SZÜLŐSÉG

Frodó Eszmeraldával játszik az óvodában

2006. december 21., csütörtök 09:07

A „Milyen idióta nevet adjunk a gyereknek” versenyen jó esélyekkel indulhatnánk. Elsőszülött lányunkat Málna névre kereszteltük, másodiknak pedig a Mandula nevet adtuk. Egyet pedig talonban tartunk arra az esetre, ha bővülne a család. Ezeknél azonban vannak kacifántosabb és hülyébb nevek is. Csömödér, Paméla, Kandida, Küllikki és egyéb nyalánkságok.


Amikor Málna született, még furcsán néztek rám az emberek, mikor válaszoltam a „Mi a neve?” kérdésükre. Általában visszakérdeztek: „És mi az igazi neve?” Manapság már egyre kevesebben lepődnek meg a különböző növényneveken, mind több Boróka, Eperke, Árnika, Bodza nevű kislány szaladgál az óvodákban.

A 2005-ös év kedvenc lánynevei között is szerepelnek növénynevek: Boglárka a hetedik, Virág a tizennegyedik, Jázmin a huszadik leggyakrabban adott név, de a top 100-as listán megtalálható a Kamilla is. Fiúnevek között az első százban benne van a Noel, Zétény, Szebasztián, Kende és Brendon is. Sokan ragaszkodnak a régi jól bevált nevekhez, Péter, Tamás, Gábor minden listán szerepel, de egyre többen vannak, akik egyedi, különleges nevet szeretnének adni gyermeküknek.

Azokat a neveket, amelyek nincsenek benne a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékben, engedélyeztetni kell. Az új név bejegyzésére csak akkor van lehetőség, ha azt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete javasolja. Ez pedig viszonylag ritkán történik meg.

Kétségbe esni nem kell, a Magyar Utónévkönyv így is tele van furcsa, ritka és idióta nevekkel. Adhatók például a Kimberli, Filadelfia, Becegő, Belend, Dezsider, Gliczéria, Vászoly és persze a szappanoperákból átvett nevek: Eszmeralda, Paméla, Szamanta, Izaura, Armand, Leonidász. Gyűrűk Ura fanoknak jó hír: a Frodó is anyakönyvezhető.

Részemről maradok a jól bevált növényneveknél, ha lesz még egy lányom, Mentának fogják hívni. Mielőtt megköveznek, elárulom, hogy minden gyermekemnek van második neve is, amely szokványosnak mondható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.21 23:01:16lc

  talált, süllyedt? ;)

 • 2006.12.21 23:21:07Csöre

  Apukám a Nyelvtudományi Intézetben dolgozik (de nem az emlegetett részlegen, így protekciót nem tudok biztosítani ;)) és néha megemlít egy-két faramuci beadványt. Volt (épeszű??) szülő, aki a Réz vezetéknév után Drót-nak akarta elkeresztelni a fiát, más pedig a férfias csengésű Radiátor nevet adta volna a fiának. (Nem engedélyezték.) Én elhiszem, hogy változik a nyelv meg a nevek elterjedtsége, de ezzel a névvel - ebben az életben állandó közröhej lenne a vége. (Pl. létezik a Fradika név is, de ha van egyáltalán viselője, tuti röhögnek a háta mögött - jó esetben nem verik meg.)

 • 2006.12.22 00:34:57Nyuli

  Nálunk a férejem vezetékneve az egyik leggyakoribb és legrövidebb név. Nagyon nehéz volt keresztnevet választanunk, mert nem akartunk olyan nevet, amiből milliónyi van - még vezetéknévvel együtt is, de a különleges nevek, meg nem illenek hozzá.

  Sikeres kompromisszumot kötöttünk, a lány Szonja lett. Nagyon szeretjük a nevét (ő is), de az utóbbi időben ez is kezd egyre elterjedtebbé válni.

  A családnak nem hagytunk beleszólást, mindössze annyit kérdeztek, hogy hogyan lehet majd becézni? hát, nem könnyű, de nagyon kreatívak vagyunk :)  Nekem mindig fura volt a kettős keresztnév, valahogy olyan "nagyzolós" dolognak tűnt, mikor valalaki az összes nevén mutatkozik be. bocs. lehet, hogy csak irigykedtem, mert sosem szerettem a saját keresztnevemet.

 • 2006.12.22 01:20:32Hicudzsi

  Na végigolvastam a hozzászólásokat :)  A névadásaink nekünk is irodalmi indítattásúak voltak. A lánykám Édua a fiam Csongor lett (én a Koppány mellett kardoskodtam, de leszavazott a tágabb család).  Szerintem elég fontos az, hogy a gyerekek neve valamilyen szinten összeillő legyen, tehát Hunornak ne Vanessza vagy Kevin legyen a tesója :) és az is, hogy a vezetéknévvel összecsengjen.  A tesóim nagyon gyakori keresztneveket kaptak,a szüleim meg nálam valamiért meggondolták magukat és egy akkoriban igen ritka, ősmagyar nevet adtak (pedig a középső gyerek vagyok). Hogy én mit hallgattam a nővéremtől, hogy milyen szerencsés vagyok a nevemmel...  Mikor még terveztük a babáinkat, a lánynév már el volt döntve. De később a férjem nagyon sokat mérgelődött rajta, hogy nem ismerik az emberek és hússzor rákérdeznek, hogy Edvárd??? Még a gyerekorvos is azt hitte, hogy az Édua az Edvárd egyik változata... na persze mert nem nézett bele a lányom pelusába :)

  Szóval ő már úgy döntene, hogy kicsit gyakoribb nevet kellett volna keresnünk...  Egyébként a róm. kat. egyház szerint nem kell anyakönyveztetni a szent nevét amit keresztelésben kapott a gyerkőc, így mindkét gyerekünk "egynevű" az anyakönyv szerint.  A lányom van megkeresztelve aki a Konstantina nevet kapta a keresztelésben - de ez egy hosszú történet :), mert egy férfiszent nevének női változata... a női szentek általában apácaként, vagy vértanúként haltak meg, ami a férjemnek nem nagyon tetszett Szent Cirill meg ugyebár rendesen letett valamit az asztalra :)  Na csak érdekességképp mondtam el ezt :)

 • 2006.12.22 09:26:52katampusz

  amit biztos le lehet szögezni ezen a topicon az az , hogy a koppány nevet a család mindig megvétózza.. :)

  este be is dobom a páromnak, kíváncsi vagyok mit szól...

 • 2006.12.22 09:35:15manci

  Oké, katampusz, én is kipróbálom!

 • 2006.12.22 10:42:58kovvacs

  Jut eszembe, anyám azt állította, hogy szüléskor az anyát kérdezik meg, milyen nevet ad a bébinek.  Nos, jelentem, engem nem kérdezett senki.

  A kedves apuka diktálta a baba nevét, külön aggályos figyelemmel betűzve a vezetéknévben nemevidens mássalhangzókat, majd a két keresztnevet. Nehogy valami el legyen szúrva, aztán később marha bonyolultan lehessen csak változtatni. (Mellesleg az aggályos figyelem nem volt felesleges: hiába írták jól a hivatalos papírokra a gyerkőcünk nevét, a ruhájára ragasztott cetlin már rosszul volt feltüntetve a vezetékneve.

  És olyat hallottatok, hogy a karszalagján a drágámnak az én leánykori nevem volt felírva, nem az ő saját neve?!)

 • 2006.12.22 11:47:58magyaranya

  Én azért nem szeretem,ha a családban öröklődnek a nevek, mert zavaró lehet. Férjem és apósom egy névre hallgatnak, és nekem az a név az apósomat jelenti. A férjemet meg vagy a vezetéknevén, vagy vmi egyéb néven szólítom. Szerintem soha nem szólitottam a keresztnevén (30 éve:))).

 • 2006.12.22 12:03:26Hicudzsi

  Magyaranya! (de jó a neved :) :) :) )

  Nálunk mindenki Tamás, az apám, az öcsém, a nővérem párja na meg az én drága, jó Uracskám is :)

  De mindegyik Tamásnak más neve van, apukám pl. mindenkinek Apu :) a férjemnek is :)

  Kovvacs!

  A lányomat Ednának keresztelték át a kórházban Éduáról :)

 • 2006.12.22 12:27:07Csiperke

  Thais, a Csörsz bizonytalan eredetű régi magyar személynév, jelentése feltehetőleg fekete. (forrás: Ladó János-Bíró Ágnes: Magyar utónévkönyv 2004-s kiadás 46. oldal)

 • 2006.12.22 12:29:42jidele

  miért pont a Koppányba szerelmes mindenki??? Koppány-Taksony-Huba, nekem ezek a "nagymagyar" nevek olyan furcsák...
  Amúgy van Béla, mint lánynév, pontosabban Beila-szláv nyelvekben létező lánynév, azt jelenti fehér. És az oroszországból származó vallásos zsidók között is nagyon népszerű, mégpedig a Libá névvel összekötve. Anyuékat azzal riogatjuk, hogy Béla Liba lesz a gyerek, ha lány. Bár a nagypapám Béla...

 • 2006.12.22 12:32:22Csiperke

  Apám (Ferenc) azt mondta, ha fiú leszek Feri leszek, ha lány akkor meg Pista. :-)

 • 2006.12.22 12:39:37jidele

  régi vicc, hogy azt mondják a kismamának, mindegy, fiú-e vagy lány a baba, csak brit legyen (körülmetélés). Nővéremék egyik ismerős is ezt mondta, uh. amikor megszületett a lánya, Britnek nevezték el...

 • 2006.12.22 13:04:16kovvacs

  Amúgy nem tom, hogy N-Br-ban hogyan folyik a névadás, de kíváncsi lennék rá.

  Marian Keyes Görögdinnye című remek lektűrjében (igen, olvasok pl. Huntingtont, Márait, Toni Morrisont és lektűröket _IS_) szerepel, hogy a főszereplő csajszi - miután megszülte gyerekét - kb. 2 héttel később dönti el, hogy milyen nevet is adjon neki.

  Számomra ez egy többszörös nonszensz.

  Hát addig hogyan gondol rá, szólítja meg?!

  És hogyan zajlik a hivatalos oldala a sztorinak? Bejegyzik valahova, hogy XY lánygyermeket szült, nemtuggyukhogyhíjják?

 • 2006.12.22 13:06:29Csiperke

  kovvacs: nem vagyok benne biztos, de valami úgy rémlik, hogy addig ha fiú, akkor Baby Boy Vezetéknévnek hívják, ha lány akkor ue. girl-el...

 • 2006.12.22 13:22:45katampusz

  a kórházban nálunk is az anyuka neve és a gyerek neme állt a megfelelő színű karszalagon, gondolom így könnyebb azonosítani

 • 2006.12.22 13:22:51jidele

  miért, régen se kaptak a gyerekek a születéskor nevet. Nálunk a lány a legközelebbi Tóraolvasáskor kap nevet (hétfőn, csütörtökön, vagy szombaton), a fiú meg a körülmetélésekor (vagyis ha minden jól megy, 8naposan). Addig Tinok, vagy Tinoket (fiúcsecsemő, lánycsecsemő). Persze ezt itthon nem lehet megcsinálni, itt azonnal anyakönyvezni kell. Mondjuk engem tökre érdekel, hogy mi van akkor, ha vki nem tud dönteni, és azt mondja, nincs neve a gyereknek még. Akkor mi van?

 • 2006.12.22 13:31:47Csiperke

  jidele: 2 ilyen sztorit is hallottam, az egyik esetben azt a nevet kapta, amilyen napon született, a másik esetben pedig az édesanya nevét mondta be a doki. 30 éve történt, most nem tudom mi van ilyenkor...

 • 2006.12.22 13:37:37galiba

  Most már csak félve merem bevallani, hogy kislányom két keresztnevet kapott: a második az én nagymamáim keresztneve volt (mindkettőjüket ugyanúgy hívták, már egyikőjük sem él). Szép, régies hangzású név. + Leánykám mindkét keresztneve rövid és szerintem jól hangzanak együtt.

 • 2006.12.22 13:41:09Csiperke

  galiba: és ezt miért félve vallod be? :-)

 • 2006.12.22 14:13:17katampusz

  galiba, ha te félve vallod be a kettőt, akkor a spanyol, brazil és egyéb hasonló kultúrájú országok szülöttei mit összeszégyenkezhetnék magukat a temérdek keresztnévvel :)))

 • 2006.12.22 14:43:26kovvacs

  jidele, és hogyan zajlik a lánynévadás?

  Mert hát a fiúkról lehet tudni ezt-azt, de a lányszertartásról még nem hallottam.

 • 2006.12.22 14:57:33galiba

  1-2 korábbi kommentből nekem az jött le, hogy a leány majd hordhatja évekig a két keresztnevét a pszichológushoz:)

 • 2006.12.22 15:11:42thais

  Kedves Csiperke!
  A Ladó hemzseg a hibáktól. Több verzió is van a Csörszre, de nem lehet magyar a cs hangzó miatt. Egy más forrás szerint szláv eredetű, a jelentése csort = ördög. A szláv nyelveknem van cs fonéma.A csort szó viszont valami más nyelvből ered. Isten bizony megnézem a Vasmer szótárban a csort szó eredetét, aha hozzájutok. Nincs otthon ilyenem.(Vasmer: Tolkovyj slovar' russkogo jazyka v 4-h tomah, T. 4)

 • 2006.12.22 15:37:56Vowel

  sziasztok!
  én sem vagyok oda a Koppány, Vazul, stb nevekért, de nem is az "ősmagyarsága" miatt, hanem nekem ezek olyan "erős" nevek, ha ránézek egy csecsemőre, nekem nem az erő jut eszembe.
  Egyébként én is teljesen ellene vagyok annak, h a gyerekek a szülők, nagyszülők nevét kapják, de mindenki úgy dönt, ahogy neki jó.
  Meg azt sem értem, h miért az MTA védi meg gyermekeinket a "felelőtlen" szülők, hülye névválasztásától? Miért kell ebbe beleszólni? Már, ha a szülő NAGYKORÚ. Miért nézi az állam gyerekeknek a szülőket??? És ha nekem tényleg a Karburátor tetszik, mint lánynév? KINEK MI KÖZE HOZZÁ????????
  és ha kiröhögik a gyereket? Még mindig jobb, mintha naponta megvernék. Szóval, szánalmasnak tartom, h nem tartanak "beszámithatónak". Én személy szerint "szerencsés" vagyok, mert "kisebbség" vagyok, igy nagyobb szabadságom van.

 • 2006.12.22 15:38:30Hicudzsi

  Jidele!

  Egyrészt számomra nagyon fontos a név jelentése. Édua azt jelenti, hogy a hold felkel. Ráadásul kun eredetű, így kun nagyapámra való emlékül is választottuk.

  Számomra fontosak a magyar gyökereim, így a fiamnak régóta használatos magyar nevet szerettünk volna választani. A Koppány név jelentése: nagy, erős, győzelmes - bár török eredetű, de Koppány mint történelmi személyiség nekem és a páromnak is fontos.  Persze lehetett volna Béla, vagy Géza is, de az sem a vezetéknevünkkel nem passzol össze és nem tetszik sem hangzásra sem jelentésre egyik sem.  Végül a Csongornál kötöttünk ki ami szintén török eredetű, jelentése: vadászmadár, sólyom.  Valószínűleg ha görög származású lennék akkor Ilíász és Athina lenne a két gyerek, ha német akkor lehetne Bernhard és Heidi és még sorolhatnám :)  Szerintem érdemes továbbvinni a szép régi neveinket és jó magyaros vezetéknévhez még passzolnak is ;)

  Nekem is ilyen van és nagyon boldogan viselem 30 éve :)

 • 2006.12.22 15:39:45Hicudzsi

  Elnézést a sok szóismétlésért.. :S

 • 2006.12.22 15:55:18katampusz

  ha a csörszre azt mondja a ladó h. "bizonytalan eredetű régi magyar személynév", akkor sztem kár vitatkozni tovább, hiszen nem az van odaírva h magyar erdetű.

  viszont tekinthető magyarnak, hiszen ezek szerint régebben bizonyára divatos volt, többször előfordult kersztnévként, tehát "magyarrá vált".

  tehát a ladó ebben az esetben ha jól értelmezem semleges állásontot képvisel, hiszen így nem téved.  sok ilyen magyarnak tekintett nem magyar eredetű nevünk van, lehetne sorolni. • 2006.12.22 16:00:21katampusz

  bocsánat nem szeretem az e betűket, kettőt is kihagytam :)

 • 2006.12.22 17:10:46Dexter68

  Jó is az, ha az ember figyeli a név jelentését. Amikor Benjáminunk született, azt hittük, nem lesz több. Így a legkisebb most Levente lett. Illik is rá. Pláne, hogy Csipetkének hívjuk :oD

  A keresztelőn persze László atya rögtön mondta, hogy kéne egy újszövetségi név is, erre azt mondtuk, hogy rá bízzuk. Így aztán elmondhatjuk, hogy a Levente is Laci, pont úgy, mint a Benjámin :oDDD

 • 2006.12.22 18:13:08Hicudzsi

  Szerintem vannak olyan jelentések amik nagyon furák, pl. fogatlan, menekült, idegen, nehézkes, esetlen, együgyű, esetleg: élőlény hátsó része...  Szóval erre odafigyeltünk, nem adtuk volna egyik gyereknek se, bármilyen jól hangzik. :)

 • 2006.12.22 18:35:51lekr

  nálam a tévében látott Kalányos Digitron és testvére Kalányos Alandelon nyert. Személyes kedvencem még a Leokádia.

 • 2006.12.22 19:22:02nautila

  ez a neves topic tetszik nekem :)

  a nagymamám mesélte, hogy régebben volt egy olyan szokás, kb 80 éve, hogy nem vették el a nevéről a gyereket. vagyis az lett a neve, amilyen napon született. azt azért figyelembe vették, hogy fiú, vagy lány. így lett a nagyapám vilmos.

  de most már marcell lenne, mert a naptár is változik.

 • 2006.12.22 20:29:39Csiperke

  katampusz: szerintem is felesleges vitatkozni, ugye minden attól függ, hol a hangsúly. BIZONYTALAN EREDETŰ régi magyar név, vagy bizonytalan eredetű RÉGI MAGYAR név. Kinek mi jön le belőle. Mivel a Ladóban található nevek adhatóak Mo.-n külön kérelem nélkül én egyelőre az abban leírtakat tartom mértékadónak.

 • 2006.12.22 20:52:35manci

  Katampusz! Az én férjemnek tetszett a Koppány!

 • 2006.12.22 22:02:18Hicudzsi

  Névadással kapcsolatos szokás volt az is, hogy a bábaasszony alaposan megvizsgálta a gyereket és ha úgy találta, hogy valami őse jött vissza gyermekformában ismét, akkor a gyerek annak a nagy-, déd- ükszülőnek a nevét kapta. Hetedizig mentek vissza a családfában.  Ennek finomított változata az, hogy megvizsgálta a gyereket és aki felmenőnek a vonásait látta benne azt a nevet kapta a gyerek.  Az igazán "veszélyeztetett" gyermeknek pedig különleges óvó-, védőnevet adtak. A veszélyeztetetten azt értem, hogy nem házasságból fogant, vagy babonás napon született, és így tovább.

 • 2006.12.22 22:02:55gyöngy1

  Szüleimtöl egy szép magyar keresztnevet kaptam, amelyet persze egy külföldi sem tud kiejteni vagy leirni (Gyöngyi). Szerencsére van egy màsodik is amely kiejtése könnyebb. Amikor férjhez mentem belga férjemhez (frankofon) egyböl tudtuk, hogy a gyerekek névadàsa nem lesz könnyü.

  Az elsö lànynàl még törekedtünk arra, hogy könnyü legyen kiejteni és leirni (Zita). A màsodiknàl màr egy picit felbàtorodva anyosomék hozzààllàsàn, Tünde lett.
  Viszont nem lehet megfeledkezni a hagyomànyokról: férjem csalàdjàban (és sok franciànàl is) 3 keresztnév van. A gyereké, és utàna a keresztszülök vagy valami védöszent neve.

  DE! Hazànkan nem lehet 3-at adni. Ezt egy kötöjellel oldottuk meg. Mivel a francia nyelvben létezik kettös keresztnév (Jean-Claude) ezért a magyaroknak is el kellett fogadniuk egynek.
  Igy kis Zitànk megkapta a Julie-Katalin nevet (keresztapja Julien, ennek làny vàltozata: Julie).
  Tündénél pedig nagyon innovativak voltunk, és a keresztszülök nevéhez semmi köze a többi nevének: Zsófia-Csenge.

  Ha lesz harmadik, nagyon reméljük, hogy nem làny lesz mert kezdünk kifogyni az ötletekböl :-))
  Ezeken a sok neeken nem kell elborzadni! Nem hasznàljuk öket egyàltalàn!!!

  Amùgy meg a szüleim hozzààllàsa volt az ami a legjobban elkeserített. Nagyon örültünk amikor megtalàltuk a Zita nevet, és ezt meg is osztottuk szüleimmel. Anyukàm reakciója: -Jaj, de csùnya!

  Természetesen a màsodik babànàl a születésig szigorùan titokban tartottuk a nevet;-))

 • 2006.12.22 22:20:07katampusz

  csiperke: ez tisztára bánk bán :)))

  manci: az enyémnek nem, indoka: csak

  ha neked is tetszik akkor nosza van miből kiindulni a következőnél :)

 • 2006.12.23 05:41:39Kacer

  Ezek szerint Csaba királyfinak sem magyar neve volt. :D

  Apáék családjában is hagyomány a két keresztnév, úgyhogy folytattuk a hagyományt. Lányom második kersztneve az enyém, Apa nagggyon határozott kérésére. Nem számít, a "rendes" keresztnevén szólítjuk (amikor rosszalkodik, egyébként becézzük persze), a 2. csak dísznek van. :)

  Mi is próbáltunk olyan nevet keresni, ami szép hangzású (mondjuk senki sem akar randa nevet adni a gyermekének, azt hiszem :D ), nem külföldies, nem túl gyakori, de nem is kirívó. Így lett a lányunk Noémi Diána.

 • 2006.12.23 09:01:37manci

  katampusz! Nekem tetszik a név, de mégse adnám a gyerekemnek, mivel van, ami még jobban tetszik. Persze még nem aktuális a dolog...

  Ami érdekes, hogy a csemeténk megszületése előtt egyetértettünk a férjemmel, hogy a saját nevünket nem adjuk a gyerekeinknek, mostanában viszont a hitvesem el kezdte mondogatni, hogy milyen jó lenne, ha a következő kislányunk az én keresztnevemet kapná. Hát nem tudom...Végülis szép, ritka név és nagyon jól passzolna a férjem vezetéknevéhez. Van itt olyan, aki az édesanyja nevét kapta? Örül neki, vagy inkább zavarja? És nem lenne fura, hogy nem az elsőszülött leánygyermek kapta a nevemet?

 • 2006.12.23 13:58:03Hicudzsi

  Manci! De jó, hogy feltetted ezt a kérdést. Mi is irtóztunk az anyai név adásától, de már bennem is mocorog a kisördög, hogy mi lenne ha a harmadik lány lenne és megkapná a nevemet...  (Persze ez még sok év. :) ) Ha Csongor lány lett volna ő a Sarolt nevet kapta volna.

 • 2006.12.23 23:44:45Süti

  Hicudzsi, miért "irtóztatok"? Ez egy olyan komoly szó... hogy lehet ennyire utálni a saját nevedet vagy csak félreértettem valamit??

  Manci, édesanyám nekem nem a saját keresztnevét adta - bár ő az ő anyukájáét viseli - és megmondom őszintén, annak ellenére, hogy teljesen elégedett vagyok a nevemmel, egyáltalán nem bánnám, ha úgy hívnának, mint őt és drága nagymamámat.

 • 2006.12.24 05:28:13Hicudzsi

  Süti!

  Ez tényleg nagyon buta szóhasználat volt a részemről :)

  Én nagyon szeretem a nevemet, de a családban anyun kívül minden szülő a saját keresztnevét adta a gyerekeinek. Ahol két lány van, ott az apuka nőiesített nevét kapta az unokatesóm. Apám meg a fiát neveztette el magáról.  Szóval nekem ezért sok, meg fura.

  Még szó esett itt a későbbi névadásról. Megszületik a gyerkőc és várnak vele egy-két hetet, hogy mi legyen aneve. Nekem ez jobban tetszik, mint a szüléskor bediktálósdi, mert megfigyeled a gyerkőcöt és egyszercsak beugrik egy másik név, ami esetleg sokkal jobban illene rá :)

  Az meg, hogy hogyan szólítod addig? Nincs annak ezer meg egy beceneve? A mi gyerekeinket már 4 milliméteres korukban elneveztük, Csöpp, Babashu, Ugri... stb..

  Szóval én pártolnám a gyerek születése utáni névadást :)  MINDENKINEK nagyon-nagyon szép Karácsonyt kívánok :)  (nem tudom tudok-e jönni még estig :) )

 • 2006.12.24 13:38:04ready

  Sziasztok! Me gtudnátok írni, hogy meg yez a név engedélyeztetés ? Majdani lányomnak a Vimana Nevet szeretném adni, mindenképpen, és nem tudom, hogy kiknek kell majd írni, hogyan lehet kérni, hogy ez lehessen a neve.  "Az új név bejegyzésére csak akkor van lehetőség, ha azt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete javasolja. Ez pedig viszonylag ritkán történik meg."  Na akkor nekik kell küldeni, vagy hog yis megy ez?

 • 2006.12.24 13:45:19ready

  Mondjuk fiunév az hála égnek van a tarsolyban:

  Kolen Endre, és Noel Gábor :)

 • 2006.12.24 22:33:55thais

  Kedves Ready!
  Az engedélyezéshez levelet kell az MTA Nyelvtudományi Intézetébe Dr. Bíró Ágnes részére. Ne felejtsetek el indoklást írni. Ha a papa nem magyar állampolgár, akkkor azt is fel kell tüntetni a konkrét adatokkal. Ha valaki , mint magyarországi kisebbség akar nevet adni, meg kell nézni az önkormányzatoknál található kisebbségi névszótárat. Ha benne van a név, nincs különösebb dolog, csak a szülés után az nyakönyvvezetőnek le kell adni egy nyilatkozatot, hogy ehhez és ehhez a kisebbséghez tartozol, s ezért kéred a következő név anyakönyvezését. Kisebbségi egyéb név esetén az országos kisebbségi önkormányzat adja ki az engedélyt + nyilatkozat. Csak abban az esetben kell A Bíró Ágneshez fordulni, ha nem vagy kisebbségi. A Bíró Ágnest ott fel is lehet hívni telefonon. Időben el kell kezdeni, nekem majdnem két hónapomba került, míg kiderítettem elmentem és magkaptam. Érdemes még a baba születése előtt, utána hosszadalmas és körülményes. Ha utólag jön meg az engedély, már csak névváltoztatással lehet, ami hosszadalmas és költséges eljárás.
  Boldog ünnepeket mindenkinek.

 • 2006.12.25 11:14:29jidele

  Az egyik unokahúgomnak előre engedélyeztették a nevét, a másiknak nem. Így őt azt hiszem kb. egy hónapos koráig nem anyakönyvezték. De akkor nem nekik kellett utána szaladgálni, hanem az anyakönyvvezető intézte. Ha jól emlékszem.
  A lányok névadása meg elég gyorsan megy: apukát felhívják Tóraolvaváskor a Tórához, és ott egy formaszöveg keretében elmondja a baba nevét. Utána jöhet a cukorkadobálás, és a dínom-dánom. De ez már nem kötelező;)

 • 2006.12.25 20:13:59norcsa

  A Mici név az Emma, Emília becézése lehet, ismerősömék használják így a kislányuknál. Vki kérdezte.
  Én a magam részéről az "ősmagyar" (idézőjelben, mert erről volt szó, h ténylegesen nem így van)neveket szeretem, a fiam Zsombor, vszeg ha lesz tesója, akkor is ilyen nevekben gondolkodunk (Csanád, Botond stb.)
  Kincső név nagyon tetszik, és a Léna is, de erről sehol nem találok semmi utalást, ha vki ismeri a jelentését, eredetét, írja le, köszi :)

 • 2006.12.25 20:19:25norcsa

  Ja vki kérdezte, h Andrea fiú vagy lány név, országa válogatja, de létezik uniszex nevek útónévkönyve.

 • 2006.12.25 21:01:56thais

  A Mici név nem az Emma becézése, hanem a Mária név becézett alakja. Ettől függetlenül még lehet Micinek becézni az Emmát, ha a szülőknek úgy tetszik. A Kincső mostanában nagyon divatos név lett, Jókai Mór szóalkotása (Hirtelen meg nem mondom melyik regényéből van, több, mint 100 regényt írt a lelkem, hogy éhen ne haljon). Jelentése ő a kincsem, és nem igazán ősmagyar, csak Jókai szánta annak. A Léna név a szláv Jelena becézett alakja, ami a a görög Heléna alakjából alakult ki. Magyarul Ilona. I. Béla király felesége volt az elnevezés forrása. A magyar Lenke is a Lena Lenka név alakmódosulása.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta