SZÜLŐSÉG

Barkácsfüzérek a kiságy fölé

2007. szeptember 4., kedd 14:06

Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyermekvárás utolsó hónapjait tétlenül tölti otthonában, akkor van ideje felkészülni a poronty fogadására.

Klikk!

Készíthetünk például a kiságy fölé lógatható díszt, hogy szegény gyerek ne a plafon bámulásával töltse első hónapjait.


A Brendonban súlyos ezerekért kapható füzérek alternatívájaként három barkácsprojektet is kitaláltam. Amíg sok időm volt, addig filcből varrogattam díszt. A filcnél az a jó, hogy nem kell beszegni, viszont mivel szöszös, ne hagyjuk, hogy a gyerek fogdossa, rágicsálja.

Ezek a díszek amúgy sem rágcsálásra valók, csak vizuális élvezetet nyújtanak (remélhetőleg) a gyereknek. Ha már elérné őket, engedjük lejjebb az ágyat.

A filcdísz egyszerű: színes köröket vágunk ki, majd ráhímezzük a kívánt ábrákat: cicafejet, békát, napocskát. Az ábrákat is kivághatjuk színes filcből, majd rávarrhatjuk a háttérként szolgáló körökre. Válasszunk kontrasztos színeket. Mindenképpen varrjuk és ne ragasszuk a filcet, mivel előfordulhat, hogy a ragasztó elengedi, és az ábra bepottyan az ágyba.

Kevesebb idővel rendelkezőknek találtam ki a fényképes díszfüzért: bármilyen képet felhasználhatunk hozzá, lehetnek családtagok, aranyos állatkák, kontrasztos minták. A legegyszerűbb a papírzsebkendő papírdobozából gyártani. Mintának használhatjuk a cumisüveg kupakját, vagy egy feles poharat, helyezzük a kívánt ábrákra, és rajzoljuk körbe. Majd a jelölt részekről kivágjuk a köröket, szépen sorbarakjuk őket, végigfektetjük rajtuk a madzagot, beragasztózzuk a papírt és mindegyikre ráillesztjük a másik felét.

Ha saját nyomtatású fotókat használunk, akkor egy réteg kartonpapírt is ragasszunk mindegyik kör belsejébe, különben lekonyulnak ragasztózás után.

Amennyiben semennyi szabadidőnk nincs, a hármas számú megoldás kínálkozik. Fogjunk egy vastagabb madzagot, például egy hosszabb cipőfűzőt, kössük fel a kiságyra keresztben, és csíptessünk rá 8-10 darab színes műanyag ruhacsipeszt. Pankának nagyon bejött, mostanában pedig gyári rágóka helyett imádja a csipeszeket rágcsálni (a madzagot persze elvettük tőle). 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.09.04 16:55:52babó

  a nagyobb gyöngyösboltokban lehet kb 3cm átmérőjű és fél centi vastag színes üveg gyöngyöket kapni, négyzet és kör alakban, én azt aggattam fel, jó erős madzaggal.

  hagytam, hogy a tárgyak érintését gyakorolja rajtuk, akkor szedtem le, amikor már elég jól markolt, bár én sem tudtam volna letépni az ágyról, de ennyire nem bíztam a szerkezetben :))

 • 2007.09.04 17:09:34bohar

  Kedves ferjem kitalalta fejfolelogatosbol a legjobbat: kulonbozo szinu papirokbol madarakat hajtogatott. amiket kulonbozo hosszusagu cernaval a pelenkazo feletti polc aljara ragasztotuk, ezeket a levego tobbnyire mozgatta, volt amit majdnem, es volt amit tenyleg elerhetett a baba, ezt szerette a mibabank, masoknak is nagyon tetszett igy tobb babas ismeros kapott tolunk szines madarakat, az o babaiknal is sikert aratott ez az egyszeru dolog

 • 2007.09.04 17:32:33bohar

  a fejfole logatosokbol a masik kedvencunk az ikeas vigyorgos halas volt csak nehez kitalalni, hogyan rogzitheto az agy fole

 • 2007.09.04 17:35:33Alvomacko

  bohar: a madarak nálunk is mentek. Ágy fölött is, meg a lámpáról is lógtak.

 • 2007.09.04 17:53:58marcangoló

  Nálunk most is. Az a nyári díszlet. Viszont sehogy nem tudok rájönni, hogyan rögzítsem a legújabb kompozíciómhoz a kagylókat damilra. Átfúrni nem tudom, hogy mivel lehetne, más ötletem meg nincs. Azaz most beugrott, hogy gyöngyöt fogok rájuk ragasztópisztollyal rögzíteni, és azon megy át majd a damil...

 • 2007.09.04 19:47:48eszter

  marcangoló, mi át tudtuk fúrni a kagylót, meg a múltkor Tünde ötlete alapján a festett csigaházakat is. Rongybatekerve satuba fogtuk, és a legvékonyabb fúrófejjel átfúrtuk. Nem törtek el.

 • 2007.09.04 20:01:39mamafáni

  Nálunk éppen aktuális a téma, most cserélem le a füzérünket. Kiautó, repülő, hajó, vonat fognak lógni a plafonról. Már kész a sablon.

 • 2007.09.04 20:09:06gusztika

  Nekünk az ágy fölé lógatós cucc úgy lett megoldva, hogy megvettem a gagyi kínai forgót, amiről a lelógó bigyókat kidobtam, viszont az állvány tökéletes volt, hogy az apró plüss figurákat (Malacka, Csacsi, Tigris és egy egyéb típusú nyuszi) vastagabb cérnával megtartsa. A kölyök imádja, pláne, ha el bírja kapni valamelyik dögöt.

 • 2007.09.04 21:58:02panka

  a csipesztest asszem képes leszek megcsinálni :D

 • 2007.09.05 09:11:20marcangoló

  Eszter, annyira kicsik, hogy szerintem a legkisebb fúrófej is nagy lenne.

 • 2007.09.05 09:27:37rnagy8

  Nálunk katicás-lepkés lóg az ágy fölé. Mivel sehová nem tudtam felrakni (szélharangnak indult), így az ágy fölötti polcra tettem, onnan lóg. És a jól záródó panelablakoknak köszönhetően a szellő is mozgatja.

  Óvónő barátomtól kaptam a kedvencet, valamilyen formával vágott ki filc csíkból hosszú virágfüzért, és arra is katicákat erősítettem.

  Most átmentem megszámolni, 13 különféle katica van a gyerekszobában (plusz a gumicsizmája, amit nem lehetett otthagyni).

 • 2007.09.05 09:47:34moon

  sziasztok,  na tok jo h mindenki ilyen kreativ :) viszont a gyongyokkel vigyaznek, inkabb plussallatokat aggassatok, meg egyeb figurakat  b

 • 2007.09.05 10:27:45diaz

  Ezek tényleg nagyon jópofák:)

  Én úgy irigylek mindenkit, aki ilyen kreatív, nekem sajnos eszembe sem jutnak hasonló ötletek, és még minta alapján is nehezen készítek el bármit is. Hát igen, kétbalkezes vagyok, nekem mindig a technikaórák voltak a rémálmaim a suliban is:(

  Már előre félek, hogy ha a lányom a megfelelő korba kerül, hogy fogok én vele "kreatívkodni". Mert azt nagyon fontosnak tartom. Ne legyen már olyan béna, mint az anyja:)

 • 2007.09.05 10:29:37diaz

  Ja, nálunk is a pár száz forintos Ikeás halacskás lógó volt a legnagyobb szár, ill. a mai napig szereti. Az első gagyogásait is ezeknek intézte a lányom:)

 • 2007.09.05 12:09:42marcangoló

  Na, jelentem, kész lett a kagylós mobil. A ferdén lógás elkerülésére kavicsokat ragasztottam a magnumos pálcikák végére, amik az alapot képezték. De ezt gyerekbiztos helyre akasztottam. Nem ám tönkreteszik nekem. ;-)

 • 2007.09.05 13:35:59druantia

  Marcangoló, gratula :).  Diazzal együtt én sem vagyok az a nagy kreatív, inkább csak praktikus a gondolkodásom :). Mielőtt a Peti megszületett, anyám halálosan berágott rám, amiért azt mondtam, nem veszek gumikacsát a gyereknek, ott a sampon kupakja, majd eljátszik azzal fürdés közben. Anyám egy hétig lelkibeteg volt, hogy az ő unokája egy életen át gumikacsára fog vágyakozni, mert nem volt neki kiskorában :). Naná, hogy vett egyet neki, amíg én a kórházban voltam szülni :).  A legnagyobb művem eddig a Peti szobájának a terve illetve a dekorációja. Kék az ég, fent süt a nap (Ikeás nap alakú lámpa), körben dombok, azokon meg megy az élet.  Nem egy profi munka, de sok szeretet van benne. Láttam már sokkal-sokkal jobb gyerekszobákat is, de én nem vagyok olyan ügyes, hogy fessek a falra vagy mittudomén. A Peti szobájában tulajdonképpen nem is a kézügyességgel megoldható dolgok, hanem a színek meg az árnyalatok adják meg az egésznek a savát-borsát.  Égkék a fal (nem az a hideg kék, hanem az a nyári, boldogságos égkék), alul meg háromféle zöldből (a felső inkább homokszínű már) dombok vannak festve egymás fölé, egész jól kiadva a lényeget, olyanok, mintha egyre messzebb lennének. A falra meg kétoldalas ragasztóval dekorgumiból kivágott, színes járműveket ragasztottam. Mivel nem vagyok egy Picasso, a sablonokat az internetről szedtem le (tulajdonképpen gyerekeknek való kifestők), átrajzoltam a dekorgumira, kivágtam, esetleg színeztem és ragasztottam őket és már kész is voltak.  Sok autó van a falon, van vonat, repülőgépek, hőlégballonok, helikopterek. Meg van házikó, tehénnel és báránnyal is, de szamarat muszáj csinálnom, olyan lelkesen mondogatja a gyerek, hogy "csacsi" :). De a legjobbak a felhők lesznek, ezek még vidámabbá teszik majd az egészet, csak még nem értem rá egy hónapja bemenni felhőnek való anyagot venni a városba :).  Majd később lesz az igazi a művem, amikor nem csak oda lehet ragasztani, ahol ez a kis gazfickó nem éri el, mert ha leszedi a figurákat, akkor jön velük a vakolat is.

 • 2007.09.05 14:10:23boribon

  Druantia, ez egy igazi kis meseország lehet! Méghogy nem vagy kreatív!

 • 2007.09.07 13:13:22marcangoló

  Druantia, azta, tök jó lehet!

  Én tegnap megalkottam Blankának élete legjobb játékait, másfél napja le sem teszi. Kinder sárgájába tettem egy gombot. Tökéletesen lehet vele foginyt masszirozni (bocs, most nincs hosszú i), de lenyelni, teljesen a szájába venni nem tudja. A mászás kicsit döcögősebb vele. :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta