Őszi, vidám lakásdekor

Az ősz alapvetően egy gyönyörű évszak a színes levelekkel, a kellemes napsütéssel, és a bőséges gyümölcskínálattal. Kivéve persze, ha épp esős, nyálkás idő van – de a hangulatot olyankor is fel lehet dobni, még akkor is, ha a kertbe, közeli erdőbe nem nagyon tud kimenni. A lakás dekorálása ősszel is olyan lehetőség, amitől jobb kedve lehet, és nem is kell hozzá nagy kézügyesség, vagy túl sok idő.

Halloween után is tökölhet

Bár a Halloween már elmúlt, a tököt díszítőelemként még mindig nem késő használni, hisz tipikus őszi termény, s mint ilyen, az egyik legalapvetőbb díszítő elem. Ráadásul ebben az esetben nem is csak a kifaragott darabok jöhetnek szóba: a festett, vagy akár rajzszögekkel díszített tökök is nagyon mutatósak. A faragásra alkalmas darabok mellett nyugodtan használjon olyanokat is, amelyek kifejezetten díszítésre valóak. Ezek a tökök kisebbek és színesek, így akár csak egy nagyobb tálba halmozva is nagyon mutatósak tudnak lenni. Ha pedig csak „hagyományos”, narancs színűhöz jutott hozzá, azt is dekorálhatja akrilfestékkel vagy festékszóró spay-vel színesre.

shutterstock 211445257
Shutterstock

Ünnep nélkül

Persze nem kell feltétlenül az egész évszakban a tökökkel szemeznie, hisz ott vannak a gyönyörű, színes őszi levelek, virágok, vagy éppen a termések is, hiszen az ősz a szüret évszaka is.

„Az ősz igen gazdag gyümölcsökben, termésekben, színekben és ezeket szívesen látjuk a lakásban is. Gyerekekkel egy-egy napsütötte délutánon séta során gyűjthetünk különböző terméseket, színes faleveleket, amikből később hűvös estéken vagy esős napokon készíthetünk közösen különféle lakásdekorációkat.

A gyerekek nagyon szeretik például a vadgesztenye termését összeszedni, amit egyszerűen betehetünk egy nagy tálba, pár színes levél közé. De az ügyesebbek különféle figurákat – gesztenye emberkéket, állatokat - készíthetnek belőle pár hurkapálca segítségével.

Talán az egyik legegyszerűbben kivitelezhető dísz, ha egy nagyobb üvegvázába, vagy akár egy tiszta bádogvödörbe beleállít pár faágat, amire az összegyűjtött színes faleveleket cérnával ráakasztja. Ezt aztán teheti akár a bejárati ajtó mellé vendégfogadónak, vagy akár a lakásba.

Az összegyűjtött terméseket, színes bogyókat jó délutáni elfoglaltság lehet a gyerekekkel közösen egy ragasztópisztoly segítségével koszorú alapra ragasztgatni, ami aztán lehet az ajtó dísze, de az asztalon is szépen mutat.

Ha ennél is egyszerűbb megoldást keres, akkor minden őszi termést, bogyót, kisebb-nagyobb tököket rendezzen egy nagy tálba vagy ládába és helyezze a lakás egy frekventált részére, hogy bármikor élvezhesse a látványt és az őszi hangulatot” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Persze az ősz a sokszínűség mellett egyre inkább szól a fényekről is, hiszen egyre hamarabb sötétedik. Így az őszi dekorációban megjelenhetnek a mécsek és gyertyák is, amik a színes termések mellé, vagy falevelekkel borított befőttesüvegbe helyezve adhatnak sejtelmes, hangulatos fényt. Ez esetben persze külön oda kell figyelni a biztonságra, hisz a száraz termések és levelek különösen gyúlékonyak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek