SZÜLŐSÉG

Császármetszés farfekvés miatt

2007. február 3., szombat 09:42

Olvasónk, Potyeszka császármetszéssel hozta világra kisfiát a 41. terhességi héten. A baba férfiasan kezdte életét: a műtétet követően lepisilte az orvosokat.


2006. május 17-re voltam kiírva, de az orvos befektetett a kórházba, mivel már a 41. hétben voltam, és farosan feküdt a baba. Akkor még mindig nem tudtuk biztosan, hogy fiú lesz vagy lány, mert mindig összezárt lábakkal mutatta magát az ultrahangon.

Aznap szépen elindultunk a férjemmel, kedvesen fogadtak bennünket. Aztán a szokásos papírmunka, és a vizsgálat után megkaptam a szobám. Szépen teltek a napok, vérvétel, ctg, ami ilyenkor szokásos, és el lett döntve, hogy császármetszéssel fog megszületni a babánk. Nem féltem, hiszen előre olvastam a műtétről. 18-án délben elment a nyákcsap, szóltam a nővérnek, aki elmondta, hogy ez eltarthat egy ideig, akár napokig is.

Lementem a szobatársammal gyalog a harmadik emeletről, hogy szívjunk egy kis friss levegőt, persze visza már lifttel mentünk. Szépen megettem egy fél doboz bonbont és lepihentem. Akkor elkezdődtek a fájások, óránként, félóránként, 10 percenként és az 5 percesek már éjszaka fél 1-kor jöttek. Telefonáltam a férjemnek, aki előzőleg már lebeszélte a ceglédi taxissal, hogy legyen készenlétben. Az emberke éppen Kecskeméten volt, és a hívásra őrült tempóban igyekezett a férjemért. Közben én elmentem, hogy megvizsgáljon az orvos, hát a fájások ahhoz képest semmik voltak, mikor megnézte, hogy mennyire vagyok kitágulva.Felkerültem a szokásos futószalagra, ctg, borotválás, tusolás, beöntés nem kellett, hah sóhajtottam is egyet, aztán bekötötték az infúziót, és akkor magérkezett a férjem. Nagyon megnyugtató volt a jelenléte.

Ismét jött az orvos és megint megvizsgált, mondta hogy 5órakor elkezdjük a műtétet. A nővér felrakta a katétert, és meg kellett innom valami keserű löttyöt. Vittek a műtőbe, ahol mindenki kedves volt, kérdezték is, hogy na ma mit hoz a gólya.

Beadták az epidurális érzéstelenítést, ami a második próbálkozásra sikerült, és amennyire féltem tőle, nem is volt vészes. Mivel nem volt fogadott orvosom, így nagy szerencsémre a két főorvost fogtam ki, ők voltak éppen ügyeletben.

Felrakták a vérnyomásmérőt, a másik kezemet pedig leszíjazták. Nekifogtak a műtétnek, mondták, hogy amikor kiemelik a babát, kicsit feszíteni fog. Így is lett, és 2006. 05. 19-én 5.37 perckor megszületett a kisfiunk 4200 grammal és 52 centiméterrel.

Az orvosok egyszerre kiáltottak fel, hogy mekkora vasgyúró, és milyen sok haja van. A kisfiam erre jól le is pisilte az egyikőjüket. Nagyon jó hangulat volt a műtőben, odahozták hozzám és könnyes szemmel megcsókolgattam az arcát. Aztán vitték ki a férjemnek, aki sírással küszködött éppen.

Elvégezték rajtam az utómunkálatokat és utána kitoltak a pihenőbe, ahol 5 órát együtt voltunk a férjemmel, és 10 percenként jöttek vérnyomást mérni.Igazán szerencsésnek mondhatom magam hiszen a terhességem,és szülésem is problémamentes volt.

Köszönöm hogy megoszthattam veletek az életem legcsodálatosabb élményét.

Üdvözlettel

Török Anikó

Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal szüléstörténetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.03 23:17:04gigia

  potyeszka! Nagyon szép okos tekintetű kisfiú!Gratulálok hozzá!

  És őszinte csodálattal olvastam a szüléstörténetedet, irigyellek! Az én kislányom is császárral született novemberben, terhességi toxémia miatt. Az orvosom úgy látta jónak, ha nem készít fel előre, nem tudtam, mire készül, amikor alig 36 hetesen bementem CTG-re. Hosszú órákat töltöttem a műtétre félig előkészítve, félve, kétségbeesve kettesben a párommal. Nem használt az érzéstelenítő, miután már beszúrták, döntöttek úgy, hogy elaltatnak. A babus 1840 g volt, 42 cm - és makk egészséges! A kis súlya miatt rögtön elvitték, napokig nem volt velem.

  Hát ezért irigyellek! Köszönöm, hogy elmondtad nekem, és nyilván másoknak is, hogy császárral szülni nem szörnyű, mint ahogy velem történt...

  DE: A kislányom tökéletesen fejlődik, idekint behozza a lemaradást, nincs három hónapos és több, mint 4 kiló - most nézem, pont akkora, mint a te Danid születésekor :)

 • 2007.02.04 09:03:43potyeszka

  Gigia örülök hogy szépen fejlődik a kislányod,nekem is mondták még szülés előtt hogy nem lesz ez a baba még 3kg sem.Aztán az illető orvos jött is gyönyörködni a hurkákban.A képen éppen 7hónapos,lett volna frissebb is,de azokon úgy néz ki mintha aludna.Most 10kg és 80cm.

 • 2007.02.04 09:51:27PinkPanther

  Potyeszka, gyonyoru kisfiad van!Enis csaszarral szultem, szinten farfekves miatt.Amikor kiemeltek es odatettek az arcomhoz a kis meleg fejet, sosem felejtem el, hirtelen elontott a nyugalom.Kis voros volt, csukva volt a szeme es nem sirt egyaltalan...
  A ferjemet nem engedtek be, de uvegen keresztul fenykepezhette a mutetet.A mutet nagyon gyors volt es fajdalommentes viszont az utana levo par nap... huu, errol inkabb nem irnek :)

 • 2007.02.04 10:34:33napos oldal

  Kis cuki :))

  Nekem is császár volt farfekvés és késés miatt. Egyáltalán nem voltak fájások. Hacsak az nem, amikor műtét után megpróbáltam felülni, azok jelentős fájások voltak.

  a:a - mértéket akarok tartani a porontyozásban, mert annyi minden mást is szeretnék csinálni :) p.eszter is reméljük, felbukkan!

 • 2007.02.04 10:54:15laili

  napos oldal: az indok érthető de azért ne tessék bennünket teljesen elhanyagolni:(( Kell,hogy lássuk a napos oldalt!

 • 2007.02.04 11:26:13a:a

  napos oldal: jó, jó, ezt értem, de azért néha benézhetnél :-)))

 • 2007.02.04 11:32:51jidele

  Potyeszka, micsoda hurkák...mint egy kis szumóbirkozó:)

 • 2007.02.04 11:58:06smiley

  Amikor egy másik cikk alatt olvastam a:a szösszenetét(tudjátok, a terhesség visszásságait, meg hogy a nagy cs.csök miatt nem alhatsz hason, stb. :) ), egy kicsit összeszorult a gyomrom, miszerint: Kismamának lenni tényleg ilyen borzasztó??? :S

  De ettől most meg vagyok nyugodva. Ha valaki ilyen szépen emlékszik vissza egy ilyen komoly műtétre, akkor valószínűleg megérte :)

  Köszönjük a történetet, és én is gratulálok, meg sok boldogságot, meg mindenjót, ami még hiányzik :D

 • 2007.02.04 13:46:46a:a

  smiley: nem borzasztó, az a levélke csak összefoglalja a gyermekessé válás vidám és kevésbé vidám, ámde utólag jelentősen megszépülő eseményeit. És csak ismételni tudom magam: nem az én szösszenetem, csak idézetm az Ismeretlen Szerzőtől.

 • 2007.02.04 13:50:29napos oldal

  Aranyosak vagytok, hogy hiányoltatok :)

  Jóhogy járok erre, még szép, nagyok klassz kis társaság ez :) Csak ugye a mérték... Na, de előttetek ez a probléma nyilván ismeretlen, széles társadalmi és privát életet éltek, férjetekkel jut idő erre-arra, hetente elolvastok egy könyvet (van, aki még ír is...), a lakás ragyog, meleg ebéd, vacsora (reggeli?), tornáztok (najó, az mondjuk alap), ésatöbbi :)))

 • 2007.02.04 14:03:26a:a

  napos oldal: ó, persze... minden pénteken este irodalmi szalon van a nappaliban (addig az ötödik emeleti erkényr hányjuk ki a 3 köbméter plüssbiszbaszt, vonatot, kockát meg ruhákat), a folyamatosan lehánytnak kinéző kanapét pedig kézzel csomózott perzsával takarjuk le. Én naponta !!! olvasok el minimum egy könyvet - A szégyenlős katica,

  A bánatos csiga, A szélfútta nap stb-stb, munkanapokon több tucat A4-est teleírok, a lakást csak azért szellőztetjük, hogy a gyerek immunrendszerének fejlődése érdekében néha po is legyen benne, minden este 3 fogásos meleg vacsora van, a gyerek lefektetése után minden éjjel egy óriási szexorgia, majd 3 óra alatt 8 óra alvás, mert 3-kor kelek, hogy friss kenyérrel ébreszthessem életem párját reggel, és amíg sül a kenyér, egy-egy Bíró Ica-Cindy Crawford-Réka dvd-t is lenyomok, csak úgy csuklóból...

  Ez vagyok én, lehet könyörögni a receptért :-)))))

 • 2007.02.04 14:04:01a:a

  mármint por

 • 2007.02.04 14:14:13katampusz

  potyeszka ne haragudj de olyan összepuszilgatni való kerek pofija van...  csak mostanában lettem ilyen öregasszonyos összenyálazós gügyögős sejpegős édibédizős, tudom hogy rémes, de eccerűen nem tehetek róla.....  ráfogom a hormonokra, de van egy sejtésem hogy nem fog elmúlni.

 • 2007.02.04 14:15:57katampusz

  egyébként marhára nem fontos, de nekünk ugyanilyen huzatú a franciaágyunk, nagyon jó mert nem feltűnőek rajta a pisi és kaki foltok :)))

 • 2007.02.04 14:19:44napos oldal

  a:a, ne, ne, ne, segítség, sírva rohanok ki a világból...

  Ésakkorén mér vagyok ilyen lúzer???

  Ha jól emlékszem, neked öt vagy hat gyereked van (mind Peti), és hármasikrekkel vagy terhes, nem? Hát most mit csinálj, ha egyszer te ilyen vagy, nem tehetsz róla.  Hú, erre ennem kell.

 • 2007.02.04 14:35:09a:a

  napos oldal: ez így van, nekem genetikailag ilyan baromi jó :-))))
  Jó étvágyat!

 • 2007.02.04 14:42:28jidele

  a:a ne haragudj, hogy pontosítok, de kifelejtetted a heti színházba járást, a raftingot és a hobbi szintű márványszobor faragást-önmegvalósítás céljából;)

 • 2007.02.04 16:17:17Tori

  Annyira hülyék vagytok, hogy imádlak Titeket. :)))

 • 2007.02.04 17:00:13Brumibaby

  a:a, kinyúlok nektek:))))

 • 2007.02.04 20:02:58a:a

  jidele: azt már csak azért nem írtam, mert nem akarom, hogy a plebs haragja a fejemre zúduljon - az irígység rossz tanácsadó! Mellesleg a márványszobor-faragást nem hobbiszinten űzöm, a Vatikáni Múzeumból a jövő héten hajítják ki a Michelangelo szobrokat, hogy az enyéimnek helyet szorítsanak...

  Nos, mentem, a hat gyerek mind megetetve, békésen szunnyad a patyolat ágyban, a vacsi - tudjátok, hideg-meleg előétel, leves, sült, hal, köretek és kétféle desszert - után már el is törölgettem, rögtön azután, hogy körömkefével mostam fel a lakást, most fürcsi, aztán irány az ágy - a többit a fantáziátokra bízom, majd még elalvás előtt átfutom a Háború és békét, csak az izgalom kedvéért...

  (ja, most vettem észre, hogy a tegnap köpült vaj kevés lesz a reggeli friss rozsos zsemléhez, akkor most kimegyek a konyhába, megfejem a Riska nevű tejeszacskót, és amíg bal kézzel a H. és b-t lapozom, jobb kézzel még prímán tudok köpülni!)

  És a nyócker vérgáz panelben is csak azér' lakunk, hogy egyrészt a büdös kölök ne higgye azt, hogy minden fenékig tejfel - ld. nevelési célzat, másrészt mi se szakadjunk el az eccerű nép eccerű gyermekeitől...

 • 2007.02.04 20:33:10laili

  Hát akkor most mondja azt valaki, hogy a kisgyermekes anyák élete nem móka és kacagás:)A miénk bizisten az!

 • 2007.02.04 21:02:33kiseszter

  Jaj de jól estek a fenti kommentek! Nehéz napom volt, vasárnapi ebéd anyósnál, taknyos gyerekkel, kialvatlan férjjel...  Így legalább vigyorogva fogok az esti rutinnak :o)))

 • 2007.02.04 21:06:49napos oldal

  a:a, igazán empatikus tőled, hogy gondolsz ránk, eccerű nép eccerű gyermekeire, akik 8 óra alatt alszanak hármat, és a szexorgiából csak a nyögés és a ringatózás az osztályrészük. De ettől függetlenül együtt örülök veled, nyilván a többiek is, hogy finom zsemlét esztek! Megyek is már, mert sajnos _én_ nem érek rá itt fecserészni. Jóéccakát, szép álmokat, ill. kinek mit.

 • 2007.02.04 21:08:54a:a

  napos oldal: ugye, ugye, mekkora lelkem van...

  Jó éjt, legyen meg az a nyolc óra igazán nyolc óra!!!

 • 2007.02.05 08:41:00potyeszka

  Katampusz dehogy haragszom,hiszen mint minden anyát engem is büszkeséggel tölt el ha dicsérik a gyermekét.olyan jó lenne látni mindenkinek a gyerekét,kár hogy nem lehet képet csatolni a kommenthez.Ahuzatot én is szeretem mert könnyen lehet tisztitani,kakkantás még nem volt rajta,de pisit már kapott.Tényleg nem tudjátok csak a liberottynak és a pampersnek van felhúzható pelusa?Katasztrofális a pelenkázás nálunk,gondolom másnál is.
  Jidel mi kis Bud Spenserhez hasonlitottuk Danit mikor megszületett.

 • 2007.02.05 08:50:37napos oldal

  Ja, az első képen hogy sasol kifelé, arcán a "vigyááázz, mert ütök ám, de hirtelen" kifejezéssel :DDD

 • 2007.02.05 08:52:32a:a

  potyeszka: szerintem van a Babylove-nak is.

 • 2007.02.05 08:59:16potyeszka

  Köszi amúgy hogy vagytok?Nálunk 5-ről 3-ra csökkent az alvásidő,szerintem bármelyik zombi filmben főszerepet kapnék,én szivesen beneveznék egy fejcserés támadásra.

 • 2007.02.05 09:05:27Kékfelhő

  Jó reggelt.  Bejelentést teszek: tegnap elhatároztuk drágámmal, hogy valamikor a jövőben beinvesztálunk még egy bébibe, ezúttal egy közösbe. Erre közölte, hogy Jónás lesz a neve. Én meg lehülyéztem. Szóval valamikor majd, egyszer, ha Isten is úgy akarja, mégiscsak bővülünk. :))  Mindezt köszönhetjük annak, hogy tegnap egy édes kis szőkeloknis-vigyorgó-visitozó kékszemű kiskrapek végleg levett a lábamról.

  Köszönet anyukájának, aki remélem már jobban van, és remélem, tegnap tudott kicsit lazítani.

 • 2007.02.05 09:13:49potyeszka

  Kékfelhő gratulálok az elhatározáshoz,amúgy mi a vezetékneve a párodnak?Mert azért az is fontos hogy passzoljanak egymáshoz.Nekünk márvannak ilyen röviditések hogy Vajdani,Vajdádán,a macskajajból.

 • 2007.02.05 09:17:42a:a

  potyeszka: köszi, megvagyunk (gyorsan lekopogom). Az elmúlt 3 napban elképesztően megnőttem, igaz, nem is vigyáztam a hétvégén - reneszánsz lakoma, meg marcipánmúzeum stb. -, úgyhogy előre félek a dokimtól és a mérlegtől. Igyekszem visszavenni... Az éjszakánk elég oké volt, csak egyszer keltünk, elmegy. Most dolgozom - helyesebben bent vagyok a munkahelyemen -, valahogy igyekszem túlélni a napot.

  napos oldal: megvolt a nyolc óra?

  Kékfelhő: gratulálok! Az elhatározás nagy lépés a baba felé. Mindent bele!

 • 2007.02.05 09:27:31potyeszka

  Ó csak nem a Sir Lancelotban voltatok?Nagyon irigylésre méltóan telt a hévégén.de én sem panaszkodhatok.Tényleg,P.Eszter.Tulipirostulipánt.Csiperke.Mulan mi lehet velük?Remélem nem betegek.

 • 2007.02.05 09:33:56a:a

  potyeszka: nem, Visegrád, az étterem nevét nem t'om... Végülis jó 7vége volt, főleg ahhoz képest, ahogy indult - apát nem gofjuk látni, egyedül leszünk stb. - igaz, szombaton végig dolgozott, és nem tudott velem eljönni a kirándulásra, de mert jó ember, örül, hogy én menni tudtam.

  p. eszter valóban teljesen eltűnt, én is remélem, hogy se vele, se Petivel nincs semmi baj, csak pl. Balin lógatja a lábát a tengerbe, isteni koktélokat nyakal a lemenő nap mellett, és eszébe sem jutunk :-)))

 • 2007.02.05 09:40:10potyeszka

  Visegrád hihetetlenül jó hely,pár éve mi is voltunk,nekem a bobozás nagyon bejött.Persze kismamaként más dolgok érdeklik az embert.

 • 2007.02.05 09:40:49Kékfelhő

  bobozni már mióta akarunk ott... csak valahogy nyáron mindig elfelejtődik

 • 2007.02.05 09:44:48potyeszka

  Ne hagyjátok ki ha ott vagytok!Olyan szabagságérzetem azóta sem volt.Arról nem beszélve hogy végig sikitoztam ,nem a félelem miatt.Mikor visszaértünk,a jegykiadók úgy mosolyogtak.

 • 2007.02.05 09:45:57a:a

  Pár éve kipróbáltuk ott a bobot. A férjemről tudni kell, hogy akkora tériszonya van, hogy a létra tetejére is csak biztosítókötéllel mer felmenni, így én ültem elöl, ő mögöttem - fordítva ki sem bírta volna... De jó volt, én élveztem.

 • 2007.02.05 17:31:59napos oldal

  a:a, szerencsére a mi ügyfelünk jól alszik, így csak magunkat hibáztathatjuk (meg a spontaneitást...), ha nem alszunk eleget. Tegnap nem volt gáz :)

 • 2007.02.05 20:19:29a:a

  off: kivagyok. A konyhaszekrényből az előbb irtottam ki egy kukactenyészetet, ami a bio grahamlisztben fejlődött ki, és a légmentesen záródó dobozból szétmászott a többi, szintén légmentesen záródó - ha-ha-ha!!! - lisztesdobozba. Liszteknek annyi. Gyerekem 3 napot járt a bölcsibe, már hőemelkedése van. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!

  On.

 • 2007.02.05 20:38:33laili

  Én múltkor a teákat dobtam ki egy rohadt kávézóból hazahurcolt kiszacsi cukor miatt, abban volt a tenyészet.Piszkosul undorító és kiakasztó dolog együttérzek:( és jobbulást!  Kékfelhő:gratula-gratula, annyi itt a pocakos mama, hogy nem is lehet egynél megállni megjön az ember kedve persze nemcsak ettől

 • 2007.02.05 20:40:16a:a

  laili: kösz, talán nem viselt volna meg ennyire, ha egy hónapja kábé nem csináltam volna végig ugyanezt, gyógyteában voltak akkor, UNDORÍTÓ volt!!!!

 • 2007.02.05 20:44:45olgi

  Kékfelhő, örülök az elhatározásodnak!!!
  Potyeszka, elképzelhető, hogy P.Eszter, Mulan, Tulipirostulipánt, Csiperke egyszerűen nem érnek rá. Néha vagyok így én is napokig... ilyenek gyerekek, család meg egyebek... :D
  a:a kitartás!!! :/

 • 2007.02.05 20:51:33a:a

  olgi: kösz, lassan lenyugodtam, igazából a gyerekem hőemelkedése sokkal jobban zavar, de komolyan dühítő, hogy havonta hajigálhatom ki a nem is olcsó bioliszteket, mert valamiben mindig vannak ilyen dögök. Új dobozokat/üvegeket kell vennem.

 • 2007.02.05 21:13:11jidele

  sima lisztnél beválik, hogy átszitálod, és hűtőben tartod. Tudom, hogy iszonyú sok helyet foglal, de legalább nem kell kidobálni

 • 2007.02.05 21:28:00Conodonta

  Van egy virág, valami érdekes muskátli féle, a szaga olyan mint a muskotályzsályáé, na az elűz mindenféle lisztmolyt. Először persze a látható férgeket kell elzavarni aztán már nem is jönnek vissza.

  Nagyikám tyúkjai előre köszönnek, ha megjelennek, ők szokták megkapni az elmolyosodott ezt meg azt a szekrényből. Nagyi meg mindig elmondja, hogy milyen az igazi háziasszony.

  Több ponton nem egyezünk :)

 • 2007.02.05 22:16:37napos oldal

  nálunk is minden a hűtőben van a molyok miatt. undorító.

 • 2007.02.05 22:23:12a:a

  jidele, napos oldal: köszi a tippet, a sima liszt még rendben is lenne, tök furcsa, hogy abba pl. nem ment bele sem most, sem múltkor. De a grahamlisztbe, teljes kiőrlésűbe, barna sütőlisztbe igen. Szóval nem

  t'om, mindet nem tudom a hűtőbe rakni.

 • 2007.02.05 22:30:36katampusz

  haha. eccer nálam még a cukorban és sóban is moly volt. a dió volt a kiinduló pont, és a létező összes dologba beleköltöztek, a papírtálcákba, szalvétákba, midenbe. sírva takarítottam akkor konyhát. brrrr

  ja igen. a molynak _nem_ létezik teljesen lezárt üveg.  visegrád és bobozás: pár éve kipróbáltuk, két kört mentünk párommal. nagyon tetszett, imádtam de ugyanakkor állatira paráztam is tőle. első körben a pálya tetjétől ordítottam hogy fék, fék, fék, fééééééééééééééééék  állítólag mögöttünk komoly sor keletkezett, párom közölte hogy soha többé velem fel nem ül a bobra, mert ekkorát ő még életében nem égett. de nekem nagyon tetszett a dolog, és addig könyörögtem neki, és ígérgettem hogy lakat lesz a számon, hogy mentünk még egyszer. félpályáig bírtam, annyira kapaszkodtam életem értelmébe, hogy lila lett a helye, és félpályától teli torokból ordítottam, hogy féééééééék, fééééékezz máááááár.....  hát inkább minigolfoztunk utána. az is ott van mellette és nagyon klassz, idén nyáron is voltunk, már csak minigolfozni.... • 2007.02.05 23:00:24a:a

  A diót holnap bevágom a fagyasztóba...

  Kékfelhő: nagyon off, de a kakaóscsiga NAGGGYON FINOM!!! Most lett kész, illetve most hűlt ki, a férjem tesztelte, én egy falat erejéig, egyöntetű a siker!

 • 2007.02.06 09:20:53Kékfelhő

  a:a - örülök, hogy sikerült és ízlett. Mondtam, hogy nagyon egyszerű elkészíteni :)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta