SZÜLŐSÉG

Izgalmak szülés után

2006. november 24., péntek 16:06

Olvasónk, a 35 éves Mulan első gyermekének születésénél az apa is jelen volt, holott a teherbe esés után elváltak útjaik. Mulannak szüksége is volt a támogatásra, a szülés után ugyanis olyan erősen vérzett, hogy méhszáját varrni kellett és vért is kapott. A fájdalmas beavatkozás után végre magához ölelhette kislányát és a történtek ellenére úgy érzi, szülni nagyon jó.


Lucácskával november 20-ra voltunk kiírva, és már egy hónappal azelőtt voltak jóslófájásaim, tehát amikor nov. 13-án délután 1 felé fájdogálni kezdett a hasam, csak automatikusan nyúltam a hajszárító után (a melegtől elmúlnak a jóslófájások, az igaziak viszont nem). 2-fél 3 felé beszéltem telefonon az apukával (nevezzük P-nek, mint papa), akivel már korábban is megegyeztünk abban, hogy ott lesz velem a szülésnél. Mondtam, hogy mi újság, és azt is, hogy szerintem ez még nem komoly. Aztán 10 perc múlva újra hívtam azzal, hogy mit szólna hozzá, ha másnap nem kellene bemennie dolgozni. Akkor ugyanis már pár csepp vér is megjelent, és nem tudtam elfelejteni, amit a terhesgondozáson alaposan a számba rágtak, hogy a) fájások egy órán belül min. hatszor, vagy b) vérzés, vagy c) magzatvíz-elfolyás esetén irány a kórház. Így P. azonnal elindult hozzám, és együtt vártunk, hogy a fájások sűrűsödjenek.

A pár csepp vérre és a kis fájásokra még nem akartam elindulni. Aztán lassan kezdtek hullámokban jönni, kb. 20-25 percenként, de nem voltak erősek. Bár pisilési és kakilási inger is jött velük, és ilyenkor mindig kimentem és „produkáltam” valamit, ettől a fájdalom mindig el is múlt. Ez az inger egyre erősebben és erősebben jelentkezett, de még mindig nem jöttek 10 percenként. A fájások szüneteiben jól éreztem magam, és egy-egy fájás indulásakor, – mert lassan, bizonytalankodva, gyengén indultak el, hogy aztán egy „csavaros fagyiban” végződjenek, – térdelve, a sarkaimra ereszkedve, a mellkasom alá párnákat polcolva ültem-feküdtem hason az ágyon. Mint egy kis béka. Aztán az egyik fájásnál magzatvíz is folyt el. P. ekkor hívta a mentőket. Az út során 2 fájásom is volt, abból a fajtából, amikor az ember hideget izzad.

A szülészeten megállapították, hogy már 8 centire ki vagyok tágulva, kaptam egy hálóinget és csak zoknit meg melltartót tarthattam magamon, ez utóbbit butaság volt, de picit zavarban voltam. Az orvos mondta, hogy kaphatok epidurális érzéstelenítést, de sok értelme nincs, mert mire az hatni kezd, már rég kint lesz a baba. Ez kicsit meglepett, hiszen azt olvastam, hogy az első szülések a fájások megindulásától 10-12 óra hosszat is eltartanak, és ekkor még csak fél 6 volt. Így kéjgázt kaptam, aminek fura íze volt, de hatását nem éreztem különösebben, P. sem, aki kíváncsiságból beleszippantott, amikor egyedül maradtunk bent. Az orvos burokrepesztést javasolt, én azt mondtam, hogy inkább maradjunk a baba tempójánál, elfogadta, és azt mondta, hogy a gátmetszéshez sem ragaszkodik feltétlenül.

A fájások között továbbra is elég jól éreztem magam, kettesben voltunk P-vel a picike szülőszobácskában, ahol barnáslilás függöny volt felcsíptetve a 90-es évek elejének fodros stílusában, meg két kép, festettek, nem fotók, mármint az eredetijük, az egyiken talán egy jegesmedve, a másikon meg cipőcskék.

Volt egy bordásfal is, előtte egy nagy állólámpa, de én már kezdettől a szülőágyra kellett, hogy feküdjek, és amikor a szülésznő kérdésére, hogy a fájások közt is van-e székelési ingerem, igent feleltem, akkor szétkapták az ágyat, félig ülő, félig fekvő pozícióba kerültem, és – na, ez itt pl. a horroros rész – valami tartókba fölszíjazták a lábaimat. Ezt nem akartam, de beletörődtem, mert túl gyenge voltam már, hogy vitázzak. Utólag jobb is, hogy elővigyázatosak voltak, de erről majd később.

Szóval a fájások erősödtek, én már szülőpozícióban feküdtem, P. vizes kendővel törölgette az arcomat, a nagyon kedves szülésznő, az orvos és P. együtt biztattak, hogy nyomjak. Azt hittem, az orvosnak aktívabb szerepe van a szülésben, ez furcsa volt, de kiderült, hogy a szülésznő az, aki a szüléskor legaktívabb, és az orvosnak csak akkor van szerepe, ha szabni-varrni kell.

A másik, ennél jóval nagyobb meglepetés az volt, hogy a szülés, vagyis maga az, amikor a baba kibújik, tényleg nem fáj! Egyszerűen kibukkan és kisiklik az egyik fájás alatt, amikor összeszorított foggal próbálsz nyomni. Jó tanács: nem árt a szüléshez a fitt tüdő. Én annyi levegőt bírok csak bent tartani, mint egy veréb, így aztán a levegő-visszatartás volt a legnehezebb.

Még valami: ez a tolófájás (ha jól emlékszem a nevére) olyan erős görcs, hogy azt hiszed, a bordáid alatti tartományból minden kijön belőled, és inkább azon kell igyekezned, hogy ne próbáld visszatartani, nem azon, hogy ki tudd nyomni a babát. A baba jön magától, neked csak hagynod kell, hogy kijöjjön, meg egy picit rásegíteni.

Így másfél órával azután, hogy az osztályra fölvettek, a kezünkben tartattuk a kisbabát. Leírhatatlan érzés volt. A baba a szakkönyvek ijesztgetéseivel ellentétben se kék, se zöld nem volt, hanem rózsás és gyönyörű. Az apuka is fantasztikus volt. Elmondhatatlanul jó volt, hogy velem volt, a többiek jelenlétét igazából szinte észre se vettem, ám azt még mindig érzem, ahogy mellettem áll szívvel-lélekkel, és fogja a kezem.

De az igazsághoz hozzátartozik a folytatás is. Természetes szülés- és otthonszülés-párti vagyok, tudjátok. A szülés után nagyon véreztem. Meg kellett varrni a méhszájamat. Másfél órás varrás követte a szülést, és persze addig se a baba, se az apuka nem lehetett velem, de jobb is, hogy nem voltak, mert ez borzalmas volt. Kábé, mintha egy sündisznót passzíroztak volna föl a méhembe. Ha nincs a lábam leszíjazva, hát lehet, hogy elfutok. Sokkal rosszabb volt, mint a szülés. Négy egység vért kaptam, vérplazmát meg mindenféle mást, összesen négy tűn át csorogtak belém a levek. Nem mondta senki, de azt hiszem, ha 200 évvel ezelőtt szülök, akkor elvérzek a szülőágyon. Nem mondta senki, de azt hiszem, megmentették az életem. Csak azt mondták, hogy ez egy nagyon ritka pech, és ne tartson vissza a következő terhességtől. Meggyőztek: nem fog visszatartani.

Soha olyan boldog nem voltam életemben, mint aznap. Nem tudtam, hogy szülni ennyire jó. Igazából azóta is egyfolytában boldog vagyok, és a jókedvemet még az sem zavarja, amikor a baba sugárban kakilja le a nacim a pelenkázó tetejéről. Pedig korábban olyan voltam, mint a két öregúr a Muppet Show-ból, most meg az élet olyan lett, mint egy májusi rét! És millió köszönet mindazoknak, akik drukkoltak és szurkoltak nekünk!.

Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal szüléstörténetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.24 16:35:07Somamami

  Szia Mulan!  Szívből gratulálok Nektek!

  Hasonló tapasztalatom volt nekem is az első szülésemnél. Mikor azt gondoltam, hogy már túl vagyok mindenen jött a feketeleves. Csak bíztatni tudlak!

  Most 6 hete szültem a 2. fiamat és szerencsére szinte semmi utómunkára nem volt szükség, pedig már előre felkészítettem magam lelkileg. Rögtön a szülés után már ülni tudtam, ami a múltkor kb 2 hét után sikerült úszógumi nélkül.

  Most viszont a baba kijövetelét éltem meg sokkal fájdalmasabban.

  Na sebaj a 3. babánál már biztos minden tökéletes lesz! ;-)

 • 2006.11.24 16:57:00eszter

  tök jó! Gratula! Végül is akkor volt gátmetszés vagy csak a méhszájad kellet varrni? A méhed nem húzódott össze elég gyorsan? Az volt a baj?

 • 2006.11.24 17:10:15szeszter

  huh mulan, sztem az uccsó részt leszámítva kellemes szülésed volt. De tényleg. Jó, hogy ilyen gyorsan ment!

  Gratula még1x és nőjjetek nagyra!

 • 2006.11.24 17:49:56mulan

  Köszönöm! Volt gátmetszés is végül, amitől előzőleg rettegtem, de akkor ott azt sem lehetett érezni. Utólag egy picit nehéz volt az ülés, főleg, ha meleg vízzel zuhanyoztam, de picit vághattak csak, és/vagy elég ügyes lehetett az orvos, mert nem volt rosszabb, mint előtte, amikor a baba nyomta a medencémet, és amiatt nem ment az ülés. Amióta meg áttértem ott a hidegvizes zuhanyra, azóta szépen lelohadt az a kis duzzanat, és nincs vele gond. Picit félek persze, hogy milyen lesz majd a rendszer alul, hogy mennyire állnak helyre a dolgok, de most Somamami hozzászólása után bizakodó vagyok. :)

  Szeszter, szerintem is, a végét leszámítva kellemes volt, és szerencsére az a fájdalom is elmúlt, a baba meg itt nézi, hogyan gépelek, szóval megérte. :)

  Viszont a történtek eléggé meggyőztek arról, hogy nem árt, ha kéznél van az orvosi segítség.

  Kaptam méhösszehúzót, de az nem volt elég, valami olyasmit mondtak, hogy a méhszáj minden irányban megrepedt.

 • 2006.11.24 18:05:13mefiszta

  Szia Mulan!
  nagyon gratulálok. Összeszorult a torkom, ahogy olvastam a történetet. Az én első kislányom is hasonlóan született. Valóban, a tolófájás olyan elementáris erő, amire semmiféle befolyásunk nincs. Maximum segítjük egy kicsit.
  Engem is sokáig varrtak, utána kétszer elájultam éjjel, plusz két hétig nem tudtam ülni. A gátsebem rémes volt.
  Megnyugtatásul mondom, hogy a második babával minden simán zajlott, gátvédelemmel szültem és másnap már szalszáztam a folyosón a másik hülye kismamával, aki szintén megúszta a gátmetszést...:-)
  Nagyon gratulálok és sok boldogságot kívánok nektek!

 • 2006.11.24 18:15:50ana

  Mulan!
  Gratulálok Nektek! Nekem az első szülésnél voltak hasonló problámák, a 2, nál semmi gond nem volt, hamar jött, és gond nélkül. Most cca 2 hetem van a 3. babáig, remélem nem lesz probléma. Ha túl vagyok rajta, majd elmesélem milyen volt. Am voltam CTG-n, és a szülőszobán mondta a szülésznő, hogy a 3. mindíg más mit a többi, majd meglátjuk.
  Legyetek boldogok és egészségesek, nőljetek nagyra.
  Melyik kórházban szültél?

 • 2006.11.24 19:35:26Somamami

  Ana drukkolok hogy olyan legyen mint a második. Persze könnyebb is lehet! ;-)

 • 2006.11.24 19:49:44ana

  Somamami! Kedves vagy, én is ennek drukkolok, majd meglátjuk. :)

 • 2006.11.24 20:10:53mulan

  Köszönöm! Én is drukkolok Anának. :) Mefiszta, ez a szalszázás nagyon tetszik, megveszem. :)

  A Péterfyben szültem (Bp.). Az épület meg a kórtermek nem éppen a legmodernebbek, de mindenki nagyon kedves volt, és az apuka minden nap bejöhetett, a baba meg velem lehetett éjjel-nappal. :))

 • 2006.11.24 22:20:44nona

  Én is gratulálok Mulan! Nagyon ügyesek voltatok! (Nekem a 3/4 órás foltozgatás is bőven elég volt). Ana! Én 3. gyerek vagyok a családban és Anya azt mondta, h engem szült meg a legkönnyebben! Minden jót:)

 • 2006.11.24 22:35:35kovvacs

  Mulan,

  gratula és minden jót Nektek:)

  Tök jó volt olvasni a sztoridat. (A vérfagyasztó vége kivételével.)

 • 2006.11.24 23:36:37gyöngy

  Szia Mulán! Nagyon örülök, hogy ilyen hamar olvashattuk a szüléstörténetedet! Még egyszer gratulálok Nektek! Nagyon jó, hogy ilyen boldogságot hozott Neked Luca, és a kicsikéd is biztos boldog, hogy ilyen klassz anyukája van!

 • 2006.11.25 10:12:36katampusz

  kedves mulan, nem tudom hol kérdeztél a légzésfigyelővel kapcsolatban, de ha jól olvastam, eddig még nem volt rá válasz.  www.bolcsohalal.hu a madarász kórházban van ilyen mit tegyünk ha "tanfolyam"  illetve a léghajó program: http://www.babanet.hu/leghajo.pdf  nekem is itt javasolták ezeket a címeket  gratulálok a pozitív szülés-élményhez :)

 • 2006.11.25 17:28:13mulan

  Köszönjük a jókívánságokat!

  Kedves Katampusz, köszönöm, megnézem!

 • 2006.11.26 23:56:03mulan

  Lassan kezdek erőre kapni, és azt szeretném kérdezni, hogy mikor érdemes azaz szabad elkezdeni a tornát. A szülés után visszamaradt kelttészta hasikám ugyan rohamosan fogy, de szeretnék biztosra menni. :)

  Mik a tapasztalataitok?

 • 2006.11.27 08:15:54manci

  Hát, mulan én nem tudok segíteni! a gyerekem 6 hetes koráig csak vonszoltam magam a fáradtságtól, utána meg a sportolás kimerült a jó nagy sétákban babakocsit tologatva. Próbáltam a videókazettázást, de ez nem az én műfajom. Most szándékozom visszatérni: veszek egy kondibérletet a héten!!

 • 2006.11.27 08:27:47eszter

  Amikor kedved és erőd van! Olyan csinálj, ami nem zavarja a tele cicit. Mondjuk lehet, hogy nem kellemes aerobicon pattogni miközben a nyakadban libegteted őket, az úszás meg van, akinek olyan, mint a hidegvizes borogatás: apad tőle a tej. A gát- és hasizomtornát a jobb kórházakban a szülés másnapján megkezdik. Úgyhogy hajrá! Ami meglepő, hogy én nem fáradtabb lettem tőle, hanem erőre kaptam.

 • 2006.11.27 19:23:05mzperx

  Szia! én a tornával megvártam a 6 hetes kontrollt, ahol szerencsére minden rendben volt, és aztán rögtön el is kezdtem itthon dvd-re tornázni, nekem nagyon-nagyon jól esett, teljesen úgy éreztem magam, mint akit kicseréltek. :) A tejem mennyiségére egyáltalán nem volt semmilyen negatív hatása.

 • 2006.11.28 11:35:48Kékfelhő

  Mulan drága, nagyon-nagyon ügyes voltál, örülj a kicsidnek :)

 • 2006.11.28 22:40:05mulan

  Köszönöm, édes Kékfelhő, nagyon örülök! :) Szipiszupi érzés, ahogy itt szuszog mellettem! :)

 • 2006.11.28 22:42:23mulan

  Köszönöm a tornával kapcsolatos tanácsokat, finoman elkezdem akkor. :)

 • 2006.11.29 09:04:39R.

  Mulan, már amikor olvastam, akkor gondoltam, hogy Péterfy:) szerintem ugyanabban a kórteremben szültünk.
  nekem se volt egyszer, de én már a vajúdást is megszenvedtem: nem akartam tágulni, ezért a 8. órában már azért adtak epidurált, hogy lazuljanak az izmaim. aztán amikor végre kitágultam és már azt hittünk mindjárt megérkezik a maszat, akkor beragadt a medence utolsó szakaszán, így végül fogóval segítették ki.
  de nekem is az volt az első szavam, hogy nem baj mennyire fájt, ezért megérte. mellesleg nekem is olyan érzésem volt, hogyha ez pár tíz-száz évvel korábban történik, akkor ottmaradok.
  ja és a szülésznők hihetetlen rendesek és felkészültek, nekem nagyon sokat segített főként Cser Kati, aki az utolsó 8-10 órában volt ott.

 • 2006.11.29 09:36:31mulan

  Szia R., az enyémet Lillának hívták, és iszonyúan rendes és kedves volt.

 • 2006.12.12 01:35:11mulan

  Gyerekek, négy héttel a szülés után megjött a menstruációm. :( Pedig szoptatok. És ezt a négy hetet is ugye végigvéreztem. Ilyen szemétséget!

 • 2006.12.12 07:02:44hanna

  Szia Mulan!
  Ne aggódj, ez lehet "ál-menstruáció" is, ettől még nem biztos, hogy jövő hónapban is fog, illetve hogy rendszeres és kiszámítható lesz.

 • 2006.12.12 08:42:04eszter

  húú, ez durva. ha így van, akkor őszinte részvétem, de sztem a 6 hetes kontrollt ejtsd meg hamarabb, hogy a doki lássa a vérzés jellegét. Nehogy valami bentmaradt placenta legyen...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta