SZÜLŐSÉG

Cumi: áldás vagy átok?

2007. február 8., csütörtök 09:03

Születése után a gyerekem napokon át csak evett, kakilt és édesen aludt. Nem sejtettem, milyen jó dolgom van, a kétóránkénti etetés ellenére. Aztán egyre többet volt ébren, és egyre többet ordított, mi pedig, kezdő szülők, próbáltuk kideríteni, mi baja. Végül amikor már néhány napja vigasztalhatatlanul végigordította az estéket, beadtuk a derekunkat, és vettünk neki egy cumit (illetve rögtön kettőt). Az ordításmennyiség rögtön csökkent, mi pedig áldottuk a műanyagfröccsöntőket.


Aztán eltelt még néhány hét, és most már azért ordít, mert kiesett a cumi a szájából. A legújabb az, hogy félálomban megragadja a cumit, véletlenül kirántja a szájából, aztán persze kétségbeesetten sír. A nagymamám azt mesélte, annak idején nagynénémtől emiatt elvette a cumit, és nem is adta neki vissza, pedig három napon át kétségbeesetten ordított érte. Ennyi kellett a leszokáshoz: Nagyi szerint ha még egy órát ordít a nagynéném, akkor feladta volna, és betömte volna a szájába a cumit.

Pikler Emmi klasszikus gyermeknevelési tanácsadó művében (Mit tud már a baba? Cserépfalvi Kiadó, Budapest, 1946.) szintén ezt hozza fel a cumizás elleni érvként, hogy "fokozza a csecsemőnek a felnőttekre való ráutaltságát és az önállótlanságot". Ezenkívül problémát jelent a gyereket rászoktatni, majd leszoktatni róla, ezért azt javasolja, ne adjunk a gyereknek cumit, de ha már rászokott, ne vegyük el tőle erőszakkal, hagyjuk, hogy magától mondjon le róla. Pikler szerint az ujjszopás jobb a gyerek számára, természetesebb, mint a cumi.

Spock doktor ezzel szemben sírósság ellen a cumit ajánlja (Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása, Medicina, Budapest, 2005.). Mint írja, az a cél, hogy az első három hónapban a gyerek "minél többet használja, hogy kielégítse, és így könnyebben megváljon tőle". Kettő és négy hónapos kora között már le lehet róla szoktatni a gyereket. Spock szerint jó, ha a gyerek cumit szop, és nem az ujját, mivel a cumit legkésőbb egy-két éves korában abbahagyja. Szerinte a cumi kevésbé torzítja a fogak állását, mint az ujjszopás.

A cumi mellett még egy dolog szól: egy 2005-ös amerikai felmérés szerint használata 90 százalékkal csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.08 14:30:30druantia

  Olgi, vagy bárki, aki tudja, miért nem lehet szilikonos cumit adni "fogas" babának????? Péteremnek már kettő kint van valamennyire, és további kettő furakszik kifelé. Leállóban vagyunk a barackléről, ugyanis csak ezt volt hajlandó meginni. Vízzel higítottam neki - most már gyakorlatilag két csepp baracklé, másfél deci víz koktélt iszik, de nem szeretném a cumival sem elbaltázni a fogait. Szóval, miért????

 • 2007.02.08 14:52:41druantia

  Gondolom, valami olyasmi lehet, hogy a szilikon szervezetbe jutva veszélyes, vagy mittomén. De hát a cumisüvegen is szilikonból van a cumi, nem? Meg a cumit szopizni kell, nem megenni. :-)

 • 2007.02.08 15:13:08egyanyuka

  Nekem a picim nem cumizik, meg cumisüveget sem használunk. Most már hogy elmult 6 hónapos rögtön tudta hogy kell innia pohárból vizet. Két kis újját cumkóza egyébként egyszerre.

 • 2007.02.08 15:14:18marcangoló

  Az én srácom 6 hetes korától szopja az ujját, pedig becsszó igény szerint annyit volt a cicin, amennyit akart. :-) Egyszerűen kitalálta magának, pedig nem volt különösebben sírós, nyűgös, és még a kezét sem tudta akarattal kinyitni, úgy húzta végig a fején, hogy kinyiljon az ökle, és beficcenjen az ujja a szájába. (A legnagyobb csapás az volt, ha mellé csúszott és kezdhette elölről.) Én nem szeretem a cumit. Egyrészt, mert egyetértek Pikler Emmivel- nem olyan egyszerű a cumit sem elvenni, ha már rászokott, másrészt nem tetszenek azok a gyerekek, akiknek "lóg a cumi" a szájukból oviban is- azt meg nem érted, mit mondnak, mert tele van a szájuk. Persze lehet erre azt mondani, hogy az ügyes anyuka figyel arra, hogy csak akkor kapjon a gyerek cumit, ha nyűgös, vagy csak elalváshoz, de az ügyes gyerek meg addig fog ordítani, amíg oda nem adod neki, és a végén gyakran mégis oda jut a dolog, hogy folyton a szájában van. Abban meg Vekerdynek van igaza, hogy ahhoz, hogy egy gyerek aktívan játsszon, kell a keze, úgy meg elég nehéz ujjat szopni. Hú, és ez az éjszakai keresgélés...

  Na mindegy, én is ujjszopós voltam (5-es koromig, szégyenszemre :-D), azóta is orálisan fixált, úgy tűnik, a kölök is az lett. A kiscsaj már mindjárt két hónapos, aztán ujjszopás, cumi nincs. Igaz, ha nagyon szopogatja a kezét, kap még cicit. Mondjuk vele azért is könnyebb, mert az evést elintézi 5 perc alatt, nem komfortszopizik órákig, úgyhogy nem nagy teher odadobni még egy kis tejet neki. (Napos oldal, én adnék a másik ciciből, ha az egyik elfogyott, de szerintem amúgy 5 perc nyüszögés- nem ordítás- belefér. Nem hiszem, hogy ettől károsodik a babák lelke. Nyilván, ha az ember nem hagyja egyedül bömbölni.)

  Nekem bejön a Kismama, de én egyrészt hippi vagyok, másrészt tökéletes anya is. :-DDDD Meg pszichológus, és engem meg tudnak dumálni, hogy van a babáknak mindenféle más igénye is a testi szükségletek kielégítésén túl- és ezt számításba kell venni, ha az ember pl. bőgetéssel akarja leszoktatni az éjszakai felkelésről....De nem akarok vitát generálni, istenuccse.

 • 2007.02.08 15:18:36nona

  Napos oldal! Szerintem semmi baja nem lesz a babusnak, ha 5 percig sír. Nem azért sír mert szomorú, hanem mert álmos és álomba sírja magát. Nálunk is van kicsi sírás elalváskor,de nem is minden nap, és van hogy csak egyet felsír és már el is aludt. Egyébként a Suttogóban olvastam ezt (amit ugye szintén óvatosan olvasunk...:), meg hogy ez teljesen természetes.

 • 2007.02.08 15:19:59marcangoló

  Azért biztos vagyok benne, hogy van frissebb szakirodalom Pikler Emminél, meg Spocknál. A bölcsőhalál kockázatát pedig csökkenti pl. a háton alvás, vagy a szülővel együtt alvás is. Nem úgy, ahogy Rubintos Réka asszony előadta, hogy idézem: nem szabad a babával együtt aludni, mert akkor azt hiszi, hogy még az anyaméhben van, és nem vesz levegőt. Siralmas! Mer' olyan hülyék a gyerekek, fel sem tűnt nekik, hogy átbújtak azon a szűk csatornán, vagy hogy kivették őket a pocakból- vagy elfelejtették...
  Szokták érvként felhozni, hogy a cumizó gyerkőcök rövidebb ideig szopnak, meg a cumizavart is. De utóbbira ismerek pro és kontra tapasztaltokat én is.

 • 2007.02.08 15:21:11marcangoló

  Szerntem is természetes, hogy kell egy kis "szomorkodós" átmenet az ébrenlétből az alvásba...

 • 2007.02.08 15:22:16eszter

  Nálunk az első cumizott. Pedig jó baba volt, de nyüstölődött az elalvással, benyomtuk, elaludt, kiköpte. Teljesen jól szopott, fél éves korától KIZÁRÓLAG elalváshoz adtuk oda neki, aztán egy évesen már néha ahhoz is elfelejtette, másfél évesen kidobtuk.

  Második semmit nem szopott, csak cicit. De azt hisztérikusan, azonnal, de nyomban, cumi repült, ujját nem kereste. Őt volt a legnehezebb megnyugtatni. Bárhol mégsem lehet cicit előkapni. Úgyhogy bevásárlásnál rohanás az üvöltő gyerekkel a kocsihoz, stb.

  3. kiköpte a cumit, megtalálta az ujját. Azt akkor szopja, amikor akarja, így nem tudom, hogy mikor és hogy fogja abbahagyni.

  Biztos minden gyerek más, és megint az az aranyigazság, hogy amitől anyuka megnyugszik, és nem furdalja a lelkiismeret. Nekem nincsenek rossz tapasztalataim a cumival: szopiztak rendesen, el lehetett venni, és szép a foga is. Ujjszopósokban több kapafogút láttam már.

 • 2007.02.08 15:28:14druantia

  A bölcsőhalál témáját illetően nem vagyok szakértő, de én a kis parasztlogikámmal végiggondolva a dolgokat hason altattam a bébit. Ráadásul mellettem. Én úgy gondoltam, hogy hason kevesebb az esélye, hogy ha elkezd hányni, vagy mint az én fiam, összegyűjti a nyálát, és néha elfelejti lenyelni, akkor megfulladjon. A nyaka se volt olyan gyenge, hogy ha teljesen a pofiján feküdt volna, ne tudta volna félrefordítani az arcát. Hason ráadásul az akaratlan izommozgásoktól se ébredt fel olyan könnyen, a hasa se fájt annyit.

 • 2007.02.08 15:34:56eszter

  druantia: dettó, bár a hasonalvást a hőháztartás nehezebb karbantarthatósága miatt is vétózták, nem csak a fulladás miatt. Az én gyerekeim az első perctől gyűlöltek háton aludni.

 • 2007.02.08 15:35:26marcangoló

  Eszter, én azt mondtam, hogy én nem szeretem a cumit, nem azt, hogy aki cumit ad, az rossz. Megvannak a maga hátrányai, amik azért nem biztos, hogy érintenek mindenkit, de ezekkel én nehezen barátkoznék meg. Én inkább küzdök az ujjszopás hátrányaival. Azt meg nem tudom, hogy egy olyan babát, aki sem nem cumis, sem nem ujjszopós, hogyan lehet megnyugtatni. Majd, ha kell, kitalálom. :-)

 • 2007.02.08 15:44:53eszter

  marcangoló, tök igaz, Te is csak engem igazolsz. Amit az anya jónak lát. Ha lerágtam volna a tíz körmöm, hogy Úristen adjam , ne adjam, akkor nyilván meg is van a döntés. És vica verza.Nem éreztem egyébként elítélőnek senki szavait, csak ismét egy dologra akartam rávilágítani: 3 gyerek 3 féleképpen csinálta. Nincs szabály. Fő, hogy anya nyugodt.

 • 2007.02.08 15:50:06marcangoló

  Így van, igazolást, meg szakirodalmat mindkét oldal tud találni, amivel le lehet dorongolni a másikat, ha kell. :-))))

 • 2007.02.08 16:49:52manci

  Én az a típus vagyok, aki a csöpögős szüléstörténetektől nem meghatódik, hanem inkább ideges lesz, a Kismamát ennek ellenére kedvelem, mert kiáll általam is fontosnak tartott dolgok mellett, ill. reklámozza azokat. Mert igenis fontos szerintem, hogy ne legyen a szülésnél evidencia a gátmetszés és a beöntés, hogy a babák az anyukákkal maradhassanak a kórházban, hogy a gyerek szopizzon előtejet is, ne csak a tejbelövellésre várjanak az anyukák, hogy minél több helyen legyen pelenkázó, hogy ne hánnyanak le egy esetleg nyilvános helyen szoptató nőt stb. Ezenkívül a kislányom is szereti átlapozni, mert sok benne a baba:)

 • 2007.02.08 17:34:56a:a

  eszter: ez így igaz. Mi is kitartottunk kábé 4 hónapos koráig, azután jött több mint egy hónap, amikor max. másfél óra voltm, amit egyhuzamban éjjel aludt. Akkor feladtam. Úgy voltam vele, ha csak két órát alhatok a másfél helyett, már nyert ügyem van. Most is használja alváshoz, néha még nappal is, de az utcára nem visszük, bölcsiben nem kapja meg, a többi meg majd elkopik. A következőnél is szeretném, ha nem kellene, de egy pillanatig nem fog furdalni a lekiismeret, ha rászokik. Ennyi.
  p.eszter: jó, hogy itt vagy!

 • 2007.02.08 19:43:07olgi

  Druantia, a szilikon akármilyen puha, mégis valamivel keményebb, mint a latex. Ettől elcsámpásodhatnak a fogai... ennyi. Igaz, így a cumit/cumikat időnként cserélgetni kell, de szerintem ennyit megérnek... ha már egyszer rászoktattuk őket. :D

 • 2007.02.08 21:38:51Brumibaby

  Kiseszter, nekünk olyan csőrös poharunk volt, igaz, 4-6 éve, amelynek levettük a tetejét és az azóta normális pohár, két füllel, nagyon könnyen tudták használni.

 • 2007.02.08 22:07:41manci

  eszter: Gödöllőn lakunk és ha lesz tesó, akkor nem fogják a lányomat állami óvodába felvenni, mivel csak az anyuka munkáltatói igazolása ellenében veszik fel e gyerekeket. Így, mivel azt gondolom, hogy egy 3 éves gyereknek már szüksége van nagyobb közösségre, nekünk kell gondoskodni óvodai elhelyezésről. A Waldorf-módszer pedig, annak alapján amit tudok róla, tök szimpatikus, ha jól tudom Vekerdy is részt vesz valamilyen szinten benne. Szóval érdekel a dolog, de a honlapjukon gyakorlatilag semmilyen infó nincs, azt meg még korainak érezném, hogy már most hívogassam őket. Bár ha 2 éves a várólista....

 • 2007.02.08 22:12:08eszter

  manci, nem tudom,hogy ott 2 éves-e a várólista. Vekerdy lelkes támogatója, abszolút elismerője a pedagógiának. Amúgy 4 éves kor után elég közösségbe adni....szerinte...szerintem.

 • 2007.02.09 08:27:03p.eszter

  a:a! Már egy másik topichoz is írtam: köszi, hogy hiányoztam. :-))) álunk is vonat-villamos-autó őrület van. Hol nézegettek ilyen járgányokat? Vmi web-oldalon? Mert ha igen, megköszönnék egy ilyen linket. :-)

 • 2007.02.09 10:14:23kiseszter

  Köszi lányok a poharas ötleteket! Brendonban, Ikeában valóban nem néztem még. Gondoltam sima ügy háztartási cikkes boltokban. Na de most újult erővel, célirányosan keresek. Addig meg marad a csőrös :o)

 • 2007.02.09 13:01:10Clematis

  MIelőtt a Lányom megszületett, mi nem voltunk cumiellenesek egyáltalán, a férjemnek volt, én az ujjamat szoptam (most olyan is vagyok, mint aki ki tudná harapni a pókot a sarokból). Aztán hazahoztuk az icicpici törékeny babát és az egész környezetét más szemmel kezdtem nézni: egy nagy összefüggő baktériumhalmaznak láttam, ahol minden csupa veszély! Szóval úgy döntöttem, én nem fogok ötpercenként cumit főzni, azon meg akkor biztos felhalmozódik sok-sok rossz, és inkább szopja csak az ujját.. Aztán végül az sem kellett neki, bár időnként be-bekapta az öklét 2-3 hónapos korában.

  Nekem a 80-as kiadású Spock könyv van meg, én nagyon szeretem, tényleg olyan, mint egy plusz rokon: elolvasom, és természetesen időnként felülbírálom, tudván persze, hogy régi ráadásul a könyv. De vannak benne állandó dolgok, és én pont úgy emlékszem, hogy azt írja, ha a baba sír és még nincs 3 órája, meg lehet etetni. Szerintem nagyon kedves és időnként kifejezetten szórakoztató stílusa van. Van Ranschburg Jenőtől is könyvem, ő pl. cumiellenes.

  Az a vicc, hogy az ilyen híres nagy tanácsadók, szakértők mind férfiak, nem? Kívülről jobban látszanak a problémák, vagy miért van ez vajon?

 • 2007.02.09 13:54:17marcangoló

  Bztosan mögöttük is áll egy nő, aki megmondja, hogy hogyan is kell gyereket nevelni. :-)

  Régen a pszichológusi szakmában is férfitúlsúly volt, mint az orvosoknál. Mára ez teljesen megváltozott.

 • 2007.02.09 14:42:10eszter

  eccer hallottam Spockról, hogy otthon egy terrorista volt, a neje diktálta a könyveket, és útálták a saját gyerekei. Mindenesetre nekem a neje tanácsai, ötletei bejönnek. Tényleg van újított kiadás, ahol frissítve van a szoptatásos info, meg ilyenek. És ez is csak EGY könyv. kicsit jobban belelapoztam most a Suttogóba...na nekem az pl. egy horror. A rendszermániájával az sem éppen egy igény szerinti szoptatást elősegítő valami.

 • 2007.02.09 15:08:39saccc

  eszter, Te biztosan ismered Boebel-Glöckler: A nagy gyermek-kalauz című könyvét, nekem ez vált be.
  Most jött ki 2006-ban a bővített vagy frissített kiadás.

 • 2007.02.09 15:12:44marcangoló

  Fú, ti mi mindent olvastok! Nekem nincs egyetlen "gyerekkönyvem" sem. Időm sem lenne rá, meg nem is hiszek benne. A pszichológiatanulás során azt megértettem, hogy mindent lehet bizonyítani, meg az ellenkezőjét is. :-) Úgyhogy tanultam is jó néhány egymásnak ellentmondó elméletet a gyereknevelésről, meg a fejlődésről. Nekem már elég, amit hallok a Suttogóról, meg az Aludj jó, gyermekemről és társairól. :-)))
  Tényleg frissítik a Spockot? És az úgy megy, hogy jön egy médium, megidézi, és leírják? Vagy van egy Spock- vállalat, akik az ő szellemében írják továűbb a nagy művet? :-D

 • 2007.02.09 15:26:31saccc

  Én ezt ezt is azt is kaptam, mindegyiket a gyerekek születése kapcsán, és belelapoztam először, aztán amelyik leginkább megfogott azzal elmélyedtem. Az Aludj jól gyermekemet kíváncsiságból olvastam el, oldalbordám az én javaslatomra, majd egy marha nagy lendülettel a tűzrakóra vetette. Nem lett a tűz martaléka, kimenekítettem onnan, félretettem, csak azért is, hogy legyen egy példány abból is amivel nem értünk egyet. De ez így normális, kinek ez, kinek az...

 • 2007.02.09 15:28:12Anyatünde

  p. eszter: Apa nálunk síndöcögény-őrült, (a gőzösök kivételével minden játszik, tán még a kézihajtány is...), vannak linkek, remélem este ráérek összeszedni és begépelni!!!  marcangoló: OK, de te tanultál pszichológiát, mi jópáran nem, szóval nem árt kicsit okosodni... Túlzásba nem kell vinni szerintem se. Meg nekem sincs rá túl sok időm. Rohanok, Zsófikám mossa épp a konyhát... :-)))

 • 2007.02.09 16:07:16eszter

  saccc, nem nem ismerem, de köszi a tippet. én is szeretek összeolvasni ezt-azt, aztán ugyan olyan jólesik megállapítani, ha nem értek egyet, mint ha egyetértenék. Erősíti a saját elképzelésem mélységét. Az új ideát meg számomra hiteles emberektől veszi be a gyomrom. Ez lehet pszihológus, vagy az anyukám, az óvónő, a szomszéd barátnőm.

 • 2007.02.09 17:00:28a:a

  p. eszter: a thomas-os poszton írtam egy csomót, amiket mi szoktunk nézni.

 • 2007.02.09 17:04:05potyeszka

  a.a mizu milyen volt az ultrahang?Emlékeim szerint én könnyes szemmel meredtem magam elé.

 • 2007.02.09 17:37:26ficánka

  Most én írok a nejem álneve alatt. Ami a cumit ileti, mi a DM-ben kapható MAM-cumit vettük a lányunknak. Erről azt írják, hogy nem rongálja a fogakat. Nagyon jól nyugtatja a gyereket, de azért vannak helyzetek, amikor úgy köpi ki, mint a meggy- vagy cseresznyemagot. Nagyságrendekkel kevesebbet van most már kézben. Ha felsír, először megpróbálunk cumit adni neki és csak akkor veszzük fel, ha így nem lehet megnyugtatni, vagyis azonnal kiköpi a cumit. Én és a nővérem csecsenőkorunkban szptunk és mindkettőnknek volt fogszabályzója, mert a fogovos szerint előre haraptunk, így aztán azt gondolom, hogy az előre harapást a cumi okozza. Egyébként a cumi használatát a gyerekorvos javasolta.

 • 2007.02.09 18:01:14bonyolult

  nekünk nem volt cumink. elvből, de nem is igazán kellett. mondjuk minden relatív. :)) egy végzetes hajnalon majdnem...  2-4 hónapos kora között a keze sokat volt a szájában, de inkább ökölrágcsálás ment, mint klasszikus ujjszopás. aztán már játékokat tolt a szájába, mert jöttek a fogai 3 hónaposan, és rágnia kellett nonstop.

  még az idegesített nagyon, mikor cumizási szakirodalmi hivatkozásokat olvastam, merhogyazmilyenjóafogaknak... hogy mindig az ujjszopással riogattak, ahhoz hasonlították... az általában fel se merült, hogy az a gyerek egyébként kap-e igény szerint mellet, vagy sem.

  ugyanis általában az igény szerinti szopi mellett nincs kielégítetlen szopási késztetése (mondjuk ez egyénileg variál, tehát aki baba nonstop szeretne, az tuti megtalálja az ujját így is) egy gyereknek.

  szopási igénye viszont a gyerekek 20%-ának még 3 évesen is. ha nem cici, akkor ujj vagy cumi. ez van. a többit a lottón húzzuk, és a hozott anyagból dolgozunk, hogy a családban mindenki jól járjon (és hogy mi a "jó", azt mindenki magának értelmezi).  és egyébként igen, van olyan kutatás, hogy a fogak egészsége legelsősorban genetikusan meghatározott, a többi csak ezután hat rá... ideértve a cukros teás cumisüveget, a sok szopizás állkapocs-izomzat fejlesztő hatását, stb. ezekkel a hatásokkal meg már teli minden kismama infó-forrás, nem is ragozom tovább.

  na elmentem, már megen' megmondtam a tutit. :)))))

 • 2007.02.09 18:07:08lencsilany

  ficánka, detto:), kivéve a fogszabályzó és az ujjszopás.

 • 2007.02.09 18:12:09Tori

  Az én lányom folyton a mellemen lógott, ott is aludt. Beültem a karosszékbe (egy összecsukható kempingszék), derekamra kötöttem a szopiztató párnát, rá egy textilpelus, meg a gyerek, aztán hajrá. Előtte magam mellé készítettem kaját, ásványvizet, távirányítókat, könyvet, kézimunkát. Jó, a s*ggem a nap végére elég zsibbadt volt, de senki nem mondta, hogy az anyaság fenékig rózsalugas. :) Szóval tulajdonképp a lányomnak is volt cumija, csak épp valódi bőr. :D

 • 2007.02.09 18:35:35Tori

  Szakirodalmak: kaptam innen-onnan könyveket de sose volt rá energiám. Maradt a Kismama magazin meg a net. A babaszoba.hu-n pl megtaláltam minden infót, amit akartam, dokumentáltam a gyerek növekedését, hízását, fejlődését, oltásait. Innentől porosodhatott a polcon Spock. Egyébként ha még adnak ki új verziókat, azokhoz pár évtizede köze sincs, max a nevét adta hozzá, mert az már ismert. Ugyanis kb 10 éve halott, és előtte is visszavonultan élt.

 • 2007.02.09 18:42:13bonyolult

  Tori,

  next time már én is ilyen "felkészülten" (nasi, olvasnivaló, telefon, stb kézügybe) mennék neki az első hónapoknak, és tuti nem érteném, mi ezen olyan fárasztó?! :DDD

  (no persze, ehhez kéne egy mindenben partner nagytesó - meg egy apajelölt, khm.)

 • 2007.02.09 19:23:41saccc

  eszter, azért gondoltam, hogy ismered az említett könyvet, mert Rudolf Steiner gondalataira épül, ha lehet ilyet mondani, többször is van erre való utalás benne, de ha beleolvasol ráismersz majd.

 • 2007.02.09 19:38:15eszter

  köszi saccc, majd lecsekkolom. Erre értettem azt, hogy a név nekem már mond vmit. Persze nem jelenti azt, hogy pl Waldorf módszerben is mindenben egyetértek. Elvem az arany középút.

 • 2007.02.09 19:43:48hanna

  Tori, dettó. Leának is a cici a cumija. De egyébként is csak textil, fa cuccokat hajlandó rágni, meg az ujjamat, műanyagot nem. Néha nagyon fárasztó, meg fájdalmas volt, de többynire megnyugtató érzés, hogy akkor jó neki. Vettünk neki cumit, mert elvtelen vagyok, de nagy ívben kiköpte, egy idő után megtanulta, hogy elhallgat, ha jön a cumi, nehogy odaadjuk neki:) Ezért aztán két három alkalom után nem próbálkoztunk, minek erőltetni, ha nagyon fájt a maratoni szoptatás, jött az ujjrágás.

 • 2007.02.09 21:32:08a:a

  potyeszka: vigyorogtam, mint egy jóllakott napközis. és sajnáltam szegényt, mert szemmel láthatóan nem volt oda a témáért.

  galiba: maximálisan egyetértek Veled a Kismamát illetően. Amúgy is megőrülök az aktuális életvezetési trendeket szentírásként sulykoló női magazinoktól, és ez alól a Kismama sem kivétel - szerintem, de hangsúlyozom, hogy semmi negatívumot nem találok abban, ha valaki abból merít erőt/segítséget.

 • 2007.02.09 23:39:57laili

  a:a örülök, hogy minden rendben volt:)) Remélem te már alszol, nem is értem én mit keresek itt jóccakát!!

 • 2007.02.10 10:19:59saccc

  de jó, hogy ezt írtad eszer... Én is így vagyok vele, ezért is alakult úgy, hogy nem irattam annak idején Waldorf-oviba a lányomat, pedig sok mindennel szimpatizálok, de volt olyan ami "elrentettet". Hozzá kell tennem; volt szerencsém elvégezni a Wadorf óvónőképzőt, ez is sokat segített abban, hogy később választani tudjak.

 • 2007.02.10 10:28:37Anyatünde

  saccc, köszi a linket, ezeket kb én is tudtam, mert a legnagyobb gyereknél gondolkoztam Waldorf-ovin, Nagytétényben épp akkor volt alakulóban egy. (Mi akkor Budafokon laktunk)  3 dolog, ami elrettentett: 1. nem sikerült a XXII. ker-ben helyet találni, így szóba került, h. eleinte Érden működne a dolog, 2. a havidíj, (OK differenciált, meg minden, de induló ovinál nem tudom, mennyire van mód differenciálni...) 3. Rudolf Steiner világnézete/filozófiája

  Aztán elköltöztünk onnan, itt Újpesten tömegközlekedéssel értelmesen megtehető távolságban nem tudok Waldorf-ovit egyébként.

 • 2007.02.10 10:29:25Anyatünde

  Jajj elfelejtettem, valamelyik másik poszt-hoz írtad a linket, saccc...

 • 2007.02.10 10:39:31saccc

  Nem baj, rád találtam :)
  Igen, rengeteg minden szól mellette és legalább ugyanennyi ellene... Tapasztalataim alapján regényt írhatnék az érvekből és az ellenérvekből.
  Igazság szerint én is próbálkoztam sokad magmmal anno az óvoda szervezéssel még a XVI. kerületben, nem sikerült.

 • 2007.02.10 12:04:38lencsilany

  Anyatünde, Újpest kp.-ból indul távolsági busz a fóti gyerekvároshoz, kb. 20-25 perc az út, ott van Waldorf ovi (is).

 • 2007.02.10 15:17:02napos oldal

  Köszönöm szépen a véleményeket elalvási sírás témában!!! Szerintem sem árt egy kis nyöszögés, csak nem akartam leokoskodni a férjemet.

 • 2007.02.12 18:59:06titi

  Eddig össz. 19 hónapot küzdöttem azon, hogy egyik gyerekem se cumizzon. Szent meggyőződésből (szent ösztönből) tettem/teszem.

  Erre föl tegnap előtt kaptam egy könyvet (Winnicott: Játszás és valóság) egy pszichológus hölgytől, amelyben gyakorlatilag az áll, hogy nem fog rólam leválni a gyerek, ha örökké én elégítem ki az igényeit és így azokat nem teszi át egy köztes tárgyra.

  Na, fölidegelt...

 • 2007.02.24 18:18:00titi

  Ezúton kérek elnézést Winnicott-tól. Semmi olyat nem állított, amit fentebb állítottam róla. Egyszerűen csak első olvasásra nem fogtam fel a sorait. Én vagyok hülye, nem ő. Bocsi, Winnicott!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta