SZÜLŐSÉG

Segítség! Eltűnt a gyerekem!

2007. szeptember 12., szerda 08:23

Talán hatéves lehettem, amikor az öcsém elveszett a bolgár tengerparton. Éppen hazafelé indultunk, és a szüleim pakolás közben nem figyeltek rá, ő pedig meglógott. Kis piros fürdőnadrág volt rajta, és más semmi. Engem hazavitt apám, a kétségbeesett anyám pedig legalább egy órán át járta a strandot, ami teli volt négyévesforma, piros fürdőnadrágos, szőke kisfiúkkal, de egyik sem az öcsém volt.
Végül hazajött ő is, hogy döbbenten szembesüljön a ténnyel: az öcsém egyedül hazagyalogolt a kilométernyire levő strandról. "Azt hittem, jöttök ti is" - mondta kissé értetlenül.

Mostanában tele van a sajtó az elveszett gyerekekről szóló híradásokkal. Magyarországon évente közel tízezer gyerek és fiatalkorú tűnik el. Többségük egy hónapon belül megkerül, 1 százalékuk (évi kilencven-száz gyerek) azonban sohasem. Mit tegyünk, hogy ez a mi gyerekünkkel ne történhessen meg?

Az amerikai Center To Prevent Lost Children szervezet a következő tanácsokat adja a szülőknek weboldalán:

Készüljünk fel arra, hogy a gyerekünk egyszer el fog veszni. A statisztikák szerint tízből hét gyerek elbóklászik valamikor élete során, igaz, többségük néhány pokoli perc után megkerül. Egy amerikai felmérés szerint például a vidámparki látogatások során minden harmadik gyerek elvész. Ha felkészülünk erre az eshetőségre, akkor jó esélyünk van rá, hogy a gyerek gyorsan megkerül.

Adjunk a gyerekre azonosító karkötőt, melyen szerepel valamelyik szülő mobilszáma. A gyerek nevét is ráírhatjuk, hiszen - ha már tud beszélni - azt ő maga is meg fogja mondani annak, aki megtalálta. Semmiképpen ne írjuk rá azonban az otthoni lakcímünket.

Adjunk rá élénk színű kabátot, pólót, sapkát vagy mellényt, melyet messziről észre lehet venni akár nagy tömegben is. A legjobb a neonsárga vagy neonzöld.

Hordjuk magunknál a gyerek viszonylag friss, jó minőségű, színes fényképét. Ha elveszne, ez segít meggyorsítani a keresést. A hátuljára írjuk fel haj- és szemszínét, magasságát és anyajegyeit vagy egyéb ismertetőjegyeit.

Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy kérjen segítséget, ha elveszne. A legjobb, ha egy másik anyukához megy oda. Amikor megérkezünk valahova - sporteseményre, bevásárlóközpontba - érdemes még egyszer elismételni vele, hogy mit tegyen, ha elszakad tőlünk. Megmutathatjuk neki az információs pultot és a biztonsági őröket is, vagy akár a közértpénztáros nénit, hogy hozzájuk is fordulhat segítségért.

Ha sikerül anélkül megúszni egy állatkerti látogatást vagy hipermarketes bevásárlást, hogy a gyerek eltűnne szem elől, dicsérjük meg. Ha esetleg eltűnik, ne szidjuk meg, miután előkerült, mivel ezzel csak azt tanulja meg: Anya (Apa) haragszik rám, ha visszamegyek hozzá. Inkább beszéljük meg vele az esetet, mondjuk el neki, hogy mit éreztünk, és még egyszer vegyük át, hogy mit kell ilyen helyzetben tennie.

Ha esetleg eltűnne a gyerek, rögtön szóljunk a helyszín dolgozóinak: jegyszedőnek, információs embernek, biztonsági őrnek. Ők segítenek megkeresni illetve gyorsan továbbadni a hírt. Ne távolodjunk el azonban túlságosan az eltűnés helyétől, mivel a gyerekek gyakran ugyanott kószálnak körbe-körbe. Ha azt gyanítjuk, hogy a gyerek már nincs a helyszínen, azonnal értesítsük a rendőrséget (a 112-es segélyhívó számon).

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.12 12:07:50druantia

  UnA, csak az én gyerekem példájából kiindulva feltételezem, hogy vannak még gyerekek, akik kirántják a kezüket az anyukájukéból és elszaladnak, vagy elfordul olyan is, hogy anyuka cipel valamit a másik kezével. Vagy bármi.  A szomszéd kislány életében először tegnap kapott egy seggrepacsit, amikor abból űzött sportot, hogy a boltból hazafelé kitépte magát az anyukája kezéből és kiszaladt az úttestre. Anyuka egyébként egy végtelenül türelmes, jó ember, nagyon szépen neveli a kiscsajszit, de amikor a gyerek minden tiltás, meggyőzés, megbeszélés után hetedszer futott ki az autók elé, akkor elszakadt a cérna.  Az én gyerekem is például most éppen azt a korszakát kezdi, hogy majd ő egyedül elintéz mindent :). A kezét a legritkább esetben engedi megfogni, és igyekszik arra menni, amerre ő akar, és nem arra, amerre én akarom. Ilyenkor általában felkapom és viszem, de sajnos ez már nem megy így sokáig, mert kezd marha nehéz lenni. Esetleg ott van még a babakocsis megoldás, de azért nem szeretném, ha majd oviba is csak babakocsiba rögzítve tudnám vinni.

 • 2007.09.12 12:12:26manci

  Saját magamról csak annyit, hogy kiskoromban álltam a kerítés mögött, és minden arrajárót leszólítottam, és próbáltam rávenni őket, hogy vigyenek el magukkal sétálni. Szegény anyám...

 • 2007.09.12 12:20:49manci

  UnA: nagyon remélem, hogy ez veletek soha nem fog megtörténni, de ugye, te is hallottál már olyan eseteket, amikor a szülő azt mondja, hogy azelőtt sosem ment a lépcső közelébe a gyerek, előtte sosem ment 1 méternél távolabb tőlem a boltban, korábban sosem engedte el a tesvérkéje kezét.  Na, nem ragoznám tovább, csak annyit mondok: éljen a bébihám! Az enyémnek is lesz, ha megszületik a testvérkéje, mert én nem tudok 100%-ig megbízni egy 2 éves gyerekben, akármennyire értelmes és akármennyire is sokat magyarázok neki a biztonságos közlekedésről.

 • 2007.09.12 12:22:14UnA

  druantia: én egy gonosz ember vagyok :-o és ezért a kézfogást a kritikus helyzetekben erővel oldottam meg, mert még én vagyok az erősebb!

 • 2007.09.12 12:23:06babó

  UnA:  miután megszületett, a gyerek kap egy karkötőt a nevével, plusz egy matricát az ingére, plusz egyet a pólyájára szintén a nevével. azért mert azt le tudjuk olvasni a szemünkkel, és nem kell hozzá csipolvasó :)))

 • 2007.09.12 12:23:47babó

  OFF  babóka voltam, csak felnőttem. :))  ON

 • 2007.09.12 12:23:51Hicudzsi

  UnA!

  Lehet köpködni :) elviselem simán.

  Csak tudod vannak olyan emberek - mint én - akik nem bírnák végignézni, hogyha a gyerekük egy forgalmas út mellett kitépné magukat a kezükből. Lehet prédikálni nevelésről, de egy kétévesnek egyrészt kényelmetlen felfelé tartania a kezét másrészt nehéz megmagyarázni, hogy most a járda szélén megállunk, úgy, hogy be is tartsa.  Már írtam régebben, hogy az én abszolut rendesen viselkedő nyugis lányom, az Andrássyn akart átrohanni mikor meglátta a nagyapját a kutyával, ha akkor nincs a hám a csuklómra kötve (a másik kezemmel a babakocsit toltam)... nem is gondolok bele.

  A zsúfolt helyekről nem is beszélek ahol másodpercek alatt eltűnhetnek a lábak alatt.

 • 2007.09.12 12:25:18Hicudzsi

  UnA!

  Na látod én meg nem ráncigálom, szorongatom a gyerekem kezét - én vagyok az erősebb alapon -, mert az nem jó neki meg fáj. Inkább a hám :)

 • 2007.09.12 12:26:37cs1

  Én is vettem babahámot a (még igencsak csecsemőkorú) gyerkőcre. Rá is fogom adni ha elkezd futni. Nem érdekel mit mondanak az emberek. Babahám az övemen lesz, a gyerek keze meg a kezemben. Ez van. Bp-en élünk, nem kockáztatok.  Egy marha jó megoldást láttam eddig, szerintem azt fogom ötvözni a babahámmal: kisállatos hátizsák ami tök úgy működik mint egy hám... csak azért mégiscsak barátságosabb.  Valaki írta, hogy a neten lehet kapni ilyen elveszős-karkötőt. Merrefelé? Köszi az infót!

 • 2007.09.12 12:28:00Leona

  És mi van azzal a gyerekkel, akinek egy másik gyerek fogja a kezét? Rá hogy vetíted ki az erődet?

 • 2007.09.12 12:28:53Leona

  Amúgy mért nem lehet felírni a címet? Nehogy véletlenül hazahozza a ygereket, aki megtalálja?

 • 2007.09.12 12:29:34manci

  cs1: és ilyen hátizsákos cuccot honnan lehet szerezni?

 • 2007.09.12 12:30:21babó

  hú, druantia, én nem várom meg míg hetedszer kimegy az úttestre (Budapest közepén)  ilyen életveszélyes dolgokból egy próbálkozás elnézhető, csak figyelmeztetés + magyarázás, a másodiknál már határozottan próbálok fellépni. nálunk ez cipelést jelent, lehetőleg higgadtan. gyerek persze üvölt. ha leteszem, akkor két lépés után azért, hogy felvegyem, nincs kedve gyalogolni... ehh :)))  egyébként szerintem nem baj a babakocsi, egy-másfél éves kor és az ovi között még annyi minden történik, hogy közben biztos le lehet szoktatni a kicsit a kocsiról. pl amikor már felfogja valamennyire, hogy milyen szabályok szerint kell közlekednie. na nem a kreszt, henem, hogy MINDIG kell anya kezét fogni, úttestre nem megyünk le stb.

 • 2007.09.12 12:35:00druantia

  Cs1, itt van egy csomó cím, ahol lehet azonosító karkötőt venni: www.m14.hu/kidup/, neten meg innnét lehet rendelni: babacsoda.hu/component/option,com_frontpage/Itemid,36/.  A hátizsákos hám engem is nagyon érdekelne.

 • 2007.09.12 12:37:05cs1

  Ez az index nagyon gáz. na akkor újra:  manci: szóval én a neten láttam 10 e körül egy amcsi oldalon, de szerintem egy sima kínai plüssállatos hátizsák és egy sima babahám összevarrásával max. 2500 Ft körül legyártható. A gyerek se néz ki hülyén a pórázban ráadásul a hátizsák később önmagában is használható...

 • 2007.09.12 12:37:25druantia

  Babó, az az anyuka tényleg birkatürelmű, ráadásul ott volt a gyerek lábbal hajtós motorja meg a csomagok, amit cipelnie kellett. A vége az lett, hogy a helyi kocsmában a csapossrácnál hagyta a motort, a gyereket meg feldobta a vállára :). Mondjuk mi egy kis faluban lakunk, itt azért egyszerűbb. De az is igaz, hogy főút megy át a falun.

 • 2007.09.12 12:45:35manci

  cs1: köszi. Ez az összevarrósdi jó ötlet :)

 • 2007.09.12 12:47:51druantia

  Igen, én is köszönöm a tippet.

 • 2007.09.12 12:55:54cs1

  Itt van egyébként egy csomó jópofa hám :)  www.nextag.com/baby-harness/search-html

 • 2007.09.12 12:57:04cs1

  Hmmm... ez csak 10 dollár... asszem mégiscsak körülnzek a neten, hoyg ki szállít Mo-ra is... (gondolom ha többet veszünk már megéri a postaköltség)  www.target.com/gp/detail.html/601-5110608-4560938?asin=B000COWM8C&AFID=Nextag&LNM=B000COWM8C|Eddie_Bauer_2in1_Harness_Buddy&ref=tgt_adv_XSN10001

 • 2007.09.12 13:30:18hnora

  Leona! A címet (szerintem) azért nem szabad felírni rá, hogy ha gonosz emberek találnak rá (vagy eleve elrabolták), akkor ne tudják a címeteket. Amúgy sincs sok értelme hazavinni a gyereket, hiszen nyilván az otthonon kívül eltünt gyereket a szülei nem otthon fogják ölbetett kézzel várni, hanem keresik.

 • 2007.09.12 13:36:29Win

  Mondjuk ez más téma, csak a gyereeltűnésről ez jutott eszembe. Manapsá valahogy nem attól félek, hogy a gyerek lép le magától, hanem hogy valami kretén, beteg állat nyúlja le. Ott van pölö a portugál eset, ami kezd elég horror kanyart venni. Mondjuk a gyerekelrablásos változat a hihetőbb nekem, de sajnos simán el tudom képzelni a legújabb verziót is. És itt van a kis hazánkban nemrég eltűnt kisfiú, Dominik. Meg a két éves kislány. És az évekkel ezelőtt eltűnt és nem rég holtan talált Niki. Én már nem engedem el olyan simán majd a lányom-fiam egyedül suliba, tejért, mittudomén még hová, mint mondjuk minket. Ezt egyébként a férjem valahogy nem érzi át, hiába vázolom a fenti dolgokat, bólogat és látom rajta, hogy ő csak a saját gyerekkorában van még.

  na, ilynek jutottak eszembe.

 • 2007.09.12 13:37:55Win

  hnora: ha gonosz ember találja meg, örülök, hogy egyáltalán hazahozza. jobban a címemmel nem fog tudni betörni, a gyerek feje meg nem nyitja a zárat:) továbbra sem értem én sem, hogy miért nem lehet címet felírni. Mondjuk az adószámot érteném, vagy bankszámlát:)

 • 2007.09.12 13:38:30Win

  nem tudok írni, bocs az elütésekért

 • 2007.09.12 13:48:57Conodonta

  Három gyereknél, hám nélkül a fejszámolás vált be leginkább.

  Azaz kerüljük a tömeget, nagyobb rendezvényre csak nagyon ritkán nyomós indokkal és +1 felnőttel megyünk, hogy mindenkire jusson egy gyerek. Ha megoldhatatlan akkor az egyik gyerek az esernyőre csukható babakocsiban, a nővére a csomagtartóján áll, a bátyja meg fogja a babakocsi fogóját, ahol én is tolom a kocsit. Ha kocsi nélkül vagyunk, akkor folyamatos számolgatás, hogy melyik hol van és mit csinál.

  Kerüljük a tömeget, de a múltkor sikerült elseje környékén pénteken eljutni a hiper szuper marketbe, ahol már a parkolóban is üvöltött a hangos, hogy Adélka itt és itt várja a szüleit. Így szépen begyakoroltuk, hogyha nem látod anyát apát:

  - a hétéves nagy fiam keres egy emblémás pólós eladót, és elmondja neki, hogy elveszett

  - a hároméves lányom kiáll a sor közepére és elkezd vísítani (azt nagyon tud)

  - a kétéves kislányom pedig apával bóklászott, rohangált és hisztizett a boltban. A középsőnek volt is alkalma gyakorolni, elvesztett engem szem elől vísított, én rohantam és mindenki érdekesen nézett rám.

  Ettől függetlenül nekem a hám kicsit sok. Hálistennek megyeszékhelyen élünk, itt is van tömeg meg dugó, de szerintem kikerülhető, és lehet hozzá alkalmazkodva (kikerülve) közlekedni. Megértem ha valaki számára ez jelent teljes biztonságot, de számomra a személyes szabadságnak olyan önhatalmú korlátozása, ahol nincsen helye megbeszélésnek, hogy ez itt egy nyugis utca, szaladhatsz nyugodtan, ez meg itt egy kereszteződés és itt meg kell fognod a kezem. Rángattam már át gyereket a zebrán, mert nem volt elég a meggyőzés, de egy két alkalom után mindenki elfogadta.  És ezután a szép elmefuttatás után, el kell, hogy áruljam, hogy nekem is tünt már el a nagyfiam 4 és fél évesen elmentünk a piacra, 5-en, a kicsi még csak pár hónappos volt, és még nem volt begyakorolva a 2 szülő 3 gyerek képlet. A fiam egyszercsak nem volt. Kb. 10 perc volt, de megint meghidegedtek tőle az ujjaim olyan tíz perv volt.

  Láttam már mindenütt, szervkereskedőknél, gyerekrablóknál, édes aranyos bácsiknál...

  Aztán megszólalt a hangos, hogy vár minket. Szörnyű volt.

 • 2007.09.12 14:08:26babó

  én egyenlőre arra gyúrok, hogy a leendő második és harmadik gyerkőc jó sokáig rám lesz kötve kendővel vagy hordozóval, akármennyire is tiltakozik a hátam. addigra a nagyobb(ak) már talán kezelhetőbb korba kerül(nek), és olyan ügyes(ek) lesz(nek), mint Conodonta gyerkőcei. :))

 • 2007.09.12 14:34:02cs1

  cgi.ebay.de/SOS-Kette-fuer-Baby-und-Kind-Wunschfarbe-Andrea-Jo_W0QQitemZ180157637407QQihZ008QQcategoryZ15461QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem  na ilyet fillérekből le lehet gyártani... (lehet kapni egyesével is ilyen kockákat...)

 • 2007.09.12 14:40:28UnA

  Win: "Manapsá valahogy nem attól félek, hogy a gyerek lép le magától, hanem hogy valami kretén, beteg állat nyúlja le." Ez csak a média hülyesége, nem hagyd magad befolyásolni. Mert csak ezek az érdekes hírek és ezek emelik a példányszámot ill. a nézettséget. :-(

 • 2007.09.12 15:01:49Leona

  UnA: azért volt itt már egy poszt, ahová nemegy emberke beírta a maga "szerencsésen" végződött cukrosbácsis történeteit, úgyhogy csatlakozom Winhez: nekem is ez a legnagyobb parám.

 • 2007.09.12 15:06:19hanna

  Én nagyon durva elveszős és elvesztős voltam. Remélem Lea nem örökölte.

 • 2007.09.12 15:16:55Magdus_

  cs1: Köszi a weboldalakat, mindegyiket megnéztem és elgondolkodtat, hogy vajon én is beszerezzek-e egy hámot. Persze ezt majd a gyerkőctől teszem függővé. Egyenlőre még járni sem tud, de a babakocsiból már nagyon kiszállhatnékja van (9 hónapos) :))).

  A nyaklánc megoldás is nagyon tetszik, mondjuk a kisfiam nyakába nem aggatnék (a karkötőket viszont beszerzem).

  Köszi a tippeket!

 • 2007.09.12 15:28:41Borcsika

  Nem ér röhögni... Az én kölykömön minden ilyen hiprmarketes megmozduláskor rajta van a póráz. Akkor vettem neki, amikor a West End-ben nem balra fordultam (ahol a babakocsi volt), hanem jobbra, és kaptam egy laza pánikrohamot, hogy hol a gyerekem. A pórázzal előrébb tud menni, le is tud maradni egy picit, ugyanakkor nem vész el a gyerek. Anyám szerint ez nagyon ciki, de tessék má nekem megmondani, hogy egy 2 évest, akit minden érdekel, hogy tudok elvinni magammal ilyen helyekre úgy, hogy ne kelljen folyton őt vadásznom. Elég csak 2 szatyor, és végem van. Én a tuttira megyek. Persze, ha van velem más is, akkor otthon marad az eszköz.

  Egyébként én is attól rettegek ebben az eltünősdiben, hogy mi van akkor, ha egy beteg állat kezei közé kerül, vagy elütik, vagy fellökik a 130 kilós bevásárló kocsival. Annyi veszély van.

 • 2007.09.12 15:36:43dijon

  cs1, ha találsz, szólj lsz, én is beszállnék abba a szállítási költségbe. Köszi.

 • 2007.09.12 15:38:42Borcsika

  A cimet én sem értem, miért nem lehet felirni. Ha lenyúlta valaki a gyereket, akkor telefonszámon keresztül is tud zsarolni. Ha pézre utazik akkor tök mindegy neki, hogy milyen körülmények között élsz.

  Én azé csak ráirnám, mert ha minden tátkutattak, és nem találják a zsaruk se, meg senkise, valakit hazazavarnék, hogy hátha valaki becsönget.

  Sztem a cim felirása 1gyel több esély arra, hogy visszakapjam a csmetémet.

 • 2007.09.12 15:48:43nikkike

  Nem kívánom senkinek azt az érzést, amikor eltűnik a gyerek. Az én kicsi fiam egyszer Olaszországban Velencében tűnt el néhány percre. Mire én észrevettem az apja már megtalálta. A rosszabb az volt, amikor néhány hete a nagybátyjával (16 éves, a fiam 6) elment moziba és elfelejtettek szólni, hogy egy később kezdődő filmre mennek be. Már vérbefagyba láttam a fiamat, vagy egy pedofil állat kezei között. 1,5 óra múlva előkerültek, de addig majd megőrültem. Az egész család őket kereste.

  Egyébként azt már kicsi korában megtanítottam neki, hogy ha tömegben tűnik el, akkor ne menjen sehova, hanem álljon meg és teli torokból kiabáljon. Egyszer elbambult és figyeltem hogyan keveredik el mellőlem. Amint észrevette, hogy nem vagyok meg rögtön kiabált. Mindenki minket nézett, de legalább tudom, hogy tudja a leckét.

 • 2007.09.12 16:33:58cs1

  dijon: túrtam a netet... és sehol sem találtam olyan oldalt ahonnan Mo-ra is szállítanának... Mondjuk végül a felénél feladtam a kutatást mert egyre jobban elkezdett fájni a szívem amikor láttam a kifejezetten olcsó, kifejezetten praktikus és itthon még véletlenül sem (vagy aranyáron) kapható cuccokat amikhez valszeg soha nem fogok hozzájutni...  Viszont ha valaki más találna egy ilyen oldalt akkor az tök jó lenne:)

 • 2007.09.12 18:29:41B-

  Amikor először láttam bébihámot, köpni-nyelni nem tudtam a felháborodástól. (Megjegyzem, az Örs aluljárójában történt, ahol kb félezer ember halad át percenként).

  Mióta nekem is van gyerekem, és kicsit beleástam magam a témába, kifejezetten szimpatikusnak tűnik a dolog :-)

 • 2007.09.12 18:39:08martine

  Enyém is veszett már el :( Nem volt hosszabb idő, mint 3-4 perc, de pánikroham, szívinfarktus, leizzadás, lábremegés egyszerre lett úrrá rajtam :( 2,5 éves volt a fiam, a lány meg 1, addigra mindkettő önjáró - szinte sosem egyirányba :( Margitszigeti jtszótér: a nagy egyik pillanatban még körhintázott nagyobb fiúkkal (12 körül, inkább több), a kicsi mászott fel a házikóba, ot álltam mellette, egy pillanatra rá is néztem - mire vissza, a fiam eltűnt a körhintáról a nagyfiúkkal együtt. Szerencsére volt kint ismerős, a kiscsajt ledobtam mellé a pokrócra, hogy el ne engedje és indultam megkeresni a fiamat. 5 percen belül meglett, a bokrok közt volt egyedül, azt mondta, ez egy bunker, ki sem akart jönni, azt mondta, ez a hazája. Mint kiderült, a nagyfiúkkal ment oda, aztán a fiúk elmentek, ő meg ottmaradt - szerencsére nem rosszgonosz nagyfiúk voltak, nem bántották - de nekem is eszembe jutott, mi van, ha...  Óvintézkedésként onnantól egy csomó mesét mondtam neki, ahol a kisállat elkóborolt, nem találta a családját, sírt, szomorkodott, stb (vettem is másnap antikváriumban Elveszett nyuszis könyvet), nagyon pontosan megbeszéltük, minden játszóterezés elején, meddig mehet a, mikor szóljon. És csak nagyon ronda rikító cuccokban vittem őket kirándulni, játszózni, a motorjukra felírtam a mobilomat, és így is izgulok a mai napig. Mondjuk nekem nagyon nagy szerencsém van velük, mert nagyon szófogadóak, nagyon megbízhatóak - belvárosi gyerekek forgalmas főúton lakunk, muszáj volt megtanulniuk hamar, hogy utcán csak kézenfogva jöhetnek, nincs elszaladozás. Szerencsére be is tartották, meg most is betartják. Nekem a póráz nagyon nem tetszik - és hát én a fő veszélyt nem abban láttam, hogy az utcán szalad el, hanem hogy játszótéren, kirándulás közben kóborolhatnak messzebbre, mint kéne, ott meg úgysem lehet rájuk adni. Az a terheskori képem (csak hogy a másik témára is utaljak), hogy én majd kisgyerekes anyukaként mennyit fogok olvasni pld játszótéren, na, az hamar szertefoszlott... nem is tudom, hogy gondolhattam ilyen hülyeséget? :)))

 • 2007.09.12 19:42:49dijon

  cs1:www.amazon.com/s/ref=nb_ss_hp/103-4652863-9125447?initialSearch=1&url=search-alias%3Daps&field-keywords=harness,

  és szállítanak ide is.

 • 2007.09.12 20:55:11Hicudzsi

  Csajok e-bayen nézzetek körül ha valaki szállít Európán belül akkor ide is elhozzák.

 • 2007.09.12 21:49:53gjuci

  druantia, ezt a bizonyos azonosító karkötőt hol találtad a neten? Én is megnézném...

 • 2007.09.12 22:41:47Turboanyu

  Amióta a nagyobb gyerekem (akkor 4 éves) szépen elsétált amíg a kicsi cipőjét húztam fel az ugrálóvárban és kis híján infarktust kaptam, azóta minden rendezvényre vagy ha olyan helyre megyünk sétálni, ahol elkeveredhetnek, kapnak karkötőt, a mobilszámommal. A nagy be van tanítva, ha elveszik, akkor kérjen meg egy felnőttet - lehetőleg aki kisgyerekkel van - hogy hívja fel az anyukáját. Múltkor viszont az állatkerben amikor lazán besétált egy nagyobb csoport közepébe és utánaszóltam, hogy ne menjen el, nehogy elvesszen, magabiztosan felemelte a kezét: "nem baj, van karkötőm!" majd trappolt tovább. :-S

  Szerintem nagyon jó ötlet, hiszen az elveszett gyerekek 99,9%-a nem perverz pedofilok keze közé kerül. Akkor meg úgyis mindegy, hogy van rajta karkötő vagy sem. Minden más esetben hasznos, sok sírással töltött perctől kímélhet meg.

 • 2007.09.12 23:02:14opti

  A karkötő nagyon jó ötlet, én rendelni fogok. A Balcsinál láttam olyan gyerekeket, akiknek szimplán a kezükre volt írva alkoholos filccel egy telefonszám, ez is jó.

  Engem inkább a nyomkövetős megoldás érdekelne. Akár karkötőben is, akár bőr alá is, én nagyon parázok a gyerekrablástól. Két hete voltunk a nem túl nagy városunk fesztiválján, ugrálóvár, borsátrak, ezer ember. Na ott szembesültem először igazán a tömeg veszélyeivel. El sem tudom képzelni ezt több gyerekkel. Úgyhogy nekem kell valamilyen nyomkövetős izé. Még nem néztem utána, de már kezdem is. Valakinek van már ilyen?

 • 2007.09.12 23:41:48hamsa

  A Pagonyban a szuper mesekönyvek mellett lehet kapni karkötőt is. Tudom, hogy nem mindenki pesti, de azért nem beszerezhetetlen. Akinek nagyon kell és bonyolult lenne műshogy, szívesen postázom - szerintem sima borytékba is befér. Úgy emlékszem ötösével volt csomagolva, de az árára nem emlékszem.

  Amúgy egyszer, hogy jól lássam a tömegben, adtam a kisfiamra a nővére vadító pink pólóját - és nagyon jó ötletnek tűnt. Világított a lakásban. A téren meg minden kislány pont ugyanolyanban volt, kapkodhattam a fejem, hogy hol lehet...

 • 2007.09.13 08:35:54marywolf

  Feljebb van egy link egy magyar oldalra, ahol van karkötő és ott több vidéki hely is szerepel, én felírtam magamnak a szegedit.  Szerintem mind a karkötő, mind a hám nagyon jó ötlet, második különösen azért fog majd kellene nálunk, mert egyik oldalról egy négy sávos körüt mellett lakunk. Szóval lehet hogy nem ott akarok majd gyakorlatozni az örökmozgóval, hogy vajon kitépi-e a kezét vagy nem, mert csak egyszer esse meg a kitépi eset és azonnal palacsinta lesz.  Akinek meg nem tetszik, azt előre láthatólag olyan szinten le fogom ugatni, hogy azt is megbánta, hogy a beszélgetés közben elszívta előlem a levegőt.

 • 2007.09.13 12:45:08cs1

  dijon: anno nézegettem de úgy tűnt, hogy Mo-ra csak könyveket és hasonlókat szállítanak, babacuccokat nem :(

 • 2007.09.13 13:59:52druantia

  Gjuci, a linkek a karkötőhöz (bocs, csak most olvastalak):  www.m14.hu/kidup/ (személyes vásárlás)  babacsoda.hu/component/option,com_frontpage/Itemid,36/ (netes rendelés).

 • 2007.09.26 20:29:59druantia

  Angolul tudóknak: www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=484042&in_page_id=1770  Hozzáfűznivalóm: aztakutyamindenit :))). Jól betojhattak a szülők, jesszusom!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta