SZÜLŐSÉG

A 8. héttől meghatározható a magzat neme

2007. szeptember 10., hétfő 11:00

Nem kell a 22. hétig tűkön ülnie a kíváncsi kismamának, hogy kiderüljön, kisfiú vagy kislány növekszik a hasában. Mára már lehetségessé vált ugyanis, hogy a terhesség nyolcadik hetében megtudják a magzat nemét. A Pink or Blue nevű tesztet a várandós kismama otthon is elvégezheti, az eredmény pedig akár egy héten belül megvan. Igaz, a kíváncsiságnak ára van, a teszt több mint nyolcvanötezer forintba kerül.


A tudósok nemrég fedezték fel, hogy a magzati DNS a terhesség hatodik hetétől jelen van az anya vérében. A Pink or Blue teszt kimutatja a magzati férfi DNS-t, ezért ha ez jelen van: a magzat fiú, ha nincs: lány lesz, írja a MediPress. A DNS-tesztet a www.dnaeurope.com oldalon keresztül először is meg kell rendelni a gyártótól, aki a vércsepp-felszerelést elküldi közvetlenül a leendő anyának. A kismama ujjbegyének megszúrásával pár csepp vért gyűjt egy speciális szűrőpapírra, majd ezt egy laborba küldeni egy előre fizetett borítékban. Az eredményt pár munkanapon belül a várandós anya tudtára adják, ha az expressz szolgáltatást kéri, és hat munkanap múlva, ha a hagyományos szolgáltatást választja. A teszt ára igen borsos, a sima 280 euróba, az expressz 345 euróba kerül.  

A vizsgálat pontossága nagyobb, mint 98 százalék, ha a mintavételnél az összes előírást betartják. "A Pink or Blue teszt megbízható tudományos tényeken alapul és a Consumer Genetics, amerikai partnerünk biztosítja hozzá az élvonalbeli technológiát.” – mondta DNA Europe képviselője. “Ez a vizsgálat a legérzékenyebb az elérhető tesztek közül, rendkívüli módon specifikus és garantáljuk az abszolút minőséget és megbízhatóságot. A Pink or Blue teszt csak a nem meghatározására szolgál és nem szolgál már orvosi információval.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.10 11:37:14Borcsika

  Olyan tesztet mikor fognak csinálni, amelyik meghatározza a születendő gyermek jövőbeni IQ-ját?

  Nem mindegy, hogy fiú, vagy lány?

  Érdekes ez a mondat: "A vizsgálat pontossága nagyobb, mint 98 százalék, ha a mintavételnél az összes előírást betartják." Mire gondonak? Legyen otthon laboratóriumi körülmény?

  Jóvan, ennyi volt a cinizmusból...

 • 2007.09.10 11:43:20marcangoló

  Lesz ez még olcsóbb is...

  Nem tudom, csak nekem aggasztó, hogy ilyen korai tesztelésnél a szülők simán úgy dönthetenek, hogy inkább nem tartják meg a babát, mert nem olyan nemű, mint amit kívántak?.... Nem fogja ez megzavarni a természetes nemi arányokat? Nem véletlenül nem engedik a Czeizel- féle ötletet sem, hogy előre válogassanak a szülők a különböző nemű gyerekek között.

 • 2007.09.10 11:48:50Leona

  Azta, nekem ez eszembe sem jutott. Született naiv vagyok. Én csak arra gondoltam, milyen jó, legalább tudja az ember, milyen színre fesse a gyerekszobát, milyen ruhát vegyen, stb...

  Meghogy nem járnának úgy, mint Win, ill. Kovvacsék.  Ezennel felmondok.

 • 2007.09.10 11:50:44másutt

  Nekunk mindegy volt...

  'csak egeszseges legyen'

 • 2007.09.10 12:03:24Különálló

  Igen, ez a veszély tényleg fennáll... :-( Igaz, nagyon sok helyről én is azt hallom, amit másutt is mondott: csak egészséges legyen. Azt meg sokkal nehézkesebb megállapítani. :-S

 • 2007.09.10 12:07:11Guruljka

  marcangoló pontosan ugyanerre gondoltam. Tőlem mindig kérdezik, hogy vállalok-e harmadikat a 2 fiú után. A válasz talán, mert szeretnék egy kislányt. Ilyenkor mindig mondják, hogy de most már ha igaz akkor a 3. gyerek nemét meg lehet választani.

  No azt meg így ebben a formában nem tenném. Nem vagyok vallásos vagy erkölcscsősz, de orbitális ellenérzésem van a dologgal kapcsolatban.

  Csak akkor tudom elfogadni a nemek közötti szelektálást, ha valaki nemhez kötött súlyos betegséget hordoz... De abszolút érzelmi alapon gondolom ezt.

 • 2007.09.10 12:25:51marcangoló

  Enahma, azért, ha mondjuk az apjuk csúnyán elkezdene balhézni, hogy neki fiú kell, és nagyjából még "tét nélkül" lehetne dönteni, lehet, hogy más értelmet nyerne, a "csak egészséges legyen" szlogen...

 • 2007.09.10 12:48:23másutt

  A papas mamas szulesre felkeszito orankon mutattak szules videokat.. es az egyikben amint kijott a gyerek az apa megkerdezte: 'Na, FIU LETT???' a vedono itt megallitotta a videot es ova intette a jelen levo apakat, hogy BARMILYEN hasonlo megjegyzest tegyenek.  Emlekeztetett minket, hogy az emberek NEGYEDE valamilyen nehezsegen megy at, hogy gyereke lehessen, es sokaknak nem is lehet egyaltalan, es emiatt egy eleten at boldogtalanok.... es hogy milyen szerencsesek vagyunk ott mi, nagyhasuak. Emlekeztetett minket arra, hogy sokan ezreket fizetnek eveken at, rettenetes hormoninyekciokert, hogy megtermekenyulhessenek. Es hogy akinek beteg a csecsemoje, az mit gondolna errol.

  A papakat meg emlekeztette, hogy az APA kromoszomaja donti el a gyerek nemet.

  Eleg hatasos volt a no.

  :-)

 • 2007.09.10 12:51:22druantia

  Elsőre nekem is az jutott eszembe, ami Marcangolónak. Veszélyes játék ez egy kicsit. A baba számára meg esetenként egyenesen életveszélyes lehet.  Én szerettem volna tudni, hogy kisfiú vagy kislány már a terhesség elejétől, de csak azért, mert úgy valóságosabb lett volna a baba. Amikor már nem kétesélyes volt a dolog, henem tudtam, hogy kisfiú, onnét kezdve nekem kicsit más volt. Félre ne értsétek, addig is ugyanúgy szerettem, és tényleg teljesen mindegy lett volna, hogy kisfiú vagy kislány. Csak akkor kapott "személyiséget" a bébi, amikor az orvos közölte a monitorra mutatva, hogy "ha ez a gyerek lány, akkor maga szerint ez itt mi???" :).  Egyébként sem kell mindig várni a 22. hétig (nálunk a 18. héten csinálnak uh-t), ha a baba úgy fordul, de ha háttal fekszik, akkor akár végig kétséges lehet. A Petiről már a 15. héten kiderült, hogy fiú.  Ha nagyon sok felesleges pénzem lenne és a baba nem mutatná meg magát, akkor esetleg megnézetném a nemét, de egyébként nem adnék ki pénzt azért, hogy pár héttel előbb tudjam meg a nagy hírt. Különben is, úgyis akkor az igazi, ha én magam is látom a képernyőn :).

 • 2007.09.10 13:34:28manci

  marcangoló: Czeizel szerint azokban az országokban ahol engedélyezték a szülőknek, hogy a saját költségükre szétválogattassák a spermát, semmiféle borulást nem okozott a nemi arányokban. Egyrészt mert kevesen élnek vele, másrészt mert kb. ugyanannyian akarnak fiút, mint lányt. Nyilván nem lenne jó ötlet bevezetni a módszert pl Kínában, de nálunk szerintem nem lenne nagy veszélye.  Annak ellenére, hogy én magam nem élnék a fenti lehetőséggel, egyetértek Czeizellel abban, hogy nonszensz, hogy míg ma Mo.-on a 12 hétig gyakorlatilag bárki megszakíttathatja a terhességét, addig nem próbálhatja meg befolyásolni mondjuk a 3. gyermeke nemét. Azért a próbálni szót írtam, mert ha jól tudom, az eljárás 90%-osan hozza a kívánt nemet.

 • 2007.09.10 13:36:48mamafáni

  Nekem sem jutott eszembe az abortusz lehetősége, de ez tényleg nagyon sugallhatja azt a szülőnek, hogy itt a "lehetőség"!

  A dokim már a 12.héten felfedezte, hogy kisfiúnk lesz. 98%-ot mondott, bejött. Egyébként nekem tetszik az ötlet, ha arra kerül a sor lehet, hogy megveszem a tesztet. (feltéve, ha kicsit olcsóbb is lesz), mert nagyon jó volt tudni Balázsnal is, ahogy Guruljka mondta, megszemélyesedettttt a baba.

 • 2007.09.10 13:37:29mamafáni

  Húú, kicsit sok lett a TÉ betű!

 • 2007.09.10 13:58:16Tish

  Ha babát várnék, teljesen mindegy lenne, hogy milyen nemű.  De szerintem ezzel nagyon sok gyerekéletet lehet majd kioltani:( Mert mi van, ha anyuka az apukának való megfelelési vágyától elveteti a kislány magzatot, mert majd legközelebb... hátha fiút sikerül a következőre összehozni. Remélem csak én látok ilyen rémképeket, és a valóság teljesen más lesz.

 • 2007.09.10 13:58:16mazsola84

  A teszteknek azóta nem hiszek mióta a barátnőmnek 3 negatív terhességi teszt, 2 hüvelyi ultrahang, valamint vizeletteszt mondta, hogy nem terhes. A doki még jól le is baszta: "nem érti, hogy nem terhes, nem kell annyi tesztet csinálni, ha nem, hát nem. Majd legközelebb". Ja, azóta lassan az 5. hónapban van :) Szóval ennyit a tesztekről.  Arról nem is beszélve, hogy megcsinálja anyuka a tesztet, beleéli magát, mindenből kéket-rózsaszínűt vásáról, azt mégse olyan lesz, amire már rákészültek.

 • 2007.09.10 15:42:43anyamami

  Lehet hogy egy kicsit sarkítottan fogalmazok, de akkor inkább a Czeizel módszerre szavazok, mivel ott nincs esélye megfoganni a nem kívánt nemű magzatnak, a tesztnél pedig esélye az életben maradásra.

  Ha ez a teszt megvalósítható, akkor a másik módszer miért nem?  Csak alacsonyan repűljönek azok a kövek.:-)

 • 2007.09.10 15:52:50Ditke

  Mi lesz ebből a tesztből Kínában, ahol mindenki fiúgyereket akar? Demográfiai káosz?  Kislányt szerettem volna. Évek óta. De valahogy az első pillanattól éreztem, hogy fiam lesz. Freudi elszólásban többször is kimondtam, hogy a "kisfiam" így meg úgy. Aztán 20 hetesen megmondta a doki, hogy félreérthetetlenül kisfiú. Eszembe nem jutott volna lecserélni egy lányra, csak mert azt szerettem volna. De azokban a kultúrákban, ahol a fiúknak nagyobb a becsülete, komoly problémákhoz vezethet egy ilyen tesz. Nem csak most, de 20-25 év múlva is, amikor a mostani gyerekek a családalapítás korába lépnek.  Anyamami, egyetértek, akkor inkább a Czeizel módszer. Mert az is a veszélye egy ilyen tesztnek, hogy anyuka addig veteti el a nem kívánt nemű babákat, amíg végül egyáltalán nem lehet majd gyermeke. Akkor mihez kezdenek? Kerítenek egy másik anyukát, aki sorba szüli a kívánt nemű babákat?  És hova vezet távlatokban? Előbb-utóbb kimutatják, hogy göndör lesz-e a haja, kék lesz-e a szeme, kreol bőrű lesz vagy hófehér. És a végén lombikban gyártunk olyan gyereket, amilyet szeretnénk? Akkor inkább menjenek be egy gyerekotthonba és fogadjanak örökbe egy olyan kisgyereket, aki az elképzelésüknek megfelelő.  Viszont az kérdés, hogy azokban a családokban, ahol nemspecifikus betegség öröklődik, mi a helyes. Élő ember ezt eldönteni nem tudja, hogy ők eldönthessék-e, fiú vagy lány legyen.

 • 2007.09.10 16:16:09seymes

  Guruljka, nem biztos hogy bizni fogsz benne, de en rengeted anyaval es gyerekevel le-ellenriztem es az itt talalhato: www.holodeck.com/pregnancy/chinese-cal.html kinai lunar calendar alapjan tenyleg 99%-ban kiszamithato a szuletendo gyerek neme. Peldaul megkerdeztem az egyik kolleganom a terhessege elejen, hogy hany eves volt, amikor terhes lett. Nem egy nagy esz a no, csak HR-es ugyhogy rosszul adta meg a korat elsore. Igy a lunar kalendar alapjan ugy szamoltam, hogy fiut var. De aztan par honap mulva ujra felmerult a dolog es akkor mar megkerdeztem tole a szuletesi datumat es kiszamoltam, hogy lanya lesz. Augusztusban megszuletett a kislanya Evy.  Kivancsi vagyok a tobbiek velemenyere is. Kinek jott be?

 • 2007.09.10 16:17:21seymes

  Meg egyszer a kinai lunar naptar cime: www.holodeck.com/pregnancy/chinese-cal.html

 • 2007.09.10 16:33:59Tünde

  A fogamzásnaptárral mi is foglalkoztunk a Porontyon: velvet.hu/poronty/2006/12/01/fiu_vagy_lany_lesz_a_kinai_fogamzasnapta/

 • 2007.09.10 16:47:53seymes

  Ott csak 35 eves korig forditottatok le a naptarat, de szerintem most mar eleg sok 35 feletti kismama letezik, meg Mo-n is. A masik, hogy a terhesseget az utolso menstruacio elso napjatol szamitjak. Viszont a fogamzas pillanatat nemsokan tudjak biztosan. De szerintem eleg ket hetet hozza adni azutolso menstruacio elso napjahoz. Csak akkor van problema, ha valaki arra sem emlekszik biztosan.

 • 2007.09.10 19:07:37Yuki

  Pár napja olvastam erről egy angol nyelvű oldalon, a pontos forrást sajnos nem tudom. Lényeg, hogy a cég hivatalosan nem forgalmazza a tesztet Indiában, Kínában, és más olyan országokban, ahol a normálisnál nagyobb fontosságot kap a születendő gyerek neme.

 • 2007.09.10 19:20:43Yuki

  Seymes, a csalhatatlan naptár szerint fiú vagyok. Asszem, visszamegyek a dokimhoz, és megcsináltatom vele mégegyszer azt az ultrahangot, múlt héten talált a gyomromban egy bébit :)  Talán jobban oda kéne figyelnem, mit eszem... vagy csak azért van, mert én is HR-es vagyok?

 • 2007.09.10 19:42:37Reggie

  " Ditke 2007.09.10 15:52:50  Mi lesz ebből a tesztből Kínában, ahol mindenki fiúgyereket akar? Demográfiai káosz?

  "  Csokken a tulnepesedes. Majd ha keves no lesz, felmegy az o becsuletuk is. A termeszet csodas dolog, szabalyozza onmagat:)

 • 2007.09.10 21:47:22Békanőci

  seymes,nálunk működött a kínai naptár!Még nem lakott a pocakomban senki amikor foglalkoztam vele,de amikor már volt bérlőm eszembe jutott.A családom kissé szkeptikusan hallgatta a dolgot,így inkább nem hangoztattam,pedig a végén kiderült,hogy nem hülyeség!Azért én is kíváncsi lennék,hogy mások milyen tapasztalatokat szereztek ezzel kapcsolatban.  Ja,amúgy tényleg mindegy volt,hogy fiú lesz-e vagy lány.Amikor a doki 4D-n azt mondta,hogy:"nem tudom maguknak megmutatni,de a nyakamat teszem rá,hogy kislány",tőlem kisegeret vagy akármit is mondhatott volna,olyan boldog voltam,és ahogy elnéztem,Apa is... :)))

 • 2007.09.10 22:04:21B-

  Lehet, hogy én radikális vagyok, de én törvénynel tiltanám, hogy az abortuszhatáridő előtt közöljék a gyerek nemét az orvosok (természetesen most nem a nemek szerint öröklődő betegségek ritka esetéről beszélek). Mert tényleg rengeteg ember képes lenne csak ezért megszakíttatni a terhességet (és nem feltétlenül a fiú magzatok járnának jobban - nyugaton már többen vágynak a problémamentesebb, nem zajongó, nem verekedős, ellenben csinosan öltöztethető, bájosan vereset szavaló stb kislányokra...). És ha belegondolunk, valakit csak azért megölni, mert fiú/lány, azért nagyon durva!!!  A Czeizel-módszer viszont egészen más tészta szerintem, én is engedélyeztetném, mert szerintem aki bevállal egy harmadik-negyedik gyereket, az megérdemli :-) És mivel általában a meglévő gyerekekkel ellentétes nemű bébit választanának, az egyensúly se borulna.  Egyébként az oly sokszor említett Csányi-könyv azt írja, hogya lánycsecsemők megölése annak idején igazából egy népesedésszabályozó eszköz volt. Már évszázadokkal ezelőtt is védekeztek a túlnépesedés ellen, és ugye ha a lányokat ritkítod, az sokkal eredményesebb, mintha a fiúkat (egy életben maradt fiú is képes megtermékenyíteni egy csomó nőt, míg fordítva egy nő egyszerre csak egy gyereket tud kihordani). Fölmerült itt már többször, hogy az "alvás közben véletlenül agyonnyomott" csecsemők is lányok voltak. (Egy kutató utánanézett asszem Angliában az 1700-as években a bírósági jegyzőkönyvekben, és az ÖSSZES esetben lánycsecsemőről volt szó). A kutató azt is megállapította, hogy az érintett anyák egy enyhe büntetéssel megúszták (1 napi kaloda), ami azt jelenti, hogy a társadalom tulajdonképpen szemet húnyt a lánycsecsemők elpusztítása felett.  Szóval szerintem elgondolkoztató, hogy már annak idején se törekedtek feltétlenül a féktelen szaporodásra, és léteztek ilyen primitív népességszabályozó módszerek. Bár nem tudodm, ez mennyire volt tudatos - de az, hogy a nőben csak az eltartandó terhet, és nem az élet bölcsőjét látták, talán utal arra, hogy több bölcső volt raktáron, mint amennyi életre szükségük volt...

  (Tudom, hogy ez így leírva nagyon durva, viszont szerintem érdemes ezen kicsit gondolkodni.)

 • 2007.09.11 23:26:50Ditke

  B-  Nekem az az elgondolkodtató a történetben, hogy az 1700-as évek Angliája előtt cirka 1000-1400 évvel, meg még korábban a csecsemőgyilkos anyát a britek elődei egyszerűen lefejezték. És a lány- és a fiúgyermekek között nem tettek különbséget, öröklés szempontjából, azaz a legfontosabb jogi kategória szerint. Ez is megérne egy misét, vajon miért is kellett 1000 év múlva a születésszabályozás eme durva eszközéhez nyúlni? Hogy vezetett ide a világ?  Genetikusan egy hím egyed 3-4 női egyedet is "elfogyaszt" élete során. Majom-korunkban biztos így volt (ma is így van az emberszabásúaknál, csak horda-rendszerben). Még a középkorban is a nők általában a szülésbe haltak bele, 35-40 éves koruk körül és a férjük utána legalább egyszer újranősült. Tehát gyakorlatilag a rendszer (nő- és hímnemű utódok aránya) úgy van jól programozva, ahogyan van. Csak most már mi nők tovább élünk...

 • 2007.09.12 07:45:34diaz

  seymes, nekünk nem jött be a naptár, aszerint a lányom fiú:)

  A témához: egyszerűen nem látom értelmét a tesztnek, kivéve ha bizonyos nemhez kötődő, de igen ritka genetikai betegségek gyanúja áll fenn. Egyetértek a sok előttem szólóval abban, hogy ez nagyon veszélyes is lehet a magzatokra. Én biztos nem fizetnék egy fillért sem érte, ha gyereket akarok, akkor gyereket akarok, nem fiút v. lányt.

 • 2007.09.12 08:42:18Leona

  seymes, a második gyerek fogantatása előtt végigszámoltam a családom összes olyan tagjára, akinél ki tudtam deríteni a pontos időket. Eredmény: 46%!!!-ban stimmelt. A maradék 54%-ban nem. A nagyobbik lányomra sem. Aztán kiválasztottam a naptár szerint egy olyan időszakot, ahol hetekig csak fiút tudhattunk volna összehozni. Az összehozás sikerült, a fiú nem :)

  De nem baj, mert a két lány annyira megérti egymást, és annyira szereti egymást!

  Nekem ezügyben az a filozófiám, hogy a Jóisten, vagy bármi egyéb felettünk álló hatalom, sors, kinek mi tetszik, de az tudja, hogy nekünk/gyerekünknek mi a jó, olyan nemű lesz a gyerek. Mindkétszer fiút szerettem volna, de olyan jó, hogy lányok lettek!

  (Megjegyzem, bár fiúra vágytam, eszembe sem jutott volna elvetetni, ha "időben" kiderül, hogy nem az!)

 • 2007.09.12 08:55:58druantia

  Lehet, hogy nincs igazam, csak saját magamból kiindulva elfilóztam a kérdésen. Szóval szerintem talán aki el tudja fogadni az anyaságot/apaságot és mindent, ami ezzel jár, az el tudja fogadni a gyerekét is, mindegy, hogy milyen a neme. Akkor ez tényleg nem számít.  Ilyenkor talán nincsenek elvárások, feltételek, amihez a szeretetünket kötjük, csak elfogadás. Nincs az, hogy feltétlenül kék szemű, szőke, mosolygós és kislány legyen pl., mert ha nem az, akkor hú de nagy lesz a csalódás.

 • 2007.09.12 12:11:01seymes

  Attol meg a statisztika mukodhet, hogy nalatok nem jott be minden esetben. Hiszen a 99%-os pontossag azt jelenti, hogy ezerbol 10-nel es tizerebol 100 esetben egyaltalan nem mukodik. De azert megegyeszer vegigolvasva a lunar calendar alatti szoveget azt irjak, hogy 700 evvel ezelott lett letrehozva. Nem vagyok szakerto ebben az ugyben, de valoban tudtak-e 700 evvel ezelott, hogy a terhesseg pontosan 280 napig tart es mikortol kezdodik?!

  Bocsi a HR-es megjegyzesert, nem volt vicces.:-(

 • 2007.09.12 12:24:53Leona

  seymes, milyen érdekes, hogy a családom nőtagjai mind kívül esnek a statisztikán...

  Na mindegy, ha ennyire hiszel benne, hát higgy.

 • 2007.09.12 14:18:51szanna

  Seymes!

  A terhesség pontosan nem 280 napig tart. Az utolsó menses 1. napjától a szülésig általában (statisztika!) 280 nap telik el. Vagyis az első 1-2 hétben még nincs bab és mégis terhességnek számítják. A baba fejlődése (ismét egy statisztikai adat!) 266 napig tart.

 • 2007.09.12 14:21:44szanna

  bab= baba

 • 2007.09.12 17:09:05B-

  selymes: a kínai módszer szerint a kislányommal együtt fiúk vagyunk :-)  Szerintem azt gondold végig, hogy ha működne, mitől működne? Lehetne-e valami logikus magyarázat arra, hogy a fogantatás napja meghatározza a gyermek nemét (hormonok? időjárás? akármi?).  És hogyan illeszkednek a rendszerbe a különnemű kétpetéjű ikrek?  És hogy lehet, hogy 90% fölötti találati arányt ígér, míg itt a topikon max 50% jön ki (vagyis: vagy működik, vagy nem...)

 • 2007.09.12 17:31:07Ditke

  No elszállt, amit írtam.  Szóval, a kínai naptár szerint lányom van. Fél órája még kukija volt. :)))))  Hugom két gyereke viszont bejött. Szóval afenetudja. Viszont ha jól emlékszem, nem csak a fogantatás napja számít, hanem az anya életkora is, tehát két feltétel van.  Pár hete volt egy műsor vmelyik csatornán, talán a mítoszrombolók. Arról volt szó, hogy miféle módokkal határozzák meg a gyerek nemét a népi hiedelmekben. 5 kismamát mértek meg, a gyűrűhimbálás 5-ből 5-ször jött be, a kínai naptár meg 4-szer. A másik 3 vizsgált módszerre nem emlékszem, sajna, szita az agyam, biztos a szoptatás tehet róla. :)

 • 2007.09.12 18:21:16manci

  Anyám megvizsgált gyűrűvel és eszerint fiam lesz. A lányomnál eltalálta. Mindenesetre holnap megyek 12. heti ultrahangra. Az előző terhességemnél ekkor már a dokim meg tudta állapítani a nemét. Kíváncsi vagyok! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta