SZÜLŐSÉG

Önmérsékletet kér egy törpenyúl

2007. április 4., szerda 08:52

Kedves Anyukák és Apukák, Tapsi vagyok, holland törpenyúl. Ti mindnyájan a legjobbat akarjátok csemetéiteknek, ezért felmerülhet bennetek a gondolat, hogy húsvétra meglepitek őket egy nyuszival. Ennél sokkal jobb megoldást ajánlok, amely figyelembe veszi a gyermekek, a szülők és a nyulak érdekeit is.


Amikor még kisnyúl voltam, egy barátságtalan állatkereskedés szűk ketrecében nyomorogtam több nyúltársammal együtt és vártuk, hogy valaki elvigyen végre magával. Egy új otthon képe lebegett szemeink előtt: simogató kezek, ízletes sárgarépák, káposztalevelek, tágas ketrec: ez volt minden álmunk. Egyszer egy piros masnis kislány érkezett a szüleivel. Rögtön tudtam, hogy vele szeretnék menni. Néhány óra múlva pedig valóban ott ültem az új lakásban és boldogan tűrtem, hogy a kislány fésülgeti a bundámat. Valóra vált minden álmom: arany életem volt!

Sajnos azonban a legtöbbünknek nem ilyen sors jutott. Tabi barátomat például az utcán találták meg húsvét után két héttel, csontig lesoványodva, vér- és sárfoltos, összetapadt bundával. És neki még szerencséje volt. Sokan közülünk nem érték meg a nyarat sem. Akadt, akiből nyúlpörkölt és puha nyúlprém maradt csak. Az a nyuszi menekült meg, akit leadtak valamelyik állatotthonban vagy az állatkertben.

Arra kérlek benneteket, kedves szülők, hogy ne vásároljatok otthonotokba tapsifülest, akármennyire is vágyik rá a gyermeketek, mert akár 15 kilósra is megnövünk, szétrágunk mindent, összepiszkítjuk a lakást, még a szőrünk is hullik és igazán babusgatni sem lehet minket. Aki szívtelenül kitesz minket az utcára és sorsunkra hagy, az bűncselekményt követ el és 2004 óta két évig terjed? szabadságvesztéssel büntethető.

Ehelyett menjetek el április 7-én, szombaton a Noé Állatotthonba, ahol egész nap simogathatjátok a nyuszikat, és jelképesen örökbe is fogadhattok egyet. Így megkíméltek minket a szenvedéstől, magatokat a kisállattartás gondjaitól, a csemetéitek pedig a nyúlbabusgatás mellett megtanulják tőletek a felelősségteljes gondolkodást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.04 08:55:42p.eszter

  Soha eszembe nem jutna élőnyulat venni a gyerekemnek. A szüleim sem vettek nekünk soha, és túléltük. :)  Férjemék kaptak sokszor, majd egy gazdához kerültek "megőrzésre". aztán megették mindet. :S Szegény édesem már felnőttként tudta meg, h a saját nyulát ette meg anno. :(

 • 2007.04.04 09:26:11thais

  Édesapám annak idején nyulakat tenyésztett. Nem az orrunk előtt ölte le őket a bundájukért, és azt sem tudtuk, hogy az asztalra kerültek. Egyszer húsvétkor az egyiket nekem ajándékozta. Majd levágta azt is, pedig szentül megígérte, hogy boldog végelgyengülésben fog kimúlnia nyuszi. Azóta nem nyúlok nyúlhúshoz. Mi sosem vettünk nekik nyuszit, mert nem kínozzuk az állatot. Elmentünk az Árkádba, ahol megsimogattuk őket, még a báránykákat is. Nagyon élvezték, de nem akarták hazahozni. Kegyetlen dolog ez a nyúl árusítás, be kellene tiltani, mint a hóvirág leszedést. Akkor biztos, megszünne.

 • 2007.04.04 09:33:18katampusz

  ismerősömék is tartottak nyulakat. a nyuszik levágása mindig úgy történt, hogy az óvodáskorú unokák lehetőleg ne lássák. de egy kíváncsi ovison nem lehet kifogni, valahogy kikeveredett az egyik lányunoka az udvarra, ahol meglátta a lenyúzott tapsikat.  nagy szemekkel kérdezte, hogy papa ez micsoda?

  a nagypapi nem vesztette el a lélekjelenlétét:

  képzeld, úgy megijesztettem őket, hogy kiugrottak a bőrükből!  a dolog el volt intézve, a gyerek nem akadt fenn a témán.

 • 2007.04.04 09:41:22Alvomacko

  Tegnap történt velünk egy aranyos. A lakótelep végén van egy nagy erdő, ahol már többször láttunk nyuszit. Igazi barna tapsifülest. Egyszer át is nyargalt előttünk a kövesúton. Azóta többször úgy megyünk haza, hogy arra kanyarodunk, hátha újra látjuk a nyuszit.

  Tegnap is tettünk egy kanyart és legnagyobb meglepetésünkre az út másik oldalán, a játszótéren egy hatalmas, óriási, szürke-fekete-fehér nyuszit sétáltatott egy fiatal pár. Ijedtemben még az elsőbbségemről is lemondtam, annyira bámultuk. Utána meg nevettük, hogy mi lett a mi kis barna vad nyuszinkból. :-)

  Iszonyatosan nagy nyúl volt! Én még ekkorát sosem láttam! :-)  Amúgy egyetlen egyszer nekünk is volt nyuszink. Kirágta a szabadidő alsónkat, elrágta a joystick kábelt, meg egyszer a telefonzsinórt is. Nem is értettem, hogy aznap miért nem hívott senki... :-)

  De szobatiszta volt. Volt egy hely az előszobában, ahová a dolgát végezte és utána egész nap nem bogyózott a szobába. Nekem nem volt szívem dobozban tartani egész nap, így ha volt időm őkelmére figyelni, akkor a lakásban szabadon jöhetett-mehetett.

  Sajnos csak 2 hónapig volt nálunk, aztán vidékre került, ahol még évekig sok kicsi nyuszi papájaként élhette életét.

 • 2007.04.04 10:01:57persona

  az én babámnál még semmilyen nyúl nem aktuális, mivel 4 hetes:o)

  anyukaként jómagam a csokinyúlra esküszöm, azt le lehet ölni lelkiismeretfurdalás nélkül:o)

 • 2007.04.04 10:13:28p.eszter

  Mi mindjárt indulunk a Pécsi Árkádba nyuszit simogatni. :)

 • 2007.04.04 10:32:43Szilvesszter

  A rokonságban a nyúl alapvetően táplálék szerepet szolgált, azért tartott több rokon nyulat. A gyerekek számára teljesen természetes volt, ha a leves finomabbmint az átlag akkor nyúlhúsból készült.  Talán emiatt nem lekesedem a nyúl húsvéti babusgatásáért.  Helyette inkább átmegyünk és megsimogatjuk a szomszéd lány nyusziját. • 2007.04.04 10:43:25Tori

  A törpenyúl is megnő 15 kilósra? Az nem direkt hobbiállat?  Egy barátnőmnek évek óta van nyula meg macskája, totál imádják egymást, lakásban élnek meg minden. Pöpec háziállatként funkcionál.  Tetszik a Noé Állatotthon kezdeményezése, csak félórája kurkászom a honlapjukat, hogy MI A CÍM? Nem adták meg, vagy én vagyok béna? (Vagy mindkettő)

 • 2007.04.04 10:47:25Tori

  Na, megtaláltam a címet. Közben eszembe jutott, hogy régebben az Állatkert is csinált ilyesmit, és megnéztem a honlapjukat http://www.zoobudapest.com/h_index.htm és most is van!

 • 2007.04.04 11:37:09Picinger

  Thais "Kegyetlen dolog ez a nyúl árusítás, be kellene tiltani"

  Miért kéne? Ugyanolyan kis háziállat, mint a kutya meg a macska. Ugyanúgy lehet szobatiszta, és ugyanúgy lehet szeretgetni vagy éppen elhanyagolni... Embere válogatja.

 • 2007.04.04 11:44:57Picinger

  Azt a 15kg-t sztem nem törpe nyúlra értik. Az nem nő meg akkorára, vagyis remélem, mert nem tudom mit kezdenék a sájátommal :-)

  Szerintem nyúl csak akkor ilyen nagy, ha folyamatosan etetik, de képtelen vagyok elhinni, hogy a törpe nyúl ekkorára nőjön...

 • 2007.04.04 12:33:37compi

  Nalunk epp lesz nyuszi husvetkor, a parom kolleganoje korhazban van es nem tudta kire bizni. Ugyhogy nyuszi nalunk van addig, a ket tengerimalacunkkal is megszoktak egymast. Nagyon kolyoknyuszi meg, es foallasban bun rossz.

  A nappaliban szoktuk szabadon engedni ahol a parom szuleinek koltozesebol kifolyolag ugy kb a szoba 1/3-at dobozokbol es egyeb amorf dolgokbol rakott halom foglalja el. Na a nyuszi erre nagyon utazik, bemaszik mindenhova, csak arra kell ugyelni hogy ha olyan helyre pottyan be ahonnan nincs kiut akkor ki kell szabaditani.

  Amugy tenyleg mindent megprobal megragni, ha meg ido elott visszarakjuk a ketrecebe akkor tepi a racsot vagy megprobalja kiasni magat, szoval tenyleg csak az vegyen nyuszit aki birja idegekkel. De mindezzel egyutt szenzacios fazon. Sose gondoltam volna hogy egy nyulkolyok rosszabb lehet min a jelenleg edesanyamat birtoklo oreg ir szetterem volt kolyokkoraban.

 • 2007.04.04 12:36:26Amadeus4

  Nekem spec van törpenyuszkóm, tündéri kis dög, de biztosan nem gyereknek való. Még eggyel is sok meló van (persze nekem édes teher), sok bajt keverhet, az enyém például ameddig eléri, leszaggatja a tapétát. Szóval tündéri kis állatok, de egyéniségük van nekik is, egyik-másik lehet harapós, agresszív. Felesleges kitenni annak a stressznek, amit egy még "felelőtlen" kisgyerek tud okozni, és fordítva, ha a nyuszi megunja a szekálást.  Szörnyű látni, mi megy ilyenkor a kereskedésekben :(

 • 2007.04.04 12:38:55Tori

  Tényleg, a szembeszomszédunknak két normál méretű nyula van, itt szokták őket sétáltatni az udvaron, hámmal meg pórázzal, a házbeli gyerekek nagy örömére. :)

 • 2007.04.04 12:46:33Alvomacko

  Amúgy nekem az állatkereskedésben azt mondták, hogy kifejlett, nagy nyuszit vegyek az egyéves gyerek mellé. Mert a kicsi nyuszik nem bírják a stresszt, amit a gyerekek az állandó nyúzással okoznak, könnyen elpusztulnak. Így hát egy szép nagyot vettem. :-)  Én most is nagyon szeretnék, de egyszerűen nem fér bele az életünkbe. Alig vagyunk otthon és nem hinném, hogy szeretne egész nap ketrecben üldögélni. És nem akarom azt sem, hogy csak úgy bedobjuk neki a kaját, minden egyéb szeretgetés nélkül.

  De egyszer majd úgyis lesz nyuszim, bullterrierem, meg cicám. :-)

 • 2007.04.04 13:34:11Szilvesszter

  Nekem volt mind a három egyszerre (nem bullterrier, hanem kuvasz, komondor és hasonlók)  Kár volt a cicáért és a nyúlért is.....

 • 2007.04.04 13:48:50thais

  A nyulacskák árusítása azért kegyetlen, mert a kisnyuszik elpusztulnak a simogatástól és egyéb tényezők miatt. Legtöbb városi ember nincs olyan körülmények között, hogy megfelelő körülményeket teremtsen nekik. Ha pedig a kisgyerek simogatását túl is éli szegény nyuszi, után jön fekete leves. Az állatkertben leadott nyuszikat ugyanis nagyrészben az álatkerti hüllőknek szolgálják fel, nem fogják őket emberbaráti érzésből etetni stb. Ezért is nem támogatom a gyerekeim gondolatait, hogy a nyuszit utána leadjuk az állatkertbe. Végső esetben valami vidéki nyúltenyésztő az úticél.

 • 2007.04.04 14:02:25Alvomacko

  Szilvesszter: :-)

 • 2007.04.04 14:44:04Borcsika

  Mi 4 éve vettünk egy kosorrú törpenyuszit. Az akkor alig több, mint 7 hónapos fiam meg tudta tanulni, hogy hogyan kell megsimogatni a nyuszit úgy, hogy az nem fájjon neki. Nagy barátok voltak, és amikor a nyuszika megbetegedett, és el kellett altatni, akkor a 15 hónapos kisfiam nagyon kereste, és ha képet lát róla, mutatja, hogy hol volt a ketrece.

  A nyuszi egyébként társas lény, nevelhető (szobatisztaság pl.) és nagyon tud szeretni. Amikor a mi kis Tapsink felnőtté érett (gondolom értitek), akkor nem lehetett levakarni a férjemről. Napjában többször is körbe udvarolta. Egyébként mi minden este kiengedtük, és 5-6 úrát szabadon rohangálhatott a lakásban.

  De mindenkit könyörögve kérek, hogyha nincs ideje a nyuszira, és nincs pénze a fenntartására (havonta kb. 5-6000 Ft) az ne vegyen se Húsvétra, sem semmikor. A nyuszinak ugyanúgy, mint a kutyának, vagy a macskának, szüksége van a gazdijára. Ha tehetném, megszüntatném a nyuszi számára idegtépő 3 napos húsvétolást.

 • 2007.04.04 15:28:24Popsugar

  Sziasztok!  Nekem van egy törpenyuszim . Igazán édes teremtés, de tényleg nem való gyereknek! Igaz, mi nagy gyerekek vagyunk (22 ill 26) de még így is nagy felelőssége egy kisállat tartása.

  szomorúan látom hogy sok szülő megveszi megveszi a droid gyerekének a nyulat , majd húsvét elmultával sorsára hagyják. Ha annyira akar a gyerek nyulat simogatni akkor menjenek vidékre vagy állatkertbe és ott tegye!

 • 2007.04.05 11:30:02Shel

  Nekem is volt annak idején - tizenévesen - nyuszim (nagy meló volt kikönyörögni a szülőktől). Megtanítottam kiszökni a dobozból :-) Szobatiszta volt, gyönyörű, barna, és kedvenc helye az ablak alatt futó fűtéscső volt, ott hasra vágta magát, mellső mancsok előre, hátsó tappancsok hátra, kinyújtva (azóta se láttam ilyet), és ott lustálkodott. Sajnos, tényleg mindent megrágott. Mikor már nagyon nagy lett, elvittük falura unokatesómékhoz, ahol még sokáig élt, reményeim szerint boldogan. Nagyon bőgtem, mikor ott kellett hagyni.

  Az biztos, hogy jobb elvinni a kölkeket állatsimogatóba. Az egész kicsik amúgyis szörnyűségeket művelnek simogatás címén, hát még ha állandóan ki van nekik szolgáltatva a kisállat.

 • 2007.04.05 13:11:58Borcsika

  Közbe kell szólnom. Sajnos az, hogy a gyerek hogy viszonyul az állatokhoz, nem az ő hibája, és nem a gyerek a droid, hanem a kedves szülője, aki hagyja.

  Másfél éves a fiam, és a csodájára járnak a környéken, hogy milyen szeretettel közeledik az állatok felé, és milyen kedvesen és finoman simogatja őket. Ezt látta otthon is, amíg élt a kis Fülesünk. Én engedtem, persze feügyelettel, hogy simogassa. Amikor már nagyon beteg volt a Füli, akkor még a legkedvesebb játékait is odaadta neki, így próbálta a maga módján felvidítani. Úgyhogy megkérek minden nagyokost, hogy ne a gyerekeket ostorozza, hanem a szüleiket, mert ők felelnek a gyerekeik tetteiért. Más kérdés, hogy kemény önvizsgálat után érdemes bármilyen állatot befogadni, vagy megvenni. A nyuszkók nagyon sok gondoskodást, és odafigyelést igényelnek. Nemcsak lelkileg, hanem a táplálékban, alomban, és egyebekben is.

 • 2007.04.05 14:00:50koneko

  Kedves Thais!

  Az állatkertben nem etetik fel a leadott állatokat sem krokodlillal, sem oroszlánnal. Azt hiszem, ezt az állatkert oldalán is lehet olvasni.

  A hóvirág szedése pedig jó rég óta tilos, idén el is kaptak két embert, akik komoly büntetésre számíthatnak, hisz a hóvirág eszmei értéke 10ezer forint.

  Állatot pedig -ebben mind egyetértünk- az tartson, akinek van elég ideje megfelelően foglalkozni vele. Legyen az az állat nyúl, kutya, vagy katicabogár.

 • 2007.04.05 22:40:52thais

  kedves Koneko,szerinted hol tárolják azt a rengeteg nyuszit az állatkertben, akiket húsvét után behoznak? A honlapon bölcsen hallgatnak a kérdést illetően. Egy rádióműsorban mondta egy állatkerti gondozó, hogy az állatkert ebben az időszakban kevesebb nyulat vásárol a kígyóknak. Ez szerinted mire utal? Oroszlánok nem érik be holmi nyuszival, de a kígyóknak ideális táplálék. Sajnos, be kell látnunk, hogy az állatkert nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy megunt kisnyuszikat tartson hosszasan nagy költséggel, amíg azok végelgyengülésben elpusztulnak. Tettszik, nem tettszik, a bevitt nyuszink táplálék lesz, s ezt, gondolom, egyik kisgyerek sem szeretné.

 • 2007.04.06 01:19:12Turboanyu

  Thais, ráadásul a kinyuszik még szaporodnának is, "mint a nyulak". :-) Az Állatkert 1-2 éven belül nyúlfarm lenne.

 • 2007.04.06 10:43:34Szilvesszter

  Van valami értelme annak, hogy a tápláléklánc csúcsán vagyok, pl. békében mehetek állatkertbe. • 2007.04.06 11:18:31EsTeh

  Szilveszter, azért az oroszlánketrec rácsait ne feszegesd... :-))

 • 2007.04.17 19:55:42Csöre

  Az Állatkertbe bevitt nyulak tetemes része még a karanténban elpusztul. Mert túl fiatalok, és Húsvét alatt összeszedtek sok-sok bacit.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta