SZÜLŐSÉG

Használt pelenkával fűtenek Berlinben

2007. július 8., vasárnap 09:35

Egy német alapítvány olyan fűtőberendezést fejlesztetett ki, amely használt pelenkával működik. A speciális készülékben évente 5000 tonna, "biomasszával" töltött pelenkát lehet eltüzelni. A berendezés neve: "Pelenka - Willi", írja az MTI a Die Welt című német lap online változata alapján.


A Libenau Alapítvány egy vállalkozási szövetség, amelyet 135 éve alapítottak. Németországban, Svájcban és Ausztriában összesen 4800 munkatárssal dolgozik, és elsősorban a hátrányos helyzetűek és az idősek gondozásában, valamint az oktatásban folytat tevékenységet.

A fűtőberendezést a Bodeni-tó melletti Meckenbeurenben helyezték üzembe, és a keletkező hővel az alapítvány mosodáját, és az összes épületet ellátják meleg vízzel. A 11 méter magas berendezést Európa szerte találmányként jegyeztették be. Jelenleg 40 különböző intézményből szállítják oda a használt pelenkákat, ebből 26 tartozik az alapítványhoz. A találmány révén évi 350 ezer eurónyi gáz, fűtőolaj és szemétdíjat takarítanak meg, és több mint 2 millió pelenkát égetnek el. A tervek szerint egy fűtőberendezéseket gyártó céggel közösen piacra is dobják a pelenka-kazánt.

"Pelenka - Willi" kifejlesztése ugyanis nem volt olcsó, mintegy 3 millió euróba, vagyis több mint 750 millió forintba került. A legnagyobb gondot az engedély megszerzése okozta, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint a pelenka nem minősül fűtőanyagnak, ezért csak hosszas utánjárás és tárgyalás nyomán sikerült a szükséges hatósági hozzájárulást megszerezni, írja az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.08 20:22:42papirbirka

  Van majdnem teljesen lebomló bio eldobható pelus. Annak idején lelkesen felhívtam a céget, majd rendeltünk egy csomaggal az ár ellenére. Hááát, a baj az volt, hogy a pisitől is bomlásnak indult, mindig kijött valamennyi cucc, úgyhogy csakúgy mint Sólyomszem befejeztem a tudatosságot. Ez az erőmű jól hangzik, mondjuk a szagra és a levegőtisztaságra kiváncsi lennék a környékén. Lehet, hogy ezért 11 m magas, hihi.

 • 2007.07.08 20:48:06mamafáni

  A kórházban ,ahol szültem, a pelust külön gyűjtötték, mert mint mondták, ez bizony VESZÉLYES HULLADÉKnak minősül. Akkor?

  De az ötlet tényleg óriási.

 • 2007.07.08 20:50:53borsts

  Opti: én pl. a pelusokat 60 fokon, (a mosható nadrágpelusok amúgy sem bírják túl jól a főzőmosást) mosószódával és perkarbonáttal mosom, majd ecettel öblítem. Így a végtermékeken kívül némi nátrium-acetátot juttatok a környezetbe. Ez szvsz jóval kevésbé terheli a környezetet, mint az egyszerhasználatos pelusok. • 2007.07.08 21:01:15zolnaid

  Mamafáni: A pelus tényleg veszélyes hulladéknak minősül, de ez az újrahasznosítást ilyen formában nem zárja ki, csak a kezelése bonyolultabb odáig.

  Amúgy, az ötlet nagyon jó.

 • 2007.07.08 21:53:14Katalma

  Számomra eléggé egyértelmű, hogy az eldobható pelus terheli jobban a környezetet, lásd, borsts hozzászólását is. Környezetbarát mosószert kell használni, ha lehet. DM-ben kapható a frosch, több bio boltban sonett, valamint valóban kapható mosószóda. Az ecet az öblítőnél az érzékeny bőrűek számára jobb is, mivel az öblítőtől azért tud puha és síma lenni a ruha, mert bevonja a textilszálakat. Ezzel a szellőzést, nedvesedési tulajdonságokat is jelentősen befolyásolja.

  Valamint a pelusok lebomlási ideje jóval hosszabb (kb. 100 év), mint a vegyszereké, ezért is jobban terhelheti a környezetet.

  Az eldobható pelenkákkal továbbá az a bajom, hogy a textil nadrágpelenkával szemben, nagyon gyakran találom magam szemben azzal a problémával, hogy kifolyik az anyag. Egyszer, mikor éjszaka a baba sem ébredt fel rá, a vizes hálóduhájában teljesen felfázott, mire észrevettem. Így textilpelussal egyszer sem jártam.

 • 2007.07.08 22:04:48opti

  Aha, értem már. És ha ecettel öblítesz, akkor annak marad szaga? Vagy ez hogy működik. Mert engem is szokott zavarni hogy sokszor érzem az öblítőtől csúszósnak a ruhákat és ilyenkor megpróbálom azt elhagyni, de az sem jó.

  És mindenféle ruha mosásakor milyen mosópor a legjobb ha a környezetet akarom óvni? Egyáltalán hogy zajlik egy bió mosás? Komolyan érdekelne, mert nagyon sokat mosok és utálom szennyezni a környezetet, de eddig még ennek a témának nem jártam utána.

 • 2007.07.08 22:11:29kaposztalepke

  csatlakozom az érdeklődőkhöz...és egyben érdekelne ez a mosódióhéj is..(2 sor reklámot olvastam róla)..  az ecetes öblítés engem is érdekelne..menniy milyen ecet, hogyan...az öbltőszerrészbe töltve?

  egy másik nagy előnye is van, védi a mosógépet a vízkőtől:)

  Pont ezt mndta egy szakember múltkor egy műsorban, hogy reklámozzák a hiperszuper drága csodavegyszerizéket, hogy ne menjen tönkre a mosógép a vízkőtől...és mondták, hogy gyakorlatilag ha havonta egy fél liter ecettel üresen lenyomunk egy programot, az teljesen rendbentartja a vízkő-problémát.

 • 2007.07.08 22:51:15babó

  borsts!  köszi, én is ezt akartam írni (mint mosható pelus felhasználó)  az adott védőnéni monnyon le!

  tényleg nem hófehérek a pelenkák, (bár nem is barnák, idővel és a napon sokat fakulnak a foltok) de ki a fene látná, a gyerek fenekén??? divatoljunk piros szivecskékkel ott is??? áááá  az ecetnek öblítőként használva nem marad szaga, viszont minden egyéb szagot is kivisz. én tervezem a teljes átállást környezetbarát mosószerre, de olyan lassan fogy a régi... :(( bio mosószer: bioboltokban lehet kapni több márkát is, mindegyikből van teljes termékcsalád, akár fehérítő is. mi ECOVERt használunk. magában borsos az ára, de pl mosószódával keverve sztem nem drágább, mint a "hagyományos", és a mosás minőségére sincs panasz. (hmm, nem úgy hangzok, mint a reklámokban a kisimult mosolygó háziasszonyok??? :)) amúgy ecettel és citromlével rengeteg háztartási tisztítást meg lehet oldani vegyszermentesen.  vosszatérve a cikkre: engem azért érdekelne, hogy milyen végtermék keletkezik az égetés során... és mivel szűrik, és hová teszik amit kiszűrtek?

  vagy ezek a szuper intelligens műanyagok pusztán szén-dioxiddá bomlanak? (vagy mi a szösz, mindig rossz voltam kémiából)

 • 2007.07.08 22:52:15babó

  ja igen, én az ecetet simán az öblítő rekeszbe, nem tudom mennyit, nem sokat. (fél deci?)

 • 2007.07.09 06:14:50Alvomacko

  Igen, az ecet nagyon univerzális dolog.

  Nekem most legutoljára az éjszakai(kivehetős) fogszabályzó tisztán tartására ajánlotta a fogorvos.

  Kipróbáltam és tényleg csodákat művel. :-)

 • 2007.07.09 08:05:18eszter

  akkor kérem szépen a receptet. hány %os, és mennyi kell a mosógépbe? én sem használok öblítőt egy ideje (környezet és pénztárcakímélés végett), de az illat jobb volt, mint most, csak pont nem annyival, hogy megérje.

 • 2007.07.09 08:21:01szanna

  Az ecet

  · Langyos vízbe tegyünk egy kevés ecetet, majd egy benedvesített ronggyal töröljük át a különböző fürdőszobai szerelvényeket, csapokat, a mosogató szélét és az egyéb rozsdamentes darabokat.

  · A szőnyegből nagyszerűen kiviszi a foltot (kivéve a zsírfoltot), ha egy liter langyos vízbe folyékony mosószert és egy evőkanál ecetet teszünk.

  · Ugyan nem a takarításhoz tartozik, de a virágok életét is meghosszabbítja, ha egy liternyi locsolóvízhez egy evőkanál cukrot és egy evőkanál ecetet teszünk. A rózsa is tovább eláll, ha pár csepp ecetet teszünk a vizébe.

  · Szintén nem a tisztításhoz tartozik, de érdemes megfogadni, hogy néhány csepp ecetet hozzáadva, kemény habbá tudjuk verni a tojásfehérjét.

  · A hűtőszekrény takarításához nemcsak a szóda-bikarbóna, hanem az ecet is jó ötlet, elveszi a kellemetlen szagokat, és eltávolítja a foltokat.

  · A régi kötött ruha újra puha és rugalmas lesz, ha ecetes vízben öblítjük ki.

  · Az ecet képes eltüntetni a gyümölcsfoltokat. A foltra tegyünk ecetet, majd 10 perc múlva öblítsük ki.

  · Az ecetes vízzel könnyebben felszedjük a festékfoltokat a padlóról.

  · A mosdó, a fürdőkád és a csempe takarításához is sokan ajánlják az ecetet.

  · A só és az ecet keverékével fantasztikusan lehet ablakot és kristályt pucolni.

 • 2007.07.09 08:22:15szanna

  A szódabikarbóna

  · Ha ragyogó edényeket szeretnél, akkor szódabikarbónából és némi vízből készült pasztával dörzsöld át a rozsdamentes, a réz vagy a vasedényeket!

  · Rég bevált módszer: tégy egy kinyitott szódabikarbónás tasakot a hűtőszekrénybe, hogy magába szívja az ételszagokat. A hűtőszekrény takarításához készített langyos vízbe is érdemes tenni egy kicsit a porból. A szemetesvödörbe is szórhatsz egy keveset, elveszi a kellemetlen szagokat.

  · Szintén szagtalanító hatását vehetjük igénybe a szőnyegnél: a kellemetlen szagú foltra szórjunk egy kis szódabikarbónát, éjjelre hagyjuk rajta, majd reggel porszívózzuk ki.

  · Ha a bögrénken foltot hagy a kávé és a tea, tegyünk a foltra szódabikarbónát és dörzsöljük át, amíg ki nem fehéredik.

  · A fehér ruhákat a szuper mosóporok ellenére is ki kell néha fehéríteni. Érdemes az áztató vízbe szódabikarbonát szórni.

  · A szódabikarbónát javasolják a zuhanyzófüggönyök és –ajtók takarításához is.

  A szódabikarbóna kiváló fegyver a hangyák ellen. A takarítás után szórjunk szódabikarbónát a sarkokba, a fal mellé, a bejárati ajtónál lévő küszöbre, illetve a hangyák gyakori előfordulási helyére.

  · Az ezüst tárgyaknak visszaadja a csillogását, ha szódabikarbónás puha ronggyal áttöröljük.

  · Az elsárgult márványt is helyrehozza, ha szódabikarbónával átdörzsöljük.

  · Tegyünk egy csésze vizet két evőkanál szódabikarbónával a mikrohullámú sütőbe, majd állítsuk magas fokozatra a gépet. Végül nedves ronggyal töröljük ki a sütő belsejét. Szóda-bikarbóna helyett használhatunk citromlevet is.

  · A műanyag és a fából készült vágódeszkák tisztítására használjunk sóból és szódabikarbónából készült keveréket; szárít és fertőtlenít is egyben.

  · Segít tisztán tartani a lefolyót, ha időnként egy tasak szódabikarbónát beleöntünk.

  · A szódabikarbóna és víz keverékéből készült pasztával könnyen letakaríthatjuk a vasalóra ragadt szennyeződést.

 • 2007.07.09 08:23:37szanna

  Nem az én gyűjtéseim, e-mailben kaptam őket. Egy pár ötletet már régóta használok, egy másik párat kipróbálok a nyári nagytakarításkor. MAjd valamikor...

 • 2007.07.09 10:07:44anyamami

  Kaposztalepke. A mosógépbe 2l 20%-os ecetet öntök este, majd reggel 90fokon féltöltettel elindítom. 2-3 havonta szoktam igy áttakarítani a mosógépet. Tényleg hatásos.  A védőnő 20 évvel ezelőtt is ezt mondta volna az anyáknak? Akkor is voltak érzékeny bőrű babák, viszont nem voltak vagy csak elvétve eldobható pelenkák. Az érzékeny bőrű babák pelusát is lehet hypozni viszont azt kézzel kell alaposan (5-6)váltott vízzel átöblíteni.  Le a kalappal azok az anyukák előtt, akik textil pelust használnak. :-)

 • 2007.07.09 10:15:29opti

  Szanna: köszi! Csak azt nem tudom, hogy ha a fürdőt ecettel tisztítom, akkor nem lesz büdös? És ez fertőtlenít? Vagy mivel lehet fertőtleníteni?  Babóka: értem már, csak az érdekelne, hogy a biómosóport milyen arányban kell keverni a mosószódával? Hol lehet ilyesmiket kapni? DM? És az ecet hány százalékos?  És ha ecettel öblítünk, akkor az nem rossz a bőrnek?

 • 2007.07.09 10:39:46a:a

  opti: ha a google-ban rákeresel a "sonett" szóra, több biowebárzház címét is kiadja, ahol bio "vegyszereket", így mosó szereket, fehérítőket, öblítőket islehet kapni. Nem tudom, merre laksz, én körúton szoktam venni - asszem a Józsefkörút - egy bioboltban ezeket a szereket, a neten rendelve kicsit drágább, de legalább megnézheted, miket lehet kapni.

  Én most kacérkodom a mosódióval, befektetnék kemény 400 forintot a kipróbálásba.

 • 2007.07.09 10:45:46a:a

  opti: és vannak jó Frosch tisztítószerek, meg van finommosószer is ilyan márka, ez 98%-ban lebomlik, na jó, az sem 100%, de jobb, mint az átlag, a DM-ben lehet kapni, meg hipermarketekben is. Van kifejezetten ecetes tisztítószerük, aminek sztem elég jó a hatásfoka, és nem annyira jellegzetes a szaga, mint az eceté.

 • 2007.07.09 10:49:58a:a

  káposztalepke: a mosodio.hu-t nézd meg, én is ott garázsálkodtam, érdemes. Meg van mosodio.com, azt is fusd át.  eszter: azt olvastam a neten - pont a mosódiós oldalon -, hogy az öblítős rekeszbe pár csepp illóolajat kell önteni, és akkor legalább az illat meglesz. A mosodio.hu szerint a dió maga lágyít is, így öblítő nem kell hozzá, viszont az illatot megadja az olaj.

 • 2007.07.09 10:52:47a:a

  garázsálkodtam=garázdálkodtam

 • 2007.07.09 10:58:27napos oldal

  ég a pofám, de ti hogy lyukadtatok ki itt? nem úgy van, hogy hiába biocuccolok én itten egész németország lakosságával együtt, ha autóval jár kismillió ember, az usában meg 500 l víz a napi átlagfogyasztás per fő (például!) és a végén úgyis mind meghalunk?  igen keveset foglalkoztam a témával, mindig olyasmikkel aszociálom, amik nekem nem szimpik. (ez aztán az ütős érv...) annyi ugrik be, hogy a szakdogámat abból írtam, hogy hogyan nyúlják le a csúnya rossz multik ezen ürüggyel is a népet. pediglen ám a kapitalizmus per def. nem lehet zöld, hiszen az állandó növekedés fűti a kis kazánját. (wadomama, tényleg, hol vagy?)  na, mindegy, azért tart ott ez az ország ahol, mert ilyen bomlasztó elemek építik, mint én :)

 • 2007.07.09 11:04:53a:a

  napos oldal: van abban valami, amit írsz, de nekem pl néha muszáj azt éreznem, hogy meg tudom váltani a világot, vagy legalább a saját életemet, mert ha belegondolok abba, hogy "Kiterítenek úgyis."... hát, elmegy az életkedvem.

 • 2007.07.09 11:19:10napos oldal

  értem. ez is olyan lehet, mint minden más az életben. van, akit xy dolog megnyugtat, mást meg épp az felidegesít.

 • 2007.07.09 11:22:31a:a

  valahogy így. és emellett jó néha kicsit naívnak is lenni...

 • 2007.07.09 11:27:32Sólyomszem

  napos oldal: nekem a lényeg -itt is- az arany középút. Valószínűleg a 100% "bióskodás" (bocs, tényleg nem akarok megbántani senkit) éppúgy nem teljesen környezetbarát és/vagy nem éri meg, de valamennyire érdemes odafigyelni. Sztem te is így vagy vele, ha végiggondolod. Pl. nekem vannak dolgok, amikre jobban odafigyelek és vannak, amikre kevésbé. Jobb, mintha semmire sem figyelnék oda - ez az ideológiám hozzá. És próbálok mindig egy kicsivel többre odafigyelni.

  Öblítőszer helyett mostanában én is ecetet használok, 20%-os esszenciát hígítok kb. 1/3-ra és avval töltöm tele az öblítőszertartályt. Egyelőre kísérletezem (új mosógép), van, hgoy rémesen ecetszagú marad a ruha és van, hogy nem is érzem. Viszont egy mosógépszerelő (nem a tévéből) azt mondta, hogy az ecet (főleg töményen) eléggé tönkreteszi a gumirészeket a gépben. Nem tudom, majd kiderül...

  Az égetésről: Ha elég magas hőfokon égetik a pelenkát (1000-1300 oC) és rendesen üzemelő szűrő van a kéményben, akkor elvileg széndioxidon kívül nemsokminden megy ki, a többi hamuként és salakként marad meg, amit lerakóba visznek (ez töredéke az eredeti térfogatnak). A műanyagok is főleg szénből és hidrogénből állnak, klórtartalmú már nem nagyon van (állítólag, hahaha). A kaki meg... hát tudjuk, mi mindenből van, főleg szénvegyületek azok is, meg víz :).

  Katalma, te mit raksz a textilpelenkába, hogy ne folyjon ki a cucc? Vagy kívülről borítod be valamivel?

 • 2007.07.09 11:42:15eszter

  a:a, köszi. És azt lehet az ecet mellé is cseppenteni? És olyan adagolés van, hogy nem a mosógép kapja az ecetes tisztítást, hanem a ruha az öblítést, tehát mosásonként valamennyi ecet?

 • 2007.07.09 11:45:20kn

  www.okoszolgalat.hu/zold_praktikak ! olvassátok át, hasznos dolgokat lehet megtudni innen.

  az ecet egyébként remek fertőtlenítő.

  mosódióval kapcsolatban: a fiam (5 éves) zoknija elkeveredett, az egyik darabot a mi ruháinkkal, normál, nem környezetbarát mosószerrel 60 fokon mostam ki, a másikat a lányom (11 hónapos) külön mosott ruháival 90 fokon mosódióval. öblítő minden esetben ecet (20%-osból annyit öntök az öblítős rekeszbe, amennyit normál öblítőből tennék). a végeredmény: a mosódiós változatnál kissé látszanak az eredetileg fekete, erős koszfoltok, az illata rendben van. tehát az erősen szennyezett ruhánál nem elég a mosódió, ha teljes tökéletességre vágysz. a foltok áthidalhatóak szerintem, ha legközelebb egy kis mosószappannal átdörzsölöm mosás előtt.

  a fent említett oldalon tanácsolják egyébként a mosószóda-reszelt mosószappan keveréket. nekem nagyon bevált, ár szempontjából is (most csak azért használtam normál mosószert, mert nem volt reszelt mosószappanom és nem is volt időm pepecselni vele)

 • 2007.07.09 13:05:51eszter

  jó a fent ajánlott link, de ott azt írja, hogy a 20%os ecetet még 3X-osára kell hígítani, és úgy kell belőle annyi, mint az öblítőből. Akkor ma mosok egy ilyet, cseppentek bele a levendula illóolajból, mert az a kedvencem, aztán referálok.  A mosószappan az az, ami használt olajból készül? Itt Szegeden ha leadja az ember a fáradt olajat, akkor háziszappant kap érte. Van itthon, foltokat azzal dörzsölök. És azt kellene lereszelni?

 • 2007.07.09 13:13:54marcangoló

  Eszter, az jó lesz. Múltkor olvastam, hogy az ecet kioldja a lerakódott vízkövet is a ruhák szálaiból, ettől megint puha lesz a ruha, törülköző. Most már tuti kipróbálom, csak én citromolajjal. :-)

 • 2007.07.09 14:24:31szeszter

  én fixen ecettel öblítek, tényleg jó, és a baba "babaszagú" marad :) nem pedig Coccolinos buzimacis stb. (bocs de rühellem azt a reklámot)  Katalma: nálunk is extra érzékeny a baba bőre és most eldobhatóssal javult meg (no meg bőrgyógyász néni segítségével). Nem merek visszaállni a textilpelusunkra, pedig ott a komplett adag a szekrényben.

  Milyen popsikenőcsöt használtok? Mosószert? (én most Almawin abszolut biot + ecetet).

 • 2007.07.09 14:32:33marcangoló

  Hú, rendesen keltitek a lelkiismeretfurdalást. :-D Kénytelen leszek utánanézni a bio mosóporoknak...

 • 2007.07.09 15:01:05eszter

  citromolaj...olyat is veszek.

 • 2007.07.09 15:08:48Tori

  marcangoló, én nem vagyok hajlandó lelkifurdalni. Nekem ennyi fért bele az életembe, hogy szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos elektromos eszközök, nem szemetelés, nem pocsékolás, de a textilpelus már nem fér bele. Ecettel egyébiránt vízkőteleníteni szoktam.

 • 2007.07.09 15:14:33kn

  ja, azt elfelejtettem, hogy nálunk nincs vezetékes víz, itt az erdő szélén. amikor bevizsgáltattuk a kutunkat, nem akarták elhinni a víz keménységét, szóval én ezért tömény ecetet használok (átlagosan valami 17 körüli nemtom milyen mértékegységű víz van a háztartásokban, ami egyébként már kemény, nálunk 80 feletti) a mosószappan nemtom miből készül, még sosem néztem, sima 99 Ft-os a háztartásiban, az van ráírva, h mosószappan (milyen meglepő ;-) én nem használok semmilyen illatot hozzá, iszonyatosan utálom az ecet szagát de bármilyen meglepő, nem ecetszagúak a ruhák. nagyon kellemes az illatuk, ha pedig a napon tudod szárítani, akkor duplán fertőtlenítettél és illatosítottál is!

 • 2007.07.09 15:33:33marcangoló

  Tori, na azért az nem véletlen, hogy még normális két- három- hat kilós mosóport sem vettem, csak egy kis dobozzal a héten...

  Kn. Tatabánya körnéyke. ;-)

 • 2007.07.09 17:28:56gusztika

  Mi a DM saját márkás (Denk Mit) Pur mosószerét használjuk, de feleannyit és 1 evőkanál mosószódát adunk hozzá.  Kölyök után keletkezett kakifolt mosószappannal van előkezelve, és amúgy ecetes vízben áznak mosásig a kakis, pisis cuccok, mert az ecet fertőtlenít. • 2007.07.09 21:37:19Katalma

  Az ecet: takarítás után esetleg, ha túl sok ecetet használsz, és nem eléggé öblítesz, hagyhat ecetszagot. De engem momentán a hipi-szupi tisztítószerek (pl. domestos) eltűntethetelen maradványszaga jobban zavar, és mindig olyan érzésem van, hogy lehet, hogy most jól fertőtlenítek, de mérgezem is a családomat...

 • 2007.07.09 21:48:55Katalma

  Sólyomszem: a textilpelenkához tartozik pelenkakülső , van műanyag és van gyapjú is. A műanyaból is van olyan, ami szellőzik (gy.k.: lyukas). De maga a textilpelenkanadrág, ha külső nélkül adom rá (nyári melegben, ha itthon vagyunk de kézben van), csak a nedvességet engedi át, a "szilárd" anyagot nem. És a széleknél se folyik ki, eddig egyszer jártam csak úgy, mikor vidám arccal kakilt, miközben égnek emelte a lábát, és igen nagy mennyiség volt. De a pelenkakülsőn túl az se jutott.

  És a gyapjúkülső szuper! Szellőzik, nem meleg (télen fűt, nyáron hűt, kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda [tudtak azok a juhászok valamit]), és nem folyik ki belőle semmi nedvesség, egyátalán!!!! Télleg csúcs.  Babó amúgy meztelenül szeret.  Ecet és bőr: pelenkaviszonylatban: az ecet enyhén savas, míg a vizelet-szélet maradványok ammóniát, ill. hasonló vegyületeket tartalmaznak, lúgosak. Az ecet ezektől megszabadít, és olyan kis koncentrációban marad csak az anyagban, ami enyhe savassága miatt még jó is a bőrnek. Pláne, hogy az intim részek még inkább savasak, mint a bőr többi része.

  Egyéb ruhák: szintén csak nagyon alacsony koncentrációban marad benne.

  Amúgy az ecet remekül felszívódi bőrön keresztül, de ez nem baj, mert amúgy is tele vagy acetát ionokkal. Csak nagyon tömény, vagy vízmentes ecet esetén gond ez, de ilyen kereskedelmi forgalomban nem kapható, a 10-20%-os ecetet meg igen rendesen hígítod vízzel, mosáskor. • 2007.07.09 21:54:02opti

  Katalma, ugyanez jár az én fejemben is, és nem is szeretem ha felmosás után a földről bármit is a szájába tesz. Ezt amúgy se szeretem, de ilyenkor a legkevésbé. Amúgy felmosás szintén ecettel? Mosogatni mivel szoktatok?

 • 2007.07.09 21:56:28Katalma

  szeszter, popsikenőcs:

  kész kálváriánk volt/van.

  Kezdtük a dokinéni által felírt síma posikenőccsel. 2 nap, és csupa seb a gyerek feneke. Aztán gyorsan sudocrem, de az vizes alapú krém, még jobban feláztak a sebek, egész felfekvés szerűek lettek. Eleinte vastagabban kentem, mert buta voltam, aztán vékonyabban, de hiába. Aztán nekiálltunk neogranormonnal, attól a sebek gyógyultak, de eleinte pirosodott tőle a bőre. Ha épp nem sebes, akkor boraxos kenőcs, az az egészséges bőrét általában szépen rendben tartja. De papírpelus mellett volt, hogy reggelre megint csupa seb.

  Védőnéni mondta, járjunk naponta ecsetelésre. Végül kialkudtam, hogy adjon otthonra ecsetelőt.

  Most a menetrend: neogranormon (már nem pirosodik) + ha lekopik az ecsetelő, megnézem, sebes-e még. Ha igen, újra fest a sebes részen, a maradék boraxos (az esetleges ferőzések ellen az nagyon jó). Ezzel nem romlott tovább a helyzet, de az igazi javulást a meztelen fenék és a textilpelus (gyakori cserével) hozta meg.

 • 2007.07.09 21:58:12Katalma

  Mososzer: frosch + ecet. Meg ami még maradt, a régi készletből, azt a mi ruháinkra. Sajnos a közelben nem kapható mosószóda...

 • 2007.07.09 22:02:35Katalma

  Felmosás: nálunk mosogatószerrel történik. Mivel a konyha néha zsíros, a fürdőszoba meg babakakis :)

 • 2007.07.10 08:04:38szeszter

  Katalma: köszi. A boraxos az a pirosoldat ugye? Olyat kaptunk mi is, de most szerencsére egy ideje rendben a gyerkőc hátsója, úh. most fokozatosan megpróbálom visszaállítani a textilpelusra.  Hol_lehet_mosdószódát_ kapni? Egyszerűen nem jutok hozzá :((( (Veszprém és vonzáskörzete érdekel, vagy net!)

 • 2007.07.10 10:30:29Katalma

  Nem, a boraxos az az unguentum boraxatum kenőcs, az ecsetelő meg nálunk nem a piros, hanem az egyel durvább, valami nem tudom mi tricolorata, kék színű.

  Ha ecsetelem a sebes részt, olyankor szoktam a boraxossal kenni a "szép" részeket.  Neten lehet mosószódát kapni, egyszer rákerestem a google-n, és van. De most nem találtam meg.

 • 2007.07.10 12:02:07gusztika

  Katalma: mi még infráztuk is, az is segített a sebgyógyulásban, de 2 emberes meló.

 • 2007.07.10 12:58:15marcangoló

  Kipróbáltam az ecet+ kubebabors olaj kombót. Klassz, friss citromos illata lett a ruháknak.... És puhák is. Majd szárazon még egyszer megnézem. Csak attól féltem, hogy az illóolaj rátapad a ruhára és foltot hagy, de nem.

 • 2007.07.10 13:04:59szeszter

  gusztika: mi meg bioptron lámpáz(t)unk (ekcémákat is: az is kétemberes. Szegény gyerkőcök, pedig csak világítja őket az ember, aztán mégse teccik nekik :(( Pedig tényleg segít.  katalma: mosószódának utánajárok, és köszi még1x!

 • 2007.07.10 15:22:58babó

  napos oldal!  néha rám is rámjön a "minek csináljam ezeket, ha egyszer lustának teremtettek, és a Föld még így is tovább fogja bírni, mint én" érzés.

  de szeretném, ha az unokáim is hagyhatnának valamit az ő unokáikra szennyezett sivatagon kívül. és igen, sokan Amerikában vagy Kínában vagy bárhol tojnak erre, de ők is rá fognak jönni, hogy ez így nem mehet már sokáig. reménykedem.  és addig is tegyem meg azt, amit tudok. vagy ha már úgyis szemetes az erdő dobjam el én is? akkor még szemetesebb lesz :((  lelkiismeretfurdalása meg ne legyen senkinek. csinálja amit bír és kész. nekem belefért a textilpelenka, meg ilyesmik, de a mindennap friss biozöldségből főzés nem.

 • 2007.07.10 16:25:25kn

  szeszter: shop.unas.hu/shop_search.php?robotsec_control=4756776&shop_id=3487&search=mos%F3sz%F3da

  ők úgy látom postáznak is. de elképzelhető, hogy háztartási boltban is van mosószóda. én legalábbis már vettem az itteniben.

  marcangoló: pomáz környéke (bp-től északra, pilis)

 • 2007.07.10 17:35:29gusztika

  Mosószóda Bp-en: mi az Ökoszolgálat Alapítványnál vesszük, a Nádor utcában. regi.okoszolgalat.hu/index.php  (Volt egy másik cím is, a Zöld bolt az Arany János utca környékén, oda 8 hónapos terhesen mentem, és kiderült, hogy már réges rég elköltöztek (persze nem volt kiírva, ottlakóktól tudtam meg, neten is elavult címmel szerepeltek. Tanulság: előbb telefonálunk, utána mászkálunk.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta