SZÜLŐSÉG

Néhány kiló is árthat a második gyereknek

2006. szeptember 29., péntek 13:26

Későbbi terhességeiket veszélyeztetik azok a kismamák, akik nem adják le a terhességük során felszedett kilókat, figyelmeztet a BBC által közölt új svéd kutatás. Az első gyerek után megmaradó néhány kilónyi túlsúly is okozhat magas vérnyomást, cukorbetegséget, sőt halvaszületést a második gyereknél.


A Lancet orvosi szaklapban közölt tanulmány készítői százötvenezer svéd nő adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a testtömegindex (BMI) egy-két egységnyi növekedése is növeli a terhességi komplikációk kockázatát.

Az elhízás mérésére kidolgozott testtömegindex a kilogrammban kifejezett súly osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével, és ideális esetben 18,5 és 25 közé esik. Így tehát egy 65 kilós, 170 centi magas nő BMI-je 22,5, ha azonban felszed öt kilót, akkor már 24,2 a testtömegindexe.

A vizsgált nők közül azoknál, akik az első gyermekük megszületése és a második megfoganása közti átlagosan eltelt 2 évben 1-2 BMI egységnyit híztak, 20-40 százalékkal nőtt a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás esélye. Minél többet híztak, annál nagyobb volt ez a kockázat. A három vagy több BMI-nyi hízás pedig a gyermek halva születésének esélyét növelte.

A BBC-nek nyilatkozó nőgyógyász, Adam Balem professzor azt javasolja a nőknek, hogy anyatejjel táplálják gyermeküket, igyekezzenek sportolni, és visszatérni terhesség előtti súlyukhoz, mielőtt újabb gyermeket vállalnának.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta