SZÜLŐSÉG

Balesetveszélyesek a magyar játszóterek

2007. március 22., csütörtök 14:57

Elszomorító a magyar játszóterek állapota – olvasható a Hoffmann Research International felmérésében, amelyben a megkérdezettek nagy része elavultnak, balesetveszélyesnek ítélte a játszótéri eszközöket. A korszerűsítés nem várathat magára, 2008. december 31-ig az összes hazai játszóteret EU-szabványoknak megfelelővé kell tenni.


A felmérés eredménye szerint a 14 éven aluli gyermeket nevelő felnőttek 98 százaléka kiemelkedően fontosnak vagy fontosnak tartja a játszótér-kérdést. A közvélemény-kutatásban a megkérdezetteknek 1-től 7-ig tartó skálán (1 = nagyon rossz; 7 = kiváló), általánosságban kellett értékelniük a magyarországi játszóterek állapotát. Az átlag 3,4 pont lett.A 14 év alatti gyermeket nevelők mindössze 2 százaléka vélte úgy, hogy a játszóterek kiváló állapotban vannak, ehhez képest 38 százalék szerint rossz vagy nagyon rossz a játszótéri helyzet. Azok szerint, akik rossznak vagy nagyon rossznak minősítették a játszóterek állapotát, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a játékok elavultak, sok megrongálódott állapotban van. 25 százalékuk szerint a játékok egyáltalán nem biztonságosak, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy kevés és rossz minőségű eszköz áll a gyermekek rendelkezésére.

Hogyan néz ki egy ideális játszótér? A csúszdát, homokozót, mászókát, padokat és szemeteskukákat a válaszadók több mint 80 százaléka említette az alapvető felszerelések között. A megkérdezettek háromnegyede az ivókutat is fontosnak tartaná, több mint 50 százalékukban pedig a WC igénye is felmerült. Többen látnának szívesen kosárlabda-pályát, ping-pong asztalt is, sőt a manapság nagyon divatos gördeszkapálya is felkerült a listára.

A régi játszóterek korszerűsítése mellett újak építésére is szükség van. A válaszadók 90 százaléka úgy gondolja, hogy ezek elhelyezése nem iskolák és óvodák udvaraiban, hanem közterületen kívánatos, hiszen így bárki hozzájuk férhet és szünidőben is lehet azokat használni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.22 15:16:51Alvomacko

  Mondjuk a játékokról annyit, hogy mi is felnőttünk a gömb meg ház mászókás játszótereken, meg a betoncsúszdákon maradandó károsodás nélkül. Mondjuk jó lenne egy statisztikát látni az akkori és mostani sérülések jellegéről számáról.  De a víz és a kulturált mosdó az tényleg nagyon hiányzik! Mert nincs borzasztóbb egy 3 évest a játszótér melletti bokrokban kakiltatni.

  Meg előfordul, hogy az uzsonna kint éri az embert és homokozás után jó lenne megmosni a gyerek kezét. Vagy ha elesett, akkor is jól jöhet egy kis víz.

 • 2007.03.22 15:27:11jidele

  igen...és a patakban is lehet mosni...
  volt egy barátnőm, aki lefejelte a vas mászókát, és az összes első foga felül visszacsúszott az ínyébe

 • 2007.03.22 15:35:53Alvomacko

  jidele: és azok a rugós izék nem üthetik ki a fogát? :-) vagyis :-(

  De az a gumis izé a mászókák alá viszont nagy találmány. A feje már legalább nem tud betörni, bár nyaka még kitörhet...

  Brrrr... Nem festem az ördögöt a falra, mert holnaptól az összes krampusz a 4 fal között marad. De ott meg ott a vasaló, a konyhakés, a lépcső, a konnektorról és az ujjakra csukott ajtóról nem is beszélve. :-)

 • 2007.03.22 16:00:24kovvacs

  Húgom panaszkodott: a 13. kerületben a polgármester még el is dicsekedett a helyi lapban, hogy megszüntették az összes olyan játszóteret, amely nem EU-konform. És a modern kor kihívásainak megfelelően központi helyeken hoznak létre újakat.  Mit jelent ez a gyakorlatban?

  Amerre ők laktak, sok pici játszótér volt elérhető közelségben. Igen, régi fajta hintával például. De volt esély arra, hogy a párhetes gyermekével és a még nem kétéves nagyobbal eljusson egy játszótérre, és meghintáztassa. Szerinte semmi különösebb baj nem volt azokkal a hintákkal. A megoldás azonban nem az volt, hogy alárakták volna a gumitéglát, hanem az, hogy leszerelték. Most autózásnyi távolságokban vannak játszóterek, amelyek elképesztően zsúfoltak, és ahova kiviszik az iskolásokat is. Nincs különösebb baj az iskolásokkal, "csak" hát ők mint nagyobbak, sokkal szeleburdiabbak, és nem nagyon tudnak vigyázni a 2évesek testi épségére.  Tehát mehetnek EU-szabványos, zsúfolt játszóterekre hintáért sorbanállni - autóval...

 • 2007.03.22 16:12:43EsTeh

  Budaörs nagyon jó hely ilyen szempontból, az összes játszótér EU komform, legalábbis amik a lakótelepen vannak. Teljesen hozzászoktunk a jóhoz, aztán mikor elutaztunk Nagykanizsára, meglepődve láttam hogy ott még mindig ugyanazok a hinták és mászókák vannak, amiken én játszottam annak idején.  Itt meg Aqabában szinte egyáltalán nincs játszótér, csak egy nagy a belvárosban. Jó nagy, odatűz a nap, ezért az év felében nem lehet napközben használni, mert olyan nagy a hőség, a fém csúzdák tűzforróak.

  A hintákon nincsen még biztonsági lánc sem.

  Nem értem, hogy miért nem építenek több játszóteret, hiszen rengeteg a gyerek. Olvastam valahol, hogy a lakosság kb. fele 14 éven aluli,

 • 2007.03.22 16:13:42EsTeh

  csúSzdák

 • 2007.03.22 16:28:29Alvomacko

  EsTeh: nem lehet, hogy azért mert jobb szeretik, ha az asszonyok a négy fal között vannak?

 • 2007.03.22 17:35:54EsTeh

  Nem ez az oka. Ammanban pl. jobb a helyzet. Ahogy az International School iskolatitkára mondta: itt Aqabában mi távol vagyunk mindentől, még a civilizációtól is. :-)))

 • 2007.03.22 20:44:10druantia

  Annak ellenére, hogy nem vagyok egy túlféltő szülő, azért ha lehetne választani, én inkább a gumipadlót választanám, mint a betonaljzatot. Láttam én már Veszprémben betonból készült csúszdát, körben szintén betonnal.  Nekem a játszótér azért nem volt soha téma (a Porontyig eszembe se jutott), mert falusi lány vagyok, mi fára másztunk, szénakazlakban bújkántunk és patakokba estünk. A fiamnak is ilyen jövőt szánok :-). Itt lehet kunyhót építeni, szánkózni a dombon, csúzlizni, jókat bandázni. Hintát meg homokozót apámmal csináltatok az udvarra.  A gyerektársaság is meglesz, van még legalább tíz hasonló korú kisgyerek a környéken, már most tervezzük az anyukákkal, hogy összejárnak majd a kölkek. Én azt hiszem, inkább játszóházba fogunk majd járni.

 • 2007.03.23 08:29:05marcangoló

  Ovis koromban én is magamra rántottam a vasmászókát, mert "elfelejtették" beásni az ovi udvarán. Megúsztam néhány kapoccsal, de asszem járhattam volna rosszabbul is. Szigethalmon két játszótérről tudok. Az egyik a központban van, tűrhető facuccokkal, gumiborítás nélkül, viszont a hintáról már régen lóg a gumi, ami elvileg a láncot helyettesítené, és nincs körbekerítve, holott két oldalról jönnek- mennek az autók. A másikat most próbálták gatyába rázni, azt még azóta nem láttam. Mindkettő kb. háromnegyed óra gyaloglásra van. Mondjuk mit jár a szám, nekük van a kertben hinta, meg mászóka, és az egész udvar egy nagy homokozó...

 • 2007.03.23 08:42:56jidele

  még azt akartam hozzátenni, hogy amin mi játszottunk (és elnézést a célzásért, de ugye amin én játszottam, azon előtte a már játszottak sokan közületek...), azt ugye jó esetben akkoriban csinálták, még nem lazult meg alatta a föld, nem rozsdált el, nem lopkodták ki a felét a MÉHbe. Mert ugye nem volt még rá idő. De amin én játszottam, az minimum 20geynéhány éve ott áll. Le kell őket cserélni, nem csak azért, mert most EU konformizálunk mindent, hanem azért, mert életveszélyes, mert elöregedett.

 • 2007.03.23 10:12:26vitézlővitéznő

  Az is szörnyű ám, amikor megépítik az EU konform játszóteret, majd hagyják szétrohadni. Soha nincs takarítás, szemétszedés, a kukákat hetente ürítik, a megrongálódott játékokat nem cserélik.

 • 2007.03.23 18:06:48levendul

  Leggyakrabban tényleg nem magával a hitával van a baj, hanem azzal, ami alatta van. Ahol mi laktunk bp-en volt sok kicsi "játszótér", általában betonos, aszfaltos. Míg kisebbek voltak nagyon sokat izgultam miatta. Örülök, hogy ez most nincs. Helyette apjuk építette hintán, mászókán gyakorlatoznak a kertben.

  Egy ideje engem a bicajozás, rollerezés paráztat. Túl vagyunk egy agyrázkódáson, zúzódáson, azóta csak bukósisakkal lehet a legrövidebb útra is menni. Eleinte nehéz volt a naggyal elfogadtatni, de mára kicsit divatot is teremtettünk a faluban :).

  Egyébként szerintem a nagyobbak nagyon ügyesen óvják a kicsiket, valahogy öntudatlanul is figyelnek, és nem csak a tesók. Általában nem ezzel van a baj. Persze azért én is résen vagyok, amikor a kicsivel (nagyon ritkán) játszótéren vagyunk.

 • 2007.03.23 21:48:00kovvacs

  Különben a legtutibb játszóterek Bp-en a máltaiak. Keresem a címeket, de nem találom:(  Mi is falun vagyunk, de ez olyan vegyes hely. Agglomeráció. Itt vannak játszóterek. Hirtelen négyet is tudok, de mindegyik marha messze van, legalább 30 perc gyalog. Viszont van kert. Idénre tervezzük, hogy lesz homokozó meg hinta. De a gyerkőcöm anélkül is jól elvan, túrja a földet, rángatja a bokrokat, tologatjuk a dömperjében:)

 • 2007.03.23 23:31:46levendul

  Aha, meg a sóderrakás... mindennél jobb az aprónak :).  Láttam érdekes vita bontakozott ki tótawénál, sosincs időm végigolvasni:(  Hát, ez itt eléggé falu-falu, a maga minden örömével, bajával.

 • 2007.03.23 23:35:27levendul

  kovvacs, ha még játszóteresítés előtt vagytok: a kötél nagyon jó, szerintem érdemes kipróbálni, csak egy jó helyet kell neki találni. Függőlegesen és lajhároknak valón is klassz.

  Marha gyorsan megtanulnak felmászni rajta.

 • 2007.03.23 23:56:41EsTeh

  kovvacs, ezt találtam "máltai játszótér" kapcsán:

  http://www.babanet.hu/hol-mi/jatszoter.php

 • 2007.03.24 16:09:06Tori

  Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy nekem a pesti játszóterek 95%-ával a következő egészségügyi problémáim vannak:

  1, üvegcserepek

  2, cigarettacsikkek

  3, földre dobott papírzsepik és egyéb hulladék

  4, galambszar

  5, gyerekpisi

  Komolyan, a legtöbb már körbe van annyira kerítve, hogy a kutyák ne járjanak oda szarni, de meghökkentően gyakran látom, hogy az anyukák a bokor mellé, fatörzshöz, fűbe guggoltatják pelenkáról mostanság leszokó gyereküket. Nem tudom és nem is akarom tolerálni! Inkább hugyoztatnám be a gyerekemet miközben megpróbálunk wc-t találni minthogy azt tanítsam neki, rendben levő dolog egy nyilvános park vagy játszótér közepére szarni!

 • 2007.03.24 19:39:26p.eszter

  Hát a játszótéri kakiltatás tényleg elég gáz, de szerintem a pisivel nincs akkora baj. Főleg, h egy 2-3 év körüli gyerkőc normális emésztéssel azért nagyjából minden nap egy bizonyos napszakban kakil. Tehát meg lehet saccolni, persze, h vannak kivételem, mielőtt még nekem esnétek. ;-) :D Szóval ki lehet kerülni a játszótéri kakiltatást. Arról nem is beszélve, ha már pelus nélkül megy a játszótérre, akkor pár percig vissza is tudja már tartani, nem trottyant azonnal a gatyába.

 • 2007.03.24 20:07:02Alvomacko

  Hát, nem egyszerű ez a dolog. Mi van, ha fél órát gyalogolsz egy játszótérig? És két gyermeked is van? Meg egy csomó szétszórt játékotok a játszótéren? Persze, tudják tartani a pisit, de azért nem olyan könnyű. Sajna, mi is pisiltünk játszótére, vagyis mellette, olyan helyen, ahol már nem játszanak kisgyerekek. Igyekeztem becipelni a bokrok közé, ahová az anyák úgysem engedik a gyerekeket. A kisgyerekek nagyon tudják szégyellni a bepisilést, sosem vállaltam be a megszégyenülésüket. Inkább a bokor.

 • 2007.03.24 20:47:23druantia

  Alvomacko, egyetértek, a szégyennél kevés rosszabb dolog van. De vannak ezek az egyszerhasználatos papírbilik is, azok nem jók kakkantáshoz? (Nálunk még keményen pelenkába kakilás van, nem vagyok teljesen ott ebben a témában.)

 • 2007.03.24 20:50:13Alvomacko

  Micsodaaaa??? Papírbili? Ez csúcs! :-)

  Ha lett volna akkoriban ilyesmi, akkor tuti lett volna ilyenem. Én, kérem szépen, környezettudatos anya vagyok. :-)

 • 2007.03.24 20:58:40Hicudzsi

  Alvomacko!

  enkünk van papírbilink :) Én sem pisiltetek a földre a gyerekkel plána nem kakiltatok.

  Sút mikor nem lehetett kapni a bilit a dm-ben, vettem egy rendeset, picit és azt cígöltük magunkkal :)

  Egésznapos városjáráskor jól jön :) bár ritkán használtuk, mert valahogy mindig volt a közelben rendes wc: vagy plázában vagy a játszótéren vagy az öcsém melóhelyén vagy az edzőtermükben :) szerencsére.

 • 2007.03.24 21:00:22kaposztalepke

  Szerintem sem ua. a játszótér vagy park közepére kakilás és a szélén valahol bozótosban egy pisilés. És nem tudom miért lenne jobb, ha azonnal el kell rohanni hazafelé, fele úton becsurrant, szörnyen szégyelli magát, hideg is, stb, szerintem ennél jobban kikészíteni és megalázni egy gyereket nehezen lehet.

  Nem feltétlen belvárosi játszótérre jár az ember, ahol egy utcasaroknyi távolságon belül van egy cuki, McD, vagy bármi hasonló. A lakótelepeken is inkább lakóházak vannak, és nyilvános WCk, vagy olyan hely, ahova be lehet menni sehol. Nemár a gyerekemet csináljam ki amiatt, mert nincsenek WCk..még egy felnőttnek is problémás ezeket előre tervezni, egy gyerekkel nem olyan egyszerű megoldani. És a társadalom hozzáállása sem olyan, hogy pl pármilyen kis élelmiszerboltba, óráshoz, állateledel-bodegáshoz, videotékába stb bekérezkedhess gyereket pisiltetni. Ugyanis többnyire kivágnak a .... mondjuk valamennyire érthető, mert az meg szép lenne, ha a játszótér közeli mondjuk órásnak a WCjét hazsnálná napi 50 gyerek...szóval nem egészen megoldott a dolog.  És tény, hogy az otthagyott gyerekkaki+papír nem okés. De sztem a bokor alatt egy pisi nem halálos..pikk-pakk beszívódik, sztem egy esőben a levegőből a sok vacak méreg meg szennyezőanyag kiázva sem sokkal "tisztább" mint egy kisgyerekpisi. Szóval nyilván körültekintést igényel a dolog, de tekintve a lehetőségeket, nem ítélném el helyből az egészet.

  Spec ha elindulok a gyerekkel metró/villamos stb Népligetbe és sétálunk már bent a közepén egy félórája, és pisilnie kell, persze sehol egy WC, hát nem fogom bepisiltetni, utána még félórát visszasétáltatni pisisen a metróig, és hazametrózni, hanem igenis félrehúzom egy bokorba, és hagyom pisilni (majd..még nem szobatiszta:( ).  Nem a park közepére és nem a játszótér közepére. Mellesleg ha nem elkerített játszótérről van szó, hanem iylenekről (népliget, Orczy-kert tudomisén) a kutyák is lepisilik a fákat (jobban az út mellett, mint a gyerekek), és azt is esetleg egy gyerek összetapicskolja utána..

  a többi ponttal (hozzátéve még a szétköpködött szotyihéjakat amikben a játszónkon bokáig másztunk, mert esténként jó hely volt összeülnie ott "felnőtteknek" csevegni) kvázi egyetértek, elég bosszantó a csikk, a szemét, az üvegek, üdítősflakonok, stb.

 • 2007.03.24 21:02:04kaposztalepke

  a papírbili jó tipp:) ez pisire is alkalmas, vagy inkább csak a kakira?

 • 2007.03.24 21:06:50Hicudzsi

  Bocs a sok betűelütésért, de ma is sikerült teljesen kifullasztanom magam...

 • 2007.03.24 21:12:14Hicudzsi

  Egy zacskó van a belsejáben pisire is jó.

  A gyerekpisi a bokorban engem sem zavar, a kakiltatás már neccesebb szerintem.

  Én indulás előtt mindig megpisiltetem a lányzót - (a fiú még csak most kezdi a szobatisztaságot) így elég sokáig nincs probléma :)

 • 2007.03.24 21:22:52p.eszter

  Papírbili szuper találmány, de mi van akkor, ha az Úr nem hajlandó bilibe produkálni? Ugyanis az enyém ilyen. Most van az önállósodási korszakában, ráadásul "én máj nad vadok, nem kiszfiú", szóval csak nagy wc jöhet szóba. Szerencsére eddig nem jött rá a "kakilhatnék" a játszótéren, nem tudom, hirtelen mihez kapnék. :D

 • 2007.03.24 21:31:19EsTeh

  Velünk is előfordult már, hogy a játszótér mellett, a bokrok között pisiltettük meg a gyereket, természetesen olyan helyen, ahol nem játszanak mások és a kislány feneke sincs közszemlére téve.

  Én eleinte nem is nagyon tudtam, hogy amikor szól, onnantól kezdve még meddig tudja tartani, úgyhogy mindig igyekeztem a "Pisilni kell!!!" felkiáltástól számítva a lehető leghamarabb megoldást találni a folyó ügyek elintézésére.

 • 2007.03.24 21:32:09kaposztalepke

  hát, azért ahogy elvileg a kutyakakit is fel kell pucolni, legrosszabb esetben utána a bokor alól a gyerekkakit is fel lehet pucolni...szerintem..

  Bár még a pelenkánál tartunk, úgyhogy gyakorlati tapasztalatom nincs, de így gondolom.  Hicudzsi: nem kötözködésként kérdem, asszem a fantáziám kicsi csak, és adott helyzetben találékony lesz az ember, de ha mondjuk viszel egy kisméretű rendes bilit, és telepisili a gyerek, utána mit csinálsz vele? Ha sehol semmi negyedórán át viszed benne kézben a cuccot, hogy ki ne boruljon? Mert fiút spec lehet papírpohárba is pisiltetni ha kell, de utána?:) MOndjuk ha valahol akad olyan csatorna, ahova beleönthető...;) ez a papírbilivel is érdekel, én még nem láttam olyat..a kakit értem, a pisivel utána össze lehet zárni úgy, hogy ne follyon ki, és táskába lehet pl rakni? Vagy szorongatni kell kukáig, de ha oda kidobom, ott meg a kukába folyik bele? Vagy azt is óvatosan kell vinni amíg ki nem tudom önteni? vagy hogy van ez?

 • 2007.03.24 21:49:58druantia

  Elnézést, hogy beleilletéktelenkedek a kakilós témába (az enyémnél ez még ugyebár nem játszik). Csak elképzeltem, mit csinálnék, ha hirtelen rájönne a gyerekre a kakilhatnék a játszótér közepén és nem volna hajlandó papírbilibe tojni. Hát azt kábé, amit terhes koromban csináltam, ha nagyon kellett pisilnem. Vendéglátóhelyre (akár kocsmába is) be, kérek egy pohár narancslevet, ja, és bocs, használnám a mosdót. (A narancslevet általában ott is hagytam, nehogy megint baj legyen.)

 • 2007.03.24 21:56:47kaposztalepke

  a játszóterünk (babalábon) negyedórás környezetében nincs vendéglátóhely (hálistennek, így kocsmából kidülöngélőrészegek sem)...de egyébként én még a közeli általános iskolára gondoltam...vagy hasonló...

 • 2007.03.24 21:58:07Hicudzsi

  Káposztalepke: csatorna. Pesten szerencsére a járdák mellett rengeteg rácsos csatornanyílás van oda lehet beleönteni a pisit. :)

  A kakit meg a zacskóval együtt ki lehet venni a papírbiliból, mint a kutyakaki esetében csak el kell vinni egy kukáig.

  nálam mindig van törlőkendő amivela bilit is ki lehet pucolni az akció után :) Az meg mehet szintén azacskóba. :)

 • 2007.03.24 21:59:28Hicudzsi

  druantia:

  a barátnőm gyerkőce így volt egy jóideig. Ilyenkor anyja elvonult vele a bokorba vagy wc-be, ráadott egy pelust és oda végezte a dolgot a kölök :)

 • 2007.03.24 21:59:58kovvacs

  Na pl. a máltai játszótereken van WC, körbe vannak kerítve, van őr is.

 • 2007.03.24 22:01:58Hicudzsi

  A Szent István Parkban is van.

  Én akkor is használtama bilit sokszor ha volt wc, mert volt olyan hely ahol nem ültettem volna rá, még ezer réteg wc-papírra sem :)

 • 2007.03.24 22:03:16kovvacs

  levendul, melyik tótavé vitára gondolsz?

  Én nagyon ritkán vagyok képes bekapcsolódni. Ha már ott van 200 hozzászólás, nem szoktam nekiállni:( De azt vagy elcsípem, vagy nem.

 • 2007.03.24 23:05:39levendul

  Hát a Szabó Tamásosra.  Én csak olvasom

 • 2007.03.24 23:12:24kovvacs

  levendul, aszittem a szcióra. A Szabó Tamásos sztori csak érdekes. A szciós durva...

 • 2007.03.25 08:43:01Alvomacko

  kovvacs: naggggyon durva! Olvasgatom az egyik linkelt blogot is, de már forog a gyomrom! Hogy ilyesmit lehet csinálni! Ez, ez, ez nagggyon borzasztó! Mi meg itt holmi játszótéri kakiltatásról, pisiltetésről, cumiról, szoptatásról, hozzátáplálásról, drogról polemizálunk... Ez semmi ahhoz képest!  Alvómackó, a naív és tudatlan mackó

 • 2007.03.25 11:51:17levendul

  az még nem volt meg, akkor lemaradtam vmiért, majd visszanézem alkalomadtán, most nyomás a kertbe!

 • 2007.03.25 13:09:09kovvacs

  Alvómackó, tényleg durva. De.

  Az egyik fickó beírt egy nagyon jó szöveget.

  Meg fogom keresni, mert nagyon fontos,

  oda kéne adni a kamasz gyerekeidnek.

  Szerintem.

  Na megyek is, megkeresem.

  Arról szól, hogy mikor érdemes gyanakodni, ha "túl jó fej emberek kedves csoportjával" találkoznak.

 • 2007.03.25 13:21:21kovvacs

  Alvomacko,  íme, bekopizva a szöveg.

  Ami arra készült, hogy ha lehet, megvédje a kamaszainkat a szektáktól és veszélyes társaságoktól.  (blog linkje, amiben a hozzászólás megjelent: http://w.blog.hu/2007/03/21/tisztelt_kibaszott_szcientologusok )

  Baráth Árpád 2007.03.22. 17:46:21

  EBI - Ismertõjegy-lista belépni szándékozók részére:

  Egyszerûen húzd át azokat az állításokat, amelyek nem igazak a „Te” új csoportodra!. Amennyiben nem tudsz minden állítást kihúzni, már szükséges az „ELÕVIGYÁZATOSSÁG”!

  1./ Már a csoporttal történt elsõ találkozás egy új világszemléletet nyitott meg. /”Kulcsélmény”/

  2./ A csoport által a világról alkotott kép elképesztõen egyszerû, minden problémát tényleg megmagyaráz.

  3./ Amit eddig sikertelenül kerestél, mindazt megtalálod náluk.

  4./ Olyan Mestere/Vezetõje/Atyja/Guruja/Elõgondolkodója van a csoportnak, akit gyakran Istenként tisztelnek és aki – egyedüliként – az örök igazság birtokában van.

  5./ A világ katasztrófa irányába sodródik és csak a közösség tudja, hogy hogyan lehet megmenteni.

  6./ A csoport képezi az elitet/kiválasztottakat, az emberiség többi része beteg, és elveszett, ha nem csatlakozik hozzájuk és ezáltal hagyja magát megmenteni.

  7./ Elutasítja a megalapozott tudományt, az egyedüli „igazi tudomány”-nak csak a csoport saját tanításait fogadja el.

  8./ Nem fogadja el a „racionális gondolkodást”, a józan észt, a saját akaratot, véleményt, vagy az okoskodást. Mindezeket sátáninak, rossznak, a sötétségnek tekinti.

  9./ A „kívülállók” kritikáját, elutasítását annak bizonyítékaként látja, hogy mégis igaza van a csoportnak.

  10./. „Igazi” családként, vagy közösségként jellemzi magát.

  11./ Azt akarja a csoport, hogy minden „régi” kapcsolataiddal /család, lakóközösség, barátok/ szakíts, nehogy akadályozzanak a „fejlõdésedben”.

  12./ A rajtuk kívüli világtól a következõk által is elhatárolják magukat:

  - ruházat

  - táplálkozási elõírások

  - saját „csoportbeszéd”

  - az emberek közötti kapcsolatok szabályozása

  13./ A megmenekülés egyedüli módját a szabályok szigorú követésében, vagy az „abszolút fegyelmezettség”-ben látják.

  14,/ Elõírják a szexuális viselkedés szabályait is, pl.:

  - a vezetés szervezi a kapcsolat felvételét, vagy

  - a csoportos szexet, vagy

  - az egyszerû tagok teljes önmegtartóztatását

  15./ Egész nap, egy percre sem maradsz egyedül, mivel a csoport egyik tagja mindig veled van.

  16./ A társaság teljes idejét feladatok elvégzésével tölti, pl.:

  - könyvek és újságok eladásával

  - új tagok toborzásával

  - tanfolyamok végzésével

  - meditációkkal

  17./ Amennyiben kételkedsz, nem jelentkezik az ígért siker, vagy ha nem gyógyulsz meg, te magad vagy a hibás, mert nem adtál bele mindent, merthogy nem is hiszel benne eléggé.

  18./ Lehetõség szerint azonnal/ma kell a csoport tagjává válnod!

  19./ Alig van arra lehetõség, hogy nyugodtan képet alkothass magadnak a csoportról: nem szükséges átgondolni, elmélkedni, ellenõrizni, hanem tapasztalni kell: „ugyanis ezt nem lehet elmagyarázni, gyere azonnal a központunkba és csak csináld velünk!”

 • 2007.03.25 14:30:43Alvomacko

  kovvacs: nagyon köszönöm! Asszem terjeszteni is fogom. De az enyémeknek viztos megmutatom. Egyébként megvolt a reggeli téma. :-) Vagyin inkább :-(, mert egyáltalán nem jó.  Amúgy én voltam a Puskin utcában egy önismereti teszten. Ennek már lassan 15 éve. Az utcán "fogtak" meg. Nekem tetszett, hogy ingyen teszten részt vehetek. Nem gyanítottam semmit. Megcsináltam a tesztet, az is tetszett, aztán ott ki is értékeltek. Csomó jót mondtak róla, amitől elszálltam. Mondták, hogy mehetnék tanfolyamra, de akkor sem pénzem, sem időm nem volt ilyesmire a gyerekek mellett. Mobiltelefon még nem volt, így nem zaklattak többet hál' istennek.

  Már reggel kitaláltam, ha valaha is ilyen rábeszélős szituációba keveredek, akkor egy idő után a vitatkozás helyett hangos sikításban fogok kezdeni. Majd jól megijednek tőlem és kituszkolnak az ajtón, hogy nehogy elriasszam a többi kuncsaftot. :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta