SZÜLŐSÉG

Hanna giccsbirodalomba utazik

2007. július 7., szombat 07:07

Ezidáig szerencsémre nem is tudtam, hogy rossz mesekönyvet olvasni legalább annyira rossz, mint amennyire jó egy jó mesekönyvbe belemerülni. Bartos Erika könyvéből az alábbi dolgok hiányoznak: történet, jellemek, ötlet, humor, dramaturgia.

Akkor mi van benne, kérdezhetnénk, és jó lenne, ha azt válaszolhatnánk, hogy leginkább semmi, de sajnos van benne egy csomó minden: konkrétan a giccs megnyilvánulásai minden spektrumban: ötletek helyett panelek, humor helyett bájolgás, jellemek helyett részletes, jelzőkben tobzódó közhelyes leírások, történet helyett helyszínek és szereplők egysíkú sorjázása, és mindenből sok és túl sok, főleg a jelzőből és a felsőfokból és a felkiáltójelből.

No meg a ruhákból és palotákból, igazi lapos kis barbibaba a főszereplőnk, még ha más díszletek közt is. A szájából pedig olyan mondatok hangzanak el, amelyek soha, de soha még csak eszébe sem jutnának egy kislánynak, sem a gondolat, sem a nyelvi megformálás.


A könyv nyelvezete amúgy is idegesítő: a burjánzó, önismétlő jelzőzés nyilván a megjelenítő erő hiányát lenne hivatott leplezni, és sajnos hibás szószerkezetek is elő-előfordulnak. A leányozástól meg borsódzik a hátam, ahogy a teljesen környezetidegen népmesei nyelvi elemektől és történetpanelektől is. Az alapötlet egyébként, hogy Hanna minden este a kis varázslóbabája segítségével elutazik mesebirodalom egy-egy országába, és ott körülnéz – utazásai, nem kalandjai, ugyanis egy unalmas bédekker színvonalát sem üti meg a cucc, kalandok pedig – történet és jellemek híján – nincsenek.

Mindenhonnan hoz valami emléket magával, de nem sikerült ezt sem beilleszteni a történetbe (nála marad például), hanem szuvenírt lejmol a kislány minden fejezet végén. Ha emlékszünk még Kököjszi és Bobojszára – hasonló a narratív váz, csak az sokkal kedvesebb, ötletesebb, jobb, pedig Török Sándor sem a gyermekirodalmunk csúcsa, csak éppen élvezetes és szerethető.

Ezt a 110 oldalt hetek alatt sikerült legyömöszölni a torkomon. A kötet kiállítása egyébként szép, a rajzok kicsit giccsesek, van bennük egy-két jó részlet, az író (aki az illusztrátor is egyben) viszont ahogy jellemeket, úgy arcokat sem tud rajzolni.

Bartos Erika: Hanna utazásai
Alexandra Könyvkiadó, 2006.
1999 Ft

Ki lakik a tengerben? Ez a vastag karton babakönyv nagyon tetszett nekünk. Minden oldalon egy-egy tengeri állat rajza található, akinek a fejét/lábát ki lehet csúsztatni a lap mögül, majd vissza, így el- és előbújik, imitálva a kilenc hónapos-egy éves gyerekek egyik kedvenc játékát, a kukucsot. A lapokon egy kedves rákfigura vezet végig, mindenhol egy-egy mondat mutatja be a tenger kis lakóját, de persze mi is kitalálhatunk szöveget hozzá. Nálunk nagy sikere van, Lea nagyokat kacag rajta, nézegeti, hogy honnan jön ki a kis teknős és pingvin.

Ki lakik a tengerben?
Alexandra Könyvkiadó, 2006.
699 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.07 09:24:36Dexter68

  Bartos Erikának ezt a könyvét nem ismerem, de a kisebbeknek szóló Anna és Peti- illetve a Bogyó és Babóca sorozatot nagyon szeretjük. Mi azért, mert a gyerek szereti, a gyerek meg azért, mert pontosan eltalálta, hogy egy 18-32 hónapos kölöknek mire van szüksége, mi tetszik neki.

 • 2007.07.07 12:15:21Mrs.Drake

  Dexter68: A Bogyó és Babóca nálunk is nagy szám, nagyon szeretik a fiúk. :)

  A Kukucs könyvek közül a Ki rágcsál itt? és a Ki bújt el? van meg, szintén nagy siker. Kicsi, így bárhol elfér. Könnyen magunkkal tudjuk vinni, ha autóval hosszabb útra megyünk, vagy, ha várni kell a doktornéninél. Jól leköti a srácokat. Én is csak ajánlani tudom!! :)

 • 2007.07.07 13:07:47Tori

  Na, most kezdett ez a hannás könyv érdekelni. :D

  A másikat kizártnak tartom. Nálunk minden könyv "csak" könyv. Nem játék.

 • 2007.07.07 13:30:12manci

  Nálunk a könyv játék is. A Kukucs sorozatból 2 nekünk is megvan és a lányom imádta egy időben. Pillanatok alatt rájött, hogy a kis ujjacskájával ki tudja tolni a figurákat és annyira örült neki :)  A leporellós könyvekkel is játszik: kuckót épít magának, meg garázst az autóinak.  A "rendes" könyvekból pedig együtt olvasunk.

 • 2007.07.07 20:23:20callliope

  Nálunk is Bogyó és Babóca a nagy kedvenc, Sebi nemrég múlt kettő, és nagyon szerezni.

  Épp most rendeltem meg a Bookline-on a Kistestvér születik könyvet is az aktualitása miatt. :)

 • 2007.07.07 20:23:54callliope

  Bocs, "nagyon szereti". Nem "szerezni". :)

 • 2007.07.07 21:30:25Guruljka

  Kukucs könyvből nálunk 4 is van és nagyon szeretik mindketten (1,5 és 3,5 évesek)Anna és Peti nálunk is bevált,de pont azt írtam az előző könyves poszthoz is, hogy szövegileg szerintem is gyenge, de ott jók a rajzok és nagyon jók a témák. Így összességében szerintem jó.

 • 2007.07.07 23:21:47hamsa

  Nálunk is nagy szám volt egy ideig Anna és Peti is, előtte meg természetesen Bogyóék. A kisfiam imádta, én meg utálom, mert olyan világképet közvetít, amit nagyjából a nagymamáink jókislányos dajkameséi. Bogyó, a fiú mindig elbénáz valamit, hisztis és akaratos, autókkal játszik - amint aztán majd Peti is - ellentétben az okoska Babóca, aki előre megmondta, stb. És aztán Anna, aki királylány és egyebek. A szüleik meg aztán végképp felháborítóan követik a nemi szerepeket - aztán csodálkozunk, hogy miért lesz kis büdösmacsó a mi kishercegünk... Talán meg kellene már haladni ezt a sok baromságot, nem? Nálunk az jött bem hogy megunta, és hasonló történeteket kellett kitaláni Bogyóval és Babócával is, meg valódigyerekekkel is, akik nem Annaéspeti, de van helyette is más. És ott a fiúk is babázhatnak, ldhatnak meg konfliktusokat, stb.

  Talán nem is véletlen, hogy már nem a PAgony adja ki, hanem átment a tömehalexandrához, oda minden jó.

 • 2007.07.08 08:36:42dalia

  Engem az Anna és peti is rémesen idegesít, rosszul tagolt mondatok, akadozó történet, nem szeretem. Hamár magyar mesekönyv, akkor piciknek Merék Veronika, Boribon és Laci meg az oroszlán sokkal jobbak mint bartoserika. Nagyobbaknak pedig Berg Judittot ajánlom jószívvel, hisztimesék és micsoda idő! például, sokkal teljesebb karakterek, képek, olvasható mondatok.

 • 2007.07.08 14:11:39levendul

  Szia manci!  Szintúgy :).  Leporellóból labirintus, házak, csúszda, egyebek.

 • 2007.07.08 14:32:12csicsika

  Bence fiam 2 rosszul kivalasztott mese utan felalomban felult az agyan es kiszolt: "apa, akinek nincs fantaziaja, ne irjon meset"

 • 2007.07.08 20:11:38papirbirka

  manci, levendul, szintén könyvből házépítő a kartársnő:-))

  Én bevallom nem vettem egy Bartos Erikát sem, mert Pagony rajongóként gondosan átnyálaztam többet is és már a rajz stílusa idegesített. Annyi nekem tetsző (korrekt szerénységgel nem minősítek;-))gyerek illusztrátor van mostanában, hogy ugrottam más könyvekre.

  Dáliával egy húron pendülünk amúgy, nekem is két nagy favoritom M.V. és B.J.

 • 2007.07.08 21:18:56kaposztalepke

  Na, akkor elmesélem a mi Piroska és farkas mesénk átiratát, nem tudom mennyi fantázia van benne, de a fiam kiprovokálta, nekem improvizálni kellett, és ez lett belőle.  Meséltem neki a szokásos módon, és épp ott tartottam, hogy "ment ment Piroska, és egyszer elébetoppant a farkas"..erre beszólt, hogy "nem farkas, hanem tyúk!!" (az utóbbi egy évben szeret "viccelni", ha pl képeket is nézegetünk, néha rájön, hogy "vicceljünk", és akkor direkt mindenre mást kell mondani, mint ami, pl a narancsra, hogy kenyér, és így tovább, és röhög, hogy vicces)  ..szóval Piroska elébetobbant a tyúk. És annyira tetszett neki a tyúk és úgy ragaszkodott hozzá, hogy nem tudtam sehogy átnyergelni a farkasra, viszont követelte a sztorit, így az lett belőle, hogy a lehető legtöbb elemet meghagytam, de akövetkező lett a sztori: ugyanúgy végigkérdezgeti, hogy hovámész Piroska, mit viszel, stb (néhány kot-kot-kot-tal közbeékelve, csak utána úgy folytatódik, hogy a tyúknak az a gondolata támadt, hogy milyen jó lenne megenni, elcsipegetni azt a kalácsot, ezért aztmondja Piroskának, hogy vigyen virágot a nagymamának, hogy örül majd neki, éshogy a legszebb virágok ott fent azon a sziklán vannak..és persze az a mese lényege, hogy a sziklamászáshoz Piroskának mindkét kezére szüksége van, nem tudja vinnia kosárkát, és a tyúk megígéri, hogy amíg virágot szed, addig vigyáz a kosárkára. Persze mire Piroska visszaér a virágokkal a foga között;), addigra a tyúk elcsipegette az egész kalácsot, és "elspurizott" (ezt a szót az apakisvakondmesélése után szabadon muszáj minden mesében használni:) ). Szóval Piroska rájön, hogy átrázta a tyúk, hazamegy, anyukája megszidja, kap új kalácsot, megnit nekiindul, és most már találkozhat a farkassal. Persze a virágok már elhervadtak, így a farkas is rá tudja dumálni Piroskát, hogy szedjen virágot a tisztáson...és innen megy rendesen a mese.

  ÍÍíííííí..szóval lehet, hogy nagyon ciki, de újabban nálunk muszáj így mesélni, ami ugye jópoén, mert sokkal hosszabb a mese, és úgy látszik 3.5évesen még jól bírják a sok ismétlődést..;)  De..természetesen könyveink is vannak :)

 • 2007.07.08 22:13:10livia

  A nagyobb lányomnak (3,5) a Pettson és Findusz sorozat a kedvence, minden este ezeket olvassuk, ezenkívül Berg Judittól a Panka és Csiribí meséket. Néha próbálkozom mással, de P & F elmaradhatatlan - egyébként én is szeretem, kedves, humoros, a rajzok mókásak, a karácsonyos különösen rész megható, olyankor még én is úgy érzem, hogy van még emberség a világban. A rajzfilm változata is kitűnő.
  Mindkét csajom szereti még a mondókás, verseskönyveket, bár a kisebb egy ideig csak szó szerint rágta át magát a könyveken, egy ideje ő is felfedezte, hogy a könyv nem csak rágva jó.

 • 2007.07.08 22:14:31livia

  Fordítva, szóval a karácsonyos rész különösen megható...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta