SZÜLŐSÉG

Néhány kiló is árthat a második gyereknek

2006. szeptember 29., péntek 13:26

Későbbi terhességeiket veszélyeztetik azok a kismamák, akik nem adják le a terhességük során felszedett kilókat, figyelmeztet a BBC által közölt új svéd kutatás. Az első gyerek után megmaradó néhány kilónyi túlsúly is okozhat magas vérnyomást, cukorbetegséget, sőt halvaszületést a második gyereknél.


A Lancet orvosi szaklapban közölt tanulmány készítői százötvenezer svéd nő adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a testtömegindex (BMI) egy-két egységnyi növekedése is növeli a terhességi komplikációk kockázatát.

Az elhízás mérésére kidolgozott testtömegindex a kilogrammban kifejezett súly osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével, és ideális esetben 18,5 és 25 közé esik. Így tehát egy 65 kilós, 170 centi magas nő BMI-je 22,5, ha azonban felszed öt kilót, akkor már 24,2 a testtömegindexe.

A vizsgált nők közül azoknál, akik az első gyermekük megszületése és a második megfoganása közti átlagosan eltelt 2 évben 1-2 BMI egységnyit híztak, 20-40 százalékkal nőtt a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás esélye. Minél többet híztak, annál nagyobb volt ez a kockázat. A három vagy több BMI-nyi hízás pedig a gyermek halva születésének esélyét növelte.

A BBC-nek nyilatkozó nőgyógyász, Adam Balem professzor azt javasolja a nőknek, hogy anyatejjel táplálják gyermeküket, igyekezzenek sportolni, és visszatérni terhesség előtti súlyukhoz, mielőtt újabb gyermeket vállalnának.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta