SZÜLŐSÉG

Otthonra még túl drága a papírbili

2006. december 20., szerda 09:05

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az év üzleti ötlete fődíját az eldobható papírbili nyerte. Már akkor is kétségeink voltak a termék otthoni használhatóságát és költséghatékonyságát illetően. A tervezők ugyanis úgy hirdetik a portékát, mint napi használatú tárgyat. Ez ügyben érdekes levelezést folytattunk a forgalmazóval, aki a végén belátta: a bili jelenleg túl drága.


„Az anyagcsere természetes emberi dolog. Ugyanakkor nem szívesen bíbelődik vele a "modern ember" – mondta Dr. Gara Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos munkatársa. „A papírbili higiénikus, eldobható, mint a papír pelenka. Az árát az eldobható pelenkáéhoz lehetne hasonlítani. Egy kisgyerek pelenka-költsége havonta több ezer forint.”

Bár a papírbili költségeit nem az eldobható pelenkáéhoz kell hasonlítani, hanem a műanyag biliéhez, hiszen ha már szobatiszta a gyerek, akkor bilibe végzi dolgát, nem pelenkába, összevetettük az árakat: ha csak napi öt pelenkacserét és bilihasználatot számolunk, a pelenkáknál ez cirka háromszáz forintot jelent, bilire pedig közel 1500 forintot kell költeni naponta. A havi költségek így pelenkázásnál 10 ezer forint alatt maradnak, míg papírbilizésnél ez az összeg több mint 40 ezer forint. Egy műanyag bilit pedig már 350 forintért is lehet venni.

Dr. Gara végül egyetértett abban, hogy jelenleg nem gazdaságos a papírbili: „De ki tudja mit hoz a holnap... Jelenleg a papírbili ára valóban túl magas, de reményeim szerint a darabszám emelkedésével olcsóbb lesz.” – nyilatkozta.

A papírbilit kipróbáltuk mi is. Lányom élvezettel pisilt bele ugyan, de utána ott álltam a félig teli bilivel és nem tudtam, mit kezdjek vele. Ha megpróbálom kiönteni a vécébe, a peremének köszönhetően mellé folyik. Ha beleteszem a szemetesbe, oda fog kiömleni. Megpróbáltam visszazárni, de nem sikerült. Egy hipermarketes zacskóba kötözve helyeztem a szemetesbe a terméket, tartalmával együtt. Problémámat megosztottam a tervezővel is, aki megállapította, hogy az árcsökkenés mellett a mindennapos, otthoni használat feltétele a további fejlesztés, a lezárhatóság megoldása is.

Amíg pelenkás a ded, olykor a hátáról is takarítjuk a végterméket, akkor miért okozna problémát egy bili elmosása? Azért az utazótáskába elhelyeztem egy-két papírbilit. Jól fog jönni, ha kirándulás közben pisilhetnékje támad a gyereknek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.20 10:15:43mulan

  Hát igen, nem úgy néz ki, hogy ez lenne az idei tél slágere. :>

 • 2006.12.20 13:49:01Brumibaby

  A szobatisztaság kezdeti szakaszában a gyerek kb. 3 cseppet szokott a bilibe produkálni, azt is azért, mert megszokja, hogy minden sikeres próbálkozást családi örömujjongás, görögtűz és pezsgősdugók durranása kísér. Mármost ez nálunk pl. cca. napi 25 eldobható bilit jelentett volna, asszem a gyedem összege segített volna a döntésben, hogy vegyek vagy ne. Ezzel együtt is nagy karriert jósolok a terméknek, mert olyan hülyeséget még nem dobtak piacra, amit a szülők meg ne vennének, és az újrasterilizált egyszerhasználatos eszközök hazájában lehet környezetbarátabb (értsd: újra-) hasznosításra is számítani.
  Amúgy, aki kitalálta, hogy a saját gyerek normális széklete undorító, valszeg nem próbálta a vírusos bélfertőzés közepette összekakált/összehányt ágyneműt éjjel háromszor kicserélni, mindannyiszor kivakarva belőle a lázas, nyűgös csemetét is. Egy időben igen nagy gyakorlatot szereztünk ebben, akkoriban engem is el lehetett volna csábítani egyszerhasználatos papírlepedővel, -paplannal, -pizsamával

 • 2006.12.20 13:58:13Brumibaby

  De ha mindenáron, akkor el tudnék képzelni valami sokkal egyszerűbbet, egy vízhatlan betétet, amelyet a bilibe lehet tenni (vö. szemetesszák, papírporzsák), aztán kimelni, lezárni, kidobni. persze ettől még a gyerek továbbra is a környezetet szennyezi a pisiléssel, de talán nem igényel annyi alapanyagot. Bármelyik változat terjed el, az csak egy újabb lehetőség arra, hogy szemetet hordjon a szél az utak mentén és az erdőkben. Mert hazavinni senki se fogja, az biztos. Szóval, anyatársak, kapjuk csak fel azt a gyereket a térdhajlatánál fogva, guggoljunk le vele, és bízzunk benne, hogy amit az árokba produkál, elszivárog és visszakerül a természet körforgásába.
  (Otthon meg akár a W.C.-re is ülhet...:)

 • 2006.12.20 14:08:36thais

  A Rota-vírus is tud produkálni rendkívüli tüneteteket. Senkinek nem kívánom, és nagyon erősen fertőző. Még ebben az esetben sem használnám, megint mindent fertőtleníteni kell utána kifőzéssel. Normális esetben pedig semmi szükség rá. Van műanyag, kimosható, nem egyszerhasználatos, összecsukható bili. Azt én is be fogom szerezni, ha aktuális lesz. Ezt az erősen nem környezetbarát terméket pedig szeretném, ha az emberiség jövője érdekében betiltanák, mielőtt egy csomó "kényes" ember miatt az erdőink eltünnének.

 • 2006.12.20 23:13:16Hicudzsi

  Szerintem otthonra nemcsak drága, hanem fölösleges is. A végtermék minden esetben jobb ha a csatornahálózatba kerül, nem a háztartási szemétbe.  Túrázásnál, nagyobb sétákra, játszóterezésre tökéletes (nekem mindig van egy a táskámban), vészhelyzet esetére.  De ezt már kifejtettem az ezt megelőző poszt hozzászólásaiban :)

 • 2006.12.20 23:26:34Hicudzsi

  A műanyag bilit gyönyörűen ki lehet takarítani, ugyanúgy mint ahogy az ember a wc-t takarítja :)

  Nem is értem mire jó ez a találmány... (én vészhelyzeti bilinek használom tényleg, de azt hittem arra is szánták :) )

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta