RAKTÁR

Örökítse meg az ablakokat is!

2015. október 1., csütörtök 11:43

Ha már rácsodálkozott a korunk építészeti dokumentálásában jelentős szerepet vállaló Instagram szebbnél-szebb épületeire, lépcsőire és padlóira, akkor valószínűleg azon már meg sem lepődik, hogy a világ ablakait is lelkiismeretesen fotózzák és töltik fel az oldalra a felhasználók. Természetesen nemcsak a modern kor ablakai mozgatják a közösség fantáziáját, hanem a történelem során sokat látott darabok, illetve a templomablakok is.

A wikipedia.org információi szerint az ókori egyiptomiak csak szellőzés céljából alakítottak ki ablakot az épületeken, míg Görögországban már a kilátás miatt használták őket, bár ezek akkor még általában csak a belső udvarra néztek. Az ablak, mint funkció, a Római Birodalomban ment át komoly fejlődésen, ebben az időszakban használtak először üveget, viszont a nyílásokon elhelyezett osztások és a védelmi funkciót ellátó rácsok már az üveg előtt használatosak voltak.

A népi építészetben sokáig ablak nélkül készült például a közép-amerikai nádkunyhó, az eszkimók iglója, a mongol jurta, az indián bőrsátor, a tipi, illetve az afrikai szalmaviskó is. Ezzel ellentétben az ősi Japánban, Kínában és Koreában papír ablakokat készítettek. A középkortól kezdve azonban egyre fontosabbá vált a használata, a román stílusú építészetre például a zömök, félköríves ablakok jellemzőek, a gótika idején az egyházi és a világi építészetben is a csúcsíves, nagyméretű ablakok voltak a trendik, míg a barokk a díszes ablakkereteket hozta divatba. Meglepő, de a polgári házaknál csak az 1500-as évektől lett gyakori az üveg használata, akkor javarészt fával sűrűn berácsozott ablaktáblákba helyezték bele az üveget. A #windows hashtaget beírva számtalan ablakkal találkozhat a képfeltöltő oldalon, a galériában pedig megnézheti, hogy milyen ablakok voltak és vannak divatban világszerte!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés