SZÜLŐSÉG

Nem te tetted el a gyerek útlevelét?

2007. május 22., kedd 10:45

Régen, ha elutaztál, nem volt nálad más, csak egy szál törülköző? A repülőt végigaludtad, a nyaralást végigittad/szívtad/buliztad, és az ipododból gótikus rockzene bömbölt? Akkor idén vigyél magaddal egy csecsemőt, pályanehezítés gyanánt. Porontyos tesztcsapatunk ezúttal a katalán fővárosba látogatott el egy 15 hónapossal. És még élünk!


Pedig minden olyan jól indult. De mikor az ember férje Ferihegyen megkérdezi, hogy „mér, a gyereknek is van útlevele?”, valami elpattan. Pedig megígérte, hogy a papírokat ő teszi el. Ezért a másnapi, új repülőjegyet már a kurvázásra és lóversenyre félretett pénzéből kellett fizetnie.
Reggel újra nekivágtunk, és láss csodát, ezúttal sikerült! A repülőt én rosszabbul bírtam, mint a csecsemő, jó, hogy egész délelőtt nem hagytuk aludni, így majdnem az egészet végigdurmolta. A leszállásnál meg olyan kis okos volt, hogy betolt 2 deci Hipp szörpöt, mert gondolom észrevette, hogy akkor kidugul a füle, ha nyel (még ha ezt nem is gondolta így végig…)

Mivel én nem igazán hiszek a gyerekbarát szállodákban, apartmant béreltünk, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, pláne amikor megláttuk a 100 négyzetméteres tetőteraszt. Az is jó volt, hogy egy másik gyerekes párral utaztunk, akikkel el lehetett felezni a lakbért, tudtunk egymás kölkére vigyázni esténként, ha elmenni támadt kedvünk, és kagylót meg rákot is főztek nekünk.A napközbeni városnézés egyáltalán nem volt Samuval gond. Mivel mi sem vagyunk egy hiperaktív pár, nagyon megfelelt, hogy 1-2 óránkánt beüljünk valahova kávézni vagy enni. A sétákat pedig vagy végigaludta, vagy végigbámészkodta a gyermek. Néha jött mellettünk a lábán (így volt alkalmam végigböngészni napi negyvennégy spanyol cipőboltot, amíg megtett pár métert), néha felvettük a nyakunkba, néha pedig leültünk elnyalni egy Hägen-Dazs-t, és akkor mindenki boldog volt. Délután hazamentünk aludni, és akkor este be tudtunk ülni Samuval egy-egy tapaszbárba, amit ő végigbulizott és -csajozott, a temperamentumos spanyol pincérlányokkal. Annyira átvette a mediterrán tempót, hogy reggel tízkor kelt, éjfélkor feküdt, és megkért, hogy szólítsuk Carlosnak.

Múzeumba nem mentünk, de elvittük cápákat nézni egy Tropicarium-féleségbe, meg halott borjúfejeket nézni a piacra, megkóstolta a paellát meg a spanyol félkilós biobébiételeket, és lehet hogy láttuk Alonsót is. Szóval a bevezetővel ellentétben mindenkinek ajánlom a csecsemővel való utazást, mert semmivel nem nehezebb, mint mondjuk egy hatfős társasággal, ja és nem tudom hogy a Samu miatt-e, de egyszer sem veszekedtünk a férjemmel, még az útlevél-afféron sem, és a baráti párral sem vesztünk össze.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.22 10:53:38marcangoló

  Hú, kedvem lenne egy 15 hónapossal utazni. Kár, hogy momentán egy sincs itthon... De tényleg, egy ekkora gyerek már egész jól elvan. A kicsik meg azért, mert még kicsik. A legvacakabb nálunk a 6 hónaptól-járásig tartó időszak volt. A kocsiban még unatkozott, mászni nem mindenhol lehetett, olvasni még nem szeretett...

 • 2007.05.22 11:25:11mulan

  Ó, Dexterke, már hiányoltalak! :)

 • 2007.05.22 15:20:45peppermint

  marcang, :-)))))

  És ebben az időszakban azért el tudtatok menni világgá, vagy nagyon otthon voltatok?

 • 2007.05.22 15:41:03marcangoló

  Nekünk a Balaton a Riviéra, úgyhogy ennyiben igen, világgá mentünk... Sok zenét hallgattunk a kocsiban. Elnyomta a bőgést (meg néha elhallgattatta a gyereket, innen tudom, hogy a fiam szereti a Red Hot Chillit).;-)

 • 2007.05.22 16:11:03peppermint

  Kicsit aggódom, hogy mi lesz velünk nyáron. Mármint nyaralás vonatkozásban. A lakást mégsem pakolhatom fel mindenestől... :-) Másrészt meg jó hosszú az út odáig, hiába a +1 sáv.  Meg aztán foglalkoztat az utazóágy vásárlás gondolata. Olyan praktikusnak tűnik...

  (Van konkrét javaslata valakinek ebben a témában?)  Valószínűleg idén Balcsi lesz nálunk is a terítéken. Ház van, de babafelszerelés nincs benne, ezért tartok tőle, hogy nagyon fel kell pakolnom.:-((

 • 2007.05.22 16:12:57peppermint

  Ja, a RHCP nálam is nagyon bejön. Na persze nem minimum 10-szer egymásután, mint valamelyik gyerekCD a kolléganőméknél Isztriáig.Ha csak kiejtik alőtte a "borz" szót, kiütést kap.:-)))

 • 2007.05.22 16:21:19marcangoló

  Peppermint, alvóshely (összecsukható hálós járóka), fürdőkád. Nálunk ennyi volt a plusz cucc. Meg a ruhák, a pelenkák, az alvós maci, a "pája" (ez egy gusztustalan műszálas pléd, ezzel kell aludni), játékok, könyvek, tisztálkodó cuccok, meg a mi cuccaink. Semmiség. (Mondjuk mi rutinosak vagyunk,mert havonta utazunk 200 km-t a szüleimhez. A sima hétvége majdnem annyi pakolással jár, mint a nyaralás.) A legkeményebb az autópálya volt sokáig, azt nagyon nem csípte a kölök. Tudott Siófoktól Pestig ordítani, annyi megszakítással, amíg megálltunk kicsit pisilni, cicizni).

 • 2007.05.22 16:35:47peppermint

  E-e-e-elfogyott a bátorságom...

 • 2007.05.22 19:21:17nutika

  Mi Párizst jártuk be majdnem héthónaposan... Szép volt, de azért nem problémamentes. Magamtól egy hétre bevettem volna magam a Louvre-ba, Mózival csak a piramis alatti csarnokig jutottunk el, nem mertem kitenni a több órás múzeumi grasszálásnak.

  A június nagy részét a Balcsin töltjük, amit párom drága alig vár, engem meg a hideg lel, hogy ki kell mozdulnom a hónapok alatt gyerekbiztosított kéróból, és koslathatok egész nap a gyerek sarkában a veszélyforrásokat lesve.

  Marcangoló, hol balcsiztok? Esetleg összefuthatnánk, ha elérhető Aligáról...

 • 2007.05.22 19:23:31nutika

  Ja, Párizs azért király volt, rengeteget sétáltunk, szebbnél szebb helyeken. A pincérnők gyerekbiztosak, a metró nem.

 • 2007.05.22 20:06:00fecske

  Peppermint, személyes tapasztalatom nincs, de egy barátom babaholmikat kezd forgalmazni Nyugat-Európából és Skandináviából, és nála nagyon praktikus utazóágyat és utazószékeket (asztalra vagy székre szerelhető) láttam. Ha érdekel, itt a száma:06 30 960 8330, Sántha Gábor. A cég neve Lillemor.

 • 2007.05.22 20:23:48peppermint

  Köszi, fecske! Érdeklődöm majd.

 • 2007.05.22 20:35:51marcangoló

  Nutika, Tamásiból Balcsizunk. Úgyhogy Sijjófok a legközelebbi.

 • 2007.05.22 21:08:08eszter

  de helyesek a képek! (meg a cikk is aranyos, de akkor nem lennék az "unalmas hsz" kategóriában, ha ezt ecsetelném.

 • 2007.05.22 21:18:24marcangoló

  Ez a Samu gyerek rendkívül hasonlít a fiamra kiskorából... Édes, gyönyörű. ;-)

 • 2007.05.22 21:25:13eszter

  télleg hasonlít

 • 2007.05.23 09:01:18Leona

  peppermint, nem tudom, mennyi idős a gyerkőc, de mi 15 hónapossal mentünk nyaralni. Ágyat nem vettünk/vittünk, a faház székeit raktuk az ágy mellé háttámlájukkal odafordítva, nagyon tetszett neki. Kádat nem vittünk, csak egy műanyag gyerekszéket, amibe zuhanyzáskor beleült/ráállt, és megintcsak élvezte a zuhanyrózsát. (Igaz, mi is kaptunk belőle jócskán.) De ha viszel kádat, akkor táskaként funkcionálhat, mondjuk abba pakolod a ruhákat. Ja és a műanyag szék jó kajáláskor is!

  Etetőszékből van összecsukható, asztalra szerelhető kb. 1500 Ft, nagyon megérte beruházni rá. Később is sokat használtuk, bárhova mentünk vendégségbe, vittük a hónunk alatt (van vagy 2 kg...), és megoldódott a hol eszik a gyerek, hozzatok párnákat a feneke alá-probléma.

  Mi a megspórolt helyre beraktuk a műanyag kismotorját, ami sokszor lefoglalta, mikor pl. az ebédet készítettem (Apa közben el-elszaladt dolgozni, így voltunk kettesben is a lánnyal), vagy meggyorsította a haladást.

  Programokat pedig olyanokat kerestünk, ami őt is lekötötte: strandolás, túrázás, kilátók, vadaspark-szerűség, hüllő és halkiállítás, stb...

  NAgyon jó volt, én belevágnék újra meg újra, akárhányszor!

  Ja, tavaly is belevágtam, akkor a kicsi volt 13-14 hónapos. Ugyanolyan jó volt, vagy még jobb.

 • 2007.05.23 09:06:10erősbors

  hát a nyár....? Már attól kiakadtam, hogy Kisangyal nem bírja a meleget és nem alszik szuegény nyugodtan, ettől persze mi sem. Még erre nyaralás vadidegen helyen. Tervezzük azért, valószínűleg nagyszőkkel együtt megyünk Alsópáhokra vagy a Balaton mellé. Jó, hogy jönnek velünk, így legalább nekünk is jut majd egy kis pihi.

  Bár egy kissé aggódom, apukám kirándulásmániája miatt. Nehéz lesz elmagyarázni, hogy a rendszerhez szokott unokája nehezen tűri az állandó ide-oda menést és összevissza etetést.

 • 2007.05.23 09:07:38erősbors

  Ó Anyám! Az alváshiány, betűhiányt okozott.

  Szóval nagyszők=nagyszülők:-D

 • 2007.05.23 14:06:39napos oldal

  Nálunk az a nyaralás, hogy a férjem este bemegy harcsázni.  Jaj, el ne felejtsem már. Anyu eljön velünk két hétre a nyaralónkba, a férjem dolgozik, talán onnan fog bejárni. Anyu meg egész nap megvéd a Lillától, nemszabadozik, kajáztat, röhögtet, én meg szabadságra leszek menve.  A gyerekem átszokott a napi egy alvásra, ami 45 - 60 perc pár napja. Este 8tól reggel fél6-ig alszik. Ez normális? Lehet, hogy még nem alakította ki a rendszert, volt máshogy is, de többször is volt ilyen kevés. Érik a felmondásom...  Most csendben játszik. Azért neki is van szive.

 • 2007.05.23 14:25:02napos oldal

  Na, a kislányom máris korrigálta tévedését, megkezdte mai 2. alvását. Azért legbelül ő is érezte, hogy ez a napközbeni 1 óra alvás nagyon nem szimpatikus viselkedés.  Á, de én már nem is vonok le következtetéseket, inkább csak törekszem az aznapi túlélésre, a minimálisan szükséges önsajnálattal. Erősbors, átérzem a helyzeted, kitartás! Eleinte nekem is rokonszenves gyerekem volt, aztán időközben elromlott :)

 • 2007.05.23 14:31:28marcangoló

  Na nem mááá! :-) Nem romlanak el, csak átmenetileg kicsit kevésbé anyabarát módon funkcionálnak. ;-)

 • 2007.05.23 14:41:39peppermint

  A harcsázás nagyon jól hangzik. :-)) Én legalábbis szeretem a halkaját, de nagyon!

  Jó neked, napos oldal...  Mi a Balcsi túlsó végén vagyunk, Keszthelyhez közel. Viszont a gyerek még csak 6 és fél hónapos. Nem ül önállóan,nem is erőltetem, mászás előtt vagyunk, sok frusztrált pillanattal...

  A babakocsiban ülés uncsi, mászni viszont még csak tengely(ek) körül forogva tud. Talán mire eljön a naptári nyár, már menni fog neki.

  Olyan babaágyat néztem ki, aminek a vége lecippzározható, és így - ha nagyobb lesz - ki tud mászni belőle. És szúnyoghálót is lehet rátenni. Ez ugye nagy előny a Balatonnál mostanában. :-((( Csak ugye huszonezer körül van. Nnna.

  Kádat valószínűleg viszek, mert csak zuhanyozó van a házikóban.

  Kösz mindenkinek az öteleteket, jöhet még, ha van! :-))

 • 2007.05.23 14:42:29napos oldal

  Jójó :) Neked könnyű, te tanultál lelkészetet, de aki még csak először lát ilyen kicsi lelket közelről, az első blikkre asziszi, elromlott, nem azt, hogy más üzemmódra kapcsolódott...

 • 2007.05.23 14:49:03marcangoló

  Á, akkor én is úgy gondoltam, hogy vége, és azt is, hogy direkt engem szívat. Csak aztán megjavult, ezért lett ez a konklúzió.

  Peppermint, töröm a fejem. :-)

 • 2007.05.23 14:52:39peppermint

  Izé, a jó neked gondolatot a harcsára értettem.. Bocs! Nem voltam pontos.

  Baba ügyben megértem az aggodalmadat, én sem vagyok magabiztos. nekem is az első gyermekem - és valószínűleg az egyetlen- Bianka, én is reszketek, mint a nyárfalevél minden frincfranctól. Lelkészet meg ide-oda... A hasgörcsről és a fülhurutról nem tanul sz ember semmit az egyetemnak azon a fertályán, hát Spock dr-ozik, porontyozik meg parázik, de nagyon. :-))

 • 2007.05.23 14:55:35peppermint

  erősborsi, drága fatornyos hazámlánya, privi ment. :-)

 • 2007.05.23 15:09:34marcangoló

  Peppermint, ezért praktikus szülés előtt néhány évet gyerekotthonban dolgozni mintegy gondozónőként.;-) Egy koraszülött, sérült, szondás, tápszeres, beteges babához képest egy érett, egészséges, anyatejes újszülött maga a kicsattanó egészség és vitalitás. Szinte elronthatatlan. :-)

 • 2007.05.23 15:16:35napos oldal

  Peppermint, mindig mondtam, a parázás, az a biztos :D

  Take it easy, én is görcsösen igyekszem ám laza lenni.

  Szegény harcsák, én sajnálom őket. Ahogy néznek a kis szemükkel...

  Ágyat nem nézed a vaterán?

 • 2007.05.23 15:16:36peppermint

  OFF: Tudod, marcang, én az üzletemberek világára repültem rá. Nem értem rá sajnos... ;-))

  De én nem is panaszkodom az enyémmel kapcsolatban. Őszintén szólva épp ma meséltem a fodrász fiúnak, hogy nagyon sok olyan csajszival találkozom, akiből dől a csalódottság és a kesergés, mert a gyerek nem akar egy helyben maradni, meg futni kell utána stb-stb. Nekem nem esik jól hallani az ilyesmit, mert olyan boldog vagyok, hogy az enyém fejlődik és okosodik, meg erősödik. És nekem ez tetszik, még ha tudom, hogy néhány hónap múlva idegzsábát kapok a hajolgatástól... Nem baj! Hagy jöjjön. Így kell lennie. Csak egészséges és boldog legyen!

 • 2007.05.23 15:25:40napos oldal

  Na látod, peppermint, tudod te, mi a lényeg :) Én a porontyról meg anyutól gyűjtöm a jó hozzáállást. Azért néha ökölbe szorul a gyomrom... Pl. tegnap, mikor megláttam egy bútor tetején. Bakker, felmászott rá...  Ilyet hallottatok? Egy ismerősöm gyereke egyáltalán nem mászott, hanem rögtög járogatott. És addig ott maradt, ahová letették.  Megyek, felkeltem. Túl sokat alszik mán... Bizos lenyomta a vekkert.

 • 2007.05.23 15:58:31marcangoló

  Peppermint, azért az üzletemberekből is biztosan sokat lehet tanulni. Jó lesz majd, ha a gyerek akkora lesz. :-)))

  Asszem, mintha Feldmár András mondta volna, hogy alig várjuk, hogy a gyerek megtanuljon járni, meg beszélni, aztán meg állandóan azt akarjuk, hogy maradjon egy helyben, és csukja be a száját. De lehet, hogy csak azt mondta, hogy folyton azt szeretnénk, ha aludna, kómázna a gyerek....

 • 2007.05.23 16:42:30peppermint

  :-)))))  OFF: A jó Feldmár tanárúr. Engem tanított, pont akkor volt Magyarországon. Állati jó volt hallgatni. Moat meg végre olvasgatni is lehet.

 • 2007.05.23 16:58:24peppermint

  OFF: napos oldal, a hozzáállásom nagyon saját gyártmány, mert nálam úgy alakult, hogy a modellkövetés nem működhetett. Most nem szeretném taglalni, ez nagyon priv.

  Egyébként kösz a vállveregetést :-))

 • 2007.05.23 20:55:00marcangoló

  Már egész régen lehet olvasni. ;-) Én egy hozzá közelálló alapítványnál szoktam volt vele találkozni. :-)

 • 2007.05.23 21:13:56peppermint

  Szuper!

 • 2007.05.23 22:18:39babesz

  Sziasztok!  Gyakorlott utazók vagyunk, minden hétvégén 180 km oda-vissza két gyerekkel és egy kutyával. Mi vettünk utazóágyat, sokat gondolkodtunk rajta, de szerintem megérte. Itthon is tudom a kicsit az erkélyen benne altatni. És ha az ember olyan szerencsés,mint én, és van kocsi a feneke alatt, akkor barátnőkhöz is át lehet vinni, ott is kényelmesen tud aludni a gyerkőc.

  A nyaralás nálunk is rémálom, hiába a rutin. Hétvégékre már EGY!!! sporttáskával és egy hűtőtáskával el tudok indulni, erre nagyon büszke vagyok. Ja, plusz a gyógyszerek, sebtapaszok, orrszívó - mindig az kell, ami épp nincs.

  Nyaralni soha nem viszünk kádat. Beszereztem a létező összes méretben dugót, így bármilyen zuhanytálcában meg tudom fürdetni a lányokat.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta