SPIRIT

Egy asztrológus tudja, mikor nyerünk a lottón?

2010. július 20., kedd 14:04

A leginkább napi, heti horoszkópokon szocializálódott emberek sokszor talán jogosan kérdőjelezik meg az asztrológia létjogosultságát, pedig ezek az írások a valódi asztrológiától nagyon messze vannak. Vajon mi történik egy asztrológusnál valójában, mi az, amiben egy szakember igazán segíthet, és mi az, ami csak szemfényvesztés?

Mit csinál tulajdonképpen egy asztrológus, egyáltalán miért lesz jó nekem, ha elmegyek hozzá? Vajon rosszakat mond majd, vagy csak általánosságokat hangoztat, és semmi értelme az egésznek? Sok a kérdés, sok a kétely, ráadásul a legtöbb ember az asztrológia szó hallatán leragad az újságok horoszkóp rovatánál. Nézzük meg, mi történik a valóságban egy tanácsadás alkalmával!

Egy komoly asztrológus nem ígér jóslatokat

A legnagyobb élményt és hatékonyságot a személyes horoszkóp-elemzés nyújtja. Ilyenkor kialakul egy intim, őszinte légkör, és a kb. 2 órás tanácsadási idő alatt kérdéseinknek csak a mi befogadó képességünk szab határt. A születési képlet elkészítéséhez előre meg kell adni a születési időpontot, órát és percet is, illetve a születési helyet. Emellett minden asztrológus előzetesen életeseményeket kér el, időpontokkal (pl. házasságkötés, műtét, nagyobb utazás, válás stb.), ez alapján pontosítja a születési időpontot és készül el a pontos horoszkóp és ennek részletes kifejtése.

Van néhány alapvető dolog, amelyekkel érdemes tisztában lennünk mielőtt asztrológushoz fordulunk:

 • - A komoly asztrológia nem ígér jóslatokat
 • - Az asztrológus irányvonalakra hívja fel a figyelmet, a szavak mögött meg kell érteni a valódi üzenetet, jelentést, szimbolizmust.
 • - Az asztrológusnak titoktartási kötelezettsége van.
 • - A halál időpontjáról nem adhat felvilágosítást.
 • - Egy asztrológus minimum 4 évet jár iskolába, mire asztrológusi oklevelet kap, ezt követően több száz horoszkópot kell elemeznie, hogy a gyakorlatban is alkalmazni tudja.
 • - Egyetlen komoly asztrológus sem tulajdonítja a sorsot közvetlenül a csillagok hatásának, illetve nem állítja, hogy a csillaghatások szerepe kizárná vagy lehetetlenné tenné a szabad akaratot.
 • - Nincs két egyforma asztrológus, mindenki kicsit máshogy csinálja.

Merj és tudj kérdezni!

Az asztrológus alapvetően azokra a kérdéseinkre ad választ, amelyeket mi felteszünk. Tehát első lépésként érdemes megfogalmazni magunkban, hogy miben várunk segítséget, életünk mely területén akadtunk meg. Bár az asztrológus horoszkópunkból többet is lát, mint mi gondolnánk, helyettünk nem fogja kitalálni, hogy épp milyen probléma miatt fordultunk hozzá, hol nem látunk tisztán. Attól nem kell tartanunk, hogy rossz, esetleg sokkoló híreket közöl velünk. Nem az a célja, hogy meghökkentsen, és hatásvadász dolgokat mondjon, hanem abban nyújt segítséget, amire készek vagyunk, és amin akarunk változtatni.Sok-sok információ elhangzik, ezért előzetesen érdeklődjünk, hogy készül-e hanganyag, vagy vihető-e diktafon, ma már ez elterjedt. Jó tanács az első alkalomhoz: Ha a „mikor nyerünk a lottón”, „hány szerelmi kapcsolatom lesz”, „xy-e a legjobb barátnőm” vagy „x és y mikor fognak szakítani” kérdésekre szeretnénk megtudni a választ, ne menjünk asztrológushoz, mert csalódni fogunk. Választ ugyanis csak a „Mit kell tennem azért, hogy ...”, vagy „Miben kell fejlődnöm, hogy megtaláljam a párom..., megélhessem az anyaságot..., munkát találjak?” típusú kérdésekre várhatunk (legalábbis egy lelkiismeretes szakembertől), persze csak akkor, ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy szembenézzünk önmagunkkal.

Jennifer Aniston születési horoszkópja
Jennifer Aniston születési horoszkópja

Az önismeret a problémamegoldás kulcsa

Az emberek leggyakrabban párkapcsolati tanácsadás miatt keresnek fel egy asztrológust. Vagy azért mert nincs, és nem értjük, hol rontjuk el a keresést, vagy azért mert van, de valami hiányzik. Ám legyen szó bármely területről, pénz, munka, szexualitás stb., az önismeret lesz mindennek az alapja. Elakadásaink mindig segítenek abban, hogy fejlesszük önmagunkat. Többet és többet tudunk magunkból kihozni, igaz, amikor épp megállni látszik minden körülöttünk, nem tudjuk, hol kezdjük. Az asztrológus rá fog világítani azokra a személyiségjegyekre, tulajdonságokra, amelyek épp segíthetik, illetve blokkolhatják az adott problémát. Bármilyen meglepő is, a tanácsadás sikeressége elsősorban rajtunk múlik, nem az asztrológuson. Minél jobban együttműködünk, ő annál többet tud segíteni. A tutit biztosan nem fogja megmondani, nem ez a dolga, de egy olyan jövőképet mindenképp tud adni, amivel el lehet indulni, bármilyen válsághelyzetben is vagyunk. Ne feledjük, bármilyen nehéz helyzetben vagyunk, a döntés a mi kezünkben van. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a sors dönt helyettünk, de már nélkülünk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.20 19:05:43Martian

  Dagi Omega: "valoszinuleg el sem olvastad es/vagy nem ertettel az egeszbol semmit."

  Amikor a témával foglalkoztam, a nagyrészüknek egyenként utánanéztem, pszichológusokat is megkérdeztem... a B és C vizsgálatok eléggé gáz, a statisztikákon (A) meg lehet vitatkozni.

  Azért írom le nyugodtan, hogy "tudom a frankót" (ami a kritikákat illeti), mert eléggé beleástam magam a témába... és számomra is megdöbbentő volt, hogy a kísérletek összeállítói mennyire nem voltak tisztában azzal, hogy mit is művelnek.

 • 2010.07.20 19:06:13Pipas

  Martian: Az asztrológia híveinek megadatott a lehetőség, hogy bizonyítsák az állításaikat. Ebben tökéletes kudarcot vallottak, nem csak egyszerűen képtelenek voltak bizonyítani az állításaik igazságát, ráadásul arra is képtelenek voltak, hogy ezeket az állításokat elentmondásmentesen, egymással egyetértve megfogalmazzák.

  Magyarán azt mondhatjuk, hogy az asztrológia nem működik, képtelen a valóságra bármely olyan jóslást adni, ami egy picit is sikeresebb lenne mint a véletlen választás.

  Ebben a pillanatban tudhatjuk, hogy az asztrológia nem természettudomány. Szórakoztató lehet, érdekes lehet, izgalmas lehet és akár még művészetnek is elmegy. Mivel a kijelentéseket az asztrológia semmilyen módon nem képes bizonyítani de még arra is képtelen, hogy összefüggést mutasson be a természet, a megfigyelhető valóság és ezen kijelentések közt, ezért az asztrológia nem tudomány.

  Persze ez még nem lenne olyan nagy baj, hiszen a festészet, a versírás és mondjuk a viccek is így vannak ezzel, de az asztrológia azt állítja magáról, hogy tudomány, azaz megpróbálja a természettudományok által kiharcolt bizalmat meglovagolni. Na igen, ez már viszont súlyos csalás.

 • 2010.07.20 19:07:12Martian

  Pipas: oké, Gödel igy valóban pontosabb.

 • 2010.07.20 19:09:47Pipas

  Gödelből én speciel vizsgáztam. ;)

 • 2010.07.20 19:13:28Patrick Bateman

  Megismételném: az asztrológia falszifikációja azért viszonylag egyszerű, mert egy jól vizsgálható tényezőt favorizál: a születési időpontot. Az emberi populáció van akkora, hogy nagyon egyszerű találni azonos időpillanatban született egyedeket. Ha ezek sorsa/jelleme/fizikai tulajdonságai hasonlóságokat mutatnak, érdemes vizsgálódni. Ha nem, akkor fölösleges. Ez kizár bármiféle "iskolákból" vagy módszertani különbségekből fakadó torzítást. Nomármost ilyen összefüggést senkinek sem sikerült kimutatnia. Tehát...

 • 2010.07.20 19:14:29Martian

  Patrick Bateman: "Szóhasználat, szófűzés, tördelés, rávezető kérdések."

  Példa kérdés: otthagy-e a férjem egy éven belül?

  Hogy raksz a kérdés szavaiból össze pontos, egyértelmű "rávezetett" választ?

 • 2010.07.20 19:18:37Patrick Bateman

  "Példa kérdés: otthagy-e a férjem egy éven belül?"
  Ha így teszem föl, akkor számítok rá, hogy otthagy, nyilván van rá okom, gyanakszom, hogy a házasságom nem megfelelően alakul. Önbeteljesítő jóslat, szimpla ügy. Pláne, ha az asztrológus meg is erősíti. Hazamegyek, és már ott van bennem, hogy el van kapálva minden, a csillagok is megmondták, hogy a házasságomnak lőttek. El is kezdek ennek megfelelően viselkedni.
  Ha viszont cáfolja, öntudatlanul is úgy kezdek viselkedni, hogy kivédjem. Egyszerűbb, mint gondolnád.

 • 2010.07.20 19:19:28Martian

  Patrick Bateman: "A kontextusból kiragadott bármely elem esetében - ha a rendszer összetett - elvben minimális az esélye bármilyen használható korrelációnak."
  "- Akkor viszont semmit sem ér az egész. Ha az összes elemet, tényezőt ismernem kell, máskülönben eltűnik a korreláció, akkor a világ totalitását kell ismernem."

  Welcome to the chaos! :)

  Egyébként az asztrológia oldaláról korlátozott számú összetevő van, ezekkel azért lehetne mit kezdeni.

 • 2010.07.20 19:22:36Martian

  Patrick Bateman: oké, az önbeteljesítés valóban egy csapda. De az asztrológia tekintetében ez se pro, se kontra.

  Talán jobb kérdés: nyer-e ma hazai pályán a Fradi?
  :)

 • 2010.07.20 19:23:17Pipas

  Martian: (1) a kérdést feltevő egy nő (2) férjezett (3) a férje él, cselekvőképes, esélye van arra, hogy más partner találjon (4) az illető nő aggódik, tudatosan vagy tudattalanul látta jeleit az ilyen szándéknak.

  Év valami ilyesmit mondanék: a mars közel van a vénuszhoz, a fény ellentéte a sötétség... nem lehet pontosan látni, hogy mi fog bekövetkezni, hiszen az index belever a kartelba, de hogy a férje végülis hogyan dönt az önön is múlik. Ha ügyel az anódáramra és nem terheli túl a végfokot, akkor lehetséges hogy helyrehozza a kapcsolatát a férjével, akinek már eszébe jutott, hogy megtegye a nagy lépést és fiatalabb, önbizalommal tele társat keressen magának. Minden pozitronnak megvan a párja és az ellentétes töltések vonzzák magukat, de önnek most arra kell koncentrálnia, hogy előbb önmagát tanulja meg szeretni, önmagában tanuljon meg bízni, akkor a családi élete is rendbe fog jönni egyszer s mindenkorra, viszonya a férjével olyan lesz mint régen, akkor, amikor megházasodtak.

  NEXT!!! ;)

 • 2010.07.20 19:28:34Martian

  Patrick Bateman: "az asztrológia falszifikációja azért viszonylag egyszerű, mert egy jól vizsgálható tényezőt favorizál: a születési időpontot."

  Ez OK.

  "Az emberi populáció van akkora, hogy nagyon egyszerű találni azonos időpillanatban született egyedeket. Ha ezek sorsa/jelleme/fizikai tulajdonságai hasonlóságokat mutatnak, érdemes vizsgálódni."

  Itt van két korlátunk:
  - az asztrológia nem determinál, csak hajlamosít (a genetika sem mondja meg, hogy pusztán a géntérkép alapján ki lesz a következő Mozart),
  - "sorsa/jelleme/fizikai tulajdonságai" hogyan lehet ezeket egzaktan, de asztrológiai kontextussal értelmezhetően mérni?

  Az említett sikeres kísérletünkben életesemény kiválasztást használtunk és az teljesen bejött minden asztrológusnál. Mi lehet ennek az asztrológián kívülálló, meghatározható oka?

 • 2010.07.20 19:33:59Pipas

  Ne hasonlítsuk már az asztrológiát a genetikához könyörgöm: a genetika igen nagy biztonsággal képes megjósolni, hogy ki kinek az apja/anyja amíg az asztrológia képtelen bármilyen kijelentésre, ami a véletlenszerű választásnál nagyobb hatékonyságú.

  Na jó, én lelépek. ;)

 • 2010.07.20 19:34:58Martian

  Pipas: a válasz ennél egzaktabb szokott lenni, indokolható, visszakövethető.

  Volt egy sportesemény-sorozat eredményeinek feldolgozása is a témában, jó tucatnyi eseménnyel, 100 %-as találattal. A kérdőasztrológia iskolában a pontos, több oldalas indoklás és a 100 %-os találati arány elvárás... nem kap diplomát, aki nem tud ilyeneket tucatnyi alkalommal produkálni.
  (nem vagyok asztrológus, de ezt többen is megerősítették)

 • 2010.07.20 19:35:56Patrick Bateman

  "Talán jobb kérdés: nyer-e ma hazai pályán a Fradi?"
  És milyen jegyben született a Fradi? Ez nem asztrológiai kérdés.

  "Az említett sikeres kísérletünkben életesemény kiválasztást használtunk és az teljesen bejött minden asztrológusnál. Mi lehet ennek az asztrológián kívülálló, meghatározható oka?"
  Javaslom, nem hivatkozz egy olyan kísérletre, amelynek tartalma általunk más módon nem megismerhető, mint a te elmondásod alapján, ugyanis ez semmi másra nem jó, mint a szavahihetőséged megkérdőjelezésére. Egyenértékű azzal, hogy "nincsenek farkasemberek! - De vannak, én láttam egyet!" Egyéb, objektívebb referencia?

 • 2010.07.20 19:41:47Patrick Bateman

  "Volt egy sportesemény-sorozat eredményeinek feldolgozása is a témában, jó tucatnyi eseménnyel, 100 %-as találattal. A kérdőasztrológia iskolában a pontos, több oldalas indoklás és a 100 %-os találati arány elvárás... nem kap diplomát, aki nem tud ilyeneket tucatnyi alkalommal produkálni."
  Asztrológusok ezrei keresnék magukat szénné sportfogadással, és ehelyett nem a Díványba irogatnának gombokért. Ne haragudj, de ezt sajnos nem hiszem.

 • 2010.07.20 19:43:57Martian

  Patrick Bateman: "Talán jobb kérdés: nyer-e ma hazai pályán a Fradi?"
  És milyen jegyben született a Fradi? Ez nem asztrológiai kérdés."

  A kérdőasztrológiában a kérdés feltevésének időpontjával számolnak, nincs szükség születési időpontra.

  "Javaslom, nem hivatkozz egy olyan kísérletre, amelynek tartalma általunk más módon nem megismerhető,"

  Rendben, így korrekt (átgondolt, de "házi" kísérlet volt... sajnos nem lett publikálva).
  :(

 • 2010.07.20 19:51:16Patrick Bateman

  "A kérdőasztrológiában a kérdés feltevésének időpontjával számolnak, nincs szükség születési időpontra."
  Tehát ha holnap kérdezem meg, más lesz az eredmény???

 • 2010.07.20 20:09:08Martian

  Patrick Bateman: ami világnézetileg nehezen megy le nálam (de lehet hogy bennem van a hiba), hogy - állítólag a tanítás szerint - a kérdések nem validak tetszés szerint, hanem csak akkor, amikor a kérdezőben először felmerül a válasz komoly belső igénye (!)
  Ez jelentősen korlátozná az alkalmazását... de a vizsgálhatóságát nem, hiszen ha megfigyelem a kérdőasztrológus munkáját és vannak valid válaszai, azt össze tudom vetni a később bekövetkező valósággal. Természetesen az önbeteljesítő kérdések-válaszok lehetőségét is ki kell zárni... pl. a válaszok nem a kérdezőnek, hanem boritékba mennek.

 • 2010.07.20 20:14:14Martian

  Bocs, de mennem kell... azért folytam bele a témába, mert ismeretelméletileg nagyon érdekes kérdés, hogyan lehet egy bonyolult, szubjektív elemekkel tűzdelt vizsgálatot objektív elvárásokkal megtervezni, végrehajtani. Legyen ez asztrológia, jóslás... vagy pszichológia, gazdasági predikció.
  Viszont bármilyen témáról is legyen szó, a témák gazdáinak szabályrendszereit a vizsgálathoz komolyan kell venni... ilyenkor jön jól a "világnézet kikapcs" gomb az emberek...
  :)))

 • 2010.07.20 21:58:50vuvuzela importőr

  vagyis, kamu, hmm... sosem gondoltam volna..

 • 2010.07.21 01:58:55gitáros

  Mindig elszórakoztat, hogy egy ekkora nyilvánvaló ökörség mellett, mint az asztrológia, egyesek milyen komolyan képesek érvelni...

  Attól viszont konkrétan hányok, hogy az ilyen szélhámosokat képes valaki "szakembernek" nevezni.

  Az pedig megintcsak mulattat, amikor az ilyen ezo-ökröket "csalókra" és "valódi szakemberekre" osztják.

 • 2010.07.21 09:40:17Patrick Bateman

  Engem leginkább az mulattat, hogy mennyire nem tesznek föl az emberek magától értetődő kérdéseket. Folyik a ködevés, iskolák, aszcendensek és transzcendensek ütköztetése, de láthatóan senkit sem zavar pl., hogy amennyiben létezne tanítható és reprodukálható módszer a jövő bizonyos eseményeinek előrejelzésére vagy akár személyek jövőbeni reakcióinak predikálására, akkor az ezzel foglalkozók már csillagászati összegeket kerestek volna a tőzsdén, szerencsejátékokon vagy épp politikai elemzőként.
  Ilyenkor persze meg szoktam kapni azt az érvet, hogy "jaj, hát a Marit ezek a dolgot abszolút hidegen hagyják, ő arra tette föl az életét, hogy a zembereken segítsen". Ez az elkötelezettség persze egy percig sem akadályozza abban, hogy gond nélkül gomboljon le óránként 25.000 forintot cicanadrágos-narancsbőrös kertvárosi butiktulajdonosokról, akik azt szeretnék hallani, hogy a Ferikét azért csapták ki a harmadik iskolából, mert ő egy igazi indigógyerek, és auratisztításra volna szükség.

 • 2010.07.21 10:18:32Martian

  Patrick Bateman: "amennyiben létezne tanítható és reprodukálható módszer a jövő bizonyos eseményeinek előrejelzésére"

  Ezért érdekes a játékelmélet... vagy keress rá Barabási Albert-László nevére, könyveire.
  Aki "tud valamit", az persze aligha fogja mindezt a nyilvánosság elé tárni.

 • 2010.07.21 10:30:16Patrick Bateman

  Martian: hidd el, játékelméletből ki vagyok képezve, tudom, mire képes, és mire nem. Sokáig úgy tűnt, hogy reálfolyamatokra (pl. gazdasági előrejelzések, stratégiai tervezés) is jól alkalmazható, de nem nagyon jutottunk meggyőzően tovább a Nash-féle egyenlőtlenségeknél meg a fogoly-dilemmánál. A modern elméleteket felhasználó befektetési alapok kb. ugyanolyan gyakorisággal szoktak orbitálisakat bukni, mint azok, ahol kristálygömbből jósolnak.

 • 2010.07.21 10:42:56Patrick Bateman

  ... egyenlőségeknél, akartam mondani, de végülis teljesen mindegy.

 • 2010.07.21 12:05:08Mala

  2. Ha nagyon akar „virítani”, elmondhat a múltadból nagyon pontos eseményeket ezek időpontjával együtt! Ezeket le lehet ellenőrizni, és máris könnyebb eldönteni, hogy kamuzik-e vagy sem. Nyilván nem azt látja, hogy nagyapád barátja ivott, és egyszer kiverte négy első fogad, ami miatt komoly lelki trauma ért, mivel az oviban kicsúfoltak, hanem mondjuk azt, hogy egy család-közeli ember agresszív volt Veled, és emiatt visszahúzódó lettél.
  Amúgy mindenki döntse el maga, hiszi-e vagy sem. De ne habokra, hanem tapasztalja meg!
  * Az ikrekkel kapcsolatos kérdésre: már fél perc különbség is nagyon sokat számít a képletben, így lehetséges, hogy két MAJDNEM azonos időben született gyerek annyira más. Mint ahogy a földrajzi hely is nagyon fontos, hiszen az alapján számoljuk a horoszkópot (a téli és nyári időszámítást is figyelembe véve természetesen). Vagyis egy ebben a pillanatban született solti és belfasti gyereknek lehetnek hasonló tulajdonságai vagy képességei, de lehet teljesen más élete is.
  * Igen, a Fradira is fel lehet rajzolni képletet, ha pontosan tudjuk a „születési időpontját”. Csak nem biztos, hogy a fejlődősét a győzelem vagy a vereség fogja jobban elősegíteni, tehát a Totó kitöltése előtt nyugodtan ne kérdezzetek meg asztrológust.
  A Magyar Köztársaságnak is van képlete (Nyilas az Ascendense pl.), és a születési ideje akkor volt, amikor Szűrös Mátyás 1989. október 23-án kikiáltotta (a pontos időt nem tudom, de az is megvan). Nagyon szépen látszódnak a várható tendenciák az országban, a most őszre beérő trendek és problémák.
  * Az „egzakt tudomány” elég kényes téma. A fizika menyire egzakt? A materializmusban hívő (!) tudósok esküsznek a jelenlegi tudásukra. Egy- egy jelentős felfeledés előtt és után ez a tudás egészen eltérő. Talán holnap rájönnek valamire, ami ismét módosítja a „nagyon pontos” mai tudást?!

 • 2010.07.21 12:06:15Mala

  LEMARADT AZ ELEJE
  * Akinek ilyen határozott véleménye van a témában, az volt valaha asztrológusnál? Vagy csak az újságokban írtakat olvasgatta? Mert ami ott van, az nagy baromság! Sajnos az asztrológusok nagy része pedig sarlatán. Nagyon kevés köztük, aki valójában érti a dolgát. (Nekem van szerencsém ismerni párat, ha érdekel, szívesen adok elérhetőséget  ) Azonban az orvosok, mérnökök, takarítók, szakácsok vagy villanyszerelők jó része is csapnivaló munkát végez… a gyerekszobában pl. elfelejtették földelni a dugaszt, a barátnőm autója meg elromlott a szerelő hibájából. Szóval horoszkópot is csak minőségi „beszállítótól” vegyünk.
  * Az asztrológia – amint a horoszkóp neve (hora + scopein” = „belenézni az órába”) mutatja, NEM jóslás, hanem egy nagyon hatékony önismereti rendszer. Jósolni nem lehet vele, mivel az embernek szabad akarata van, és az, hogy egy adott helyzetben hogy dönt, nem tudható előre. Néha saját maga számára is váratlanul dönthet az ember – velem már történt ilyen. Amit az önismereten túl segíteni tud, az az, hogy egy adott időszakban (pl. születésnaptól születésnapig tartó szolár évben) milyen megoldandó feladatok várnak ránk, mi az, ami ebben segíthet, és mi nehezítheti a feladat megoldását. Tehát a csillagok nem határozzák meg, mi lesz velünk. Ott csak könnyebben elolvashatja a lehetőségeinket, képességeinket, feladatainkat az, aki érti a nyelvet. Máshol is látható mindez, de ez talán kevéssé szubjektív. Itt számolgatni kell: ívfokot, percet, haladást, stb.
  Ha elmész egy „jó” asztrológushoz, a „radix”, tehát születési képletedet mondja először el. Vagyis ki és mi vagy, mihez van tehetséged, hol vannak a hiányosságaid. Milyen a kapcsolatod a szüleiddel, gyerekeddel, mi van a munkahelyeden, hogy állsz egészségileg.

 • 2010.07.21 14:20:40Martian

  Patrick Bateman: "hidd el, játékelméletből ki vagyok képezve, tudom, mire képes, és mire nem."

  Elhiszem. :) a kérdés nem az, hogy jelenleg hol tartunk a témában, hanem hogyan lehet a határokat feszegeni szokatlan ötletekkel... éppen ezért az asztrológia modellezése nemcsak azt célozza, hogy bizonyítsunk vagy cáfoljunk... hanem egyáltalán miként lehet bizonyos modellek, folyamatok vizsgálatát megtervezni. Ez mindenre vonatkozik, ami kicsit is összetett...

 • 2010.07.21 14:41:40Patrick Bateman

  Mala: Ezt írod: "Amit az önismereten túl segíteni tud, az az, hogy egy adott időszakban (pl. születésnaptól születésnapig tartó szolár évben) milyen megoldandó feladatok várnak ránk, mi az, ami ebben segíthet, és mi nehezítheti a feladat megoldását. Tehát a csillagok nem határozzák meg, mi lesz velünk. Ott csak könnyebben elolvashatja a lehetőségeinket, képességeinket, feladatainkat az, aki érti a nyelvet."

  Tudod, az ilyesmivel jellemzően az a helyzet, hogy kapsz egy kupac általánosságot. "Fokozottan ügyelned kell az anyagiakra [kinek nem, hm?], különösen a február és az augusztus hónapot látom problémásnak [hja, karácsony és nyaralás, meg beiskolázás], itt érzékelek a Mars házában némi zavart, csak nem párkapcsolati feszültség húzódik meg a háttérben, ugye? Valami olyasmi, amit nem tudsz megbeszélni a pároddal, de már régóta nyomaszt [igen. ha meg tudnád beszélni vele, nem egy kuruzslónál keresnéd a válaszokat]. A Vénusz és a Jupiter oppozíciója egy régóta lappangó problémát is felszínre hoz, a gyerek kérdését. Úgy látom, te akarod, a férjed nem [32 éves vagy, vazze, nyolc éve vagytok együtt, gyerektelenül, beütött a babapara, igaz?]. Eddig úgy érezted, sínen van az életed, de azzal, hogy a Szaturnusz a Vízöntő jegyébe lépett, új árnyék jelent meg az életedben, valami új döntéshelyzetet érzek, egy ismeretlen maszkulin erő, egy új férfi [tavaly február óta nem voltál itt, most meg levágattad hajad, rövidebb szoknyát hordasz és háromszor kértél időpontot]

  Szimpla emberismeret, csillagfényes habarással nyakonöntve. Profánabbul: csalás.

 • 2010.07.21 14:42:41Martian

  Mala: "NEM jóslás, hanem egy nagyon hatékony önismereti rendszer."

  Ez csak a modern, pszichológiával feltöltött asztrológiára igaz... pl. a középkoriban alapvetően válaszokat akartak kapni bizonyos kérdésekre (pl. megéri-e a szülött - trónörökös - az X-edik évet)... vagy amit írtam a kérdő asztrológiával kapcsolatban.

  "már fél perc különbség is nagyon sokat számít a képletben, így lehetséges, hogy két MAJDNEM azonos időben született gyerek annyira más."

  Ez a ritkább eset... fél perc alatt az Asc. és a házcsúcsok 1-2 tized fokot haladnak csak, ami jócskán belül van a legtöbb orbiszon (ha egyáltalán pontosan regisztrált születési időpontokról van szó).

  "A Magyar Köztársaságnak is van képlete (Nyilas az Ascendense pl.) és a születési ideje akkor volt, amikor Szűrös Mátyás 1989. október 23-án kikiáltotta."

  Csak a pontosság kedvéért: a déli harangszó után kiáltotta ki, Bak Asc. rajta a Szaturnusz-Neptun együttállással. Ha nincs meg a pontosság, ellenőrizhetőség, jogos a vád, hogy a művelői kedvük szerint magyarázzák bele, amit akarnak.

 • 2010.07.21 16:27:00Mala

  Kedves Patrick Bateman!
  Egy jó asztrológus nem általánosságokat mond! Két példa: egy barátomnak végtagsérülést jeleztek. Irodai munkája van, mondtam, vigyázzon, ne botoljon bele semmibe. Hiába vigyázott, az utcán megkéselték, a kezét csontig megvágták. Más. Kollégám meg a jelzett intervallum utolsó napján kapott egy levelet egy hölgytől (hónapok óta fent volt valamelyik társkeresőn, de a kutya sem irt addig neki), azóta boldog házasok, 2 gyerekkel.
  Ha általánosságot mond, vagy nem tudja "olvasni", vagy rá kell kérdezni.

 • 2010.07.21 16:44:16Patrick Bateman

  Mala: az egybeeséseket megjegyzi az ember (jé, hát ezt mondta az asztrológus, ugye hogy bejött), azt, ami nem jött be, elfelejti, már csak azért is, mert hinni akar a dologban, és önmagát sem akarja lejáratni sem saját énképe, sem a társai szemében, hogy lépre ment, egybeesések, véletlenek pedig mindig vannak. Könnyen lehetséges, hogy a barátod egyszerűen láthatóan suta mozgású, ügyetlen, ez adta az asztrológusnak az ötletet. Könnyen lehet, hogy nem is végtagsérülést, hanem balesetet prognosztizált, aztán a későbbi elmesélések során hízott végtagsérüléssé, ismert, mennyire megbízhatatlanok a személyes beszámolók.
  A társkeresőn pedig valószínűleg folyamatosan kapott leveleket (hiszen erről szól a dolog), csak épp ignorálta őket, mert pl. nem tetszett a profilja annak, aki írt, vagy épp nem volt bizalma a dologban, az asztrológus biztatása pedig külső lökést, egyfajta tudatalatti ösztökélést adott neki azzal, hogy "határidőt" adott a kereséshez.

  Ismétlem: amennyiben bárki olyan képességekkel bír, hogy pl. megbízhatóan megjósoljon egy balesetet, vagy egy jövőbeli jelentős személyes eseményt, az pl. politikusok biztonsági szolgálatánál, vagy függetlenített titkosszolgálati megfigyelőként keres milliókat, és nem önbizalomhiányos háziasszonyokat fosztogat.

 • 2010.07.21 16:50:52Patrick Bateman

  Mala: gondold csak végig! Ha léteznének ilyen képességek, akkor gyakorlatilag korlátlan anyagi erőforrásokkal rendelkező celebek, iparmágnások, politikusok szenvednének-e baleseteket, hoznának-e rossz döntéseket, fogadnának-e meg helytelen tanácsokat? Elvben meg tudják fizetni a világ legjobb asztrológusait, akár minden napjukhoz kimerítő horoszkópot tudnának felállítani... Valahogy azonban ez mégsem működik. Balesetet szenvednek, megsérülnek, merényletben meghalnak, kirabolják őket, átverik őket ugyanúgy, mint kb. bárkit. Gazdasági válságok törnek ki, egy rossz döntés cégbirodalmakat zúz szét, egy milliárdos nem megfelelő repülőre száll föl, és örökre eltűnik az Andokban. Mire lehet következtetni mindebből?

 • 2010.07.21 19:55:04Martian

  Patrick Bateman: ez így túl sok feltételezés... először is, nagyon keveset tudunk arról, hogy bármiféle előrejelzési módszert miként hasznosítanak (fontos emberek, szervezetek)... ha működik és sok múlik rajta, az hétpecsétes titok lesz. Másodszor: ne becsüljük túl azt, hogy az emberek bármiféle tanácsadást mennyire vesznek figyelembe... pl. hány baleset, katasztrófa volt már abból, hogy nem vették komolyan a meteorológiai előrejelzéseket.

  Egy érdekesség:
  [link]

 • 2010.07.21 20:49:50Patrick Bateman

  Martian: Ugye nem állítod, hogy ha egy lakótelepi jósnő képes előrejelezni Mala barátjának utcai incidensét, vagy épp a te pár százezres, négy éves tanfolyamod képessé tesz sportesemények eredménynek 100%-os megtippelésére, akkor pl. a komplett lengyel kormányt lefejező szmolenszki légikatasztrófa megakadályozására ne vetették volna be ezt az eszközt? JFK vajon elment volna Dallasba? Rober Kennedy Los Angelesbe? Diana Spencer beült volna a Mercedesbe Párizsban? Ezeknek az embereknek a biztonságára naponta több havi Simor-fizetésnyit költöttek. Nem fért volna bele egy rongyos asztrológus? Vagy kettő? Vagy tíz, ha véleménykülönbség van? Ne legyünk komolytalanok, ez az egész teljes kamu.

 • 2010.07.21 22:06:05Martian

  Patrick Bateman: a kérdéseid jogosak... de - és lépjünk túl az asztrológián - arra a feltételezésre alapulnak, hogy a fontos döntéseket optimális és objektív, körültekintő előkészítések előzik meg és hibátlanul dolgozó profik hajtják végre.
  Ez azonban, függetlenül a ráköltött pénzektől (és a gyakorlati tapasztalatokat elemezve) korántsem így van.
  Jó, hogy utaltál a szmolenszki légikatasztrófára, mert sajnos azt illusztrálja, hogy jól képzett, magas presztizsű emberek (pilóták) óriási hibái ellen sincs jól biztosított védelem, a felelősség pillanatok alatt elillan...
  Mit, mekkora felelősséget várhatnánk akkor egy (jelenleg alacsony társadalmi presztizsű) asztrológustól (aki szintén tévedhet)? Állítólag (?) Hitlert is figyelmeztette az asztrológusa, hogy ne kezdjen a SZU ellen. Lett ennek bármilyen foganatja is?
  Ha (jóhiszemű) szkeptikusként érvelnék az asztrológia ellen, sokkal inkább az alapkutatások és a belső minősítési rendszer hiányára hívnám fel a figyelmet.

 • 2010.07.22 01:27:53Veér Farkas

  wmiki

  "az asztrológia nehéz tudomány sokat kell tanulni hozzá, nem csoda, ha a pórnép nem érti meg"

  Na ja, mert a BME villamosmérnöki kar csak 5 év nyaralás.
  Bár azt azért megnézném, hogy melyik asztrológus tudná elvégezni.
  Mert arra lenne egy fogadásom, hogy az asztrológiát mindegyik BME-n végzett villamosmérnök félgőzzel abszolválná.

  Az asztrológia egyébként nem más, mint csalás és szélhámosság, művelőinek pedig börtönben a helyük a gagyizók (rezet aranyként eladók) és egyéb csalók-szélhámosok mellett.

 • 2010.07.22 10:25:52Mala

  Patrick Bateman: A barátom nem suta, sportol (hegymászás és terepbicaj, soha nem volt sérülése), és precíz ember lévén mindig felírja, miket mond neki a hölgy.
  Nekem pl. évek óta jelezte a válást, és hogy nem én akarom. Nem vettem komolyan, mígnem tavasszal elváltam. Az érdekesség az, hogy a férjem adta be, nekem nem is szólt róla, csak sokkal később. Ja, ő soha nem volt az asztrológusnál.
  Ami a politikát illeti, igen, a pártoknak, kormányoknak is van asztrológusa szerte a világon. Kérdés, hogy jó-e valóban, vagy meghallgatják-e, mit mond.
  Martian: igazad van! Előszedtem a képleteket, a Magyar Köztársaság valóban Bak Asc. Összekevertem Budapesttel. Érdekes módon a két képletnek a fő mondanivalója lényegében ugyanaz.
  Veér Farkas: "Az asztrológia egyébként nem más, mint csalás és szélhámosság, művelőinek pedig börtönben a helyük a gagyizók (rezet aranyként eladók) és egyéb csalók-szélhámosok mellett." A csalóknak valóban! Azért sajnálom, hogy sok-sok próbálkozás után jutottál erre. Mert van tapasztalatod, ugye..?

 • 2010.07.22 10:26:07Martian

  Veér Farkas: "Az asztrológia egyébként nem más, mint csalás és szélhámosság, művelőinek pedig börtönben a helyük a gagyizók (rezet aranyként eladók) és egyéb csalók-szélhámosok mellett."

  Ha ebben következetesek akarnánk lenni, akkor helyhiány aligha férnének be a sittre... a gazdasági- és politikai "szakemberek", pártfunkcionáriusok, más tanácsadók, jogászok, stb. mellé.
  :))

 • 2010.07.22 11:09:10Patrick Bateman

  Mala: Körben forgunk, mert szándékosan nem akarod megérteni, de megpróbálom pontokba szedni:
  1. A férjed nyilván nem véletlenül vált el tőled, ez nagyon-nagyon ritkán derült égből gumibot. Ilyenkor többnyire régóta ott feszül a probléma a kapcsolatban, csak viszonylag gyakori, hogy valamelyik fél kognitíve nem hajlandó tudomást venni róla, homokba dugja a fejét. Tudod, mint az Erik, a vikingben a derékig vízben álló atlantisziak is azt kántálták, hogy nem süllyednek. A gondok, pláne a kimondatlan, át nem dolgozott problémák pedig nyomot hagynak az emberen, és ezeket a nyomokat egy profi, aki ebből él, észreveszi. Már az is árulkodó jel, hogy egyáltalán asztrológushoz fordulsz. Ez két dolgot jelez: 1. olyan problémád van, amiből nem találsz racionális eszközökkel kiutat, ezért jelképes, szimbolikus megoldást keresel, mondják meg a csillagok, a sorsra bízom magam, 2. befolyásolható vagy. Hazaviszed magadban az asztrológus tanácsát, hatszor elmondod a férjednek, hogy ugye te soha, naponta megkérdezed, ha tíz percet késik, hol töltötte az időt, belenézel a telefonjába, elolvasod az e-mailjeit, a barátainál kémkedsz utána, aztán pislogsz, hogy dehátmiért... Érted már? Klasszikus önbeteljesítő jóslat.
  2. "igen, a pártoknak, kormányoknak van asztrológusa". És ennyire rossz hatásfokkal működnek? Miért veszítenek választásokat a pártok? Miért zuhannak válságba nemzetgazdaságok? Miért jelölnek olyan tisztségviselőket, akikről két hét múlva kiderül, hogy köztörvényes tolvajok vagy épp gyerekmolesztálók? Miért szállnak föl tízen egyszerre egy olyan repülőgépre, amely le fog zuhanni? Ha valóban van asztrológusuk, igen gyenge tanácsokat ad nekik, ilyeneket üveggömbből is ki lehetne húzni, kb. ugyanolyan hatékony lenne. Azt mondod, nem hallgatnak rájuk. Nyilván azért, MERT NEM MŰKÖDIK A DOLOG! (folyt. köv)

 • 2010.07.22 11:23:40Patrick Bateman

  (folyt) Hidd el, a CIA, az MI-5, a SIS nem szégyenlős, több évtizeden keresztül öltek dollármilliókat olyan programokba, ahol pl. parapszichológiai eszközökkel próbáltak orosz rakétasilókat felderíteni. Ha az asztrológia használható lenne bármire, alkalmaznák. De ehelyett még azon is meglepődtek, hogy összeomlott a Szovjetúnió. Olof Palmének senki sem szólt, hogy meg fogják ölni. Anvar Szadatnak senki sem szólt, hogy szitává fogják lőni egy katonai parádén. Jichak Rabin is elment arra a békegyűlésre, ahol Amir agyonlőtte. Hruscsov nem telepített volna rakétákat Kubába, ha az udvari asztrológusa tájékoztatja, hogy behúzott farokkal kell hazakullognia. Kennedy nem rendelte volna el a vietnami beavatkozást, ha tudja, hogy két évtizedes háborúba taszítja az USA-t. Nem szállt volna föl a Dallasba tartó Air Force One-ra, ha megmondják neki, hogy agyonlövik a Dealey Plaza Parkban. A sor végtelen. De persze ezeket mind megjósolták, csak épp senki sem hallgatok rájuk, ugye? Érzed, hogy ez mekkora ellentmondás?

 • 2010.07.22 11:35:51Patrick Bateman

  3. A jósod miért párkapcsolati tanácsokat ad lúzereknek ötezeré', amikor a fentihez hasonló ügyekben történő hatékony közreműködésével több nagyságrenddel többet kereshetne, és egycsapásra világhírűvé válna? Vagy, ha ez nem érdekli, miért nem tesz a közjó érdekében, ahelyett, hogy neked beszéli tele a fejed a készülő válásoddal? Nem megakadályozza, nem tanácsokat ad, hogy hogyan tudnád elkerülni, hanem megjósolja. Ezzel máris előrébb vagy, ugye? Rengeteget segített. Akárcsak a barátodnak, akinek ugyebár megjósolta, hogy végtagsérülése lesz. Nem mondta meg, hogyan és mikor és mit tudna tenni ellene, de lesz. Egyszer. Remek szolgáltatás, köszönjük szépen.
  Elhiszem, hogy nehéz elfogadni, de téged és barátaidat folyamatosan és tudatosan becsapnak. Úgy érzitek, kaptok valamit, kicsit borzongatja az egótokat, hogy lám, a sorsom és az égbolt csillagai között ezoterikus kapcsolat feszül, de ez önámítás. Próbáld felszabadítani az elmédet, ne Mari mondja meg a negyvenforintos karkötőjével, az aluljáróban vásárolt füstölőitől átjárt szagú batikolt szoknyájában, hogy miről szól az életed.

 • 2010.07.22 12:02:12Patrick Bateman

  Azt kell látnod, hogy az asztrológiától nem kapsz semmit. Új információkkal sohasem szolgál. Beleteszed azt, ami van nálad, az életed, a gondjaidat, és pontosan ugyanazt öklendezi vissza, te pedig rácsodálkozol, hogy hogydemegmondta.
  Egy sziklamászással és terepbiciklizéssel foglalkozó exrémsportolónak (nem azt írtad korábban, hogy irodában dolgozik :)?) megjósolja, hogy végtagsérülése lesz. Hát persze, a kérdés csak az, hogy mikor. Komoly jóslat.
  Neked megjósolta, hogy el fogsz válni. Nagyot mondott. A házasságok 60%-a válással végződik.
  Számba vetted már, hogy hány jóslat NEM teljesült be? Arányaiban? És azt számba vetted, hogy te mit profitálsz az egészből? Kaptál-e valaha olyan információt, ami bármiben is előmozdította volna az életed? Az világos, hogy a jósod mit profitált, ő konkrét mennyiségű pénz szedett be tőled, amit magadra, a férjedre, a gyerekeidre, a házasságodra költhettél volna. De viszont cserébe kaptál köröket, háromszögeket, görög betűket és mindazt, amit te mondtál el neki, átfogalmazva. Megérte?

 • 2010.07.22 16:32:48Mala

  Patrick B.
  Az helyes, ha nem hiszel az efféle dolgokban (sem), amíg nem tapasztalod. De az asztrológia igenis tud segíteni. Valójában nem a lottószámokat mondja el, hanem azt, ki vagyok, mi a sorsfeladatom, és azt hogy tudom beteljesíteni. A valóban fontos dolgokban segít tehát.
  Nem tudom, Te hány asztrológusnál jártál? De ha nincs személyes tapasztalatod, ajánlok szívesen. A valóban jó asztrológust nehéz megtalálni: nem hirdet a TV-kben, újságokban. Nincs talkshow-ja - mint mondjuk Joshi Bharatnak. Ő "mezei" tenyérjósként és numerológusként kezdte, és akkor még elég jól olvasta a tenyereket. A barátnőm volt egyszer nála, én is bent ültem végig, teljes averzóval hallgattam, és jót mulattam a lányon, hogy ilyen helyekre jár. Neki pl. azt mondta, hogy a munkahelye másfél év múlva megszűnik (semmit nem tudott róla, az utcáról ment be azzal a kérdéssel, hogy mi vár rá az elkövetkező egy - két évben). Barátnőm egy nagy magyar holding egyik legsikeresebb cégénél dolgozott, így jót nevetett ezen, és el is felejtette a dolgot. Másfél év múlva bezárt a lánc. Neki erre persze semmi ráhatása nem volt.
  Na, érdemes egyszer találkozni egy "jó" asztrológussal. Szerintem módosulna a véleményed.

 • 2010.07.22 17:19:01Patrick Bateman

  Lenyeli a kommenteket...

 • 2010.07.22 17:20:12Patrick Bateman

  Mala: no, a numerológia a másik ilyen sötét áltudomány, de az még talán az asztrológiánál is ostobább. Az asztrológia legalább valódi objektumokkal foglalkozik, ti. csillagok és bolygók valóban léteznek. Számok viszont nincsenek. A számok teljes egészében mesterséges kreálmányok, az ember találta ki őket a számrendszerekkel, paritással, számhalmazokkal együtt. A valóságban nem léteznek, szimbólumok csupán. Aki azt állítja, hogy ezek elemzésével közelebb jut az ember sorsához, az egyszerűen hazudik.
  A mezei, alkalmi futóbolondokon kívül engem a barátnőm rángatott el többek között a Csom Mari néven elhíresült asztrológushoz, és részt vettem egy beszélgetésen Melocco Jánossal, ezekre emlékszem, volt még néhány. Tapasztalataim a következőek voltak: a szoftverrel generált instant horoszkóp abszolút semmitmondó volt. Válságos napok, pozitív napok, dátumsorok... naptáramban visszanézve, illetve később egyeztetve a megjelölt napokon semmi jelentős nem történt, viszont nem mutatott meg olyan napokat, amikor igen. A "komolyabb" horoszkóphoz pedig beszélgetésre volt szükség, és ott folyamatos "tapogatózást" tapasztaltam: Úgy látom, nemrégiben haláleset volt a családban. - Nem tudok ilyenről. Akkor egy súlyos betegség? Nem látszik tisztán... Hát, ön az asztrológus, a csillagok mit mondanak? Ez itt nem tiszta, lehetséges, hogy ez még jövőbeli idővonalhoz kapcsolódik... [Aha, szóval még azt sem tudod megállapítani, hogy valami megtörtént-e már, remek] Akkor nézzük a karaktert: tipikus Bak, konok, erős személyiség vagy, kevéssé kompromisszumképes, de kitartó, ugye? [Aha, ez az, amit Barnum-effektusnak hívnak: ami kicsit hízelgő, magunkra vesszük]. (folyt. köv)

 • 2010.07.22 17:30:23Patrick Bateman

  (folyt) Egy multinál dolgozol, ugye? Te vagy az asztrológus, mondd meg te. De mindenesetre egy nagy cégnél, ugye? [Hát ja, a barátnőm azért mondta le az előző időpontot, mert kiküldetésben voltam]. A végén azt mondta, nekem is együtt kellene működnöm, mert nem tud "rám hangolódni".
  Akkor most bennem akar olvasni, vagy a csillagokban? Hát a csillagok csak hajlamosítanak... Akkor mire jók a válaszaid? Általános sorsképet rajzolnak föl, kijelölik a fordulópontokat. Jó, akkor mondj egyet. Ez nem így megy, előtte személyiségképet kell felvennem...
  És így tovább. Ez nem jóslás, ez nem predikció, ez kocsmapszichológia. Ilyet bármelyik jobb képességű pszichológushallgató negyedévben tud. Semmi olyat nem láttam, ami többletinformáció lett volna ahhoz képest, amit én hoztam a tudomásukra. Barátnőmön pedig, aki hisz ebben (és szintén hívő barátnőin), azt a klasszikus jelenséget figyeltem meg, hogy öntudatlanul szelektál(nak). Ha valami bejön, akkor "azta, hogy tudta". Ha valami nem, akkor az meg sem történt. Hiába hívom fel a figyelmét, hogy nagyjából 1:4 a siker:sikertelenség aránya. Olyasféle válaszai vannak, hogy lehet, hogy megtörtént volna, de mivel tudtam róla, elkerültem, és így tovább.

 • 2010.07.22 17:44:56Patrick Bateman

  És ismét és újra: ha valaki képes megjósolni egy jól menő cég közelgő bedőlését, az a tőzsdére megy. Ha pl. az Enron, vagy a Lehman Brothers csődjét valaki nem másfél évvel, de két nappal korábban biztosan tudta volna, milliárdos lenne. De nincsenek ilyen jósok. Csak csalók vannak.

  Azt írod, neked azért fontos az asztrológia, mert megmondja "ki vagyok, mi a sorsfeladatom, és azt hogy tudom beteljesíteni". Ezt nem egy holdkóros csalónak kell megmondania, kedves Mala. Ezt neked kell tudnod, neked kell kialakítanod, ez a te dolgod, ezt csak egy gyenge, befolyásolható személyiség keresi a csillagokban, a számokban, a gurukban.

 • 2010.07.23 10:32:18Mala

  Patrick B: Jópofa, amit írtál. De ne legyünk ennyire optimisták! Jó lenne, ha mindenki tisztában lenne saját magával. Ha ismernénk a jó és a rossz tulajdonságainkat, és nem az egonk irányítaná, mit látunk meg a tükörben... Az asztrológus mondott olyan dolgokat, amiket ugyan a barátnőim és a körülöttem levők is mondogattak, de nem akartam elfogdni, meg sem hallottam. Azóta már szembesítettem magam ezzel a tulajdonságommal, és hát igen...valóban ilyen (is) vagyok.
  Ho-ho-hó! Nem csak az van, amit látunk-tapintunk-ízlelünk-szagolunk! Sőt! A pénzügy területéről elindulva elég messzire eljutottam (csakis saját tapasztalatot véve alapul, eleinte erősen szkeptikusan, és azóta is fenntartással figyelve a dolgokat). Szóval a tapintható világ mögött / mellett van egy másik, ami ennél fontosabb, meghatározóbb! Nagyon komoly tapasztalataim voltak, amiket nem lehet megmagyarázni pusztán a fizikai valóság alapján! Azt a legortodoxabb orvosok is elismerik már, hogy a betegségek (szerintük ezek egy része) igenis a lelkiállapottól, a hozzáállástól függ. Na de hogy a fizikai kísérletek lefolyását is meghatározza a kísérletet végző elvárása...! Pedig de. :-)
  Az élet több annál, mint egy egyszeri "véletlen" genetikai találkozás, aztán meg majd a sárga földben a kukacok.. Emiatt kár lenne azért a sok faxniért, amit egy ilyen bonyolult makro- és mikro rendszer működtetése okozna. A genetika, a természetes szelekció stb. jó alap, de kell lenni ezen túl még valami többnek. Ahogy van is.
  A numerológia meg.. aki tud olvasni, ki tudja a kártyából, a kávézaccból, a számokból és a nevekből, stb. olvasni a választ. Hiszen nem a kártya, a madárürülék vagy a felhők mondják meg a választ. Czek csak könnyebben láthatóvá teszik. A földsugárzás mérőnek sem a pálca vagy az inga adja a választ. Ezek csak megmutatják, de igazábóé nincs rájuk szükség. (folyt)

 • 2010.07.23 10:41:26Mala

  És igen, a pálcás ember után - aki egyébként pontosan elmondta, melyik fekhelyen hol vannak a kereszteződések, amit az ott alvók betegségei sajnos 100%-ban igazoltak (nem, semmit nem tudott rólunk, és gőze sem volt, hogy a 6 ágyból melyi háromban alszanak, és hol ki miben halt meg!). Szóval utána azonnal hívtam valakit, aki egy műszerrel (árammal működő, mutatóval és síppal jelző, teljesen elfogadható valamilyen gráffal) ugyanott jelezte a sugárzás csomópontokat.
  Ami a Lehman fivéreket meg az AA meg az Irish Bank meg... illeti: ezek a NAGY képet, az élet VALÓDI értelmét nézve nem lényegesek! Az igazi lényeges dolog, hogy Te meg én meg Bori néni milyen feladattal jött a világra (ergo mit vállalt be), és ezt hogy tudja úgy beteljesíteni, hogy a ledolgozandó karmájából minél kevesebb maradjon a következő fordulóra.
  Uhh, ez egy kicsit húzós, gondolom. Megkegyelmezek, nem folyatom :-)
  Amúgy meg... legkésőbb halálunk pillanatában meg fogjuk tudni az igazán frankót. Hogy elindulunk a fény felé, vagy kihuny a fény, és jönnek a kukacok.
  Én az előzőre szavazok, szerintem bejön.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta