SZÜLŐSÉG

Hozzátáplálás és elválasztás

2007. június 26., kedd 11:39

Most, hogy a gyerek hatodik hónapját is betöltötte, hosszasan elbeszélgettem a védőnővel a hozzátáplálásról. Bár én naivan azt képzeltem, először a napi 5 szoptatásból egyet kiváltunk gyümölccsel, az ő megoldása ennél sokkal bonyolultabban hangzott.


A védőnői megoldás szerint ugyanis egy szoptatás helyett valóban gyümölcsöt kapna a gyermek, a tejet azonban le kell fejni, és beletenni az ebédre készülő főzelékbe. Erről persze nekem rögtön Borat és az embersajt jutott eszembe, de tapintatosan hallgattam, elvégre nem nekem kell megenni, hanem a gyereknek, aki amúgy is ezt ette eddig (mármint az anyatejet). Az viszont már kevésbé tetszett, hogy a többi szoptatásnál is a "szilárd" kaját kapja majd először, és csak utána az anyatejet.

A gyerek egyébként már többféle gyümölcsöt is ismer, melyeket az utóbbi két hét során két szoptatás között kóstolgatott, plusz kakukktojásként a sütőtököt, igaz, ez utóbbi nem éppen a szíve csücske.

Utánaolvastam a kérdésnek, és azt szűrtem le, hogy kétféle megoldás létezik, aszerint, hogy mit szeretnénk: a hozzátáplálás és az elválasztás. Hozzátáplálásnál a bébike ugyanannyit szopik, mint addig, viszont utána meg lehet kínálni gyümölccsel, zöldséggel, és rábízni, mennyit eszik. Magától fog egyre többet enni és egyre kevesebbet szopni, ez esetben valószínűleg egyéves kora után is szopik még.

Az elválasztásnál a szoptatást váltjuk ki fokozatosan a szilárd (eleinte pépes) kajával, tehát szoptatás előtt kap enni. Általában havonta egy étkezést szoktak kiváltani, hogy fokozatos legyen az átmenet. Az érvényben levő orvosi ajánlások 6 hónapos korig a kizárólagosan anyatejes (tápszeres) táplálást javasolják, és 1 éves korig a szoptatás fenntartását. Ezzel a megoldással néhány hónap alatt elválasztódik a gyerek, általában legutoljára a reggeli első és az esti utolsó szopást hagyja el.

Konzultáltam Kinga barátnőmmel is, akinek a kettes számú iskolát követi a védőnője, tehát havi egy étkezés kiváltását. A babát a kiválasztott étkezésnél (ez általában a tízórai) először csak egy-két kanállal kell megkínálni az új kajából, amit valószínűleg fintorogva kitol majd a szájából, utána pedig megszoptatni. Amikor már rendes mennyiséget eszik meg a pépből, ami nálunk banán, náluk reszelt alma volt, akkor nem kell utána megszoptatni. Ekkor kezdheti kóstolgatni a zöldségeket (alias főzelék), amivel majd egy másik étkezést, általában az ebédet váltjuk ki hasonló módon.

A tízórai gyümölccsel kiváltásával összébb szorul a nap, a gyerek ugyanis hamarabb megéhezik utána, és ebédet követel. Így az uzsonna és a vacsora is előbbre jön, a késő esti szoptatás áthúzódik kora estére. Elméletileg így is átalussza majd az éjszakát, ha az embernek olyan a gyereke. Mindenesetre kíváncsian várom a változást. Nektek mik a tapasztalataitok?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.27 12:24:06-hattori-

  katampusz, persona, köszi a tippeket, neki is állok az itthoni készlet betárazásának :))) barack meg aratókörte-püré-kocka lesz :)

 • 2007.06.27 12:24:16-hattori-

  katampusz, persona, köszi a tippeket, neki is állok az itthoni készlet betárazásának :))) barack meg aratókörte-püré-kocka lesz :)

 • 2007.06.27 12:33:19katampusz

  hattori, még tudsz lefagyasztani meggyet is, ne hagyd ki, az enyém pl imádja :)))

 • 2007.06.27 13:07:08szanna

  Katampusz! Légy szíves oszd meg velünk a tapasztalataid lista formájában, mit lehet fagyasztani, és mi az amivel ne próbálkozzunk.  Még egy kérdés: a gyümölcsöt nyersen vagy főzve fagyasztod és szobahőmérsékleten olvasztod ki?  Előre is köszi!

 • 2007.06.27 13:15:16Miss Marple

  DEAR KOVVACS,  őszintén köszönöm a topichoz tett első néhány hozzászólásodat, mert egyrészt betűről betűre leírtad azt, ahogyan az én első három gyerekemnél működött az elválasztás (és remélem, a mostni, negyediknél is fog), másrészt örömmel látom, hogy más is képviseli azt a szemléletet, hogy elég egyéves koráig szoptatni a gyereket, de ha nem sikerül, asse baj, és egyáltalán, mindenki üdvözüljön a maga hite szerint.  WUR-ról meg az jutott eszembe, hogy ő is meg a kedves férje (W.) is évfolyamtársaim voltak a bölcsészkaron, és ott bizony még nem volt ilyen elkötelezetten bio és natúr, ha jól emlékszem vissza a súlyos esti kilengésekre... :))) De változnak az idők, az ember "érik" (ha-ha, ő is pont olyan öreg már, mint én, ha-ha :))) ), és végül is belőlem is rendes ember lett, pedig nekem nem lett közkeletű betűszó a nevemből...!

 • 2007.06.27 13:30:10katampusz

  Szanna :)

  szerintem mindent lehet fagyasztani :)  egyelőre csak főzelékféléket fagyasztottam, azt készen.

  pl most van újkrumpli, hajában megfőztem, pucoltam, botmixerrel nekimentem, jégkockatartóba be.

  sóska megpárolva, botmixer, jégkockatartó

  spenót, borsó, zölbab, saláta dettó

  a tök és a cukkíni teljesen íztelen, én csak paradicsommal tudom adni a kölyöknek, azt is csekély sikerrel. ezért nem fagyasztottam, csak akkor csinálok, ha épp magunk is azt esszük.

  (gondolkozom egy paradicsomos-cukkínis kaja kombón, de még vacillálok, úgyse szereti mindek spájzoljak)

  rizst is fagyasztottam, takonnyá főzve botmixerrel pépesítve jégkockatartóba be. a krumpli alternatívája a sűrítésben.

  csirkemell szintén párolva, botmixer, jégkockatartó.

  így aztán össze tudom válogatni a kockákból a kaját.  gyümölcsöt még nem fagyasztottam, mert "idény" van, azt frissen csinálom minden nap kétszer.

  ha fagyasztanék, akkor én speciel nyersen, pürésítve tenném el, fajtánként külön.  a gyorsan kifutó gyümölcsöket érdemes eltenni későbbre, mint pl meggy.

  szilvát szintén, mert én mindenhol vadásztam mélyhűtöttre, de sehol nem láttam, maradt a kecskeméti cukrozott változata :(

  őszibarack sokáig van, körte-alma-banán szintén.

  banánt talán a legfeleslegesebb fagyasztani, az nulla másodperc alatt tálalható.

 • 2007.06.27 13:31:47katampusz

  kiolvasztás mikor hogy, általában mikró.

 • 2007.06.27 13:31:54rnagy8

  Katampusz (és persze mások is): barackból sárgát is lehet adni egészen kicsinek vagy csak az őszibari jó? Sárga talán kicsit könnyebben kezelhető, azzal (is) próbálkoznék, ha szabad adni.

 • 2007.06.27 13:37:02katampusz

  nem tudom :)))

  én most adtam először az enyémnek, de azért, mert most kaptam először a piacon :)))

 • 2007.06.27 13:50:28B-

  Még a mérlegeléssel kapcsolatban: tegyük föl, hogy az ember megállapítja, hogy a könyv szerint a baba nem evett eleget, ám a baba elégedettnek tűnik. Fejlődik is, de nem a nagykönyv szerint. Akkor mi van? Elkezdjük tömni, mint a libát?  Ha meg tényleg nem elég a tej, akkor a baba azt jelzi, nem? Ha úgyis korábban felsír, úgyis beiktatsz egy plusz szopit, plusz stimuláció a mellnek és beáll a dolog. Vagy ez túl könnyű lenne így?  Igazából azt szeretném tudni, hogy a mérleg eredményeivel lehet-e kezdeni valami hasznosat, tudsz-e tenni bármit is azon túl, hogy jól beparázol és halálra idegesíted magad, majd tápszerhez fordulsz?  Én úgy vagyok vele, hogy ha van tej és a baba nem jelzi, hogy valami problémája van, akkor vétek lenne erőltetni a műkaját. Persze ha reflux elleni tápit kap vagy ilyesmi, az más kérdés.  Szóval írja meg, aki úgy érezte, hogy ez a mérlegelés azon kívül is jó valamire, hogy el lehet dicsekedni a szomszédnak, hogy hány grammot küldött le már megint a gyerek :-)  Meggyet édesítve adjátok a bébinek, vagy csak így savanykásan? Gondolkodom, hogy én is teszek el őszre (őszibarackot feltétlenül).

 • 2007.06.27 14:01:11katampusz

  B- én nem vagyok az édesítés híve, illetve ha mégis, akkor az alma az édesítőszer.

  nem tudom már, hogy hol hallottam miszerint a babák szeretik a savanykás ízeket.

  a gyerekem úgy tűnik szintén hallotta ezt, mert rá ez igaz.

  egyébként a banán-meggy kombót én magam is nagyon kedvelem, mert a banán túlédes ízét remekül ellensúlyozza a savanykás meggy.  egyébként nagyon sok dolognak más íze van darabosan, mint pépesen, többek közt a mostani korai őszibarackok pépesen vetekednek savanykás íz terén a meggyel.

 • 2007.06.27 14:04:03napos oldal

  katampusz, tökjó, amiket írtál!

 • 2007.06.27 14:07:57rombusz

  Az én gyerekem refluxos. Pont ma derült ki, h az elmúlt hónapban nem (egy dekát se)hízott. :((( Bár, legalább nem fogyott.

  Kezdetben a kórházi nehézségek után nagyon jól szopó baba lett belőle. Mi azért kaptuk a védőnőtől a mérleget, mert úgy engedtek haza minket a kórházból, hogy alkalmankénti 70 gr-nál lehetőleg ne egyen többet, mert az még könnyebben kijön belőle. Tehát mi inkább azért mértünk, nehogy túlegye magát. Csak mert kérdezted, B.

  Ami igaz, az igaz: ez is baromság, mert, ha éhes a gyerek, akkor nem lehet neki elmagyarázni, h drága szívem, te már megetted az adagodat, a bukás elkerülése végett legyél szíves várd ki a következő szoptatás idejét.

 • 2007.06.27 14:08:04marcangoló

  B-, én vagyok annyira link és szétszórt, hogy _mindig_ elfelejtettem kaja előtt megméri a gyereket. Utána meg akkor már minek. Úgyhogy egy darab mérési eredményt hordozok a fejemben, a kórházban a fiam egyszer 30 milit szopott. Én eddig csak azt láttam (hangsúlyozom láttam), hogy a mérés sohasem lehet jó. Egy gyerek sohasem eszik pont eleget (vagy többet, vagy kevesebbet). de láthattad fent, volt, akit megnyugtatott a mérés.

  Volt olyan ismerősöm, akin tisztán látszott, hogy azért mér, mert nem bízik magában, és abban, hogy a gyerekbe ellenőrizetlenül befolyó tápanyag elegendő tud lenni. Sokkal jobban szerette, ha látta, hogy a cumisüvegből ettől eddig a csíkig fogyott. Nagyon hamar tápos is lett mindkét srác. És ő egyáltalán nem volt emiatt szomorú (talán csak a "szoptatási kényszer" miatt sopánkodott egy kicsit). Ugyanez aztán folytatódott a szilárd kajával. Időben, adott mennyiséget, menetrend szerint. De ha ettől boldog... Csak sajnos nagyon bejátszik náluk egy csomóféle allergia, ekcéma, ilyesmi. Persze én már egyszer sem mondom, hogy hosszas anyatejes táplálás mellett ez elkerülhető lett volna.

 • 2007.06.27 14:10:42marcangoló

  Ippeg édesanyámmal egyeztettük a hozzátáplálást. Ugye a mi időnkben az úgy ment, hogy legkésőbb 4 hónapos kortól hozzátáplálás, 6 hónaposan elválasztás. De pl. arra nem "emlékeztem", hogy nulla napos kortól kötelező volt egy kiskanál citromlé a C- vitamin végett...

 • 2007.06.27 14:12:40napos oldal

  lehet, hogy elcseszerintettem vmit, de nálunk a meggy elég durva menet volt. egyetlen és óriási pozitívum volt, hogy ízlett a gyereknek.  de!  1. mixelésnél olyan lett az egész környék (ruhám, bútorok)

  2. evésnél a gyerek szájából az állán keresztül a nyakredőin át csorgott, csordogált tovább...

  3. aznap 5-ször kakilt tőle - nem tudom, ez nem-e gáz-e...

  4. a kakijába mintha beleborították volna egy teafilter tartalmát, amiből minden egyes darabka levakarhatatlanul ragadt a fenekéhez.  mivel állhatatlan vagyok, részemről ennyi volt, kap inkább barackot :)

 • 2007.06.27 14:19:22katampusz

  napos oldal :)

  azt nem mondtam, hogy én több ruhát fogyasztok naponta mint az utódom?  a meggy elég leveses gyümölcs, talán keverve valami sűrűbbel normális halmazállapot alakul ki (ööö ajánlom a banánt, nagyon finom írtam már? :D )  háát az utód nálunk az apja belét örökölte, ha vasszöget turmixolok a kajájába, attól sincs baja, bár a kaka színén pontosan nyomon kövehető a menü :)

  és a védőnőm szerint a cseresznyét meggyet hámozni kell a piciknek, amire én egy-két kivételtől eltekintve lusta voltam, de nincs gond, mert kijön az outputtal.

 • 2007.06.27 14:23:34tnyúl

  Sztori a könyv szerinti fejlődésről:  Nagyfiam elmaradt fél évesen a normál súlytól. Dokinénink azon nyomban elküldte egy halom kivizsgálásra. Már az orr-fül-gégén jártunk, túl vérvételeken és egyéb nyalánkságokon, amikor a kedves fiatalos fül-orr-gégész doktor néni megnézte a fiam füleit, letette a lámpáját és mély sóhajtással megkérdezte: "ez egy teljesen egészséges gyerek, meddig akarja még kínozni, anyuka?" Hazavittem a srácot, bocsánatot kértem tőle, és kirúgtam a gyerekorvost. Helyette jött egy nagyon kedve öreg doktor bácsi, h megnézze a fiamat. MEgvizsgálta, mosolygott, lehaveroztak. Azt mondta, minden rendben, majd rámnézett (akkor 40 kg és 158 centi voltam) majd a férjemre (187 cm, 68 kg-os biciklis), vigyorgott és azt kérdezte: "mi van, a kollegina nem hallott a genetikáról?" És ezzel elintéztük a néhai gyerekorvosnőt és a köny szerinti fejlődést. Végleg. :)

 • 2007.06.27 14:25:36tnyúl

  könyv szerinti. de a könny szerinti is lehet freudi elszólás :)

 • 2007.06.27 14:30:59kovvacs

  tnyúl :)

 • 2007.06.27 14:32:50kovvacs

  ezek a súlyok...

  Minden jel szerint nálunk is genetikai háttere van annak, hogy a lyányunk másfél évesen még nem jutott el a születési súlyának megháromszorozásához. Bezzeg magasságban tökéletes :)

 • 2007.06.27 14:41:28marcangoló

  ÓÓÓÓ, felkeltek. :-((( :-DDDDD Eccerre.

 • 2007.06.27 14:46:50marcangoló

  De ha mégsem tették volna maguktól, két perccel később megérkezett a zenélős mirelitárus...

 • 2007.06.27 15:00:16napos oldal

  katampusz, a ribizlit is hámozni kell vajon? :)

  a meggy-banán cuccnak adok talán még egy esélyt. megfontolás tárgyává teszem :)

 • 2007.06.27 15:04:57napos oldal

  és ha megvárnánk, amíg kinőnek a fogai?

 • 2007.06.27 15:33:59katampusz

  napos oldal,

  cáfolhatatlan forrásaim szerint a ribizlit szemenként kell mosni váltott vízben 3x, a szárát is le kell szedni utána hámozni és természetesen magozni.

  na ami a végén marad azt megeheted. :D

 • 2007.06.27 15:38:29szanna

  nekem védőnéni mondta, hogy a cseresznye héja puffaszt, a meggyé nem. Úgy döntöttem, hogy majd jövőre eszik a kicsi cseresznyét, mert nem vagyok hajlandó puceválni. A meggy viszont nagyon csúszik neki. Imádja a savanykás dolgokat.

 • 2007.06.27 16:12:52papirbirka

  Szanna legyünk itt ellenpéldának, az enyém meg nem bírja ha valami savanyú. A cseresznyéért él-hal, tavaly is kapott, olyan 8 hónaposan, semmi baja nem lett tőle, imádta, meggyet nagy ívben kiköpte, nem lehetett átverni, keverve sem ette meg. Idén odáig fajult a cseresznye rajongás, hogy szezonja alatt minden délután amikor beálltunk az udvarra és meglátta a fát, kántálásba kezdett: Jaj de jó, jaj de jó szedünk cserit!

  Még most is mondogatja és nehezen érti meg, hogy már nincs mit szedni:-((

 • 2007.06.27 16:14:06papirbirka

  Ja és hámozta a nyavajatörés, mondjuk nekem senki nem is mondta, hogy kéne. Örüljenek, hogy magozok:-))

 • 2007.06.27 16:19:40tnyúl

  egyszer valaki mutassa meg már nekem, hogyan kell ribizlit hámozni!!!!!!!!!! :)  Nem egyszerűbb paszírozni és valami másik gyümihez hozzákeverni?

 • 2007.06.27 16:55:06B-

  tnyúl: én a málnát is kimagozom. Biztos, ami biztos.

 • 2007.06.27 19:16:23tnyúl

  persze, szitán áttörve, nem? Mert annak látom értelmét! De azt nem hámozásnak/magozásnak hívják! Legalábbis mifelénk a Dunán túl. ;)

 • 2007.06.27 19:43:49B-

  Jaj, nehogy elhidd már! :-) Szerintem nincs ember a földön, aki a ribizlit hámozná vagy a málnát magozná. Vagy ha igen, akkor úgy kell neki :-P  Bevallom, én az egészséges almát is magházastul eszem. Csak az a száraz kis szára marad meg. Onnan alakult ki, hogy kamasz koromban lusta voltam olvasás közben kivinni a csutát a szemétbe, inkább megettem. A szárat meg bedobtam az ágy mögé :-) Néha még a saját lakásomban is találok letett-elfelejtett szárakat itt-ott.

 • 2007.06.27 20:24:30Tori

  A lányom kiköpte a szőlő magját meg a megrágott héját. Aztán egyszer látta, hogy egy nála kisebb gyerek megeszi az egészet, na azóta ő is. :D Majd lemarad egy dedós mögött, mi, hö!

 • 2007.06.28 00:52:34Anyatünde

  B: Nálunk jól jött a szoptatások mérése, mert mindhárom hasfájós volt. Különböző mértékben, de vsz. egyforma okból: pukkadásig szopizás.  A Kicsinél ment el annyira extrémbe, hogy alig hagyta abba a szopizást, máris sírt. És hetente hízott 30-40 dekát, de volt, hogy 48-at is.  Ilyen esetben a mérlegeléssel legalább azt látod, hogy a gyerek nem éhség miatt sír.

 • 2007.06.29 15:05:34kullikki

  köszönöm mindenkinek,kicsit megynyugodtam, hogy attól még szeretni fog a gyerekem, hogy nem csak AT-t kap. De persze próbálkozom tovább a táp csökkentésével:)

 • 2007.08.02 23:13:35Sylweea

  Sziasztok.

  Olvasom a nagy okosságokat,és fogom a fejem,hogy mennyi mindent nem tudtam betartani..Bár szerintem mindenki úgy csinálja ahogy akarja,de azért szeretnék valakitől ötletet kapni,nekem 22 hónapos a kisfiam.se gyümölcs,se zöldség,se hús,se tea,csak a cici.de az reggel ,este éjjel délelőtt délután,éjjel stb...amivel nincs is semmi gond,mert szeretem szoptatni,de azért mégis...Kajával azt hiszem már nem tudom kiváltani..gonoszságnak tartanám,ha egyszerűen nem adnék neki többet..Szóval?Valakinek ötlet?A kenjem be bagarollalt nem szeretném kipróbálni:)

 • 2007.08.30 09:49:17Katalma

  Kicsit off: Milyen etetőszeket vettetek - vennétek?

  Lehetőségek:  - asztalra akasztós, hordozható

  - sima egyszerű, tálcás műanyag izé, aszalhoz nem tolható

  - asztalhoz tolható, levehető tálcás, hátradönthető-egyben-hintaszék csoda ize

  - funkcionálisan csak szék, fából, babaszéknek tökéletes, jó egész nagykoráig (stokke pl.)

 • 2007.08.30 10:15:34Hicudzsi

  Katalma!

  Mi a funkcionalitásra és használhatóságra mentünk plusz nem akartunk feleslegesen sokat költeni. Egyszerű IKEA Antilop széket vettünk nekik. Három gyereket (az unokaöcsémet meg a gyerekeimet) kiszolgált már és tök jó állapotban van, a mai napig néha használjuk pedig a fiam 13 kiló.

  Az IKEA éttermében ki lehet próbálni, hogy bírja a kicsi.  Véleményem szerint nem kell párnázott bazinagy etetőszék :)

 • 2007.08.30 10:16:24Hicudzsi

  Ja és ez asztalhoz tolható ha leveszed a nagy tálcáját. Lehet kapni bele párnát is (textil) de attól nem voltam elájulva.

 • 2007.08.30 10:49:05katampusz

  mi a hétvégén akartunk venni etetőszéket, mert eddig egy kölcsönszéket használtunk.

  lehidaltam. egyetlen normális darabot sem láttam a boltban. mind olyan volt, mint a trónszékek.

  amit én kerestem az a sima, eccerű, kisszék+asztal kombó, ami kicsit magasítva van, biztonsági övvel ellátott, fából készül. még nekem is olyanom volt kiskoromban.

  na olyan nincsen, egy darab volt, de leküldték a vidéki boltba...  asszem én is az ikeás változat mellett maradok, elégre nem abban fog lakni a gyerek, nem kell a sok extra. napi 5x 10 percet ül benne, többet nem is nagyon hajlandó.

  könnyű, befér a zuhanykabinba, ott le tudom mosni.

  összecsukhatóság nem lényeg, mert nem viszem magammal sehová, idegen helyen a babakocsiban etetem. (régebben a hordozójában)

 • 2007.08.31 08:31:53Hicudzsi

  Katampusz!

  Ki lehet venni a lábait, a tálcáját, és így nem foglal nagy helyet. :)

 • 2007.10.20 22:08:12Katalma

  Gondban vagyok.

  Pici babámnak nagyon érzékeny a bőre. Hét hónapos. Szinte állandóan ekcémás tünetei vannak valahol. Ezért nagyon óvatosak vagyunk a hozzátáplálással. Eddig csak almát és sütőtököt kapott rendszeresen (az őszibarackot próbáltuk, de vége a szezonnak, és amúgy sem szerette), 6 napja kezdtünk sárgarépát. Apróbb bőrproblémák eddig is voltak, de most megszaporodtak és megnőttek a foltok. Lehet a sárgarépától? Valószínűleg a foga is jön, de tapasztalatlan révén, ezt nem tudom biztosan. (Az első metssző kb. 2 hete jött, és hasonló tüneteket produkált nyűgösségben, és bőrproblémákban is.)

  Most szerettem volna napi kétszer adogatni enni, és bevezetni a burgonyát. A fentiek függvényében érdemes-e ezzel várni? Hagyjam-e abba a sárgarépát is esetleg? Ezek logikus lépésnek tűnnek, de feleslegesen nem szeretnék óvatoskodni.

 • 2007.10.20 22:48:20opti

  Katalma: én a hozzátáplálás-ekcéma összefüggéshez nem értek. De ha gondolod, akkor megadom egy profi (orvosként végzett) természetdoki számát. Már sok hasonló, sőt komolyabb esetet is pikkpakk megoldott. Csak egy tipp, hátha elmúlik az ekcéma. Nálunk is volt hozzátáplálásos gond, mindegyik kórházban mást mondtak (valahol refluxos volt, valahol semmi baja nem volt), aztán ő megoldotta. Azóta is mindent eszik, és nagyon szívesen teszi mindezt:) És korrekt, nem kuruzsló, ha nem tud segíteni, akkor azt is megmondja.

 • 2007.10.21 08:20:58zolnaid

  Katalma, szerintem picit hanyagold a répát és add a krumplit inkább, nem érdemes csak ezért várni vele. Éppen lehet az ekcéma a répára, de nagyon-nagyon valószínűtlen. Ha a fogzással volt már ilyen, arra tippelnék én is. Azt az optiféle term.gyógyászt meg megnézheted, mert sokszor abszolút nem találja az ekcéma okát a szülő. Érdemes mindent megpróbálni, kellemetlen egy állapot a kiütés.

 • 2007.10.21 09:47:01Katalma

  Opti, megköszönném, ha megadnád a számot, vipmail-en és wiw-en is katalma vagyok...

 • 2007.10.21 11:40:42opti

  Katalma: küldtem üzenetet wiwen.

 • 2007.11.26 21:28:12Katalma

  Hát eddig érdemben nem tudtam hozzászólni a hozzátápláláshoz, de mostanra van véleményem egy-két dologról.

  Többen írtátok a fagyasztott babakaját (zöldségpürék). Azt is, hogy volt baba, akinek bejött, volt, aki nem ette. Őszintén meg tudom érteni, ha egy baba az ilyet nem eszi, és inkább az üvegeset preferálja. Mert valszeg finomabb.

  Mert mi történik ilyenkor? Megfőzöd - lefagyasztod - kiolvasztod - melegíted , mind-mind hatással van a kaja ízére, állagára, és nem utolsósorban tápanyagtartalmára. Az sem mindegy, hogyan melegíted, olvasztod. Ha hagysz időt neki, magától olvadni, majd tűzhelyen melegíted, teljesen más az íze, mintha mikrózod. Ha vészhelyzet esetére van ilyen a fagyaszóban, jó, de saját kényelmemre nem csinálnék ilyet.

  Különösen a burgonya... Ettetek már fagyasztott-kiolvasztott krumplis ételt? Pocsék. Én nem enném meg. Ifjú asszony koromban még próbálkoztam, mert nem tudtam eltalálni a mennyiségeket, a fölösleget lefagyasztottam, ehetetlen volt :P Miért adnék ilyet a gyerekemnek? Plusz 1 szem pici krumpli megfőzése pillanatok alatt megvan.

  Egész más, ha nyári gyümölcsöket lefagyasztasz, azt jó ötletnek tartom.

  Amúgy nekem általában nem a baba ételének elkészítése időigényes - inkább az utána való takarítás. Az brutál.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta