SZÜLŐSÉG

Méhátültetést tervez egy amerikai orvos

2007. január 15., hétfő 17:19

Néhány éve Szaúd-Arábiában már végeztek technikailag sikeresnek minősített méhátültetést, írja az Index. Giuseppe Del Priore New York-i orvos még idén szeretné elvégezni a nyugati félteke első méhátültetését, esélyt adva ezzel azoknak a nőknek, akiknek méhe betegség vagy baleset miatt nem alkalmas arra, hogy kihordják magzatukat. A terv nagy vitát kavart.


A transzplantációs műtét után a páciensnek kilökődést gátló gyógyszert kell szednie, majd ha az orvos megbizonyosodott arról, hogy az új méh biztonságos a magzat számára, megtörténik az in vitro megtermékenyített embrió beültetése. A szülés császármetszéssel történik, amelynek végén a méhet eltávolítják.

A műtét ellenzői azzal érvelnek, hogy az eljárást nem tesztelték megfelelően állatokon, valamint elképzelhető, hogy a magzat kihordásával járó előnyök nem arányosak azzal a veszéllyel, amellyel a méhátültetésen átesett anyának és magzatnak szembe kell néznie.

Del Priore szerint azok a nők is megérdemlik a lehetőséget, hogy életet adjanak, akik méhük rendellenessége, rákos daganata vagy korábbi szüléseknél bekövetkezett komplikációk miatt nem eshetnek teherbe. Más szakmabeliek is támogatják a műtétet, feltéve, ha az orvos a lehetőségekhez képest biztos abban, hogy sikerül a műtét és a betegek tisztában vannak a kockázatokkal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.15 17:32:35potyeszka

  Ezt nevezem én merész vállalkozásnak!

 • 2007.01.15 22:23:11Leona

  Na és ki adja oda a méhét? Mer én ugyan semmi pénzért nem adnám...

 • 2007.01.15 22:40:15druantia

  Szerintem már nem él... Halálom után az enyémet is megkaphatja valaki, ha kell :-).

 • 2007.01.15 22:41:53druantia

  Na jó, komolyra fordítva a szót, szerintem jó ötlet, csak előbb tényleg állatokon kellene tesztelni (bocs, állatvédők), mert nem valami vicces, ha babák halnak meg tizen-huszon-akárhány hetesen. Nagyon durva lenne, az anyukának is.

 • 2007.01.15 22:55:09manci

  És innen csak egy lépés, hogy a férfiak is kihordhassák a babákat...

 • 2007.01.15 23:21:02druantia

  Felőlem... Csak az ő esetükben ragaszkodnék a "természetes" szüléshez :-).

 • 2007.01.16 08:05:30jidele

  de miért kell a végén kiszedni a méhet?

 • 2007.01.17 22:04:07thais

  Nyitott kapukat döngetünk. Én már olvastam arról, hogy férfi hordott ki gyereket és megszülte.Úgy emlékszem, Amerikában. Nem ültettek be neki méhet, hanem valahol a hasüregben volt a baba. Persze, mesterséges megtermékenyítéssel és császárral a végén. Lehet, hogy kamu volt, nem tudom, de írtak és beszéltek róla. Eléggé kiakadtam rajta, mikor szegény babát elképzeltem a védtelen hasüregben. A köldökzsinórt nem tudom, hogyan oldották meg. Elvetemült ötletnek tartom. Arról nemm is beszélve, hogy a kisbabának később komoly személyiségzavarai lehetnek, ha megtudja, milyen kísérleti nyúl volt ő.
  A méhet, gondolom, fiatal, baleset miatt agyhalálos nők esetében használhatják fel, úgy mint a vesét maximum, stb. Kicsit korainak tartom még, remélhetőleg állatokon megfelelően kipróbálják. Akkor sem jelenetkeznék kísérleti alanynak.

 • 2007.01.18 00:15:19Hicudzsi

  Thais!

  Ha jól emlékszem az általad említett férfi-hordott ki gyereket egy városi legenda.  Külföldi oldalakon olvasgattam a témáról és ott pl. idősebb nőrokon méhének felhasználásásról esett szó.

  A hormonokat ugyanis nem a méh maga termeli, így azt ha a klimax után eltávolíthatják és beültethetik egy fiatalabb szervezetbe, ott működőképes lenne. • 2007.01.18 08:58:15Nyuli

  Illetve egy film is, a Junior :)

 • 2007.01.18 12:11:37Hicudzsi

  Nyuli! Igen a Schwarzeneggeres film :)

  Megnéztem egy urbanlegends oldalon és ott is fentvan, hogy ez egy hatalmas humbug :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta