SZÜLŐSÉG

Víz helyett kólát nyakalnak a gyerekek

2007. március 23., péntek 16:45

Az általános iskolás korú gyerekek több mint negyven százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukrozott üdítőt, még akkor is, ha ingyen ásványvízhez juthat - derült ki az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2006-os vizsgálatából.


A program arra kereste a választ, hogy mennyiben és hogyan módosítja a gyermekek folyadékfogyasztási szokásait az ingyenesen kihelyezett ásványvíz elérhetősége. A vizsgálatokban hat önként jelentkező budapesti iskola több mint 450 tanulója vett részt, írja az MTI.

A vízautomaták biztosításán túl az OÉTI szakemberei folyamatos szakmai támogatást nyújtottak az iskoláknak, ahol a diákok a programok során játékos formában sajátíthatták el az egészséges táplálkozás alapismereteit. Kontrollosztályok bevonásával bizonyosodtak meg arról, hogy mennyiben segíti az elmélet gyakorlattá válását az, hogy ingyenesen elérhetővé teszik az egészséges vízfogyasztást.

Nemzetközi viszonylatban a vízfogyasztást népszerűsítő iskolai programra számos példát találhatunk. Magyarországon az első ilyen jellegű modell az OÉTI által koordinált, s a WHO, illetve az Egészségügyi Minisztérium támogatásával létrejött HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) program, amely a víz világnapján indul, elsődleges célcsoportja pedig az alsó tagozatos korosztály.

Az elhízás napjainkban népbetegségnek tekinthető, és egyre jobban terjed a gyermekek között is. Kutatások azt mutatják, hogy az elhízás és a cukros üdítő fogyasztás között szoros összefüggés van, tudósít az MTI.

A program monitorozása során keletkező adatok alátámasztják a modell-program eredményességét, és elterjesztését követően a gyermekkori elhízás megelőzésének egyik pillérét jelentheti.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.23 21:18:07druantia

  Anyatünde, őszintén: fogalmam sincs :-). A zománcos hsz-t P.eszter írta, nem én :-).

 • 2007.03.23 21:19:07Anyatünde

  Tényleg! de én csak a Petire figyeltem...;-))

 • 2007.03.23 21:37:18Bogancs

  Nálunk is volt elvonó: mikor 1,5 éves gyermekem rájött, hogy utálja az összes gyümölcsöt, szépen rászoktattam a gyümölcslére, mondván, legalább valami hasonló. Aztán pár hónap után feltűnt, hogy nem akar enni. Kb. 2,5 éves volt, amikor egyhavi keménykedéssel leszoktattam, azóta víz van, meg házi bodzaszörpi, és evés is. És megeszi az almát meg a banánt, sőt, mézbe mártva még a sárgarépát meg a karalábét is. (És itt jön be a 2. gond: mi a jobb: az agyonmézezett sárgarépa vagy a semmilyen?)

 • 2007.03.23 22:07:17druantia

  Bogaancska, ez elég gázul hangzik... Az én gyerekem is képenköp a főzelékkel, de ha darabosan kapja, akkor nagyon szereti a gyümölcsöket meg a zöldségeket is. Egyelőre. Mondjuk, a gyerekek gondolkodása sokszor sajátos. Hallottam már olyan kisgyerekről, aki azért nem eszi meg a zöldborsót, mert az gurul a szájában :-). Akkor se eszi meg a gyümölcsöt/zöldséget, ha szépen tálalod? Puccosan, formákra vágva? Nem is tudom, mit tennék a te helyedben. Még jó, hogy nem csak leszopogatja a mézet, hanem a céltárgyat is elfogyasztja :-).  Egyébként meg olvastam valahol (mindent olvasok valahol, és sose tudom, hogy hol), hogy van, ahol a gyerekek a hét bizonyos napján annyi édességet ehetnek, amennyit akarnak, de utána nagyon alaposan fogat kell mosniuk, és csak azon a napon kapnak pl. csokit. Ki fogom majd próbálni, ha kolléga pár éves lesz.  Itthon mi sem tartunk üdítőket, még csak szörpöt sem. Én a teába se teszek cukrot, és semmiféle szénsavasat nem tudok meginni. Na jó, a sört igen. Viszont apám egy kis Hakapeszi Maki, annyi csokit eszik, amennyit talál, anyám meg táblaszámra hordja haza (körzeti nővér, kapja a betegektől). Csokival biztos korán fog találkozni a szervezete, sajnos. Viszont minden kaja után fogmosás lesz. Punktum. És a csoki ki lesz tiltva, ritka alkalmakat kivéve.

 • 2007.03.23 22:15:27Sibri75

  Sziasztok,  Nekem a nagyobbik forralt, lehűtött vízzel kezdte, majd lassan áttértünk a teára, és most 2.5 év után is ott tartunk, hogy nem is igazán akar mást inni. Persze vendégségben van gyümilé, azt megissza, de szénsavast legyen az bármi, én nem engedem neki.

  A kicsi fél éves, most kezdett el rendes kaját is enni, ezért adok neki is már innivalót, most találtam olyan csecsemőteát, ami nem roncsolja a fogakat, azt adom neki.

  A fogmosásról annyit, hogy én rettegek, hogy a gyerekeimnek feketék lesznek a fogai, úgyhogy ahogy megjelentek az elsők, én már mostam is őket. A kicsinek ez most, 6 hónaposan jött el. Az egész család rajtam röhög, hogy szerintük túl korai, de én úgy vagyok vele, hogy én mindent megteszek, ha ennek ellenére mégis romlanak a fogaik, akkor sem lesz lelkiismeret furdalásom. Hála istennek ebben apával is egyetérünk, úgyhogy a nagylány már magától mondja: A fogmosás fontos dolog!

  Persze a picinek nem fogkrémmel, nem percekig mosom a fogacskáit, csak leszedem róla az ételmaradékot. És amíg már kint volt egy-kettő, a többi meg csak növekedett, még jól is esett neki.

 • 2007.03.23 22:57:07mosómaci

  Sziasztok!

  Jókor jött ez a poszt, éppen hasonló gondjaim vannak. :-)

  Van egy 6,5 hónaposom, aki nem igazán akar inni. Eddig nem is volt ez baj, mert kizárólag szopizott. Elkezdtem adni neki mást is (alma, banán stb) tízóraira és uzsonnára. Ezzel nincs is gond, szívesen megeszi, de inni nem akar. Próbáltam már vizet, gyerekteát, cumisüvegből, csőröspohárból, sima pohárból. Eredmény: sima pohárból(esetleg kanállal)néhány korty víz.

  Elég ez egy ennyi idős gyereknek?

 • 2007.03.23 23:00:47druantia

  Hát, ha nem lázas, én még próbálkoznék a te helyedben, nehogy úgy járj, mint szegény druantia :-). De úgyis van a Porontyosok között tapasztaltabb is mint én, meg orvosok is vannak, majd mond valaki valami okosabbat. Végülis, az almában is van folyadék, meg a többi cuccban is, átmenetileg talán elég, amíg nem szokja meg a vizet vagy a teát :-).

 • 2007.03.23 23:02:12druantia

  Lehet, hogy én inkább a pohárral vagy a csőrössel próbálkoznék, ha eddig nem kapott cumisüveget, most már talán felesleges ahhoz szoktatni.

 • 2007.03.23 23:27:06thais

  Igazán nem akarok senkit riogatni, de a kólában nem a cukor a legveszélyeseb, sőt még a koffeinszármazék sem. Foszforsavval tartósítják, amit a legdurvább WC tisztítókban találhatsz. Nem bomlik le, csak nagyon nagyon sokára. Erősen rákkeltő. Én semmiképpen nem engedem a gyerekeknek meg, hogy ilyet igyanak. A Fanta semmi narancsot nem tartalmaz, még nyomelemekben sem. Cukros festéknek hívjuk. A benne lévő élelmiszerfesték sok helyen már be van tiltva, erősen allergizáló hatású. Legjobb az ásványvíz, vagy a szűrt csapvíz. Én kirándulásra saját "ICETEÁt" szoktam csinálni. Főzök nem filteres szárított gyümölcsből teát és öntök bele 100 %-os gyümölcslevet. Le hűtöd, üvegbe és kész az icetea. Kisbabának sosem adtam édesített teát, szokja meg a tea rendes ízét. A nagyobbaknak mézzel és citrommal. Remélem, nem rémisztettem mindenkit halálra a kólával kapcsolatban, egyszer olvassátok el figyelmesen, mi van benne. Horror, nem embernek, s legfőképpen nem gyereknek való ital. Az energiaital a másik kedvencem. Az is megér egy misét. Ha valahova elmennek, s nem vagyok ott, eligazítom a személyzetet, mivel etethetik és itathatják a csemetéimet.Sokszor furcsán néznek rám, de nem izgat. Kapható nagyon finom bioszörp, 8 litert belőle csinálni, s mézzel ízesítik. Ritkán veszek és akkor beosztjuk. Abban nincs semmi színezék, cukor, s egyéb vegyszer. Még függőséget sem okoz, mint a kóla.

 • 2007.03.24 00:39:13mulan

  Kedves thais, bizonyára igazad van, de én a második trimeszterben meghaltam volna kóla nélkül. Egyedül ez csökkentette csak az egésznapos fulltime hányingeremet, ennek köszönhetően nem jött ki belőlem minden étel és ital. Érdekes módon csak a Coca-Cola használt, a Pepsi nem. Fura.

 • 2007.03.24 00:40:50mulan

  Ja, és nem lettem függő. :) Ahogy elmúlt a hányós időszak, a kólát sem kívántam tovább.

 • 2007.03.24 07:17:41druantia

  Tisztára mint a Trainspotting házi elvonós része, olyan volt a ma éjszaka. Péterem kettőkor felébredt és barackléért kiáltott. Kapott vizet. Kiköpte. Először csak ficergett, aztán már a hajamat húzta morogva, átmászott rajtam. Fél négykor elkezdett sírás-szerű hangokat hallatni (sírt, csak könnye nem jött, időnként abba is hagyta, megnézte, hogy van-e hatás). Ölelgetés, szeretgetés, simogatás, semmi nem használt. Ötkor még ült az ágyon, ordítva. Fél hatig bírtam, akkor csináltam neki egy üveg tápszert. Azon sem aludt vissza, pedig hullafáradt lehet.  Na, ebben a témában akkoris piszok következetes és ha kell, kegyetlen is leszek. Nincs baracklé. Soha többet.

 • 2007.03.24 09:19:54Alvomacko

  Hanna: bocsi, bocsi, bocsi! Ez a rohadt nehéz ebben az irogatósdiban, hogy nem látjuk egymás arcát, miközben írunk. Szóval a sok felkiáltójelet, kérdőjelet nem "azonnal, de most tegyél valamit" szándékkal írtam, csak jelezni akartam, hogy vmi nem jó. Becsülöm mindenki munkáját nagyon, csak akkor már egy órája próbáltam a hozzászólásokat elolvasni...

  És nem tudtam, hogy férjed főállásban csinálja az oldalt vagy hogy. Nálunk az exem is meg a jelenlegi emberem is informatikus. Egyik sem tud végleg elszakadni a munkájától. Tegnap fél 12-kor jöttünk haza a vacsiból, de párom még belépett a weboldala admin részébe és "faragott" valamit a weben. Sajna, hozzászoktam, hogy dolgoznak, dolgozunk hétvégén is.

  Még egyszer bocsi, türelmetlen voltam és ráadásul a :-) le is maradt a végéről.

 • 2007.03.24 09:42:38Brumibaby

  Szerencsére az enyémek helyből utálják a szénsavast ("szúrós üdítő"), ezért nem is jön szóba a kóla. Nem is csokiznak, viszont minden mennyiségű fruttit meg egyéb gyümölcsízű vackot felfalnak. Nálunk vasszigor a chipsre van: havonta egyszer. Bioanyák tanácsára megpróbálkoztunk helyette bulátával meg puffasztott kölessel, de hallani se akartak róla. Azért sztem a pattogatott kukoricával nagyot nem lehet tévedni.

  Sajnos a reklámok iszonyúan erősek. Az ilyen-olyan iceteák sztem ihatatlanok, valszeg pocsolyából készülnek, és thaishoz hasonlóan én is otthon igyexem teát főzni - ha azonban bolti teás üvegbe tesszük, sokkal szívesebben isszák.

  Komoly erőfeszítéseket teszek, hogy a gyerekeim ne váljanak konzumidiótává, de néha szélmalomharcnak érzem, hogy szembeszálljak a "43 százalékkal boldogabb gyermek" típusú üzenetekkel. Főleg, hogy olykor én is hajlamos vagyok elhinni, hogy szebb-jobb-egészségesebb leszek vmi hülye terméktől, amire ez van írva.

  Megosztom veletek barátnőm poénját a témakörben:

  "vettem bőrfeszesítő krémet, és most nagyon feszes vagyok. Vagy inkább feszült...?"

 • 2007.03.24 10:43:12marcangoló

  Ilyenkor örülök, hogy Lőrinc csak vizet kapott az elejétől, és csak sátoros ünnepeken van gyümölcslé- abból is inkább a 100%-os. És abból sem korlátlanul.

  Mosómaci, én úgy emlékszem, hogy a szoptatás teljesen fedezi a gyerek folyadékszükségletét, ha igény szerint kap. Ezért is érdemes eleinte a kaját szoptatás előtt adni, vagy két szopi között. Ha úgy látod, hogy mégsem elég a folyadék (mondjuk kevés a pisis pelus), akkor csinálhatod hígabbra a főzeléket, vagy a gyümölcsöt. Lehet beletenni vizet, vagy lefejt tejet.

 • 2007.03.24 14:46:23magyaranya

  Kedves Thais, kösz , hogy megírtad! A kólában ui. nem is a cukor az igazán veszélyes, hanem, hogy a foszforsav kizabálja a csontokból a kalciumot. Ezért szónokolnak az orvosok, hogy különösen kamaszkorban káros.

 • 2007.03.24 15:12:07p.eszter

  Anyatünde! Onnan látni, hogy a foga töve olyan, mint ha fehér lepedék lenne rajta, amit értelemszerűen enm tudsz lemosni. Ezt lehet fluoridos krémmel "karban tartani".

 • 2007.03.24 16:12:33Tori

  Az én lányom nemhogy nem iszik kólát, de ásványvízből is csak egyetlen márkát hajlandó magához venni. :) Ha anyu megpróbálja kitrükközni és a szokott palackba másféle vizet tölt, a lányka kiköpi.

 • 2007.03.24 16:17:57Alvomacko

  Nálunk még mindig a gyümi tea a menő. Meg a Pickwick új teafajtája a Rooibos. Minden reggel főzök nekik teát, amit elvisznek a suliba. Immáron 8 éve...

 • 2007.03.25 14:36:27babesz

  Sziasztok!  A nagyobbik lányom most 2 éves. Nagyon eltökélt harcot vívunk mi is a férjemmel a cukros dolgok ellen. A kezdet kezdetén elhatároztuk, hgoy amíg lehet, minden ilyesmit kerülünk. Eddig sikerrel. Még a gyümölcsös joghurtot is én készítem, persze minden édesítő nélkül. Ha édességről van szó, akkor csak a saját készítésű sütiket eheti.  Az ivással nekünk is volt gondunk: amikor elkezdődött a hozzátáplálás, alig-alig ivott. Aggódtam, mert sokan csodálkoztak, hogy nem lóg a teás cucli a gyerek szájából, és hogy milyen keveset iszik. Mi is csak vizet adtunk neki, eleinte szuszakoltam bele, és csak pár kortyot ivott. Az esetek többségében most is csak néhány kortyot iszik egyszerre, de már mindig kér, ha megszomjazik. Szóval, szerintem, ha rendesen eszik mellette zöldséget, gyümölcsöt, levest, akkor biztos nem lesz semmi baja.

  Olyan érdekes, hogy milyen kifinomult az ízlelésük még kicsinek. Mindig ugyanazt az ásványvizet kapta itthon, vagy csapvizet. Egyszer valahol egy másik ásványvízzel kínálták, és nem itta meg csak a csapvizet.  Ja! fogmosás: én kis gézlappal töröltem ki a száját esténként, amint kapott mást is, mint anyatejet. Bár ez nem számít, anyám szerint ugyanis fog mániás vagyok :)

 • 2007.03.25 14:43:27emma

  Babesz! Leírnád hogyan készíted a joghurtot? nekem sose sikerül!A fogmosással kapcsolatban:a dm-ben lehet kapni egy csomagban 3 fajta fogkefét, ez negyon hasznos, fiam fogát már kezdetektől pici kefével mosom, nagyon élvezi, a másik kettőt pedig a kezébe adtam hogy ő is gyakorolhasson!!!

 • 2007.03.25 16:33:27Anyatünde

  Thais: melyik WC-tisztítóban van foszforsav? Tudtommal a szervetlen foszforsav nem rákkeltő. Illetve eszement mennyiségben adagolva valamilyen baci-teszten elképzelhető, hogy mutagén. (De eszement mennyiségben adagolva hasonlót mondtak már a C-vitaminról is...) Utánanézzek?

  A foszforsav nem elsősorban tartósítószer.

  A Fantában a kinolinsárga (gomdolom, erre gondoltál, nem a béta-karotinra, ami a másik szinezék a Fantában) az tényleg gáz.

 • 2007.03.25 21:18:42thais

  Én igazándiból nem értek hozzá, a férjem ért hozzá. Ő szokta vásárolni azokat a tisztítószereket, amik nem veszélyesek. Azt mondta, hogy nem a foszforsav veszélyes, hanem az általa keltett sók. A karbonátokat is tönkreteszi, ami a fogzománc és a csontok pusztulásához vezet. A foszforsavat azért használják tartósítószerként, mert baktériumölő hatású. A Fanta színezékét már az USA-ban is betiltották, meg több EU-s államban. Ha jól emlékszem, a Brefben van. Azóta nem is veszünk Brefet.

 • 2007.03.26 00:00:00Border

  Sziasztok,  a 2 év 4 hó fiam alma imádó. Reggel ébredés után rögtön eszik egy almát, majd a maradékból almaturmixot csinálok. Alma + víz + botturmix.

  Kap még ritkán teát, hol izesítetlenül, hol mézzel. Nagy ritkán dobozos üdítő, jó minőségű, de akkor is a felére higítva vízzel. Ami még menő nálunk, az a rizsital meg a zabital, nincsen benne hozzáadott cukor, viszont édes.

  Ami még fura, hogy a Pregomin-t megissza izesítés nélkül, pedig annak cudar íze van.  Szénsavas kizárt, azontúl, hogy kemikália az egész, még a szénsav sem tesz jót a szervezetnek.

 • 2007.03.26 09:26:17napos oldal

  Az a baj, hogy a férjem nyakalja a bolti iceteát. Nagyon el vagyok keseredve. Mit fog látni ez a gyermek itthon?? (Most olvasom, ez van ráírva: real tea - real fruit juice - the natural refreshment. Hahaha...) Meg a sok édesség, téliszalámi, oldalas... Sírnivaló! Néha azt gondolom, mit bánom én...

 • 2007.03.26 09:28:00napos oldal

  thais, kipróbálom, hogy készítek olyat mint te, hátha leszokik...  mik az arányok nálatok? (víz, tea, gyümölcslé) egyéb hozzávaló?

 • 2007.03.26 11:30:37Anyatünde

  Thais: a házi "jegestea" receptje engem is érdekelne. Épp a poszt kapcsán gondolkodtam, hogy idén a gyerekek szülinapi buliján (ill. 2 buli) gyümölcstea is lesz. Mondjuk valami szénsavas helyett. Most már csak valami szép kancsókat kell szerválni, amibe beletehetem. Mondjuk május végéig még beszerezhető...  Az is érdekelne, hogy pontosan milyen foszforsav-sókazok, amik veszélyesek. (A sütőporban pölö dinátrium-difoszfát van, az előbb néztem meg.)

  Ti milyen WC-tisztítót használtok? A Domestos elég durva, de úgy látom, h. időnként az ecet sajna nem elég! Akkor meg mi a csudával csutakoljam a WC-t?? Ha unják a többiek, vagy úgy gondolod, hogy unják (mert már kezd nagyon OFF lenni), akkor nagyon megköszönném, ha ide megírnátok (esetleg párod megírná???) alkalomadtán: bea kukac puskin.sote.hu A kukac előtt-után a valóságban nincs szóköz, természetesen.  p.eszter: Köszi. A "fogak töve": az a rész, ami az ínyhez a legközelebb van?

 • 2007.03.26 13:12:20p.eszter

  Anyatünde, pontosan. És a fluorid-hiány épp úgy néz ki, mint a lepedék, de nem jön le. :(  Jegestea-receptre én is kíváncsi lennék ám! :)

 • 2007.03.26 14:45:10Erin

  Milyen az az ujjra húzható fogkefe és hol lehet kapni?

 • 2007.03.26 14:49:54druantia

  Én gyógyszertárban láttam ilyen fogkefét, de találtam egy netes oldalt is, ahol lehet kapni az egyik fajtát: http://www.fotexnet.hu/sid000020/page/item/214162.

 • 2007.03.26 14:52:05p.eszter

  Az ujjra húzható fogkefe olyan, mint egy ujjbáb :D, csak a végén nem állatka, hanem pici sörték vannak nagyon puha műanyagból. :D Sokkal puhább, mint a legpuhább gyerekfogkefe. Én egy gyógynövény boltban vettem, de sztem bababoltban is lehet kapni. Azt hiszem 800Ft volt a speciális "ehető" fogkrémmel együtt. Az a tuti, amikor már van vagy 8 foga a dednek és azzal szórakozik, mennyire tudja "átharapni" fogmosás közben az ujjadat. :D

 • 2007.03.26 14:54:44p.eszter

  Druantia! Megnéztem a linket, ugyanilyen volt nekünk is. Szuperül bevált. :)

 • 2007.03.26 15:05:57Erin

  Még csak 4 foga van a lányomnak, de valamikor csak el kell kezdeni. :) Egy pici fogkefével már játszik esténként, de az aztán nem takarít semmit.

 • 2007.03.26 15:13:32borsika

  Én egyáltalán nem csodálkozom, hogy a gyerekek nem bírnak meglenni az édes lötty nélkül, hiszen a legtöbbnek már születése óta ott lóg a szájában a cukros teás cuclis üveg, pohárból már nem is tudnak inni, aztán meg feketedik a foguk.

 • 2007.03.26 15:20:16p.eszter

  Borsika! Ez saját tapasztlat, vagy csak elméleti megállapítás? Ha saját tapasztalat, akkor hány gyerek "legtöbbje"? 3, 6, 19, 500? Mert ha nem legalább 500, akkor kerülném az általánosítást...

 • 2007.03.27 08:50:42thais

  Az icetea receptje semmi különös. Gyümölcsteát kell készíteni (nem filteresből!). Hagyományos, szárított gyümölcsdarabokat leforrázni. Van olyan fajta is, amiben még aroma sincs. S ízlés szerint hozzákeverni a 100 %-os gyümölcslevet. Mivel a gyümölcslé kellően édes, semmi mást nem kell hozzáadni. Persze lehűteni. Becsapásképpen lehet iceteás üvegbe tölteni. Azt hitték, a boltban vettem. Vigyázat: Romlékonyabb, mint a bolti, mert nincs benne semmi tartósítószer.

 • 2007.03.27 09:13:07napos oldal

  köszi thais!!

 • 2007.03.27 09:23:18napos oldal

  húúú, ha ez a férjemnek bejönne...

  akkor már csak az édességről és a zsíros húsról, téliszalámiról meg a sültkrumpliról kellene leszoktatni :DDD

  de nézzük onnan, mi az, amiről már lejött: kóla, fehér kenyér. hm. más nem jut eszembe :(

  najó. pia, cigi sose volt. ezeket utáljuk.

  gyümölcsöt, zöldséget eszik. elvileg. mert extrém válogatós.

  na mindegy, azért áldott egy jó ember.

 • 2007.03.27 09:37:11Azurka

  naposoldal: enyimférj dettó. Ő a bolti zöld teára van ráállva... Mondjuk tényleg finom is, de egyrészt baromi drága, másrészt a kalóriatartalma alig alacsonyabb, mint más cukros üdítőké. Nekem meg nyíg, hogy hízik, nem érzi jól magát (mondjuk imádom így is, és szolidarít velem, legalább nem zavar a terhesség során felszedett +10 kiló, ami sehogy nem akar lemenni :-)  thais, milyen gyümölcslével csinálod? Alma, narancs...?

 • 2007.03.27 10:45:36napos oldal

  Azurka, tömörüljünk egységfrontba a cukrosmérgek ellen :)

 • 2007.03.27 10:57:44Azurka

  OK :-) Azért egy icipici kisajtót hagyjunk nyitva, csak addig, amíg leszokom a csokifüggőségemről :-)))))

 • 2007.03.27 11:14:48napos oldal

  :DDD Azurka, az teljesen más....

 • 2007.03.27 15:30:53thais

  MIndegy, csak ne legyen nagyon savanyú. Őszibarack, ananász, alma, vegyes (Narancs nélkül). Mivel nem teszel bele cukrot, nem biztos, hogy úgy megisszák akkor. A tea már önmagában véve egy kicsit savanykás.

 • 2007.03.28 12:31:32druantia

  Örömmel jelentem, az elvonó sikeres volt. Péterem VEDELI a vizet. Pohárból is. És éjjel, ha felébred, csak odabújik hozzám. Furcsa módon már nem szomjas :-).

 • 2007.03.28 14:06:50napos oldal

  Pedig Péter sporttárs nem tűnik egy akaratgyenge, tesze-tosza kispajtásnak :)

  Ügyesek vagytok! Lett hitem egy szebb jövőben, amikor az én lányom is lejön a bébiételről.

 • 2007.03.28 15:58:53p.eszter

  Grat. Péterednek! vagy inkább Neked a kitartáshoz? Asszem inkább az utóbbi. Énpetim a mai napig cumisüvegből vedelne, ha nincs a határozott anyukám. :D

 • 2007.03.28 17:07:32druantia

  Köszi a gratulációkat, átadom annak, akit illet :-). Ahogy nézem, a baracklével együtt kezd leszokni a tápszerről is. Most ez a legújabb, hogy csak akkor fogadja el, amikor szunyálni készül (cumisüvegen szokott elaludni). Ez a gyerek teljesen önszabályozó :-).

 • 2007.03.29 09:37:49napos oldal

  druantia, nem tudtad, hogy a tavalyi évjáratnál már alapfelszerelés az önszabályzó? :)

  hamarosan a baracklé-, cumisüveg- és bébiételmentesség is tartozék lesz, csak ezek még fejlesztés alatt vannak a gyerekgyárban.

  a felnőttkompatibilis alvás pedig még csak a kutatási szakaszban van, sajnos. a sírásbeállítás meg még ott sem...

 • 2007.03.29 09:47:22druantia

  A kutya mindenit, én meg éppen azt a gombot keresem rajta, amivel ki lehet kapcsolni ezt az iszonyat bömbölést :-). Akkor ezért nincs meg :-).

 • 2007.03.29 10:30:41napos oldal

  :))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta