SZÜLŐSÉG

Mire jó az ikea-katalógus?

2007. augusztus 31., péntek 12:20

Kreatív anyukák, itt az ideje, hogy megmozgassuk a nyári punnyadásban belassult agysejtjeinket! Kezdhetjük például azzal, hogy kitaláljuk, mit lehet kezdeni egy jó vastag ikea-katalógussal, amit a napokban dobtak be a postaládába és sajnáltunk kidobni. Természetesen csak azután, hogy átnyálaztuk a kiadványt és megállapítottuk, hogy nem vesszünk Tylösand kanapét és Flytta zsúrkocsit sem.

A kicsik szeretni fogják lapozgatni a 191 millió példányban kiadott színes könyvet és még az sem gond, ha a lapokat kitépkedik (ezt valamiért minden gyerek imádja csinálni), legfeljebb takarítunk egy kicsit utána. Állatbarátoknak ajánljuk a 324-325. oldalán látható kutya és macska tanulmányozását.


Nagyobbak kollázst készíthetnek a katalógusból kivágott képekből, esetleg babaházba vághatunk berendezést, üvegszekrényeket, ágyat, fotelt és még jó néhány kiegészítőt. Ha az embereket kivágjuk, hurkapálcikára ragasztva bábozhatunk velük (bár gyanítom, ezeknél azért jobb bábokat is tudunk készíteni). Üres papírra rajzolhatunk különböző alakú (sovány, kövér, alacsony, magas) embertesteket, a 70. oldalon található fejek kivágása után variálhatjuk a testeket a fejekkel, így érdekes látványban lehet részünk.

A kivágott bútorokkal pótolhatjuk a Gazdálkodj okosan társasjátékból az idők során elkopott berendezési tárgyakat. Vagy akár elmesélhetjük a gyereknek, hogy a bácsi a néninek itt főz ebédet, vagy hogy anya ilyen szekrényt szeretne, de nincs rá pénze.

Ablakpucolásra ugyan alkalmatlan, viszont origamizáshoz kiváló a színes, fényes papír. Ha pedig apró csíkokat vágunk belőle, csodás díszeket készíthetünk akár koktélokhoz és fagylaltkelyhekhez is. A 180-192. oldalakkal csak óvatosan, mert a végén mehetünk megvenni tizenötezerért azt a cuki Lömsk forgófotelt a gyereknek. Esetleg Barnslig Lejont, a plüssoroszlánt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.31 19:55:51opti

  Andie, köszi, ez jó ötlet, utána fogok járni. Annyira tetszik ez az ágy... , de a döntés a fiamé :)

 • 2007.08.31 20:16:19andie

  opti

  megnéztem az ágyakat, a Kritternél ez sokkal egyszerűbb lenne, és van is rajta az egyik oldalon, de a Mammutnál a lakkozás miatt ez a furkálósdi lehet, hogy csúnya eredményt hozna, meg akkor még festeni is kéne, hogy szép kék maradjon az egész.

  Bár tény, hogy a Mammut nagyon klassz ágyikó. :-)

 • 2007.08.31 21:34:18hanna

  Lehrerin: wo ist die Vase?

  Schüler: Die Vase ist auf dem Tisch

  L: Wohin stellst du dieVase?

  Sch: Ich stelle sie auf den Tisch.  na erre nagyon jó az ikea katalógus. névelők, akkusativ, dativ, szem és mut névmás:)

 • 2007.08.31 21:42:40Zsubi

  Egy kicsit elkanyarodott a téma. Persze nem azért..... csak kíváncsi vagyok a kreatívkodók ötleteire, konkrétan.

  Én mindig is szerettem az ilyen önmegvalósítós dolgokat, de most (kis)babu mellett igen régen csináltam pl gyertyát, bábot meg pláne.

  Viszont még nem adtam oda a gyermeknek a katalógust, de pár nap és az övé, miután átnéztem.

 • 2007.08.31 22:17:27opti

  Hát igen, a Mammut az sokkal jobb, a Kritter is tetszik, de a natur nem, csak a piros. Az viszont az apjának nem tetszik, mármint hogy piros, mivel fia van. Kicsit besokallt a piros babakocsitól, a piros kisvödörtől, stb. Mostanában bármit veszek, piros, de nem direkt. Na az ágy már nem lehet piros.

  Hjah... akárhányszor nézem meg a honlapon, csak nem nő oda egy leesésgátló.

 • 2007.08.31 22:56:41mamafáni

  ANDIE!!!!

  Ha elfogadsz egy kéretlen tanácsot, akkor ne az ikeában vegyél kiságyat!!!!

  Egyszerűen azért, mert kicsi. ha van helyed, akkor a 70x140-es ágyak közül válogass, ami sajnos nem létezik az ikeában, de sok helyen kapható.

 • 2007.09.01 10:47:54borzaska

  Én kicsit mindig csodálkoztam, mitől indulnak rá az emberek az ikeára, s hogy nem zavarja őket, hogy minden huszon-harmincéves lakásában a saját bútorait látja. Szerintem kis utánajárással és kreativitással lehet eredetien is berendezni egy lakást, bár tény, hogy külföldön sokkal nagyobb választék van (pl tudtátok, hogy a Zarának már van home részlege is?).  De például polcokat, szekrényeket, konyhát egyedin s olcsón lehet asztalossal is csináltatni, főleg a ma oly divatos minimál esetében van egyszerű dolga a mesternek.  Azt viszont be kell ismernem, konyhacuccokban erős és olcsó, viszont a növények, amiket onnan vettem, mind kihaltak eddig (s nem bennem van a hiba asszem, mert a többi él és virul).

 • 2007.09.01 11:52:11andie

  mamafáni, köszi!

  ez eszembe se jutott!

  bár ha egyszer majd még itt talál minket a gólya a 33nm-ben, akkor komoly dilemma elé állok. Bár 70x140-nyi helyet csak ki tudok szorítani! :-D

 • 2007.09.01 14:20:55lii

  borzaska: pont a "kis utánajárás"-on van a hangsúly. :) ikeában megvan (nagyjából) minden, nem kell végigtalpalni érte a várost. asztaloshoz meg antiszociálisak vagyunk (bár a konyhánk asztalosmunka, de nem mi egyeztettünk vele.)  andie: ki lehet azt sakkozni. :) mi most 30 nm-es szobában lakunk 4en, igaz, abból 2db csecsemő. hát nem valami tágas, le kellett mondani pár funkcióról, de reméljük nem innen mennek érettségire a lányok.

 • 2007.09.01 15:23:54andie

  lii

  a 33nm a lakásra és nem a szobára értendő. :-)

  Igaz, ez másfél szoba, és kettőnknek pont elég, de az előző lakó is akkor költözött el, mikor az egyszem babónak lett már tér és mozgás igénye. :-)

 • 2007.09.01 19:30:18Alvomacko

  Okoska: nekem most fogják a bútoromat elkészíteni. Lakberendező barátunk tervezte és csinált hozzá nagyon profi tervrajzot is. A burkolók is az alapján dolgoztak, meg a villanyszereléshez is azt hasznalták. Az asztalos is abból dolgozik. De hozzáteszem, hogy neki is volt néhány megjegyzése a tervekhez, bár csupa praktikus dolgot mondott. Csak érdekes volt, hogy helyenként leszólta a lakberendező elképzelését. Azt mondta, hogy látványra gyönyörű, de nem mindenhol praktikus.

  De ettől még szerintem gyönyörű lesz! :-)

 • 2007.09.01 20:54:10lii

  még eszembe jutott, h. amikor én jártam általánosba (még a múlt században, hö-hö :), akkor volt vmi olyan óránk , talán környezetismeret, ahol a tanítónak folyton az volt a heppje (de gondolom a tanterv része is volt), h. füzetbe képeket ragasszunk, és volt ilyen témakör, h. "otthon, ház, lakás". emlékszem, amikor anyám sírva vagdosta ki nekem a féltve őrizgetett német lakberendezési újságjaiból a kanapékat, meg az állólámpákat. :))

  naszóval, erre is jó az ikea katalógus.

 • 2007.09.01 20:55:01szanna

  Bár nem vagyok magas, de mi csináltattuk a konyhabútort, hogy ne kelljen hajolgatnom. A magasságot az asztalos úgy vette le, hogy ha deszkán hagymát vágok egyenes derékkal, teljesen kényelmes legyen. Magasabb a mosogatóm is, ezért aztán nálam szeretnek az emberek mosogatni, élvezik, hogy nem kell lehajolni. A mosogatómedence aljára épp le tudom tenni a tenyerem egyenes derékkal.

  Ha a standard méret nem lenne alacsony, akkor IKEÁs lenne a konyhám, mert én is imádok ott vásárolni.

 • 2007.09.01 23:00:50Csöre

  Mi is asztalossal csináltattuk a konyhát meg a könyvszekrényt (ja, a ruhásszekrényt is), bár teljesen standard méretekkel dolgozunk. Viszont az unokatesómnak, aki 197 cm magas, szörnyen kényelmetlen lenne egy átlagos magasságú konyhapult. Így ő is csináltatta, bár kissé elégedetlen, hogy alacsonyra sikerült. Na, az nekem kb. a lengőbordámig ér... (A szabvány magasságú gáztűzhelye egy 20-25 cm magas emelvényen áll, hogy egy szintben legyen a munkafelülettel.)

 • 2007.09.02 08:49:14Athenea

  IKEA ellentáborba jelentkezem, katalógus rövid pályán a kukában. Bár 2-3 évente kitartóan újra próbálkozom és betérek az áruházba (ha már itt van 5 percre), háhta megszeretem a stílust, de eddig mindig azt kellett megállapítanom, hogy szívem szerint itt semmit sem vennék meg. Aztán végül valami fogas vagy ruhatároló zacsi bekerül a kosárba, hogy ne tűnjön teljesen fölöslegesnek az utam. Az előző kommenteket olvasva úgy tűnik, mégis az én ízlésemmel van gond... :)

 • 2007.09.02 10:00:01mazsola84

  Athenea, megnyugtatlak, nekem se tetszik, de ettől még nem érzem magam ízlésficamosnak. Attól meg egyenesen megőrülnék, ha az egész lakás onnan lenne berendezve. Én is beszoktam nézni néha, mert közel van, de a bútorokat minőségükhöz képest egyáltalán nem találom olcsónak. A konyhai kiegészítők viszont tényleg jók. Mi tavaly vettünk új franciaágyat. Csináltattuk, mi választottuk a szövetet, nem matracos, hanem rendes epedás, ágyneműtartós, onnan nyílik, ahonnan én akarom. 63ezerért. És ebben legalább van anyag :)

 • 2007.09.02 18:46:25andie

  Arra egyébként tudja valaki a választ, hogy miért év közepén van szezonváltás az Ikeánál?

  Tehát az Ikea 2008 a katalógus címe, de 2007 aug-2008 júli végéig tart.

  Ez nekem nem logikus. :-)

 • 2007.09.02 19:40:43Guruljka

  szanna, nekem is magas az ikejjás konyhám, mert többféle magasságú lábakat lehet venni. Én sem értem, hogy miért csinálják a bútorgyári konyhákat olyan alacsonyra...

  Az ízlés az ízlés. Akinek nem jön be, nem jön be. De a minőség szerintem nagyon jó, ha valami mégis rossz, akkor pikk-pakk kicserélik.

  Az árról meg annyit, hogy az asztatlos egy 100-assal csinálta volna meg többért.... Ja és az ikeás konyha szekrényei nagyobbak, mint szokás.

  Büszke vagyok ám rá, mert nagyon átgondoltam, hogy hogyan legyen és eddig mindenkinek teszett:)))

  Még az ágy matracokról. 35 év garancia van a franciaágyunk matracán..

 • 2007.09.02 21:34:29glad az egyetlen

  Az tagadhatatlan, hogy az IKEA ár érték arányban nagyon ott van.  Lehet hogy van máshol izlésesebb, jobb bútor mint ott csak épp nem a pénztárcámra szabták.  pl.: Utálom a funér cuccokat, és a tömörfa széket (normálisat) nem igen szokás mutogatni 4000Ft alatt.  Az is tény hogy az ikea igazából egy (szélesrétegnek szóló) stilust képvisel leginkább így van akinek nem jön ez be. Ezt el is fogadmo, hiszen engem pl akkor kerülget a rosszúlét ha egy olyan lakásba tévedek ahol robosztus antik bútorok vannak.

  Jobban szeretem a natúrabb elrendezéseket.  Amúgy csináltattam is bútorokat, de az kész tortúra volt.

  Két éjjeli szekrény esetén az első asztalos nem akarta megérteni, hogy nekem tényleg semmi giccs és csicsa nem kell és ő se akart 160ezer(!) alá menni. A második már rendbe volt árra és stilusra, csak a 2 hétből lett vagy 5 hét, mert hát ne már hogy 2 éjjeliszekrényért külön vegyen anyagot. :(

 • 2007.09.02 23:15:19B-

  Szerintem az ikeában nagyon meg kell nézni, hogy mit vesz az ember. Mindenütt azt hírdetik, hogy az alacsony árakra törekednek, és ennek meg is van néha a negatív eredménye. Pl mi ott vettünk ruhásszekrényt (mert csak ők árulnak olyan vékony szekrényeket, amik szűk helyen is elférnek), és az az érzésem, hogy a szekrény nem nagyon bírja meg az ajtók súlyát. Pl nem záródnak az ajtók, hanem egy résnyire mindig ki vannak nyílva. Plusz még a 180 centis vagy magasabb bútorokat (polc, szekrény stb) hozzá kell erősíteni a falhoz, ugyanis olyan könnyű fából készülnek, hogy egy hároméves is magára ránthatja őket. Szóval az antik bútorok szerintem azért olyan magyok (és drágák), hogy stabilak, masszívak legyenek. Szerintem agybaj, hogy egy könyvespolc nem áll meg szilárdan, és a falhoz kell csavarozni.  Egyébként ha végiggondoljuk, hogy mit hangsúlyoz magáról az ikea (alacsony ár és sok praktikus tárolóhely), egyértelmű, hogy azokat célozza meg, akiknek kevés a pénzük és kis lakásban szoronganak. Ehhez képest egyes termékek ára elég borsos (a magyar pénztárcákhoz képest...)  A gyerekágyak már az ikea eladóterében sem tűntek stabilnak, így azt nem ott vettük. A kanapéval viszont meg vagyunk elégedve, szerintem abban elég erős az ikea (igaz, hogy azt nem kell szerelni).

  Amikor terhes voltam, sokszor eszembe jutott, hogy ha pocakkal mennék oda vásárolni, akkor is nekem kellene lebűvészkednem a cuccot a raktár polcairól, vagy azért segítene valaki?  Eleve lehet-e lapra szerelt bútort olyan nehéz fából csinálni, amiben nem lazul meg néhány év alatt a csavarozás? Vagy azt ketten se bírnák betenni lapraszerelve az autóba?  Igen, ez a fő bajom: a fa vagy furnér, ami kb 5 év alatt szétjön az illesztéseknél, vagy tiszta fa, de nagyon-nagyon könnyű. A székeket fél kézzel a fejed fölé tudod emelni. Mióta több ikea-bútorom is van, valahogy jobban értékelem a nehéz, tömör fából készült bútorokat...

 • 2007.09.03 00:03:52glad az egyetlen

  B

  Abban igazat adok hogy meg kell jól nézni mit vesz az ember (bár ez mindenhol igaz szvsz), de a konkrét problémádra magad adtad meg a kulcsszót: "...mert csak ők árulnak olyan vékony szekrényeket, amik szűk helyen is elférnek..."

  Ha valami vékony és magas akkor az legyen akár nehéz tömörfából, intsabil lesz. A különbség max annyi, hogy a nehezebb kicsit nehezebben borul (de borul!), viszont akkor megállíthatatlanul.  Én a ygerek mellet mindent igyekszem rögzíteni pl. most a nem ikeás könyves polcsomat fogom a héten a falazathoz rögzíteni.  A masszív keményfa bútorokat én is szeretem csak azt aranyárban mérik, vagy ha nem az eléggé gyanús.

 • 2007.09.03 10:03:52katampusz

  fiam egyik első kedves játéka volt az önálló helyváltoztatás képességének birtokában, hogy az újságjaimhoz kúszott, tévedhetetlenül kiválasztotta az ikea újságokat és jó alaposan megcsócsálta. azt valahogy jobban szerette a többinél :D

 • 2007.09.03 10:06:17B-

  Régen is nagyon drága volt egy-egy tömörfa bútor, de azt nem cserélték le, ha változott a trend, sőt, meg is lehetett örökölni. Kiszolgált több generációt (és esetleg hajba is kaptak rajta az örökösök). Ma ki akarna megörökölni egy ikeabútort? Szerintem senki. Egyáltalán, senki sem egy életre vesz bútort, hanem csak annyi időre, amíg meg nem unja vagy tönkre nem megy (vajon nagyapáink idejében elképzelhető lett volna, hogy egy bútor 10 évet bírjon??). És akkor persze, hogy nem csengeti ki a százezreket.  Igazából ezzel kapcsolatban is olyan érzésem van, amit már talán kifejtettem itt is :-), hogy manapság mindenáron el akarjuk hitetni, hogy "nekünk is telik rá". Persze nyilván nem telik, ezért megvesszük a kínai utánzatot olcsóért, de elhitetjük magunkkal, hogy ettől már menők vagyunk. Itt nagyon sok mindenre gondolok: a 40 ezer forintos házimozi szettekre, a műzsírokkal kisütött croissant-okra, az egy nyár után kukapozitív ruhákra stb stb. Arra nem lenne pénzünk (és sajnálnánk is), hogy vajból sütött croissant-t vegyünk, de kell az illúzió, hogy mi croissant-t (vagy rigójancsit vagy tiramisut ((ami fele annyiba kerül, mint egy doboz mascarpone- vajon mi lehet benne??)) akármit) eszünk, ezért megvesszük a gagyi szupermarket-berzióját, aminek az íze se olyan meg ártalmas is az egészségre, de mindegy.

  Az egynyári ruháinkkal is boldogabbak vagyunk, mintha csináltatnánk normális anyagból egy olyan ruhát, amit aztán átszabathatnánk, amikor változik a divat. Egy ilyen ruha (az anyag, a csináltatás) persze 10szer annyiba kerülne, mint amennyiből most ruházkodunk, viszont évekig hordható lenne... de ugye akkor már kimenne a divatból.  Szóval nagyon megváltozott a használati tárgyakhoz való viszonyunk, most az a fő érték, hogy új legyen. Pl ti vágytok valami "használt" tárgyra (bútor, ékszer stb), amit a felmenőitektől örökölhetnétek? Mert pl én az idősebb nőrokonaim ékszereit tutira nem viselném, eltenném emlékbe, vagy ha megszorulnék, pénzzé tenném, de tutira nem venném fel...  Na mindegy, ez itt kicsit OFF, de azért szerintem érdemes elgondolkodni rajta.

 • 2007.09.03 10:36:22Guruljka

  B- alapvetően tök igazad van. Nekem speciel mániám állandón a lakáson variálni.

  De vannak dolgok amikhez nagyon ragaszkodom.

  Ilyen pl. az ágyunk. Meg vannak tárgyak amiket egyszerűen vándoroltatunk.

  Pont a hétvégén vittünk vissza anyósomékhoz egy régi összecsukhatós konyhaasztalt.

  Méga az anyósomék első közös és saját konyhaasztala volt.

  Utána egy ideig a sógornőm használta.

  Majd ez az asztal lett a mi első konyhaasztalunk is.

  Aztán az erkélyre került, amikor vettünk egy jó mérettű nem nyitós csukós konyhaasztalt székekkel.

  Nemrég meg vettünk egy új asztalt az erkélyre,de elsősorban nem azért mert újat akartunk, hanem mert sajnáltuk AZT AZ asztalt. ( jegyzem meg a székek ikeásak és a sogornőméktől örököltük meg:)))

  Most visszakerült anyósomékhoz. Ott is használni fogják. Megy a pincébe a présház részre.

  Na szóval csak azt akartam elmondani, hogy áltatlában igen. Nincs olyan viszonyunk a tárgyainkkal, de néha mégis. Tudom ritka, de szívet melengető.  Másrészt a csináltatás. Sajnos nincsenek már, vagy nagyon kevés olyan mesterember van aki képes olyan bútorokat csinálni amik kibírják a 10 évet. Sok példát tudok erre. Anyámék ágya, a konyhabútoruk (na az egy rémálom kb 2 éves és esik szét...)Mert már Ők is csavaroznak, ragasztanak, nem pedig csapolják a faanyagot. Nem kezelik rendesen a fát, gyorsszárítják nem adják meg az idejét stb...

  De igaz ez a varrónőre és a szabóra is. Sajnos. Szóval azon is el lehet gondolkodni, hogy mi okoz mit. Másrészt miközben ezt írtatm rájöttem, hogy valószínüleg azértt szeretem az ikejás bútoraimat, mert ketten "tetremtettük" a férjemmel őket. Mikor megérkeznek csak dobozok fadarabok, MI csináltunk belőlük bútotrt. Valószínüleg mi ezt szeretjük.

  Egyébként a nem ikeás-kikás bútoraink is úgy készültek, hofgy én megterveztem, leszabattuk élfóliáztattuk a lapszabászatban és aranykezű apa összerakta az én és a nagyfiam:) segédkezése mellett.

  De teljesen értem és érzem amit írtál B-, hogy minden ilyen dologban benne van az az eldobhatóság érzés is. Hazudnék ha azt mondanám, hogy nincs.

  Hátt ez tényleg már elég OFF, de szerintem is érdekes ezen elgondolkodni.

 • 2007.09.03 10:51:16andie

  A tárgyakhoz hosszú ideig nagyon szoros volt a viszonyom.

  A dologról sokat elmond, hogy 89-ben vettünk egy szekrénysort NEKEM, az akkor 9 éves gyereknek, és átmenetileg ketten "laktunk" benne a nővéremmel, de aztán csak az én ruháim-cuccaim megtöltötték, pedig minden évben rendeztem "nagy szelektálós hétvégét" (tizenévesen).

  A szekrénysor még mindig ott van, ahova először állítottuk, és MÉG mindig tele van a cuccaimmal, pedig 8 éve nem lakom otthon, csak hazajárok hétvégente. És van saját komplett háztartásom.  A ruháktól különösen nehezen váltam meg, mert jó lesz az még "játszósnak" (haha, mondtam én, a szobában ülő kiscsaj).

  Most jutottam el oda, hogy nekem nem kell sok ruha, és amit nem hordok, megy a Vöröskereszt gyűjtőjébe, mert akkor van esély, hogy valaki tényleg hordani fogja, és nem csak a helyet foglalja.  A mostani otthonunk, mint fentebb írtam bútorozatlan volt beköltözésünkkor, nekünk meg volt egy komódunk meg egy könyvespolcunk (ja, és egy régi, kiselejtezett iratszekrény, amit a gyárból hozott el a párom).

  és berendeztük. Van 2 íróasztalunk és egy ládánk, amit a párom csinált ingyen faanyagból. Lett még egy könyvespolcunk, ülőgarnitúrát 58ezerért vettünk (az az ágyunk is).

  Egyedül egy szép ruhásszekrényre vágyom, mert az két ócsak szekrényelem egymásra rakva.  Nekem egyébként nagy kedvencem még a Retz bútor, mert jó áraik vannak, hatalmas a választék, és van külön fenyőbútor részlegük. Szekrényt is ott néztem ki magamnak.  Bocsi, hosszú lettem, kicsit nosztalgiáztam. :-)

 • 2007.09.03 12:14:06boribon

  Mi az előző lakásunkba egyetlen bútort se vettünk, mindet kaptuk valahonnan, rokonoktól, barátoktól, vagy hoztuk otthonról. Igazából csupa szedett-vedett holmi volt, egy se volt köztük, ami 15 évnél fiatalabb lett volna, de inkább 20, 30 éves darabok voltak. És mégis ugyanolyan szép kis lakás volt az is, mint a mostani csupaikeás, csak más volt a hangulata. Teljesen véletlenül egész jól passzoltak egymáshoz a bútorok, a kopott kárpitú kanapét, ágyat, foteleket meg egyforma zöld pléddel takartuk le, és szerintem klassz lett az összhatás. Az olyan fiatalos bohém lakás volt, tudjátok, az a földönülős-házibulis, a mostani meg már igazi felnőttlakás, olyan, amilyenről gyerekként álmodoztam.

  De azt, hogy nem úgy néz ki, mint egy Ikea-bemutatóterem, hanem mint egy igazi otthon, mégis a két ősrégi bútordarabnak, egy vitrines szekrénynek, meg egy zsúrkocsinak köszönhetjük.(Meg persze a különböző mütyüreinknek.) Ezek visznek színt a lakásba. Szerintem jól megférnek az Ikeás bútorok mellett, de ez nyilván azért is van, mert én egyszerre vonzódom a modern, letisztult formákhoz, és az ódon hangulatú dolgokhoz.

 • 2007.09.03 16:39:46Tish

  Én nagyon szeretem az ikea stílusát:)

  Az első lakásunkhoz mindenki adott valamilyen bútort, jó kis kavalkád lett belőle. Aztán elkezdtük lecserélgetni a hamar tönkremenő cuccainkat ikeásra, és megdöbbentünk azon, hogy mennyire könnyű hazahozni, összerakni. A mai napig használható mind! Nem esik szét. Sőt, több össze, és szét szerelést kibír. (Szóval még praktikus is, ha költözünk, vagy festés, lakásfelújítás van:)  A házba már egyértelmű volt, hogy honnan vesszük meg a bútorokat:)

  Az ikeás bútorokkal könnyű tervezni, mert széles elem választékuk van, és nem gond, ha juhar korpusszal kérem, nem bükkel. Arról nem is szólva, hogy nem változtatják egy évig az árakat.

  A konyhabútorokkal minden centit ki lehet használni, és tele vannak jobbnál-jobb ötletekkel pakolászásilag. Nekem ez nagyon nem mindegy, mert kicsi a konyhám. Ja, és meggyőző a 25 éves garancia a szekrényvázakra:)

  Nálunk szinte minden onnan van, kivéve a gardrobszekrényt, számítógépasztalt, és a lányom szobabútorát. Azokat a másik veddésviddszereldössze áruházban vettük, a kikában:)

 • 2007.09.03 21:44:21Memme

  A kanapé kivételével minden bútorunk ikeás, ha a más bútorboltban vettük volna, vagy ronda lenne, vagy éhendögöltünk volna (de lenne bútorunk).

  Ja, és itt este 11-ig van nyitva - és legnagyobb felháborodásomra sokszor látok 1-2-3 hetes gyerekkel éjjel családokat téblábolni ott....

 • 2007.09.03 21:45:18Memme

  Ja, és én függő vagyok :-)

 • 2007.09.04 01:21:47glad az egyetlen

  B

  Figyelembe véve, hogy mennyi idős az ikea Mo-on így még nincs is itt az ideje hogy örökléses generáció váltás legyen.

  Hogy ha még is örökölnék egyet amitre szükségem van? nanáhogy örülnék neki. Ki nem?  Sajnos már több évtizede a funér uralja a piacot, a régebbi bútorok (40-50 éves) meg többnyire nem tetszenek már, túl öregesek (tisztelet a kivételnek).  Nálam se minden ikeás, de az ami van az jól kiegészíti a lakás stilusát.

 • 2007.09.04 08:32:26andie

  Valami eszembe jutott.

  Volt egy csodaszép ágykeret, amit plakátokon reklámoztak, milyen olcsó.

  Aztán belefutottam egy cikkben, talán épp az indexen, hogy bécsben ugyanez az ágy még sokkal olcsóbb. (nálunk asszem 35ezer volt, bécsben euróból átszámolva olyan 20ezer Ft).

  Ezen nagyon ledöbbentem.

 • 2007.09.04 08:41:34andie

  Rájöttem, hogy fentebb hülyeséget írtam, mert nem a Retz bútort szeretem még, hanem az RS bútort.

  És most csináltam egy kísérletet.

  Tömör fenyő íróasztal, nagyban hasonló paraméterekkel

  Ikea: 66 ezer

  RS.: 42 ezer (bolti akciós ár 33 ezer)  Bár meglepődtem, hogy van egyáltalán tömör fenyő cucc az Ikeában. Mert nekem ez a gyengém.

  A fenyő mégiscsak tömör fa, mégsem régies, sőt, világos, mégis melegséget sugároz, és ha házilag csavarozod össze, akkor is masszív. :-)

 • 2007.09.04 12:21:57mazsola84

  Na most átlapoztam, hogy ne okoskodjak itt anélkül, hogy megnéztem volna a katalógust. Nemrég vettünk, csináltattunk kanapét (sarokgarnitúra) is. 5 személyes, választott huzat, kihúzható, ágyneműtartós stb. Hazahozták, összeszerelték, 180 ezer volt. Megnéztem az ikeában hasonló (csak nincs benne ágyneműtartó) 280ezertől felfelé.  Egyébként nem értek azzal egyet, hogy a tömörfa bútorok mind öregesek.

 • 2007.09.04 14:28:38opti

  Tény, hogy az ikeás kanapék nagyon szépek, én is olyat akartam. Viszont szerintem nagyon drágák a többi bútorukkal ellentétben. Ami kihúzható az már eleve egy vagyon. És azt sem értem, hogy miért nem képesek háromszemélyes kanapéból is kihúzhatót csinálni?

  Anyuék vettek régen, több mint tíz éve, két kanapét az ikeában. A karfa mindkettőnél szétjött, mivel nem volt benne cucc. Megpróbálom érthetően, a karfa formája furnérból ki volt vágva, ez volt a karfa eleje és közepe, de közte semmi nem volt. Erre volt húzva egy vékony szivacsréteg, majd a huzat. Tehát ahogy a jóédesék rákönyököltek, lassan besüppedt, majd ki is szakadt. Nem tudom, ezen azóta változtattak-e, mindenesetre figyeljetek oda ha kanapén gondolkoztok.

  Viszont tegnap írtam az ikeának egy mailt, és megkérdeztem, hogy van-e leesésgátló a MAMMUT ágyhoz. Már reggel meg is kaptam a választ, nem számítottam ilyen gyorsaságra! Persze nincs hozzá leesésgátló :(

 • 2007.09.04 14:30:37Tish

  mazsola84  A legjobb barátom kárpitos, nagyban. Üzletek, éttermek komplett kárpitozását, bútorozását vállalják a munkatársával. Egyik referenciamunkájuk pl. a Leroy Cafe a Camponában.

  Szóval nagyon is hitelesek, ha a szakmájukról van szó.

  Szerintük érdemesebb megvenni az ikeás kanapét, mert az annál olcsóbb, és főleg csináltatott kanapék minőségileg silányak.

 • 2007.09.04 14:55:05cantaloupe

  En is szeretem az IKEA-t, az meg szerintem a lakberendezoi kreativitason mulik, hogy milyen kiegeszitokkel, falszinnel tesszuk egyedive.

  Azt mar nekem sem tetszik, ha a kiegeszitok, butorok, minden onnan van, de kerdem en, honnan lehetett volna 200ezer Ft-os L alaku fekete bor kanapet venni, femlabakkal?  Azt is szeretem az IKEA-ban, hogy bar alapjaban modern stilusu, van viragmintas kanape idosebb es romantikus celkozonsegnek, van csikos avantgardoknak, van szolid...persze masoknal en is felismerem, hogy ez IKEA, de mivel eleg sok polcuk van, nem koszon vissza minden baratomnal ugyanaz, sot, talan egy szek az, ami ismerosoknel is van, mas kozos nincs.  Amugy a sotetvoros-afrikai hangulatu rattan KIKA-butor is tetszik, de az nincs itt az USA-ban...

 • 2007.09.04 15:09:14Hicudzsi

  Memme! Szerintem ne legyél felháborodva azon, hogy párhetes gyerekkel valaki éjjel arra mászkál :)

  Ez még nem veszélyeztetés :)

  Az egyik gyerekem pl. kiválóan tudott aludni ha éjjel 11 és éjfél között az utcán sétálgattunk vele :) ha betértünk egy boltba fel sem ébredt. Volt, hogy csak késő este tudtunk menni az IKEÁ-ba TESCO-ba, mert a férjemnek jött egy sürgős munka a gyerekekre meg fényévente egyszer vigyáz valaki így őket is kellett hurcolni.  Szóval sok oka lehet, attól még lehetnek jó szülők és a gyerek is lehet boldog és kiegyensúlyozott :)

 • 2007.09.05 00:33:00glad az egyetlen

  andie.

  perzse hogy van tömör fa és nem csak fenyő az ikeában.

  Amúgy pont fél éve vettem tömörfenyő íróasztalt a Praktikerben 30ezerért. Ezt a modelt amúgy több helyen is láttam. Illetve a metróban van egy tömörfa bútor család fél áron a konkurenciához képest.

  Szóval nem mindig az ikea csak max többnyire.;-)  A bécsi és a itthoni árak között pedig a forint/euro ingadozás miatt van. Eygévre előre lövik be az árakat és hagynak egy biztonsági rést.

 • 2007.09.05 00:42:53glad az egyetlen

  Mazsola84

  Szerintem csak elértettél valamit mert sehol senki nem írt olyat hogy a tömörfa bútor öreges.

  Ez tényleg hülyeség lenne hisz a jóminőségű modern bútorok tömörfából készülnek ma is és én is imádom a tömörfát.

  Amugy az ikeában is vannak tömörfa bútorok.

 • 2007.09.05 14:12:21mazsola84

  Jól van na, senkinek nem akartam belegázolni a lelkébe. Kinek a pap... Nekem mondjuk nem esetem a skandináv dizájn (mondjuk egy volvót nagy fújolva elfogadnék):)))

 • 2007.09.05 15:02:57mókusfácán

  OFF-olok

  Alvómackó:é ntudom hogy pofátlanság, de nekem égetően szükségem lenne, egy lakberendezőre!!!S.O.S.  Onn:

  Én szeretem azIKEá-t,sőt,mivel raktáron mindig van,ami kell vásárolok is!  Utánnajárni utálok, olyan asztalost meg nem ismerek, aki jól dolgozik. Az előszobgardróbot olyanra csináltattuk,mint a szobai ikeás,hát,csak a szegőlécet flejtette elhozni, immár 3 éve!  Katalógust még nem kaptam! REKLAMA!!!Mondjuk gyerektől dugni kell majd!:)))))))))

 • 2007.09.05 15:46:05méregzsák

  Guruljka: a franciaágy elég strapabíró? Mi is vajúdunk a bútorválasztással, lenne egy IKEÁ-s hálószoba, ami tetszik, csak félek, hogy a franciaágy mennyire lehet erős. Nálunk előbb-utóbb négy állandó alvóval kell rá számolni :-)))

 • 2007.09.05 16:03:27Tish

  mazsola84  Hát igen, kár, hogy az nem jár a katalógus mellé, törzsvásárlóknak:)))

 • 2007.09.05 16:34:01gusztika

  andie:  Nálunk is borovi fenyő a nappalink bútorzata. Az RS-ben néztem ki, aztán rátaláltam a neten egy békési gyártóra, ahol ugyanennek a szekrénynek a tetejére egy íves "szoknyát" is rátettek, amitől aztán végképp világszép lett. Ráadásul náluk volt abban a maratott stílusban komód, cipősszekrény. És akkor most kell megkapaszkodni: Békésről szállíttattuk Pestre, és még így is olcsóbb volt!!!  Aztán az előszoba beépített szekrényét és felső faliszekrényét már asztalos baráttal csináltattuk, aki látva a cipősszekrényt, felajánlotta, hogy ugyanolyan díszítést esztergál az ajtókba, változatlan áron. Álmodni nem mertem volna, mert ezt egy ismeretlen felárral csinálja meg.  Csak a fenyő puha, kíváncsi vagyok, a gyerekem mit művel majd velük. :)

 • 2007.09.05 20:14:35glad az egyetlen

  Méregzsák:  Na a francia ágy az nem ikeás nálunk, hanem masszív kovácsolt vas (még a matrac alatti kereszt merevítés is), így akkár egy kisebb ovoda vidáman pattoghat rajta.  Lista áron 150ezer a keret, de egy életre szól.

  Ha azonban megtalálod a szakit aki a boltoknak is csinálja jó 30% leesik.

 • 2007.09.07 14:35:07Moira

  Mivel mi nemrég költöztünk közösbe, ahol nulláról indultunk, végre úgy rendeztük be ahogy akartuk. Szinte minden Ikeás (A két szekrény-pont akkora mint a szoba, polcok, dohányzóasztal, Tv álvány, ágy, még a függönyök is)csak két régi fotelt, meg a számítógép asztalt hoztuk régről. És szereintem nagyon otthonos lett így, a saját kis apróságainktól lett egyedi a lakás.

  Pl a hálóban a plafonon világító bolygók, meg csillagok vannak. A nappali ajtajára pedig én festettem üvegfestékkel hatalmas mandalákat.Sztem ilyesféle kiegészítőkkel a "tucat" bútorból is be lehet rendezni a lakást izlésesen.

 • 2007.09.07 14:53:27cantaloupe

  Moira, 100%-ig igy gondolom en is!  Attol, mert asztalos vagy egyedi ceg csinalja a butorokat, nem biztos, hogy egyedi lesz a lakas. En legalabbis sok 12-egy tucat lakast lattam, aminek nem volt semmi jellege. A most divatos narancsszinu fal, palma a sarokban, atlatszo feher alapon mintas fuggony, tulipanos kep a falon- ezek visszatero motivumok. Engem jobban zavarna, ha ilyen tucatotthonom lenne, mint az IKEA.

 • 2007.09.07 16:34:48andie

  Na, jelentem, voltam tegnap Ikeában! :-)

  Végre van új serpenyőm, meg lett végre kislámpám, és vettem még gyertyát és édi, kis kék vízspriccelőt.

  És mivel nincs egy normális szekrényünk, nézegettem azokat is. 40-ért láttam olyat, ami be is férne az ajtón, de csak egyféle színben van (antikolt), ami ugye nem megy a többi fenyő bútorhoz, ráadásul azt írják róla, hogy falhoz kell rögzíteni. Az viszont esélytelen, hogy a panel lakás acélbeton falába lukat tudnánk fúrni.

  És nem is értem, miért kéne a falhoz rögzíteni, mikor csak 180 cm magas.

  Na mindegy.

  Egy másik szekrény viszont nagyon megfogta a fantáziám. Veszel egy síma könyvespolcot (80 cm széles), és veszel rá két üvegből készült ajtót. Az ajtó lap és az üveglap közé pedig azt teszel, amit akarsz. Így nem lesz két egyforma szekrény.

  Ez viszont, mivel csak könyves polc, tehát nem túl mély, max kiegészítésnek lenne jó. De arra nagyon!

  Még gondolkodom rajta. :-)

 • 2007.09.08 02:43:09glad az egyetlen

  andie

  Biztonsági okokból mondják, hogy rögzitsd.

  Svéd az nyugati "iskola" és inkább olyanál is mondják ami határ eset, csak baj ne legyen belöle. Sajnos van ahol akkor se mondják ha tényleg fontos lenne aztán megvan a baj.  Panelbe fúrni nem lehetelen csak körülményes.

  Ilyenkor én is úgy kérek kölcsön, (megvan az a 2-3 ismerősöm) olyantól akinek van komolyabb fúrója. Bár manapság a kínai iparnak köszönhetöen van megfizethető komolyabb fúrógép, és habár ezek minősége megse közelíti a Hilti fúrókét, de arra az évi 2-4 lyukra bőven jó.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta