SZÜLŐSÉG

Mikor adjak tésztát a gyereknek?

2007. július 3., kedd 11:20

Anyukám kenyérhéjat adott nekem, amikor jött a fogam: nagyjából féléves koromban azt rágicsáltam lelkesen, nyálas kenyérmaszattal terítve be mindent. Most én is szívesen adnék a lányomnak, de a védőnő szerint tízhónapos kora előtt nem szabad gluténtartalmú kaját kapnia. Vajon indokolt ez az óvatosság?


Az orvosok azt ajánlják, a gyermek hat hónapos kora előtt semmiképpen ne adjunk a csecsemőnek kenyeret, tésztát vagy más gluténtartalmú ételt. Alapesetben erre nincs is szükség, hiszen ha minden jól megy, akkor féléves koráig csak anyatejet illetve tápszert kap. Ha a családban nincs lisztérzékeny, esetleg más allergia, akkor is 8-10 hónapos korig azt javasolják, várjunk a kenyérrel, mivel a kialakult lisztérzékenység már nem gyógyítható. Ha van allergiás rokon, akkor még később ajánlják a gluténtartalmú ételek bevezetését.

Szűk körű felmérésemből kiderült, hogy kisgyermekes ismerőseim többsége óvatos, nyolc hónapos kora előtt egyikük se adott a gyereknek tésztát és kenyeret, de volt olyan is, aki egyéves koráig várt.

(Zárójelben jegyezném meg, hogy Amerikában tradicionálisan gabonapehely a csecsemő első eledele, többnyire árpa vagy zab, illetve újabban rizs. Náluk a gyümölcs csak ezután következik.)

A lisztérzékenységben (coeliakia) szenvedők a gabonafélékben található fehérjékre érzékenyek. Gluténtartalmú étel elfogyasztása náluk a bélrendszer károsodását okozza, így egyre kevésbé szívódnak fel a tápanyagok. Ez csecsemőknél növekedési zavart, felnőtteknél fogyást, hajhullást, fáradtságot, nőknél meddőséget okozhat, de kialakulhat cukorbetegség, bőrbetegség, skizofrénia is. Kezelése egész életen át tartó gluténmentes diétát jelent, ebben az esetben a bél regenerálódik, és a lisztérzékeny ember egészséges életet élhet. Nekik egyébként a sörről is le kell mondaniuk (árpa, illetve búza, ugyebár), és a vallásgyakorlással is gondjaik lehetnek, az ostya ugyanis tradicionálisan búzából készül.

A lisztérzékenység örökölhető, többnyire a hozzátáplálás során a gluténtartalmú étel bevezetésénél alakul ki, de később is jelentkezhet. Minél később történik a tészta- és kenyérfélék bevezetése, annál kisebb az esélye annak, hogy gluténérzékennyé válik a gyerek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.03 11:38:19Xmas

  "gluténtartalmú étel bevezetésénél alakul ki"  kialakulás helyett inkább kiderülés...

 • 2007.07.03 12:25:14opti

  A rizs nem gluténtartalmú, az amerikaiak is fejlődnek :)  Szerintem a kialakulásban annak van szerepe, ha hirtelen nagy adagban vezeted be. Ezért is folyik a csapból, hogy mindent fokozatosan ismertessünk meg a babával. És talán azért van olyan sok gluténallergiás, mert kiskorunkban mind a kenyér héját rágtuk. Kinek mennyire tolerálja a szervezete.  Nem értek egyet azzal, aki rémesen büszke magára és a gyerekére azért, mert 8 hónaposan már mindent eszik. Egyre több mindenről tudunk, ezeket nem figyelembe venni szerintem nem a lazaságunkról tanúskodik, hanem a nemtörődömségről.

 • 2007.07.03 12:44:42ladygodiva

  Ez mire volt jó?

  Nem lehetne, hogy az ilyen témákat valami gyerekorvos/allergológus írja meg?  Sztem maradjunk a "melyik a legjobb pelenka" vagy "ítéljük meg az 5 gyerekes anyákat" témáknál.

 • 2007.07.03 12:53:38opti

  Az én gyerekorvosom fél évesen danoninoval tömte volna a fiam, máig hülyének néz, hogy mindent lassan, fokozatosan vezettem/vezetek be, és hogy szoptatok egy 20 hónapos NAGY gyereket.

  Nagyon sok a jó orvosi írás, de szerintem más anyák tapasztalata is ér annyit. Szerintem a cikk ha nem is közvetlenül, de tartalmazza a legújabb orvosi hozzáállásokat.

  Nem olyan vészes ez :)

  (Nekem például az egyik kedvenc témám a hozzátáplálás.)

 • 2007.07.03 12:53:57kovvacs

  ladygodiva, csak azér, hogy ne legyen eccerű az élet, ebben még a szakemberek se értenek egyet (mmint abban, hogy ha a családban van lisztérzékeny, akkor meddig kell várni).

  De amúgy meg igazad van,

  lehetne ilyenkor legalább szakmai véleményt benyomni ide,

  dietetikust,

  allergológust,

  lisztérzékenységi specialistát,

  gyerekorvost.

 • 2007.07.03 12:55:45borsika

  A németeknél hagyományos a tejbegríz, amit vacsorára adnak a babáknak, hogy jobban aludjanak. Amúgy a gyerekek imádják a tésztát, minnél kevésebbet adunk nekik annál inkább. A bölcsödés menüben nem is szerepelhet a tészta: Krumpli-husi-főzelék. Amikor Borika néni a dolgozói menüből kiosztotta a krumlpis tészát, azzal fogadták csemeték az anyukákat, hogy rumplis tésztát ettünt, de nem szabad elmondani.

 • 2007.07.03 13:01:52kovvacs

  Amúgy meg a lisztérzékenységben az a szemétség, hogy a tünetei lassan mutatkoznak meg és nem egyértelműek.

  Azaz 1 db kifli az égvilágon semmit se vált ki látványosan, de ha mindennap eszik egy lisztérzékeny kiflit, akkor évek alatt nagyon rossz passzba kerülhet. De annak is sokféle tünete lehet. Bőrbetegségek. Fogyás. Álmatlanság. Rossz közérzet. Mindenféle olyan dolog, amit évekig-évtizedekig mellédiagnosztizálhatnak dokik és kezelhetnek rosszul.  Mit érdemes csinálni?

  Fontos tudnivaló, hogy ma már létezik lisztérzékenységi gyorsteszt, kapható gyógyszertárban.

  Ez csak akkor működik, tehát akkor tudja kimutatni a lisztérzékenységet, ha az illető legalább egy évig normálisan evett glutént. (Hallomásból mondom a tudnivalókat, pontatlan lehetek, kédezzetek rá.)

  Húgom ajánlotta (mint lisztérzékeny):  miután bevezetted a gyerek étrendjébe a glutént,

  kb 1 évvel utána (vagy később bármikor, csak korábban nem érdemes),

  akár van valami tünete, akár nincs,

  érdemes venni egy ilyen gyorstesztet,

  megnézni, hogy mutat-e lisztérzékenységet.

  Ha igen, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

 • 2007.07.03 13:18:08ladygodiva

  opti

  "Szerintem a cikk ha nem is közvetlenül, de tartalmazza a legújabb orvosi hozzáállásokat."

  Megbocsássatok, de nekem ma nagyon rosszul áll a karmacsakra-aurám, úgyhogy nem biztos, hogy finom leszek.

  Ez a cikk semmi legújabb orvosi hozzászólást nem tartalmaz, keveri a szezont a fazonnal, és én még csak gyerekorvos se vagyok.

  Az anyai tapasztalatok meg nagyon fontosak, de akkor inkább hagyjuk ki a felszínes és pontatlan todományos böffeneteket, és cseréljünk recepteket vagy mittomén.

  Kezdjük azzal pl., hogy a cöliákia az egy fajta lisztérzékenység, de nem minden lisztérz. cöliákia. És nem sok köze van annak, hogy mikor és milyen adagaban adod a csibének, ha a gyereked cöliákiás, maximum később derül ki.

 • 2007.07.03 13:30:21kandi

  ladygodiva: ezt én nem hallottam még, hogy a cöliákia az egy fajta lisztérzékenység, pedig én magam is lisztérzékeny vagyok. Az monduk igaz, hogy a cöliákia népies neve a lé. Ez ugye azt jelenti, hogy semmit sem szabad megenni, ami tartalmaz vagy tartalmazhat búza, rozs árpa ill. zab alapanyagot.

  Szerintem ez egy nagyon fontos téma, mivel napmintnap élem át az ezzel kapcsolatos hátrányokat, illetve több mint két évtizeden keresztül szenvedtem a betegségtől, mire rájöttek a dokik mi bajom van. A cikk arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és mint szenvedő alany látom, hogy az embereknek, sőt orvosoknak halvány fogalmuk nincs arról mit jelent ez, amíg nem találkoznak ilyen esettel. Szóval figyelemfelkeltésként mindenképpen minden cikket hasznosnak tartok. Egyébként nem is csak a glutén tartalmú ételek bevezetésének fontosságát hangsúlyoznám, hanem a nagyon különböző tüneteket is ismertetném a szülőkkel esetlegesen egy következő cikknél, hiszen még ma sem közismert ez a betegség, és sokaknál nem ismerik fel a betegséget, ami aztán nagyon súlyos következményekkel jár.

  Hú bocsánat, lehet kicsit csapongó voltam, csak ezzel a témával kapcsolatban nagyon sokminden van bennem. Rengeteg félreértés, tudatlanság van az emberekben ezzel kapcsolatban, és ez mindig zavar.:)

 • 2007.07.03 13:33:22kandi

  JA! és ami nagyon fontos!!! Az orvosok többsége, ha esetleg tud is erről, gyerekbetegségként kezeli. Pedig nagyon sok embernél felnőtt korban alakul ki a lisztérzékenység, akár stressz, sokk hatására is. Szóval a felnőtteknek is ajánlom figyelmébe. Ez nem csak gyermekkorban kialakuló dolog.

 • 2007.07.03 13:42:54Guruljka

  kandi, részleteznéd azokat a tüneteket? Én ehez a téméhoz hülye vagyok, viszont a fiam laktóz érzékeny és az is meglepett anno, hogy az nem is allergia...

  Szóval légyszi oszd meg az infokat!

 • 2007.07.03 13:55:52kaposztalepke

  nálunk az ekcéma miatt szigorúan egyéves kor után. Szerintem igazán ki lehet bírni pár hónapot, ha ezzel több esélyt adunk annak, hogy ne legyen gond. Persze nincs rá garancia, hogy bármit is segít, de hátha tényleg csökken az esély a bajra.

  Ha valaki akar adni a babának kekszet, kenyeret (mert végülis 9-10 hónapos kortól szívesen rágcsiznak, és jobb az olyan, ami nyáltól szétolvad, az alma és répadaabok elég fullasztóak), szóval lehet glutén/tej/tojásmenteset is venni/csinálni. Drága mondjuk cefetül, részvétem annak, aki egész életében erre kényszerül:(  Amúgy rokonságban van lisztérzékeny gyerkőc, nála csak 3 éves kor körül derült ki, amikor már jóideje ette..fogyott..egy darabig nem tudták mitől..aztán 1-2 hónap múlva jött a hasmenés. Akkor csináltak neki tesztet. Azóta nagyon szigorú diéta, ő a legkisebb gluténra is nagyon rosszul reagál, úgyhogy maximális figyelem...

 • 2007.07.03 13:58:47kandi

  A lisztérzékenység sem allergia egyébként.:)

  Szóval ami nálam tünet volt:

  kezelhetetlen vashiány, ami azzal is párosult hogy a vasfelszívódásom is gyakorlatilag 0 volt. Kezdetben egy -egy kúra fél évre rendezni tudta aa helyzetet, de aztán hirtelen visszaesés, illetve a végefelé semmilyen hatása nem volt még az injekcióknak sem. Nemhogy emelkedett volna a hatására a vasszintem, egy hét múlva szinte még alacsonyabb értékek jöttek ki.

  vitaminhiány

  hasmenés-hányás, évekig úgy működtem, hogy évente 3-4szer jött rám egy 3-4napos kegyetlen hasmenés roham. Ez a végefelé sűrűsödött.

  Haspuffadás. Lé gyerekeknél jellemző az a felépítés, hogy nagyon vékony végtagok, csontozat, és pókhas, mint egy terhes kismama:)

  párosulhat tejérzékenységi tünetekkel. Nálam is kimutattak az évek során kis mrtékű tejérzékenységet, mégis minden pohár tej után hánytam már a végén. De ez a diéta hatására elmúlt.

  nőgyógyászati problémák: nálam nagyon rendszertelen volt a dolog, vagy nem jött meg, vagy 20 napra. És csak 15és fél éves koromban jött meg először. Azután megint 1 évig semmi. Gyakori a vetélés és a meddőség is

  Sokaknál különböző allergiákkal párosul a dolog.

  hajhullás, ritka haj. Nekem nagyon sokat sűrűsödött a hajam a diéta tartása óta.

  nem megfelelő súlygyarapodás, ez a felszívódási zavarok miatt

  ugyanilyen okokból vitaminhiány

  csontritkulás

  a lisztérzékeny emberek a családtagjaiknál alacsonyabb növésűek. Ez álunk is abszolút igaz.

  fogak romlása, nálam ez annyira nem volt jellemző

  a szájban gyakori fertőzések, hólyagok(bocsi nem vagyok orvos, laikus szavakkal tudom leírni)

  térd és könyökhajlatnál viszkető hólyagok  Szóval most ennyit tudtam összeszedni. A gond az az, hogy ezek a tünetek a legtöbb lisztérzékenynél különböző kombinációkban jelentkeznek.

  A diéta benem tartása hosszú távon a vékonybél rákos megbetegedését is okozhatja.  Ja és ami még nagyon fontos!!! Egy tudományos oldalról:

  A tünetek változatos megjelenése alapján három csoportba sorolhatjuk a megjelenési formákat:

  1. Tünetes forma: a klinikai tüneteket alátámasztják a laborleletek, a bélbiopszia szövettani képe és a genetikai vizsgálat is.

  2. Csendes, „silent” coeliakia: a beteg teljesen tünetmentes, a vérleletek esetleg pozitívak, de a szövettani eredmény igazolja a diagnózist. Ez általában a közvetlen, elsőfokú rokonság szűrésénél derít fényt a betegségre. 3. Lappangó, „latens” coeliakia: a glutén tartalmú étrend mellett a labor és a szövettani kép is negatív, csak a genetikai vizsgálattal lehet kimutatni a betegség hordozását. Később, akármelyik életkorban, egy kiváltó ok hatására manifesztálódhat a betegség.

 • 2007.07.03 14:04:56opti

  Kedves Ladygodiva!

  Nekem ma is nagyon jó hangulatom van, ezért én finom leszek, amúgy sem anyázni járok ide.

  Olvasd el a második bekezdést, én erre gondoltam amikor az orvosi hozzáállásokra gondoltam. Szerintem ezt nem a cikk írója találta ki, hanem biztosan olvasta pár helyen, és azért utal az orvosokra.

  Így kapásból én sem tudnék egy komoly szakmai cikket sem előrántani, de mégis tudom, mi a helyzet sok sok témában.

  Szerintem ennek a posztnak nem kötelessége az orvosi hozzáállás pontos idézése, inkább arra jó, hogy a szülők megosszák ezirányú tapasztalataikat és ha gondolják, rákeressenek a neten pontosabban.

  És én nem is szoktam írni, sőt el sem olvasom az olyan posztot, ami szerintem felesleges vagy hülyeség. Nekem ez spec. az érdeklődési körömbe tartozik, ezért élvezettel olvasom mások tapasztalatait a témában. A fentebb megemlített számodra is érdekes témákkal kapcsolatban is találsz posztot a porontyon. Jó szorakozást és szép napot!

 • 2007.07.03 14:07:35Guruljka

  kandi, köszi! Már értem miért jönnek rá nehezen. Remélem Te már jól vagy! Bár gondolom a diéta embert próbáló feladat, ha 20 évig mindent ettél.

 • 2007.07.03 14:08:20kandi

  Nekem amikor kiderült a dolog, az orvos azt mondta, ha majd gyerekem lesz, 1 másfél éves kora körül kell bevezetni az ilyen tartalmú ételeket. És utána rendzseresen kell ellenőrizni a dolgot. Évente legalább egyszer kell a vérvétel. De még nincs babám, szóval ezt csak akkor előre figyelmeztetve mondta az orvosom

 • 2007.07.03 14:12:07opti

  www.medimix.hu/cikk.php?cid=181  Itt írnak a gyanút keltő tünetekről.

 • 2007.07.03 14:14:46kandi

  Guruljka: köszi szépen, én most már teljesen jól vagyok. Mióta kiderült a baj, tartom rendesen a diétát, ami tényleg helyenként nem könnyű. De ennek köszönhetően minden a helyére állt. A nőgyogyis dologtól kezdve a tejérzékenységig bezárólag. A vasam és a vérképem tökéletes. Szóval igencsak megéri a néha lemondással járó diéta. A kezdeti súlyomhoz képest először sajna sikerült felszednem 18 kilót, ahogy arra az orvos is figyelmeztetett. Ez volt 23-24 évesen talán a legnagyobb érvágás. Most 3 és fél éve tartom a diétát, és most tudtam először fogyni:) Ez érdkes ahhoz viszonyítva, hogy előtte egész életemben akármennyit ehettem, mert minden csak keresztülment rajtam:)Hát de nem baj, most már visszaadtam kb 10 kilót.

  Szóval mindenképpen megéri betartani, mert egyébként is mostmár a legkisebb diétahibát megérzem, és az nagyon rossz érzés, nemcsak azért, hogy a fene valaire nem figyeltem, hanem effektív rosszul is leszek tőle.:)

 • 2007.07.03 14:16:00kandi

  A lisztérzékenységgel kapcsolatban rengeteg információ található a www.liszterzekeny.hu oldalon

 • 2007.07.03 14:19:41ladygodiva

  jaj

  opti

  ha ez neked anyázás volt akkor sajnálom

  arról beszélek

  hogy az ilyen összekapkodott témáktól

  zavarodik össze sok olvasó

  aki nem tudja, mi a helyzet sok sok témában

  és a neten összehányt sok téves infó

  még több baromságot szül

  de

  ha neked ez tágította az ismereteidet

  akkor jó (neked)

  Engem spec. érdekel ez a téma, sőt ez érdekel, ezért olvastam és írtam. De mosmá' megyek. Mingyá'(maholnap) elolvasom a legfrissebb infókat lisztérzékenység-cöliákia ügyben, aztán közreadom.

 • 2007.07.03 14:35:09opti

  Oké ladygodiva, örülök, hogy mégis jónak találod a témát, légyszives egészítsd majd ki az új információiddal, legalább a sok összezavaradott olvasó is tisztán lát majd.

  Nekem kifejezetten tágította az ismereteimet az a cikk, amit fentebb jeleztem, és az a link is jó, amit kandi írt, a saját történetét nem is említve.

 • 2007.07.03 15:53:01kiscica33

  Káposztalepke  Nálunk az ekcéma miatt a tej-tejterméket javasolta a doki 1 éves kor után, a kiflit már 7-8 hónapos korban. A fene se érti..

  Egyébként nincs 1 éves még, tejterméket nem kap, ekcémája 5 hónaposan full anyatejes korszakában kezdődött és mostanában múlt el, pedig tejtermékeken kívül már majdnem mindent eszik (rengeteg gyümölcs, zöldség, kevés husi, kifli,kenyérfélék)

 • 2007.07.03 17:43:02kaposztalepke

  a tejtermék is 1 év után..:)  Közvetlenül a gluténnak az ekcémához nincs köze, a tejnek ált annál inkább lehet, így gondolom ezért mondta azt a doki, amit.

  A glutént az ekcéma kapcsán azért javasolták nekünk később, merthogy ha egy baba allergiára hajlamos, és ez meg is mutatkozik (pl bőrtünetben), akkor nagyobb esélye van más allergiára is, így nem árt az óvatosság.

  Személy szerint én azért azt gondolom (komoly tudományos háttér nélkül), hogy speciálisan a lisztérzékenység nagyrészt alkati dolog, talán egy picit javíthat az ember az esélyeken a későbbi bevezetéssel. De a legtöbb gluténérzékeny embernél valszín így is úgy is probléma lett volna, ahol meg nincs, ott meg valszín úgysem.  Megyek, nemegészen egyévesem rámolja ki a mosogatógépet;)

 • 2007.07.03 20:43:23kovvacs

  Húgom szerint (lisztérzékeny)

  a gyereket nem védi meg a lisztérzékenységtől,

  ha később kap glutént.  CSAK

  éppen azért jó vele várni,

  hogy a potenciális többi ételallergia ettől függetlenül ki tudjon derülni;

  valamint a gyerek lestrapálása (mert a lisztérzékeny beleit nagyon lassan de szívósan lestrapálja a glutén)

  később kezdődjön meg.

  Amikor már túl van a többi kaja bevezetésén.  Sajnos (tudtommal) még nem tudják a lisztérzékenységet anélkül szűrni, hogy az illető ne fogyasztott volna glutént. Magyarul muszáj "mérgezni" kb egy éven át a lisztérzékenyt, hogy kiderüljön, ő az. Ha valaki sose kap glutént, akkor nem tudják megmondani.

  Sőt.

  Amíg nem volt a gyorsteszt, addig csak akkor volt "biztos", hogy valaki lisztérzékeny, ha előbb lisztérzékeny diétára fogták hosszú hónapokra, majd újból lisztet kellett ennie, és úgy csinálták meg a laborvizsgálatokat.

  Viszont ez egy forró területe a kutatásnak, húgomék is résztvesznek valami felmérésben és megfigyelésben. Szinte bármikor kijöhetnek olyan eredmények, hogy ezeket a dolgokat egyszerűbben is ki tudják mutatni.  A lisztérzékenység is egy olyan betegség, ami valószínűleg nagyon régóta sokakat sújt, csak éppen könnyű félrediagnosztizálni, emiatt meg sokakról nem derült ki.  Jó hír,

  ha esetleg mégis kiderülne vkiről, hogy lisztérzékeny:

  ma már egyre több terméket lehet kapni a sütitől a müzlin át a kenyérporig, amit nekik gyártanak. Drága persze, de nagyon finomak is vannak köztük :)

 • 2007.07.03 22:12:42buborék

  MOst lehet, hogy hülyeség, de az anyatejjel annyi minden átvándorol - a gluténnel mi a helyzet? Az én fiam atópiás, a sok szteroidos krémtől persze csodaszép most a bőre de lehet emögött pölö az általam megevett sok tészta-kifli és barátaik?

  Az unokanővérem doki és biorezonanciával foglalkozik - ott bemérték, hogy én is glutén érzékeny vagyok bár ennek még nem sok jelét láttam, igaz ahogy olvasom nem is éppen egyértelműek a tünetek.

 • 2007.07.03 22:35:34tnyúl

  Kemény dió lehet.

  Három éve derült ki, h nem bírom feldolgozni a répacukrot, összetevőire allergiás vagyok, származékaira részben. Eddig mindössze 1 emberrel találkoztam, aki ugyanezzel küzd. Felnőtt korban is kiderülhetnek ilyen és ehhez hasonló nyavalyák. Tudom, milyen nehéz bármilyen diétát is betartani, mert volt idő, amikor egyáltalán nem vehettem magamhoz cukrot, (most csak korlátoznom kell) mert azonnal rosszul voltam (felszívódás idején, persze, nem rögtön). Viszont el sem tudtam addig képzelni, mi mindenben van cukor!!! Gondolom, ez így van a gluténnel is - nem irígylem azokat, akik ezzel küzdenek.

  Én nem tudom, mitől van ennyi élelmiszer-allergiás, de vannak teljesen tudománytalan tippeim, úgy mint az a bizonyos tápszer, amit anno mi a 70-es években kaptunk (még akkor is lebeszélték a mamákat a szoptatásról, ha ennek egészségügyi akadálya nem volt), és amit 99-ben rákkeltő hatása miatt végleg levettek a polcokról. Vagy Csernobil, ugyebár. Meg ilyenek, de ezek csak a saját gondolataim, amik a hátsó lebenyemet piszkálják...:)

 • 2007.07.03 22:46:31buborék

  tnyúl: mik voltak a tüneteid? Más cukker mehet?

 • 2007.07.04 00:38:22kovvacs

  tnyúl,

  nem biztos hogy több az ételallergia,

  nekem olyan tudománytalan megérzésem van, hogy többet vesznek észre az ugyanannyiból.

  Lisztérzékeny vonalra van pl. olyan spekuláció, hogy ázsiai eredetű genetikai vérvonal, és csak az ottani gabonafélék pl. rizs lebontására alkalmas cuccok vannak meg a dns-ben.  Különben tényleg gáz a gluténmentes diéta. Olyan marhaságok is vannak, hogy pl. csokiból csak olyat szabad enni, amit garantáltan olyan gyárcsarnokban készítettek, ahol nem volt liszt.

 • 2007.07.04 06:24:59Alvomacko

  buborék: én is atópiás vagyok.

  Soha nem sikerült az orvosoknak rájönni az okára és soha nem is sikerült meggyógyulnom teljesen. Csak jól kordában tartható ma már. De a szteroidos kence mind a mai napig befigyel. :-(

  És voltam mindenféle elvonáson, tej, tojás, fehérje de egyik sem használt.

  Szóval már a 70-es években is voltak allergiás gyerekek. :-)

  De az ezért tény, hogy nem ennyien! :-(

 • 2007.07.04 14:32:37szeszter

  annyit ide gyorsan (felébredt a gyerek), hogy egyik ismerősömnél például a szülés váltotta ki a liszt- és laktózérzékenységet, valamint a kislánya is lisztérzékeny lett. De szerencsére mindkettejüknél viszonylag hamar kiderült és persze kiscsajnak (most 13 éves) születése óta diéta.  Nálunk Blanka ekcémás eléggé, apukája allergiás a parlagfüvön kívül minden gazra. Sokszor gondolkodom rajta, hogy nem állhat-e a háttérben vmi ilyesmi. (lisztérzékenység stb.)

 • 2007.07.04 14:49:08opti

  Valamiért nem megy el amit írok. Na hátha.

  Szóval csak sajnálom, hogy ilyen sokatoknak van ilyesmi gondja. Nálunk sem allergia sem ekcéma, semmi ilyesmi nincsen már a családban, és ezt egy nagyon jó természetgyógyásznak köszönhetjük. Tudom, ez manapság még nem annyira elfogadott, nálunk bevált, mi évtizedek óta hozzá járunk. Ha valakinek kell, szívesen segítek, megadom az elérhetőségeit.

 • 2007.07.04 15:11:05marywolf

  vallásosaknál csak részben bibi, csak mert ha liszérzékeny, akkor nem ostyát kap, hanem bort, mert bénán megfogalmazva ugyanaz az értéke mind a kettőnek.

 • 2007.07.04 15:29:29lii

  marywolf: én meg a borra vagyok allergiás :)) (kiütéses leszek tőle tetőtől talpig).  (mondjuk én reformátusnak vagyok keresztelve, ők kenyeret adnak úrvacsorakor, nem ostyát, ami lisztérzékeny szempontból szintén gond. de nekem tizenévesen, amikor még jártam templomba, az volt a legnagyobb parám, h. az egész gyülekezet ugyanabból a kehelyből iszik, egymás után. brr.)

 • 2007.07.05 15:14:09napos oldal

  ez más tészta, de azért ide írom.

  tegnap mondta a gyerekorvos, hogy a szoptatás mellett 15-18 hónapos kor után nem szól orvosi indok.

  erre vártam mindig is valami választ, végre megkaptam, bár semmi kedvem nem volt tovább firtatni, mert dögmeleg volt. majd máskor.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta