SZÜLŐSÉG

Fiúgyereket eredményez egy macskaparazita

2006. október 12., csütörtök 15:44

A macskák által hordozott, toxoplazmózis nevű parazitával megfertőzött terhes nők nagyobb eséllyel szülnek fiút, mint lányt, derül ki egy új cseh kutatásból. A nyers húsban található élősködő általában a macskaalom cseréjekor fertőzi meg a gazdákat, bár a nem megfelelően átsütött hús fogyasztásával is el lehet kapni.


A prágai Károly Egyetem kutatói szerint a fertőzést hordozó nők 72 százalékos eséllyel szülnek fiút, miközben a fiúk születési aránya az egészséges populációban 51 százaléék körül mozog. A Naturwissenschaften német szaklapban közölt kutatás szerint a parazita által befolyásolt anyai immunrendszerben a fiú embriók nagyobb eséllyel maradnak életben.

A toxoplazmózisfertőzés felnőttek esetében ártalmatlan, többnyire észrevehetetlen, néhány napos náthát okozó dolog, terhes nőkre viszont igen veszélyes a parazita, mely  vetélést okozhat. A méhben megfertőzött magzatok szemfertőzésekkel, sárgasággal vagy tüdőgyulladással születnek, és gyakran csak néhány napig élnek. A túlélők gyakran szem- és agykárosodásban szenvednek és szellemi fogyatékosok lesznek.

A terhes macskatartó nőknek ezért azt tanácsolják az orvosok, hogy a gyerek születéséig kérjenek meg valakit arra, hogy cserélje a macskaalmot, sőt kertészkedni (földben turkálni) is csak gumikesztyűben javasolt. Mivel a fertőzés a nyers húsban is megtalálható, a terhesség alatt csak jól átsütött húsok fogyasztása javasolt. Tesztekkel kimutatható, hogy az anya megkapta-e a toxoplazmózisfertőzést, így a terhesség alatt is azonnal meg lehet kezdeni az antibiotikumos gyógykezelést, nehogy a fertőzést átadja gyermekének.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.13 09:27:54Daem00n

  antibiotikum-kúra terhesség alatt? nem veszélyes az? vagy két rossz közül a kevésbé rossz választása?

 • 2006.10.13 10:22:56jidele

  Ez a cikk sztem kicsit félrevezető. Ui. a toxoplazmózis rettenetesen veszélyes a magzatra, és azonna kezelni kell, amint kiderül. Pl. a magas lázat, vagy a nagyon heveny hasmenést is csillapítani kell, mert sokkal nagyobb károkat okozhat.

 • 2006.10.13 13:03:21OftF

  Ez egy hatalmas bulvársötétség.
  A vizsgálat nem azt derítette ki, hogy nagyobb valószínűséggel szülnek fiút, hanem azt, hogy a fiú magzatok ellenállóbbak e betegséggel szemben. Ezt persze leírják a cikkben később, de a címet és az első mondatot úgy választották meg, mintha nem értenének belőle egy mukkot se. Ami persze nincs kizárva.

 • 2006.10.13 13:09:11OftF

  Ez a bulvárújságírás tipikus ostobasága.
  Hiába írja le a közepén, hogy a kutatók szerint valójában mit jelent a statisztikailag mért adat, a cikk címéből és első mondatából könnyedén az szűrhető le, hogy nem értett meg belőle semmit.

 • 2006.10.13 14:39:09jidele

  Hát igen. Ebből lesznek aztán az olyan cikkek, mint a múlt heti, ami szerint az angol tini kismamák a szüléstől való félelmükben cigiznek, hogy kisebb legyen a gyerek...Remélem, senki nem lesz olyan buta, hogy macsakalomban turkál és nyers húst eszik a fiúgyerek reményében...

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta