SZÜLŐSÉG

Tali 1.2: Poronty ül a fűben

2007. május 14., hétfő 16:12

Vasárnapra annyian lettünk, mint ahány fok volt – igazából össze sem lehetett számolni a sok gyereket, mert össze-vissza rohangáltak illetve négykézláb kúsztak-másztak Csak a pici Dina (jidele tartozék) szunnyadt szép békésen akkor is, amikor egyszerre három óriásbébi (úgy is mint Ede, Lea és Bende) próbálta megsimogatni a fejét, mögöttük korlátozó anyukákkal.

Kattints a képre!

 

A felnőtteket házi gyártású tanítónénis öntapadós névcímkékkel támadtam le, hogy legalább őket meg lehessen ismerni. Hasonlóság alapján Bendéről (eszter), Orsiról (manci gyereke), Alvomacko két lányáról és Mózesről (nutika) biztosan ki lehetett találni, kihez is tartoznak.

A találkozó, mint a nálam gyorsabb kommentezők hozzászólásaiból is kiderült, nagyszerűen sikerült. Az iwiwes képek csak ritkán hasonlítottak a valósághoz, a térképet meg nem sokan hasznosították, de egy kis mobilozás segítségével mindenki (Torit kivéve, ha jól értettem) oda talált a játszóra. Igazi piknikhangulat volt, körbe raktuk a pokrócainkat-kendőinket, magyaros babakocsivárral vettük körül magunkat és a középen elhelyezett töménytelen mennyiségű sütit. Én rákészültem a partira, mert alig reggeliztem és nem ebédeltem (na jó, csak nem volt időm a rohanásban), ezért szégyentelen mennyiségű muffint, sajtos csigát és bazsalikomos pirítóst pusztítottam el. A kicsik változatos állagú pempőket tömködtek magukba és a környezetükbe (kendő, pokróc, fű), meg persze sütit, és kipróbálták az összes hintát és várat és homokozót. A szülők szolidan ismerkedtek, azt hiszem, mindenki jó haverokat szedett össze, én biztosan, főként, mivel egyetlen gyerekes (mármint nem infantilis) ismerősöm sincsen, így kipróbálhattam a babazsúr műfajt végre.

Ha Mary Poppins hasonmás-versenyt rendezünk, tuti Eszter nyer, de ehelyett inkább csak megbeszéltük, hogy kinek mi csinál épp a férje, mit eszik a gyereke, imikor kattant le a ciciről (mármint a gyerek), és hogy egyszer lemegyünk társaságilag Szegedre és Szigethalomra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.15 23:12:53jidele

  helyette csúszik citromos jana-az is citrusféle, nemigaz;)?

 • 2007.05.16 07:36:47erősbors

  Na mikor elmentem aludni, itt beindult az éjszakai élet! Pia és bulihegyek:-D
  Mikor először mentem el esti időpontban fodrászhoz és egyre másra jó kis bulizenék szóltak a rádióból, na én akkor éreztem nosztalgiát, hogy mikor csöröghetek megint egy jót. Sajnos minden barátunk esküvőzött már, így még az se lesz a nyáron, hogy táncolhassunk végre egy jót.

 • 2007.05.16 07:39:22erősbors

  Jut eszembe! Szombaton este 8-tól a Rotterdam cafe-ban fűzős találkozó lesz, lehet próbálni, vásálni. Ha vkit érdekel, küldöm a részleteket.

  Engem vajon miért érdekel!?:D

  Délpestiek, ha van kedvetek, mehetnénk egy autóval, szívesen leszek sofőr.

 • 2007.05.16 08:24:55Tish

  délpest rulez:)  Tori, nekem is a szívem csücske a kertváros,nagyon megszerettem... szép, tiszta, csendes. Ja, és nem utolsósorban biztonságos, 50 éve még csak betörési kísérlet se volt a környéken. A szomszédok figyelnek egymásra:)

 • 2007.05.16 08:44:53Alvomacko

  Hűűűűű, buli! De rég nem volt ilyesmiben részem. :-(

 • 2007.05.16 09:07:22napos oldal

  Én a Darusba jártam meg a Karinthyba, de már elköltöztünk :(

 • 2007.05.16 09:12:43Tish

  napos oldal: és szeretted a Darust? Bocsi, de nálunk beiskolázási láz van, és többen a körzetébe tartoznak...

 • 2007.05.16 09:22:31napos oldal

  Nem volt vele gond. 1986 és 1988 között jártam oda :)

 • 2007.05.16 09:31:41Tish

  Akkor még mindig rendben van:)Köszi!:)

 • 2007.05.16 11:28:51Alvomacko

  Tish: a Gulner is jó suli, az enyémek alsóban odajártak. Nagyon jók az alsós tanítók. Ma már a Fazekasban van mindkettő és pont ma reggel beszélgettünk róla, hogy ők a gyerekeiket a Fazekasba fogják beíratni, mert azt érzik, hogy nem mindegy milyen alapokkal indulnak.

  Az alsó tagozatnál egyébként szerintem tényleg majd mindegy az iskola. Ott még nincs annyira "nehéz" tananyag, hogy ne lehetne megtanulni és az alsós tanítók tényleg mindenhol jók. Utána viszont bejönnek a nehezebb tantárgyak, fizika, kémia, a matek is sokkal nehezebb és nem mindegy, hogy a tanár hogyan adja át a tudást. Mert lehet felületes, elnéző, túlmagyarázó, nem magyarázó, sokat követelő és ezzel egy életre meghatározza a tantárgyhoz való hozzáállást.

  Meg 4. évvégére azért látszik, hogy a gyerek mennyire terhelhető, szeret-e tanulni, nyitott-e az újdonságokra, fogékony-e és ha igen, akkor lépni kell. Mert mikor tanuljon, ha nem gyerekként? És különben is teher alatt nő a pálma. :-)  De most ne írjátok azt, hogy a gyereknek gyerekkora is kell, hogy legyen. Igen, ezt én is így gondolom! Ezen nem kell vitatkoznunk. Egy erősebb iskola nem feltétlenül jelent kétszer, háromszor annyi tanulást. Mert ott ugyanúgy az órán is nagyon sok mindent megtanulnak a gyerekek, sohasem (vagy csak ritkán) jönnek haza nyitott kérdésekkel, nem kell az éjszakába nyúlóan lexikonokat, szakkönyveket böngészni, hogy megértsék a tananyagot. De megtanulnak esszét írni, órát/kiselőadást tartani=prezentálni, olvasónaplót/jegyzeteket/vázlatot írni. És ez nagyon-nagyon hasznos dolog a későbbiekben.  Hűűűű, de hosszú lettem.

 • 2007.05.16 11:39:55Alvomacko

  Bocs, még annyit, hogy egy vegyes képességű osztályban, ahol nagy a szórás a gyerekek teljesítménye között, ott nehezebb pluszt nyújtani a gyerekeknek, vagy akár követelni is, mert nem lehetnek nagyon lemaradók az osztályban. Ott lassabban kell haladni a tananyaggal, hogy a gyengébb képességűek is megértsék. Ez persze nem baj, de ezért érdemes az "okos" gyereket kiemelni. Mert bárki, bármit mond, a tanárok nem képesek differenciálni.  Személyes példa, de Lillát (Kicsi) nem tudták lekötni, hiába adtak neki plusz feladatokat. Sokszor zavarta az órát a hozzáállásával, hogy bevitt még 6 könyvet a tanárnak, hogy ezekből ezt tessék felolvasni.... Anyuval ketten sem bírtuk visszafogni. És volt, hogy 5 perc alatt megírta a dolgozatot, utána meg felállt és megnézte, hogy a többiek mit írnak és kijavította őket. Ez kb. két szempillantás alatt történt, a tanár alig eszmélt fel. Szaktanári intőt kapott érte.

  Sosem hibáztattam a tanárait, mert tudtam, hogy mennyire nehéz őt kezelni, "lelőni" és szegények próbálkoztak mindefélével, de igazán nem várhattam el tőlük, hogy esténként a lányom számára külön feladatokat gyártsasnak.

  Amikor bementem, hogy megkérdezzem őket, hogy jól tenném-e, ha másik iskolát keresnék a gyereknek, akkor majdnem kezetcsókoltak, hogy elviszem a gyereket. :-)

  Én csak azért voltam bánatos, hogy ezt senki nem merte már korábban is javasolni, pedig én igazán nem eszem pedagógust vacsorára.

 • 2007.05.16 11:42:51peppermint

  A buliról az alábbi vicc jut az eszembe:

  Ül a vízparton az oroszlán a krokodil meg a béka. Azt mondja az oroszlán:

  -Buli lesz este nálunk.

  Béka: - Hurrááááá, buliiiiiiiiii!

  Krokodil: -Lesz pia meg nők.

  Béka: - Hurráááááá, buliii, piaaaaa meg nőőőőőők!!!

  Oroszlán: - A kis zöld bunkót meg itthon hagyjuk.

  Béka: - Hurrááá és nem jön a krokodiiiiiil!!!!

 • 2007.05.16 12:19:30Tish

  Alvomacko: köszi a tippet!:)

  A lányom a Vörösmartyba fog járni, áprilisban felvételiztették angol tagozatra. A vegyes tanulási képességű gyerekek miatt nem lehet gond, mert elég hosszan válogattak a gyerekek között, körzeten kívüli iskolaként. Mi azért ragaszkodunk hozzájuk, mert a férjem teljes családja oda járt, és szerintük nagyon jól tanítanak, rendesek a tanárok, és olyan alacsony a fluktuáció, hogy a férjem első tanítónénije az alsó tagozatos diri:) Hivatástudatos tanárok, akik tapasztalatak és nincsenek elfásulva. Összesen egy-egy 25 fős osztályt indítanak nyelvi, ill. ének-zene tagozaton.

  Azt hiszem sokban hasonlítanak egymásra a "kis" lányaink:) Az enyémet az oviban Okoskának csúfolják a többiek, mert állandóan feladatozni, számolni és betűzni akar. Nem sértődik meg érte, de bántja:(

 • 2007.05.16 12:24:31Tish

  Képzeld, egyszer megkérdeztem a lányomtól - óvónői tanácsra-, hogy milyen siliba irassam, mi szeretne lenni? Erre Ő:

  - Hercegnő!

  Mondtam neki, hogy keressen más foglalkozást, mert Magyarországon nem indítanak ilyen képzést!:-)))

 • 2007.05.16 12:25:27Tish

  peppermint:-)

 • 2007.05.16 12:49:41Alvomacko

  Tish: istenem! Az enyémek még mindig nem tudják, hogy mik szeretnének lenni, pedig ők már 13,5, 15 évesek. :-)

  Ha idegen kérdezi őket, akkor azt vágják rá, hogy "boldog felnőtt". :-)

  Amikor a Karinthyban dolgoztam, akkor egyszer egy szülő betelefonált, hogy melyik általánosba irassa be a gyerekét, hogy BIZTOSAN felvegyék a gimibe. Azt hittem elejtem a kagylót.  Egy időben a Gulnerből nagyon sok gyereket felvettek, a lányom régi osztályából idén senki nem került be.  A Vörösmarty-ról hallottam már szintén eltérő véleményeket, de a legtöbben elégedettek vele. Remélem ti is azok lesztek.  Az én lányomat nagyon sokat bántják az okossága miatt. 4-ben a fiúk tömören megfogalmazták, hogy Lilla, amilyen opkos vagy, olyan hülye is vagy.

  Napokig zokogott. De még mind a mai napig nagyon öntörvényű, pedig sorra kapja a "pofonokat". :-(

  De én kiállok mellette és megvigasztalom.

 • 2007.05.16 13:05:33Leona

  Az enyém tökfej akar lenni. Tud vki ajánlani ehhez vmi jó sulit? :O))

 • 2007.05.16 13:10:52Tish

  Alvomacko, nekik van igazuk, mi lehetne ennél fontosabb?:-)

  Azért ez az elvakultság erős:)))  Szegény:( Tényleg nagyon kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek egymással:(

  Nem is feltételeznék rólad mást!:)

 • 2007.05.16 13:12:34Leona

  Okosságról: szülőm nem engedett gimibe, ezért szakközépbe mentem. Olyan osztályba kerültem, ahol a többség 2-3 szinten volt. Na, hozzájuk képest én is "okos" voltam. Utáltak is rendesen. Akkor nagyon sz@r volt, ma már nem bánom: megedződtem. Alvómackó: kitartást a Kicsidnek!

 • 2007.05.16 13:18:53Tish

  És meg tudja védeni önmagát? Néhány hasznos tippnek nagyon örülnék! A lányomat egyhuzamban körüllengik, és ha nem találnak rajta fogást, előveszik a családját:(

  A múltkor tudtam meg tőle, hogy miután nem reagált az Okoskára, minket kezdtek el hülyézni, és vakozni a társnői, mert szemüvegesek vagyunk. Azt hiszem ez a szüleiket is minősíti valahol:(

 • 2007.05.16 13:28:48Tori

  Jaj istenkém, én 33 leszek idén, és még mindig nem tudom, mi akarok lenni...

 • 2007.05.16 13:36:02kovvacs

  Tori, hasonlóképpen.

 • 2007.05.16 13:42:08Tish

  Leona, majd megkérdezem a lányom, őt szoktuk tökfejezni, mert mindenszentek-kor született:)

 • 2007.05.16 13:44:04marcangoló

  Tori, én is csak sejtem...

 • 2007.05.16 13:51:54Timimimi

  Tori , kovvacs én se, igaz én még "csak" 30 vagyok • 2007.05.16 13:51:59Timimimi

  Tori , kovvacs én se, igaz én még "csak" 30 vagyok • 2007.05.16 13:53:02Tori

  Jól látom, megint nem frissít oldalt "rendesen" a friss hozzászólás blokk?

 • 2007.05.16 13:55:24manci

  Tori én is 33, én sem tudom és én is úgy látom!

 • 2007.05.16 14:01:52Alvomacko

  Én meg 37 vagyok, de már megint keresem a helyem. :-)

 • 2007.05.16 14:03:05marcangoló

  Valószínűleg időről időre kell helyet keresni...

 • 2007.05.16 14:24:41peppermint

  Alvomacko: szegény kislány! Nagyon nehéz az, ha valaki "felfelé" lóg ki a sorból. Biztos ismered Erika Landau nevét. Hát ő aztán elég sokat írt erről.

  Vígasztaljon az a tény, hogy a kutatásai szerint az igazán tehetséges, okos gyerekek mindig is öntörvényűek maradnak, ez felnőtt korukra is jellemző marad. Vagyis, aki ilyen módon öntörvényű, az legalább biztos lehet abban, hogy nem buta, mint a setét éjszaka. :-)))

 • 2007.05.16 14:40:03marcangoló

  Peppermint, ettől azonban még nem lesz feltétlenül boldog. :-( Még az öntörvényű, rendkívül okos és különleges emberek is szeretnének tartozni valakihez, beállni a sorba, és nem kirívónak lenni folyton...

 • 2007.05.16 14:41:00marcangoló

  Nekem ilyenkor mindig Lajkó Félix jut eszembe, vagy éppen tegnap emlegették a tévében Bery Ary-t. Emlékeztek még rá? Szerelem első vérig...

 • 2007.05.16 14:42:03mizzimama

  Sziasztok Lányok!
  Jaj ez a suli kérdés nagyon izgalmas! (Darusos voltam 77től 85-ig, ebből ki lehet számolni, hogy Alvómackóval egyidős vagyok, úgyhogy a legfrissebb tapasztalatokról nem én számolnék be.)Igaz, Mica baba 7,5 hónapos, még a bölcsinél meg az ovinál kéne tartani, de folyamatosan parázok én is, hogy olyan helyre adjam, ahol nincs kiszipolyozás, de kerül is valami a fejébe... Tényleg, oviról mi a délpesti tapasztalat? Hozzánk a halomi úti hétszínvirág van a legközelebb, egy patikában két anyuka beszélgetéséből azt csíptem le, hogy a Havanna telepi Pitypang ovi a csúcs.
  helykeresésről annyit, hogy bár megbecsült vagyok (voltam? - szülés előtt) a szakmámban, de a 9-10 órás melót plusz 2x1,5 óra utazást kerülném a babuci mellett, így én sem tudom, mitévő legyek majd egyszercsak...

 • 2007.05.16 14:51:35Alvomacko

  mizzimama: 8 évvel ezelőtt a Petőfi utcai ovi volt nagyon szuper. Mi a kihelyezett tagozatába jártunk egy évig (mert Lillát már az oviból is kiutálták...) és imádta a gyerek.

  Szerintem oviba a lakáshoz vagy munkahelyhez kell közel járni. A munkahelyhez persze akkor, ha van autó. Mert olyankor reggel az autóban még lehet jókat dumálni, délután meg nem ő lesz az utolsó, akiért odaérnek.

  De ha van valaki, aki tud időben menni a gyerekért, akkor a lakáshoz közeli ovit kell választani. Az óvónők általában mindehol jók vagy legalább átlagosak.

 • 2007.05.16 15:16:29marcangoló

  Jut eszembe, minden kedves Mózes és Botond nevű ismerősömnek nagyon boldog névnapot kívánok! :-*

 • 2007.05.16 15:47:57Tish

  mizzimama: a lányom a Vándor oviba jár, nagyon jók az óvónők, és sok figyelmet fordítanak a testnevelésre is.

  A havannai oviról annyi + hallottam, hogy gyönyörű az udvara. Se többet, se kevesebbet. Az ott lakók inkább áthozzák hozzánk a gyerekeket.

 • 2007.05.16 16:55:05mizzimama

  Köszi az ovi tippeket! (Én is a Vándorba jártam:) )

 • 2007.05.16 17:14:48peppermint

  marcang, pontosan erre utaltam a megjegyzésemben, amikor azt írtam, "szegény kislány"... Erika Landau sem arról írt, hogy aki sikeres az boldog is. Inkább arról, hogy milyen nehéz sikeresnek de frusztráltnak lenni.

  OFF: Zavar engem ez a pötyögés, mert ha nem írok hosszas bejegyzést, mindig kapom az ívet, hogy még miről nem írtam. Most például a boldogságról...

 • 2007.05.16 20:05:41marcangoló

  Peppermint, ezt csak élőbeszéddel tudjuk áthidalni. :-)

 • 2007.05.16 20:22:32Memme

  Én is akarok ennyi gyereket egyszerre a fűben!

  Július közepére tessenek egy kicsit rámérni :-)) !

 • 2007.05.16 20:36:10peppermint

  Marcang, olyan szép az idő, pont egy fagyizós babakocsizáshoz találták ki. Nem? :-)

  Egyébiránt visszamentem dolgozni, ha valakit ez érdekel. Home-office rendszerben dolgozom. Néha bemegyek ténylegesen is, elintézni a személyes találkozóket, megbeszéléseket, aláírásokat. Egyébiránt meg napközben rugalmasan. Így aztán reggel, hajnalban, éjjel bátran gondolkodom értékteremtő jelleggel. Na erre varrjatok gombot.

 • 2007.05.16 20:56:25marcangoló

  Peppermint, amennyiben van diétás fagyi, vagy inkább pogácsa (édességmegvonáson vagyok rettentően elhízásilag)... Illetve szükség lesz még kismotorra és kendőre. :-) De elvileg hévvel Erzsébet nincs messze. ;-) Ezt a home- officet én is kipróbáltam volna, de a renszer alkalmatlan rá. (Azaz nem, csak a főnökség kicsit jobban ragaszkodik a formsaágokhoz, mint kéne.)

 • 2007.05.16 21:26:24peppermint

  Ahha. A fagyi hideg. Mire a szervezeted kompenzálja a hőveszteséget, elégeti a benne lévő energiát. Ez a jó hír. Egyél sok fagyit! Fagyi=fogyi :-)))

  Ha meg még sétálsz is közben, az pláne.

  Diétás pogi sajnos nincs. pogácsa=dagácsa :-))

 • 2007.05.16 21:29:28Alvomacko

  peppermint: :-)))))

 • 2007.05.17 08:57:41marcangoló

  Nálunk bogács... A baj az, hogy nem elég hideg a fagyi, már felmelegszik a nyelvemen, és édeskevés ahhoz, hogy tisztességesen beindítsa a hőkiegyenlítési folyamatokat. Több, hidegebb fagyi kell. :-)

 • 2007.05.17 09:55:05napos oldal

  Én is Petőfi utcai óvodába jártam, 1977-től 79-ig! Kati néni volt a kedvenc óvónénim.

 • 2007.05.18 10:18:32erősbors

  Na két napra megint eltűntem.

  Bajmolódunk a fogunkkal, se éjjelünk, se nappalunk. Csak már kijönne, olyan rossz nézni szegény Kisangyalt, hogy szenved.:-(

  Peppermint! Néha sétálhatnánk együtt a gyerkőcökkel. Bár gondolom rengetegszer sétáltunk már "együtt" ugyanott. A sétáló állandóan tele van gyerkők+mamákkal.

 • 2007.05.18 10:45:02erősbors

  Már megint nem látszanak a friss hsz-ek oldalt.:(  Ja és holnap itt a szombat, este 8kor fűzőstalálkozó! Van-e kedve vkinek velem jönni? Délpest, vagy bárki más?

 • 2007.05.18 13:44:32peppermint

  Szia erősbors, ne mondd már, hogy tudod, hol leledzünk? :-)))

  Váltsunk már át a diszkrétebb csatornára, aztán avass be... Várom! Küldök mailt.

  Addig is meséld el, mi ez a fűzős buli, légyszi.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta