig előrehajol. :-)

 • 2007.09.21 14:34:24animani

  Ja, 13 hónapos a lányom.

 • 2007.09.21 14:48:06tavaszkisasszony

  mi is jóval egy éves kora után vettük igazán hasznát, akkor már nagyon élvezte a hét végi csavargásokat (mi is!) elöl anya a gyerekkel, hátul apa, utóörsként. sokat csavarogtunk a rózsavölgyi-kamaraerdei utcácskákon, hegynek fel, völgybe le, ábrándozva, hogy majd egyszer egy kertes ház....

  Hát a súlypont tényleg máshol van egy megtermett bébivel, főleg, mikor a baromi meredek utcán hegynek fel tekerek a lekisebb sebesség mellett is lihegve, és hátulról jön a biztatás "gyojsabban, gyojsabban" és nyomatékul üti a hátamat egy gyengéd kis babaököl :)

 • 2007.09.21 15:09:30animani

  ... és nem hagy írni. Lényeg, h.ha lesz tesó, már sokkal bátrabb leszek és amint ül, bringázunk.

 • 2007.09.21 15:09:39Zsubi

  Szerintem biztonságosabb elől, vagyis nekem annak tűnik, mert akkor látom, akár fogom félkézzel, bár ez a biztosságból mégiscsak veszít.

  Minket a szüleim volt hogy elől- hátul vittek( mikor kettő is járt oviba egyszerre) aztán az első ülés lekerült. Így sokáig maradt a hátsó, nem beköthető/leköthető fa ülés. De ugye ez már huszonéves sztori, és nem is fővárosi.

 • 2007.09.21 15:25:10Csöre

  Egy éves korától van hátradönthető ülésünk (hátradöntjük, ha elaludt. Irtó ijesztően néz ki, de stabil!) Mondjuk kell hozzá nyakpárna. Korábban kendővel a férjem hátára kötve bicajozott.  Mije! Létezik (este, ha itthon lesz a férjem, küldök linket) olyan szerelvény, amivel a kisbicót - első kerekét megemelve - hozzárögzíted a tiedhez. Persze a pótkerekeket le kell szedni.. Ha csak ücsörög rajta, akkor utánfutó, ha teker is, akkor már tandem vagytok. Nem kell spéci biciklimárka, minden kerékpárra felszerelhető.

 • 2007.09.21 15:52:01tavaszkisasszony

  húú, azt én is láttam már ebay-en asszem, mutattam is férjnek, hogy milyen jó.

  csak a fel-leszerelés nem tudom, mennyire macerás.

 • 2007.09.21 15:55:27petya a barátságos :)

  Ez a speciális szerelvény a vonórúd és pl. a Decathlonban kapni néha. Nem olcsó (cirka 16000t) de nagyon megéri, mert egyszerre van meg a gyermek szabadsága, hogy önállóan biciklizhet, meg a biztonság, hogy haza is tudtok menni bárhonnan, még ha el is fáradt a gyermek.

 • 2007.09.21 15:57:17petya a barátságos :)

  tavaszkisasszony, a rúd, ha nem használod, a vázad mellé van visszahajtva, ha pedig használod, a gyerek biciklijén lévő rögzítőelemet egyszerűen beleteszed és egy karikával rögzíted. Nagyon gyors és egyszerű :)

 • 2007.09.21 16:04:34tavaszkisasszony

  Zsubi, a klasszabb gyerekülésekben ugyanúgy sokpontosan be van kötve, mint az autósokban.

  meg mi a gyerekülésben is adunk rá bicajos bukót.

  ja, és a lábikója is rögzítve van, a feneke alá meg vágott apája egy 10 centis szvacsból "alátét" lengéscsillapítónak, a budapesti utak bicajjal is brutálisak (minden szempontból, de itt most kátyúügyben értem). elöl a kormányzásban jobban tud zavarni szvsz. OK hátul meg lehet gerillaakciózni, de hát ez vérmérséklet kérdése is :) a sok lekötözés mellett (test, láb, fejen sityak) már nem is nagyon lehet mit rendetlenkedni (esetleg köpködni?...vagy nem tudom)  azért régen nagyimnál én is láttam apukát, a kis kosaras gyerekülő elöl, másik kiskosaras versenyző hátul, apu tekert haza, és mindkét gyerek aludt, fél kézzel igazgatta őket hol elöl, hol hátul. mondjuk ez is vagy húsz éves sztori, szintén vidéki kis utca ovijából hazafelé.

 • 2007.09.21 16:07:51marywolf

  Szerintem a sisak alapfelszerelés, én és a férjem is mindig használjuk. Baráti körben pedig minden gyereknek van és szeretik is, télen sapira ráveszik és egyiknek sincs vele problémája. Ja, de az egyiknek, de neki csak azért, mert az apja nem hajlandó sisakot felvenni és hangosan ócsárolja is, bár ő biztosnági övet sem használ a kocsiba, no comment.  A hintó nekem tetszik, bár itt Szegeden ez használható is, mert amerre mi járunk, ott elég normálisan van biciki út. Ismerősnek is van és jól megnéztem, szerintem nem vészesebb, mint a bicaj. Sajnos az autósok itt is elég figyelmetlenek, de valahogy mintha nőnek a bicajosok száma, remélem ez így is marad.

 • 2007.09.21 16:20:55moon

  bolletje: igazad van, nem talaltam konkret tiltast, csak ajanlast, pl itt:  www.helmets.org/kidseats.htm  ja es igen, adjatok rajuk sisakot! (meg hordjatok ti is :))  Parents should be made aware of the risks involved with these carriers, especially the possibility of severe head injury.

 • 2007.09.21 16:29:55tavaszkisasszony

  marywolf, a fiam kisbiciklijének a kormányára rá volt ragasztva a piktogram, hogy sisak, és ő nagyon édesen mondta is, hogy látod anya, ezt a biciklit csak sisakban szabad vezetni : ) és fel is veszi mindig, ami helyes és jó, hogy nem kell harcolni ezért.

  ha jobban belegondolok, nem nagyon látok már sisak nélkül bicajozó kissrácokat manapság.  petya65: bármilyen vázhoz jó ez a visszahajtható rúd, vagy csak a hagyományos fazonokhoz? • 2007.09.21 17:01:12marywolf

  tavaszkisasszony, ez nagyon aranyos.

  Itt azért még nagyon sokan nem hordanak sisakot. Engem két éve az egyetem könyvára előtt volt, aki kinevetett, meg megszólt.

 • 2007.09.21 17:45:25Nagylilik

  Itt van a Csöre által ígért link:

  www.trail-gator.com/  itt lehet Magyarországon kapni:

  www.bicaj.hu/ és baloldalt válaszd az utánfutókat  gyerekülésből nekünk nagyon bejött a hátulra szerelhető, csak egy esetben tudom elképzelni hogy jó lenne az előre szerelt: ha hátul már van egy gyerek :))  A dánok teherhordó triciklin szállítják a gyerekeket (akárhányat!), ld itt:

  halaszferenc.hu/bringa/koppenhaga

 • 2007.09.21 20:11:04levendul

  hát, fénykoromban én is vittem kettőt, ma már nem biztos, hogy merném, öregszem, de szerencsére a nagyok már egyedül nyomják  ha csak egy gyerek van sztem is jobb hátul, ha be van kötve nem szökik meg, bekötni meg úgyis be kell  csak sisakkal, ha csak öt méterre mennek is  ha meg durva a szél érdemes egy kis krémet kenni az arcukra ha elöl ülnek és nincs szélvédő, sztem hátul nem probléma

 • 2007.09.21 20:46:55ruju

  A sisak nálunk már a bicikliülésben is kötelező volt, így nincs is vita belőle, soha nem is volt: ha bicikli, akkor sisak. (A baj csak az, hogy nekem nincs, és most már sajna fel is tűnik neki, úgyhogy egyet sürgősen be kell szerezni :-))  Errefelé sokan használják az ufót, főként a többgyerekesek, mivel egy ugye hátul is elfér. Az ufó előnye egyébként, hogy később, amikor már mindenki saját bicóval jár, remekül belefér a bevásárlás, a homokozójátékok, stb...

 • 2007.09.21 21:09:12hupli4

  Én meg nem is tudtam, hogy van ilyen. Megnéztem a Csöre férje által linkelt oldalt. Állati jó dolog , nagyon tetszik.

 • 2007.09.22 04:37:09hanna

  Köszi az infókat. Egyelőre meg kell vizsgálnom, hogy a mi bicajunkra mi szerelhető fel. a www.bicaj.hu is tök jó. Úgyis szeretnék már egy új bringát:)

 • 2007.09.22 18:23:12Hicudzsi

  Csöre férje! Húú az az elöl tolós nagyon bejött nekem!

  Itt láttam már tandemeset (hátul gyerekbringa amiről ti is írtatok) meg sokan használnak utánfutósat, de ez a háromkerekű nagyon tuti utánanézek hátha kapni!

 • 2007.09.22 21:11:19Nagylilik

  Hát igen azok a koppenhágai teherhordó triciklik nagyon tutik. Meg az egész közlekedés. Van még hova fejlődni...  Ha nem találsz készen triciklit, akkor keresd meg Bringantit, ő hegeszt neked: www.bringanti.hu/  És ha kész van, mutasd meg nekem!!!!! hf1111 kukuc vipmail pont hu. Köszi!

 • 2007.09.22 22:17:34Hicudzsi

  Szia :)

  Megtaláltam a dán gyártó honlapját, mi jelenleg nem Magyarországon élünk így nem tudok most "brigantizni" :( közben kutatom hátha erre is szállítanak vagy ilyesmi :)  www.christianiabikes.com/english/uk_main.htm

 • 2007.09.22 22:22:41Hicudzsi

  Itt is lehet kapni, de 1000 Font azaz 370000 Ft. :( :( pedig úúúgy beleéltem magam :(

 • 2007.09.23 10:00:29fedaykin

  Hicudzsi, biztosan lehet venni használtan is.

 • 2007.09.23 10:03:38fedaykin

  Ezt az oldalt nézd meg:  www.tricycleweb.com/modellen.php?t=uk

 • 2007.09.23 10:08:51Hicudzsi

  bolletje :) Köszönöm! :)

 • 2007.09.23 20:51:04anyaallat

  ebből a műjaból a legjobb: uram az annó 80-as években így utazott az apjával biciklin: egy gyerek elöl a gyerekülésben, másik gyerek hátul a csomagtartón, harmadik gyerekek (az uram) apa nyakában!

 • 2007.09.24 18:09:37cukr

  én használom a biciklit rubcsi most 20 hónapos,de már tavasz óta ezzel járunk,és sose volt semmi para...az elején aszi ttem felborulunk,de 2 kör a parkolóban és hozzászoktam,most már gyerek nélkül lenne fura biciklizni.azoknak viszont ,aki 1ébként nm bicikliznek rendszeresen,nm ajánlanám

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta