PORONTY

Poronty fight: Ki a szarabb anya?

2010. január 26., kedd 10:32

Szinte nincs olyan téma, ahol olyan álláspontot lehetne közvetíteni, ami ne mozgósítana egy csapat ellentáborba tartozó anyát, akik hülyének nézik, ha valaki másképp gondolkodik, mint ők. A két tábor ilyenkor ádáz harcba kezd és előbb-utóbb kiderül, ki a szaranya. Nyilván a másik. Szoptatás, szülés, hízás, tápszer és egyéb megosztó témák.

Ha azt mondom, a szoptatás mindenek felett, igenis erőltesse meg magát az anyuka és tegyen meg mindent azért, hogy a gyermekét anyatejjel tudja táplálni, akkor jó páran felháborodnak, és azt bizonygatják, hogy igenis van olyan helyzet, amikor nem érdemes küzdeni, van, akinek nem megy a szoptatás. Ha azt mondom, van olyan helyzet, hogy az anya sok mindent megtesz, hogy legyen elég teje, de azért nem erőszakolja meg magát, akkor a másik csoport ugrik a torkomnak, hogy kutya kötelessége az anyának erőn felett is mindent megtenni az anyatejért.

Az egyik csoport úgy véli, nem lesz semmi baja a kisbabának, ha tápszeres kiegészítést kap, neadjisten csak tápszerrel táplálkozik az első hónapokban, a többiek szerint pedig felháborító, hogyha tápszert ad az anya a gyereknek, hiszen attól a gyereknek allergiája lesz és különben is a tápszer mű. És itt kezdődik újra a szoptatás kérdésköre.

Szoptasd igény szerint a gyereked! Ha kell, lógjon a melleden egész nap, ez jó a tejtermelésnek, a babának és neked is. Erre ugranak sokan, hogy micsoda hülye tanács, a gyereknek igenis kell rendszeresség és az anyának is jobb, ha ki tudja számolni az etetések idejét. Ha pedig olyan tanács hangzik el, hogy ragaszkodj a háromóránkénti etetéshez, akkor egy csoport azért háborodik fel, hogy miért éhezteti a babát az anya, hiszen előfordulhat, hogy már másfél óra múlva éhes lesz a ded.

Ha azt mondom, a vaginális szülés a jó a babának és a mamának is, valaki rögtön ugrik és közli, hogy a hüvelyi szüléstől annyira kitágulnak a nők, hogy egy pótkocsis teherautó könnyedén megfordul bennük, és a férjük majd jól elhagyja őket emiatt, csakis a programozott császármetszés jöhet szóba, mert így utána a nők alfele pont olyan állapotban lesz, mint szülés előtt. Ha a császármetszés előnyei kerülnek szóba, akkor rögtön megjelennek a természetes szülés hívei és arra hívják fel a figyelmet, hogy a császármetszés egy nagy hasi műtét és legalább egy hét, mire az ember nagyjából felépül belőle, a komplikációkról és a fájdalomról nem is beszélve.

A természetes szülés pártolóinak egy kisebb csoportja azt bizonygatja, hogy a gátmetszés fölösleges, gátmasszázzsal, olajokkal és odafigyeléssel el lehet kerülni a repedést. Míg a többiek szerint a gátmetszésben semmi rossz nincs, mert így könnyebben kibújik a baba és sokkal gyorsabban gyógyul egy vágott seb, mint a repedés.

Ha azt mondom, az otthon szülés veszélyes, felelőtlenség és az anya önzősége, megjelennek az otthon szülés-fanok, és foggal-körömmel kitartanak álláspontjuk mellett, hogy az otthon szülés nem veszélyes és az anyáknak erre van szükségük, mert csak így érzik magukat biztonságban. Ha azt mondom, fúj kórház, undorítóak a körülmények és inkább szülök a mezőn a pásztorral, csak ne kelljen az intézménybe menni, ahol az orvosok csúnyán bánnak velem, akkor én vagyok a felelőtlen, az önző, aki a saját kényelmét a kisbaba érdekei elé helyezi.

A hordozókendő kérdésében hasonlók a tapasztalatok. Van, aki szerint ez a világ legnagyszerűbb találmánya és mindenkinek kendővel kéne magára kötni a gyerekét, hiszen ez a legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, arról nem is beszélve, hogy a testi kapcsolat mennyire fontos ebben a korban. Aztán megjelennek azok, akik úgy vélik, a kendős anyák olyanok, mint a koldusok, egy gusztustalan rongydarabot kötözgetnek magukra, hosszú szoknyát és gyolcscipőt hordanak, biokaját esznek és tökéletesnek képzelik magukat. Még hogy kendő!

Ha valaki arra figyelmeztet, ne zabálja halálra magát a kismama terhesség alatt, mert a felszedett kilók csak nagyon nehezen mennek majd le és egyébként se fogja a babára a csillapíthatatlan éhségét, azért ember, hogy vissza tudja magát fogni, akkor borul a bili: na nehogymár pont terhesen kelljen visszafogni magát, és különben is, ő a levegőtől is hízik és semmi vész, mert sok nő a szoptatás alatt visszafogyja, amit felszedett. Sőt, még többet is. Ha ez az alap álláspont, hogy a terhesség arra való, hogy az kismama kényeztesse magát, és ha épp egy tripla adag somlóitól lesz boldog, akkor ne foglalkozzon a gyarapod zsírpárnáival, akkor jönnek a vészmadarak és húsz- harminckilós hízást vízionálnak, bálnákat, teheneket és godzillákat. No meg kövér anyákat elhagyó pasikat.

Ha azt írom, a szülés látványa sokkolhatja a pasikat és kihatással lehet a későbbi szexuális életre, akkor az a vélemény, hogy ezt csak az a férfi mondja, aki nem szereti a feleségét, és csak kifogás. Biztos félredug. Arról nem is beszélve, hogy ha felcsinálta, akkor a szüléskor se hagyja egyedül. Ha azt mondom, minden apának bent kell lennie a szülésnél, mert ez a világ legszebb élménye, biztosan lesz olyan, aki szerint ez hülyeség, nem mindenki vágyik a szétrepedő gát, a fájdalom és a vér látványára.

Ha szülés után pár héttel az anyuka elmenne moziba, jönnek a Szent Anyák, akik a pokolba küldik a friss anyát, mert mi az, hogy ott akarja hagyni, amíg ilyen kicsi, nem igaz, hogy nem bírja ki mozi nélkül. Ha pedig az az alapvélemény, hogy az anyának otthon van a helye a kicsinye mellett az első hónapokban, a másik tábor lázong: szerintük a négy fal közé zárt kismamák rövid időn belül begolyóznak és ez senkinek sem jó.

A különböző témákban a vélemények nem biztos, hogy mindig egyeznek, azaz van, hogy a császármetszés témakörében egymás torkának esnek az anyák, míg a szoptatással kapcsolatban nagy az egyetértés. Olyan nincs, hogy mindenkinek mindenről ugyanaz a véleménye (milyen unalmas is lenne), így ha előkerül egy-egy megosztó téma azonnal beindul a szájkarate, ami valljuk be, sok kismamának igénye is, mert így le tudja vezetni a feszültséget. Épp ezért arra gondoltunk, hogy hamarosan új sorozatot indítunk Poronty fight címmel, amelyben alaposan körüljárunk egy-egy témát két nézőpontból is. Kezdődhet a harc!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés