SZÜLŐSÉG

Méhátültetést tervez egy amerikai orvos

2007. január 15., hétfő 17:19

Néhány éve Szaúd-Arábiában már végeztek technikailag sikeresnek minősített méhátültetést, írja az Index. Giuseppe Del Priore New York-i orvos még idén szeretné elvégezni a nyugati félteke első méhátültetését, esélyt adva ezzel azoknak a nőknek, akiknek méhe betegség vagy baleset miatt nem alkalmas arra, hogy kihordják magzatukat. A terv nagy vitát kavart.


A transzplantációs műtét után a páciensnek kilökődést gátló gyógyszert kell szednie, majd ha az orvos megbizonyosodott arról, hogy az új méh biztonságos a magzat számára, megtörténik az in vitro megtermékenyített embrió beültetése. A szülés császármetszéssel történik, amelynek végén a méhet eltávolítják.

A műtét ellenzői azzal érvelnek, hogy az eljárást nem tesztelték megfelelően állatokon, valamint elképzelhető, hogy a magzat kihordásával járó előnyök nem arányosak azzal a veszéllyel, amellyel a méhátültetésen átesett anyának és magzatnak szembe kell néznie.

Del Priore szerint azok a nők is megérdemlik a lehetőséget, hogy életet adjanak, akik méhük rendellenessége, rákos daganata vagy korábbi szüléseknél bekövetkezett komplikációk miatt nem eshetnek teherbe. Más szakmabeliek is támogatják a műtétet, feltéve, ha az orvos a lehetőségekhez képest biztos abban, hogy sikerül a műtét és a betegek tisztában vannak a kockázatokkal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.15 17:32:35potyeszka

  Ezt nevezem én merész vállalkozásnak!

 • 2007.01.15 22:23:11Leona

  Na és ki adja oda a méhét? Mer én ugyan semmi pénzért nem adnám...

 • 2007.01.15 22:40:15druantia

  Szerintem már nem él... Halálom után az enyémet is megkaphatja valaki, ha kell :-).

 • 2007.01.15 22:41:53druantia

  Na jó, komolyra fordítva a szót, szerintem jó ötlet, csak előbb tényleg állatokon kellene tesztelni (bocs, állatvédők), mert nem valami vicces, ha babák halnak meg tizen-huszon-akárhány hetesen. Nagyon durva lenne, az anyukának is.

 • 2007.01.15 22:55:09manci

  És innen csak egy lépés, hogy a férfiak is kihordhassák a babákat...

 • 2007.01.15 23:21:02druantia

  Felőlem... Csak az ő esetükben ragaszkodnék a "természetes" szüléshez :-).

 • 2007.01.16 08:05:30jidele

  de miért kell a végén kiszedni a méhet?

 • 2007.01.17 22:04:07thais

  Nyitott kapukat döngetünk. Én már olvastam arról, hogy férfi hordott ki gyereket és megszülte.Úgy emlékszem, Amerikában. Nem ültettek be neki méhet, hanem valahol a hasüregben volt a baba. Persze, mesterséges megtermékenyítéssel és császárral a végén. Lehet, hogy kamu volt, nem tudom, de írtak és beszéltek róla. Eléggé kiakadtam rajta, mikor szegény babát elképzeltem a védtelen hasüregben. A köldökzsinórt nem tudom, hogyan oldották meg. Elvetemült ötletnek tartom. Arról nemm is beszélve, hogy a kisbabának később komoly személyiségzavarai lehetnek, ha megtudja, milyen kísérleti nyúl volt ő.
  A méhet, gondolom, fiatal, baleset miatt agyhalálos nők esetében használhatják fel, úgy mint a vesét maximum, stb. Kicsit korainak tartom még, remélhetőleg állatokon megfelelően kipróbálják. Akkor sem jelenetkeznék kísérleti alanynak.

 • 2007.01.18 00:15:19Hicudzsi

  Thais!

  Ha jól emlékszem az általad említett férfi-hordott ki gyereket egy városi legenda.  Külföldi oldalakon olvasgattam a témáról és ott pl. idősebb nőrokon méhének felhasználásásról esett szó.

  A hormonokat ugyanis nem a méh maga termeli, így azt ha a klimax után eltávolíthatják és beültethetik egy fiatalabb szervezetbe, ott működőképes lenne. • 2007.01.18 08:58:15Nyuli

  Illetve egy film is, a Junior :)

 • 2007.01.18 12:11:37Hicudzsi

  Nyuli! Igen a Schwarzeneggeres film :)

  Megnéztem egy urbanlegends oldalon és ott is fentvan, hogy ez egy hatalmas humbug :)

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta