SZÜLŐSÉG

Ikreket szült a világ legidősebb kismamája

2007. január 2., kedd 08:54

A 67 éves spanyol nő egy barcelonai kórházban ikerpárnak adott életet, így ő lett a világ legidősebb kismamája. A hölgy egy Egyesült Államokban kapott meddőségi kezelés után esett teherbe.


Az ikrek vasárnap hajnalban császármetszéssel születtek a veszélyeztetett szülésekre szakosodott Sant Pau kórházban. A kórház szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy az anyuka és a babák jól vannak.

A nő, akinek egyébként ez volt az első szülése, egy évvel idősebb az eddigi rekorder román Adriana Iliescunál, aki 2005. januárban 66 évesen adott életet kislányának, így megszerezte a világ legidősebb szülő nője címet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.02 12:09:47napos oldal

  Tessen már mondani, ki neveli fel őket, ha el tetszik halálozni az anyukának? Miért nem tetszett a néninek inkább kiskutyát venni?

 • 2007.01.02 12:52:05Brumibaby

  Napos oldal, nekem is ilyeneket mondtak, amikor a mienink megszülettek. (negyvenen innen, de nem sokkal). Aztán találkoztam ismerős kismamákkal: 42..44... és nekik is ilyeneket mondtak. Na de ki mondja meg, hol a határ? És aki 22 és holnap elgázolja a villamos? nem tudom, én meddig vállalkoztam volna rá, és sokszor eszembe jut, hogy talán nem túl jó nekik az "öreg" szülőkkel, meg hogy mi nem leszünk velük olyan sokáig, és nem leszünk nagyon aktív nagyszülők se. A környezetemben élő 67 évesekről én is nehezen tudom elképzelni... Viszont egy csomó fiatal is van körülöttem, akit elképzelhetetlenül poscék szülőnek tartok.

 • 2007.01.02 13:42:54thais

  Mindig ezzel az életkorral rukkolunk elő. Igenis 40 fölött szült anyák vidáman fel tudják még nevelni gyerekeiket. A 67 évet már túlzásnak tartom, akkor kicsi az esélye, hogy megéri az érettségit az anyuka. Nem kizárt, de nehezen elképzelhető. Akkor tartom normálisnak a helyzetet, ha valamelyik igen közeli hozzátartozó (pl. testvér) átveszi az anyuka szerepét. Régebben is ez volt a gyakorlat, lehet, hogy ma már nem nagyon működik. Igenis 40 fölött simán lehet még szülni, s nem lesz feltétlen idős világnézete a mamának. A 67 évet már csak valamiféle szerencsétlen kísérletnek tartom, bebizonyítani, hogy a tudomány erre is képes. Annál is inkább, mert a peteérés már biztos nem volt a hölgynél régen aktuális.

 • 2007.01.02 13:58:46ananasz

  Haat azert szerintem a kozel 40 es kozel 70kozott oriasi a kulonbseg de nem akarok en senkit megbantani/serteni. Az viszont keseru teny, hogy az ido elorehaladtaval egyenes aranyban no annnak a valszinusege, hogy feldobjuk a tusarkut. Es ez meg mindig joval sanszosabb minthogy elcsap a 4-6os villany nem?

 • 2007.01.02 14:21:29druantia

  Mondjuk, előfordulhat, hogy a babának van egy harminc-negyven éves apukája, aki majd felneveli, de ha a hölgy egyedül vállalta a gyereket, én is felelőtlenségnek tartom. Főleg úgy, hogy nem természetes úton keletkezett a baba (én pl. nem lennék képes egy abortuszra, hacsak nem elkerülhetetlen). A majdnem hetven éves anyukát azért megnézném, ahogy kúszik-mászik a gyereke után. De legalább talán kiélte magát, és sok tizenéves anyukával ellentétben talán nem sajnálná, hogy kimaradt a nagy bulizásokból :-). Gondolom, most, hogy hír lettek, pénzzel talán el lesznek látva, de azért a gyerek lelkivilágára is gondolnia kellett volna a kedves mamának.

 • 2007.01.02 16:07:44napos oldal

  Hát én sem vagyok mai gyerek, és 40-en túl nem tartom gáznak a szülést, de azért 67 egy kissé odébb van már a 49-től is, ezt mindenki érzi. Ja, néni kiélte már magát, az valószínű :)

 • 2007.01.02 16:42:53manci

  Nem tudom, mi bajotok van! Ha lánya született és követi az anyja példáját, akkor a néni 134 éves korára már akár nagymama is lehet!

 • 2007.01.02 18:15:25mamaja

  Én elmúltam negyven amikor egyáltalán a gyermekvállalás szóba jöhetett.
  Az első terhességem spontán vetélés lett. A kórházban az osztályvezető főorvos, csak annyit szólt a dologhoz, hogy "megérdemli".
  Sajnos akkor nem voltam jó kedvemben, így amit ő érdemelt volna nem tudtam neki elmondani.
  Amikor végre anya lettem, cseppet sem éreztem magam öregnek ehhez a foglalkozáshoz.
  67 évesen azért már nem vállalnám. Normál esetben ilyenkor már nagymamának illik lenni.

 • 2007.01.02 23:40:14gyöngy

  Én most úgy gondolom, hogy nem szülnék 67 évesen. De nem voltam még 67 éves gyermektelen nő, így ne ítélkezzek. Meg nem tudjuk, hogy hány éves a partner, ha van. Én kb. 2 hónap múlva világra hozom 39 évesen a Babót. A párom viszont 32. A lányom, aki már alig várja hogy kistesója legyen, 16 éves, a fiam 14. Nagyon szeretném, de ha én nem is tudnám, valaki majd csak felneveli a családból.

 • 2007.01.03 12:55:11mulan

  Gyöngy, ne viccelj, persze, hogy tudod! A 39 év az semmi. Tök fiatal vagy vele!

  Thais, te se tréfálkozzál, a 45 is 40 fölött van, meg a 67 is. 45 évesen még lehet valakisokkal fiatalosabb, mint más 30 évesen, speciel ismerek ilyen nőket. Azt viszont kizártnak tartom, hogy valaki 67 évesen kellően fiatalos legyen. A 67 az 27 évvel több a 40-nél. 40-ből 27 az 13. Annyi a különbség egy 40 éves és egy 67 éves között, mint egy 13 és egy 40 éves között. (13 évesen sok lánynak még a mensese sem jött meg, szóval a különbség elég nagy szerintem.)

  Szóval én az orvosok helyében azután, hogy valaki már nem menstruál többé, nem engedném a mesterséges megtermékenyítést. Sajnálom a gyermektelen klimaxos nőket, akiknek ekkor jut eszükbe, hogy kellett volna gyerek, de még jobban sajnálom a szegény kis ártatlant, akinek ilyen anya jutna. Ha valaki természetes úton teherbe tud esni idősebb korban, az oké, hiszen ez azt mutatja, hogy a szervezet készen áll, alkalmas a terhességre. Szóval mi lesz, ha a gyerek 3 éves lesz, az anyja 70, és szépen meghal az anyuka? Még ha fölnevelik is a gyereket a családban, az mégsem lesz ugyanaz! A gyereknek anya kell. A gyerek nem játékszer! A természet pedig nem poénból jelez.

 • 2007.01.03 13:56:58druantia

  Mulan, teljesen egyetértek veled, annyit azért még hozzátennék, hogy (ahogy már céloztam rá), egy 67 éves nő - kevés kivételtől eltekintve - fizikailag is nehezebben bírja a terhelést, pedig egy szülés nem sétagalopp, a továbbiakról nem is beszélve. A másik pedig az, hogy valaki, aki 67 éven keresztül megszokta gyerek-nélküliséget, szerintem nagyon nehezen áll át (persze, lehet, hogy nevelt gyerekei vannak - akkor sztornó ez a megjegyzés), de akkor is nagyon megterhelő lehet lelkileg is. Ráadásul két gyerek egyszerre. Merész húzás.

 • 2007.01.03 14:08:19mulan

  Druantia, én nem is tudom, hogy bírnám ikrekkel, pedig messze vagyok, hálisten, a 67-től. Iszonyú sok energia kellhet hozzájuk! Persze lehet, hogy a néninek van egy sereg szobalánya, szoptatósdajkája, mert gondolom, hogy nem a szegénynegyedből jöhetett, ha "ki tudta fizetni" az ikreket.

 • 2007.01.03 15:03:17thais

  Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, de 67 évesen én sem tartom szerencsésnek. A családtag felneveli arra vonatkozott, hogy egy kissé idősebb anya esetében mondjuk a testvér átvállalja a szerepet, ha már ő is felnőttkorú. Egy ismerősömnek szült az anyukája közelebb az ötvenhez, és 14 éves volt a kisgyerek mikor az édesanyja meghalt. Volt 6 testvére, közülük sokan már 25-30 között, ők vették át a kiskamasz nevelését. Így nem problémás a dolog, igaz, az édesanyja nélkül nehéz lehetett a gyereknek. Ez más fiatalabb anyuka esetében is problémás, ha a gyerek már 18 éves. A peteérés megszünte után nem lenne szabad kísérletezni a kliensen, ez is csak azt bizonyítja, hogy vannak gátlástalan tudósok. Biztosan valaki felneveli valaki ezeket a gyerekeket is az anyuci hagyatékából, nem hal éhen valószínűleg egyik sem. Nem hiszem, hogy ő fog a gyerekek után pelenkát mosni.
  Egy idősebb takarítónéni nálunk 55 évesen szült hármas ikreket. A terhesség helyett a klimaxra gyanakodott, s későn fordult orvoshoz. Megszülte a 3 kisgyereket, s mai napig is boldogan és. Igaz, nem 67 éves, és a gyerekek is természetes módon fogantak. Az ő esetében nem küldtem volna abortuszra őt, ha orvos lennék.

 • 2007.01.03 17:21:19mulan

  Thais: nem, nem csak a hsz-od elej volt félreérthető nekem.

  "Az ő esetében nem küldtem volna abortuszra őt, ha orvos lennék." A másik esetben sem, mert ott meg nem össze spontán. ;)

 • 2007.01.03 17:50:02láncos kutya

  Meglehetős felelőtlenség. Mert az mindegy, h van-e, aki átveszi az anyaszerepet, ha a mami végzetesen lerokkan/meghal. Az a bizonyos állati imprinting, amit humán szinten már attachment-nek neveznek, az elsődleges gondozóval kapcsolatban alakul ki. Aki jó esetben értelemszerűen az anya. Ha azt a két gyereket csak egyetlen évig is ő gondozza, akkor már alapvetően helyrehozhatatlan (még ha gondos és szakszerű odafigyeléssel és rengeteg szeretettel enyhíthető is) a kicsikben az anyjuk elvesztése okozta pszichés károsodás.
  Azt az orvoscsoportot pedig, amelyik képes (legalább!) 3 ember életével játszani - nyilván a nemzetközi hírnév reményében -, bizony kizárnám az orvosi kamarából.... :(

 • 2007.01.03 19:48:11manci

  láncos kutya! Jól értem, hogy ha vkinek meghal az édesanyja vagy csak kb. 1 éves kora után fogadják örökbe, akkor sosem lehet belőle normális, kiegyensúlyozott, alapvetően boldog felnőtt?

 • 2007.01.03 21:10:35hanna

  A behavioristák szerint igen. A kognitívok szerint nem. Én ez utbbiaknak hiszek. Miszerint nem vagyunk kislibák,akikben egy meglehetős egyszerű program fut, és ha bizonyos lépések kimaradnak, akkor gebasz van. Hanem interakcióban észlejük a világot, és a ról alkotott képünket folyamatosan újrakonstruáljuk. Nem mondom, hogy nem terheli meg iszonyatosan egy gyermek pszichéjét, ha meghal az anyja, de képes ép módon beépíteni az identitásába. A kognitív pszichológiában még az a jó, hogy nincs benne az, ami a behav-ban, hogy egy dologgal végletesen el lehet baszni a gyereket. (Ld. 20 percet sírt egyszer s most szeretetre képtelen bizalomvesztett pszichopata lesz belőle örökre.) Hanme úgy alakulnak a dolgok szépen:)

 • 2007.01.04 18:46:10Ylmor

  A természet azért találta ki azt, hogy biztonságosan szülni 30 alatt lehet, mert egy 50 éves nőnek a gyerekei nevelésével kell foglalkozni, nem szülni még egy csemetét. A 67 év az mesterséges.

 • 2007.01.04 18:49:57banyácska

  Ylmor! Ez marhaság. Biztos, hogy még 30 alatt vagy, ha ezt komolyan gondolod. A "természetre" hivatkozni különben is aggályos, mert "természetes módon" is fogant már idős korban gyerek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta