SZÜLŐSÉG

Néhány napos előembriókból nyertek ki őssejteket

2007. június 29., péntek 09:55

Emberi petesejtekből megtermékenyítés nélkül, stimulációval hoztak létre előembriókat, amelyekből gyógyításra alkalmas őssejteket nyertek ki - írja az MTI a Cloning and Stem Cells című szakfolyóirat internetes kiadásának alapján. Katolikus országok máris elítélik az új eljárást.


Az új módszerről amerikai és orosz tudósok számoltak be, s mint tanulmányukban olvasható, mesterséges megtermékenyítésre váró öt asszony ajánlott fel petesejtjeiből néhányat a kutatás céljára. A petesejteket művi úton fejlődésre késztették, és parányi előembriók fejlődtek ki belőlük, amelyekből - remélhetőleg súlyos betegségek gyógyítására alkalmas - őssejteket nyertek ki.

A kutatók azt remélik, hogy az embrionális őssejtek létrehozásának ez egy etikailag is teljesen elfogadható módja lehet. Csakhogy amerikai katolikus körökből máris elhangzott elutasító vélemény, miszerint ezek a néhány napos előembriók - amelyek akkorák, mint i betűn a pont - tiszavirág-életű embereknek tekinthetők, még akkor is, ha soha semmilyen körülmények között nem fejlődhetnek ki belőlük emberek.

Az új módszerrel előállított őssejtek csak a nő DNS-információját tartalmazzák, ezért elvileg csak a nők számára alkalmas szövetek fejlődhetnek ki belőlük. Bár lehetséges, hogy kilökődést gátló eljárással férfiak számára is hasznosak lehetnek az így előállított őssejtek. További kérdés, hogy a férfi DNS-információja nélkül nem károsodnak-e az ilyen mesterséges őssejtek, azaz nők számára is megfelelőek egyáltalán - mutattak rá a szakemberek.

Az emberi szervezet mintegy kétszáz sejtfajtából áll, és az őssejtek azok a kezdeti sejtek, amelyekből bármelyik kifejlődhet. Őssejtekből elvileg bármelyik szerv vagy testrész előállítható, maga az agy is. Őssejtek kinyerhetők szövetből, legfőképpen köldökzsinórvérből, csontvelőből és foggyökérből. Az őssejtbankok Nyugaton már egész hálózatot alkotnak, számol be az MTI.

Ám az őssejtek másik fő forrása az embrió, és sokan ezt tartják jobbnak. Vagy lombikbébiprogramok során visszamaradt, vagy pedig sejtmagátültetéses klónozással létrehozott embriókból nyerhetők ki őssejtek. Ez utóbbi esetben az őssejtek kiemelésével a néhány napos embrió elpusztul.

A katolikus országok mélyen elítélik az embrionális őssejtek kutatását, mert az emberi élet kioltását látják benne. George Bush, az Egyesült Államok elnöke is ellenzi, és 2001-ben rendeletileg megvonta a szövetségi támogatást e területtől.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.29 11:41:39mamafáni

  Mindig megborzongok, amikor arról hallok vmit, hogy emberi lényekkel próbálnak kísérletezni,manipulálni. Valóban félő, hogy lassan eljutunk oda, hogy minden mesterséges lesz, embereket klónoznak,előre eldöntik a gyerek nemét...és sajnos tudható, hogy ha vmi eleinte csak bizonyos esetekben végezhető el, pár év(tized) múlva természetes állapottá válik. Nem vagyok ellene a gyógyító kutatásnak, de azért ez már kicsit sok, hogy mindneből őssejtet akarnak kivonni. Egy idő után talán halhatatlanok leszünk, mert mindent ki lehet pótolni az őssejtből képzett új szervvel?

 • 2007.06.29 13:03:19babzsák

  Valami közöm van a biotechnológiához,igaz,elsősorban a növényihez. És úgy gondolom,hogy ebből nem kéne ekkora ügyet kreálni,a petesejt is csak egy ugyanolyan sejt,mint pl. egy hámsejt a bőrről,stb. És le is írják világosan,hogy nem termékenyítik meg,tehát semmilyen körülmények között nem tekinteném a dolgot etikátlannak.

  Hajrá kutatók,hajrá!!!

 • 2007.06.29 13:04:15babzsák

  Persze a vallási okokkal magyarázott ellenérzést megértem,és elfogadom,ne tessék megkövezni!!!

 • 2007.06.29 13:05:47druantia

  Mamafáni, nem akarok beszólni, de azt hiszem, ha bármielyikünk gyereke beteg lenne, és az őssejt-techinaka segítene rajta, nem az lenne a véleményünk, ami most neked.  Itt már aztán tényleg nem merülhet fel morális probléma szerintem, ha mégis felmerül, az már inkább valami ködös politikai dolog lehet. További jó és sikeres munkát a kutatóknak!

 • 2007.06.29 13:40:07B-

  Mamafáni: szerintem túlmisztifikálod a dolgot. Tegyük fel, hogy sorozatban tudnánk klónozni embereket. Attól még ugyanolyan kisbabák lennének, mint a többi, ők is bepisilnének meg szaladgálnának meg butaságokat kérdeznének :-) Ahogy a lombikbébik is tök ugyanolyanok, mint a többi gyerek. Sőt, a fájdalomcsillapitó mellett született bébik sem a sátán fattyai :-)  Attól még, hogy képesek vagyunk szerveket átültetni, most se halhatatlan senki. Miért változtatna ezen az, hogy a szervet nem egy halottból szedik ki, hanem valahogy előállítják?  A gyerekek nemét előre eldönteni meg csak úgy lehet, hogy vagy szétválogatod a spermákat, és csak a kívánt neműt engeded a pete közelébe, vagy elveteted a nem kívánt nemű gyereket. Máshogy nem megy :-) Illetve génsebészeti módon hülyeség lenne, ha ennél olcsóbban és kevesebb rizikó nélkül is kivitelezhető (az első eljárást ma is csinálják a nemek szerint öröklődő betegségek esetében). Egyik esetben sem lesz a gyerek műanyag, fog büfizni és összekeni spenóttal a terítőt.  Szóval no para! Amíg a természetes olcsóbb és biztonságosabb, nem lesz mesterséges szaporodás, csak extra esetekben (betegség kockázata) vagy nagyon gazdagok között.

 • 2007.06.29 14:04:30szekerkaa

  A katolikus országok máris tiltakoznak HUUÁÁÁ. Esetleg lehet imádkozni a leukémiás gyerek felett sokat bazmeg. DEHAMÁR: az őssejtelő orvos kezit nem a katolikus isten teremtette? A világ leggyomorforgatóbb átverése...

  MINDENKITŐL ELNÉZÉST KÉREK, AKI HITÉBEN MEGBÁNTVA ÉRZI MAGÁT. CSUPÁN AZ

 • 2007.06.29 14:04:57szekerkaa

  emberi KÉPMUTATÁS SOKALLTAT BE. • 2007.06.29 14:56:36Katalma

  Kicsi vagyok én ehhez...

  Amúgy úgy tudom, USA-ban MINDEN őssejtkutatás tiltva lett emiatt, ez pedig már erőst a ló tulsó oldala. Majd mindenkit jól lenyom Kína.

 • 2007.06.29 15:11:04druantia

  Ha Kína, akkor Kína, a lényeg az, hogy a beteg gyerekek meggyógyuljanak. Szerintem.

 • 2007.06.29 16:44:27kovvacs

  Hé, emberek,

  NEM embrióból, nem megtermékenyített sejtből csinálnak itt őssejtet, hanem petesejtből.

  Nem értem, mi lenne ezzel az etikai probléma?

  Ez most olyan, hogy van többtucatféle sejtem, pl. bőrszöveti is, meg a csontomat felépítő, sőt, a vérem fehérvérsejtjei is sejtek. Ha azt felhasználják valamire, az is etikai probléma?  Amúgy a DNS-problémát nem értem teljesen. Nyilván ez egy felületes cikk, minden részletet nem fogunk megtudni belőle, de miért lenne férfiak számára alkalmatlan az így létrehozott őssejt? Nem az a kérdés, hogy a feleannyi DNS-t (mert a másik felét a spermium adja hozzá) tartalmazó őssejt jó-e valamire vagy se? Függetlenül attól, hogy férfi vagy nő számára "használják fel"?

 • 2007.06.29 17:25:27babzsák

  kowacs!

  Pont ugyan ezt gondolom én is,le is írtam. Szerintem arra utalt a cikk,hogy elképzelhető,hogy nem lehetséges csupán petesejtből pl. herét,vagy prosztatát stimulálni,mivel nem tartalmazhatja a petesejt a hímivarszervek,ill. egyéb,hím nemi jelleget kialakító szerv genetikai kódját. Máshogy én sem tudom elképzelni a dolgot.

 • 2007.06.29 19:30:49másutt

  Az egyhaz ILLEGALIZALTA a boncolast (hullaket is!) a kozepkorban (az emberi test szent cimszo alatt) es ezzel evszazadokra visszavetette a tudomany fejlodeset, az emberek gyogyitasat es milliok eletebol evtizedeket lopott el (sokak szerint most kezdunk felzarkozni)  En SEM szeretem keverni a tudomanyt es a vallast...

  abbol meg jo nem jott ki.  Aki vallasos eletet valaszt, menjen el a templomba, avagy imadkozzon otthon es eljen MINTA eletet. De ne szoljon bele, hogy masok milyen modon probalnak az emberisegen segiteni. Ebben benne van a meg nem szuletett lanyom.  En is aszondom HAJRA TUDOSOK!  Privat velemenyem.  Ja es a petesejt NEM emberi leny, mint ahogyan az felettem mar masok megmondtak. Van aki az ellen is tiltakozna, hogy emberi vizelettel hajtott gepek esetleg atvegyek a benzinmeghajtasosak helyet, a pisi szent cimszo alatt?

  Hello? Ja es Bush elnok emlitese kepes egy egesz napomat elrontani. • 2007.06.29 20:09:14másutt

  A felreertesek elkerulesek vegett:  1. Az USA NEM katolikus orszag, nagyon is nem.

  leegyszerusitve keresztenynek hivnam, de ez sokkal bonyolultabb.  2. AZ USA torveny NEM tiltja a stem sejt kutatast.

  Ami tiltva van, az ALLAMI (ado) penzt hasznalni a stem sejt kutatasra, es csak arra az esetre, ami EDDIG NEM LETEZO sejt generaciokat kutat. Ami mar megvan, az mehet.

  A problema mindig is az volt, hogy hasznalhatnak-e olyan sejteket, amiket kulon erre a celra krealtak (a szokasos 'hol kezdodik az elet?' dilemma) - a valasz -NEM avagy hasznalhatjak-e azokat, amik megtermekenyitesi eljarasok folyaman extrakent megmaradnak es ugyis kidobnak oket - a valasz: NEM.

  Mindez arra vonatkozik, hogy az allam ad-e a fentiekre penzt.  Szerencsere rengeteg kiskapu van, pl:

  -privat tamogatas

  -az allamok megszavazhatjak, es sajat torvenyeket csinalhatnak arra, hogy azon allam adojabol erre penzt adnak.

  Peldaul: 2004-ben a kaliforniai valasztopolgarok (akkor en is az voltam :-) megszavaztak egy 3 MILLARD dollaros stem sejt kutatokozpont megepiteset. Bar a projekt kesik, Governator Schwarzenegger tavaly 150 MILLIO dollart igert oda nekik.  Ugyhogy nem annyira fekete-feher am a dolog.  Bush elnok, banyek... Grrrr.

 • 2007.06.29 20:35:33másutt

  Most en is visszalepek egyet, mely lelegzet es bocsanat, ha valakit megbantottam.

  Amit Szekerka mondott az emberi kepmutatasrol, kb ott tartok en is.  Egeszen biztos vagyok benne, hogy a mostani vetok is a boncolas megtiltasanak utjara fognak lepni... par szaz ev mulva szurrealisnak fog tunni.  Meg egyszer- elnezest a durva megfogalmazasomert.

 • 2007.07.05 10:21:00IGe

  Rákot okozhat az új magyar őssejtkapszula

  szkeptikus.blog.hu/2007/07/05/rakot_okozhat_az_uj_magyar_ossejtkapszul  Míg a készítményben lévő toxinok elvben megfelelő tisztítási eljárással kiszűrhetők, sokkal súlyosabb probléma, hogy bármilyen "őssejtfokozó" hatású szer mellékhatásként rákot is okozhat. A The Scientist által megkérdezett Dr. William H. Frishman, a New York Medical College professzora szerint "egy őssejtfokozó szedésének egyik kockázata az, hogy a szer szunnyadó állapotban lévő ráksejteket aktiválhat. Egyes embereknek rejtett, rosszindulatú daganatsejtjeik lehetnek, és akkor hirtelen egy őssejtfokozó kerül a szervezetükbe."

 • 2007.07.16 22:50:57BlueBunny

  1. A klónozástól nem kell befosni. A természet is klónoz már évezredek óta. Úgy hívják, hogy ikertestvér, meg egyes állatoknál szűznemzés. Bizonyos élőlények nem is képesek ivarosan szaporodni. Attól még, hogy két embernek azonos a genetikai kódja, nem történik semmi borzadály, nem lesz senki sem mutáns szörnyeteg.  2. Egy pár sejtből álló embrió nem emberi lény. Nincsen neki például idegrendszere sem. Egy törzsfejlődésileg alsóbbrendű állatnak felel meg. Az, hogy abból akár egy emberi lény is lehet majd esetleg később, a "mi lett volna" kategóriába illik, nem értelmezhető a valós események halmazán.  3. Attól még, hogy a petesejtet nem megtermékenyítéssel, hanem stimulációval veszik rá az osztódásra, abból ugyanolyan emberi lény fejlődhet, mint a megtermékenyítéssel. Annyi a különbség, hogy csak az anya genomját fogja tartalmazni, apai géneket értelemszerűen nem.  4. Minden ami természetes, az jó; minden, ami mesterséges, az rossz -- ez egy nagy hülyeség, tessék elfelejteni. Például: "természetes" a gyilkos galóca, a rák, a hajtetű, a gyilkosság, a bélféreg. "Mesterséges" a fogmosás, a zuhany, a ruhaviselés, a hajvágás, a vakbélműtét, a C-vitamin tabletta, a cumisüveg.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta