SZÜLŐSÉG

Mikor tojja a nyuszi az ajándékot?

2007. április 7., szombat 07:42

Locsolkodni húsvét hétfőn szoktak. De mikor hozza a nyuszi az ajándékot? Vasárnap vagy hétfő reggel? És mit hoz a tapsifüles? Húsvéti kérdések.

A boltok húsvét előtt tele vannak giccsesebbnél giccsesebb műnyulakkal, csirkékkel és csokitojásokkal. A minap a pénztárnál előttem állt a sorban egy fiatal anyuka, két kisgyerekkel, akik a (gondosan a pénztár mellé helyezett) hatalmas hegyekben álló csokinyuszikkal és egyéb méregdrága műanyag kellékekkel szemeztek hosszasan. Amikor hozzá akartak nyúlni a portékához, az anyuka ezt mondta: „Nem veszünk ilyet, majd hoz nektek a nyuszi.”

De mikor is? Szerkesztőségünk tagjai között némi bizonytalanság támadt az ajándékozást illetően: akadt, aki szerint vasárnap jön a nyuszi, többek szerint viszont ennek hétfőn van az ideje.


Másik sarkalatos kérdés, hogy mit hozzon a nyúl? Idegesítően ugató, mászkáló plüssnyuszit? Csokitojást, amely előző életében mikulás volt? A legújabb játékbabát, kisautót? Egyáltalán, hozzon-e valamit? Kíváncsian várjuk az ötleteket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.07 08:39:32Miss Marple

  A nyuszi hozzánk egyértelműen vasárnap hajnalban jön, azaz igyekeznie kell, hogy korábban ébredjen, mint a gyerekek (vagy szombaton később feküdjön). Semmiképpen se hoz nagy tárgyakat, sem drága holmikat, de csokitojást (nem tortabevonóból, hanem igazi csokiból!) feltétlenül, lehetőleg kevéssé torz csokinyuszit is (amelyikben kis meglepetés szokott lenni, vagy a magyar fiúnevet viselő egész helyes), és esetleg valami apróságot (ceruzát, kulcstartót, egyéb fogyóeszközt). Ezeket szanaszét eldugja a lakás különböző lehetetlen pontjaira, lehetőleg nehezen becserkészhető helyekre, és apró cukrok szórásával jelzi a megközelítési útvonalat. Aztán a gyerekek reggel mindent megkeresnek, összehordják egy kupacba, és osztoznak. Bár nálunk a lányok már nagyok, kifejezetten igénylik ezt a szertartást, a kisfiam pedig szerintem idén először fogja élvezni a játékot.  (A kisebbik lányom már hatévesen közölte egy nap, hogy "Úgyis tudom, hogy a nyuszit ti álcázitok!" Kérdezem, honnan tudja. "Mert a Mikulást is ti álcázitok, mindig fölébredek rátok, csak nem mutatom", közölte lesújtó pillantással. "De Jézuska az van", tette hozzá megengedően.)

 • 2007.04.07 09:08:17marcangoló

  Miss Marple, ez a vallás alapja. :-)

 • 2007.04.07 09:20:28Szilvesszter

  A lanyom kerdezte, hogy az ajandekot, ugye, hogy mi hozzuk, hiszen egy nyul ahhoz eleg suta.

  mondtuk, hogy ne aggodjon, az ajandekot a szeretet hozza, hol nyul, hol mikulas formajaban. S amig van szeretet addig van ajandek. Ennek a valasznak orult, mondta, hogy o szeret minket, ezert o is keszit nekunk ajandekot. A titoktartasa fejlodhet, mert mar megmutatta.  olyan jo latni az apronepet, ahogy eszmel, hogy van ajandek. En is kaptam mindig kis ajandakot, de hiaba kerestem hogy miota parosul a husvet Ceremonialis ajandekozassal, de nem talaltam erre utalo nyomokat. Ajandekozni jo, meg husvetkor es valentin napon is.

  Azt hiszem, ez a husveti ajandekozas olyan szokas, hogy szuleink is igy csinaltak, ezert mi is. Okot nem keresunk, mert minek....  hatha nekem is hoz a nyuszi egy zacsio mazsolas csokibogyot.....  halo..  nyuszi...  NYUSZIIIII!!!!!

 • 2007.04.07 09:57:45Alvomacko

  Ajjjaj, elszállt a kommentem...

  Most írhatom újra. :-)  Szóval mi korán lerántottuk a leplet az ünnepek misztikumáról. Még mielőtt megbotránkoznátok, nem ártottunk vele semmit. Csak féltünk, hogy majd csalódásként érik meg nagyobb fejjel, hogy nincs is Télapó, Jézuska, Nyuszi és anyuék veszik az ajándékot.... Mi így döntöttünk.

  De azóta is játsszák a Télapós játékot, hogy kekszet és tejet készítenek ki az ablakba, reggel meg ellenőrzik, hogy evett-e, ivott-e a Télapó, utána meg csendesen rötyögnek, hogy finom volt Anya?

  Meg sorra írják a "Kedves, jó Jézuska! Hozzál nekem..." c. leveleket. Utána meg mondják nekem, hogy anya, ezt és ezt itt és itt lehet kapni... :-)  Szóval nálunk hétfő reggelre tojja az ajándékot a Nyuszi. Idén csak egy-egy csoki lesz. Az Abigél DVD-t már megkapták a múlt héten. :-)

 • 2007.04.07 10:26:07marcangoló

  Nálunk feszültséget hozott az ajándékozás, mert otthon nálunk szokás (és a 3 keresztfiamel is várja), az enyémek is kapnak a nagymamától, de a zuram kijelentette, hogy náluk ilyen nem volt. Régen ezt úgy oldottam, meg, hogy vettem valami apróságot a fiúknak, most viszont eléggé el vagyok zárva a világtól, és ötletem sem volt, úgyhogy marad a nyúlcsomag...

 • 2007.04.07 11:19:15szanna

  Ártanék vele, ha én el sem kezdeném ezt a "nyuszi tojta" dolgot? Vagy egy kicsit nem szabad (vagy nem érdemes?) csak a Húsvét (meg a Karácsony, meg Szent Miklós) igazi jelentésével megismertetni? Megfosztom valamitől a lányom?

 • 2007.04.07 11:43:37Alvomacko

  Szanna: nemtom. Ez tük nehéz. Marcangoló erről biztosan okosabbat tud írni, hogy mi a helyes és mivel nem ártunk a gyereknek.  De látod én nem bírtam megbírkozni a "hazudozással". Én úgy éreztem, hogy becsapom a gyerekeimet a Télapóval, Jézuskával, Nyuszival. Nekem nem ment. Kb. 3 évesek lehettek, amikor megmodtam nekik az igazságot. Én csak attól féltem, hogy majd az oviban "felvilágosítják" a többieket, hogy nem is úgy van és majd nagy sírás-rívás lesz a gyerekek, anyázás meg a szülők részéről. Úgyhogy megmondtam azt is, hogy ne vitatkozzanak a többiekkel, ha ők mást mondanak, akkor hagyják meg a hitüket.Nem lett belőle botrány.

  Sőt, mint fentebb írtam mindig játszották a ünnepi rituálékat.

  Nekem valahogy megnyugtatóbb volt így játszani velük, hogy tisztában vannak az igazsággal.

 • 2007.04.07 12:28:46EsTeh

  szanna, amennyire én emlékszem, nekünk soha nem mondták, hogy a Jézuska vagy a Nyuszi hozza az ajándékot. Mi megajándékoztuk egymást Karácsony vagy Húsvét alkalmából. Ettől nem volt kevésbé szebb az ünnep.

 • 2007.04.07 15:58:48pafff

  Szerintem mindig van egy gyerek az oviban, aki a többi arcába tálalja, hogy nincs is Télapó! Emlékszem, hogy mentem haza, hogy anya, tényleg? De nem volt semmi lelki törés, azért valamit már gyanítottam korábban is.:)

 • 2007.04.07 20:14:07levendul

  A Mikulás nálunk a csizmákba hozza az ajándékot. Persze csizmák az előszobában. Nagyjányom meg (még három éven innen): de anya, mégis hogyan jött be?  Nálunk csak Mikulás van, se Jézuska, se Nyuszi.

  A karácsonyfát együtt díszítjük, nagyon jó szokott lenni. Sütünk mézest (ezt húsvétkor is szoktunk) meg mesélünk mindenfélét.  Nekem az a tapasztalatom, hogy bár hallanak sokmindent a többiektől oviban, suliban, nagyon jól megférnek bennük az ellentmondó információk. Az enyémek legutóbb ajándékot is készítettek a Mikulásnak, reggel kíváncsian lesték, vajon eltűnt-e.

 • 2007.04.07 21:37:03katampusz

  én mikuláskor mindig telipakolom mindenféle aprósággal a párom cipőjét. 46-os, úgyhogy elég nagy meló telitömni a bakancsát. megy bele krumpli, dió, pici mandarin, szelídgesztenye, slusszkulcs, (tavaly a forgalmit is mellé dugtam, egy helyen legyen) virgács, na jó egy kis csoki is helyet kap.  a nyuszi nálunk hétfőn reggelre pakolta teli a kertet piros hímes és kinder tojásokkal (bécsből jött a nyuszi). egy kis édességen kívül (amit gyerekkoromban nem szerettem) hozott némi apróságot -filctollat, kifestőt- is.  felnőttként nálunk nyuszira semmi nincs. idén egy zacsi schokobons, és talán megúszom a locsolást...

 • 2007.04.09 12:41:56gyöngy1

  Nàlunk tegnap (vasàrnap) délelött érkeztek a dolgok az Anyósék kertjébe. Nàluk a harangok hozzàk az ajàndékokat: föleg ruhàt, csokit és csak pàr jàtékot.

  Azért csak délelött jöttek (reggel helyet) a harangok, mert az Anyós eleve 10-nél elöbb nem kel fel (és ha mi nem lennénk itt, akkor 12-kor reggelizne :~ ) Szóval, azért még igy 11 felé is jó hideg volt kint, de a gyerekek kabàtban is élvezték. Persze kisebbik a kis csokitojàsokat legszivesebben csomagoloval együtt a szàjàba vette volna. Aztàn a nagyobbik is meg szerette volna kóstolni a finomsàgokat, de persze màr majdnem dél volt.

  Bàr Anyosék napirend csùsztatàsa miatt elég szervezetlennek tünt az egész, azért nem volt rossz.

  Amùgy az én csalàdomban a nyuszi hétfö reggelre tojja föleg a csokit és egy-két aprósàgot egy kis fészekbe (amelyet elözö este készítünk el).

 • 2007.04.09 20:32:53claudette

  Sziasztok! Még mindig nem vagyok anyuka :), viszont véleményem van :) Azt nem tudom, hogy a nyuszi mikor jön, nem emlékszem rá, de tippem szerint nálunk hétfőn. Nálunk a kezdetektől volt Jézuska, Mikulás és Nyuszi is. Mikor az oviban megmondták nekem, hogy Mikulás nincs, megkérdeztem anyut, hogy most akkor hogy is van ez. Visszakérdezett, hogy hiszek-e benne, mert hogy az van, amiben hiszek. Soha nem éreztem magam becsapva, ezeket a dolgokat nem tartottam hazugságnak. Most sem tartom annak. Szerintem ezek kedves szokások. A húsvét meg a karácsony igazi jelentésével a gyerkem nem hinném, hogy túlzottan meg fog ismerkedni. Elmesélem majd neki, hogy mit ünnepel olyankor a kereszténység. Én nem vagyok vallásos, a gyerekem sem az. Ezért nem fogjuk Jézus születését meg a feltámadását vallásos módon ünnepelni. Anyuék sem tettek így velem, és nem lett tőle semmi bajom.

  Nálunk a nyuszi csokit hoz. Mindig :) Egyszer, mikor még élt a nagypapám, egy igazi kis tapsifülest hozott, de szegény egy év alatt elpusztult, nem volt jó neki velem. Pedig mindent megpróbáltam, hogy jól érezze magát :( De nem szerette a ketrecet :(

  Csak ezt szerettem volna elmondani :)

 • 2007.04.10 08:18:54erősbors

  Próbálok értelmesen és nem dühösen megnyilatkozni. Nem egészen értem a kérdés felvetődését. Mit kéne hoznia a nyúlnak? És mióta lett nyusziünnep a húsvét? Mióta szól ez az ünnep is arról, hogy hoz valamit a nyúl és ajándékozunk? Miért nem jó a szép magyar hagyományunk, a locsolkodás? Ezért szeretek én otthon húsvétolni, mert ott még mindig ugyanúgy csinálunk mindent. Hétfőn a lányok, asszonyok otthon maradnak. Reggel szépen felöltözve együtt reggelizünk, aztán apukám és a férjem és az unokaöcséim elmennek locsolkodni. Mi pedig várjuk a locsolkodókat. Szép népes a család szerencsére, nő az új generáció és úgy élvezik ezt a szép hagyományt. Évről évre édesebb verseket adnak elő és kapnak érte hímest.

  Igaz már egyre kevesebb helyen készítenek igazi hímes tojást és festettet se nagyon, helyette csokiból készült bárány, nyúl, csirke vagy tojás van.

  Na meg pénz. Amitől szintén falnak megyek. Miért kéne pénzt adni a locsolónak? Ezt csak egy nő csinálta a családban, de azóta a többi is cikinek érzi, ha nem ad. Én kifejtettem a véleményem és nem adok. Fúj rossz erősbors.

  Szóval én így látom ezt a régi kedves ünnepemet. Nem nyusziünnepként. Mert sosem volt az. Csak egyszer valakik valamiért elkezdték ezt a hagyományt is megváltoztatni. De miért?

  És nem a vallásos részével akarok meggyőzni senkit, mert azt meg mindenki saját hitvallása szerint üli vagy nem üli meg. Spec. én tősgyökeres refiként rendszeres templombajáró vagyok, mélyen hiszek az emberi jóságban, még akkor is, ha sokszor arcul csap az igazság. Remélem át tudom adni majd a gyerekeimnek a hagyományainkat úgy, ahogy mindig is voltak. Ha a családunkban már a harmadik generáció üli örömmel így az ünnepeinket, tán a következőnek se lesz vele gondja.

 • 2007.04.10 08:59:01p.eszter

  Erősbors! Megmondtad a dolog miértjét is :). Azért, mert mindenki úgy ünnepel, ahogy akar. Aki vallásos, az úgy, aki nem, az máshogy, aki szereti a hagyományokat, az locsolkodik, aki nem , az nem. Nem szabad senkire hagyományt v bármi mást ráerőltetni. Nálunk mikulás van, karácsonykor a Télapó hozza az ajándékot, ilyenkor meg nyuszi. Ennyi. Én ráadásul sikítófrászt kapok, ha vki kölnivel, v "neadjisten" szódás-szifonnal közelít, utálok más miatt korán kelni (Peti miatt úgyis hajnalben kelek).

  Szerintem csak és kizárólag az a lényeg, hogy a hétköznapokat megbontsa néha egy-egy ünnepnap, ami színesíti az életet. Azt pedig hadd döntse el mindenki maga, hogy "üli meg".

  Ez persze kizárólag az én (és szűk családom) véleményem, megértem, ha valaki másképp gondolja. :)

 • 2007.04.10 09:00:30Hicudzsi

  Erősbors!

  Teljesen megértelek. Én ugyanezt érzem amit te, hova vesznek a hagyományaink???  De legjobban akkor voltam ledöbbenve, mikor tavaly Karácsonykor itt Angliában a olerancia jegyében olyan Karácsonyi bélyegsorozatot adtak ki amin nem volt semmi utalás Jázus születésére, mert azzal megbántanák az egyéb vallásúakat... :(  A téli napfordulóhoz közel rengeteg ünnep van, szinte minden világegyház tart egyet, adjanak ki akkor minden vallási ünnepnek megfelelő bélyeget, nem?  Na mindegy nem bosszankodom ezen :)

 • 2007.04.10 09:01:08napos oldal

  Erősbors, ez tök klassz, ahogy nálatok szokás! Erdélybe jártam évekig, ott is ez volt, meg pár más dolog, szép volt. Ja, ne húzd fel magad a nyuszin, lényeg, hogy örömöd van a családi szokásban. A többi meg nem számít, kit érdekel?  Még az gondolkoztatott el az írásodból, hogy hiszel az emberi jóságban. Nyilván ez nagyon árnyalandó téma, csak az jutott az eszembe, hogy a Biblia tanításának magva, hogy az ember szíve gonosz. Ezért volt szükség a Húsvétra. Értve ezalatt Jézus halálát és feltámadását természetesen, nem a nyuszikát (aki _tojik_), vagy a locsolkodókat :)

 • 2007.04.10 09:07:46erősbors

  napos oldal: ez is lehetne egy külön poszt, ki miben hisz, a bibliában, vagy a Jézusi tanításban. Már pedig Jézus a szeretetet hirdette. Ezért írtam, amit írtam. Szokvány vallásos neveltetésem volt, sokszor éreztem úgy, hogy valami "nem stimmel" a bibliával. Némileg önellentmondó tud lenni.

  Azt is megfigyeltem, hogy számtalan ember van, aki életében nem tette be a lábát templomba, mégis keresztényibb a sok "mindig a templomban bólogató" szentfazéknál, akik rosszabbak tudnak lenni a leggonoszabbaknál is, miközben állítólag, hű de nagyon vallásosak és hívők. Épp ezért mondom, hogy az emberi jóságban hiszek.

 • 2007.04.10 09:09:04Brumibaby

  erősbors, azért, mert minden arról szól ma, hogy vegyél, vegyél, vegyél, vegyél. Biztos unjátok, hogy én ezt minden poszton megjegyzem, de sajna ez van. (wadomama szokott még hasonlóan megnyilvánulni). Vki (Szilvesszter?) írta feljebb, hogy mert ajándékozni jó. Na ja, ha egy évben nincs havonta kettő. Mert ha belegondoltok, indul Valentinnel (na ennek SEMMI hagyománya nincs, kevesebb mint 10 éve van ilyen nálunk), aztán húsvét, aztán gyereknap, aztán egy kis pihi, de lefogadom, vki ki fogja deríteni, hogy Pünkösdkor sem élet az élet éppen mennybemenő csokijézuskák nélkül (Bocs a hívőktől, de azt hiszem, érthető, hogy éppen nem őket akarom bántani). Aztán jön a Halloween (ennek még magyar neve sincs, de költeni azt kell rá), Mikulás, karácsony, és akkor nem beszéltünk farsangról, falunapokról, születés- és névnapokról, nőnapról, anyák napjáról, miegymásról. Ez biztos jó lenne, de nem attól ünnep valami, hogy nincs minden nap?

  Ami azt illeti, nálunk a húsvét NEM ajándékozós ünnep, viszont mindig elmegyünk kirándulni, így nem várjuk itthon a locsolókat és a fiúk se mennek. Lehet, hogy megfosztom vmitől így a gyerekeimet, de én már gyerekkoromban is annyira utáltam ezt, és most se kívánkozom utána.

  Így aztán az, hogy a Nyuszi nem hoz semmit, nem is kérdéses. A karácsonyi ajándékot mi vesszük, a fát együtt díszítjük, de vmiért Mikulás, az van. És van Brumi Mackó, aki az erdőben csokikat dug el nekünk a bokrok alatt, és azt nagyon nagy öröm megtalálni egy fársztó gyalogtúra alatt. Mert a mese, az kell mindenkinek, s ki-ki a saját életéhez igazítja.

  Ugyanígy kinek-kinek különböző, hogy mit ünnepel húsvétkor - csendesen megjegyzem, ez valaha pogány tavaszköszöntő ünnep volt (ld. termékenységi szimbólumok: tojás, nyúl, stb.).

 • 2007.04.10 09:14:52erősbors

  p. eszter: nem azt mondtam, hogy mindenki úgy ünepel, ahogy akar. Hanem azt, hogy mindenki saját hitének megfelelően üli meg ezen ünnep vallásos részét.

  De azt, hogy a hagyományaink elveszőben vannak, azt nem tudom elfogadni. Nem vagyok liberális etekintetben egyáltalán és nem értek egyet a "mindenki csinálja csak azt, amit akar" felfogással. A család is a társadalom miniatűr képe, képzeld el, mi lenne, ha mindenki mindig azt csinálná, amit akar? Szép kis káosz mondhatom.

  Kár, hogy jidele nincs itt, tán ő is mondhatna valamit arról, hogy miért is jó, ha megbecsüljük a hagyományainkat és nem felejtjük el őket generációról generációra. Ez pl. egy olyan dolog, amiért tisztelem a zsidókat. Ők bezzeg nem adják fel a hagyományiakat.

  A hagyományaink mi magunk vagyunk. A gyökereink, a múltunk is a létünk lényegehéz tartozik. Mi lesz egy olyan néppel, aki ezt elfelejti? Alap nélkül elfújja az első gyenge szél a felépítményt.

 • 2007.04.10 09:20:43Hicudzsi  Nálunk minden ünnep kettős, a férjem nem vallásos azaz nem hagyományos módon - valahol az ateista és panteista eszmerendszer között - így minden ünnepünknek van ősi és hagyományos (keresztény) vetülete is.

  Ez szerintem nagyon izgalmas egyébként.  Ajándékozni nem szoktunk nagyon, max. valami apróságot Mikuláskor, Húsvétkor.  A Halloween-nek van magyar változata csak az kevésbé "izgalmas" és bulis.

  Az elmályülés az otthoni gyertyagyújtás, hiszen Mindenszentek és Halottak napja egymás után jön, így együtt lehet ünnepelni.

  Mi olyankor üldögélünk a gyertyák mellett és felidézzük drága rokonainkat, eltávozott barátainkat. • 2007.04.10 09:36:13bohar

  en most piruljak el kicsit?

  en kiskoromban annyira szerettem ezt a nyuszi-dolgot..sose hozott nagy dolgot, benne hittem a legtovabb, egyszr latni is veltem, de komolyan! aztan mikor mar leleplezodott a Mikulas is, a nyuszit leteszteltem, a fubol keszitett feszket, a szokasos helyhez kepest elrejtetem, ugy gondoltam, ha a nyuszi hoz bele, megtalalja, ha a szulok, akkor nem!es! megtalalta, volt benne masnap valami, innentol kezdve benne meg jobban "hittem" a letezeseben.

  Tehat igy en a "sajat hagyomanyunkat" adom tovabb fuszedes, feszekkeszites szombaton, vasarnap rebbel benne par aprosag, delutan tojasfestes..masnap a szokasos..

  Nekunk is egyeztetni kellett a ferjemmel, mert ok szinte semmit hasonlot nem csinaltak husvetkor.

 • 2007.04.10 10:06:04Kékfelhő

  Hétfőn reggel mondtam a kisfiamnak, hogy ideje lenne megnézni, erre járt-e a nyuszi. Kikukkantott a teraszajtón, majd közölte, hogy látja a nyuszi tappancsának nyomait (?!), sőt, két perccel később látta elugrálni a nyuszit az ajtónk előtt(?!).

  Persze gyorsan felöltözött, és megkereste a kertben, mi mindent hozott neki a nyuszi, aki igazából nem is létezett, de ő látta! :)  Imádom.  Hétfőn reggelre megszáradtak a tojások, vagy tizenöt éve nem festettem tojást...

 • 2007.04.10 11:56:30p.eszter

  Erősbors! Egyrészt mondtam, h nem kell egyetérteni velem, másrészt lehet, h félreérthető voltam. Én nem mondtam egy etlen szóval sem, h a hagyományokat ne ápoljuk, viszont ráérőltetni senkire nem lehet. Tojást mi is festünk, de a locsolókat nem engedem be. Ajándék van, de csak egy és csakis apróság. Karácsony előtt csinálunk luca-széket -nagymamámtól tanultam-, de nem a Jézuska jön, mert em vagyunk vallásosak. 12évig jártam az országot6világot néptáncosként, tudom, mi a hagyomány, tisztelem is, de nem követem mindet. Sajnálom, ha ezzel megbotránkoztatalak, de én nem hasonlítanám az általános társadalmi viselkedést az ünnepléshez. Attól, hogy valaki nem őrzi a hagyományokat, nem biztos, hogy rossze ember, vagy nem "igazi magyar". a kényszer sosem szül jó vért.

 • 2007.04.10 12:07:33katampusz

  most először én is locsoltam :)

  egyrészt nem úsztam meg a melegvizet reggel életem párjától. hiába célozgattam rá, hogy a virágcserépben lapul valami, de csak akkor hoz a nyúl jövőre is meglepetést, ha a reggeli fürdetést kihagyjuk... aljas férfinép. ;)  másrészt a fiam helyett én locsoltam meg a nőnemű családtagokat. még verset is tanultam. nagyon felkészültem, nehogy szégyenben maradjon iylen fiatalon :D  locsolópénz: párom családjában szokás, engem zavar és nem szeretem. dehát adok, mi mást tehetnék :(  vasárnap kirándultunk egerbe. a várban lehet babát pelenkázni és szoptatni is, a mozgássérült mosdóban. egész kultúrált.

  a vár alatt lévő cukrászda és étterem mosdójában szintén van pelenkázó, és van egy szék is, nyugodtan meg tudtam etetni az álmosságtól ordító gyerkőcömet.

 • 2007.04.10 13:02:38Kékfelhő

  Dani két verset is tanult az óvodában, meg tőlem egy hagyományos, egyszerűt, és a nagymamák voltak a legjobban meglepve, hogy a gyerek ment locsolkodni... no comment :)

 • 2007.04.10 13:30:20marcangoló

  Én szeretem a mi hagyományainkat, és remélem, Blankának lesz majd kedve, hogy tovább vigye. Nálunk van igazi hímes tojás, van nyuszifészek, van nyúlhozta ajándék, meg van locsolás is. (A bevétel bekerült a Lőrinc bicikli- alapba :-D). Van böjt pénteken és szombaton a Feltámadásig, aztán nagy össznépi sonkaevés. Locsolásért hímes tojás jár, meg süti, meg csoki, és pénz, de nálunk csak a szűk családban locsolnak a fiúk most már. Sőt a zuram új verset is írt ez alkalomból, valami ilyesmi volt, hogy "Kék ibolya, virágcsokor, helyettem a Lőrinc locsol".

  Nem vagyok szakértő a témában,de szerintem a gyerekek minden verzióval tudnak azonosulni, és szeretik a szokásokat, rituálékat, mindegy, hogy a Mikulás hozza az ajándékot, vagy anyuék veszik, csak legyen hozzá történet, mese, titokzatosság (ld. Alvomacko lányait). Azt sem hiszem, hogy hazugságként vagy borzalmas törésként élnék meg mind, ha aztán kiderül a turpisság.

 • 2007.04.10 14:19:09Leona

  Na, engem meg kiosztott tegnap az egyik locsolkodó, hogy ugyanmá'mér nem szeretik ezt az ünnepet a nők! Szerinte marha jó, ha egy nap harmincan harmincféle kölnivek bepacsuliznak, és na nehogymá' ne bírjanak a lányok este hajat mosni. Igen, ő az egyetlen, akit hiába kérek, hogy ne a fejünkre nyomja a kölnijét, inkább csak a ruhánkra.

  Na én meg felvilágosítottam. Hogy a mai gyerekek fejbőre olykor érzékenyebb, és emiatt nem kérnénk oda a kölnijéből (egyik évben anyajegy-leszedés miatt sebes volt a bőröm, az sem izgatta őt), másrész pedig manapság már senkihez sem jönnek harmincan egy nap. Nekünk három adag locsolós miatt kellett itthon végigszenvedni a délelőttöt, korán kelni, sütni-főzni (pedig nem is nagyon eszik senki semmit). A lányaim mérsékelten élvezik a felnőtt férfiembereket, akik egy része nem érdeklődik irántuk, más része egy évben egyszer látja őket és elvárná, hogy ölébe üljenek, és összepuszilják. A délelőtt nagy része pedig azzal telik, hogy kiglancolva ülni kellene a fenekükön, és tkp. semmi élvezeteset nem csinálhatnak, mert az én kölykeim az élvezettől szükségszerűen hót koszosak lesznek, nekik anélkül nem megy. Szóval várunk, és baromira unják magukat. Aztán a nap végére meg bűzlünk.  Ehhez képest szerintem az ünnep attól szép, hogy megfestünk a lányokkal hatszázezer igazi hímeset, mai technikával, aztán elmegyünk egyszerre mindannyian anyukámékhoz (fiúk-lányok is), aztán mindenféle sk. szerkesztett vizifegyverrel agyonlocsoljuk egymást, majd kiosztjuk a hímeseket. Na, ezt TÉNYLEG élvezte mindenki. Aztán még elmentünk anyósékhoz is, de ott csak a nyuszi jött. Nálunk a nyuszi hétfőn reggel jön, ha jobban belegondolok, asszem én vezettem be, mára már nem értek vele egyet, de mostmár mindegy. Anyagilag viszont nem túl megterhelő. Varrtam maradék anyagból nyuszikat a lányoknak, meg egy-egy kinder, meg egy-egy vattacukor (erre a nagyobb áhítozott jóideje). Ha jól számolom, kb 300 Ft/fő volt a húsvét, de tiszta boldog volt a két gyerek. Mert nálunk a meglepi a lényeg. Úgyhogy szerintem ennél maradunk.  Ja meg apa vízzel ébreszt mindenkit- már ha sikerül koábban kimásznia az ágyból. Idén mindenki megelőzte :) De szoktunk vicceskedni is, pl. megesett, hogy kibontott esernyővel aludtam, így hidegvíz helyett vihogásra ébredtem. Az is jó volt.  Szóval szép dolog a hagyomány, csak a mai világba be kellene illeszteni valahogy, mert már a régi nem annyira kompatibilis. Ugyanúgy, minthogy ez az egész nem kölnivel, hanem vödör vízzel indult. Én vágyom vissza a vizet, meg ezzel az otthonülős marhasággal kéne valamit kezdeni.

 • 2007.04.10 14:20:40Leona

  Ja, és szoktunk olykor sk. locsolóverseket is írni, mint a Marcangolóék, csak eddig még nem sikerült ilyen jót, mint az övéké...:)

 • 2007.04.10 14:33:16kaposztalepke

  Nálunk is hasonló a szokás, mint marcangolóéknál..úgyhogy a húsvétot igyekszem vidékre tervezni, szüleimhez, stb, ott lehet csinálni a kertben nyuszifészket, stb. Én gyerekkoromban is így volt szokás, temérdek unokatesóval bányásztuk végig a kertet, benézve minden bokor alá, homokozótraktorgumi pereme alá, stb, és keresgettük amindenfelé elrejtett cuccokat. Szerintem ennyi ajándékozás-dolog belefér. Mondjuk nálunk ilyenkor festett tojás, és édesség van, Mikuláskor is csoki/dió/mogyoró, egyéb ajándék (játék) inkább csak Karácsonykor. A szülinap is torta szokott lenni, nem játékhegyek.  Sajna vagy nem sajna ez is kicsit lazul már az én gyerekeimnél, szülinapra nagyszülőktől tuti kapnak játékot, és most a nyuszi is hozott (Azt az Emily-mozdonyt, amit mindenképp megkapott volna). De nem akarom, hogy ez legyen a lényeg. Én szerettem a kertben keresgélést, a közös sonka-kalácsevést, nagy családi közös énekléseket, stb. Falun nyilván a locsolás is más. Ami miatt már régóta nem szeretem, hogy sajna nagyon kevés helyen van eredeti formában, többnyire ha nem családtagok jönnek locsolni, abból pénztkunyizó mindenhovabecsengetős-dolog lett, így mi inkább csak családon belül tartjuk. De a faluban is öcsém is mindig végigbicajozta az összes idős néni rokont, nőnemű nagynénit, unokatesót, stb, tehát a rokonoknál megvolt.  Én nagyon szerettem mindig az ünnepeket gyerekként, sokáig igenis élveztem a "hazugságokat", sokkal misztikusabb volt a dolog, meg valahogy amíg hittem Jézuskában, stb, addig jobban mertem minden nagy csodát elképzelni. Nemcsak ajándékok kapcsán, bár abban is jobban mertem nagyobbat álmodni, hanem úgy összességében. Amikor megtudtam hogyan megy, az egész "realistább" lett, mindig tudtam, hogy spórolni kell, nem állunk olyan jól, stb, onanntól kezdve máshogy láttam a dolgot, és a nagy ajándékálmaimat sem nagyon mondtam el. Persze addig sem kaptam meg mindent, de ez sem volt csalódás. Nekem valamiért fontos minden folyamatban az a szakasz, amikor "még bármi lehet"..amikor még nincs lejátszva, a várakozás. Akár egy színházi előadásnál..sokkal jobb készülni rá, már egy hete várni, stb..persze jó ott ülni is, de az már nem olyan misztikus. Ugyanígy vagyok a kapcsolatokkal, stb.Az a legjobb, amikor még bármi lehet belőle. És nem baj, ha ez vagy az nem lesz...maga a lehetőség érdekes.  Nade az ünnepekre visszatérve. Nekem gyerekként nagyon klassz volt, hogy nagy volt a család, összejöttünk, sok gyerek, sok felnőtt, nagyon nagyokat játszottunk, kirándultunk, énekeltünk. MA már látom, hogy a felnőtteknek (főleg az aszsonyoknak) ezek az alkalmak mekkora reggeltől-estig melók voltak, de gyerekként teljes kánaán volt.

 • 2007.04.10 14:58:50gyöngy1

  Ami a gyerekkori Hùsvétokat illeti, nem mindig élveztem. Az elején, amikor még ismerösök jöttek akkor jó volt, késöbb kezdtek jönni a csak pénzért locsolók, aztàn meg csak egy-két ember. Az ismeretlen pénzért locsolókat be sem engedtem, ha meg làtàsból ismerös àlldogàlt elöttem màr a tojàsàval és a sütiével akkor kiadtam az ùtjàt, hogy itt pénzt nem kap!!! (Anyukàm csak nézett)

  Amikor tényleg nagyobb voltam, akkor meg màr zavart, hogy reggeltöl vigyàzban kell lennem a szép ruhàban a nagy semmiért.

  Persze az jo volt, hogy vasàrnap föztünk-sütöttünk, meg tojàst festettünk, de a hétfö az dögunalom volt.

  Mostanàban pedig a Hùsvétot az Anyoséknàl töltjük akik egyàltalàn nem vallàsosak (kiskorukban szigoruan kellett menniük templomba, korusban énekelni stb) és az Anyos ùgy tanitotta a gyerekeit, hogy ne döljenek be a hagyomànyoknak és vallàsoknak. Most én meg taníthatom a férjemnek a magyar és a belga dolgokat egyarànt... Sajnos, azt hiszem sosem fogom tudni ràvenni, hogy meglocsoljon (vagyis talàn, de ahhoz az kellene hogy a 3. egy kisfiù legyen).

 • 2007.04.10 14:59:11Memme

  Egyik karácsonykor valahogy kinőtt egy plafonig karácsonyfa a nappaliba amíg anyukám mosogatott, én meg apukámmal kicsit sétáltam. Sosem felejtem el azt az érzést: "Annyaaaaa!! Karáááácsonyfaaaaa!... Hűűűűűű" Ennyit tudtam mondani és szentül hittem, hogy csoda történt. Most 30 éves vagyok, és még mindig így gondolom.  Idén a húsvét érdeklődés hiányában elmaradt. Lehet megbotránkozni, de a 90 éves nagypapám elvesztése elég jó ok volt rá. Sonkát is csak itt, Norvégiában főztünk hétfőn, és a locsolkodás sem volt egy nagy népi összejövetel.

  DE gyerekkorom húsvétjai... a tojásfestés, a locsolkodás (családtagok és csak délelőtt jöhettek), a délutáni nagy zabálás és játék estig... senki nem veheti el tőlem. A gyerekeimnek is szeretnék emlékeztes ünnepeket szervezni, nyújtani. Ehhez pedig csak az kell, hogy legalább annyira szeressem a gyerekeimet, mint ahogy a szüleim engem.

 • 2007.04.11 09:01:59Leona

  gyöngy1: keblemre! (Még ha a gyöngy1-et nem is sikerült összekötnöm a Gyöngyivel- remélem nem haragszol, ki voltam tikkadva.) Én is ugyanígy éreztem, ezért tinikoromban már nem is húsvétoltunk, kitűztünk a kertbe, és nem törődtünk a háborgással. Nekünk így volt jó. Mióta férjnél vagyok, azóta az anyósom, ill. a férjem rokonsága miatt újra KELL tartanom. Most is ugyanazt érzem, és szerintem a gyerekek is jobban élvezték a délutáni közös játékot... Fentebb leírtam, hogy szerintem hogyan lehet megtartani ezt az ünnepet úgy, hogy mindenki élvezhesse. Az meg, hogy vki más mondja meg, mit és hogyan szeressek csinálni-na ne!

 • 2007.04.11 09:35:39Alvomacko

  Nálunk idén elmaradt a Húsvét... :-)

  Na, jó, a böjt az megvolt.

  Meg a szokásokra emlékezés is. :-)  De valahogy elmaradt a készülődés, a várakozás. Nem volt tojásfestés, húsvéti lakásdíszítés, ajándék várás. Olyannyira nem, hogy az álatalm vett csokit csak este sikerült átadnom, mert tökre elfelejtettük.  A lányok egyszerűen kinőtték a Húsvétot. Már nem érdekli őket. És nincs is túl sok férfi a környezetükne, aki meg akarná locsolni őket. A pesti fiúk (legalább is az én gyerekem osztálytársai) nem azok a locsolkodós fajták, meg mindenki messze lakik.

  De apukám mindig ír locsolkodóverset. Az exférjem is. Mind a mai napig megy a verseny közöttük, hogy kié lesz jobb. Nagyon aranyosak, mert rendszerint papírból olvassák fel.  Szóval, mi kirándulni voltunk. Elmentünk valahová az isten háta mögé, földúton a dombok közé. Nagyon klassz volt. Vittük a piknik cuccot, leültünk és ettünk. Aztán meg napoztunk. A szélben baromira leégett az arcom.... Pedig az összes kapbát rajtam volt, mert úgy fáztam, annyira fújt a szél. :-)

 • 2007.04.11 20:21:27Memme

  Napsütés :-)))

  Hétfőn este értünk vissza Norvégiába és havas volt az út...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta