SPIRIT

Amit ma gondolsz, tízmilliószoros erővel válik valóra

2011. február 4., péntek 08:37

Érdemes február 4-én minden gondolatunkra ügyelnünk, mert óriási teremtőerővel hatnak vissza. A tibeti kultúrában a Buddha (Dharmacsakra) napokat hívják 10 milliószoros napoknak. Ajánlatos ilyenkor pozitív gondolatokra koncentrálni, illetve jót kívánni másoknak és a világnak. A negatív gondolatokat lehetőleg hagyjuk másnapra.

Mi teremtjük meg a világunkat

A tibetiek évente négy ilyen napot tartanak nyilván: ez az első holdhónap 15. napja, a negyedik holdhónap 15. napja, a hatodik holdhónap 4. napja és a kilencedik holdhónap 22. napja. Ma van az első ilyen nap az évben, kiváló lehetőséget teremtve, hogy arra gondoljunk, amit teremteni, elérni és beteljesülve látni szeretnénk az életünkben. A kívánság tízmilliószoros erővel fog hatni. Minden tízmilliószoros napon minden teremtő tett vagy gondolat tízmilliószoros erővel fog hatni. Ez érvényes a pozitív, előremutató gondolatokra, érzelmekre, mind a negatív szándékra. A mindennapi életben is ugyanúgy igaz, hogy gondolkodásunk határozza meg valóságtudatunkat: amit kivetítünk, könnyen valóságba fordulhat. Mi teremtjük meg a körülményeinket, kapcsolatainkat és azok minőségét. Mi választjuk meg, hogy kivel és mivel kívánunk kapcsolatba kerülni földi létünk során. Ahogy minden anyagi létezés egy teremtő gondolat eredményeként jön létre, úgy minden, ami a világunkat meghatározza, a mi teremtményünk.

Fotó: Victor Bezrukov
Fotó: Victor Bezrukov

Mit érdemes ma tennünk?

Alapvetően azok a gondolataink formálják valóságunkat, amelyek nap mint nap megszületnek bennünk, akár tízmilliószoros a nap, akár nem. A tízmilliószoros napok jelentősége abban áll, hogy lehetőséget adnak tudatosságunk fejlesztésére, hiszen nem csak teremteni tudunk ekkor, de fogadalmakat tehetünk annak érdekében, hogy a rossz szokásainktól megszabaduljunk: változtatni tudunk berögzült gondolkodásmintáinkon és olyan gondolatokkal tölthetjük meg elménket, amelyek céljaink felé vezetnek, megnyugvással és békével töltenek el minket. Kiemelten fontos, hogy ezeken a napokon arra gondoljunk, amit teremteni szeretnénk az életben. Ellenőrizzük a gondolatainkat, a felmerülő érzelmeket. Ha felmerül egy rossz gondolat, vagy valaki felhúz minket, legalább ma ne rendeljük alá magunkat az ártó érzelmeknek, hanem emelkedjünk föléjük és egykedvű nyugalommal szemléljük. Az elkerülhetetlenül felmerülő negatív gondolatokat, érzelmeket tudatosítsuk, majd engedjük el és cseréljük fel számunkra pozitív gondolattal. Ma ünnepeljünk, töltsünk sok időt barátainkkal, fantáziáljunk egy új autóról, házról, végleg törlesztett hitelről, nevessünk sokat. Adjunk hálát minden jóért, ami az életünkben már bekövetkezett.

Buddha és a Dharmacsakra napok

Az év négy nagy ünnepe Buddha életével kapcsolatos. Ezeket a napokat ajánlatos intenzív gyakorlással tölteni – tudtuk meg a Karma Kagyüpa Buddhista Közösségtől. "Az első nap neve: a Csodák ünnepe, melyet az első tibeti holdhónap teliholdján tartunk. Az év első tizenöt napja annak a tizenöt napnak az ünneplése, amikor Buddha minden nap más csodát mutatott be azért, hogy jövendő tanítványai érdemeit és odaadását növelje. A negyedik tibeti holdhónap teliholdja a Veszák, Buddha Sákjamuni megvilágosodásának és Paranirvánába térésének évfordulója. Harmincöt éves korában Buddha elérte a megvilágosodást Bodhgajában. Születésnapját is ezen a napon ünnepeljük."

A hatodik tibeti holdhónap negyedik napján Buddha hét hétig nem tanított, végül azonban Indra és Brahma ösztönzésére megforgatta a Tan Kerekét - első ízben Szarnathban, ahol a Négy Nemes Igazságot tanította. A kilencedik tibeti holdhónap 22. napján Buddha Sákjamuni alászáll az istenek birodalmából és Buddha anyja, Indra birodalmában születik újjá. Buddha három hónapot tölt tanítással az istenek birodalmában, hogy anyját megszabadítsa és jóságát viszonozza, ugyanakkor az istenek javát is szolgálja.

Kerüljük a szórakozást, ne használjunk parfümöt

Megtudtuk, hogy a közösség tari központjában ezeket az ünnepeket mindig kétnapos Nyungne meditációval töltik. A Dharmacsakrás nap mindig a meditáció második napja. "A Nyungne alatt tartózkodunk a test, a beszéd és a tudat negatív cselekedeteitől, és felkeltjük magunkban a megvilágosodás szellemét. Törekszünk minden lény javára, és meditálunk szellemünk igaz természetén. A Nyungne ideje alatt Csenrézi, a határtalan együttérzés bódhisszattvája meditácóját végezzük, s 24 órára szóló, hajnaltól hajnalig tartó fogadalmakat teszünk, melyek a következők: nem ölünk, nem lopunk, nem élünk szexuális életet, nem hazudunk, nem iszunk alkoholt, nem ülünk kiemelt helyre, csak az előírt időben étkezünk, kerüljük a szórakozást, nem használunk parfümöt és nem viselünk ékszereket." - mesélték.

Fotó: Khalid Almasoud
Fotó: Khalid Almasoud

A lényeg, hogy ne gondoljunk és tegyünk semmi rosszat

Buddhista szent iratok szerint nyolc, hibátlanul, azaz a fogadalmakat megtartva és helyes szándékkal elvégzett Nyungne bizonyosan emberi létformában történő újjászületést eredményez. A helyes szándék azt jelenti, hogy a meditációt nem csak önmagunk, de kivétel nélkül minden lény javára végezzük. Ha azonban nincs lehetőségünk arra, hogy a Dharmacsakrás napot intenzív gyakorlással, pl. Nyungnéval töltsük, akkor is különösen ügyeljünk arra, hogy mindenféle testi, szóbeli, vagy gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot – persze minden napot, de a Dharmacsakrás napot különösen, hiszen ezen a napon akár az ártó, akár az erényes tetteink hatása tízmilliószoros.

Erőt kaphatunk ezeken a napokon

“A hagyomány szerint ezeket a nagy Buddha napokat azért hívják tízmilliószoros napoknak, mert ez e napokon elkövetett erényes tettek, vagy a bölcs gondolatok ereje tízmilliószoros– meséli Csörgő Zoltán a Javas.hu-tól. "Ám ez egy szokásos mondat, hasonlóan ahhoz, ami a buddhista szútrák végén áll: Ha ezt a szútrát csak egyszer is látod, minden szennyeződéstől megszabadulsz. Ez a mahájána buddhizmus módszere, így ad jelentőséget a dolgoknak. Mindettől függetlenül eljátszhatunk a gondolattal, hogy ezek a napok jobban telítettek a szent idő erejével, s ezáltal kiemelkednek a hétköznapokból. Ha így tekintünk a tízmilliószoros napokra, akkor erőt kaphatunk ahhoz, hogy ezeken a napokon is tudatosak legyünk, sőt még tudatosabbak, mint előző nap. Érdemes felidéznünk, hogy ezen a napon is nagyot léphetünk előre, hogy eligazodjunk saját bensőnk labirintusában.”

A mantrák is fokozott erővel hatnak

„Ezeket a napokat különleges hatású napoknak tartjuk, és mindegyiknek más a jelentősége – meséli Gábor (39) buddhista gyakorló. "A Dharmacsakrás napokon meghatalmazásokat is kaphatunk, a tavalyi évben például az a megtiszteltetés érte a gyakorlókat, hogy május 27.-én a Tiszteletreméltó Láma Kalszang adott Sárga Dzambala meghatalmazást. Különleges és ritka alkalom ezen a szerencsés napon meghatalmazást kapni egy tibeti Lámától. A Sárga Dzambala a bőség egyik istensége, gyakorlói a következő eredményeket érhetik el: jószerencse, erkölcsi tisztaság, hosszú élet, intelligencia növekedése, és az anyagi és szellemi szükségletek kielégítése. Az említett napon éppen három különleges esemény esett egybe: Buddha születése, megvilágosodása és a Parinirvánába távozása. A gyakorlók ezeken a napokon meditációkat végeznek és pudzsákat tartanak. Az ilyenkor elmondott mantrák is fokozott erővel hatnak.”

Fotó: Trent Mcbride
Fotó: Trent Mcbride

Százszorosan teremtő napból több van

Általános megfigyelés, hogy teliholdkor és újholdkor sokkal érzékenyebbek vagyunk. A tibetiek szerint minden telihold és újhold napja százszoros teremtő erővel bír. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Ezekre a napokra is érdemes figyelmet fordítani, csakúgy, mint érzelmeinkre. Gyújtsunk meg egy füstölőt, egy mécsest és ajánljuk fel az emberiségért. Kérjük, hogy minden ember szívében jelenjen meg a szeretet, az elfogadás, a megértés és a megbocsátás, mind önmaga, mind a világ felé. Küldjünk fényt a Földnek és az emberiségnek.

Tízmilliószoros napok 2011-ben

2011. február 4.

2011. május 17.

2011. július 5.

2011. november 17.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.04 09:50:11goumba

  Besz@rás, micsoda erő, tehát ezért sikerült legyőzniük a Népi Kínát és kikiáltaniuk az önálló Tibeti Buddhista Köztársaságot!

 • 2011.02.04 10:02:40zivatarfelhő

  Kedves Cikkíró!
  Egy aprócska észrevételem lenne. És nem kötözködésnek szánom.
  Ha az első holdhónap 15. napja az első Dharmacsakra nap, akkor hogyan eshet ez az időpont 4-ére?
  Ugyanis az első holdhónap február 3-án kezdődik, tehát ennek 15. napja február 18.
  Legalábbis szerintem, de aztán lehet, hogy nem így van.
  Üdvözlettel: Nikolett

 • 2011.02.04 10:03:51volvo6067

  Bakter! Komolyan! Nem hiszem el! Ezt komolyan gondolja valaki is? Jó, akkor én most gondolok 1 Ft-ra. Hajnalra milliomos leszek, ugye?

 • 2011.02.04 10:07:37volvo6067

  Ja, és elfeledtem a magán NYP-i megtakaritásomat. Azt is felturbóznám....
  És veszek ma egy 3 Ft-os szuper BMW-t is. Valszeg egy 750i M-et

 • 2011.02.04 10:10:08worxland

  Arra gondolok, hogy az ilyen hülye népbutítást nem kellene index-címlapra tenni. Troll-e vagyok?

 • 2011.02.04 10:15:24wendytesztaburger

  ennel mar csak az asztrologiai temaju irasaik a nepbutitobbak, azok is cimlaposak altalaban

 • 2011.02.04 10:17:42zivatarfelhő

  Kedves worxland!
  Miért népbutítás? Csak egy másik kultúra. Szerény véleményem szerint nem ez a népbutítás. Van, aki hisz benne. Mindenkinek kell valami, amiben hihet.
  Nem vagy troll. És lehet, hogy tényleg nem kellett volna címlapra tenni, mert akit érdekel ez a témakör, úgyis megtálalja.
  Üdvözlettel: Nikolett

 • 2011.02.04 10:18:32Netszamuráj

  Ez nem népbutítás. Beleillik a jelenleg divatos ezo-öko-bio irányvonalba. A Dívány csak felismerte ezt, és összhangba hozta vele a rezgéseit, megnyitotta előtte a csakráit. :D Coelho és a mindennapi asztrológiát add meg nekünk ma könyvek mellett elfér ez a kis cikkecske is az éjjel-nappal ásványvizet ivó, lúgosított lánykák könyvespolcán.

 • 2011.02.04 10:22:15Nűnű

  Arra gondolok, hogy szűnjön meg a Dívány ...
  Ennyi butaságot egy monitorra kiírni, azért ahhoz már pofa kell, mert nem hiszem el, hogy a Díványék ezeket kmolyan elhiszik.
  A "másik kultúra" attól még lehet butaság, nem kell a mássággal takarózni butaság esetén. Tibettel is az a baj, hogy mi innen csak annyit látunk, hogy szegény, békés szerzeteseket zaklatják a csúnya kínai kommunisták. Pedig csak el kellene olvasni azokat az útleírásokat, amik 50-100 éve születtek. Micsoda nyomor és saját elnyomás volt ott, de ma ez már nem divatos. A kínaiak nélkül a tibetiek beleragadtak volna a legelmaradottabb középkorba.

 • 2011.02.04 10:23:39azapádvagyoklúk

  azvagy. :)

  De persze nem értem mit kell így kiakadni ezen. Nemhogy azzal foglalkoznátok, tényleg pozitívan álljatok valamihez. Nemcsak ma, úgy általában. Aki meg ennyire eszement, hogy szó szerint veszi a tanítást, az az ő baja. A templomban emberhúst eszel, meg vért iszol? "Ez az én testem mely értetek töretik; ez az én vérem mely értetek ontatik.."
  Mindenesetre én gondolok magamnak valami csilló-villogó űrhajóra, ami tud hipertér ugrani is. Mit veszíthetek? :)

 • 2011.02.04 10:28:27Cortezcos

  jellemző..... rögtön az anyagiak azok, amelyeket sokszoroznának sokan. Na pont ezért nem értetek meg ebből semmit....

  "tehát ezért sikerült legyőzniük a Népi Kínát és kikiáltaniuk az önálló Tibeti Buddhista Köztársaságot! " halvány gőzöd nincs Róla miről beszélsz, de csak folytasd. Semmi köze ennek a felfogásnak a "legyőzéshez" és az erőszakhoz...

 • 2011.02.04 10:33:06Peter Pen

  Materialista felfogással, amely 3 dimenziót feltételez, nehéz lenne felfogni a 4 dimenziós világszeméletet. Magyarázd el egy hangyának a hajszárítót. Nincs haja, nincs árama sem, nincs rá szüksége egyszerűen. De ha azt mondja, hogy hülységet beszélsz, attól még nem lesz értelmetlenné a hajszárító, ugye ?
  A legjobb, ha mindennek a következményéből ítélsz. Nézd meg, hogyan élnek egyes filozófiák követői, s az alapján alakíts ki véleményt. A Buddhisták nem sok rosszat tettek szerintem, mondom ezt úgy, hogy magam nem vagyok a követője. Azt látom a hétköznapi életben, hogy sok bölcsességet tanítanak, ami attól fügetlenül igazolódik be, hogy miben hiszel, hiszel-e bármiben is. Vesd össze tanításaikat az indulatok vezérelte átlag magyarral, írigységtől vezérelt cselekedeteivel, a széthulló családokkal stb.
  Azon kéne elgondolkodni, hogy vajon miért mondasz határozott véleményt egy olyan útról, amelyet meg sem próbáltál előítéleteid miatt, miközben azon sem értél célba, amelyen jársz. Akkor mire fel az előítélet ? Aki megtalálta saját sikeres útját, annak meg nincs szüksége a másét pocskondiázni, hisz boldog ember.

 • 2011.02.04 10:34:27algi

  Én viszont ma egész nap dolgozom, úgyhogy 10 milliószor annyi pénzt érdemlek érte. :)

 • 2011.02.04 10:34:38zivatarfelhő

  Szerintem meg:
  1. Tisztelni kell a másik kultúrát.
  2. A "butaság" és "népbutítás" kifejezésekkel más emberek vallását sértitek meg. Így az enyémet is.
  3. Ha nem tetszik a Dívány, ne olvassátok!
  4. Kínáról meg tudnék mit mesélni, mert éltem ott...

 • 2011.02.04 10:39:10plakatmagany

  a díványon megnyitni a csakrát... vuh... mire ne gondoljak? Ilyen marhaságot kitalálni és kitálalni, mint ez a mostani... tényleg, kap ezért valaki pénzt? Mert ha ingyen csinálja, akkor semmi probléma, de ha nem, akkor én kártérítésért fogok perelni, mert nem úgy lett, ahogy elmesélte!

 • 2011.02.04 10:39:52Peter Pen

  Olvasva a hozzászólásokat, szembetűnő, hogy egy olyan írásra, amely kimondottan pozitív gondolkodásra bátorít, a legtöbb komment negatív.
  Hajrá Magyaroroszág! Ezért nem lép országunk sem 2-ről a 6-ra.

 • 2011.02.04 10:40:19algi

  Amúgy mondhatom, nagyon spirituális azt mondani, hogy valami jó dolog tízmilliószor jobb valami másnál. Ezt hogy számoljuk ki? Szerintem éppen az materialista, aki ezt szorzókhoz, meg dátumokhoz köti.

 • 2011.02.04 10:41:01amind enit

  Ez egy jó cikk. Semmi butítás nincs benne. Egyszerűen látni kell. Ha mindenki ilyen alapokon gondolkodna, semmi baj sem lenne a másképp gondolkodással. Az alapok nem frusztrációból, nagyképűségből, önismerethiányból és felszínességből fakadnának. Nyitottságból, nyugalomból, elfogadásból, szeretetből, tiszteletből és önismeretből. E felett oly mindegy már az, hogy ki miben hisz, van-e párt, vagy nincs, van-e sok pénzed (autód, házad, stb.) vagy nincs, van-e Isten, Allah, Jehova, Buddha, Krisna vagy nincs. Nincs jelentősége. Ettől még élsz, dolgozol, lehet rossz napod. Lehet kevés pénzed. Viszont van belső békéd (önismereted, kevés frusztrációd, nyitott gondolkodásod). Tudsz mosolyogni. Semmi baj a cikkel és nem troll, aki lehúzza. Csak trollként gondolkozik. Lépjen ki belőle, nézze meg miért csinálja és nyugodjon meg.

 • 2011.02.04 10:43:26algi

  zivatarfelhő: A baj az, hogy ez nem egy másik kultúra. Ezeket a mi kultúránkban találják ki más kultúrák tanainak félreértelmezésével. Nem hiszem el, hogy bármelyik szent szövegben le lenne így írva, vagy bármelyik bölcs valaha azt mondta volna, hogy van az évben négy nap, amikor tízmilliószorozódnak a gondolataink, meg több, amikor százszorozódnak. Mi ez? Valami számítógépes játék, ahol lehet ezt mérni? Ezt csak a mai, nyugati kultúrában jelenhet meg ilyen formában. A boldogság nem mérhető. Aki elvontan tud gondolkozni, az nem szorzókban gondolkozik.

 • 2011.02.04 10:45:32Peter Pen

  Attól, hogy szereted a dívány nevű fekvőalkalmatosságot, még nem biztos, hogy hasonló nevű internetes oldal is Neked való. Az internet egyelőre szabad, de ezt nem azt jelenti, hogy minden információ minden olvasó számára értékes. Ezt nem ártana szem előtt tartani. Ha nem szereted a Mercedest, akkor már mindet fel is kellene gyújtani pusztán ezért? Ha nem tetszik, ne vegyél, vehetsz bármi mást is. Azt azonban kénytelen vagy tolerálni, hogy mások is olyat vesznek, ami nekik tetszik.

 • 2011.02.04 10:46:11algi

  amind enit: A gond az, hogy az ilyen cikkek elhitetik sokakkal, hogy van könnyű spirituális út. Pedig nincs. Nem elég, ha a kijelölt dátumokon gondolsz egyet, aztán 10 millió napig idegeskedsz tovább. Minden egyes napot spirituálisan kell megélni, nemcsak az ünnepnapokat. Minden egyes nap kell foglalkozni a lelki életünkkel, nemcsak négy napban az egész évben. Nincs könnyű út, mert maga az út a cél. És minél nehezebb az út, annál nagyobb az élmény, annál nagyobb a "haszna."

 • 2011.02.04 11:04:18Peter Pen

  Még egy gondolat: a világ egyik legnegatívabban gondolkodó nemzete vagyunk, ezt szinte mindne külföldinek feltűnik. De nem baj, azért véletlenül se gondoljuk azt, hogy összefüggés lehet e nem túl feltűnő tény és nemzeti, és egyéni sikertelenségei között. Bizonyára nem függössze a rengeteg beteg emberrel, a korai halálozással. Biztosan mindenki más hülye, csak az nem fér a fejembe, hogy másutt, hasonló életszínvonal mellett boldogabbak az emberek és még tovább is élnek. De biztosan csak rémeket látok. Hiába, nekünk van igazunk,nykaas parasztoknak. Le van szarva a betegség, a halál,a rombolás, amit évszázodok óta véghez viszünk magunkon, majd mi kinyomjuk izomból. Na jó, jó, de mikor ? Ideje lenne már kihuzni a biliből a kezünket.
  Ami nem tetszik, hogy közben midnen,nálunk pozitívabban gondolkodó nemzet gyermekei hülyébbnek vannak kikiáltva nálunk, ez még mindig trendi duma, pedig ők mosolyognak rajtunk, hogy a saját hülyeségünk miatt vagyunk boldogtalanok. De ők nem gyűlölnek minket hülyeségünk vagy állapotunk miatt, ez azért nem szem elől tévesztendő tény.

 • 2011.02.04 11:20:20TGabor

  Cortezcos és Peter Pen igen jól látják és érzik, hogy mi a baj a mai társadalomban. Amíg az ember a vágyait követi és hajlandó bármit megadni érte, még önmagát is feladni, nem ébred fel benne a hála, szeretet érzése addig nem fejlődik spirituálisan. Ezt az utat lehet járni anélkül, hogy feladjuk az egonkat. Ehhez az egoizmusunkat kell feladni.

 • 2011.02.04 11:20:36McKinney

  Jézusmária!

 • 2011.02.04 12:20:14Fue

  "A Buddhisták nem sok rosszat tettek szerintem"

  Muhahaha, olvass történelmet. Pl. Japán II. VH-s szerepe.

  Nem attól lesz valaki jó vagy rossz ember, hogy miben hisz.

 • 2011.02.04 12:22:41Fridu

  Kedves algi,
  "Aki elvontan tud gondolkodni, nem szorzókban gondolkodik" - miért is gondolkodsz akkor szorzókban? Hisz a cikk (is) utal rá, hogy ez szimbolikus.

  Uff, hát hogy lehet ennyire félreérteni ezt a cikket? Az egy dolog, hogy nem mély vallásfilozófiai elemzésnek szánta az írója - miért is kéne, hisz populáris akar maradni? S feltételezem a kommentelők elsöprő százaléka nem is kíváncsi egy vallásfilozófiai cikkre, de azért az "emészthetőt" meg népbutításnak nevezi.
  Kedveseim, ha nem akartok "népbutulni", próbáljátok megérteni, azt, amit olvastok. S amit "népbutítóként" ismertek fel, az titeket már butitani nem fog.


  Kedves volv6067,

  "A gondolatok teremtő ereje": a cikkből is kiderül, a buddhizmus nem azt érti ez alatt, hogy gondolok egy tízezresre, s hopp!, máris itt van a kezemben! De ha te ezt így értelmezed, akkor legalább azt ismerd fel, hogy a saját rossz értelmezésedet kritizálod:)

 • 2011.02.04 12:28:14zivatarfelhő

  A II. világháború alatt a japánok sintóisták voltak... Olvass történelmet...

 • 2011.02.04 12:33:47Nathan D'Xantine

  24 órára megfogadni, hogy nem lopunk?
  Nagyon kemény... :)

 • 2011.02.04 13:18:38krumplifejű sárgarépa

  szúrnám az utolsó képen lévő kis vágottszeműt...és mivel ezt kívántam, estére 10millió kis sárgát kell sunáznom :D

 • 2011.02.04 13:44:28guy2

  Szerintem minden kézzelfogható. A nagy többségnek viszont szüksége van arra, hogy a felelősséget áthárítsa másra (Isten, egyéb felsőbb teremtmény, vagy akárki, csak ne ő) így nyugodtan tud majd aludni, persze a valóság a képzeletétől majd eltér, de az alvást ez nem zavarja. Ezért lehet az, hogy a csajok könnyebben bekajálják ezeket a dolgokat, mivel szeretnek függeni. Meg kell tanulni ezt a nyelvet, és máris nagyobb esély van egy randira.

 • 2011.02.04 14:01:22Fue

  ???

  [link]

 • 2011.02.04 14:21:36noritake

  Az előző véleményeket elfogadva, két dologgal kiegészíteném a cikket illetve a hozzászólásokat:
  1. Csatlakoznék "Zivatarfelhő" első hozzászólásához, amiben pontosan levezeti a dátum hibát. Elég csak rámenni a keretes részben található "Karma Kagyüpa" honlapjának programok alpontjára, ahol tisztán látszik, hogy az első Dharmacsakrás nap március 19.-én lesz. Kicsit jobban utána járva megtudtam, hogy különböző naptárakat használnak a világon és hazánkban is a különböző Buddhista Közösségek, és van amelyik szerint február 18., illetve egy másik szerint március 19.-ei az első "Dharmacsakrás nap". De semmikép nem a mai nap. Ha jól tudom ezen a hétvégén kezdődik Kínában a hold újév ( lehet, hogy ma), tehát valószínűleg azzal lett összekeverve.
  2. Nem hiszem, hogy érdemes vitázni azon, hogy a cikkben leírt dolgok igazak vagy hülyeség, mert mindenki csak abban tud hinni, ami a tapasztalata.
  Aki hisz istenben, annak tényleg megjelenik és valósan létezőnek gondolja, aki nem hisz annak nem létezik. Mindenki boldog akar lenni, de csak a saját útján járva tud. Ezért felesleges bántani a másikat, hiszen Ő úgy boldog ahogy tud, ahogy a berögzült szokásmintái engedik.

 • 2011.02.04 15:10:18Popeye76

  Tök jó írás, örülök, hogy foglalkoztok ilyesmivel is, nem csak azzal, hogy melyik "celeb" mit evett vacsorára, meg hasonlók.

  Előttem szólóhoz csatlakozva, kérlek nézd meg a dátumot: szerintem nem stimmel. Közvetve azért, mert a Karma Kagyüpák hinlapja szerint ma nincs Nyungne, és a cikked szerint (meg szerintem is) minden ilyen ünnepen ezt a gyakorlatot csinálják.

  A 100milliószoros nap 2011.márc.19-én van, Buddha csodáinak ünnepe. Lásd:
  [link]

  [link]

  Végül egy tibeti naptár 2011 évre:
  [link]
  Itt szintén 2011.márc.19 az első dharmachakra-s nap.

  Az persze nem baj, ha ma csupa jót tesz minden olvasó, és pozitívan gondolkodik, de tartsák ezt észben 2011.márc.19-én is.

 • 2011.02.04 17:37:08Holly Goly

  Nem az a fő baj, hogy hiszek vagy sem ebben az egészben, hanem ahogy előttem többen is rámutattak, a cikkíró rosszul számolta ki a napot, innentől kezdve hiteltelen az egész...
  Kedves Rimóczi Lászlótanuljon meg számolni vagy legyen szíves, legközelebb alaposabban nézzen utána. Köszönjük.

 • 2011.02.04 17:57:15kicsinycsillag

  Az senkinek nem tűnt fel (vagy csak keveseknek), hogy csak magyar nyelvű találatok vannak a feb. 4 tízezercsilliómilliárdos napra? :-D :-D
  Valaki valamit nagyon elszámolt, a sok elborult ezobubus meg ellenőrzés nélkül veszi át a hülyeséget.

  a tibeti új év ebben az évben márc 5-én kezdődik...

 • 2011.02.04 17:59:03kicsinycsillag

  ah. nem láttam ezt a pár utolsó kommentet az előbb, de végül is egy kis ismétlés nem árt :-D

 • 2011.02.04 21:28:40wmiki

  én is így tudom:
  10 milliószoros napok 2011-ben:

  Február 4.
  Május 17.
  Július 5.
  November 17.

  10 milliószoros napok 2012-ben:

  Február 22.
  Június 4.
  Július 23.
  November 6.

  Ezeken a napokon minden teremtés10 milliószoros erővel hat.Fontos, hogy arra gondolj, amit teremteni szeretnél az életedben. Ha negatív érzelmeid, gondolataid merülnek fel. Nyilvánítsd ki, hogy elengeded őket.

  A nagy terheid feloldását érdemes erre a napra időzíteni.Küldj fényt, szeretetet a Földnek és az emberiségnek! Képzeld el a Földet egészségesnek, a rajta élő embereket pedig békésnek, szeretettelinek.Lásd a Világ békét ünnepelni! Tegyél meg mindent, amit szeretnél10 milliószoros erővel hatni!

  Százszoros napok
  Jó tudni, hogy minden telihold és újhold napja eleve százszoros erővel bír karmikus szinteken. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Minden, amit teszünk, visszaszáll ránk. Ez a karma. Figyeljünk ezekre a napokra is és csak olyat adjunk, amit mi is szívesen elfogadnánk. Figyeljünk arra is, hogy ilyenkor sokkal érzékenyebbek vagyunk.

  Szólj sok-sok embernek, hogy ők is tudatosak lehessenek ezeken a napokon, oszd is meg itt lent.

 • 2011.02.04 21:47:41algi

  Kedves Fridu!

  Nem azt várom el, hogy a népszerű cikkek elvont vallásfilozófiaiak legyenek. Azt várom el, hogy ne az ellenkezőjére ösztökéljenek ezek a cikkek, mint amiket a komoly vallások állítanak. Ez a cikk azt állítja, elég egy-két nap pozitívan gondolkozni. A komoly vallások éppen azt mondják, hogy nap mint nap tennünk kell a lelkünkért. A fenti cikk nem az értékes tanok leegyszerűsítése, hanem az ellentettje.

 • 2011.02.05 01:22:40Husi_Laci

  wmiki
  "én is így tudom"


  és munkád, nőd van-e? vagy odáig még nem jutottál el a nagy fantáziálásban? féltél hogy nem bírsz tízmillió nővel? :D

 • 2011.02.05 01:25:19Husi_Laci

  a kis sárga már megvolt, azt nem kérem. sajtszagú :(

 • 2011.02.05 01:28:23Husi_Laci

  tudta nélkül több millió erőszakos közösülő tízmilliósította az erőszakolásotokat. ez kell nektek ezolibák :D. nem is kellene más a pusztuláshoz csak hogy igaz legyen :D

 • 2011.02.05 08:48:21ájemövumen

  Egy probléma van csak ezzel: Ennek a tibeti kultúrában semmi alapja nincs. Javaslom a cikkírónak, próbáljon meg autentikus buddhista oldalakat böngészni, mielőtt hírként jelentet meg az oldalán nyugati "ezoterikus" kitalálmányokat. Segítek: elég egy 2011-es tibeti naptárat elővenni. Tibetben a holdújévet még csak egy hónap múlva fogják ünnepelni :)

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta