SZÜLŐSÉG

Nitroglicerin segít a koraszülötteken

2007. február 14., szerda 08:46

Jelentősen javítja a koraszülöttek egészségi állapotát, ha anyjuk a szülés megindulásakor nitroglicerint kap, derül ki egy új kanadai tanulmányból. A javulás azoknál az újszülötteknél a legjelentősebb, akik igen korán, a terhesség 24-28 hetében jönnek a világra.


Eddig nem volt olyan, vajúdást megállító gyógyszer, amely javította volna a koraszülött állapotát. Az ottawai Queen's University kutatócsoportja öt éven át tartó vizsgálatában 153 nő vett részt, akiket akkor kértek fel a részvételre, amikor megindult a szülésük. Az orvosok arra az eredményre jutottak, hogy a nitroglicerintartalmú tapasz segít megnyújtani a terhesség időtartamát, a magzat kilátásait pedig javítja, mivel kevesebb mellékhatása van, mint a vajúdás leállítására adott egyéb szereknek.

A kutatást vezető Dr. Graeme Smith szerint a kanadai egészségbiztosítónak évente közel kétmilliárd dollárjába kerül a koraszülöttek ellátása és gyógyítása. A nitroglicerines kezelés így nem csak a családokon és az idő előtt érkező gyerekeken segít, de az államnak is sokat spórolna.

A koraszülés világszerte a halálozások és fogyatékosságok vezető oka az újszülöttek  körében. Az American Journal of Obstetrics and Gynecology szülész-nőgyógyászati szaklap januári számában közölt kanadai kutatás szerint Kanadában az újszülöttek 7,5 százaléka érkezik a 37. terhességi hét előtt, 1-2 százalékuk pedig a 34. hét előtt. Ez az utóbbi csoportnak van a legnagyobb esélye azonnali vagy hosszú távú egészségügyi komplikációk kialakulására, mondta Dr. Smith.

Az 1847-ben felfedezett nitroglicerint jó ideig csak igen veszélyes robbanóanyagként ismerték: Alfred Nobel vagyonát azzal a felfedezéssel szerezte, hogy az instabil nitroglicerint kovafölddel keverve stabil robbanóanyagot: dinamitot hozott létre. A nitroglicerinnel dolgozó munkások által tapasztalt erős fejfájás vezetett ahhoz, hogy felismerték, értágító hatása miatt szívgyógyszerként is alkalmazható. Manapság számos, anginás panaszokat gyógyító szer hatóanyaga a nitroglicerin. A Durex hamarosan piacra kerülő új óvszerének hegyében is kis mennyiségű nitroglicerin található, írja a Wikipedia, mely értágító hatásával segíti az erekciót.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.14 09:35:44Leona

  Tudom, tudom, komoly dolog, jó dolog, hasznos dolog, de nekem akkor is az jutott eszembe a cím olvasása közben, hogy kirobban a gyerek a mamából, vagy mi?

  + a durex nem tudja, hogy óvszer az erekció után jön csak, nem pedig fordítva? Vagy ebben is én vagyok lemaradva?

 • 2007.02.14 10:16:40kaposztalepke

  Leona: sztem csak a megfogalmazás volt pontatlan..valószínűleg inkább az erekció fennmaradását segítheti enyhén problémás esetekben..

 • 2007.02.14 10:32:41druantia

  A terhességet megelőző bonyodalmak meg a terhesség alatti folyamatos görcsölés és haskeményedés miatt én iszonyatosan féltem, hogy a Peti nagyon korán fog megszületni. Szorítottam magunknak, hogy "csak a 24. hetet bírjuk ki együtt. Aztán a 28.-at, a 32.-iket. Amikor elértük a 36. hetet, már sikerült megnyugodnom teljesen, arra nem is számítottam, hogy 41 és fél hét lesz a dologból.

  Ha ez a nitroglicerines dolog segít másoknak, akkor nagyon jó dolog, hajrá. A szívem szakadt volna meg, ha az én babám születik olyan korán, biztos bármibe belementem volna, csak hogy neki jobb legyen.

 • 2007.02.14 10:48:34Leona

  Nekem ugyanez volt, és nyugtatót kellett (volna) szednem. Ha már nagyon komolynak tűnt, be is szedtem, csak túlzásba nem akartam vinni. A munkából akkor visszavettem, és imádkoztam, hogy ez ne ásson el engem örökre. Aztán az enyémnek se akaródzott kibújni. Még mindig ilyen. Sose tudja, mit akar, csak az ne legyen, ami most van.

 • 2007.02.14 11:03:04jidele

  én pedig csendben imádkozom tovább, és örvendezek, hogy sikeresen elértük a 31.hetet...

 • 2007.02.14 11:11:33kaposztalepke

  No, ez igaz..az első gyereknél a 20. héttől fájt a derekam nagyon...onnantól hegyekben MagneB6ot szedtem, a 26. héttől meg abbahagytam a munkát (10 óra rohangálás+ 3 óra utazás)..és végig imátkoztam, hogy ne nyíljak, stb..és tényleg a 28. héttől kezd reménykedni az ember, a 32nél már egész jó, a 36 után meg már nyugis lenne, de onnantól meg nyűgös;) No, aztán az elsőt túlhordtam, 4 nappal terminus után indítottk meg a vérnyomásom miatt..

  erre azt hittem majd másodiknál nyugodt leszek...fenét..végigizgultam a 28-ig, 32-ig, 36ig...aztán meg 10 nappal túlhordtam, már épp este 8ra indításra voltunk behívva, amikor du3kor megindult...:)

  ha lenne harmadik (most úgy gondolom, hogy nem lesz), tuti azt is végigparáznám, hogy ki ne bújjon idő előtt:)

 • 2007.02.14 11:45:25moon

  Leona, jogos, jav., koszi :)

 • 2007.02.14 12:11:56lencsilany

  Én nem idegeskedtem, de azért minden hét elteltével felsóhajtottunk, végül meg már alig vártam, hogy kibújjon a kislányom, amit meg is tett a kiírt nap másnapján.

  jidele, csak így tovább:)

 • 2007.02.14 12:17:16mulan

  Drága Jidele, sok puszi! A hasadra (of course!) :)

 • 2007.02.14 12:45:35melin

  Jidele, örvendezek én is:o))  Egyébként nekem a 2.-kal 20. héttől voltak nagyon erős összehúzódásaim... magneb6, és minden okés volt.. "szegény" méhem nagyon készült, pedig hiába.

 • 2007.02.14 14:22:30jidele

  Mulan:D De jó látni, mi van veletek?

 • 2007.02.14 20:25:28gyöngy

  Mulan! Rég nem jelentkeztél! Mekkora a Babód? Összeszoktatok már?

  Én ma töltöttem be a 36. hetet. Nem aggódtam, hisz az első kettőt túlhordtam. Most úgy érzem nem fogom, de még a hétevégén lesz kész a szobája, és apuci azt mondta a lányának, hogy ha van egy kis esze, akkor kivárja, amíg mindennel elkészülök.

  Az első babámmal nagyon sokat keményedett a hasam. Akkor még nem ajánlották a MagneB6-ot. Belülről is nyilt a méhszájam, mégis túlvittem 2 héttel. Most megint sokat keményedett a hasam, szedtem MagneB6-ot, volt amikor napi 3x2 szemet is, és mégis keményedtem naponta 5-6x. Sőt volt olyan két nap, amikor szinte folyamatosan egy kemény kis görögdinnyét cipeltem. Olvastam egy bábakönyvben, hogy ilyen esetekben bizonyos fűszereket kerüljek. /ezek a fahéj, gyömbér, szegfűszeg.../ Ráadásul imádom őket, és használom is. Viszont mióta nem eszem ilyen fűszerezésű ételeket, nem kell a MgB6 sem, akkor sem keményedik.

  Én bízom a gondviselésben, hogy ha egy Babónak meg kell születni, akkor meg is fog. Ha meg nem, akkor bármit teszünk, nem lesz jó.

  Viszont lehetnek olyan anyukák, akik bármit megtennének, hogy világra hozzák a kicsikéjüket, és azoknak jó lehet, ha van alternatíva, mint pl. a cikkben szereplő.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta