SZÜLŐSÉG

Aláírásgyűjtés a szabad szülészválasztásért

2006. november 28., kedd 10:11

Leendő édesanyák és édesapák fogalmazták meg azt a petíciót, amelyet a szabad kórház- és szülészválasztással kapcsolatban nyújtanak be az egészségügyi miniszternek. Álláspontjuk szerint a szülést nem lehet a többi orvosi beavatkozással együtt kezelni, hiszen ez egy természetes folyamat, és jelentős bizalmi és érzelmi kapcsolatra épül a választott orvossal.


A petíció kezdeményezői egyetértenek az egészségügyi reform szükségességével és a hálapénz visszaszorításának szándékával, véleményük szerint azonban a szülést külön kell kezelni a többi beavatkozástól, hiszen alapvetően nem nevezhető beavatkozásnak: a szülést a szülő nő maga végzi, a szülőorvos és a szülésznő ideális esetben csak kíséri a folyamatot. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a komplikációmentes szülésre akkor van a legnagyobb esély, ha a szülő nő biztonságban érzi magát, ehhez elengedhetetlen, hogy azok lássák el, akiket ismer és akikben megbízik.

Véleményük szerint a szabad kórház- és szülészválasztás korlátozása veszélyezteti a szülő nő és magzata egészségét, növelheti a programozott szülésindítások számát, ezzel együtt a komplikációk esélyét.

A beadványban azt kérik a szülők a kormánytól és az egészségügyi minisztertől, hogy a szülő nők továbbra is térítési díj nélkül választhassák meg, hol és kivel szeretnének szülni. Amennyiben mégis bevezetik a kórház- és szülészválasztás esetén a térítési díj egy részének megfizetését, ez az összeg legyen ésszerű, előre megtervezhető és ne az elvégzett beavatkozásoktól függjön. A kórháznak befizetett összegből pedig kötelezően részesüljön a szülést levezető választott orvos és szülésznő is.
A petícióhoz az aláírásgyűjtő ív kitöltésével lehet csatlakozni.

További információ, a petíció és az aláírásgyűjtő ív innen tölthető le.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.30 14:55:23Kékfelhő

  Sajnos az e-mail címek itt nem publikusak, így - hacsak nem belsős az ember - nem visszaellenőrizetőek.  Kérdezhetnék egyet? Miért gondolta azt, hogy itt, ezen a fórumon kell megmagyaráznia a tervezett változások hátterét? Gondolom van jobb dolga is, mint hogy egy viszonylag friss, és valószínűleg nem is a leglátogatottabb fórumon bizonygassa véleményét.

 • 2006.11.30 15:09:42Nyuli

  Tisztelt Molnár Úr!

  Köszönöm, hogy megtiszelt bennünket hozzászólásával.

  Engedje meg, hogy egy kérdést azonban még feltegyek Önnek. Amennyiben egy másik kórházban dolgozó orvosnál szeretnék szülni, természetesen már a terhesgondozásra is hozzá fogok járni. Ez estben a terhesgondozás folyamán, minden vizsgálat alkalmával fizetnem kell majd?

  Válaszát köszönöm

 • 2006.11.30 15:23:54manci

  Dr. Molnár Lajos, az új szabály nem szünteti meg a hálapénz intézményét, csak még feljebb srófolja a betegek vagy szülő nők anyagi terheit. Ezt már többen igen részletesen kifejtették itt, érdemes volna elolvasnia.

 • 2006.11.30 15:29:48szeszter

  több generációváltás kell ahhoz, hogy Mo.-on eltűnjön a hálapénz "intézménye". Ez egy olyan beidegződés, amit nem lehet egy új szabállyal megszűntetni.

  A hálapénzt az előző (rendszerváltás előtti) rendszerből "örököltük".  Azért bízom benne, hogy még megérem, hogy egy kezelés után nem az lesz a reflexszerű mozdulat, hogy boríték ki a zsebből - orvosnak átnyújt - köszönöm. slussz.

 • 2006.11.30 15:46:22Dr. Molnár Lajos

  Kedves Fórumosok!

  Nem ígérem, hogy folyamatosan nyomon tudom követni a hozzászólásokat, de összegyűjtjük a kérdéseket és megválaszoljuk őket.

  Üdvözlettel:
  dr. Molnár Lajos


 • 2006.11.30 17:43:54Verna

  Tisztelt Molnár Úr! Éppen az a probléma, hogy tudtommal a jelenlegi törvénytervezet szerint a kórházak maguk dönthetik el, hogy részesül-e a kismamát ellátó személyzet vagy sem... mi azt szeretnénk, hogy ezt tegyék kötelezővé, és konkrétan határozzák meg a részesedés arányát, különben nem számíthatunk rá, hogy a választott orvosunk lásson el a saját szabadidejében...
  A fizetendő összeg maximuma pedig (szintén a törvénytervezet szerint) 100 ezer Ft - ennyit azért nem fizetünk hálapénzként sem, és továbbra sem szeretnénk. Ráadásul ott és akkor fog kiderülni, hogy mennyit kell fizetni. Egyébként miért büntetik azokat, akiket császározni kell? Elég baj az nekik!
  Egy átlag magyar családnak egyáltalán nem mindegy, hogy 25 vagy 100 ezer forintot kell fizetnie - különösen nem a gyermek érkezésekor, amikor egyébként is sokszorosára nőnek a kiadások!

  Más: lehet tudni, hogy pontosan MIKORTÓL kívánják bevezetni ezeket a módosításokat?! Én január elején fogok szülni, és egyelőre senki nem tud semmit, teljes fejetlenség, bizonytalanság van, és ez az egész több álmatlan éjszakát okozott már számomra, mint az összes eddigi vizsgálat miatti aggodalom...

 • 2006.11.30 18:26:45dia

  Dr.Molnár Lajoshoz.Remélem ön valóban az akinek mondja magát,mert lenne pár kérdésem.A fő az lenne,hogy miért fizessünk a korháznak?Mint írja egy sima szülésért 84.000-et fizet a biztosító a korháznak,akkor nekünk miért kéne még további összegeket kiadni?Az szép,hogy meg szeretnék szüntetni a hálapénzt,csak szerintem ezzel a törvénytervezettel nem csökkentik,hanem növelik az emberek terheit.A hálapénz nem egy kötelező dolog,vagy adunk,vagy nem,legtöbb esetben ezt mi döntjük el.Önök viszont jelenleg nem megszüntetik a hálapénzt,hanem köteleznek a fizetésére/csak ezentúl nem így nevezzük majd/,és ezt ön is megfogalmazta a levele utolsó mondatában.

 • 2006.11.30 18:37:52Hicudzsi

  Tisztelt Molnár Úr!

  Csatlakozom az előttem hozzászólókhoz abban, hogy ezzel szerintem sem fogják megszűntetni a hálapénz intézményét.  Eddig kétszer szültem császárral. Az első szülésemnél 24 órás fektetés volt szülés után, a szoptatásnál nem segédkeztek, tápszerrel tömték meg a babámat, meg is lett az eredménye sajnos... mégis mivel az orvosomhoz hű akartam maradni maradtam a kórháznál és az orvosnál. A második szülésnél el tudtam nagy szerencsével intézni, hogy ne 24 órás hanem csak 6 órás fekvést eredményező vékony spináltűvel végezzék a gerinérzéstelenítést. A tűt magamnak kellett beszereznem a saját költségemen, mert a kórház nem tudott szerezni. A szobáért külön kellett fizetni ha azt akartam, hogy a babám mellettem legyen, annak ellenére, hogy 18 éves korom óta adó és járulékfizető állampolgár vagyok

  Érthető, hogy harmadszorra nem akarok ott szülni, és orvost is váltottam.

  Nekem nem mindegy, hogy ki végzi a császármetszésemet, mivel az előzőnél súlyos komplikáció is adódótt...  Egy szülés így is elég nagy összeg, a terhesgondozástól kezdve, az alapvető dolgok beszerzésén át a kórházi tartózkodásig bezárólag. Most őszintén maga, - ha lánya lenne ebben a helyzetben - örülne annak, hogy a családra újabb terheket rónak egy szülés miatt? Honnan fogom előteremteni az 52 ezer forintot a szülésemkor, mikor szinte minden családtámogatást megszigorítottak?

  Miért kell itt kezdeni, mikor a szülés és a nőgyógyászat már maga egy nagyon érzékeny és bizalmi terület... Már elnézést, de én nem szeretem ha mindenféle ügyeletes orvosok, felváltva ellenőrzik a méhszájam állapotát.  Ha jól tudom vannak egyéb területei az egészségügynek amit érdemes lenne megreformálni... Ha csak arra odafigyelnének, hogy a nem járulékfizetőktől elkérjék a vizsgálat árát, már nagy lépést tennénk előre.  Egyébként örömmel üdvözlöm azt a lépést,hogy bejött ide beszélgetni hozzánk. Remélem rendesen megvitathatjuk ezt a kérdést. Van egyébként a bizottságban olyan szakember aki esetleg hölgy és többször volt alkalma szülni magyar kórházban (nem magánklinikán)?  Üdvözlettel: Bné S. Emőke

 • 2006.11.30 18:38:03Verna

  Dia, ez így nem igaz, hiszen csak akkor kell majd elvileg fizetned, ha nem a számodra kijelölt 3 kórház valamelyikében szülsz, vagy nem az ügyeletes orvosnál szülsz.

  (Mondjuk az érdekes, hogy ha tegyük fel idő előtt megindulna a szülésem, és éppen a lakóhelyemtől 100 km-re tartózkodom, akkor fizetnem kell, holott fizetek tb-t... és bár a sürgősségi ellátás esetén nem kell fizetni, azt azért kikötötték, hogy a szülés NEM minősül sürgősségi ellátásnak... Mondjuk ez is egy érdekes hozzáállás...)

 • 2006.11.30 18:57:11csutkababa

  Sziasztok!
  Eddig csak olvastam a topicot.
  Tetszenek a vélemények, és főleg az, hogy itt rendkívül tárgyilagos, a másik véleményét tisztelő hozzászólások vannak, és érdemi viták.
  A magánorvosokhoz járók felé lenn egy kérdésem.
  A terhesség előtti vizsgálatok végzésekor hányszor kaptatok SZÁMLÁT a magánorvostól?
  És a magánrendelőbe mentetek, vagy a kórházi ambulanciára?
  Okoska véleményét osztom: legyen a rendszer kifehérítve, a pluszszolgáltatás SZÁMLA ellenében legyen fizetős, és a választott doki a kórház felé számoljon el a felhasznált eszközökkel, szülésznővel, :-)), rezsivel, stb.
  Máshogy NEM lehet tiszta viszonyokat teremteni.
  Még valami: melyikőtök orvosa jár 6 millánál olcsóbb autóval? Közalkalmazotti fizuból...
  Bocs a kis demagógiáért...
  2 gyerekes anya vagyok, egészségügyis.
  Látom a rendszert belülről, látok sok olyat, amit Ti nem.És lesújtó a véleményem...

 • 2006.11.30 19:02:04csutkababa

  Még valamit: az Eü.tv. szerint a szülés előtt és után 2 óráig a szülőnő korlátozottan cselekvőképes.
  Ennyit a Gyorsan írja alá ezt a nyilatkozatot, anyuka! felkiáltásról...
  Ezért is félek az otthon szülő hölgyektől,ráadásul a baj eseténi mentőhívás nem biztos hogy időben segít, az utak miatt sem biztos, hogy odaér a segítség, vagy beérnek a kórházba.

 • 2006.11.30 19:06:16jidele

  eddig ebbe nem szóltam bele, de ez most megütött: mi az, hogy a szülés ELŐTT két órával korlátozottan cselekvőképes? Az után is felháborító, azért ez nem magától értetődő, de honnan tudják, hogy mikor fog szülni?

 • 2006.11.30 19:12:06jidele

  akárhogy gondolkodom, ez nem tűnik reálisnak...

 • 2006.11.30 19:31:19Hicudzsi

  Bévé!

  Az nem lenne baj, ha kapnék számlát a dokitól, de az teljesen más ügy, mint az, hogy nem szülhetek esetleg nála. Vagy perkálnom kell a kórházban (ismét) mert ugye mint írtam így is fizetnem kellett azért az ellátásért amit más kórházban ingyen megkaptam volna - na meg a vizlevesért és ehetetlen kajáért amit a szoptatós anyáknak adnak.  Ha mondjuk azt a részét reformálnák a dolognak, hogy bevezetnék az ambuláns szülést, nem tartanák bent kötelezően a mamákat a babáikkal (mondjuk nem minimum hat nap lenne a császáros benntartózkodás), ismét rengeteg pénzt megspórolnának maguknak.  Kérdezem én, egy másodszor természetes úton, problémamentesen szülő, teljesen egészséges nőnek és teljesen egészséges babájának miért kell öt napot bentlenni a kórházban?

  Miért nem elég három vagy kettő?

 • 2006.11.30 20:02:00dia

  Kedves Verna.Légyszi segíts ki mert én sajnos nem tudom,hogy csepeli lakosként melyik három korházba mehetek téritésmentesen és,hogy ezek vajon mennyire bababarát szemléletűek.Tegyük fel,hogy a szülés helye megoldott,akkor még mindig ott van az orvos kérdése.Mert,ha éppen nem az én dokim ügyel és behívom,mert még jó,hogy hívni fogom ahogy azt hiszem te is,ebben az esteben mindenképpen fizetnünk kell?

 • 2006.11.30 20:42:06Azurka

  Dr. Molnár Lajoshoz: egyetértek azokkal a véleményekkel, melyek szerint ez a törvénytervezet nem fogja megszüntetni a hálapénz intézményét. Önök ezt miből gondolják? Abból, hogy ha fizetünk a kórháznak, nem fizetünk az orvosnak? Mi a garancia arra, hogy az orvosok nem fogják továbbra is előre megmondani, hogy náluk egy szülés mennyit kóstál? (Mély tisztelet a kivételnek!) Én pedig fizetni fogok, mert szélsőséges esetben a gyerekem élete és az enyém is az orvos kezében van (a további jó kapcsolatról nem is beszélve, ha még szeretnék hozzá járni). Szerintem nem kellene a gyereket vállalók amúgy is nehéz helyzetét még jobban kiélezni a "Gazdálkodj okosan"-ban.

 • 2006.11.30 21:08:45nick

  tetszettek látni az esti rtl-es híradót? azt mondták, h mégsem lesz kórház-körzetesítés, mindenki oda megy, ahova akar-TB-alapon. (nem volt szó az éjjel berendelt szülészről, csak általánosságban a kórházasdiról)
  khm, ha ez a mai híradóban benne van, akkor "dr. molnár lajos" napközben még erről nem tudott? vagy az rtl klub kamuzik? most akkor hol a kacsa?

 • 2006.11.30 21:47:36jidele

  ne haragudj Okoska, de ennek sincs értelme. Visszamenőleg érvénytelenítik pl. az engedélyét a császárhoz? Mert ha korlátozottan cselekvőképes, akkor azt a legközelebbi családtagnak kéne engedélyeznie, nem neki.

 • 2006.11.30 22:21:05Verna

  A Híradóban szereplő dolgok valóban érdekesek, hiszen valóban nem derült ki, hogy akkor most orvost is lehet-e választani...

  Dia: ahogy látod, itt most percről percre változnak a dolgok (ez a legfőbb bajom!), így senki nem tudta volna neked megmondani tegnap, vagy ma (amíg még élt a tervezet), hogy melyik a három kórház, hiszen pont most vannak ezek az összevonások, súlypontozások, megszüntetések... pont erre való hivatkozással vették le - állítólag - napirendről a tervezetet, hogy ilyen változások közepette nem lehet megvalósítani a három kijelölt kórház intézményét...
  Az mondjuk fura, hogy erre miért utólag jöttek rá...

  És igen, az is fura, hogy Molnár úr erről nem tudott??!!!

  De én már nem merek semmit írni, ki tudja, cselekvőképes vagyok-e éppen... ;)

 • 2006.12.01 01:59:19amandi

  Sziasztok! Új vagyok, és még igazán nem mélyedtem el a témában, de azért néhány kérdés felvetődött bennem. A szülés nálam aktuális, hiszen a fiam 5 hónapos, és hamarosan (ha összejön akkor már jövőre) tervezzük a kistesót.
  Szóval, a szülés elvileg sürgősségi esetnek minősül, ezért volt/van az, hogy Ukrajnából járnak át hozzánk a nők és ők INGYEN megkapnak mindent a szülés alatt. Erről már valaki írt is, hogy ha én éppen máshol tartózkodom, amikor beindul a szülés, akkor Nekem meg fizetnem kellene érte? vagy a szabad mozgáshoz való jogát akarják egy várandós nőtől elvenni?
  Ha az ügyeletesnél szülök, de nem a választott kórházban, akkor ugyanúgy fizetek mintha a saját dokimnál szülnék?
  Mi a helyzet akkor, ha valaki 12 órát, vagy többet vajúdik? adogatják egymásnak a dokik? És akkor ha a szülés megkezdésekor még valami szerencse folytán az én dokim az ügyeletes, de a vége elött lejár a műszakja, akkor is fizethetek?
  Mi a helyzet a szerződéses dokikkal, akiknek nincsen ügyeleti idejük?
  Sok kórházban is végeznek terhesgondozást, nem tudom, hogy erről szó van-e a szülés kapcsán. Mi van ha az egyik helyen járok terhesgondozásra, aztán valami okból mégis egy másik kórházban szülök?
  Ha nekem van ideiglenes lakcímem, akkor az állandó lakcím körzetébe kell szülni mennem, vagy az ideiglenesnél is jár az ingyen ellátás?

  A körzetesítésel ráadásul az az érdekes, hogy abba a kórházba, amelyik a körzetünkben van, hosszabb idő alatt lehet eljutni, mint abba ahol végül is szültem,mert épp pár fő közlekedési csomóponton át kell menni, amik mindig be vannak dugulva, míg a másikba pedig "3" kanyarból, jó széles utakon, több útvonalon is meg lehet közelíteni.
  A másik problémám például az, hogy a körzetünkben a csípőultrahang például hetente 1x 1 órát van, így az ujszülött babához 2 hónapra!!!! kaptam időpontot, és mindezt úgy, hogy hetekig próbáltam egyáltalán telefonon elérni őket, hiszen csak a rendelési időben van bekapcsolva a telefon. Aztán elmentem egy közeli kórházba ( ami már szintén nem körzeti, hiszen az már Pest megyei és nem budapesti) ahol azonnal, időpont nélkül megcsinálták. Tehát ha nem választhatok, akkor legalább legyen elérhető a "szolgáltatás".

  Nekem semmi bajom azzal, ha fizetni kell, de csak abban az esetben, ha valami plusszt kérek, mondjuk ronda fekete tömés helyett porcelánt, vagy hagyományos gipsz helyett a műanyag színeset. Vagy mondjuk egyágyas szobát (külön fürdőszobával). A legnagyobb baj a túlzott "egyenlősséggel" van, hiszen mindenki megkapja az ellátást függetlenül attól hogy fizet-e tb-t vagy sem. Így van aki semmit nem fizet, és van aki meg duplán fizet.

  Azzal még egyet is értenék hogy ügyeleti időn kívül a dokinak (és nem a kórháznak, mert nem ő dolgozik plusszban) jár fizetség. Ez a dolog viszont sajnos komoly veszélyeket rejt magában. Pár éve volt a botrány a MÁV kórházzal kapcsolatosan, hogy rendre megindították a dokik a szüléseket, hogy el tudják intézni az ügyeleti idejükben. Valószínüleg ez most megint előfordulhat.

  Hogy miért ennyire kiemelt téma a szülés? Mert ez nem egy betegség amit gyógyítani kell, és mert erre a nőknek van 9 hónapjuk hogy felkészüljenek. A szülés/születés egy csoda, egy misztikum ahogy az új élet a világra jön, tehát az egész rengeteg érzelemmel van átitatva. Egy vakbél vagy mandulaműtétnél ez nincs, azt vagy meg kell csinálni vagy nem. Ráadásul a szülés körülményei éppen az érzelmi többlettől nagyban befolyásolhatják a későbbi anya-gyerek viszonyt, és ezáltal azt, hogy a megszülető kisbabából végül milyen felnőtt válik.

  Végezetül: Magyarországon mindenki borravalót vár, ma már egyáltalán nem a megelégedettség jele. (sajnos) Ha erre épül az egész társadalom, akkor egy ilyen fontos területen, mint az orvoslás csak nagyon komoly, teljes rendszerváltással lehetne felülkerekedni. Magánrendelőben pl tudom hogy kifizettem a dokinak számlát, ezért már eszembe se jut borravalót adni.

  Bocsi hogy kicsit hosszúra sikerültem.

 • 2006.12.01 02:15:01zsussi

  Tetszik, hogy itt mindenki az igazság, meg a maszop + kufárpárt által kitalált, de saját magukra valahogy mégsem alkalmazott "üvegzseb" bajnoka, és minek adni pénzt az orvosnak, azé kapja a fizetését, há nem..
  Akkor beszéljünk arról, miért adsz pénzt a taxisnak- az is visszadumál, ha nem adtál, és kihányja a csomagtartóból a bőröndöd,- és adsz a fodrásznak, mert legközelebb várhatsz egy hónapig míg rendbe jön a hajad, ha nem adtál, úgy elbarmolta, és adsz a kozmetikusnak és a pincérnek, és az autószerelőnek... Ezeknek nem az a dolguk, nem azért kapják a fizetésüket, hogy az általuk választott szakmában dolgozzanak? Ezek miért nem fájnak, erről miért nem akartok számlát kérni? Ez miért természetes?
  Azért egy orvos talán többet tesz -mert az egészségedről, vagy a leendő gyerekedről azaz tétről van szó,- mint egy pincér, aki a félig a tányérba lógó mocskos kezével kihozza a kihűlt levesedet,nem?

  Miért épp az orvosoktól sajnáljátok a pénzt? Tudjátok mennyi az orvosok fizetése? Havi 120-150 ezer forint...Míg mondjuk egy marketingmenedszser a Fiatnál 750 ezret keres...
  És tudjátok mennyi stressz, mennyi napi döntési helyzet, egyre ingerültebb betegréteg, perek előtt kell nap mint nap helytállniuk? És hogy a szolgálati idejük alatt pl. a nőgyógyászok egyszer sem tudnak úgy lefeküdni aludni, hogy na most alszom egy jó nagyot reggelig? Majd csak ha nyugdíjba mennek.
  Miért kell nektek is rontani ezen a már a média által végletekig elrontott orvos-beteg viszonyon?
  Mi a cél? Hogy végképp bizalmatlanná váljon orvos és beteg egymással szemben? Mégiscsak rájuk vagyunk szorulva, miért jó a Nyuszika bazmeg a porszívódat effektussal közelíteni?
  Az orvos már előre védekező - de van aki már támadó- álláspontra helyezkedik, mert vannak ilyen kis Okoskák, akik jobban tudják, hogy mit kell csinálni egy adott szituációban mint a 6 évet tanult orvos, több év gyakorlattal a háta mögött. Aki meg akarja majd még félkómában is mondani, hogy hogyan és milyen irányban vágják. Kiváncsi vagyok, mennyire szereti, ha a saját szakmáját "szakértik" meg lépten-nyomon.

  A másik dolog pedig: ez megint egy tipikusan pénzbehajtó döntés, mert nem véletlenül a kismamákon kezdik az egészségügyben a pénzbehajtást, mert
  1) már nem tudod visszafordítani a folyamatot- én pl. február végén szülök- és nem tudod azt mondani, hogy ja, akkor ebből nem kérek

  2) erre mindenki áldoz úgyis majd, nem is tudod kikerülni, tehát tuti befolyik a pénz, nem úgy mint a luxus ingatlanadónál.

  3)és épp azért van ez így statáriálisan kitalálva, hogy 1 hónapon bevezetik a törvényt, mert ha adnának rá fölkészülési időt, akkor nem jönne be a lóvé, hiszen most kell ezt csinálni rajatütésszerűen, hiszen aki most szeretne majd csak kisbabát vállani, az majd oda megy ahová engedélyezték neki.
  Kiváncsi vagyok, mikor vezetik be a kötelező 3 étteremből való ""választást? Ha épp azokon a helyeken pocsék a kaja, hát így jártál...Nincs a körzetedben rooming-in, gátmetszés-nélküliség, koraszülött gondozás? Hát, rosszkor voltál rossz helyen...
  50-es évek: "választások" vannak az egypártrendszerben.
  Egyébként Horváth Ágnes liberális eü. minisztériumi államtitkár asszony azt mondta: " amikor az ember már a szülés előtt van édesmindegy, hogy kinél szül" Brávó! Valószínű ő pártjának szimbólumaként: szingli.
  Szeretem a liberálisok bájos együttérzését és híres toleranciáját, mely meleg, abortusz, euthanázia és egyéb néppusztító ügyben oly szépen megnyilvánul, de most elfelejtették, hogy ők az emberi szabadságjogok élharcosai. Az egyén választási szabadsága - hol, kinél akarom a PÉNZEMÉRT = TB kezeltetni magam és adok-e hálapénzt vagy nem, ez az én szuverén ügyem, ez alkotmányos szabadságomban áll.
  Az abortusz/euthanázia jelmondataként megfogalmazott " én döntök a testem fölött", -et itt elfelejtették?

  Fölszámolják pl. a Schöpf-Merei-t is, az egész országból ide szállítják a koraszülött csecsemőket, de most kiderült, ilyen intézményre nincs szükség, sokkal inkább kell ide egy fizetős elfekvő, ahová havi több millióért be lehet tenni a Nagyit, akit aztán eleuthanáziáznak, és akkor lesz hely a következő Nagyinak. És dől a lóvé...

  Minden erről szól, nem látjátok? Mesterségesen szítják bennetek az indulatot az orvosok ellen a hálapénzzel,hogy aztán jogosnak érezd a kórházak eladását,és az egyéb manipulációkat, ld. fizess mégegyszer azért, amiért már 20 éve havonta fizetsz.
  Az meg, hogy az orvosok kapják majd meg a pénz 30 %-át; Ti hisztek még a mesékben? Gondoljatok Öszödre...


  Kell Kókának még egy helikopter, amivel majd az asszonyt szállíthatja külfödre, ha rájön a szülhetnék...

  De melyik az ő körzete?

 • 2006.12.01 08:18:33manci  Mindenféle változás bevezetésekor minimum lenne, hogy a bevezetés időpontját tisztességesen határozzák meg, azaz ne 9. hónapban lévő kismamákat vagy súlyos, krónikus betegeket stresszeljenek azzal, hogy mi lesz velük holnaptól. Legalább hagy kezdjen el az ember lánya spórolni, ha a választott orvosánál, körzeten kívüli kórhában akar szülni. Vagy a politikus urak/hölgyek el sem tudják képzelni, hogy az a plusz 25-100 ezer forint nincs ott mindenkinek a mellényzsebében?!

  Horváth Ágnes államtitkár asszony pedig.....(válogatott káromkodások)..., szóval, hogy ennyi empátia ne legyen benne!!! Van vajon lánya?

 • 2006.12.01 08:46:30Nyuli

  Egy vélemény.

  Olyan orvoshoz, aki előre kiköti, hogy mennyi nála a szülés nem megyek. Gusztustalannak, erkölcstelennek és lelkiismertlennek tartom.

  Azt azonban értem, hogy semmi nincs ingyen, az extra szolgáltatásért, mint bejönni ügyleti időn kívül fizetni kell. De hogy be kell-e jönnie, azt nem tudhatja előre az orvos sem, így hogy szabhat előre tarifát és hogy kérhet a munkidejében, a kórház vagy szakredelő felszerelásávbel végzett terhesgondozáét pénzt.

  Hogy adtam-e pénzt az orvosnak? Igen. De kizárólag utólag, mert tényleg hálás voltam.

  Iszonyatosan nehezemre esik valakinek a zsebébe pénzt csúszatnom, rettenesen megalázó, szerintem mindkettőnknek.

  A korházkörzetesítést nehezen értem, de azzal továbbra is egyetértek, hogy fizessem meg, ha azt akarom, hogy az orvos éjjel-nappal rendelkezésemre álljon, de ez legyen hivatalos "szerződés" köztünk. Én fizetek, ő megkapja a kórháztól a pénz egy részét, és az egész nem fű alatt megy.

  Azzal egyetértek, hogy az összegnek kiszámíthatónak kellene lennie és senkit nem szabadna megkülönböztetni, mert szerencsétlenségére komplikáltabb eset.

  Uff.

 • 2006.12.01 09:46:47hanna

  Kedves Zsussi!

  Érvelésedből számomra az következik, hogy minek akarunk egy rossz dolgot más keretek közé terelni, követhető, normális, becsületes keretek közé, amikor mindenki tapló és hazudik (taxis, vendéglős stb), maradjon ez is tapló és hazudozó, hiszen az orvos mégiscsak fontosabb, mint a pincér, hadd legyen már ez is olyan átláthatatlan, mint a vendéglátóipar.

  Persze ebből az következik, márhogy az állam ne mondja meg, melyik kórházba mehetünk, ha nem mondja meg, hogy melyik étterembe, hogy piacosítsuk a teljes kórházi szférát, ne legyen tb meg állami beleszólás, hanem fizessük ki a vakbélműtétet is, mint a levest, és akinek nem telik étteremre meg műtétre, az megfőzi otthon, igaz-é? BTW hogyha bárki azután fizet még hálapénzt, hogy tudja, a kórház fizet az ő pluszpénzéből pluszban a dokinak, ha bárki fizet a bunkó pincérnek és a taxisnak, lelke rajta! Ez már hadd ne az állambácsi rosszasága legyen, ha mi mind szemellenzősen a jó kis k-európai hálapénzrendszerünkben akarunk megrohadni (még a monarchiától örököltük. ld. Jókai, Joseph Roth).

  A minden politikus monnyon le, mer mind hazudik szöveg meg kevéssé konstruktív. Egyébként nem hazudik mind, de könnyebb ezt hinni, mert akkor nem kell nekünk se felelősen gondolkodni a dolgokról. Apa is csúnyán beszél, beszéljünk mi is úgy alapon. Szóval ez jó kis felelősségelhárító patriarchális logika. Pedig én pl. Győri Hanna, lenni autonóm személyiség ohne zsinór.

  Ez nem jelenti azt, hogy minden reform jól van kitalálva - én pl. az utólag visszaigényelhető vizitdíjon akadtam ki (Manci néni, funkcionális analfabéta, még egy nyomtatványt ki fog tölteni, elpostázni, stb, csak nehogy az ügymenet többe kóstáljon, mint a visszaigényelhető díj)

  Ja, és nekem édes mindegy, hogy a mszp vagy a fidesz gyúrja végig a nagy rendszerek reformját - csak amióta régesrég a parlamentben Pokorni barátunk megvédte Arany Jánost, hogy ne márhogy ne az összes művét tanulják meg tisztára fejből a diákok, mert akkor elkorcsosul a nemzeti öntudat, a komcsik mián, plusz megdobta három évvel a NAT után a tanárokat egy elbaszott kerettantervvel, akkor kicsit elsavanyodtam az ő reformjaiktól. Akkor én is azt gondoltam, monnyon le, és utána menjen már el magyart tanítani egy jó kis átlagos vidéki ált. isk.ba. Bocs, hogy off, de ezt jobban nyomon követem, mivel (magyar)tanári diplomám van.

  Na sziasztok, uff, én mindent elmondtam asszem, amit a témáról gondolok. És tök jó fej a Molnár Lajos, hogy ide befigyelt. Kiváncsi vagyok a válaszaira.

 • 2006.12.01 10:03:38Kékfelhő

  Én még mindig ott tartok, hogy valószínűleg Molnár miniszter úrnak jobb dolga is lenne, mint ide írni, tehát még mindig nem hiszem, hogy tényleg ő volt.

 • 2006.12.01 10:23:16manci

  Én se. És a jó fejség számomra nem itt kezdődik.

 • 2006.12.01 12:00:26nick

  bazz, itt már nyíltan lehet zsidózni???

 • 2006.12.01 12:37:43Csiperke

  Nem szoktam a neten olvasottaktól kiakadni, de ezeket a hozzászólásokat nem olvasom többet. Elegem lett a picsogásból, értetlenkedésből, sántító hasonlatokból. Szóval megyek át egy másik topikra. A még terheseknek egészséges babát kívánok akár körzetes, akár nem körzetes kórházban, fogadott vagy épp ügyeletes orvosnál. Csá.

 • 2006.12.01 18:10:44dia

  Az utolsó hetek áldásos hatása éjszaka megint nem aludtam,és még mindig azon járt a fejem,hogy miként lehetne megmagyarázni a szülés és a többi betegség közti különbséget.Aztán rájöttem/bár Zsussi már megelőzött/,a terhesség,szülés nem betegség!!! amit gyógyítani kell,ezért nem is lehet úgy kezelni.Miért kell,hogy jogunkban álljon nőgyógyászt/vele együtt korházat/választani,olyan alapon ahogy a háziorvost is megválaszthatjuk.Gondoljátok csak végig,hogy az elmúlt években milyen orvosoknál jártatok.
  Én:sebész-1/12 évesen/,belgyógyász-1/gyomortükrözés/,szemész-2/jogsi/nőgyógyász?sokszor,háziorvos?sokszor.Ezt átgondolva minek választanék sebészt,belgyógyászt stb.,de nőgyógyászt azt igen.Remélem értitek,hogy mit szeretnék mondani.Egy nő életében a nőgyógyász legalább olyan fontos mint a háziorvos/akit ugye megválaszthatunk/sőt lehet,hogy még jobban.A nőgyógyász nem a szádba néz és a hátadat hallgatja.Éppen elég kellemetlen ez a dolog annélkül is,hogy minden alkalommal azon kéne görcsöljünk,hogy megint egy másik orvos fog turkálni bennünk.A nők többsége így sem szivesen jár el a vizsgálatokra,és idővel nagyon komoly következményekkel járhat,ha azért elhanyagoljuk ezeket mert nem lehet saját orvosunk/bocsi,lehet csak fizetned kell majd?/.Az én dokim valószínüleg nem abban a korházban dolgozik ahova tartoznék területileg/bár most még nem tudjuk melyek azok/,és csak azért nem szeretnék orvost váltani,mert a kormány kiötlötte ezt a hülyeséget.A háziorvos nem vizsgálja a melled,nem csinál rákszűrést stb..Ez a két orvos meghatározó egy nő életében,mert nem egy alkalomra,hónapra van rá szükséged,hanem sok éven át,és jó esetben akár 10-20-30 évig jársz hozzájuk.
  Bocsi,lehet,hogy egy kicsit túlbeszéltem a témát.
  Én is hallottam azt amit a tévében mondanak,de sokszor a felét sem hihetjük,bár azt én is kétlem,hogy Molnár Lajos valóban az volt akinek mondta magát.Elhihetitek a kormány úgyis annélkül fog dönteni,hogy megkérdeznének minket mit gondolunk.

 • 2006.12.01 21:40:38thais

  Lehet, hogy most túl naívnak tűnök, de feltételezem, hoy ténylegesen a miniszter úr száll le a "plebs" közé.
  Tisztelt MIniszter úr! Ha még egyszer idelátogatna, kérem válaszoljon a következő kérdésekre.
  1. Miért kell azért fizetni, mert nem a kijelölt 3 körzeti kórházban szülök? Pl.a diabéteszesek nem szülhetnek akárhol, speciális ellátást igyényelnek, olyan szakembereket, akik diabéteszes terhes nők gondozására szakosodnak. Nincs mindenhol koraszülött ellátás sem. Koraszülött kisbaba esetén a mama marad a körzeti kórházában s a babát átszállítják egy másikba? Megdöbbentem olvastam az újságban, hogy megszűntetik a Szabolcs utcai kórházat. Mi lesz a diabéteszes, epilepsziás mamákkal? Ide járnak szülni az ország egész területéről, mert itt kapják meg a megfelelő ellátást, mert ez a kórház profilja. A Schöpl-Mérei is koraszülötteket ellátó kórház. Ráadásul itt szoktak szülni azok a terhes nők anoníme, akik utána felajánlják a gyermeküket örökbefogadásra. Itt voltam anno genetikai vizsgálaton is. Szabad ilyen fontos funkciójú intézményket megszüntetni? Visszatérve a Szabolcs utcai kórházra: Nem tudom, beletartozna a 3 kórházba, ahová tartozom, de én azért mentem oda, mert ott kaptam meg azt az ellátást, amire szükségem volt. A 4. császármetszés nem gyerekjáték, tapasztalt szülész-sebészre volt szükség. Más kórházban húzták a szájukat, s abortuszra invitáltak.
  Miért nem lehet annak a kórháznak kifizetni a szülések után járó pénzt, ahol több nő szül az ügyeletesnél? Ha nem tévedek, Magyarországon piacgazdaság van. Vagy tévedek? Így a kórházak "küzdjenek meg" azért a kevés nőért, aki még manapság hajlandó szülni, s nem egy gyereket a világra hozni. Én is a hálapénz ellen vagyok, nem voltam hajlandó még arra sem, hogy a lakhelyemhez közeli kórházba menjek, mert ott elvárják a kismamától, hogy a terhesgondozást magánrendelésen intézze.
  Miért büntetik a császáros mamákat, akik önhibájukon kívül szülnek ilyen módon? Nekem szemészeti indikáció miatt kellett minden egyes alkalommal császárral szülni, nem passzióból. Vakon ugye többe kerülnék a TB-nek? Éppen elég büntetés az, hogy fájdalmasabb módon hozhatattam a gyermeimet a világra, s ráadásul még a gyerekszámot illetően is korlátozva vagyok.
  A Budai gyermekkórház nagyon fontos intézmény. Nagyon sok anya köszönheti gyerekeinek az életét és egészségét ennek a kórháznak. Hová lehet helyezni egy ilyen intézményt? Be a belvárosi szmog közepébe? Épp elég probléma egy kruppos és asztmás gyereknek, hogy ilyen környezetben kell felnőnie.
  Válaszát várva üdvözlettel: Thais

 • 2006.12.01 21:49:55nick

  rájöttem valami lényegesre: a nők önérzete párhuzamosan nő az általuk ill.a férjük által keresett pénzzel. a csórók eddig is besétáltak a körzeti dokihoz, kórházba, és kezeltették magukat, szültek annál, aki épp ott volt, mert az a legegyszerűbb, ha nem kell sokat utazgatni. hozzáteszem, mióta elváltam, nekem is megteszi az sztk, és azon belül sem érdekel, h a két doki közül melyik rendel éppen. ha az ember dolgozik, gyereket nevel és nincs sok pénze, akkor azt eszi, amit adnak. ha tele van lével és idővel, akkor kezdi el igényes, önérzetes lenni.
  úgyhogy végülis stimmel a kormány elképzelése. aki tisztában van a korlátaival, az szépen tudomásul veszi az intézkedéseket, akinek ez nem tetszik, fizet érte és kész.

 • 2006.12.01 23:18:20Katalma

  Miért is járok pont ahhoz a dokihoz, miért épp magánrendelésre.  Kezdetben kicsit sem voltam válogatós, nem csak a pénz miatt, hanem kicsit ideálisnak képzeltem a világot...

  A rendelőintézetben több nőgyógyászt kipróbáltam. Volt, akit szimplán állatnak találtam, volt, akin éreztem, hogy én nem vagyok szimpatikus neki, és ezért tahó, volt, akivel ki tudja miért, nem jöttünk ki. Sajnos, csóró egyetemistaként is rendszeres látógatója voltam a nőgyógyászatnak - sokszor voltak problémáim. Amikor végre olyan dokival futottam össze, aki az én érzékeny lelkem és egyéb hülyeségeim ellénre normálisan állt hozzám, akkor úgy döntöttem, ha lehet, hozzá jövök. Még az sztk-s korszakomban.  Miért váltottam magánrendelésre? Mert megváltozott a rendszer az sztk-ban. Régen, ha gondom volt, bementem, kivártam akár a fél délutánt, de sorrakerültem. Most időpontot kell kérni. A szoftver, amivel ezt intézik, eléggé vacak, képtelen arra, hogy alkalmazkodjon a dokik rendszeresen változó beosztásához. Ergo ezt mindig egy füzetből nézik, és a szoftverben elvileg az összes dokihoz az összes időpontra lehet foglalni. Az időpontfoglalás személyesen jó sok sorbanállás, sok idő volt akkortájt (ez javult). Telefonon meg szinte elérhetetlenek voltak. Na ezek szerencsés együttállása révén, én jól megszívtam párszor.

  Legemlékezetesebb, mikor valami nagyon durva, akut problémám volt. Szerdán munka után becaplattam, hogy mielőbb kéne nekem időpont, ha lehet, a kedvenc dokimhoz, de majdnem bárki jó. Csak a negatív toplistásomnak volt arra a hétre szabad időpontja. A jövő heti beosztást pedig még nem tudták. A negatív toplistásomat azonban az életben mégegyszer nem kívánom látni. Megyek csütörtökön, mikor is közlik, hogy jövő kedd délutánra tudnak leghamarabb időpontot adni. Remek. Addig megőrülök ugyan, de ez van. Megyek kedden - kiderült, hogy az a doki, ahova nekem időpontot adtak, aznap nem is rendel - potyára jöttem el korábban a melóból, és már egy hete szendvedek, és esélyem nincsen. Kivertem a balhét, kaptam egy szerdai időpontot valahogy, de ekkor döntöttem el, hogy ez a tortúra nekem nem kell. Elég jól keresek, hogy ha helyzet van, akkor becsoszogjak egy magánrendelésre a kedvenc dokimhoz. Ha telefonálok szerdán, feveszik a telefont, csütörtökön mehetek. (Én a körzetem belül választottam ki a "kedvenc" orvosomat. Nagyon szeretnék nála szülni.) Más rendelésre továbbra is az intézetbe megyek. Múltkor rákérdeztem, a helyzet változatlan, ugyanolyan kavarás van az ügyintézők szerint a nőgyógyászatot illetően.  nick, remélem, ebből érted, ha tudnám, hogy a helyzet változott, a pénzem ellenére, visszatérnék az sztk-hoz, mert szerintem ez a normális. Csak sajnos, nőgyógyászhoz többet vagyok kénytelen járni, mint az összes egyéb egészségügyi ellátásra összesen, beleértve a fogorvost, háziorvost is. Pedig a fogaim is muszály párszor javíttatnom, és beteg is szoktam néha lenni.  Az a bajom a liberális hozzáállással, hogy bizonyos szempontból túl naiv. Ha valóban csak sznobizmusból válogatnának az emberek, akkor a rendelkezéssel semmi bajom nem lenne, de nem így van. Mintha mindig egy idális helyzetből indulna ki a gondolat. Ti. mindehol ugyanolyan az ellátás. És aki mégis válogat (itt a naivitáson túl egy kis számítás), az pedig fizessen, mint a katonatiszt. A helyzet nem idelális, és aki megengedheti magának, nem feltétlen sznobizmuson alapulva válogat.

 • 2006.12.02 13:02:50Hicudzsi

  Nick!

  Nem tudom mi ez az iszonyatos keserűség benned, és hogy miért pont mi kapjuk meg...  Amit az utolsó hozzászólásodban írtál inkább rosszindulatú, mint igaz.  Én is az sztk-ba jártam, nem kívánom részletezni milyen hibákat halmoztak hibákra az ottani orvosok, mert csak egy voltam a többi között... a végén egy ismerősöm ajánlott egy magánorvost - évekig hozzá jártam, rendbehozott.

  Akkor kezdtem hozzá járni amikor én kerestem egyedül és a férjemmel havi 60000 Ft-ból éltünk.  Még mindig azt gondolod, hogy szar sznob vagyok akinek a férje szétkeresi az agyát?

 • 2006.12.02 16:11:15subidubidu

  Nekem van jó és rossz tapasztalatom is orvosokkal, általában tb-alapon, de találkoztam már bunkó magánorvossal is. A családban és az ismerőseim közt is van pár orvos, nővér, ugyanakkora különbségek lehetnek köztük, mint bármely más ember közt. Aki szívből, jól végzi a dolgát, tisztelem érte, mert tudom, milyen nehéz. És igyekszem együttműködni - ugyanakkor elvárnám, hogy partnerként kezeljenek.

  Az ember, ha módja van rá, nyilván a jobbat választja (jobb orvos, jobb felszereltség, időpontok betartása és a többi). És a valóban jobbat jobban meg is kellene fizetni - lehetőleg hivatalosan. Ugyanakkor nem lenne jó hagyni, hogy egy orvos vagy bárki más agyondolgozza magát csak azért, mert úgy több pénzhez jut. Valami arany középútra lenne szükség. Úgy emlékszem, valaki írt már az angliai vagy az ír rendszerről, hogyan lehet választani, mennyit dolgozhat egy orvos és társai.

  Igazából az a fájdalmas, hogy hiába JÁR a legjobb ellátás mindenkinek, nem JUT. Embertelen feladat megszabni, hogy ettől fogva ez jár, a többi (műtét hamarabb, kényelmesebb szoba, x lát el és nem a soros orvos éppen stb.) csak pénzért, extra biztosításért. Rögtön az sül ki belőle, hogy lám, a szegények kapják az alját, csak a gazdagok tudják megfizetni a jót (valójában sok helyütt most is így van ez, csak ugye nincs hivatalossá téve).  /Mellesleg ügyeletben szültem háromszor és sosem adtam hálapénzt. Fogaimat tb-alapon gondatlanul kezelték, egy vagyonért magánorvos rakta rendbe. A fülemet tb-alapon szúrták el és másutt, ugyancsak tb-alapon nagyjából összefoltozták. A gyerekem lábtörését tb-alapon észre se vették az egyik helyen ügyeletben, másutt vették a fáradtságot és megröntgenezték, ugyancsak tb-alapon. Na ezeket az eseteket, amik miatt többször és többet költ ránk a tb, ezeket pl. jó lenne kiszűrni és ha egy orvos sorozatosan hibázik, tanulásra kötelezni és talán némi kártérítésre is./

 • 2006.12.02 17:01:47nyulacska

  kedves nick!
  Szerintem egyáltalán nincs igazad. Én elég jól kerestem és az sztk-ba jártam, ha bármilyen bajom volt - fülészetre most is odamentem. Aztán pár évvel ezelőtt levették a kenetet, ahol kihozták, hogy feltehetően hpv gyanúm van, szükséges a kontrollvizsgálat. Vissza is mentem, mondták, 3 hét, míg megérkezik a leletem. Amit elveszítettek!!! És mindig csak annyit mondtak, hogy telefonáljak másnap és másnap... Ráadásul pont úgy van felállítva az ágy, hogy ahogyan beterpesztek, a szemben lévő házból simán átlátni egy kukkerral. Ezek után - és egyéb más dolgok miatt is, amit most hosszú lenne felsorolni - inkább hanyagoltam ezt az egészet és EZÉRT választottam magánorvost. Szóval, szerintem kicsit képzavarban vagy. :-( Nem a pénzzel nőtt az önérzetem és más orvosnál most is járok sztk-ba, amennyiben szükségem van rá.

 • 2006.12.02 20:07:38nick

  hát, az a ciki, h saját magának mond ellent a legtöbb hsz. akinek nem telik magánra, nem fog oda menni, beéri az sztk-val. ez tény, nincs mit vitázni ezzel. mellesleg voltam olyan magán dokinál, aki uh alapján közölte, h gyógyszeres rásegítésre lesz szükség ahhoz, h babánk lehessen, mert a tüszők állapota olyan, h abból nem lehet magzat, de, ha mégis, akkor el fogom vetélni, mert nem fog tudni megtapadni. köv. hónapban terhes lettem és persze meg is maradt. én hülye, visszamentem hozzá ekkora baklövés után, h fertőzésem van, adjon valamit. közölte, h terhesség első harmadában nem adhat semmit-mint tudjuk, ez úgy, ahogy van, nem igaz, viszont irrigáljak-amiről viszont pont azt tudjuk, h terhesség elején ellenjavalt. szóval nem csupán figyelmetlen volt, hanem olyan mennyiségű szakmai hibát vétett, h annál még egy laikus is többet tud. ennyit a fizetősről. akit utána kerestem, az pl. magától mondta, h semmi szükség a magánrendelőjébe járnom, jöjjek a terhesgondozásra a kórházba. pedig akkor még futotta volna a fizetős variációra. amúgy is az összes maszek doki rendel valahol államiban is. ugyanaz a személy. ha magánban megyek hozzá, akkor jó fej, ha sztk-ban akkor bunkó? hát velem ne az öt rugóért vegye elő a szakmai tudását. kedves meg ne legyen. az egyik sztk-s nálunk goromba, de tök alapos. lelki életet az ember a pszichiáterével éljen, ha nincs más a környezetében. lehet azért elégedetlenkedni, mert nem látják el alaposan, figyelmesen, normál idő alatt az embert és a gyereket a kül. szakrendeléseken. de kihegyezni ezt a cirkuszt a szülészetre-szűklátókörűség. nem keserűség van bennem, kedves lélekbúvárok, hanem realitás. aki végre abbahagyja a babázást és elkezdi élni az igazi életet, az rájön, h vannak annál fontosabb dolgok is, mint, h milyen a szülész-nőgyógyász.

 • 2006.12.02 20:11:58nona

  Nick: "aki végre abbahagyja a babázást és elkezdi élni az igazi életet"

  EZT TALÁN NEM JÓ HELYEN MONDTAD...

 • 2006.12.02 21:20:20thais

  Kedves nick, én az sztk-ban sem viszem a gyerkeimet akármelyik orvoshoz. Aki elbaltázta egyszer, s veszélybe vitte a gyerekemet, ahhoz többet nem megyek. Egy fül-orr-gégészorvos antibiotikumot adott a fiamnak vírusos fertőzésre slendránságból amitől sokkal nagyonn baja lett. Egy másik orvos kezelte ki nagy kínnal, s megkérdezte, ki volt az a barpm, aki ilyen gyógyszer írt fel. Ezek után gondolhatod, többet nem vagyok rá kíváncsi. Tovább megyek, ha a háziorvosom beteg, akkor sem viszem el akármelyik helyetteséhez. Megtettem egy párszor. s kitapasztaltam, kihez nem szabad vinni. Ha egy orvos nem veszi a fáradtságot, hogy megfelelően képezze magát s ne tegyen kárt a betegeiben, miért kell őt a körzetesítéssel megvédeni? Az egyetemen is akinek nincs elég diákja vagy szakdolgozója, azt egy idő után elbocsátják. Ha bevezetik ezt körzetes szülést a munkaidőben, némelyek nagyon el fognak kényelmesedni, mármint dokik. Talán a kórházak sem fognak arra törekedni, hogy baba-mama szolgálatást nyújtsanak, úgyis odamegy a plebs. Aki ezt nem akarja, az fizessen, még akkor ia, ha belegebed?
  A nő önérzete nem pénztárcájától függ, hanem a a tapasztalaitól. Annak idején anyám elveszített volna engem, ha egy értelmes, jó doki nem szabadítja ki őt az ügyeletes karmaiból. Persze nem adott akkor hálapénzt, de ha az ügyeletesen múlott volna, nem ülnék most itt.

 • 2006.12.03 11:06:58nick

  thais!
  te nem arról beszélsz, h sztk v. maszek, hanem arról, h alapos orvos v. nem alapos. ez természetes. henteshez senki nem viszi a gyerekét. amúgy egyelőre nincs szó a 3 kórházas variációról, mégis azt gondolom, h 3 kórház kórházanként mondjuk 4-6-8 szakorvosa közül meg lehet találni azt, akinél gyógyíttatod magad és a gyerekeidet.
  ezért érzem túllihegésnek, mert nem egyetlen orvost akarnak az ember torkán lenyomni.

  nona!
  de igen, épp itt van jó helyen ez a hsz. ugyanis épp itt hisztiznek, hergelik egymást a kismamák pusztán azért, mert elnézést a kivételtől és akinek nem inge stb. teljesen beszűkülnek rövid idő alatt és a terhesség második felétől a 2., 3. gyerek óvodába meneteléig gyakorlatilag semmi másról nem szól az életük. így aztán sokkal könnyebben esnek át a ló túloldlára, mint azok, akik a gyerekezés mellett millió egyéb dolgot is csinálnak, ezért sokkal globálisabban látják a dolgokat. tudom, mert én is otthon voltam 4, 5 évet, egész más, mint reggel időre rohanni, bkv-n tülekedni, munka közben egy rakás emberrel megtalálni a hangot, különórára menni, házimunát megcsinálni, csekkeket elintézni, szerelőt hívni, lakást eladni, költözni, stb, stb. ehhez képest-legyél őszinte magadhoz- egy otthon babázó kismama a töredékét sem csinálja ennek és töredék inger sem éri, agyalnia sem kell ilyen dolgokon, természetes, h leszűkül az őt foglalkoztató témák köre a szülés és babázás körüli dolgokra. de, ha elég intelligens valaki ahhoz, h belássa, h ez átmeneti állapot, pár éven belül ő sem a szabad szülészválasztással lesz elfoglalva, akkor talán nem gerjeszti feleslegesen a hangulatot és nem hiszi azt, h a szülés egy magasabbrendű dolog, mint bármelyik másik orvosi terület, ahol ugyanúgy az életről, életminőségről dönthet jól-rosszul az orvos.

 • 2006.12.03 11:28:49nick

  na, csak, h érthető legyen: követelem a szabad aneszteziológus-választást!!!! lesz.rom, ki műt, de altasson gipsz jakab! ugye, milyen abszurd??? pedig a legfelelőségteljesebb ága az orvoslásnak, és a nevét sem tudjuk, amikor kiválasztjuk a menő sebészt, h kin múlik, felébredünk-e vagy sem, ép ésszel ébredünk-e vagy sem. rábízzuk magunkat az első "jött-ment", a kórház által kijelölt, épp beosztásban lévő altató-orvosra. ugyanakkora eséllyel van rossz napja, lehet másnapos, akármi, mint a szülésznek. és mennyivel nagyobb a felelőssége. szoktak jönni azzal a szöveggel, h baba még nem maradt bent, meg ,h panaszmentes szüléshez nem is kéne doki, csak bába. ezekkel nem értek teljesen egyet, nagy szerepe van a szülésznek is adott esetben abban, h egészséges legyen a baba és a mama is, DE NEM NAGYOBB, mint bármelyik másik orvosnak a maga területén.
  szóval gyk nem azzal van a gondom, h sokan ellenzik a szabad szülész+kórházválasztással kapcsolatos inézkedéseket, hanem azzal, h nem látnak tovább 3 cm-nél, és azt hiszik, h ez valami külön jog kéne, h legyen szemben az összes többi területtel.

 • 2006.12.03 11:43:45jidele

  inkább azt kéne követelni, hogy legyen MINDIG MINDENHOL aneszteziológus...

 • 2006.12.03 15:19:13thais

  A harmadik császáromnál találkoztam egy ritka pancser aneszteziológussal. 4-szer szúrt meg, egyszer sem találta el, csak forgatta bennem a tűt. A fájások meg sűrűsödtek. Azt mondták, ha ötödszörre sem sikerül, el kell altatni. Addigra összeszedte magát, de igen erős migrén okozott vele pár napig. Kegyetlen kemény élmény volt. Míg a másik két aneszteziológusnál semmi bajom nem volt. Szóval, én ha lehet, szívesen választanék aneszteziológust is, de ők szigorúan ügyeleti rendszerben dolgoznak. Pontosabban kikötném, melyiket ne. Vagy a kórház helyében egy alkalmasabbat választanék. Nem tudom, hány nő életét keserítette meg az a hölgyike, lehet, hogy csak fáradt volt. Az embert érik más hatások is otthon. Én pl. rendszeresen különféle rádiókon játszom. Szoktam nyerni színházjegyet, könyvet, CD-t, koncertjegyet. Az ismerőseim igen örülnek neki. Sőt még kvízkérdéseket is szoktam készíteni a Civil rádiónak. Ha már nem szopik a Thaiska, lehet, hogy lesz egy műsorom is. Bejárok a munkahelyemre is, nem dolgozni. Rendszeresen kapom a hívásokat, mit kell tenni, bemegyek szükség esetén segíteni. Szóval nem kell beszűkülni. Nem kizárólag ilyen "szűk" gondolatok járnak a fejemben.
  A munkahelyi stressz hiánya viszont kifejezetten jót tesz. Azóta nem vagyok annyira "gyűrött".

 • 2007.01.24 12:15:29Katalma

  Sokat gondolkoztam ezen az egészen, és egy ilyen döntés meghozása, a szabad szülész és kórház választás eltörlése komoly szűklátókörűségre utal szerintem...

  Tipikusan egyfelől elsősorban csak az anyagi oldalát nézi a dolognak, hogy lehet valamiből pénzt csinálni, másodsorban pedig az a hozzáállás tükröződik benne, hogy az ember egészségügyi szempontból egy biológiai gép.

  Holott a pszichológiai körülményeknek mind a gyógyulásban, mind a szülésnél komoly szerepe van. Ma már viszonylag sok orvos is hajlamosarra, hogy az emberre ne biológiai gépként, hanem emberként tekintsen. És valóban, a félelem, vagy a bizonytalanság visszavetheti a szülés menetét, mig az ismerős közeg, a bizalom a félelem ellen hat, ezzel elősegítheti, gyorsíthatja a szülést, és megóvhat komplikációktól is.

  Javasolnám az egészségügyi miniszter úrnak, hogy ugyan hallgassa már meg Dr. Bálint Mihály előadását a szülés pszichológiájáról a Szent Imre kórházban a XI. kerületben, de ha elolvassa Ina May Gaskin - Útmutató szüléshez c. könyvét, az is jó lenne egy kis szemléletváltáshoz.

  Nagyon nem tetszik az amerikai egészségügyi modell, sztem eléggé embertelen. És mi most a legjobb úton vagyunk ebbe az irányba.

 • 2007.01.24 12:18:26p.eszter

  Igazad van Katalma. Tökéletesen egyetértek, viszont akkor is kell valamit tenni, mert a rendszer így sem jó. Azóta nem vagyok radikális ellenző, mióta múlt héten meghalt szívinfarktusban a 46éves, imádnivaló nőgyógyászom, aki nem beteg volt, "csak" túlhajszolt. Ül ott "fönt" annyi okos ember, tényleg kitalálhatnának végre vmi értelmes megoldást.

 • 2007.01.24 12:40:07Katalma

  A Szent Imre kórházban a kórház vezetősége erre azt a megoldást találta ki, hogy szüléseket vállalhatnak az orvosok és a szülésznők is, de van rá szabályozás, hogy mennyit.

  Másrészt ott is ellentmodásos ez az egész, hogy mivel amúgy orvoshiány van sok területen, az orvosok tipikusan nem 40 órát dolgoznak, hanem jóval többet, mert az intézmény "normál" működését nem lehet biztosítani normál munkaidővel.

  Ez a racionalizálás talán segíthet, ha jól csinálják, nem tudom, nem látom át...

  Viszont az megoldás, amit művelnek, hogy az orvostanhallgatói létszámot emelik, sztem tragédia. Az oktatók létszáma nem nő, tehát az oktatók terhelése nő, ez pedig óhatatlanul a minőség rovására megy... Ráadásul a fiatal magyar orvosok előszeretettel mennek külföldre pár évet vagy végleg dolgozni - a pénz miatt. Szóval, Magyarország ellátja olcsó képzett orvossal a nyugatot.

  Sokkal ésszerűbb lenne az orvosok jobb megfizetése, csak valszeg az nagyobb költséggel járna. Erre a problémára a megoldást nem látom az egészségügyi reformban sehol. Hogy hogyan akarják ittartani a fiatal végzett orvosokat.

  Persze kritizálni könnyű - de én ugye, laikus vagyok, ők meg elvileg hozzáértő szakemberek.

 • 2007.01.24 13:32:54manci

  p.eszter, én őszintén sajnálom az orvosodat és a családját! De azért azt ne felejtsük el, hogy a szülészek is felnőtt emberek, akiknek el kell tudniuk dönteni, mennyi kismamát vállalnak és nem kötelező mindenkit, aki csak hozzájuk fordul. A vállalkozókat, managereket vagy akár a kőműveseket senki sem óvja törvényileg!

  A bevállalható kismamák számának maximalizálása egyébként jó ötlet, főleg a kismamák miatt.

 • 2007.01.24 13:52:36p.eszter

  manci! Ezt asszem épp itt felvetettem már egyszer, de a kérdés ezzel se lenne maximálisan megoldva, mivel kevés az orvos, mindenki többet ügyel a megengedettnél, és ha csak kevés kismamát is vállal, akkor is előfordulhat -persze ez csak spekuláció-, hogy ügyelet végén "esik be szülni" valamelyikük, és egy elhúzódó szülés után már kezdheti is a munkáját. Na ha ez előfordul párszor, akkor máris adott a túlhajszoltság. Vmi jobb ötlet kell, csak én nem vagyok ehhez elég okos.:(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta