SZÜLŐSÉG

Méregdrága védőoltást javasolnak a szakértők

2006. november 13., hétfő 09:17

Hét Európai Uniós országban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában kötelező, három szomszédos országban anyagilag támogatott a védőoltás, mellyel a pneumococcus által okozott életveszélyes agyhártyagyulladás, a vérmérgezés és a súlyos tüdőgyulladás megelőzhető. A hazai egészségbiztosítás nem támogatja az oltást, a szülőnek több mint 16 ezer forintot kell kifizetnie, ha szeretné beadatni gyermekének a vakcinát.A pneumococcus évente több mint 700.000 öt év alatti gyermek halálát okozza a világban. Magyarországon 2002 és 2004 között 19 esetben fordult elő a baktérium okozta agyhártyagyulladás, öt kisgyermek életét nem tudták megmenteni.

A legtöbb egészséges ember orrüregében és garatában megtalálható a pneumococcus baktérium, mely cseppfertőzéssel terjed. Legnagyobb arányban a kétévesnél fiatalabb gyermekek hordozzák - derül ki a Stop Pneumococcus felvilágosító kampány háttéranyagából, melyet a vakcinát gyártó cég finanszíroz.

Az esetek túlnyomó többségében ez nem jelent semmiféle problémát, de évente több ezer gyermeknél okoz a kórokozó középfülgyulladást és arcüreggyulladást. Ritkán, százezerből 12-13 gyermeknél előfordul, hogy a baktérium agresszívvá válik, áttöri a szervezet védelmi vonalát és a véráramba kerülve életveszélyes betegségeket okoz.

Az orvosok sem tudják pontosan, hogy az ártalmatlan kórokozó miért válik egy csapásra „gyilkossá”, beszámoltak azonban arról, hogy a passzív dohányzás, egy korábbi fertőzés hajlamosító tényezők lehetnek. Rizikócsoportba tartoznak még a koraszülöttek, a két éven aluliak, a tápszeres babák és a bölcsődébe járó gyermekek.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta a pneumococcus okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe. Akik pedig túlélik a betegséget, azok gyakran maradandó károsodást szenvednek, és életük végéig együtt kell élniük például a süketséggel, a mozgászavarral – tudtuk meg a felvilágosító program képviselőjétől.

A fél évesnél fiatalabb csecsemőknek négy, a 7-11 hónapos gyermekeknek három, az egy és két év közöttieknek kettő, a 2-5 éves gyerekeknek pedig egy oltást kell adni a védettség eléréséhez. A szakemberek szerint a védőoltás ritkán okoz mellékhatásokat, duzzanat, láz, aluszékonyság körülbelül 7500-ból egyszer fordul elő.

Dr. Sohr György gyermekorvos a Porontynak elmondta, hogy az egyre nagyobb számban előforduló megbetegedések miatt a nem kötelező védőoltások közül ezt az egyet szokta javasolni a szülőknek, mert ezzel megelőzhető a pneumococcus baktérium okozta gennyes középfülgyulladás is.

Mint azt a kampány képviselője elmondta, van rá esély, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövő évben 50%-os támogatást nyújt a vakcinára, és az sem elképzelhetetlen, hogy idővel az egész költséget átvállalja, de jelenleg az oltóanyag teljes árát, azaz 16603 forintot ki kell fizetnie annak, aki úgy dönt, hogy beoltatja gyermekét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.13 09:32:02limbekcs

  ez a 16603 Ft egy lövés ára? azaz pl. a 7-11 hónaposokat 50 eFt-ért oltathatná az ember?

 • 2006.11.13 10:03:11Tünde

  Igen, ez egy darab oltóanyag ára.

 • 2006.11.13 11:31:08madanna

  Huh, ez kemény...
  De hátha mire nekünk kell, már lesz támogatás rajta... Vagy mire a második adag kell...
  Én nagyon fülfájós voltam gyerekként, vagy 1000x volt középfülgyulladásom, kb. hetente, szóval ha csak erre lenne jó, akkor is élnék a lehetőséggel azt hiszem...
  Az ember azt hiszem úgy van vele, hogy inkább legyen kidobott pénz (már ha megengedheti egyáltalán magának), mint hogy beleessen azokba a szomorú százalékokba...

 • 2006.11.13 12:29:34sudve

  Több helyen olvastam már ezt a horror összeget, és nem nagyon értem az egészet. A fiamnak (28 hós) a Pneumo 21 nevű cuccot írta fel a gyerekorvos, kb. 1300 forintot fizettem érte. Miben más ez, mint a másik, méregdrága vakcina??

 • 2006.11.13 12:44:27bebike

  Az én kisfiam ,most volt 4 hónapos beoltattam, NEIS vakcinát kaptunk és 2583 forintot fizettünk érte a gyógyszertárban. Kicist érdekes ez az összeg. Két hónap múlva kapjuk a következőt. A gyógyszerész azt mondta egy éves kor alatt olcsóbb. Én ezt most nem értem.

 • 2006.11.13 12:46:53sudve

  A Neis szvsz másfajta agyhártyagyulladás ellen van.

 • 2006.11.13 12:55:51PPatrik

  Azért, ha már netes újág, betehették volna az említett felvilágosító (a vakcinát gyártó cég által finanszírozott) kampány weboldalát is.
  http://www.pneumo.hu/

  Amúgy marha drága. Mint szinte minden naprakész egészségügyi termék, amit magadnak kell fizetned...

 • 2006.11.13 15:17:59Santos35

  Kösz PPatrik. Kezdek szkeptikus lenni az oltás szükségességével kapcsolatban. Valami miatt épen azt javasolják, hogy lehetőleg minél előbb adjuk be az első oltást, hogy minél többet el tudjanak adni a kotyvalékból. A mellékhatásokat szépen elhallgatja és elbagatelizálja. Ellenben világméretű katasztrófával fenyeget, ha nem veszed meg a gyereknek. Kicsit marketing szaga van a dolognak és úgy tűnik csak azok az info-k vannak az oldalon - GYIK - ami miatt inkább megveszed az oltást.
  Nekünk a doki és a védőnő azt javasolta, hogy akkor érdemes megvenni ha a gyerek sokat jár közösségbe. Azért meggondolandó, mert mi van, ha éppen a fiam az a bizonyos 12-13-ik a százezerből.

 • 2006.11.13 15:54:30manci

  Hát itt van megint valami, amiben dönteni kellene! Mi a jó a gyereknek? Mikor vagyok jó anya? Kicsi a kockázata, hogy elkapja, de nagy baj lehet, ha mégis. Ha ezt beadatom, adassam be a kullancs ellenit is? Tanácstalan vagyok!!!

 • 2006.11.13 21:30:55Kékfelhő

  Én passzolom ezt is, nem csak az anyagiak miatt. Azt értem, hogy vannak kötelező oltások, és vannak, amik ezért-azért ajánlva vannak. Nagyon nagy biznis z a gyógyszeripar, az ilyenek miatt is. Doktor meg mindig akad, aki a nevét adja egyes termékekhez. Innentől kezdve nem biztos, hogy nekünk erre van szükségünk.  Ha mindig mindentől féltjük a gyereket,holnaptól nem járunk sehova, otthon barrikádozzuk el magunkat? Ha ebből is pénzt lehetne csinálni, biztos lenne valami orvos, aki ezt ajánlaná...

 • 2006.11.13 23:11:56tikont

  Sziasztok,

  kislányom 2 éves múlt, amikor megkapta a védőoltást: Pneumovax 23 injekciót kapot (MSD gyártja) és ezer párszáz ft volt...

 • 2006.11.14 09:31:30Tori

  Az én lányom is kapott oltást, Neisvac a neve asszem. Talán 1800-2100 Ft volt darabja. 2 vagy 3 lövést kapott. Ha megtalálom a kiskönyvet, majd pontosítok.

 • 2006.11.14 10:55:54kovvacs

  Nézzük csak: a gyerek nem koraszülött, nem tápszeres és nem jár bolcsődébe.

  Nem adatjuk be neki.  Tartok tőle, hogy a "nem vagy jó anya" sztori manapság nagyon jó biznisz, ami ugye kezdődik a köldökzsinórvérrel. És állandóan az derül ki, hogy hányféle nyavalyában halhat meg a kölyök.

  Valami azt súgja, hogy az utcai közlekedés és az autók veszélyesebbek statisztikailag, de hát valamit a Jóistenre is rá kell bízni...

 • 2006.11.14 11:01:35sacka

  Egyetértek. Mindenesetre hamarosan indulunk a kötelező oltásra (18 hónapos, 3 éves) rákérdezek a doktornőnnél ezekre az oltásokra, már csak az érdekesség kedvéért is.

 • 2006.11.14 11:23:45Tori

  Mi sokat járunk zöldbe, ráadásul pont erősen kullancsos környéken, úgyhogy én beadattam minden szart, amit a kullancsok terjesztenek. Az én vérem olyan, hogy ha egy helyen van 12 ember és egy szúnyog, csak rajtam van három csípés, máson senkin, és nem tudhattam, ezt örökli-e a gyerek, szóval biztosra akartam menni.

 • 2006.11.14 11:28:43Tori

  Valami rémlik, hogy háromféle agyhártyagyulladás létezik, és ebből kettőre létezik védőoltás. És a vakcina attól is függ, hogy hány évesen adatjuk be, mert létezik felnőtteknek is. Ettől függően változik az ára, meg hogy mennyi időre ad védettséget. Akárhogy is, az én lányom megkapott minden oltást, amit eddig kaphatott. Igazából az ajánlottak közül egyedül a bárányhimlősre mondtam nemet, a gyerekorvos teljes együttértésével.

 • 2006.11.14 11:54:12kivagyok

  Sajnos én is az összeesküvés elméletek híve vagyok, főleg mióta egy szakdolgozó barátnőmön keresztül kicsit belenéztem, mi folyik a gyógyszeriparban. Már a neve is, ugyi, beszédes: gyógyszerIPAR. Egyátalán nem vagyok meggyőződva arról, hogy a tőzsdén jelenlevő (meg persze a nem -jelenlevő) gyógyszergyártók valóban az én (mindnyájunk) érdekeit tartják szem előtt. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a természetes tudatlanságunk és információhiányunk vámszedői ők, akik jó érzékkel alapoznak legzsigeribb félelmeinkre: jót akarok a gyereknek, jó anya akarok lenni. Én ezt az oltást biztosan nem adatom be, mint ahogy a bárányhimlő ellenit sem. Nem szeretném 5 évente újraoltatni a gyereket, hogy aztán felnőtt korában mégis elkapja. A kötelező oltásoknak legalább valami komoly alapjuk volt, bár ma már ezek is vita tárgyát képezik.

 • 2006.11.14 12:45:00manci

  Nemcsak az agyhártyagyulladás miatt aggódom, hanem a folyton visszatérő középfülgyulladás miatt is. Az ismeretségi körben két gyerek is szenved ettől. Bár valószínűleg ez lehet másfajta kórokozóktól is. Ha valaki járatos a témában, okosítson ki!

 • 2006.11.14 13:30:25kovvacs

  Jó lenne, ha minden nemkötelező oltásnál fel lennének tüntetve azok az esetek, amikor melegen ajánlott az oltás (mint pl. itt a tápszeres, a koraszülött meg a bölcsőde).

  Van úgy, hogy családi hajlamok, gyakran ismétlődő betegségek is okolhatják.

  De ha nem állnak fenn melegen ajánlott tényezők, akkor nem érdemes a gyereket piszkálni...  Pl. ha rendszeres kirándulók volnánk, havonta 1-3 alkalommal mászkálnánk erdőbe, biztos beadatnám a kullancsos oltásokat. Ahogy az is rendben volt, hogy anno anyámék beadatták nekünk, mert egész nyáron mindenféle táborokban voltunk természetközelben.

 • 2006.11.14 13:33:58Tori

  babaszoba.hu-n szoktam ilyesminek utánanézni, elég jó összefoglalókat írnak.

 • 2006.11.14 15:37:03Santos35

  manci
  valahol azt olvastam, hogy genetikai eredetű, mert az a kis csatorna a fül és az orr között nem tud rendesen szellőzni (sajnos azt a cikket nem találtam)
  http://egeszseg.origo.hu/cikk/0543/251443/kozepfulgyulladas_1.htm
  http://www.babanet.hu/faq/legut12.php
  http://www.babanet.hu/faq/legut11.php

 • 2006.11.14 15:46:07manci

  Santos35, Tori, köszönöm, olvasom!

 • 2006.11.14 19:11:49janid

  Nem vagyok otthon a témában, de a barátnőm az USA-ban szülte meg első gyermekét. Ott a gyerekorvosa a pneumococcus ellen a "Prevnar" nevű oltást adta be. Egyébként ott minden gyermek ezt kapja meg. Ha olyan rossz lenne, akkor a amerikai ügyvédek már rég rákattantak volna a témára. Tudtommal nincsenek perek folyamatban...

 • 2006.11.14 19:21:29gyöngy

  Manci nekem is azt mondták, hogy a fiamnak genetikailag túl rövid az orr és fül közti járat, és ezért van állandó középkül gyulladása. Már egy másik oldalon részleteztem, hogy nekünk 12 talpmasszázs óta nem kellett felszúrni a fülét a gyereknek. Addig két hetente új antibiotikum, és két naponta fülszúrás. Most már 13 éves a fiam. Tehát nálunk bevállt a masszázs. Ilyen oltást, meg biztos nem adatunk a babánknak. A párom mikrobiológus, és sokat tudunk a gyógyszeriparról, meg nem hiszünk a véletlenekben. Véletlenül, pont az én gyerekem lesz az x-edik. Ez megint csak egy célirányos vevőgyártó cikk.

 • 2006.11.15 20:51:54msd

  Nagyon kezd elmenni e topic a gyógyszergyárak szidásába. Én azonban mégis hálás vagyok nekik, mert a bátyámnak az általuk kotyvasztott lötty segített kigyógyulni a vérrákból. GYÖNGY, mi meg se próbáltuk a TALPMASSZÁZST a rák kezelésére. Bár lehet, hogy ha minden nap masszíroznám a talpamat, akkor örökké élnék? S talán olyan lennénk tőle, mind Robbie Williams? Ha a párod TÉNYLEG mikrobiológus és nem csak MIKRO, akkor pontosan tudnod kellene, hogy mennyi bajt okozhat e kórokozó a gyerekekben. Ha jól olvasom az ajánlásokat, ez az oltást kisgyermekeknek ajánlják, s nem a 13 éves fiadnak. Szóval ha eljuttok a következő kisbabáig, azért mégiscsak fontold meg az oltást...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta