SZÜLŐSÉG

Az ovikezdés is sokba kerül

2007. szeptember 21., péntek 08:00

Nehogy azt gondoljuk, hogy sokkal olcsóbban megússzuk a tanévkezdést, ha nem iskolába megy a gyerek, csak oviba! Milyen költségekre számíthatunk ovikezdéskor?Először is gondoskodnunk kell a gyerek élelmezéséről, a napi háromszori étkezés közel hatezer forint egy hónapra. E mellé a mi óvó nénijeink kérnek a szülőktől Nutellát, vajkrémet, mézet, lekvárt és egyéb kenyérre kenhető élelmiszert, mert sajnos nem egyszer kapnak üres kiflit vagy kenyeret uzsonnára, amit a gyerekek gyakran inkább nem esznek meg. A közutálatnak örvendő magvas kenyér is pillanatok alatt eltűnik, ha mogyorókrémmel kenik meg.A mi ovinkban remek hagyomány, hogy hetente egyszer két szülő 2-3 kiló idénygyümölcsöt visz be, amelyből az óvó nénik gyümölcssalátát készítenek. A legtöbb gyerek imád almát rágcsálni tízóraira, ez a mennyiség jó pár napig kitart. Általában egy szülőre évente kétszer kerül sor.

Van, ahol mindenkitől meghatározott mennyiségű papírzsebkendőt, vécépapírt, fogkrémet és fogkefét kérnek, nálunk pénzt szednek és közösen vásárolják meg a tisztasági felszerelést. Idén 3000 forintot kellett fizetni ezért.

Létezik még a csoportpénz, amely arra szolgál, hogy az év közben felhasznált anyagokat finanszírozzák belőle: rajzlapokat, színes ceruzákat, zsírkrétákat, festékeket és egyéb rajzeszközöket, kellékeket vásárolnak az összegyűjtött pénzből.

Ha valaki korán szeretné elkezdeni különórára járatni a kölyköt, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Kézműves foglalkozás, foci, aerobik vagy népi foglalkozás közül választhatunk, amelynek havi díja 3200-3600 forint.

A szórakozásról se feledkezzünk meg. Havonta egyszer-kétszer különböző együttesek jönnek az oviba. 500-800 forintért a gyerekek bábelőadást, színdarabot vagy gyerekkoncertet élvezhetnek a tornateremben. Ha a csoport kirándulni megy, az külön fizetendő terhet jelent.

És akkor még nem beszéltünk a felszerelésről: szükséges egy váltócipő, benti ruha, pizsama a délutáni alváshoz, játszónadrág az udvarra, tornacipő és tornaruha a testnevelés órákhoz. Ezen kívül az óvónők nagyon örülnek, ha a szülők bevisznek fénymásolópapírt, rajzeszközöket vagy gyakorlatilag bármit, amit a gyerekek tudnak hasznosítani.

Lehet hőbörögni, hogy sok a csoportpénz és magasak a költségek, de azért a legtöbb szülő hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni. Végtére is a gyerekéről van szó. Ő pedig megérdemli a friss gyümölcsöt, a gyerekműsorokat és a kirándulásokat is és az sem árt, ha van mivel rajzolgatni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.23 12:00:18Hicudzsi

  Ja csak három napot fognak járni az enyéim hetenként ez lesz 90 font támogatás nélkül.

 • 2007.09.23 12:12:03Hicudzsi

  kereset kicsit több a heti 4*90 fontnál. Basszus ne haragudjatok se fogalmazni se gondolkodni nem tudok ma.  Egyébként nekem tetszik, hogy a szülők besegítenek itt-ott odahaza, ez tényleg közösségépítő lehet. :)  Mi egy olyan bölcsibe vittük még otthon a lányunkat ahova nem volt várólista, sőt eléggé nem akarták odavinni a gyerekeiket a szülők. Nem értettük mi a probléma, mert a bölcsisnénikkel nem volt baj és a csoport többi tagjával sem. Ráadásul nem kértek tőlünk semmi nagyobb pénzösszeget vagy ilyen-olyan támogatást.

 • 2007.09.23 12:43:14katampusz

  én abszolút egyetértek macskamenta álláspontjával:

  aki nem tud kicsengetni havi 150-180ezret a gyerekének egy tisztességes (magán)oviért, az ne is szaporodjon.

  és ugye ez nem szegregáció.

  ????

 • 2007.09.23 12:57:44Hicudzsi

  nem, ez nem az :)

  ez mérhetetlen baromság :):):)

 • 2007.09.23 14:32:33Anyatünde

  Másutt, írod: "nem lenne tisztessegesebb NEM LEVONNI milliardokat a bolcsikre es ovikra es TB-re... hanem mindenki megvehetne mindezt biztositas, vagy tandij altal?"  OK, de akkor ide nekem azt a pénzt, ami most elmegy a nagy közös nihilbe! És akkor majd kicsengetem belőle az ovi díjat, meg a többit. Így gondoltad? :-))  Hicudzsi: akkor az angolokat már évszázadok óta nanny-k és egyebek nevelik?  Tkp. azon is vagyok kiakadva (nem csak most, hanem ha ez a téma előjön), hogy MINDIG csak Angliával, Franciaországgal, USA-val példálóznak. Hogy ott már 6 hét, 4 hónap, mittudoménmennyi (rövid) idővel a szülés után visszamegy az anyuka dolgozni.  Norvégiában, Svédországban mi a helyzet pl.? Konkrétan Norvégiával kapcs. van egy könyvem, ahol - többek között - erről is szó van, csak meg kéne benne keresni. Úgy rémlik, ott nem csak pár hete van otthon szülés után az anyukának.

 • 2007.09.23 14:52:03Anyatünde

  Katampusz :-))))  Hát ezt én már elcsesztem. Szaporodtunk, pedig...

  Max. nem jut be a gyerek a Harvardra. Meg a Yale-re. Na bumm.  (Lehet, hogy mire a gyerekeink egyetemre kerülnek, már a születéskori Apgar-pontszám is beszámít majd? ;-)) Akkor a Nagynak semmi esélye komolyabb helyre. 5/9 Apgarral...)

 • 2007.09.23 15:02:39macskamenta

  sosem szoktam a véleményemmel vitatkozók véleményére reagálni, most sem teszem, ugyanakkor egy dologra, mivel láthatóan félreértéseket szült, szeretném felhívni a figyelmet. Nem azt írtam, hogy mennyi legyen az óvódai térítési díj, és aki nem csengeti ki az mit ne csináljon, mit igen, hanem ha szabad magamat idéznem:  "érdemes utánaszámolni, hogy mennyibe is kerül egy óvódás"  azaz szigorúan költségoldalról próbáltam reagálni azokra a hsz-okra, amelyek annak a rengeteg állami támogatásnak a hollétét firtatták. :-)  egyebekben nagyon sokban "Másutt"-tal értek egyet, de ez egy babatopic és nem politikai. Szóval a téma ilyen vonatkozásait kerülve, de egy mondatban: nem értem, miért legyen ingyenes ovi, bölcsi, egy olyan országban, ahol pl. mindösszesen 37% fizet SZJA-t?  Norvégiában - ugy tudom - a gyerek egy éves koráig lehet otthon maradni, azt nem tudom, mennyi pénzt adnak hozzá. Plusz van azt hiszem hat hónap "apaszabadság" amelyet az apa kivehet a gyerek egy éves koráig, ha nem veszi ki, elvész. Egyébként "nyugati" országban sehol sincs 3 év fizetett otthonlét az egyik szülőnek, persze ez szüli azt is, hogy amit fizetnek, az annyi amennyi.  Svédországból származik az általam vázolt "mintaovi" viziója. Ott a nyolcvanas években nagy felháborodást keltett és az ovodai nevelés minőségének tarthatatlanságáról cikkeztek amikor a pedagógusonkénti gyerekszámot duplájára emelték. Kettőről négyre. Ugyanakkor nem szabad itt elmenni a svéd szocialista modell csődje mellett, amely az állam pénzügyi csődjét eredményezte: azóta már ott is rájöttek, hogy abban az országban, ahol adózni tényleg komolyan vett állampolgári minimumkövetelmény (s mindenkinek az adóbevallása nyilvános, neten megtekinthető, tehát Jörgen Jörgensen becsületességét a szomszéd ellenőrzi amikor hazaállít az új Volvóval: vajon miből is tellett neki rá?) és ahol egyébként Európa legmagasabbjai voltak az adókulcsok (akkoriban legalábbis) sem lehet az állami bevételekből a tökéletes szociális ellátást ingyenesen, vagy kvázi ingyenesen tartani.  De ez is inkább egy politikai topic lenne.  Én az egész hozzászólásommal annyit akartam csak hozzátenni a beszélgetéshez, hogy a.) ismerjük el, hogy egy óvóda drága üzem, és meg szerettem volna mutatni azt az árcédulát, amelyet itthon szemérmesen semmilyen ellátásra nem aggatunk rá, pedig szerintem kéne.

  b.) mindenki választhat: lakhelyet, országot, munkát, ovit, jövőt a gyerekének. Ha olyat választott, ahová festeni kell járni, vagy ha olyat, ahová otthonról visznek be mindent, akkor két helyes lépés van: tudomásul veszi és csinálja, vagypedig másikat választ helyette. És egy helytelen: használja ugyan, de panaszkodik és szídja közben. Utóbbit magam részéről nem tudom megérteni.

 • 2007.09.23 15:35:09kn

  okoska: de bizony, hogy olvassák! én legalábbis az összes könyvét elérhető közelségben tartom.

 • 2007.09.23 15:39:40kn

  "Jó óvódákból jobban felkészített gyerekek kerülnek ki, akik jobban helytállnak a jobb iskolákban, majd onnan jobb egyetemekre mennek és jobban fognak keresni, jobban élni életükben."

  biztos ez? hol a család hatása?

  amúgy kiráz a hideg az ovikban felkészített gyerekek hallatán. és miért kéne diploma a boldog élethez? nekem kettő is van de nem érzem sikeresebbnek, boldogabbnak magam a tesómnál, akinek "csak" szakmunkásbizije van.

 • 2007.09.23 15:45:29eino.

  Szerintem a gyereknek sok minden édesmindegy. Mi a fontos egy kicsinek? Legalább 2 éves korig legyen vele Anya (mert az csak 1 van), utána pedig olyan közösségbe kerüljön, ahol szeretik, megértik, segítik, és a minimális higiénia is megvan. Term. ehhez kellenek eszközök, de tök jó hozzá pl. az általunk bevitt, egyik oldalon nyomtatott A/4-es is. A kicsim olyan rajzokat rittyentett rájuk, hogy csuda. Sok-sok körjáték, ilyesmi feledteti a szegénységet.

  Az anyanyelvi izé, aki bejár - hát, ez egy oviban nem olyan szükséges szerintem, még akkor sem, ha húúdefontos mostanában a nyelvkérdés. Az első 2 évben többet volt itthon a gyerek, mint az oviban, ha meg nem folyamatosan hallja a nyelvet, hanem jókora kihagyásokkal, akkor meg minek. Amúgy mi másodjára németes oviba jártunk, nem anyanyelvű, csak szakos óvónénivel, aki dalokat, mondókákat, verseket tanított, meg alapvető dolgokat: köszönés, jó étvágyat stb., ilyesmik. Ezért nem kellett külön fizetni, de a nyelv valamennyire mégis benne volt a fülben a hiányzások ellenére, mert napi szinten használták ezeket az alapdolgokat. Ha valaki csak úgy bejár, nem biztos, hogy hatékonyabb. Meg nem is tartottam elsődlegesnek, hogy hatékonyabb legyen. Imádta az óvónéniket meg a gyerekekkel is jól kijött, és ez az első ovink után bőven elég volt.  Amúgy nem esem kétségbe, ha majd nem sikerül bejutnia valamilyen egyetemre , vagy nem beszéli jól a nyelveket. Érettségi után kimehet 1-2 évre, az nagyon sokat jelent.  macskamenta:

  ,,mindenki választhat: lakhelyet, országot, munkát, ovit, jövőt a gyerekének. Ha olyat választott, ahová festeni kell járni, vagy ha olyat, ahová otthonról visznek be mindent, akkor két helyes lépés van: tudomásul veszi és csinálja, vagypedig másikat választ helyette. És egy helytelen: használja ugyan, de panaszkodik és szídja közben. Utóbbit magam részéről nem tudom megérteni."  Hm.El lehetne képzelni azt a szitut, hogy valakinek NINCS választási lehetősége. Ezer dolog miatt. Pl. faluból nehéz bevinni a városba, ha nincs kocsid és történetesen te sem a városban dolgozol. Elköltözni sem egyszerű, mert a falusi házad ér mondjuk 7 millát, de ezért legfeljebb nagyon rossz környéken kapsz lakást a városban, és egyáltalán, miért kellene elköltözni...Nem egyszerűbb, ha a sarkunkra állunk, és kiköveteljük a változásokat? Igaz, volt olyan tapasztalatom, nem is egy, hogy külön-külön m indenki hőbörgött az ovi öltözőjében, aztán szülőin érdekes módon csak nekem járt a szám.

 • 2007.09.23 15:54:30cseresznye

  Mielőtt nagyon belemerülnénk a számolásba, azt azért ne felejtsük el, hogy a mi befizetett pénzünket nem ránk költik, hanem nagyrészt nyugdíjra. A mostani nyugdíjasok pénzét ugyanis Kádár bácsi már rég eltapsolta. És nincs nekik megtakarítás sem, mert keveset kerestek azon a címen, hogy úgyis az állam közszolgáltat.  Így a saját ügyeinkre csak töredék jut az általunk befizetettekből!

  Így lehet, hogy sokat fizetünk be, és keveset kapunk.

  Nem csak romantikus nemzeti érzelmekből van ok szaporodni, de azért is, hogy ne a futószalag mellől dőljünk majd a koporsóba.

 • 2007.09.23 16:24:01Hicudzsi

  Anyatünde!

  Sajnos pontos adatokat nem tudok mióta áll fent ez a nanny-intézmény, a történelemnek nem ez a szakasza az érdeklődési területem, de sokkal erősebb mint más országoknál.

  De ha érdekel utána tudok nézni.  Nekem természetes lenne, hogy az anyuka mellett legyenek a gyerekek legalább három éves korig nekem ez normális. Anyukám az öcsém 10 éves koráig volt "htb", én szerettem. :) • 2007.09.23 16:29:51Anyatünde

  Hicudzsi: ne fáradj vele így külön.

  Én tényleg nem tudtam, h. ez ennyire erős hagyomány Angliában, azt gondoltam, hogy csak a legújabb kori "kényszer" szülte dolog.  (Bár Magyarországon se volt ismeretlen a "nevelőnő" - Fraulein - intézménye mondjuk a 19. században... Ettől én még nem szeretném ezt a hagyományt követni, még akkor se, ha megengedhetnénk magunknak.)

 • 2007.09.23 16:39:52jidele

  na jól elbénáztam a szuper hozzászólásom... a lényeg:

  1;persze, szaporodjon csak a milliárdos. Aztán majd az ő gyereke mehet a gyárba húzni az igát, meg mi magunk 80évesen, mert nem lesz, aki átvegye a stafétát.

  2;nekem nem a befizetésekkel lenne/van a gondom. Hanem a beviendő árukkal. Létre kell hozni egy alapítványt, kht-t, akármit, ami szépen számlát ad a befizetett csoportpénzről, majd ebből megveszi a folyékonyszappant. Nagytételben, olcsóbban. Mert nem hiszem el, hogy egy gyerek, egy hónapban elhasznál egy egész folyékony szappant. Tessék csak szépen begyűjteni a féloldalas nyomtatott lapokat, prímán lehet arra rajzolni, hajtogatni, stb. Az alapítványi hozzájárulás az adóból leírható, az alapítvány tud pályázni, kaphat 1%-ot: mindenki jól jár. De ne már, hogy dobjuk ki az ablakon a pénzt

 • 2007.09.23 16:45:52Hicudzsi

  Anyatünde!

  Teljesen egyetértünk, én sem szeretnék se nevelőnőt se au-pairt. :)  Macskamenta! Én úgy látom nemigen vagy járatos közoktatás-ügyben Magyarországon. Ha nem magánoviba viszed a gyereked gyakorlatilag nincs választásod. Körzetesítés van, meg várólista...  Ismerek olyan családokat ahol igenis megrengeti a családi kasszát egy váratlan 3000 Ft-os kiadás mondjuk, és ők sem a habókra szülték a gyerekeiket, egyikük sem tervezte/akarta, hogy ilyen sz*r anyagi helyzetbe kerüljenek és ezért nem fogják nevelőotthonba adni a gyerekeiket, mert minek szaporodik aki nem bírja fizetni az ovit...

 • 2007.09.23 18:32:31martine

  Mi a második ovit koptatjuk (tavaly egy év az elsőben, idén három hete a második) és nincs olyasféle rossz tapasztalatom, hogy bárki is lenyúlná a bevitt tisztasdági csomagot (4 tekercs wc papír, idén egy csomag nedves is, folyékony szappan, 100 db-os éttermi szalvéta, 100 db pzs, fogkrém, fogkefe /gyerek) - és többet nem kértek az előző oviban soha teljes tisztasági csomagot, csak ami elfogyott - úgyhogy az év többi részében wc papírt, zsebkendőt és szalvétát vittünk be pluszban. Az új oviban is azt mondták, hogy így lesz. Gyümölcsnap mindennap van, vagyis mindennap visz be vki gyümölcsöt/zdséget, kb másfél havonta egyszer kerül ránk a sor, de így mindennap esznek vmi gyümölcsöt napközben is, ez sztem vállalható (nekünk az). Volt/van csoportpénz is: a régiben ezeken anyáknapi ajándékot vettek - na, ez sztem színtiszta marhaság, a mostaniban ebből vesznek gyurmát, ceruzát, papírt, stb - erre sztem nem vészes kidobni félévente 2000 Ft-ot (a régi oviba mindenkinek kellett bevinni "technika csomagot": olló, ragasztó, festék, ecset, ceruza, zsírkréta, ragasztó - az sem volt olcsóbb - mikor kiiratkoztunk, visszaadták). A régiben volt ingyen úszás, néptánc és pénzért angol meg még vmi torna - én semmire sem irattam be őket, mert sztem elég volt első évben megszokni egyáltalán azt, hogy oviba járnak. A mostaniban ezek pénzesek (vagyis foci meg néptánc van, oviidőben, délelőttönként), most szerettek volna járni, megengedtük: a tánc 7000 volt május végéig, a foci 2600 december végéig + járnak sakkozni, ezt ovin kívül, abszolút saját akaratból. Nem mondom, hogy nem éreztük meg egyáltalán, hogy szeptemberben ennyi mindent befizettünk - de nyilván ha túl sok lenne, nem fizettük volna ezekre be őket és semmi bajuk nem lenne tőle, nem hiszem, hogy egy gyerek attól lesz boldog, ha jó sokat költenek rá. Ruhák mindebn évben kétszer a börzéről - lassan lehetne már börze, mert alig van nadrágjuk.

  Ovialapítvány jó, oda nyilván mindig az aktuális érdekeltek fizetik be az 1%-ukat - de nem tudom, azokból mennyi jön össze.

  Viszont: én az eddigi hozzászólókkal szemben egyáltalán nem tartom elvetemült ötletnek, hogy a szülők esetleg tegyenek vmit manuálisan is az oviért, én szívesen mentem volna az előző oviba is játszóterret szépíteni (nem kérték), felajánlottam, hogy segítek pályázni (nem kérték), akár még dekorációban is, stb - nem azért, mert iszonyú sok unalmas órám van, hanem mert szívesen megismerkedtem volna azokkal a szülőkkel, akiknek a gyerekeivel együtt járnak az enyémek, pld vmi közös munka kapcsán - de nem volt rá lehetőség. Ez pld nekem nagyon tetszik a waldorfban, hogy a szülők részt vesznek az ovi életében, mindenki, amennyit tud, takarít, kerti játékot csinál, bábokat varr, mindegy mit, amihez kedve, ideje, affinitása van - de megismerik közben egymást a szülők, sokkal inkább, mint pld a mi első ovinkban, ahol volt több szülő is, akit egyszer láttam, az évzárón :-O itt már jobb a helyzet, mert itt legalább eljöttek a szülők szülőire - de persze meg nem ismerkedtünk egymással. huh, látom, kicsit hosszú lett, de hát ma jól ráértem :)

 • 2007.09.23 21:40:26martine

  Ja, vki írta a szülinapok megünneplését, ahhoz még: sztem pld a szülinapok megünneplése egyáltalán nem rossz ötlet - de azt én sem tartom jónak, hogy muszáj tortát vinni - szerintem elég is lenne, meg nekem pld jobban tetsző is lenne, ha a szülinaposnak a csoport énekelne egyet, mindenki rajzolna neki vmit, amit az óvónő összefűzne (na jó, tegye csak egy dossziéba) és azt kapná a szülinapos - s esetleg vmi aprósággal megkínálná a többieket (kár, h házisütit nem lehet) - de sztem sem a tortázás körül kéne forognia a dolognak. Tavaly mi is gyümölcsöt vittünk szülinapra - kiosztották ugyan, de nem köszöntötték fel a kisfiamat :( Mintha a köszöntés csak a tortához járna, nem bárkinek, aki szülinapos :(

 • 2007.09.24 00:00:05Csöre

  Mi gimiben mentünk költöztetni a sulit, és tök jó móka volt. A szülőket is kérték segíteni, és aki csak tudott, jött. Voltak tréfás jelenetek is, pl. Apukámat beosztották szekrényt cipelni a maga 162 cm-vel, úgyhogy ő volt az, aki két másik tagbaszakadt apukát komandírozott (Kicsitt jobbra... nem, most balra! Most jóóó!) Persze a festést, burkolást nem nekünk kellett csinálni, de takarítani, rámolni igen. Jobban meg is becsüli ám így a diáksereg a szép új, tiszta tantermeket, mintha csak azt mennydörgi az osztályfőnök, hogy tudjátok-e, mennyibe került a felújítás?! S továbbmegyek: nálunk még az is szokás volt, hogy a hetesek a tanítás után még bentmaradtak, és segítettek pl. székpakolással, táblatörléssel a takarítónéninek. Merthogy persze felvehettek volna még akárhány takarítónőt, de abban azért egyetértettünk, hogy inkább könyveket, számítógépeket, írásvetítőt, sportszereket vegyenek, és egy kis felmosás sem ártott még meg senkinek. Mondjuk nem önkormányzati iskola volt, de ez mindegy is.

 • 2007.09.24 07:35:35martine

  Okoska! Én nem érzem úgy, hogy az intézmény állapota, ahová a gyerekeim járnak, kizárólag a fenntartó dolga lenne - szerintem közös dolgunk! Nyilván nincs rá annyi pénz, mint amennyi kéne rá - és általában nem vigyáznak rá a benne élők sem úgy, mint ahogy kéne rá :(  Csöre! Igen, tök egyetértek, hogyha a gyerekek maguk is, a szüleik is tesznek valami együtt (vagyis nem csak két-három szülő négy-nyolc éven át), hanem mindegyik tehetsége szerint, akkor sokkal fontosabbnak, értékesebbnek érzik az egészet, jobban vigyáznak rá, jobban szeretik - magát az egész intézményt is.

 • 2007.09.24 07:47:57eszter

  Na most úgy alakult a beszélgetés, hogy nekem is lett mondanivalóm:  Csöre, tök igaz. Nálunk,mivel "félig" állami csak a rendszer, ezért minden spórolt fillér jól jön. Úgyhogy mi MINDENT társadalmi munkában csináltunk. Pl. most teljesen új ovit kellett építeni a nyáron. Teljesen lehetetlennek tűnt, és mégis....most volt egy "vendégség", ahol csomó képpel illusztrálva, vendégüllátva egymást megünnepeltük, hogy szarból várat tudtunk építeni.  A suli is költözött, és még vannak szépítenivalók. A gyerekek nagyon értékelik ám (itt ugye kicsikről van szó, ők nyilván nem meszeltek), de egymásnak mutogatják, hogy "azt mi fűrészeltük otthon, azt a szekrényt anyukám mázolta, a függönyt batikoltuk, stb." Teljesen máshogy viszonyulnak a nagyon is otthonos, barátságos termükhöz. Az egyik anyuka fazekas, bögréket készített állványra a gyerekeknek, meg mézescsuprot. És számtalan kedves apróság van még a foltvarrásos székpárnáktól kezve az egyforma színű, de különböző formájúra batikolt kézimunkazsákokig minden.  A szülinap: nálunk kifejezetten tilos a tortázás. 3 dolgot lehet bevinni, ami zöldség, gyümölcs, magvak, esetleg kölesgolyó, és max. pattogatott kukorica lehet, a gyerek ízlésének összeválogatva. Az ünnepélyességet az adja, hogy az egész nap róluk szól olyankor. Nagyon emlékezetes, nálunk mindig azt emlegetik a lányok. A megkülönbözetett figyelem nagyszerű gyakorlása az osztályon belül.  Ahogy olvaslak benneteket, a sok küzdelem ellenére nagyon örülök a döntésünknek.

 • 2007.09.24 09:47:34levendul

  macskamenta, azt gondolom a költségtudatos dologban egyrészt igazad van, másrészt viszont sztem kb az alfa holdbázis messzeségéből nézed az itthoni viszonyokat

  "kilátni" lehet, hogy jól kilátsz, de sztem "belátásod" kevesebb van

  a példákat fentebb már megírták  mi itthon is használunk féloldalas lapokat, a jányok szeretnek rajzolni, a nagy épp nemrég nyert magának egy bicajt  én szeretem ha segíteni hívnak a suliba festeni meg egyebek, és eszternek, Csörének sztem igaza van, nagyon jó ez a gyerekeknek is  az ovinkban tavaly történt, hogy egy cég csapatépítő tréning gyanánt lefestette az udvari játékokat, kuckót épített a gyerekeknek, meg kiásta és finomsóderrel feltöltötte a csúszda alatti területet

 • 2007.09.24 13:11:51Anyatünde

  öööö...

  Festéshez tényleg jobb a rajzlap. (Azért az enyémek mindig nagy kedvvel mázolnak a rontott printerpapírra is, ha nem akad épp más.)  ceruza, (nem totálgagyi) zsírkréta, filctollnál teljesen jól műxik a printerpapír is. (Tudom, mert próbáltam. a Naggyal kb. 1.5 éves korától évekig ment, hogy én rajzoltam, ő meg nézte.)  Építőkockákat festettem én is a Nagy csoportjában, előtte egy apuka csiszológéppel lecsiszolta.

 • 2007.09.24 20:39:04martine

  eszter! ez tetszős ovi :)

 • 2007.09.25 12:09:04sultzoldparadicsom

  hosszú évek nagy tapasztalata mondatja velem, hogy ha a konyhás nénik nem akkora szatyorral mennének haza délutánonként, hogy szinte lehúzza a karjukat, akkor jutna vaj a kenyérre a gyerekeknek is - csak hogy minimál bér keresnek a szegények és ezért elnézik nekik.

 • 2007.09.25 12:58:47kismuci

  Kedves Auguszta néni! Velem pedig hosszú évek (személyes) tapasztalata mondatja azt, hogy ez sem teljesen igaz. Néztél már bele egy ilyen "szatyorba", hogy mi van benne? Anyukám élelmezésvezető egy óvóda-iskola konyhán, így valamennyire képben vagyok. Náluk spec. max. azt viszik haza, ami reggelinél-ebédnél-uzsinál nem lett kiosztva a gyerekeknek (nem azért, mert ők nem adták oda!), ugyanis a "kedves" szülő "elfelejtett" szólni, hogy aznapra nem kér a gyerekének kaját.És ilyen esetben szabályzat írja elő, hogy megy a moslékba. Lényegtelen, hogy érintetlen az étel, ki KELL dobniuk! És akkor miért ne vinné haza? Persze lehet, hogy ez máshol máshogy van, de azért itt se általánosítsunk ennyire...

 • 2007.09.25 15:06:06zizizi

  Akik külföldön nevelik a gyerekeiket,azok valószínüleg a hazai átlagbér többszörösét teszik zsebre ,mint mi itthon.Lassan kezdem sajnálni,szegény külföldre szakadt hazánk fiait,lányait...De nehéz lehet heti 30-35 fontot kiperkálni az ottani 500-600 ezer FORINTOS fizetésből,az "ovira"...Gyertek inkább haza. Itt csak 10000 megy el az ovira havonta ,az 50000 ezerből!!!

 • 2007.09.25 15:18:15Csöre

  Zizizi, Angliában (ha már ezt hoztad fel), ugyan az emberek forintra átszámolt fizetése tényleg lényegesen magasabb, mint itthon, de az árak is többszöröse, mint nálunk. Ráadásul ott is sokan (nagyon sokan, pláne a kint dolgozó külföldiek!) nem keresnek ám olyan hűdejól! Pont azoknak van (lenne) szükségük az ovikra, akiknek pl. babysitterre nem futja. És akkor már ott tartunk, amit Hicudzsi írt (ha jól értettem): két gyereknek a fél napos ovi egy hónapban valamival kevesebb, mint amennyit ugyanennyi idő alatt megkeres. Vagyis, mintha 50000 Ft-ból 40000-t költenél ovira... ugye mennyire más így? És igen, itt jegyzem meg, hogy bár Mo-on a GYED, de főleg a GYES összege nem egy vagyon, de bazira örülhetünk, hogy 3 évig (némi pénz mellett) tényleg otthon lehetünk a gyerkőccel. Sokan cserélnének ezzel, más államok fiai-lányai! (és légyszi ne kezdjen rá senki a bezzeg a skandináv államokban... című nagylemezre, mert azok jóléti államok, mi meg csórók vagyunk, mint a templom egere.)

 • 2007.09.25 15:36:18B-

  Csatlakoznék Csöréhez: külföldön is vannak ám jól kereső meg rosszul kereső emberek. Nyugaton a lakbér, vagy a vezetékes víz, gáz stb ára sokkal több, mint itthon!  Néhány éve találkoztam egy amerikai sráccal, aki kb annyi idős volt, mint én. Mesélte, hogy amikor Magyarországra jött, mindenki azt hitte, hogy biztos irtó gazdag és senki sem akarta elhinni, hogy gyerekkorában pottyantós vécéjük volt az udvaron. Pedig feltételezem, kis hazánkban is vannak jó páran, akik ilyen körülmények között éltek-élnek, de mivel a tévében Dzsoki Juingéknál nem ezt láttuk, azt hisszük, hogy Amerikában ilyen nincs is. Pedig de.

 • 2007.09.25 15:52:41Vakmacska

  Kedves mindenki,  mivel ezt a jó éles vitát asszem eléggé katalizáltam, gondoltam még egyszer hozzászólok.

  Macskamenta, a videóid zseniálisak az Indán de most muszáj vitatkoznom, a gyereknek törődés kell, figyelem, és a kajának kell nagyon minőséginek lennie meg talán a cipőnek-télikabátnak. A fejlesztés-festés-program témakört én az általad vázoltnak a töredékéből is kihoznám, nem hogy a csemetén spóroljunk, csak figyelem hogy mivel játszanak, és mivel nem - rengeteg gyereknek más a "tökjó játék" (ami leköti, fejleszti stb) - megfigyeléseim szerint ez sokszor nem több mint egy vödör, rajzlap ceruzákkal, vagy sok szép színes kavics,ezek egyrésze pontosan 0 Ft.  10-es csoport egy felnőttel is jó, nem kell 3-4re egy, ha a felnőtt tud figyelni és nincs sok egyedi fejlesztési igény, vagy vegyes a csoport és eltutujgatják egymást is. Ezt megint a gyakorlatban tapasztalom, mind a testvérek, mind az idősebb barátok óriási húzóerőt és remek játszópajtit jelentenek, megint 0 Ft, csak odafigyelés, szervezés kérdése.  Sajnos sejtettem hogy egyszercsak belép a politika, közpénznél megkerülhetetlen. Vakmacska létemre sokat látok, kis svindliket és nagyokat, mert olyan helyen csücsülök. Számomra világos az összefüggés az önkormányzat múltbeli manőverei, és a kerület ovisainak ételellátottsága közt, ugyanez vonatkozik épületfelújításra, mifenére is. Spórolni itt pl úgy lehetne, ha leszigetelnék az ovi falait és ablakait, ha már úgy fűtenek mint az állat.  Hozzájárulás - minden elismerésem a közösségi tevékenységért ha valóban az, nekem sincs kifogásom közösségi festés, pakolás, szépítés ellen, ha nem nagyösszegű pénzbefizetést akarnak kicsikarni (miközben nem látom ki helyett fizetek és miért) vagy olyasmire rávenni ami inkább szakértelem dolga volna - szívesen varrok rongybabát, de a vízvezetéket nem cserélem ki, az egy OKJ-s szakma, bocsi.  Álszent módon történő fizetéskiegészítés továbbra sem tetszik, tök mindegy mennyi az a fizetés, ez lehet az én mániám, a háziorvosnál sem fizetek jattot csak mert ad egy beutalót egy laborra. Ilyen szinten teljesen átvettem a munkaadói országom nézeteit és szokásait, nagyon idegesít hogy baksist várnak el normál szolgáltatás (fodrász, zöldséges, benzinkút) esetén is.  Az angol rendszer nem jó. Vannak nagyon jó iskolák arrafelé és nagyon jó módszerek, segédanyagok, biztos vannak jó tanárok is. De úgy általában nem jó. Kik mondják? A körülöttem élő britek, bizony.  Azt meg muszáj vagyunk tudomásulvenni, hogy egy átlagos fizuból nem lehet egy másik átlagos fizut kifizetni "személyes szolgáltatásra" (otthonápolás, full time babysitter etc), ez a közgazdasági csapda mindenütt fennáll, a helyzetet au pairek, bevándorlók, rosszabb helyeken rabszolga-féle szerencsétlenek oldják, vagy marad az intézményes ellátás ahol tudomásulvesszük hogy az ápoló apukánk mellett még 15 másik alig mozdíthatóra is figyel ha figyel, megetetni meg sajnos mi fogjuk.  Mostanában volt egy nagy vitám a Bokrossal, valami konferencia szünetében, hogy mégis hogy gondolják, ki fog választást nyerni ezzel a szöveggel (ami az egyedüli őszinte duma volna, attól tartok):

  "Kedves állampolgár. Fizess TB-t hogy másoknak nyudgíjat fizessünk. Fizess magánnyugdíjat, mert neked már nem fogunk. Fizess szja-t állami szolgáltatásokra, de ezt nagyrészt elköltjük a bürokráciára meg a pártokra. Fizesd a gyereked taníttatását, oly jó befektetés az a jövőbe! Ha nem is neked.És lehetőleg fordulj fel 65 éves korodban, mert úgyse lesz pénzünk és emberünk véneket ápolni."  Bokros nevetett, de láttam hogy azért elgondolkodott.

  Aki tudatosan nem vállal gyereket az lehet hogy egyéni szinten tudja hogy mit csinál, de jól néznénk ki 40 év múlva, ha mindenkit csak a pénz mozgatna.

  A kutya tolja majd alánk az ágytálat?

 • 2007.09.25 17:05:17Hicudzsi

  Zizizi!

  Nem tudom miért kell támadni. Részemről nem sajnáltatni akartam magam, de idekint tényleg sokan emlegetik a magyarországi rendszert, mint követendő példát. Nemrég a BBC online-on volt egy cikk amiben a szerző is kiemelte ezt.

  Ettől függetlenül ha megnézed amiket írtam, láthatod, hogy fogékony vagyok az otthoniak problémáira pl. itt: Hicudzsi 2007.09.23 16:45:52  Nem tudom honnan vetted a 600 000 Ft-os fizetést, de a minimálbér 900 Font körül van, ami cirka 330 000 Ft, egy kétgyerekes családnak egy lakás bérleti díja (rezsivel, adóval együtt) kb. 800-1000 font. Az ovi a mi két gyerekünkre 1100 font lenne ha egésznapra egész hétre benn lennének és ebéd NÉLKÜL, mert ebédidőben itt a szülők elviszik a gyerekeiket a parkba etetni.

  Egyéb kiadásokról nem beszélve. Külföldön nincs kolbászból a kerítés és bizony az itteni magyarok többnyire kulimunkákat végeznek.

  ...és hiába jár majd a lányomnak 5 éves korától ingyenes suli, azt már tudom hova NEM akarom vinni, ezért inkább majd fizetőset keresünk. :(  Azért mertem említeni az itteni helyzetet, mert sok helyen előjön, hogy a "fejlett" nyugaton ez így meg úgy megy... hát tudod nekem az otthoni jobban tetszik és nem a költségek miatt. :)

 • 2007.09.25 17:54:04kaposztalepke

  Magyarként kint külföldön ismerősök, támogatás meg minden nélkül tényleg nagyon nehéz. De ha már van vmi "gyökér" vagy ismeretség, az sokat segíthet. Nem akarok nagy eszmefuttatásba bocsátkozni, mert adatokat nem tudok..de..a cégünk német tulajdonú volt, No-i központtal..aki kiment magyar mérnök oda dolgozni, azóta sincs eszébe sem hazajönni, még a nevét is németesítette, gondolom mert olyan sz*rul él..és sokan mentek férjhez német kollégáinkhoz (ugyanolyan mérnök, mint én, sőt, néha még esetleg rendes diplomája sem volt, de hasonló/magasabb státuszban volt így is)..szóval mindenki, aki német emberkéhez ment férjhez, hirtelen sokkal jobban kezdett élni, többen ki is költöztek No-ba a férfi családjához, sokkal szebb a házuk, sokkal jobb a kocsijuk, sokkal jobban a gyerek cuccai/környezete...ezzel nem azt mondom, hogy a pénzen múlna a boldogság, de én azt láttam, hogy aki kikerült így, senkinek eszébe sincs visszajönni az itthoni "színvonalra", úgyhogy annyira rettenetesen rossz nem lehet.

  Nézegetve Hicudzsi számait..ha jól értem kábé egy 2gyerekes családnak az albérlet+rezsi az durván a minimálbér összege. Nálunk amit futólag láttam kiragasztgatva hirdetésekben 2szobás lakás (2 gyerekkel ennyi nem árt) 60+rezsi (25 körül mondjuk)...asszem 65 körül van a minimálbér..

  Szóval kvázi hasonlónak látom.

  Az óvodával egyébként tényleg jól meglehetünk itthon (egyelőre), csak éppen ugye egyre kevésbé..és félő, hogy még 5 év, és a gatyánkat kifizethetjük magánovira, ha azt akarjuk, hogy a "jelenlegi átlagos" színvonalon legyenek a gyerekek. Ahogy a sulikkal is ez a helyzet, ha jót akar vki a gyerekének, akkor pár év múlva legkésőbb középsuliból választhatja a fizetőset, mert az állami totál szét lesz:(

  Amúgy sztem sehol nem könnyű csak a hely miatt..ha van támogatás, segítség, ismerős bármi, akkor midnenhol lehet könnyebb, anélkül meg mindenhol rendesen meg kell gürizni mindenért.

 • 2007.09.25 18:22:55Hicudzsi

  Káposztalepke!

  Jobban meg lehet élni itt egy idő után, jobb a megbecsültsége a munkának, vannak szakszervezetek és a civil szféra is jobban áll ha valakinek a jogait kell megvédeni. Lehet keresni sokat, csak fura, hogy már megint az a téma, hogy húzzak haza vagy fogjam be a számat...finoman szólva.  Azt tudom, és folyamatosan tapasztalom a saját bőrömön is (nem tudván megszabadulni egy otthoni kis Bt-től), hogy odahaza eszméletlenül nehezen lehet megélni és a kisgyerekesekre is (meg a kisvállalkozókra) nagy terheket ró az állam.  Na mindegy inkább nem megyek bele majd a blogomon kidühöngöm magam :) :)...  Remélem mindenki szép és jó ovit talál majd a gyerkőcnek, vagy sikerül megszeretnie a mostanit. :)

 • 2007.09.25 18:37:27kaposztalepke

  Hicudzsi: én nem gondolom ezt:) Mármint hogy "Húzz haza, vagy fogd be a szádat" :) POnt ezért írtam, hogy semmiből kezdeni mindenhol nehéz. Az már vitatható, hogy bizonyos idő után itt jobb, vagy ott jobb, vagy bármi,de az biztos, hogy mindenkinek mindenhol megvan a maga baja, meg a nehézsége. Ennyi erővel meg aki Mo-n panaszkodik, az meg fogja be a száját, és örüljön, hogy tökvéletenül nem etióp éhezőnek született...(?)..végülis minden csak viszonyítás kérdése.

  Ettől még persze ami rossz,a zon változtatni kell, és amikor rossz irányban mennek a dolgok, és mindenki úgy érzi, hogy ha meggebed sem tud egyről a kettőre jutni, akkor nyilván jön a csalódottság. Szerintem nem is a nehézségek a baj, hanem a kilátástalanság. Hogy nem látszik úgy, hogy ha igyekszünk, gürizünk, stb akkor jobb lesz. Sőt. Gürizünk azért, hogy egyre rosszabb legyen. Mire mi döglünk bele a hajtásba, már kórház sem lesz.

 • 2007.09.25 18:56:50zizizi

  Én is éltem hosszabb ideig külföldön,ott is van gazdag és szegény de még mindig könnyebb a sokból félretenni az ovira valót,mint a kevésből.Nem panaszkodom,ez tény.Mikor nincs Papa,Mama,hogy elvigye a csöpséget az oviba reggel,vagy délután haza,akkor bizony nehéz akár munkát is találni,nemhogy dolgozni.Marad az egy fizetés,ami a mi esetünkben nem is olyan kevés.Azt kell mondanom,hogy szerencsés helyzetben vagyunk,nem ez a jellemző Magyarországon.Az elöbb írt számok szerintem stimmelnek,nincs az a hülye aki neki indul a világnak azért,hogy 300000 Ft-ért gürizzen az ismeretlenben.De ha mégis, az nem fogja sokra vinni ott sem.

 • 2007.09.25 19:14:40Hicudzsi

  Káposztalepke! :)

  Jajj tudom, hogy nem mondod. Én is tudom, hogy idekint azért egyes dolgok jóval könnyebben mennek (pl. adózás, egyéni vállakozás stb..) és még félretenni is tudnak az emberek (mondjuk lakást venni kevésbé) erősebb a szociális háló is. Csak akkor sóhajtok egy nagyot az égre mikor nekemtámad valaki aki nem olvasta miket írtam, csak kiválasztott egy részt mint a vörös posztót - ami begerjesztette - és írkál mindenféléket arról, hogy milyen hepaj van idekint.  Zizizi!

  kb. 600 000 Ft-nyi fontot egy egyetemi kutató keres emellett anyuka otthon is maradhat a gyerekekkel, de akkor nem fog az a kicsi angolul megtanulni...  Persze ismerek ilyen magyarokat is, de itt a campuson körülöttünk rengeteg olyan család él, ahol a nő azért gürizik félállásban, teljes állásban, hogy a gyerek oviját fizetni tudják.

  És képzeld van olyan hülye aki 300 000 Ft-ért ismeretlenben gürizik, különben nem lennének takarítók a campuson és polcfeltöltők a Sainsbury's-ben...

 • 2007.09.25 20:23:40wish73

  csak a feléig olvastam, úgyhogy, nem kizárt, h más is írt hasonlót, de sztem a mi ovink viszi a prímet. addog ok, h csoportpénz, meg tisztasági csomag, meg lekvár meg gyümölcsnap. DE: szülőin közölték, h van ingyen úszás meg fizetős kori. ha úgy dönt a csapat, h menjünk, akkor az mindenkire nézve kötelező, mert azt nem tudja felvállani az óvoda, h az edzésre nem járó, vagy akárcsak betegség után visszatérő gyerek ne menjen. akkor lesz kedves a gyereket délre hozni a kedves szülő.

  szóval, ha nincs tizenezer ft-om korioktatásra, meg még párezer a korcsolyára, esetleg náthás a gyerek és nem javasolt trolival télen úszásra mennie, akkor vegyek ki fizetés nélküli szabadságot??? lehet überelni ezt a pofátlanságot?

 • 2007.09.26 09:43:36zizizi

  Hicudzsi !Nagy boldogság lehet a campuson 300000-ért takarítani...Ne haragudj meg érte de nem fogom elkezdeni sajnálni őket.Viszont ha tényleg olyan nehéz előteremteni azt a pár fontot az ovira gyere haza amíg nem lesz iskolaköteles a gyereked,sokat spórolsz,és mivel ott ingyenes az iskola, kimész mikor 6 éves lett a kissrácod.Ezekkel a költségekkel számolnod kellett volna az elején és nem most sopánkodni.

 • 2007.09.26 10:04:03Csöre

  zizizi annyira szuper hogy szinte semmit sem tudsz arról, akinek címzed az éppen aktuális kioktatásod... Tudod Hicudzsi valóban itthon maradhatott volna a srácokkal, amíg az édesapjuk Brightonban tölti az ösztöndíját, de tudod mit? inkább együtt maradtak, és némi takarítással egészíti ki a megélhetéshez- és óvodához valót. Mert ugye a helyzeteinket nem mindig magunk választjuk, de akkor már érdemes kihozni belőle a maximumot (ld: gyerekek az oviban -> angoltudás megszerzése).

  Meg lehet lenézni a takarítókat és árufeltöltőket stb., de sajna az ő munkájuk nélkül gyakorlatilag élhetetlenné lenne az életünk (ami mondjuk egy mellesleg diplomás - példát mondok - kulturális antropológusról nem mondható el) és kapaszkodj meg: nekik is lehet gyerekük!!! Aztaaa! És még az is lehet, hogy oviba adnák, és sokalják annak az árát, sőt, igazuk is van.

  Jaigen: és nem feltétlenül árufeltöltőnek - takarítónak megy ki az ember, de hosszabb-rövidebb ideig elképzelhető, hogy mégiscsak azt fogja csinálni.

  És ha valaki 50000-t keres, az sopánkodhat itt ezen a blogon?

 • 2007.09.26 10:18:46jidele

  akartam írni mindenféle nemannyira kedveset, de te sokkal civilizáltabban fogalmazol Csöre:)

 • 2007.09.26 11:10:16Hicudzsi

  Édesek vagytok Jidele, Csöre :)

  Köszönöm Csöre, hogy megfogalmaztad :)  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ösztöndíj sincs, így nekünk kell előteremteni a tandíjat is ami több mint egymillió forint egy évre...De ez az én problémám.  Az a jó itt, hogy megbecsülik a munkát, legyél budipucoló, kukásember, árufeltöltő. Nem kell szégyenkezned amiatt sem ha Mekiben dolgozol, mert a munka az munka és itt már tudják az emberek, hogyha nem lenne, aki kitakarítsa hajnalban (4-től 7-ig!) az irodát akkor mocsokban dolgozhatnának...

  :)  Zizizi!

  Képzeld nagy boldogság akármennyiért is takarítani és nagy boldogság volt, hogy több mint fél évig kézzel mostam a ruháinkat a kádban, mert nem volt pénz se mosodára se mosógépre, nagy boldogság, mert a szeretteimmel együtt lehetek és a párom végre azt teheti amit egész életében szeretett volna, és tudod hogyha a jövőben Ugandában szeretne dolgozni egy segélyszervezetnek akkor is követnénk, mint ahogy ő is követne ha majd egyszer épp a sivatagban alkalmaznak egy ásatáson. :)  Sok boldogságot neked a jövőben, nem kell sajnálnod senkit és kívánom neked hogy színesebben lásd a világot mert hiszen semmi nem fekete-fehér :) :) :)

 • 2007.09.26 14:03:59zizizi

  Itthon is színes,nemcsak Angliában.Úgy emlékszem nem én kezdtem a panaszkodást ebben a blogban.Én is követtem a párom,igaz csak 300 km-t költöztem arrébb a kedvéért,nem több ezret.Szépen élünk,Mindenünk megvan amire szükségünk van,az ovi szuper,igaz,hogy "gagyi állami" de amire kitalálták arra tökéletes(Füzesabony,Hétszínvirág).Ami a lényeg, a gyerekek imádnak oda járni.Amiről írtam az a magyar átlag,sajnos ezt Angliában nem nagyon lehet érezni,aminek inkább örüljetek.Az a baj,hogy mindegy hova kerül az ember sehol sem elég amilye van és mindíg sír a többért...Sok boldogságot a ködös Albionban élőknek,akik ezeken az oldalakon sajnáltatják magukat...:)

 • 2007.09.26 14:57:40Hicudzsi

  Zizizi!

  Egyáltalán nem sajnáltattam magam, mert a téma teljesen más miatt került elő. Valaki felvetett valamit, arra válaszoltam, hogy milyen ITT a "nyugati" rendszerben, nem nyafogás vagy sírás volt a részemről csak tényismertetés.  Azt sem veszed figyelembe, hogy tisztában vagyok azzal milyen rossz idők járnak odahaza a kisgyerekesekre és a családokra de ez megint csak a te szegénységi bizonyítványod.  Ha nem olvastál vissza rendesen csak pocskondiázni jársz ide, az a te bajod. Mivel úgy érzem személyesen velem van gondod, kérlek azt ne itt a többieken verd le, hanem nekem írd meg személyesen.  Viszont minél többet írsz egyre az az érzésem, hogy savanyú a szőlő...

 • 2007.09.26 16:17:24Hicudzsi

  Engesztelésképpen az itt kialakult vita miatt a csajoknak ezt küldöm szeretettel:

  www.youtube.com/watch?v=PKnUMaR5IkA  és ezt:

  www.youtube.com/watch?v=rulZOE8bDa8  :)

 • 2007.09.26 16:35:44kaposztalepke

  Hicudzsi: sztem ne vedd fel a piszkálódásokat...néhányan tényleg elfeletkeznek arról, hogy az élet nem fekete/fehér. És attól, hogy az ember mérlegel és dönt, és meglép valamit, amiről összességében úgy gondolja, hogy szerencsésebb, attól annak még megvannak a hátrányai is. Bizonyos szempontból és főleg hosszútávon talán jobb, de pillanatnyilag, vagy más szempontokból lehet rosszabb. És ettől még összeasségében nyilván "jöbb", hisz amiatt dönt az ember úgy, ahogy, de vannak dolgok, amiket meg azzal a döntéssel elbukik, jönnek a másik oldalról a nehézségek, stb.  És szerintem nem kell rögtön "folyamatos panaszkodásnak" titulálni, ha valaki elmondja, hogy mik a nehézségei. Ez a fórum meg különösen arról is szól, hogy mik a problémák, mik a nehézségek, ki hogy próbálja megoldani, és hogy sikerül, vagy hogy bukik bele. Ebből is tanulunk. Az lehetne talán! az "elítélendő" (de lehet, hogy még az sem), ha valaki mindennel kapcsolatban mindig csak nyafogna, anélkül, hogy bármit tenne, és csak azért mondaná, hogy sajnálják, de maga sem tesz semmit, maga sem vállalja a felelősséget a döntéseiért, és a nehézségek megoldásáért. De erről itt szó sincs. Az, hogy vki leírja a küzdelmét, hogy mit hogyan próbál tenni, hogy hogyan tudja megoldani a megélhetését, életét, szerintem mindenképp jó tapasztalat mindnekinek.

 • 2007.09.27 04:41:17zizizi

  Nem értem miért kéne,hogy savanyú legyen a szőlő???Azt hiszem,hogy nekem is lehet véleményem és ha az nem egyezik a tiéddel ,akkor ez van...Sorry..Porszem került a gépezetbe,nem mindenki helyesli az Angliában élők véleményét???Nem esik jól a kritika, ami már talán kötözködés a részemről? Ilyen is van,hozzá kell szokni.

 • 2007.09.27 08:30:19énisénis

  zizzi! Mint állandó olvasó és ritkán hozzászóló porontyozó nagyon kérlek...elég volt! Szétcsapod a posztot a sérelmeiddel, sértegetéseiddel! Bocsi, de ha finom jelzések nem mennek át, muszáj direktben!

 • 2007.09.27 09:36:16zizizi

  SOOORRRYYY :)))) Nehéz lenyelni ha valaki nem ny.. az "angoloknak" ???

 • 2007.09.27 09:43:40énisénis

  No comment! Jusztis angolul:)

 • 2007.09.27 10:34:48Hicudzsi

  Zizizi :)  Ha kicsit megnyugodtál visszaolvashatnál és akkor láthatnád mennyire nem arról volt szó mint amiről hitted, hogy szó van. :)  Szeretettel küldöm neked ezt a videót, nyugodtan megnézheted, mert nem valami csúnyaság, hanem tényleg szép :)  www.youtube.com/watch?v=PL-uL2M3xvM  Szép napot neked!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta