A szűretlen malátasör egy igazi vitaminbomba

A látványfőzdében az a pláne, hogy a kortyoló egy üvegfalon keresztül láthatja, hogyan készült az a nedű, amit éppen markol. A szűretlen malátasör frissen az igazi, és itt frissebb már nem is lehetne, hiszen a pulttól mindössze hat méternyire gyártják. A Rotburger családi sörfőzdében jártunk.

Pilisvörösváron már ikonná vált a Rotburger címere, a söröző árnyas kerthelysége pedig a sörbarátok zarándokhelye évek óta: a söröző igen népszerű a pilisi és az észak-budai régióban, ugyanis hazánk talán legjobb házisörét mérik itt, szép környezetben és olcsón.

Sorozatunk előző részében már tisztáztuk, hogy a házi sör és a kézműves sör más szigeten lakik - a házi sör megnevezést nem szívesen használják a kisüzemi sörfőző szakmában, ugyanis nem amatőr otthoni pancsolásról van szó: az igazi mikrosörfőzdédben szigorú szabályokat követő, jó ízű kézműves sörök előállítása a cél. De miért igyunk kézműves sört az ipari helyett? Mert a kis mennyiségben előállított sör nagyobb odafigyeléssel készül, nincs benne tartósítószer, sem mesterséges aroma, és kizárólag természetes alapanyagokkal színezik.

A barna sörük arany diplomát ér

„Maga az ötlet édesapámtól származik” – meséli Jáki András ügyvezető. „A rendszerváltás után családi vállalkozásba szeretett volna fogni: eredetileg a pékség és a sörfőzde között vacillált, végül az utóbbi mellett döntött. Az idő végül is őt igazolta, mert pékségből itt van 4-5 is, ami konkurenciát jelentene, ám sörfőzde nemhogy a környéken, de az országban is alig van. Amikor mi kezdtük, kb. háromszáz kisüzemi sörfőzde működött hazánkban, de most alig van ötven. Ennek egyik oka, hogy mindenki nagy kölcsönöket vett fel, amit nem tudott visszafizetni, a másik pedig, hogy olyan technológiákat vásároltak, amikkel képtelenek voltak jó minőségű sört előállítani. Harmadrészben pedig a multik egyszerűen eltiporták a kicsiket. Nálunk a vendég háromfajta csapolt sör közül választhat: van világos, barna és szűretlen malátasör.”

A helyben főzött világos és barna sör allgäui (bajor) licence és technológia alapján, német és magyar alapanyagokból, a Bajor Tisztasági Törvény (Rinheitsgebot) szerint, kizárólag ivóvíz, maláta, komló és sörélesztő felhasználásával készül. Az árak igen szolidak, egy korsó világos 290, a barna 310, a korsó szűretlen malátasör pedig 290. Utóbbi csak frissen jó, úgyhogy ezt helyben érdemes fogyasztani. Aki haza szeretné vinni az élményt, megteheti: 1 liter világos 370, a barna pedig 390.

A szűretlen sörök világa

„A szűretlen azt jelenti, hogy nem szűrik ki belőle az élesztőt. Ugye, ez a fajta sör érzékenyebb a hőmérsékletváltozásokra, hamarabb romlik, mert nincs benne semmiféle tartósítószer. Ezért a nagy gyárak ilyet nem nagyon tudnak forgalmazni. A kicsiknek ez egy nagy előnye. A német sörfőzdék közt van olyan, ahol már nem is szűrik le a sört, nem palackozzák, hanem helyből viszik ki a vendégnek. Mi is így teszünk: a szűretlen világos és barna sörünket helyben csapoljuk."

"Amikor nemrég kint voltunk a Budavári Sörfesztiválon testközelből is megtapasztalhattuk, hogy amit előállítunk az jó: egymás után jöttek a látogatók, és kértek a sörünkből. Aznap elég nagy sikere volt a szűretlen sörünknek is. Törzsvendégeink egy része szinte már csak ezért a szűretlen sörért jár hozzánk. A látványfőzde annyit jelent, mint a látványpékség esetében: a vevő, miközben issza a sörét, egy üvegfalon keresztül láthatja, hol és hogyan készült a termék. Ettől talán nagyobb lesz a bizodalma felénk, és vissza fog térni, mivel ez egy kuriózum.”

A látványfőzdében zajlik az élet

Most már tudjuk, hogy a mikrosörfőzde és a söröző szerencsés kombináció, és a maga nemében egyedülálló élményt nyújt minden sörbarátnak. A bajor márkákhoz hasonlóan mindegyik tétel jellegzetesen, malátásan telt és édeskés - a szűretlen változat pedig a búzasöröknél jelenlévő opálos megjelenéssel, élesztős plusz ízzel rendelkezik. A szűretlen helyben, frissen az igazi. Tartósítószert, segédanyagokat nem tartalmaz, ezért magas vitamintartalmát megőrzi, így nemcsak a szalonspicc, de a ragyogó bőr is garantált.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek